Pijn in de keel kan erg vervelend zijn. Eten, drinken en praten wordt erdoor bemoeilijkt, slikken in zijn algemeenheid wordt lastig en je voelt je er vaak beroerd bij. Als je vaak keelklachten hebt, dan kunnen daar een aantal verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. De meest voorkomende oorzaken van al dan niet chronische keelpijn bespreken we in dit artikel.

Symptomen als je vaak keelpijn hebt

Keelpijn kan variëren van een licht branderig gevoel in de keelholte tot hevige steken en pijnscheuten. Keelklachten gaan vaak samen met bepaalde bijverschijnselen. Mogelijke bijkomstige symptomen van keelpijn zijn:

 • Hoesten
 • Zwelling & roodheid van het keelslijmvlies
 • Slik-klachten (pijn bij het slikken)
 • Gezwollen & gevoelige lymfeklieren
 • Gezwollen & gevoelige keelamandelen
 • Witte stippen achter in de keel
 • Taai slijm
 • Verhoging & Koorts
 • Heesheid & schorheid
 • Bloed ophoesten

Mogelijke oorzaken van vaak lichte keelpijn hebben

Keelpijn kan verschillende oorzaken hebben. De meeste mensen hebben last regelmatig last van een lichte pijn in de keel, die eerder irritant dan pijnlijk is. Lichte keelklachten en/of irritatie van het keelslijmvlies wordt doorgaans veroorzaakt door overbelasting van de keel. Je keelslijmvlies kan vrij gemakkelijk worden overbelast en geïrriteerd raken, onder andere door:

 • Roken of meeroken
 • Hard praten & schreeuwen
 • Langdurig zingen
 • Schrapen van de keel
 • Alcohol-gebruik
 • Droge of verontreinigde lucht

Achterliggende redenen van terugkerende hevige keelpijn

Lichte keelpijn wordt dus veroorzaakt door irritatie van het keelslijmvlies. Bij hevige pijn in de keel is er echter meestal sprake van een ontsteking of infectie van het keelslijmvlies en/of het lymfeweefsel. Vooral als er sprake is van lang aanhoudende of regelmatig terugkerende hevigere keelklachten, dan is een ontsteking waarschijnlijk. Bij steken in de keel of langdurig aanhoudende of steeds terugkerende keelpijn is een van de volgende oorzaken waarschijnlijk:

 • Bacteriële keelontsteking (bacteriële infectie van het keelslijmvlies)
 • Faryngitis (Infectie van de keelholte door besmetting met verkoudheidsvirus)
 • Aften in de keel (keelpijn door zweertjes in het keelslijmvlies)
 • Ontstoken keelamandelen
 • Ziekte van Pfeiffer
 • Vastzittende amandelstenen / tonsilstenen
 • Peritonsillair abces (abcesvorming achter in de keel)
 • Infectie van de schildklier

Vooral bacteriële en virale keelontstekingen zijn zeer vaak de oorzaak van hevige, terugkerende en/of chronische keelklachten!

1. Vaak keelklachten door virale keelontsteking

Een keelontsteking ontstaat meestal doordat je weerstand reeds is aangetast, bijvoorbeeld door een verkoudheidsvirus of  griepvirus… Of als je keelslijmvlies is aangetast door bijvoorbeeld roken of overmatig alcoholgebruik. Doordat je weerstand verzwakt is, heeft een virus zo goed als vrij spel. Als een virus niet op tijd wordt tegengehouden door je immuunsysteem, tast deze het slijmvlies in de keelholte en de neus aan.

Het virus slaat soms door naar de keelamandelen, het strottenhoofd en soms zelfs de oren of bijholten. Hierdoor kan een hevige keelontsteking ontstaan. Het lichaam dient zelf af te rekenen met een virus. Virussen kunnen namelijk niet worden bestreden met antibiotica, en virusremmers zijn bij een keelontsteking inefficiënt en bovendien nogal extreem. Als je keelpijn c.q. keelontsteking vaak terugkeert of niet overgaat, is echter behandeling nodig, anders kan op den duur een chronische keelontsteking ontstaan.

2. (Grote) aften achter in je keel kunnen hevige keelpijn veroorzaken

Aften zijn kleine, witte, ronde of ovale zweertjes met een rode omlijsting die voorkomen in het slijmvlies van mond, keel, tandvlees, tong, lippen, wangen en gehemelte. Vooral in de keel kunnen aften erg pijnlijk zijn. Er is tot nog toe geen efficiënte behandeling tegen aften die voor iedereen werkzaam is. Vaak trekken aften  binnen enkele weken weer weg, maar keren ze bij een verzwakte weerstand op dezelfde plek weer terug. Zodoende kan een aft ervoor zorgen dat je vaak keelpijn hebt. Doorgaans geldt: hoe groter de aft, des te heviger de keelklachten.

