Ik lijk zo langzamerhand wel een grasgrazer zoals extreem pro-biologisch ingestelde personen worden genoemd op het sarcastisch-medische weblog DokterLutser.nl. Ik stamp tenslotte elke week wel een niet-biologisch product de grond in. Maar aangezien wij Nederlanders steeds meer ‘extra gezonde’ levensmiddelen door de strot geduwd krijgen door de levensmiddelenindustrie, voel ik mij toch genoodzaakt om de bezoekers van Gezond’r juist te informeren. De uitkomsten van onderzoeken naar (zogenaamd) ‘gezonde’ producten staan namelijk maar al te vaak op wetenschappelijke websites, waardoor ze het grote publiek slechts zelden bereiken. (bron)

Het gevolg hiervan is dat reclamemannetjes en marketingafdelingen van grote voedingsmiddelenbedrijven maandenlang (en soms zelfs jarenlang) hun gang kunnen gaan met de verkoop van ‘extra gezonde/verrijkte’ levensmiddelen terwijl men allang heeft aangetoond dat deze producten in werkelijkheid helemaal niet gezond zijn. En soms zelfs schadelijk, risicovol en gevaarlijk voor de humane gezondheid! Want pas na langdurig juridisch getouwtrek worden zulke producten uit de supermarktschappen verwijderd, maar dan is het kwaad allang geschied… Dit is precies wat er momenteel aan de hand is met toegevoegde voedingsvezels in fabriekslevensmiddelen…

FOS de kunstmatige voedingsvezels

Deze keer staat FOS in de schijnwerpers. Waarschijnlijk heb je nog nooit gehoord van deze Fructo-OligoSachariden, maar FOS zit in heel veel verschillende ‘extra gezond’, ‘verhoogt de weerstand’ en ‘verbetert de stoelgang’ producten, zoals popiejopie groentesapjes en vruchtensapjes, zogenaamd extra gezond brood, toetjes en andere zuivelproducten. FOS is de officiële naam voor synthetische voedingsvezels. Dit zijn kunstmatig c.q. fabrieksmatig gefabriceerde voedingsvezels die worden toegevoegd aan levensmiddelen.

Het is niet voor niets dat de voedingsmiddelenindustrie ervoor kiest vezels in haar producten toe te voegen. Het is namelijk aangetoond dat voedingsvezels die van nature in groenten, granen en vruchten zitten bijdragen aan een optimale gezondheid. In principe zijn vezels dus hartstikke goed voor je, en steeds meer mensen weten dit, waardoor men tegenwoordig vezelrijk wil eten. Net zoals met de ‘0% vet hype’ verkoopt een product nu eenmaal veel beter als je op de verpakking met grote letters verkondigt dat het vol zit met voedingsvezels: “bomvol vezels”, “extra veel voedingsvezels”, “met toegevoegde vezels”…

Het foute is echter dat levensmiddelenfabrikanten allerlei synthetische nepvezels, kunstvezels en surrogaatvezels bedenken die helemaal niet de functie van natuurlijke voedingsvezels kunnen uitoefenen. Het gaat om kunstmatige vezels die hun oorsprong vinden in de inuline van niet-eetbare bloemen, planten en zelfs bomen (dus ‘hout’ van boomschors en boomstam). Deze vezels zijn belachelijk goedkoop, dus fabrikanten kunnen er extreem makkelijk hun producten vezelrijker mee maken, zodat ze de hoeveelheid vezels op de verpakking en in de ingrediëntenlijst kunstmatig kunnen opkrikken. En wij consumenten denken dan: “Wat een boel gezonde vezels, dat product moet ik kopen!”

Enkele synoniemen voor fructo-oligosachariden (FOS) zijn ‘oligofructose’, ‘oligofructaan/oligofructanen’ en ‘oligosaccharide fructaan/fructanen’. Een vergelijkbare vezel is de galacto-oligosacharide (GOS).

