Mensen die een koolhydraatloos dieet volgen, zijn vaak op zoek naar voeding zonder koolhydraten. In dit artikel vind je daarom een complete lijst met producten zonder koolhydraten. Voor het gemak zijn de voedingsmiddelen zonder koolhydraten onderverdeeld in:

Vlees & dierlijke eiwitten
Groenten & fruit
Melkproducten
Graanproducten & aardappels
Pitten, zaden & noten
Kruiden, specerijen, oliën & sauzen
Suikervervangers
Dranken

Voeding zonder koolhydraten – Vlees & dierlijke eiwitten

Indien je op zoek bent naar eten zonder koolhydraten, dan is het allereerst goed om te weten dat alle natuurlijke, onbewerkte vleesproducten geen koolhydraten bevatten. Maar let op: voorverpakte vleeswaren die je in de supermarkt vindt, bevatten nog wel eens suiker, kruidenmix of marinade met als gevolg dat ze dus wel koolhydraten bevatten. Kijk dus altijd goed naar de ingrediëntenlijst! Ook verwerkt vlees zoals worst, bacon en ham bevatten vaak wel degelijk (kleine hoeveelheden) koolhydraten. O.a. de volgende soorten vlees bevatten dus geen koolhydraten:

Ook de volgende dierlijke eiwitrijke voedingsmiddelen bevatten geen koolhydraten:

 • Vis + schelpdieren & schaaldieren (o.a. krab, garnalen & kreeft)
 • Weekdieren (o.a. oesters, mosselen, sint-jakobsschelpen & venusschelpen)
 • Eieren

Groenten & fruit zonder koolhydraten

Alle groenten en fruit bevatten koolhydraten. Sommige groenten en fruit bevatten slechts heel weinig koolhydraten of alleen langzame koolhydraten, maar indien je op zoek bent naar voeding zonder koolhydraten, dan heeft het geen nut om naar groenten en fruit te zoeken. Hetzelfde geldt overigens voor planten (bijvoorbeeld zeewier) en peulvruchten.

Eten zonder koolhydraten: melkproducten

Melk bevat suikers en dus eenvoudige koolhydraten. Alle melkproducten bevatten logischerwijs dan ook koolhydraten. Met andere woorden: melkproducten zonder koolhydraten bestaan niet. Ook kazen die grotendeels uit vet bestaan en zeer romige melkproducten, bevatten toch altijd nog een heel klein beetje koolhydraten. Over het algemeen worden de volgende producten echter als vrijwel koolhydraatloos beschouwd:

 • Cheddar kaas
 • Roomkaas
 • Gorgonzola
 • Parmezaanse kaas
 • Boter

Voeding zonder koolhydraten: graanproducten, aardappels e.d.

Graanproducten, aardappels, rijst, brood, pasta enzovoort bevatten allemaal koolhydraten. Deze voedingsmiddelen zijn dus niet geschikt indien je op zoek bent naar producten zonder koolhydraten.

Pitten, zaden & noten zonder koolhydraten

Er bestaan geen noten, pitten en zaden zonder koolhydraten. Ook hier geldt dat  er wel een groot verschil zit tussen de koolhydraten in specifieke noten, pitten en zaden. Volledig koolhydraatloos eten is binnen deze categorie echter niet mogelijk.

Kruiden, specerijen, oliën, sauzen & dressings zonder koolhydraten

Er bestaan vrij weinig producten zonder koolhydraten in deze categorie. Kruiden en specerijen bevatten namelijk altijd koolhydraten, en veel dressings en sauzen bevatten weer kruiden en/of specerijen. Ook azijn bevat koolhydraten. De volgende oliën en smaakmakers bevatten geen koolhydraten:

 • Olijfolie + plantaardige oliën op basis van noten, zaden, granen & vruchten
 • Dierlijke vetten zoals visolie, reuzel & varkensvet
 • Zout