3. Ontstoken keelamandelen gaan vaak gepaard met pijn in de keel

Wanneer de keelamandelen regelmatig ontstoken zijn, kan dat aanleiding geven tot hevige keelklachten. Wanneer keelklachten ernstig genoeg zijn, wordt vaak besloten tot het verwijderen of ‘knippen’ van de keelamandelen. Vooral kinderen hebben regelmatig tot vaak keelpijn door ontstoken keelamandelen.
[adsense]

4. Veelvuldig keelpijn door bacteriële infectie

Een bacteriële keelontsteking gaat vaak gepaard met (hoge) koorts en witte stippen in de keelholte. Een bacteriële infectie bij de keelamandelen of lymfeklieren kan voorloper zijn van een peritonsillair abces. Een abces kan het openen van de mond sterk bemoeilijken. Een antibioticum kan de bacteriën helpen doden; soms moet een abces worden opengesneden zodat de inhoud eruit kan lopen en de druk van het abces vermindert.

5. Vaak keelklachten door de Ziekte van Pfeiffer

De Ziekte van Pfeiffer is een infectieziekte die voornamelijk voorkomt onder jongeren. Koorts, hevige beroerdheid, vermoeidheid en keelpijn en opgezette en pijnlijke lymfeklieren behoren tot de symptomen. Er is geen behandeling tegen de Ziekte van Pfeiffer en goed uitzieken is dan ook van groot belang. Als je vaak keelklachten hebt, kan een Pfeiffer-test ofwel thuistest voor Pfeiffer raadzaam zijn.

6. Schildklieraandoening & pijn in de keel

Een schildklierontsteking of andere schildklieraandoening kan hevige keelklachten veroorzaken. Als je vaak keelpijn hebt en vermoedt dat het iets te maken heeft met schildklierklachten, dan kun je het best direct contact opnemen met je huisarts. Een schildklier-aandoening of -afwijking kan namelijk zeer ernstige gevolgen hebben

Bij beginnende pijn in de keel en keelirritatie is Trachitol© een uitstekend middel. Houden keelklachten echter langer aan, ga dan bijtijds naar je huisarts.

Tot slot

Keelklachten worden in veruit de meeste gevallen veroorzaakt door overbelasting, irritatie of een virus. Keelpijn gaat doorgaans binnen een week vanzelf weer over en de kans op ernstige complicaties is klein. Pijn en koorts kunnen worden onderdrukt met paracetamol of ibuprofen. En er zijn allerlei verzachtende middeltjes tegen keelpijn verkrijgbaar bij drogist en apotheek. Meestal dient er echter gewoon te worden uitgeziekt.

Met kinderen en baby’s met keelpijn dient natuurlijk extra zorgvuldig te worden omgesprongen. Bij twijfel kun je maar beter voor de zekerheid de huisarts inschakelen. Het drinken van koud water of kamillethee, het eten van waterijsjes of (laurier)drop en gebruik van zuigtabletten, zoutoplossingen en gorgeldrankjes brengen soms verlichting, maar zelden of nooit genezing.

Heb jij vaak keelpijn? En weet jij inmiddels waardoor je keelklachten worden of werden veroorzaakt? Laat hieronder jouw reactie achter!

60 Reacties

 1. Dag, sinds ik nicotinekauwgom slik (al meer dan een jaar) heb ik regelmatig keelpijn en kriebelhoest. Kan er een verband zijn?

  Groet, Henk

 2. Ik heb ook al sinds de kerst last van dichtzittende oren , loopneus en dan keelpijn , en hoesten , daar word ik gek van. De ene keer is het in de ochtend en de andere keer in de avond. Dan gaat de keelpijn weer weg en dan heb ik weer oorpijn …echt ik word daar gek van. En ook de mede gezinsleden hebben dan een loopneus en dan weer keelpijn en ook koorts is er geweest bij de kids. Iedereen is er bijna vanaf maar ik blijf er mee worstelen. Dokter geweest en alles gecheckt , keel , longen , zuurstofopname , temperatuur en alles was goed. Keel was wel een beetje rood maar dat kwam waarschijnlijk door het hoesten. Vind het echt vervelend en ik weet niet wat het is. Grt Harry

 3. Heb meerdere keren per jaar een keelontsteking en vaak verhoging en vermoeidheid. Na veel onderzoek blijk ik vergrote tong amandelen te hebben. Weinig over te vinden op internet, maar vreselijk vervelend. Moet geopereerd worden in een academisch ziekenhuis.

 4. Ik heb sinds midden augustus al 4 keer een keelontsteking gehad, nu ook weer. Elke keer heb ik pijn bij het slikken, is er witte uitslag op men tong, kan ik niet eten of drinken, gezwollen amandelen en alles is ontzettend rood en doet heel veel pijn. Kan iemand mij misschien vertellen wat dit is want ik wil echt dat het stopt.

  • hallo Sancara, ik heb ook zelfde probleem, is het bij jouw over? zoja hoe heb je opgelost?

