Functie van flauwvallen: waarom vallen mensen flauw?

flauwvallenFlauwvallen is erg lastig en in sommige gevallen zelfs gevaarlijk. De oorzaken van flauwvallen zijn in de meeste gevallen onschuldig, maar flauwvallen kan ook een symptoom zijn van een onderliggende (ernstigere) aandoening. Flauwvallen heeft in ieder geval een duidelijke functie. Het is namelijk een veiligheidsmechanisme van je lichaam om een ontregelde bloeddruk te herstellen. Het is dus niet voor niets dat één op de drie mensen wel eens flauwvalt. Normaliter komen mensen binnen 1 à 3 minuten weer bij bewustzijn. Hieronder bespreken we de oorzaken en symptomen van flauwvallen.

Hart & hersenen

Flauwvallen komt door een ontregelde bloeddruk. De zwaartekracht kan er namelijk voor zorgen dat het bloed naar je buik en je benen zakt. Hierdoor pompt het hart het bloed minder makkelijk rond en zodoende daalt de bloeddruk. In reactie op de verlaagde bloeddruk hoort het hart sneller te gaan kloppen en horen de bloedvaten in de buik en de benen zich te vernauwen. De bloeddruk zou hierdoor weer moeten gaan stijgen.

Ontregelde bloeddruk

Bij iemand die flauwvalt heeft het lichaam niet snel genoeg gereageerd op de daling van de bloeddruk. De bloedvaten vernauwen zich niet en het hart gaat juist langzamer kloppen. Als gevolg hiervan komt er onvoldoende bloed (zuurstof) bij de hersenen en raak je tijdelijk buiten bewustzijn. Doordat je valt komen je hart en hersenen op een lijn te liggen en zodoende hoeft het hart minder hard te pompen. Zodra het zuurstofniveau in de hersenen weer op peil is, kom je weer bij bewustzijn. Flauwvallen is dus een veiligheidsmechanisme.

Symptomen van flauwvallen

Als gevolg van je lage bloeddruk kunnen er verscheidene klachten, verschijnselen en symptomen optreden. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Licht in het hoofd
 • Misselijkheid & transpireren
 • Suis in de oren
 • Verminderd gezichtsvermogen
 • Bleek gelaat
 • Trage & zwakke hartslag

Nadat je bij bent gekomen dient het lichaam weer even te wennen. Dit kan gepaard gaan met o.a. vermoeidheid, misselijkheid en trillen…

Oorzaken van ontregelde bloeddruk

Aan een ontregelde bloeddruk –en dus ook flauwvallen– kunnen tal van oorzaken ten grondslag liggen. Hierbij een aantal van de vaakst voorkomende oorzaken voor het feit dat iemand flauwvaltt:

 • Reflexsyncope c.q. collaps
 • Schok- en schrikreflex
 • Oververmoeidheid
 • Langdurig staan & plotseling opstaan
 • Hartafwijking
 • Hitte & pijn
 • Verslechterde kwaliteit van bloedvaten
 • Injectie zetten of bloed zien
 • Onvoldoende eten en/of drinken
 • Hevige emoties
 • Voedsel doorslikken
 • Zuurstofgebrek

Heb jij ervaring met flauwvallen of heb je tips om een collaps te voorkomen of het ‘reflex’ te herkennen en doorbreken? Laat hieronder jouw tips, suggesties en bevindingen achter m.b.t. flauwvallen…

17 reacties op “Functie van flauwvallen: waarom vallen mensen flauw?

 1. Peerd ·

  Ben vandaag flauwgevallen. Ik weet van mezelf dat ik een lage bloeddruk heb (90/50). Ik heb dagelijks er last van maar was nooit eerder flauwgevallen. Ik herinner me nog dat het zwart voor me ogen werd en zoals altijd pak ik iets vast. Bij dit keer de muur. Maar dit keer ging het eventjes wat anders. Me benen begonnen gevoelloos te raken en ik zag helemaal niks meer. Waarschijnlijk ben ik achterover gevallen met mijn hoofd op de grond (dat hoorde en voelde ik in ieder geval). Al snel kwamen ze op me af en was ik hevig in shock omdat ik even niet besefte dat ik net was flauwgevallen… Nu hoop ik bij mezelf dat het nooit meer gebeurt. En als het weer zwart voor me ogen word ga ik zitten op de grond.

  Reageer
 2. Chico ·

  Ik ben een keer flauwgevallen. Ze hadden wratten bij mijn voet weggebrand. Mij voet was stijf het gebeurde in de keuken aan het afdrogen en toen ging ik tegen de vlakte.