Suikervervangers zonder koolhydraten

De meeste kunstmatige suikervervangers bevatten vrijwel geen koolhydraten. Het zijn strikt gezien doorgaans geen producten zonder koolhydraten omdat ze hele kleine hoeveelheden koolhydraten bevatten. Praktisch gezien zou je de volgende suikervervangers echter onder de producten zonder koolhydraten kunnen scharen:

 • Aspartaam & Acesulfaam K
 • Stevia & sucralose
 • Sacharine

Let op: natuurlijke suikervervangers (honing, maisstroop etc.) bevatten wel behoorlijke hoeveelheden koolhydraten. Overigens raadt Gezondr het gebruik van chemisch-synthetische zoetstoffen en suikervervangers zonder koolhydraten geenszins aan. Ze mogen dan misschien koolhydraatloos zijn, maar dat ze als gezond kunnen worden beschouwd, is zeer onwaarschijnlijk. Gebruik dán liever stevia.

Dranken zonder koolhydraten

Fruitsappen en suikerhoudende frisdranken bevatten vanzelfsprekend koolhydraten. Er bestaan echter ook veel dranken zonder koolhydraten. Denk bijvoorbeeld aan:

Daarnaast bevatten frisdranken met suikervervangers praktisch geen koolhydraten (zie suikervervangers zonder koolhydraten). Denk bijvoorbeeld aan:

 • Cola Zero
 • Crystal Clear light
 • Sinas Light

Ook voor de meeste Light en Zero frisdranken geldt dat er chemisch-synthetische zoetstoffen in worden verwerkt die niet allemaal een even feilloze reputatie hebben.

Tot slot

Hopelijk heb je naar aanleiding van de lijstjes met voeding zonder koolhydraten in dit artikel een goed idee van de producten die geen koolhydraten bevatten. Een aanvullende eenvoudige manier om in de supermarkt te controleren of een product al dan niet koolhydraten bevat, is door simpelweg de voedingswaardetabel op de verpakking te controleren. Op die manier is het vrij eenvoudig om eten zonder koolhydraten te vinden.

Welke producten zonder koolhydraten gebruik jij? En heb jij tips voor eten zonder koolhydraten? Laat het hieronder weten in een reactie!

45 Reacties

 1. Ik heb een vraag over kidneybonen en de zakken van Hak, haha. Ja die met linzen e.d. Ik ga met de caravan 6 weken op pad en dacht, dat is handig. Lekker groene salade erbij, klaar ben ik (echtgenoot neemt er natuurlijk rijst bij). Passen deze in het koolhydraat arme dieet?

  • Het is maar net wat je verstaat onder koolhydraatarm. Peulvruchten zijn overwegend eiwitrijk, maar dat maakt ze nog niet per definitie koolhydraatarm. Kidneybonen leveren plusminus 21 gram koolhydraten en 8 gram eiwitten per 100 gram product. Linzen leveren ongeveer 15 gram koolhydraten en 10 gram eiwitten per 100 gram product. Let wel: dit zijn de voedingswaarden voor de bereide varianten (die relatief veel water in zich hebben opgenomen).

 2. Hoe zit het met ei en koolhydraten? Eiwit Eigeel Gekookt Gebakken Mag je dat eten als je geen koolhydraten mag? En boulon?

  • Een ei bevat niet of nauwelijks koolhydraten. Enigszins afhankelijk van wat een kip gedurende haar leven heeft gegeten, kan er een minuscuul beetje suiker in een kippenei aanwezig zijn, maar dit is eigenlijk verwaarloosbaar. In calorietabellen geeft men doorgaans aan dat eieren 0,3 tot 1 gram suiker per 100 gram product bevatten. Een kippeneitje weegt ergens tussen de 40 en 75 gram, dus in theorie bevat een doorsnee kippenei zo’n halve gram aan suikers / koolhydraten… Maar in de praktijk denk ik dat het nog minder zal zijn. Als je koolhydraatarm of zo goed als koolhydraatloos wilt eten, zijn eieren dus ideale voedingsmiddelen. En voor bouillon geldt min of meer hetzelfde: in principe 0 gram koolhydraten, maar hooguit een spoortje koolhydraat. Tenzij je voorverpakte bouillonblokjes of bouillonpoedertjes gebruikt, want daar kan soms behoorlijk wat suiker aan worden toegevoegd. Als je koolhydraatvrije bouillon wilt gebruiken, moet je deze dus zelf trekken of anders heel goed de verpakkingen bestuderen. Succes!