 5. Beste allemaal, Om de 3 maanden heb ik het laatste 1,5 jaar keelontsteking. Dit gaat dan gepaard met koorts, opgezette klieren en ontzettend veel keelpijn. Ik krijg hier dan elke keer weer antibiotica voor; broxil (feneticillinekalium). Dit helpt elke keer erg goed, maar ik zou het liefst de reden erachter willen weten hoe ik dit steeds oploop. Met mijn huisarts kom ik niet verder helaas. Jullie misschien ideeën? Ik word er hopeloos van, en ontwikkel angst om het steeds op te lopen, omdat het zo’n pijn doet en ik zeker 2 weken niets kan doen bijna…

 6. Ik heb inmiddels met vlagen al zo’n 6 à 8 weken keelpijn. Het begint met een wat geïrriteerd gevoel in de keel. Met slapengaan. Dan een paar dagen keelpijn en vooral ’s avonds en ’s nachts hoesten. En dan ben ik weer een enkele dag zo goed als klachtenvrij. En dan begint het weer… Een enkele keer hoest / kuch ik overdag ook wat. Maar voornamelijk in de avonduren en ’s nachts. Ik kom er maar niet vanaf. Daarbij ook keelpijn dan. En zo gaat het al weken / maanden. Heeft iemand enig idee?

  • Ik heb precies hetzelfde, heb jij al een oorzaak kunnen achterhalen…?

  • Als je vooral keelpijn hebt in liggende houding, dan is de kans groot dat dit te maken heeft met zure oprispingen (maagzuurreflux). In geval van maagzuur dat oprispt, hoeft er niet per se sprake te zijn van voelbaar brandend maagzuur (‘zuurbranden’), van een merkbare zure smaak in de mond of van karakteristieke maagklachten. Er bestaat ook een verborgen / latente variant van reflux (terugvloei van maagsappen in de slokdarm) die verrassend vaak voorkomt. En dat kan gepaard gaan van de klachten die je beschrijft: keelirritatie, keelpijn en zelfs longklachten…

 7. heb een vraag vroeger waren me keelamandelen neusamandelen eruit gehaald en heb ik buisjes in oren gekregen was 3 a 4 jaar in 2017 restjes amandel verwijderd, maar heb nu nog steeds vaak last van oorpijn keelpijn en verstopte neus wat kan ik hier aan doen zoals naar huisarts etc.

 8. Ik heb net een gastroduodenoscopie achter de rug wegens een passagestoornis (slikproblemen en pulgeren). Sinds gisteren heb ik na het eten van makreel heftige keelpijn rechts. De dokter kon echter geen graat vinden alleen een lichte ontsteking. Nu word ik afgescheept met maagzuurremmers, maar het zit constant tegen mijn kokhalsreflex aan. Het is echt niet om uit te houden. Ik overweeg al een tijde suïcide wegens bipolaire stoornis en parasomnie. Verder de nodige probleembuurten achter de rug. Het is nu ellende op ellende op ellende.

  • Beste Rob, het lijkt me raadzaam om terug te gaan naar de arts. En met hem te spreken over je gevoel. Een probleem komt nooit alleen. En als ik je verhaal leest, slik je het symbolisch niet meer. Letterlijk en figuurlijk slik je het niet meer. Ga daar mee aan het werk. Wens je veel sterkte

 9. Beste, Ik heb al 4 weken last van steken in mijn keel die uitstralen naar mijn oren en hals. Zelf heb ik geen opgezette klieren of koorts maar als ik bijvoorbeeld moet boeren dan krijg ik harde steken vanachter in mijn keel. Sinds ik het heb, heb ik ook achter mijn huig in mijn keel een beetje rode uitslag gekregen. Soms komt het ook voor dat ik keelpijn krijg bij het praten of lachen. Wat ik ook elke dag voorheb is dat mijn keel een knak geluid maakt bij het slikken. Als ik mijn tong uitsteek kan ik soms mijn tong-amandel zien. En zelf loop ik elke dag met een jeukende neus gevolgd door een loopneus. Zou iemand mij hier mee verder kunnen helpen? Alvast bedankt. Met vriendelijke groeten, Yass

  • Beste, Heb je een oplossing gevonden voor je klachten. Ik heb namelijk helemaal dezelfde !! Word er radeloos van

  • Dit kan gerelateerd zijn aan o.a. de keelamandelen, bijholten of schildklier… Persoonlijk zou ik ermee langs de huisarts gaan. Beterschap!

 10. Binnen 1.5 jaar tijd heb ik nu voor de 6de keer een bacteriële keelontsteking, wordt je ook niet blij van want het zit tot en met de klieren achterin mijn nek. Hierdoor kan ik ook niet mijn hoofd meer naar links / rechts / boven / beneden bewegen. Als ik mijn keelontsteking krijg dan voel ik het ook vaak opkomen. Uiteindelijk ga ik na een week naar de dokter en meten ze mijn CRP-waarde die altijd op dat moment heel hoog is. Van de dokter krijg ik antibiotica die eigenlijk altijd heel snel werkt en er dan snel vanaf ben. Mijn vraag is wat deze bacteriële ontsteking kan veroorzaken, mijn amandelen zijn namelijk al weggehaald toen ik jong was. Tijdens mijn keelontsteking is ook heel mijn stem weg en kan ik niks eten. Zou het daarnaast ook niet nodig zijn om doorverwezen te worden?