Voordeel van natuurlijke voedingsvezels

Het voordeel van natuurlijke voedingsvezels is dat ze slecht worden afgebroken door je spijsvertering en zodoende een beschermlaag in je darmen vormen. Zodoende krijgen de goede bacteriën (darmflora) die zich van nature in je darmen bevinden een betere voedingsbodem om hun werk goed te kunnen doen: efficiënt voedsel verteren tot stoffen die bruikbaar zijn voor je lichaam. Als je veel vezels eet, wordt er bijvoorbeeld minder vet uit jouw voeding opgenomen en opgeslagen in je lichaam als lichaamsvet. Ook zorgen vezels voor een sneller voldaan gevoel, waardoor je minder zult eten en sneller zult afvallen dankzij voedingsvezels.

Tot hier klinkt het dus goed om producten te eten waar voedingsvezels aan zijn toegevoegd. Maar het probleem is dat het bij deze producten gaat om synthetische voedingsvezels en niet om de natuurlijke voedingsvezels die je tegenkomt in bijvoorbeeld volkorenproducten, groenten en fruitsoorten. De goedkope nepvezels hebben helaas niet de gezonde eigenschappen van ECHTE vezels. Ze zijn dan wel niet verteerbaar, maar de darmen hebben er zelfs dusdanig veel moeite mee dat er minuscule gaatjes in je darmen kunnen ontstaan. Dit fenomeen staat ook wel bekend als ‘Leaky Gut Syndrome’ (LGS) oftewel ‘Lekkende Darm Syndroom’ (LDS)

Sowieso zijn er ontzettend veel verschillende soorten natuurlijke vezels, en het draait er bij vezelrijk eten JUIST om dat je een optimale variatie aan voedingsvezels bewerkstelligt. Te veel van dezelfde soort voedingsvezel is dus sowieso niet goed.

Gaten in afweersysteem door synthetische voedingsvezels

Drs. Wendy Rodenburg van de afdeling Humane voeding aan de Wageningen Universiteit heeft onderzoek gedaan naar synthetische voedingsvezels en kwam tot een opvallende conclusie: je darmen worden zo lek als een mandje: Lekkende Darm Syndroom (LDS).

Nu houdt dit NIET in dat je daadwerkelijk grote, zichtbare gaten in je darmen krijgt zoals met Omo Power in kleding, maar dat de doorlaatbaarheid van de darmwand toeneemt en vooral ook dat het afweersysteem oftewel immuunsysteem –dat zich voor een groot gedeelte in je darmen afspeelt– gaten in haar defensie begint te vertonen.

De synthetische voedingsvezels uit ‘extra gezonde’ producten zorgen er waarschijnlijk voor dat er verzuring optreedt in de darmen. De darmcellen hebben daarom meer energie nodig om zichzelf in stand te houden en dit maakt ze kwetsbaar: Ze reageren niet meer goed op ongewenste indringers en ziekteverwekkers, zoals pathogene bacteriën, schimmels, virussen en gisten, en staan daarom aan de basis van een verhoogde kans op ontstekingen en infecties.

In een onderzoek uit 2005 van een voorganger van Rodenburg werd reeds duidelijk dat de synthetische voedingsvezels ratten veel vatbaarder maakten voor salmonellabacteriën. Waardoor dit kwam was toen nog niet precies duidelijk, maar hier heeft Rodenburg dus verandering in gebracht…

Een lekke of lekkende darm betekent een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand, waardoor voedingsstoffen minder goed worden opgenomen en bepaalde afvalstoffen door de darmwand zouden kunnen lekken. :(

Kunstmatig gezond in de prullenbak

Dus na melk (de witte motor), 0% vet & vetarme producten en populaire probiotica-drankjes, kunnen ook de zogenaamd gezonde producten met toegevoegde synthetische voedingsvezels de prullenbak in.

Volgens mij is het nu ook wel officieel: Het overgrote merendeel van de zelfbenoemde ‘extra gezonde’ producten die in de supermarkt te vinden zijn, is in werkelijkheid zinloos en vaak zelfs risicovol of schadelijk voor de gezondheid. Er zijn er in ieder geval niet of nauwelijks die daadwerkelijk concrete gezondheidsvoordelen met zich meebrengen… Ik sluit daarom dit artikel ook af met een uitspraak die je van een echte grasgrazer kunt verwachten: “Eet zo veel mogelijk planten en zo weinig mogelijk fabrieksmatig bewerkte, samengestelde en geraffineerde kant-en-klaarproducten”.