 3. Wie heeft ervaring met afslanken met de Slim Belly. Ik begrijp dat je 3x per week naar de sportschool ga met de Slim Belly aan je buik, billen of benen, waar je vet kwijt wilt. Je doet 2x 1 minuut een ronde aan de apparaten (duurt + 40 minuten). Je raakt in een maand zowat afhankelijk van persoon tot persoon in de omvang taille > buik enz. zo’n 8 centimeter en meer kwijt en ook enkele kilo’s in gewicht. Je moet geen eiwitten met koolhydraten combineren in je voeding.

 4. Henny van der Horst Reageer

  Ik denk dat koolhydraten arm beter is dan koolhydraten vrij. Heb zelf koolhydraten arm dieeët. Goede resultaten. Wil wel veelzijdig eten. Heb aardappelen pasta en brood als meest belangrijk ontdekt en geen frisdranken of alcohol. Als je al een jaar op gewicht bent.? En je zondigt een keer komt er gaan gram aan. Het moet geen opcessie worden

 5. Voor iedereen die brood wil eten, Atkins heeft brood en crackers met weinig koolhydraten. Ik ben 40 kilo afgevallen. Verder heb ik de app op mijn telefoon die heet “help diabetes” makkelijk voor de boodschappen. FF app open en je weet wat je eten kan.

  • Heel knap dat je zoveel bent afgevallen. Ik wil ongeveer hetzelfde aantal kilo’s kwijt. Hoe lang heb je daarover gedaan?

 6. in de supermarkt heb je diverse soorten crackers waar dan op staat bv 56 gram koolhydraten waarvan 5,5 gram suikers past dit in een koolhydraat arm dieet? om af te vallen want ik wil eigenlijk geen brood geen aardappelen en geen pasta

  • Natuurlijk is een koolhydraatarm dieet relatief; het is maar net hoe weinig koolhydraten jijzelf wilt eten en wat je naast de crackers nog aan koolhydraten binnenkrijgt. Maar als je brood, pasta en aardappels wilt mijden om zodoende koolhydraatarm te eten, dan zijn deze crackers absoluut geen raadzaam alternatief… Deze crackers (56% koolhydraat) bevatten namelijk meer en snellere koolhydraten dan doorsnee –bereide– volkorenpasta (+/- 15% koolhydraat), volkorentarwebrood (+/- 40% koolhydraat) en zoete aardappel (+/- 20% koolhydraat). Bovendien bestaan crackers veelal uit bloem en niet uit meel van volledige graankorrels. Als je dan toch graag crackers wilt eten, ga dan voor eiwitrijke zadencrackers. De bloemcrackers die je suggereert zijn al met al ongezonder en koolhydraatrijker dan de gemiddelde broodsoort, aardappelsoort of pastasoort…

 7. Kan je een lijstje geven welke groenten en fruit veel of weinig koolhydraten bevatten, want we moeten dat blijven eten toch!