  • Ja, als ik in jouw schoenen stond, zou ik bij een eventuele volgende keelontsteking zeker aandringen op doorverwijzing naar de KNO-arts. Zes bacteriële keelinfecties op anderhalf jaar tijd lijkt me geen toeval. Natuurlijk is het fijn dat antibioticagebruik zo goed helpt, maar het lijkt me desalniettemin raadzaam om de onderliggende oorzaak te laten achterhalen.

 11. Ik heb het hele jaar al witte stipjes op mijn keelamandelen zitten. Ook heb ik regelmatig keelpijn, soms licht en soms iets erger. Heb verder geen last van verkoudheidsklachten. Deze week is mijn keelpijn weer komen opzetten en krijg nu ook een vieze smaak vanuit de keel in mijn mond. Weet iemand hoe ik van die witte stippen af kan komen?

 12. Tijdens de paasvakantie heb ik in de eerste week enkele dagen keelpijn gehad. Dit is dan overgegaan. Na de vakantie had ik twee weken stage. Op het einde van de eerste week was ik erg hees, had ik keelpijn en koorts. Ik voelde mij ook erg moe (waarschijnlijk door de stage). Momenteel is de stage reeds een week gedaan en heb al enkele dagen een stijve nek, hoofdpijn en voel mijn keel opnieuw.

 13. Hoi lotgenoten. Tien jaar geleden Pfeiffer gehad en sindsdien om de haverklap keelpijn, aften, niet meer goed kunnen zingen en na veel praten ‘kapotte’ keel. Pfeiffer blijkt een lang staartje te hebben!!! Azijn op aften helpt even, geneest ze niet, maar neemt de pijn even weg. Verder probeer ik niet in paniek te raken bij zoveelste keer en gun mezelf ibuprofen of APC (laatste werkt bij mij beter dan paracetamol, waar ik vooral slaperig van wordt). Kan er niet iemand een anti-virus uitvinden? Dat zou een zegen zijn!!!

 14. Sinds 2012 heb ik iedere zomer last van mijn keel. Althans, de pijn zit links van mijn keel, ik gok dat daar klieren zitten? De pijn is er alleen met slikken en het vreemde is dat ik dus sinds 2012 alleen in de zomermaanden die pijn heb. Ben ieder jaar naar een KNO-arts geweest, echo’s gemaakt, slokdarmonderzoek gehad het hele riedeltje maar er komt niets uit. Ben nu alweer in de 9e week met keelpijn en ik weet inmiddels niet meer wat te doen. Zou het iets met allergie te maken kunnen hebben aangezien het steeds rond juni komt opzetten en dan ineens later in het jaar weer weg is? Ik verdom het om dit jaar weer langs een KNO-arts te gaan, doe dit al 4 jaar en er komt niets uit. Enige dat ze ooit hebben gezien is dat mijn neusamandel iets vergroot is.

  • Ik herken jouw verhaal. Ik vermoed zelf dat het bij mij te maken heeft met de ruimte waar ik werk. In de warme maanden staat de airco aan bij ons en zit ik binnen met een jas aan terwijl het buiten heel warm is. Dit slaat vaak op mijn keel met als gevolg de hele zomer keelpijn.

 15. Ik heb een maand geleden ook erge keelpijn gehad zo erg dat mijn mond bijna niet meer open ging. Toen kreeg ik antibiotica. Daarvoor had ik ook wel vaak keelpijn maar nooit zo erg. En nu een maand later weer erge keelpijn en kan niet normaal praten.wat ik doen want het lijkt wel steeds terug te komen. En heb me stem echt hard nodig bij mijn werk.

  • Beste Paul, Half jaar geleden heb ik een wortelkanaalbehandeling gehad, maar de tand bleef gevoelig. Na half jaar kreeg ik de definitieve vulling er in, maar pijn werd alleen maar erger. Paar dagen daarna weer wortelkanaalbehandeling gehad, waarbij tandarts nog dieper de kanalen in ging (pijn!!!). Daarna had ik zo’n pijn aan die kies en begon ik licht keelpijn en oorpijn te krijgen aan die kant van de behandelde kies. Drie dagen later is de kies getrokken. Zeer moeizaam en moest er in brokken uitgehaald worden. Werd zelfs stukje kaakbot weggehaald, anders kon de kies er niet uit. Sindsdien al 3 weken keelpijn met soms oorpijn aan die ene kant (rechterkant). Keelpijn heb ik vooral met slikken. Voedsel doorslikken verergert de pijn niet. Begin me flink zorgen te maken nu, omdat je overal leest dat keelpijn toch wel met een week over moet zijn. Zit zelfs al te googelen naar keelkanker! ????