Wat denk jij van het ontstaan van gaten in de darmen (Lekkende Darm Syndroom) door kunstmatige/synthetische voedingsvezels die door levensmiddelenfabrikanten worden toegevoegd aan ‘extra gezond’ producten? Laat hieronder een berichtje achter!

22 Reacties

 1. Wat een onzinverhaal FOS/Inuline is een puur natuurproduct niets synthetisch. Dit wordt gewonnen uit cichoreiwortel familie van de witlof. In bv uien zit procentueel meer inuline dan producten waar dit is toegevoegd. Eet je nu ook nooit meer uien?

 2. Dus wél Wasa vezelrijk, liever dan brood? Ik eet nu een tijd glutenvrij brood voor lekkende darm. Dat is het beste? En geen inuline tegen verstopping? Wat wél?? Alvast bedankt!!

 3. Ik wil de Magnesium C+ bestellen van 7 Bees, maar er is ook 460 mg fructo-oligo-sacharride aan toegevoegd, wat mij toch opviel door de grote hoeveelheid, dus even opzoeken en kwam hier terecht.. Beter niet bestellen dan?

 4. Fructo-oligosacharide zit ook in nutrilom dreumesmelk. Mijn zoontje van 14 maanden drinkt dit elke ochtend en avond. Kan ik hier beter mee stoppen?

 5. Hoi, Ik ben op deze pagina terechtgekomen omdat ik op zoek was naar informatie over oligofructose. Ik lees overal dat dit een natuurlijke vezelvorm is die wordt verkregen uit bijvoorbeeld banaan, ui knoflook, prei, aardpeer, zoete aardappel, et cetera. Heb zelfs op de website van een hoog aangeschreven ziekenhuis gelezen dat oligofructose dus ook een uitstekende vervanger is voor suiker voor diabetespatiënten. Nu heb ik er zelf weinig verstand van, maar wilde toch deze reactie even plaatsen omdat ik enkel hier lees dat ’t om iets schadelijks (op termijn) gaat. Zijn er misschien soorten in of zo?

  • De term ‘inuline’ verwijst naar een groep fructosehoudende polysachariden (fructanen), bestaande uit een keten van minimaal 3 tot maximaal 100 monosacharide-eenheden (fructosemoleculen). Fructo-oligosacchariden (FOS) oftewel ‘oligofructose’ wordt verkregen door de langere moleculen uit inuline te verwijderen. Er wordt nog altijd héél veel onderzoek gedaan naar inuline en oligofructose. Met name omdat ze de functie van prebioticum bekleden. Er is echter nog altijd een heleboel onduidelijk over de potentiële voordelen en nadelen en risico’s van deze stoffen. Het gaat hier om niet-verteerbare koolhydraten die als smaakversterker, zoetstof, suikervervanger en bulkstof / vulstof worden ingezet. In beginsel zijn het voedingsvezels (omdat ze niet door de dunne darm kunnen worden verteerd en zodoende integraal in de dikke darm terechtkomen) die voor een zoetere smaak en dikke c.q. ingedikte structuur / textuur van voedingsmiddelen kunnen zorgen. (bron + bron + bron) Ikzelf ben absoluut geen fan van dit soort ‘maagvullers’. Ik geloof best dat ze bepaalde voedingskundige voordelen met zich meebrengen, maar ik ben er niet van overtuigd dat de hoeveelheden die ervan in allerlei voedingsmiddelen worden gepropt onderaan de streep positief uitwerken op het menselijk lichaam. Ja, als het aankomt op bloedsuikerspiegel en insulineniveau dan komt oligofructose beduidend ‘beter’ uit de bus dan suiker. Maar “beter voor diabetespatiënten dan suiker” zie ik nog altijd niet als iets om over naar huis te schrijven. Ik vraag me dan af: Hoeveel beter? In welke hoeveelheden beter? En in welke ándere context slechter? Leuk dat oligofructose een ‘bifidogeen’ effect heeft, maar mogelijkerwijs bevordert het niet alleen de groei van de wenselijke bifidobacterie, maar óók van allerlei schadelijke / pathogene darmbacteriën?! Wie het weet, mag het zeggen… :?