  • Er zijn relatief weinig koolhydraatrijke groenten. Als je een koolhydraatarm eiwitdieet volgt, kan het raadzaam zijn om bonen en peulvruchten te mijden, want deze productcategorie bestaat grotendeels uit zetmeel, dus uit koolhydraten. Tot de koolhydraatrijke bonen en peulvruchten behoren onder meer linzen, witte bonen, bruine bonen, tuinbonen, kapucijners, doperwten, tuinerwten, spliterwten en sojabonen. Evenals sojaproducten van hele sojabonen, waaronder tofoe, tempeh, seitan en sojaburgers. Er zijn overigens meer groenten die relatief koolhydraatrijk zijn; met name zetmeelrijke wortels en knolgroenten zoals aardappels, bietjes, aardperen, pastinaak en rapen. Hetzelfde geldt voor mais, en des te meer voor suikermais. Veruit de meeste overige groenten zijn koolhydraatarm… Zetmeelarme groenten zijn automatisch ook koolhydraatarm. Fruit bevat in alle gevallen (simpele) fruitsuikers en vruchten leveren dan ook altijd meer suiker dan groenten. De koolhydraatarmste fruitsoorten leveren waarschijnlijk net zo veel koolhydraten als de koolhydraatrijkste groentesoorten. Bekende voorbeelden van opvallend en extreem koolhydraatarme groenten en fruitsoorten zijn als volgt:

   • Andijvie
   • Artisjok
   • Alle soorten sla
   • Asperges
   • Savooikool
   • Aubergine
   • Spinazie
   • Augurk
   • Spitskool
   • Avocado
   • Taugé
   • Bleekselderij
   • Tomaat
   • Bloemkool
   • Boerenkool
   • Waterkers
   • Broccoli
   • Witlof
   • Chilipepers
   • Witte kool
   • Chinese Kool
   • Courgette
   • Gember
   • Knoflook
   • Zuurkool
   • Komkommer
   • Rode kool
   • Groene kool
   • Lente-ui
   • Paksoi
   • Paprika
   • Prei
   • Radijs
   • Abrikoos
   • Mandarijn
   • Bosbessen
   • Aardbeien
   • Avocado
   • Bramen
   • Frambozen
   • Papaja
   • Passievrucht
   • Rode bessen
   • Watermeloen

   Sowieso hoef je je geen zorgen te maken over de koolhydraten in groenten. Er zijn namelijk niet of nauwelijks groenten die ECHT veel koolhydraten leveren, omdat groenten ook rijk zijn aan water en vezels. En zolang je groenten niet snoddergaar kookt (en bij voorkeur rauw eet of stoomt), blijven de complexe koolhydraatketens langdurig intact, waardoor ze weinig invloed uitoefenen op je bloedsuikerspiegel en insulineniveau. Dus vooral lekker veel groenten blijven eten! Hopelijk ben je geholpen met deze info. Groeten, Paul

 8. Hallo allemaal. Ben zelf net begonnen met een dieet waarbij ik koolhydraten en vetten niet mag combineren. Ben erg tevreden over Konjac pasta en noodles, bevatten GEEN koolhydraten, weinig calorieën en stimuleert de spijsvertering. Geeft een verzadigd gevoel, is gemaakt van een plant dus natuurlijk product. Op het moment te kop bij de Action, maar ook te bestellen via internet of te koop in de toko.

  • Ik heb konjac pasta geprobeerd, maar ik vind het niet erg lekker. Je moet het afspoelen, maar dan nog… Als je echte pasta liefhebber bent is het wel een slecht alternatief. Ik heb de pasta penne van Atkins gekocht en gegeten, dat vind ik persoonlijk smakelijker. Maar gelukkig hebben we niet allemaal dezelfde smaak. Succes!

 9. Ik wil ook graag geen koolhydraten meer gebruiken, maar heb coeliakie (glutenvrij) en lactose intolerantie. Heeft iemand daar ervaring mee? En wat zou ik dan 3 x per dag kunnen eten? Ontvang graag reactie. Ik gebruik wel lactosevrije yoghurt, melk, kaas enz. Is geen probleem. Heb het alleen met melk en yoghurt!

  • Wat ik nog wil toevoegen is dat ik dus van 65 kg naar 90 kg ben gegaan omdat er in glutenvrije producten meer koolhydraten zitten. Dus daarom wil ik van de koolhydraten af. Dat is eigenlijk de reden daarvan!