  • Beste Linty, Keelkanker lijkt me 99 stappen te ver… Ik verwacht eerder dat de diepe wortelontsteking –en de behandeling ervan– ervoor heeft gezorgd dat je kaakholte of kaak ontstoken is geraakt. Dit kan weer zorgen voor keelklachten en oorklachten… Zie eventueel ook de vele reacties onder de volgende artikels:

   Als ik jou was, zou ik bijtijds aankloppen bij de huisarts om een dieper gelegen (en eventueel woekerende) bacteriële infectie te laten uitsluiten. Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

 16. Hallo ik heb al bijna 2 maanden last van keelpijn en wil er zo graag van af. Heb al 3 antibioticakuren gehad en na 2 dagen komt het gelijk terug me amandelen zijn opgezet en er zitten witte stippen op. Ook mijn lymfeklieren zijn opgezet en pijnlijk heb het gevoel of heb ik een hele stijve nek. De dokter is ervan overtuigd dat het vanzelf over moet gaan en heb diclofenac als pijnstiller meegekregen. Zijn alweer paar dagen verder en nog steeds hetzelfde verhaal met keelpijn en keelamandelen. Eergisteren had ik nog last van koorts en word ’s nacht bezweet wakker. Ik ben zo bang dat ik iets ernstigs heb (kanker bijvoorbeeld).

  • Beste Evalien, Waarschijnlijk is er sprake van tonsilitis (keelamandelontsteking), al dan niet gerelateerd aan amandelstenen (tonsil stones). Als dit lang aanhoudt of regelmatig voorkomt, kan het raadzaam zijn om op den duur je keelamandelen te laten knippen middels een tonsilectomie. Overigens wel vreemd dat je huisarts je al 3 antibioticakuren heeft voorgeschreven zonder resultaat. Ikzelf zou in zo’n geval aandringen op doorverwijzing naar een KNO-arst. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 17. Ik wou even reageren op Sabrina Redactie, U zegt ene goede neusspray, heeft u ook een merk voor me, of waar kan ik het halen. Ik weet bij de dokter kan ik het krijgen ongetwijfeld, Heeft u voor mij een tip. Voor iedereen lees hieronder mijn tips ik hoop dat het werkt of enigszins verzacht. Zwarte bosbessensap lekker gorgelen. Bloemenhoning met een beetje kaneel op een eetlepel of een dessertlepel. ( niet vies ) Zout gorgelen met water beste water is bronwater. Warme melk met bloemenhoning ( heerlijk ) Gember paar stukjes in water koken. klein beetje water. totdat het lichtbruin is. Let op: alleen gorgelen!!! niet doorslikken!!! en niet teveel gember, want gember is bitter. Niet te hard praten, vooral niet schreeuwen, niet te lang praten, naar de sauna, warm bad, Turks stoombad, laat jezelf verwennen etc etc Voldoende rust nemen. op tijd naar bed gaan niet op laten fokken door anderen, ook niet in discussie gaan, je moet maar zo denken ik weet wel beter!!! en anders boeien… denk aan je zelf… — HEEL BELANGRIJK!!! GA NIET TE LANG ACHTER DE PC ZITTEN!!! EN GA OOK NIET TE LANG MET JE MOBIEL SPELEN OF WHATSAPPEN… REDEN WAAROM: MENSEN WILLEN VAAK TE SNEL TYPEN EN HET GAAT NIET SNEL GENOEG… JE WILT STEEDS SNELLER EN SNELLER…. HERKEN JE DIT….OF KOMT JE DIT BEKEND VOOR…VAAK IS HET PURE STRESS ONGEMERKTE STRESS DIE NIET WEG KAN. GEWOON JE MOBIEL AAN DE KANT… PC AAN DE KANT LEKKER . FILM KIJKEN — Waarom zeg ik dit allemaal, ik heb het zelf ook meegemaakt… heb er nu nog wat last van maar werk er hard aan. Als ik nieuwe tips voor jullie heb deel ik ze graag met jullie allemaal… Ik kan er over meepraten schralende keelpijn is gewoon vet klote… iedereen beterschap en denk vooral aan je zelf… heel veel succes

 18. wuyts brigitte Reageer

  ik heb altijd keelpijn en veel kriebels in mijn keel heb al eens een luchtweg blokkade gehad dat ik niet meer kon ademen en ik word er soms wakker van die kriebels dan moet ik dringend drinken want ik geraak dan in paniek wegens die blokkade die ik gehad heb. En heb ook een allergie ik denk van melk drink nu lactose melk wie kan mij erbij helpen dank u.

 19. Na mijn bevalling heb ik elke maand ongeveer een week keelpijn. De dokter denkt dat dit verborgen reflux is. Na het innemen van medicatie hiertegen is het even beter gegaan. Na het stoppen van de medicatie heb ik er terug last van. Dus verborgen reflux kan ook een oorzaak zijn.

