Iedereen beweert dat vis gezond is, met name vanwege de poly-onverzadigde visvetzuren. Toch is niet alles wat uit de zee of een rivier komt per definitie gezond. Hieronder lees je alles over de gezondste vissoorten. Je doet er goed aan om deze regelmatig binnen je dieet te laten terugkomen…
1. Vette vis gezond
Zalm, makreel, haring en sardines behoren tot de vette vissoorten. Vette vis is erg gezond, met name omdat vette vis zeer rijk is aan essentiële omega 3-vetzuren. Verse vette vis is beter dan vette vis uit blik. En wilde vette vissoorten zijn beter dan gekweekte varianten (uit kunstmatige kweekvijvers). Eet gerust 2 keer per week zalm, makreel, paling, haring of sardientjes. En natuurlijk ook de ietwat gematigder vette vissoorten: kabeljauw, meerval, heilbot, bokking, ansjovis en in mindere mate forel en tonijn uit blik (op oliebasis).
2. Garnalen, kreeft & krab
Voorheen werd gedacht dat garnalen, krabben en kreeften het bloedcholesterol negatief beïnvloeden omdat ze rijk zijn aan cholesterol. Recent onderzoek wijst echter uit dat het de vetzuren in voeding zijn die het bloedcholesterolgehalte sterk beïnvloeden, niet het cholesterol dat rechtstreeks uit voeding wordt opgenomen. Bovendien zitten garnalen, krabben en kreeften boordevol gezonde onverzadigde vetten en “goed” HDL-cholesterol (Hoge Dichtheid Lipoproteïnen) dat de bloedvaten zuivert. Het lijkt er dus op dat ook deze vis gezond is!
3. Schelpdieren zijn gezond
Voorbeelden van schelpdieren die veel worden gegeten zijn mosselen, oesters, sint-jakobsschelpen, venusschelpen en scheermesschelpen. Voor schelpdieren geldt hetzelfde als voor garnalen, kreeft en krab. Ze worden door sommigen beschouwd als voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte, maar ze zijn rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren en goed cholesterol. Let wel: voor alle voedingsmiddelen geldt ‘overdaad schaadt’.
4. Magere vis…
Tong, snoekbaars, baars en forel zijn erg smaakvolle en gezonde vissoorten. Ze behoren tot de magere vissoorten, dus ze bevatten minder gezonde omega 3-vetzuren. Ze zijn desalniettemin erg heilzaam en bovendien lekker ter afwisseling als je regelmatig vette vis eet. Andere magere vissoorten zijn geep, koolvis, tilapia, schelvis en wijting. Al met al komt het erop neer dat ook magere vis gezond is!
Tot slot
Houd er overigens rekening mee dat vis (maar ook schaaldieren en schelpdieren) erg kwetsbaar en bederfelijk is. Als vis niet afdoende wordt gekoeld of te lang wordt bewaard, gaan micro-organismen (met name bacteriën) zich in het product vermenigvuldigen, waardoor bederf optreedt en de vis op den duur gaat stinken.
Je dient dan ook verantwoord om te gaan met het selecteren, bewaren en bereiden van vis. In dit artikel over visbereiding lees je alles over het gezond en verantwoord bereiden van vis & zeevruchten. En in dit artikel over visvangst lees je alles over het verschil tussen kweekvis en wilde (biologische) vis.
Staat er bij jou thuis regelmatig een portie vis of zeevruchten op het menu of ben je niet zo van voedsel dat uit het water wordt gevist? En denk jij dat vis gezond of ongezond is? Laat hieronder een reactie achter!