  • Heb een goede vriendin de met dezelfde problemen zit als die van u. Ik woon in Suriname, maar ben nu op vakantie in Amerika en heb helaas mijn pc niet bij me dus moet ik haar bellen, maar ik stuur het u haar e-mailadres als ik haar toestemming krijg. Een dagje geduld. Groetjes, Mariette

  • Kijk eens naar recepten van Paleo. Is lactose en glutenvrij. Ff Google op Paleo recepten. Paleo bevat wel koolhydraten maar de goede.

 10. Merci voor deze uiteenzetting. Hier is er een zeer moeilijk evenwicht te vinden tussen de verschillende noden van ieder van ons. Onze zoons die moeten alles eten om te groeien, mijn man die moet koolhydraatrijk eten vaak omdat hij zeer fervent crosser is en ik moet koolhydraatarm eten omdat ik anders niet op gewicht kan blijven. Ben zo blij met dit lijstje waarin ik kan zien van wat ik juist kan vervangen voor mij! Terwijl mijn man en kinderen “normaal” eten…

  • Hallo Debora, Ben blij te lezen dat jij ook zegt zonder koolhydraten blijf ik op gewicht! Sinds ik coeliakie heb, en dus geen gluten meer mag eten ben ik alleen maar aangekomen! Want in glutenvrije producten zitten meer koolhydraten. Dus k heb besloten geen koolhydraten meer te eten. Is wel moeilijk omdat ik ook geen tarwezetmeel mag. En ja wat is goed of slecht als je coeliakie hebt. Kan jij mij vertellen wat jij ongeveer eet, en of je er echt baat bij hebt. Toen ik ziek was woog ik 48 kg. Nu 90 kg. Ik was altijd 65 kg, bij een lengte van 164 cm. Dus ik ben ten einde raad. Ben zo benieuwd! Groetjes, Henny

  • Beste Henny, Om verwarring te voorkomen wil ik graag even reageren. Koolhydraten (sachariden) vormen samen met eiwitten (proteïnen) en vetten (lipiden) de 3 macronutriënten. Gluten zijn eiwitten die uitsluitend voorkomen in granen Hierbij valt te denken aan tarwe, rogge, spelt, gerst, kamut, teff, rijst, mais en haver… maar logischerwijs ook in graanproducten die worden vervaardigd uit deze granen. Niet-granen (zaden, pitten, grassen, peulvruchten e.a.) zoals quinoa, wilde rijst, amarant, boekweit en soja leveren geen gluten; dierlijke producten evenmin. Niet elk graaneiwit bestaat uit gluten; men onderscheidt o.a. albumine, globuline, gliadine en glutenine. Gliadine en glutenine vormen tezamen gluten. En het is de gliadine-fractie die aanleiding kan geven tot glutenintolerantie. Er zijn glutenrijke granen die veel gliadine leveren, maar er zijn er ook waarbij het wel meevalt. Zo bevatten teff, rijst, maïs en haver weinig tot geen gliadine. Heb je coeliakie (glutenintolerantie), dan beschadigen gluten je darmwand en mag je helemaal geen gluten eten. Kun je gluten enkel minder goed verdragen of verteren, dan spreekt men ook wel van glutensensitiviteit. Coeliakie is een chronische auto-immuunziekte en zodoende aantoonbaar middels bloedonderzoek en biopt. Sensitiviteit is veel ‘vager’ (wordt vaak onder de noemer PDS geschaard), maar in zo’n geval kun je soms wél goed reageren op een glutenvrij dieet. Dit hoeft dan niet eens daadwerkelijk met gluten te maken te hebben, maar kan bijvoorbeeld ook gerelateerd zijn aan andere bestanddelen in granen. Zo kan er sprake zijn van tarweallergie, chronische darmontsteking, schimmelinfectie, prikkelbare darm syndroom, lekkende darm syndroom etc. Hoewel gluten eiwitten zijn, zitten ze voornamelijk in koolhydraatrijke producten; granen bestaan immers grotendeels uit koolhydraten (60 tot 75%) en leveren relatief weinig eiwitten (+/- 7,5 tot 15%) en vetten (+/- 2 tot 10%). Als je glutenvrij gaat eten, zou je dus verwachten dat je relatief gezien minder koolhydraten binnenkrijgt. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, zo wordt seitan gemaakt van pure tarwegluten, waardoor het zowel extreem glutenrijk als extreem eiwitrijk is, maar een glutenvrij dieet betekent in de praktijk meestal een relatief koolhydraatarm dieet. In dit artikel over glutenintolerantie vindt je meer informatie over coeliakie en aanverwante ‘glutenallergie’, ‘gluten-enteropathie’, ‘glutenmalabsorptie’, ‘gluten(over)gevoeligheid’, ‘gluten(hyper)sensitiviteit’ e.a. In dit artikel over glutenvrij diëten vind je meer informatie over glutenvrije voedingsmiddelen. Hopelijk heb je er iets aan. Groeten, Paul