 20. Ik heb al sinds 2010 iedere maand weer minstens 2 weken lang keelpijn. Ben bij de dokter geweest. Tests gehad en de uitslag was ‘het is normaal. Drop en keel snoepjes gebruiken.’ intussen zijn we 4 jaar verder en moet ik bijna continue keel snoepjes gebruiken om verlichting te krijgen, mijn dokter houd echter nog steeds vol dat dit heel normaal is en ik me geen zorgen hoef te maken. Zelf heb ik het gevoel dat dit niet zo is maar de bloed test wees enkel uit dat ik in 2005 Pfeiffer gehad heb en het niet heb op dit moment. Mij lijkt bijna het hele jaar keelpijn hebben niet echt gezond en ik begin het gevoel te krijgen de laatste 3 maanden dat ik nu chronisch last van mijn keel heb. Ik zing niet vaak en als dan maar heel kort want ik heb last van kortademigheid. Ik ben allergisch voor rook en stof dus roken valt ook al af. Al mijn amandelen zijn als klein kind al verwijderd en nooit terug gegroeid en abcessen of Aften heb ik niet kunnen ontdekken. Wat het wel is weet ik niet maar ik wordt het wel een beetje zat na nu al 3 maanden keelpijn waarbij de dokter nog steeds beweerd dat het normaal is…

 21. Onze dochter had in 8 weken tijd 3x keelklachten. De afspraak om haar keelamandelen eruit te laten halen, staat voor maandag 17 november. Nu maar hopen dat ze koortsvrij is maandag. Ze blijft kwakkelen…

 22. Beste lezer, Ik lig nu op bed met een keelinfectie. Zondag begonnen uit het niets eigenlijk, zaterdag daarvoor nog een verjaardag gehad. Zondag begon het, keelpijn, niet kunnen slikken, niet kunnen eten, koorts. Maar ja manlief was er niet en ik was met onze zoon thuis. Gelukkig hebben mijn ouders hem opgevangen en ben mijn bed ingedoken, dag erna nog niet over alleen het slikken en het praten was helemaal klaar, kon geen hap van wat dan ook meer in en er kwam geen klank meer uit. Goed toch geprobeerd keukenmiddeltjes, gorgelen met zout water, kamille gorgelen, in hoeverre dit goed ging. Inmiddels is het dinsdag en mijn man mij toch getempratuurd. 40,1 was de uitslag. ‘S avonds zat ik bij de huisartsenpost en heb een penicillinekuur mee gekregen, voor mijn bacteriële infectie. Kortom koorts is gezakt. Alleen mijn keelpijn en het slikken is nog steeds hetzelfde gebleven. Ik besef nu pas hoeveel je eigenlijk slik op en dag en in een nacht. En ik zeg eerlijk, ik moet me mentaal voorbereiden en een paar x door mijn neus ademen en in mijn hoofd tot 3 tellen en dan kan ik pas slikken. Als ik slik lopen de tranen over mijn wangen van de pijn omdat het net voelt of dat je een hoekige glasscherf doorslikt of zo. Ik durf niet te eten, nu mijn 4e dag dat ik niet heb gegeten, alleen maar waterijsjes sabbelen en over de 4 dagen een halve liter water gedronken, puur omdat het zo’n zeer doet. Ik weet ook wel dat je MOET drinken, maar verteld dat maar eens tegen iemand die pijn heeft bij slikken. Het is zelfs zo erg dat ik overtollig speeksel nu uitspuug omdat ik alleen maar mijn inzet om te slikken wil gebruiken voor vloeibare eten. Mijn linkerkant van hals gezicht is dik en voelt warm, ik koel het steeds met koude natte gastendoekjes, links slapen gaat niet. Ik word echt gek van dat niet kunnen slikken, morgen maar weer naar de dokter. Iemand nog tips om het wat draaglijker te maken? Alvast bedankt!

  • Tamara, het is zo herkenbaar! Sinds zaterdag in bed. Zondagavond en maandagavond bij huisartsenpost geweest. Nu weer andere antibiotica en zetpillen. Kan ook niks eten of drinken. Alleen een uurtje naar zetpil wat slikken, dan dus de vloeibare antibiotica en wat water. Kan niet slapen. Speeksel en slijm doe ik telkens in doek. Helaas is er dus ook abces aan de linkerkant. Moet minder worden met antibiotica anders open maken. Voel me zo gammel! Hoelang heeft het bij jou geduurd voor antibiotica aansloeg? Of dat het slikken wat beter ging.

 23. Om even te reageren op aften in je mond of keel, gebruik alleen Paradontax als tandpasta. En als je ze hebt, spoel dan je keel met zwarte bosbessensap van Betuwe, te koop bij AH, vaak bij de zelfbakproducten, dat reinigt en heeft een herstellende werking.

