Voorkomen is altijd beter dan genezen, en dat geldt zeker ook voor gaatjes in je tanden. Als je eenmaal een gaatje hebt, dan zul je namelijk naar de tandarts moeten voor een vulling… En laten we eerlijk zijn, boren wordt door de meeste mensen niet bepaald als prettig ervaren.

Het is natuurlijk verstandig om regelmatig en nauwkeurig je tanden te poetsen, maar je kunt meer doen om gaatjes in tanden te voorkomen. In dit artikel daarom 6 eenvoudige & praktische tips om gaatjes te voorkomen en je tanden gezond te houden!

Het kan zijn dat deze tips te laat komen en je gebit er al slecht aan toe is. Overweeg dan een gebitsrenovatie om het gebit weer volledig te herstellen.

1. De basis

Allereerst even het bekende lijstje met standaard handelingen om gaatjes te voorkomen. Je weet waarschijnlijk al van kinds af aan dat de volgende zaken de kans op gaatjes in je tanden verkleinen:

  • Poets tweemaal daags minimaal 2 minuten je tanden.
  • Eet en drink zo min mogelijk suiker & zuren die gaatjes veroorzaken.
  • Flos regelmatig, op die manier verwijder je etensresten en bacteriën op plaatsen waar je tandenborstel niet komt.
  • Ga minimaal eens per jaar naar de tandarts om je tanden preventief te laten controleren, ook als je geen klachten hebt.
  • Reinig tandvlees + tandhalzen zodat je tandpockets schoon en vrij van bacteriële plaque blijven
  • Poets en/of schraap je tong: het ruwe tongoppervlak kan een broedhaard voor mond bacteriën zijn

2. Poets NIET direct na het eten

tanden-poetsen-badkamer-mond-verzorging

Veel mensen zijn gewend om direct na het eten hun tanden te poetsen. Als je net iets zuurs en/of zoets op hebt, dan maakt dit je tandglazuur echter tijdelijk extra gevoelig. Als je vervolgens je tandenborstel pakt en vrolijk over je tanden begint te borstelen, dan vergroot je dit effect alleen maar verder. Wacht daarom 30 tot 60 minuten met poetsen.

3. Snoep strategisch

Tuurlijk, snoepen kun je maar beter niet doen als je gaatjes echt heel graag wilt voorkomen. Maar zo af en toe wil iedereen weleens iets lekkers. Het is bovendien zo dat ook zure voedingsmiddelen en dranken (bijvoorbeeld appels en appelsap) gaatjes kunnen veroorzaken. Het is dus nagenoeg onmogelijk om nooit iets te eten of drinken dat slecht is voor je tanden.

Je kunt de gevolgen echter wel verkleinen door dergelijke producten in één keer achter elkaar te nuttigen. Heb je een keer zin in snoep? Eet dan een paar snoepjes en poets vervolgens na een poosje je tanden. Dat is veel beter dan gedurende de hele dag telkens één snoepje nemen.

Altijd al een mooi gebit willen hebben? Bezoek dan toptanden.nl voor meer info!

4. Frisdrank met een rietje

Frisdrank is echt enorm slecht voor je tanden. Frisdrank bevat namelijk én een enorme hoeveelheid suiker, én ook nog eens koolzuurgas. Deze combinatie is een echte killer voor je tanden. Een eenvoudige truc om de schade een heel klein beetje te verminderen, is het gebruik van een rietje tijdens het drinken van frisdrank. Op die manier klots de frisdrank niet direct tegen je tanden.

5. Kauwgom = oké….

…. Tenminste, als er geen suiker in zit, natuurlijk. :) Door het kauwen van kauwgom stimuleer je de speekselproductie in je mond. Speeksel speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van gaatjes. Zo bestrijdt speeksel de bacteriën die tandplak en gaatjes veroorzaken en speelt het een rol bij het afbreken van zuren in je mond. Er is zelfs kauwgom op te markt die er specifiek voor bedoeld is om gaatjes in tanden te voorkomen.

6. Voorkom een droge mond

Mensen met een droge mond hebben meer kans op gaatjes. Er zijn tal van producten op de markt om een droge mond te bestrijden. Ook kauwgom kan een droge mond tegengaan en zodoende gaatjes voorkomen. Houd er tot slot rekening mee dat roken een droge mond kan veroorzaken.

Heb jij vaak gaatjes? En wat doe jij om gaatjes in je tanden te voorkomen? Vertel het in een reactie!

2 Reacties

  1. Hallo ik had brok van mijn tand en ven daarmee naar tandarts geweest ie zij dat k pillen moest nemen tot ontsteking weg is, hij heeft na dat ontsteking weg was soort kruidennagel ingedaan eb had een volgende afspraak gemaakt maar in de periode voor de volgende afspraak is dit er uit brokkelt en heb k nu terug ontsteking, ik kwam vandaag terug bij hem en hij heeft weer kruidennagel in gedaan en de tand gevuld maar het doet nu terug pijn zoals ontsteking, mij vraag is nu wat is er gaande? Moet wel zeggen pijn komt en gaat.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.