 11. Ik wil minder tarwe gaan eten, maar weet nog steeds niet echt wat ik dan zou moeten eten. Speltbrood ook al geprobeerd, maar ik heb iets tegen brood… Ik ben gewoon van mening dat het niet zo gezond is i.v.m. het fytinezuur (voel het ook echt branden in m’n keel!). Maar ja, zuivel v/d koe is ook niet echt goed. En om nou de hele dag alleen maar eieren en groenten te eten? :( Graag tips omtrent deze!

  • Hoi Lisette, Je schrijft dat je ’t moeilijk vindt om te bedenken wat je moet eten als je geen brood meer mag, dat snap ik heel goed! Na 3 maanden het Paleodieet te hebben gevolgd, heb ik wat tips… Ontbijt: * sojayoghurt of geitenyoghurt met fruit of (bio)jam en noten /zaden of cornflakes; * gebakken ei met tomaat, ui etc wat je maar lekker vindt plus kruiden, verse zijn ook erg goed voor je (peterselie, basilicum, tijm etc.); * sojavla met cornflakes; * gekoot ei met plakjes tomaat, komkommer, (geiten)kaas (eigenlijk een Turks ontbijt!) :) Lunch: ik houd erg van een warme lunch, dus ik eet vaak gebakken eieren of een lauwwarme salade. Dit kan allemaal ook als diner! Enkele voorbeelden: * lauwwarme salade van makreel, sla, pitten en noten, tomaat, komkommer, paprika, gekookt ei en uitgebakken spek. * doperwten en worteltjes met gebakken zalmfilet en een beetje sla * lasagne van zoete aardappel (.i.p.v. lasagnebladen) * courgettepasta met pastasaus (sliertjes courgette bakken als spaghetti) * gebakken eieren met (geiten)kaas, tomaat, spek, paprika courgette (ook weer: alles wat je lekker vindt!) zowel omelet, roerei, als spiegelei erg lekker! * gebakken vlees met 2 soorten groenten, bijv. Biefstuk met warme boontjes en salade, of worstjes met geroerbakte groente en salade. Ik hoop dat je hier wat aan hebt! Het is moeilijk om over te stappen, vanwege ’t gemak van een boterham smeren, een salade kost meer tijd. Maar bedenk ook dat je voor de lunch ook wat makreel kunt eten, of kibbeling of een lekkere loempia (vaak van rijstemeel)! Ik hoop dat het je lukt!