 24. Binnen anderhalve maand al 4 kuren achter de rug na 4 keelontstekingen. Iedere keer na de laatste tablet begint het 3 dagen later weer van voren af aan. Afgelopen vrijdag de laatste tablet op et voilla heel trouw vandaag weer keelontsteking! Mijn keelamandelen moeten er uit i.v.m heftige bijverschijnselen hebben ze 2 ontstekingen terug al gezegd (heel benauwd doordat het te opgezet is) maar het leuke is dat ik eerst 6 weken ontstekingsvrij moet zijn anders opereren ze niet ivm kans op flinke nabloedingen. Nu 5e keer en lijkt mij niet gezond dat ik weer een kuur krijg. Iemand nog andere ideeën? (Behalve alle hulpmiddeltjes zoals gorgelen etc. om de klachten te verminderen want die helpen geen van allen). Ben het ziek zijn echt beu. Groetjes, Cynthia

 25. zelf heb ik ALTIJD al pijn aan m’n keel gehad. Bij mij waren mijn amandelen ook al 2 keer aangegroeid waardoor, ik 7 jaar geleden weer daaraan geopereerd ben! Het begon allemaal met een erge keelpijn, die overging op witte plakken achter in mijn keel en 39 graden koorts, waardoor ik op een gegeven moment zelfs mijn speeksel niet kon doorslikken vanwege de verschrikkelijke pijn! Ik ben toen naar de eerste hulp gegaan en heb 2 paracetamolletjes mee naar huis gekregen. Ik kon m’n speeksel al niet doorslikken laat staan een paracetamol. De volgende dag toch maar terug naar het ziekenhuis gegaan… En wat bleek: nog zo’n 24 uur en ik was er niet meer geweest. Ze hebben mijn amandelen direct geknipt en troffen een abces in mijn keel aan ter grootte van een kippenei!!! Toen is ook nog eens de ziekte van Pfeiffer geconstateerd… Nu, 7 jaar later, weet ik dat ik door het oog van een naald ben gekropen. De pijn was verschrikkelijk en ik huilde als een kind, maar ik heb een belangrijke les geleerd: dat je DUIDELIJK voor jezelf moet opkomen in deze medische wereld. Dokters zijn in veel dingen gespecialiseerd, maar er zijn er geen die OVERAL in gespecialiseerd zijn. Ze weten zelf vaak niet waaraan ze beginnen of waar ze het zoeken moeten! Alleen jij weet hoe ziek je je voelt en hoe ziek je daadwerkelijk bent, dus vertrouw niet op een ander, maar altijd op jezelf en je eigen intuïtie. Dat is hetgene wat JOU uiteindelijk in leven zal houden. Geef nooit op om te onderzoeken waar je pijn vandaan komt en laat je NOOIT met een simpel huismedicijn afpoeieren. Onthoud deze punten: als je koorts hebt is er een ontsteking… Witte plakken achter in je keel zijn een SLECHT teken en gaan doorgaans uitsluitend over met behulp van een antibioticum… En tot slot: van andere mensen kan je veel leren over een ziekte!!! Heel veel beterschap voor degenen die zich verschrikkelijk ziek voelen (en ook nog eens niet gehoord worden)! Groetjes, Jamilla

  • engeltje242

   Ja, je hebt gelijk. Ik loop ook al jaren met ernstige keelpijn en ontstekingen rond en word ook niet serieus genomen. Word iedere x maar naar huis gestuurd met een antibioticakuur of Prednison. Ik voel me zo buitengesloten! Sterkte…

  • Dag Jamilla, Ik heb begrepen dat je last hebt gehad met speeksel slikken. Ik loop bijna een jaar met diezelfde klacht en ik heb bijna alle onderzoeken gedaan. Ze zeggen dat ik niets mankeer. Hebt u misschien wat tips voor mij?
   Mvrg, Ballachi

 26. Aften in keel, slecht slikken, misselijk in maag en buik en kan niet goed eten. Alles smaak bitter! Wat kan ik doen? Help a.u.b. als iemand dit weet.

  • Klinkt als dezelfde symptomen die ik had: keelontsteking. Bij mij hebben ze me een antibioticakuurtje gegeven, maar ik heb nu weer last.

 27. Hoi, Ik heb echt nooit last van keelpijn, alleen nu al een week. Slikken doet enorm zeer. Ik slaap daardoor ook steeds slechter. Ik rook, maar ben nu 3 weken aan ’t minderen, maar hoest nu enorm veel terwijl ik dat ook nooit deed. Kan iemand mij tips geven? Groetjes, Leonie

 28. Hallo, ik heb het afgelopen half jaar 3 keelontstekingen gehad en ja hoor… Nu dus weer! Ik heb iedere keer last van pijn bij het slikken, gezwollen klieren, zere ogen en oren en witte vlekjes in mijn keel, de ene keer meer dan de andere keer en 1 keer had ik veel last van hoesten en slijm. De laatste keer had ik hevige koorts (39.8). Ze duurden allemaal een aantal weken. Ik ben 16 jaar, drink bijna niet, rook niet, gebruik niks (heb alleen medicijnen geslikt tegen epilepsie en melatonine) en snap dus niet waar het vandaan komt. Misschien omdat ik extreem weinig slaap (soms 2 weken niet met hooguit wat dutjes). Maar ik wil er graag vanaf want het is erg vervelend… Weet iemand hoe het komt en wat ik zou kunnen doen?