 6. Hallo Paul, Ik gebruik sinds 1 maand 2 Wasa vezelrijk… maar telkens maagzuur dat tot mijn keel blijft hangen… geen prettig gevoel! Hoe denk jij hierover? Graag je antwoord… En… alvast hartelijk bedankt Paul! :-) Warme groet… Marianne

  • Beste Marianne, Wasa Vezelrijk levert maar liefst 29 gram voedingsvezels per 100 gram product, wat extreem veel is. Persoonlijk denk ik dat de crackers als een blok / steen op de maag vallen en veel te veel vergen van je maagsappen. Mensen met relatief veel maagzuur en maagenzymen kunnen ze waarschijnlijk beter verdragen, maar hoe dan ook vormt een dergelijke bulk voedingsvezels een enorme belasting voor je maagsappen… De vezelrijke ingrediënten in Wasa Vezelrijk zijn –per 100 gram product– als volgt: volkorenroggemeel (57 gram), tarwezemelen (27 gram), havervlokken (13 gram), sesamzaad (8 gram) en tarwekiemen (minder dan 8 gram)… Al met al denk ik dat Wasa marketingtechnisch een goede stap heeft genomen om mee te liften op de trend van vezelrijk eten, maar hier enigszins in is doorgeslagen… ;) Nogmaals: ik beweer niet dat dit product ongezond of slecht is, maar dat het me niet verbaast dat het iemands maagsappen tot het uiterste uitdaagt. Kleine hoeveelheden vezels per keer stimuleren de maagzuurproductie op gezonde wijze, maar enorme hoeveelheden vezels kan je maag / maagwand niet altijd bijbenen qua maagzuurproductie… Ik verwacht eigenlijk dat dit de reden is van je refluxklachten… Groeten, Paul

  • Ik Heb een vraag over oligofructose van de cichorei wortel. Is dat E-nummer goed of slecht voor mijn darmen?

  • Over het algemeen worden bijenpollen als veilig beschouwd, maar in geval van zwangerschap of pollenallergie / hooikoorts worden bijenpollen afgeraden. (bron + bron)

 7. Ik heb zo’n “voedingssupplement” bij de Tuinen gekocht: Lepicol heet ie – daar staat met grote letters “vezelrijk probiotisch” zachte psylliumvezel die bijdraagt aan het in stand houden van een normale darmdoorvoer. Ik heb het weken gebruikt. Ik dacht dat het echt goed voor mij was. Na een paar dagen heb ik maagzuur (dacht ik van die “vezels want ik heb echt NOOIT maagzuur) gekregen plus rare opgeblazen gevoel en pijn in mijn onderbuik. Na het stoppen is de maagzuur gelijk verdwenen en ik heb ook geen pijn meer in mijn onderbuik. Zullen dat dus ook van die neppe synthetische voedingsvezels zijn?

  • Nee, psyllium is in beginsel geen gesynthetiseerde vezel. Van oorsprong komt het uit vlozaad. Maar ik zie ook niet in waarom je deze vezel als geconcentreerd supplement zou moeten innemen. Het wordt voornamelijk ingezet als een laxeermiddel of juist als diarreeremmer.

 8. Ik neem deze voedingvezels de vorm van yaconsiroop ik weet niet of dat ook slecht is het word niet toegevoegd word van appelwortel gemaakt en word uit geperst tot er soort suiker soort stroop over blijft is iets minder zoet dan suiker

 9. Kortom: gewoon de boerenkeuken aanhouden met veel vers volkorenbrood, kaas, ham, groente, fruit en kwark. Jammie, wat vervelend. ;)

 10. Ja, dat zijn voor zover ik weet natuurlijke voedingsvezels uit granen. De synthetische voedingsvezels zitten voornamelijk in toetjes en drankjes. Maar bijvoorbeeld ook in Blue Band Goede Start witbrood (‘proeft als wit, maar is gezond als bruin’). Groetjes, Lieve

 11. Zitten er in de Wasa Knäckebröd Vezelrijk synthetische of natuurlijke voedingsvezels? Het lijkt me dat dat natuurlijke vezels zijn omdat het al een granenproduct is? Er zit wel een aanzienlijke hoeveelheid vezels in: 2,5 gram per cracker! Bedankt en groeten! Annemiek

  • Wasa Vezelrijk bevat uitsluitend natuurlijke voedingsvezels uit volkorenroggemeel, tarwezemelen, sesamzaad, havervlokken en tarwekiemen. Stuk voor stuk vezelrijke ingrediënten…

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.