8 comments
B.Tolhuijsen
17 juni 2016Ik eet 3x per week 2 haringen (vind ik heerlijk). Voor de rest ’s morgens magere kwark met yoghurt en noten ’s middags 3 sneden volkorenbrood (geroosterd) met pindakaas en soms kaas. ’s Avonds alleen gewokte groente en daarna een stuk chocolade en een koekje. M.v.g. Bert
leblanc
28 oktober 2016Hallo B. Tolhuijsen, Ik lees dat u pindakaas eet. Er zijn tegenwoordig varianten waarin geen palmolie zit. Die zijn stukken beter. Ook voor kaas geldt dat de 30+ beter is dan de vettere 48+. Dit scheelt zoveel verzadigd vet…
Devos Jan
17 januari 2016Hallo, Makreel is goed voor het cholesterolgehalte. Geldt dat niet voor gerookte makreel? Ik meen ergens gelezen te hebben dat gerookte makreel weer niet goed is… Graag uw deskundige reactie. Alvast bedankt, JAN DEVOS
Paul
18 januari 2016Beste Jan, In beginsel is verse makreel gezonder dan gerookte / gedroogde / gezouten / verduurzaamde makreel zoals je die vacuüm verpakt in de supermarkt vindt. Deze ingemaakte vorm van makreel is nog altijd rijk aan omega 3-vetten, maar een gedroogd makreeltje van plusminus 125 gram levert 450 kilocalorieën en 39 gram vet, waarvan 17 gram verzadigd vet (bijna de volledige aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). Daarnaast bevat zo’n gerookte makreel maar liefst 3,5 gram zout. In dat opzicht kun je dus beter verse makreel kopen en vervolgens grillen of stomen. Het rookproces drijft namelijk vocht uit de vis, waardoor de caloriedichtheid en het vetpercentage navenant toenemen. Met verse makreel krijg je nog altijd de benodigde omega 3-vetten binnen, maar een portie van 150 gram verse makreel bevat slechts de helft van het verzadigde vet en geen toegevoegd zout. Je bespaart hiermee plusminus 100 kilocalorieën per portie. Al met al is er echt niet veel mis met gerookte makreel, maar dat neemt niet weg dat verse makreel beduidend heilzamer is. Overigens bevat gerookte makreel (afhankelijk van de roker en verkoper) soms ook nog eens kleurstoffen, smaakstoffen, nitrieten, nitraten en synthetische ‘rook’. Het voordeel van gerookte vis is dan wel weer dat ‘ie lang houdbaar is en daarmee beduidend goedkoper dan verse vis. Groeten, Paul
Heleen
15 januari 2014Even een vraagje; behoort tonijn tot vette vis? Ik weet niet beter dan dat dat magere vis is…? Ben benieuwd naar jullie antwoord. Groeten van Heleen
Paul
15 januari 2014Beste Heleen, Bedankt voor je berichtje! Je hebt gelijk; tonijn is bij lange na niet zo vet als bijvoorbeeld zalm. Er is echter ook vette tonijn op de markt, afkomstig van de buik van de vis; dit ’tonijnenvlees’ staat ook wel bekend als vette tonijn (Haranaka/Chutoro) en extra vette tonijn (Harakami/Otoro). Hoe vetter de tonijn, des te beter de kwaliteit; dus de vette buik van de tonijn is zo’n beetje de ossenhaas of ‘filet mignon’ der tonijn. :P (bron) Ook tonijn uit blik (op oliebasis) is logischerwijs vet, maar de olie die hier meestal voor wordt gebruikt, is plantaardig (zonnebloemolie e.a.) en niet dierlijk (visolie) en daarmee niet vergelijkbaar qua vetzuursamenstelling. Groeten, Paul
Heleen
15 januari 2014Fijn dat je zo snel hebt gereageerd en de informatie kunt aanpassen. No problem! Je site is over onderwerpen die ons erg aanspreken, wij hebben in onze Dr. Greenshop (met nog beperkte blog) ook het uitgangspunt om gezond te leven. Met vallen en opstaan… ;) Hartelijke groet, Heleen
A. Verhoef
16 februari 2013Hallo, Makreel is goed voor het cholesterolgehalte. Geldt dat niet voor gerookte makreel? Ik meen ergens gelezen te hebben dat gerookte makreel weer niet goed is… Graag uw deskundige reactie. Alvast bedankt, A. Verhoef