Vis = gezond: de 4 gezondste vissoorten & zeevruchten!

Food · Door Ilse

vis gezond gezonde vissoorten

Iedereen beweert dat vis gezond is, met name vanwege de poly-onverzadigde visvetzuren. Toch is niet alles wat uit de zee of een rivier komt per definitie gezond. Hieronder lees je alles over de gezondste vissoorten. Je doet er goed aan om deze regelmatig binnen je dieet te laten terugkomen…

1. Vette vis gezond

Zalm, makreel, haring en sardines behoren tot de vette vissoorten. Vette vis is erg gezond, met name omdat vette vis zeer rijk is aan essentiële omega 3-vetzuren. Verse vette vis is beter dan vette vis uit blik. En wilde vette vissoorten zijn beter dan gekweekte varianten (uit kunstmatige kweekvijvers). Eet gerust 2 keer per week zalm, makreel, paling, haring of sardientjes. En natuurlijk ook de ietwat gematigder vette vissoorten: kabeljauw, meerval, heilbot, bokking, ansjovis en in mindere mate forel en tonijn uit blik (op oliebasis).

2. Garnalen, kreeft & krab

Voorheen werd gedacht dat garnalen, krabben en kreeften het bloedcholesterol negatief beïnvloeden omdat ze rijk zijn aan cholesterol. Recent onderzoek wijst echter uit dat het de vetzuren in voeding zijn die het bloedcholesterolgehalte sterk beïnvloeden, niet het cholesterol dat rechtstreeks uit voeding wordt opgenomen. Bovendien zitten garnalen, krabben en kreeften boordevol gezonde onverzadigde vetten en “goed” HDL-cholesterol (Hoge Dichtheid Lipoproteïnen) dat de bloedvaten zuivert. Het lijkt er dus op dat ook deze vis gezond is!

3. Schelpdieren zijn gezond

Voorbeelden van schelpdieren die veel worden gegeten zijn mosselen, oesters, sint-jakobsschelpen, venusschelpen en scheermesschelpen. Voor schelpdieren geldt hetzelfde als voor garnalen, kreeft en krab. Ze worden door sommigen beschouwd als voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte, maar ze zijn rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren en goed cholesterol. Let wel: voor alle voedingsmiddelen geldt ‘overdaad schaadt’.

4. Magere vis…

Tong, snoekbaars, baars en forel zijn erg smaakvolle en gezonde vissoorten. Ze behoren tot de magere vissoorten, dus ze bevatten minder gezonde omega 3-vetzuren. Ze zijn desalniettemin erg heilzaam en bovendien lekker ter afwisseling als je regelmatig vette vis eet. Andere magere vissoorten zijn geep, koolvis, tilapia, schelvis en wijting. Al met al komt het erop neer dat ook magere vis gezond is!

Tot slot

Houd er overigens  rekening mee dat vis (maar ook schaaldieren en schelpdieren) erg kwetsbaar en bederfelijk is. Als vis niet afdoende wordt gekoeld of te lang wordt bewaard, gaan micro-organismen (met name bacteriën) zich in het product vermenigvuldigen, waardoor bederf optreedt en de vis op den duur gaat stinken.

Je dient dan ook verantwoord om te gaan met het selecteren, bewaren en bereiden van vis. In dit artikel over visbereiding lees je alles over het gezond en verantwoord bereiden van vis & zeevruchten. En in dit artikel over visvangst lees je alles over het verschil tussen kweekvis en wilde (biologische) vis.

Staat er bij jou thuis regelmatig een portie vis of zeevruchten op het menu of ben je niet zo van voedsel dat uit het water wordt gevist? En denk jij dat vis gezond of ongezond is? Laat hieronder een reactie achter!