  Reageer
 3. Jade ·

  Ik ben gisteren voor de allereerste keer in mijn leven flauwgevallen. Was altijd bang om flauw te vallen, maar eigenlijk merk je helemaal niks. Want je merkt eigenlijk amper dat je even bewusteloos bent. Ik was namelijk gisteren op school en het waren de laatste 2 uren. En een kwartier voor de pauze voelde ik me niet lekker omdat ze het over spuitjes hadden… Omdat er een paar meisjes uit mijn klas net een spuitje gekregen hadden (ik weet van mezelf dat ik niet tegen die dingen kan). En ik voelde me al niet lekker, dus ging ik met mijn hoofd tussen mijn benen, want dat helpt. Want als je dan goed zit, stroomt het bloed naar je hoofd en ben je niet misselijk. En toen voelde ik me weer beter, dus ging ik rechtop zitten en ging ik 2 minuten later staan en toen was het leswisseling of zo… En toen stonden er veel kinderen in de gang en mijn leerkracht en nog een andere leerkracht en ze zaten ook niet meer over dat te praten, maar ik kon het niet vergeten, ook al probeerde ik aan super leuke dingen te denken, het lukte maar niet… Dus ik dacht: misschien moet ik even een kort rondje lopen, maar dat werkte niet. Dus ik liep naar mijn leerkracht die met die andere leerkracht aan het praten was en ik zei, meneer ik voel me niet lekker. En hij zei, ja ik zie het, je ziet heel erg bleek… En daar ging ik (ik was bewusteloos)… Ik zag heel wazig voor mijn ogen en hoorde het laatste woord bleek, en toen hoorde en zag en voelde ik niks meer. En ik weet eigenlijk ook niet hoelang ik bewusteloos was, maar ik werd weer wakker toen ze met mij in hun armen (de leerkrachten hadden me opgetild) buiten liepen. En ze zeiden, we moeten naar buiten, frisse lucht hebben voor haar, en toen was ik weer wakker en hadden ze me buiten op een bankje gezet. En natuurlijk bleven ze bij me. En toen voelde ik me weer niet zo goed, en ik zei, ik moet met mijn hoofd tussen mijn benen. En ze zeiden, kan je niet beter recht blijven zitten, en toen zei ik, nee ik moet nu gaan, en toen gaf ik over. En toen zeiden ze, ga even een gieter met water halen, zodat we dat weg kunnen spoelen. En dan voelde ik me weer iets beter en ging ik rechtop zitten en heeft een klasgenootje met een meisje wat ik niet kende mij naar de kleedkamers gebracht. Want ik had nog werkkleding aan en hebben ze me helpen alles uit te doen en daarna ben ik naar huis gegaan.

  Reageer
 4. Dennis ·

  Ik ben gisteren op mijn werk bijna flauwgevallen. Ik had het nog nooit eerder meegemaakt en vroeg me af of jullie weten of deze symptomen het “flauwvallen” is. Ik voelde me ineens heel licht in mijn hoofd en schrok er erg van. Dit zakte na 5 seconden weg en kwam na 5 seconden weer opzetten, maar iets minder erg. Dit ging zo 2 minuten door totdat het weer stabiel was. Heeft iemand dit weleens meegemaakt? En kan dit door stress komen? Ik heb de laatste tijd wel erg veel aan mijn hoofd door alles wat ik moet doen (net een nieuw huis gekocht). Op mijn werk zit ik de hele dag achter de laptop en op kantoor is het vaak erg warm. Mijn collega’s zeiden dat ik op het moment erg bleek zag. Ik zag zelf geen sterretjes, en mijn hart bleef volgens mij op normaal ritme kloppen. Wel slaap ik de laatste tijd niet zo goed, en mijn vriendin zegt dat ik in mijn slaap vaak praat. Na een rondje gelopen te hebben met collega’s voelde ik me weer beter, maar na 1 uur binnen zitten voelde mijn hoofd erg licht, ook voelde ik me een beetje misselijk en kon ik me niet meer goed concentreren op het scherm. Toen toch maar naar huis gegaan.

  Reageer
 5. Renee ·

  Hallo, Ik val redelijk regelmatig flauw aangezien mijn lichaam vergeet te ademen als ik kort stilsta. Ik herken dit door een verdoofd gevoel aan mijn hoofd en dofheid in mijn gehoor. Ook een gevoel aan mijn ogen dat iemand me achteruit duwt. Ik kan flauwvallen echter altijd vermijden door op de grond te gaan zitten met mijn knieën omhoog en mijn hoofd tussen mijn benen, ofwel liggen met de benen omhoog. Hoop dat ik kon helpen. :)

  Reageer
 6. Leila ·

  Hey allemaal, Ik ben op een schoolreisje een keer flauwgevallen en sindsdien word ik al heel erg bang zodra ik licht in mijn hoofd word of duizelig of misselijk. Heeft iemand tips?

  Reageer
 7. Tessa ·

  Hoihoi! Afgelopen september deden wij coopertest op de atletiekbaan op school, (12 min loop) met om de 5 min pauze, maar ik kreeg een hevige steek, en het was warm, toen iemand in een keer iemand iets tegen mij zei van, Tessa heb je steek? dus ik zei ja, en toen viel ik neer zeg maar, maar ik zag iedereen wel heel raar, maar alles wat ik hoorde kon ik niet verstaan, ik hoorde alles vaag en zo, is dit ook flauwvallen?