  • ik probeer ook wat van het brood af te geraken, ik eet wel magere yoghurtjes met haverzemelen of havermout in de plaats ’s ochtends, en ben nu aan het zoeken naar recepten voor zoete en hartige pannenkoekjes, niet met bloem maar dan met die havermout, boekweitmeel, enz. Dacht evt ook wraps ervan te maken met bv zalm en sla of zo. Maar heb nog niet veel ervaring ermee die ik je kan meegeven. In plaats van gewone melk drink ik wel eens graag amandelmelk, veronderstel dat je van andere melk even goed pannenkoekjes kan maken x

 12. Tot 17 kg in een maand afvallen dat doe je moeiteloos alleen met deze geheime plan. Deze Geheime Mentale Dieet Plan helpt garandeerd. Succes 100% verzekerd dus niks te verliezen. Niet tevreden geld terug dus lees verder op Koolhydratenlijst.net.

  • Beste Anand, Ik zie dat je je bericht (bomvol links naar Het Mentale Dieetplan) meermaals hebt ingestuurd, dus ik heb het ontdubbeld en de spamlinks verwijderd. Veel van onze lezers hebben ervaring met dit dieet en in de praktijk geldt ‘niet goed, geld kwijt’. Het MDP berust bovendien nergens op, dus ik raad het ten zeerste af.

  • Schei toch uit met je 17 kilo per maand… hier praten mensen serieus met elkaar over een gezonde manier van afvallen… ik ga je als spam rapporteren!

 13. Geen noten of zaden bij een koolhydraatarm of -vrij eten!? Geen groenten of fruit!? Sorry, dat lijkt mij erg eenzijdig en ongezond worden… Zelf ben ik met gluten- en tarwevrij (dus veel minder koolhydraten) gaan eten. In 18 maanden 30 kilo kwijt, zonder veel moeite!

  • Beste Mamaar, Dit artikel is enkel bedoeld om aan te geven welke voedingsmiddelen vrij zijn van koolhydraten en mensen duidelijk te maken dat dat er niet zo veel zijn. Het zou de illusie weg kunnen nemen dat sommige voedingsmiddelen koolhydraten zijn en dat andere voedingsmiddelen eiwitten zijn. Nagenoeg elk voedingsmiddel levert beide. Er staat overigens nergens vermeld dat je geen groenten, fruit of noten zou moeten eten, dat zou inderdaad niet bevorderlijk zijn voor je gezondheid. Groeten, Paul

  • Riet Swaans

   Hoe heb je dat gedaan, hoeveel brood eet je dan per dag?

 14. Een koolhydraatloos dieet bestaat niet. Zelfs sommige vlees- en vissoorten hebben klein beetje koolhydraten. Het gaat vaak om koolhydraatarme diëten. Dit is vaak vis, vlees, groenten en soms bepaalde zuivelproducten en noten. Hier zitten ook koolhydraten in, maar niet veel.

 15. Zie hier bij de producten bacon staan dat die koolhydraten bevat maar heb van de week staan zoeken naar beleg zonder koolhydraten en op de bacon staat 0% koolhydraten en op de kipfilet 1,5%; hoe kan dit? En iemand al ervaring met een koolhydraatvrij dieet? Kan trouwens wel bij de bakker koolhydraatarm brood kopen maar geen koolhydraatvrij!

  • Dat ligt waarschijnlijk aan het “kruidenmengsel” dat wordt gebruikt in de kipfilet. Daar zit meestal wel iets van fructosestroop, glucosestroop of dextrose in. Er zijn inderdaad uitzonderingen op de regel, maar de meeste soorten spek en bacon zijn ook “gekruid” met een mengseltje van suiker, specerijen en “hulpstoffen” (synthetische E-nummers), waaronder smaakversterkers.

 16. Aspartaam is zeker heel slecht… dat is een kankerverwekkende stof. Je kunt beter Stevia gebruiken.

  • Lees eens een boek. Enig idee hoeveel liter aspartaam je binnen moet krijgen voordat het ook maar een beetje kankerverwekkend is? Meer dan 2,4 liter aspartaam per dag, dus niet alles geloven wat de suikerindustrie je probeert wijs te maken om hun verliezen te minimaliseren.