 29. Hoi, Ik heb al ruim 8 jaar last van mijn keel en de artsen kunnen niets vinden bij mij. Meerdere malen bij de KNO geweest, zelfs een echo laten maken in het ziekenhuis maar geen resultaat. Heeft iemand tips wat ik nog kan doen?

 30. Ik heb jaren last gehad van keelpijn, maar nooit mee naar de dokter geweest. Nu heeft mijn huisarts er een paar weken geleden naar gekeken en vervolgens werd ik doorgestuurd naar de KNO-arts. En nu moeten ineens mijn keelamandelen en neusamandelen worden geknipt. Als dat niet gebeurt kan ik keelontstekingen en holte-ontstekingen krijgen zegt ie… Als je vaak last hebt van (terugkerende) keel pijn, kun je dus maar beter ff naar de dokter gaan.
  Gr. Xander

  • Precies, gewoon naar de huisarts. Ik ben zelf ook aan m’n amandelen geopereerd toen ik 5 jaar oud was, 1 jaar geleden. Ben nu 40 (lol). Toen ik 5 was, hebben ze de amandelen geknipt. Dan blijven er restanten achter en kunnen de amandelen teruggroeien. Dat was bij mij het geval. Ik had ook altijd keelpijn, voorhoofd- en kaakholte-ontsteking, zwaar, erg zwaar. ’t Is nu een jaar geleden, maar helaas zonder resultaat. ’t Is alleen maar erger geworden en de operatie was een hel. Wat een pijn, onbeschrijfelijk!
   GL

 31. @Sabrina: Bedankt voor je reactie, Ik adem regelmatig door mijn mond, ook rook ik tijdens het uitgaan een paar sigaretjes. Hoe later de avond hoe erger het word, de volgende dag is de pijn op zijn toppunt. De KNO-arts gaf aan dat ik explosief me stem gebruikte en daardoor was mijn strottenhoofd geïrriteerd. Heb ook gehoord dat je producten hebt waarmee je je stembanden vochtig kan houden?

  • Sabrina (Redactie)

   Klopt, ik heb hierboven een dergelijk product in de tekst toegevoegd.

 32. Ik heb regelmatig last van keelpijn (slikken en praten doen dan pijn). Meestal krijg ik dat na het weekend als ik uit ben geweest. Het meest irritante is dat als ik mijn stem gebruik het pijn doet. Ik heb dit al sinds mijn 18e en ben nu 23 jaar oud. Ben al bij diverse KNO-artsen geweest en die geven aan dat ik stemrust moet nemen alleen valt het wel mee hoeveel ik me stem gebruik. Heeft iemand hier ervaring mee?

  • Sabrina (Redactie)

   @Michael – Je probleem klinkt bekend, ik heb er zelf namelijk ook last van. Ik heb 2 tips/opmerkingen: 1) Heb je enig idee of je tijdens het uitgaan ademhaalt via je neus of via je mond? Door veelvuldig in te ademen via je mond, kunnen je mond (en mondslijmvliezen) al snel uitgedroogd raken… Met een pijnlijke keel als gevolg. Voorbeeld; mijn neus zit ’s nachts vaak dicht doordat ik allergisch ben voor stof, waardoor ik de gehele nacht via mijn mond ging ademhalen. Gevolg: ik kreeg chronische keelpijn. Sinds ik een goede neusspray heb en dus gewoon door mijn neus kan ademen, zijn de klachten vrijwel verdwenen. Wellicht dat jij moeilijk kunt ademen omdat je tijdens het uitgaan bijvoorbeeld in rokerige ruimtes komt? Het kan in ieder geval enorm helpen om zoveel mogelijk door je neus adem te halen. 2) Ik ben geen arts, maar mijn ervaring is dat de keelpijn niet veroorzaakt wordt door hoeveel je praat, maar eerder door hoe je praat. Ik heb de neiging om mijn stem verkeerd te gebruiken (zet onbewust teveel druk op mijn stembanden volgens de experts :)). Gevolg: flinke keelpijn nadat je een avondje gezellig hebt staan babbelen. Mocht je dit herkennen, dan kan een logopedist je helpen om je stem beter te gebruiken zonder keelpijn te krijgen. Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt, succes ermee!

  • Logopedie zou kunnen helpen! Ze leren je een betere manier van het gebruiken van je stem aan en het zou keelpijn kunnen verhelpen.

 33. Ik heb regelmatig last van enorme keelpijn. Vooral bij het eten, drinken tanden poetsen e.d. was het echt erg. Op een gegeven moment met een lichtje en een spiegeltje tot ver achter in mijn keel gekeken… Nu blijken er regelmatig hele grote witte zweren (aften) in mijn keel te zitten. Is daar iets aan te doen? Ben al naar de apotheek geweest en daar gaven ze me een flesje met een borsteltje mee, maar dat werkt natuurlijk niet voor achter in je keel. De keelpijn is echt erg! Help a.u.b.!?

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.