  Reageer
  • Leila ·

   Ik heb dit dus ook gehad en volgens mij wel. Is er ook en moment voor of na het flauwvallen waarvan je je niks meer kan herinneren? Dat alles zwart werd bijvoorbeeld?

 8. lisa ·

  Hallo, Ik ben Lisa ik ben 11 jaar en ben al bijna 3 keer flauwgevallen.

  Reageer
 9. juul ·

  Heeee Melanie, Okeeee! Jaaaa, wij hebben op school nu echt veel te doen en ik ben ook altijd super moe. Owh! wat heeft je opa dan? Heel veel sterke! Ja, ik denk dat het misschien daarmee te maken heeft! Graag gedaan! :D Groetjes, Juul

  Reageer
 10. melanie ·

  Ik was een maand geleden bijna flauwgevallen op school doordat ik niet goed gegeten en gedronken had. Daarna ging het eigenlijk alleen maar slechter. Ik ben naar de dokter geweest en bloed laten prikken, maar er is niks uitgekomen. Ik ben nu al 2 maanden bezig, en de dokter zegt dat ik een beetje in een depressieve periode zit, veel stress van school, en me opa ligt ook op sterven, dus het werd even allemaal te veel voor me. Ik ben heel misselijk en licht in m’n hoofd. Ik drink en eet genoeg. Heeft iemand een idee hoe ik hier vanaf kom? Ik kan ook bijna niet naar school! Groetjes, Melanie

  Reageer
  • juul ·

   Hee Melanie, ik herken je probleem, ik ben ondertussen al wat vaker flauwgevallen, ook nadat ik 2 uur sport (turnen) had gehad en op school ook nog. Ik ben niet naar de dokter geweest, want ik voel me verder wel gewoon goed, maar ik denk dat het bij mij ook te maken heeft dat school op dit moment erg druk voor me is. Wat mensen tegen mij zeggen is dat het helpt om meer zout te eten en meer suiker, want dan wordt je bloedsuikergehalte iets hoger. dus misschien heb je daar wat aan?! Groetjes, Juul

  • melanie ·

   Heeey Juul, Dat zei mijn dokter ook al over het flauwvallen, en dat doe ik ook! Het heeft bij mij ook te maken met school hoor, en m’n opa ligt nu op sterven! Daarom is het thuis ook niet altijd even gezellig! En mijn lichaam zei toen, doe het maar zelf! Maar bedankt voor je advies! Groetjes, Melanie

 11. Juul ·

  Hallo, Donderdag waren we in Oostenrijk, met schoolreis! en we zouden die dag naar een survival park gaan, dat was 2 uur in de bus! Een meisje dat niet lekker was ging overgeven! Daarna maakte de buschauffeur dat schoon met chemisch schoonmaakmiddel. Daar kreeg een vriendin van mij hoofdpijn van! En even later ik ook! Ik ging wazig zien en volgens een andere vriendin (waar ik naast zat) ook met mijn ogen draaien! Daarna viel ik flauw! En werd ik door de docenten in het gangpad neergelegd! Daarna werd ik voorin gezet naast een docent, maar het ging wel weer goed! Vrijdag was ik nog duizelig en zaterdag een klein beetje, nu vandaag, maandag,
  ben ik aan het eind van de dag bijna weer flauwgevallen! Ik kwam uit de toiletten met een vriendin en daarna voelde ik me licht in mijn hoofd en zei tegen een andere vriendin dat ik even moest gaan zitten! En toen ging in helemaal wankelen en struikelend zitten op de grond. Een docent haalde toen wat drinken, maar het ging daarna ook wel weer goed. Maar ik eet en drink wel genoeg denk ik! Dus wat kan het zijn? Is het erg? Want ik voel me verder niet echt ziek of zo? Nog adviezen voor het flauwvallen? Groetjes, Juul

  Reageer
 12. Karin ·

  Vandaag was ik aan het computeren. En toen ineens had ik heel erge pijn in mijn middenrif… Toen riep ik om hulp bij mijn zusje. En ineens zag ik niks meer (zwarte vlekken die mijn zicht vervaagden) en toen een poosje later werd ik wakker. Ik heb geen idee hoe dit kan… Heeft iemand een idee? Kan het omdat ik die hele erge pijn had? En was dit überhaupt flauwvallen?

  Reageer
  • Paul ·

   Hoi Karin, Je kan inderdaad flauwvallen door pijn (zoals hierboven ook al staat). Er zijn mensen die flauwvallen door een speldenprikje, maar meestal komt het door hevige en intense pijn. Het kan overigens ook zijn dat zowel de pijn in je middenrif als het flauwvallen symptomen zijn van een achterliggende aandoening, maar dat hoeft absoluut niet het geval te zijn. Voor de zekerheid naar je huisarts gaan als het vaker gebeurt. Groeten & sterkte, Paul

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.