  • Ik ben benieuwd welk boek je impliceert… Naar mijn weten zijn nagenoeg alle onderzoeken die uitwijzen dat de toxiciteit van aspartaam “wel meevalt” volledig of grotendeels (direct dan wel indirect) bekostigd door belanghebbende partijen, dus de objectiviteit (en daarmee de betrouwbaarheid) van deze onderzoeken wordt niet geheel zonder reden in twijfel getrokken door velen. Het is bovendien niet voor niets dat er een maximaal aanvaardbare hoeveelheid per dag is vastgesteld en er allerlei randvoorwaarden zijn voor aspartaamgebruik. Waar rook is, is maar al te vaak vuur, vooral als ergens enorme financiële belangen mee gemoeid zijn. Bovendien zijn er talloze aanwijzingen (nee, geen harde bewijzen) dat aspartaam via talloze wegen schade kan berokkenen aan lichaamscellen; sowieso aan die van muizen en ratten, mogelijkerwijs ook aan die van mensen. Het kankerverwekkend aspect is overigens slechts het topje van de ijsberg wat betreft potentiële bijwerkingen en gezondheidsrisico’s van aspartaam. Daarenboven kan het niet zo zijn dat een stof in grote hoeveelheden kankerverwekkend is, maar in kleine hoeveelheden totaal onschadelijk. Je zou toch denken dat het dan nog altijd een beetje kankerverwekkend is? Wat dus inhoudt dat je het risico enkel beperkt en eventuele problemen zich pas op latere leeftijd voordoen. Ik vind dit weinig geruststellend. Bovendien is er niet veel voor nodig om boven de zogenaamde ADI voor aspartaam uit te stijgen. De liters die je benoemt gelden immers niet voor de stof aspartaam, maar voor bepaalde aspartaam-houdende frisdranken (icetea, cola e.a.). Hiervan drinken sommigen al snel anderhalve liter per dag. Waar je bovendien geen rekening mee houdt, is dat er aan veel meer voedingsmiddelen en dranken aspartaam wordt toegevoegd. Denk maar eens aan kauwgom, zoetjes, poedervormige suikervervangers, medicijnen, vitaminepillen, zuivelproducten, snoep, ijs, jam etc. Als je hier niet op let, kun je gemakkelijk uitkomen boven de ADI van 40 milligram per kilo lichaamsgewicht per dag. Bovendien is er ook nog een ADI van 7,5 mg/kg/dag voor een afbraakproduct van aspartaam, genaamd diketopiperazine, waar nagenoeg niemand rekening mee lijkt te houden. Ik verdiep me al vele jaren in deze materie en waar het op neer komt is dat er altijd voor- en tegenstanders zullen blijven. Er zullen waarschijnlijk ook altijd alarmerende en geruststellende onderzoeksresultaten op blijven duiken, afhankelijk van het onderzoeksinstituut en eventuele belanghebbenden. Maar als puntje bij paaltje komt, zie ik geen enkele reden om aspartaam wel te gebruiken (dus waarom zou je?). Mocht jij er een kunnen aandragen, dan hoor ik die heel graag! Hier kun je overigens meer lezen over de controverse en belangenverstrengeling rondom aspartaam.

 17. lidwewij van den Bouwhuijsen Reageer

  ik ga rustig aan het paleo oerdieet proberen te volgen dit om mijn diabetes type 1 op te gaan lossen.

  • Hoi Lidwewij, Ik weet niet hoe lang je diabetes hebt, maar denk je echt dat je diabetes type 1 kunt oplossen? Ik hoop het toch niet, want dan kom je van een koude kermis thuis. Het is namelijk levenslang. Er zijn onderzoekers die het hun levenswerk hebben gemaakt om diabetes te kunnen genezen, maar helaas, het is nog steeds niet gelukt. Je kunt het alleen met een koolhydraatarm dieet beter beheersbaar maken.

 18. “Suikervervangers zonder koolhydraten”. Dat klopt natuurlijk. Maar let u er alstublieft op dat met name Aspartaam bijzonder slecht is voor de gezondheid van het hart…

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.