WortelkanaalbehandelingIedere tand en elke kies heeft één of meerdere wortelkanalen waarin zich de zogenaamde ‘pulpa’ bevindt. De pulpa is het zachte weefsel in het binnenste van de tanden dat eindigt in de wortel. De endodontologie is de medische tak die zich bezighoudt met de behandeling van het zachte tandweefsel in de wortelkanalen. Hieronder lees je 4 tips m.b.t. wortelkanaalbehandelingen…

Wortelkanaalbehandeling – Tip 1: Pijn verminderen

In de pulpa bevinden zich zenuwen. Een ontstoken wortelkanaal kan er zodoende voor zorgen dat tanden en kiezen gevoelig worden voor druk, kou en warmte. Een vergevorderde wortelkanaalontsteking kan zelfs een continue, hevig kloppende pijn in de tanden veroorzaken. Een wortelkanaalbehandeling is dan ook noodzakelijk om pijn te voorkomen of verhelpen.

Wortelkanaalbehandeling – Tip 2: Tanden verzorgen

Een wortelkanaalontsteking ontstaat meestal door tandbederf of tandrot (cariës). Als alleen al het woord ‘wortelkanaalbehandeling’ je angst aanjaagt, kun je dus maar beter goed je best doen bij de verzorging van je tanden… Oftewel: twee of drie keer per dag poetsen, regelmatig flossen en zo min mogelijk suikers eten. Ga bijtijds naar de tandarts en laat eventuele beginnende gaatjes zo snel mogelijk vullen.

Wortelkanaalbehandeling – Tip 3: Goede verdoving

Een ontstoken wortelkanaal moet van binnenuit worden schoongemaakt om de bacteriën die erin zitten te verwijderen. Omdat hierbij de zenuwen worden geraakt, ontstaat pijn. De hedendaagse sedatietechniek (verdoving) is dusdanig geavanceerd dat er niet of nauwelijks pijn wordt ervaren bij een wortelkanaalbehandeling. Naderhand kan er sprake zijn van matige napijn, maar dat is prima te onderdrukken met paracetamol.

Wortelkanaalbehandeling – Tip 4: Kroon plaatsen

Door een wortelkanaalbehandeling wordt een tand verzwakt. Hierdoor kan deze makkelijker breken of afbrokkelen. Een kroon kan ervoor zorgen dat de behandelde en verzwakte tand wordt beschermd tegen een ongelukkige val, stoot of beet. Het zou natuurlijk zonde zijn als er na de wortelkanaalbehandeling een hersteloperatie nodig is.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.