Afslanken en gewichtsverlies hebben een kostenplaatje… Voedsel kost geld; een sportschoolabonnement kost geld; hardloopschoenen kosten geld; dieetcounseling kost geld; en ga zo maar door. Geldgebrek hoeft echter geen enkele beperking of belemmering te vormen als je wilt afvallen. Sterker nog: afslanken en gewichtsverlies kunnen je tot op zekere hoogte geld besparen! Hierbij een aantal tips om goedkoop af te vallen…

1. Kijk naar de prijs-kwaliteitverhouding

Met een euro kun je maar liefst 1000 kilocalorieën aan winegums kopen en slechts 100 kilocalorieën aan fruit. Dat klinkt negatief, maar is positief. Wat je nodig hebt, is namelijk voedsel met een lage ‘caloriedichtheid’ en een hoge ‘voedingsstofdichtheid’. Vers fruit, verse groenten en volkoren graanproducten hebben dan ook een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding! Ze houden honger langdurig buiten de deur, zonder dat ze veel energie leveren of “dik maken”.

2. Gezonder is niet per definitie duurder

Veel mensen vragen zich af waarom gezond eten zo duur is. Eigenlijk is gezond eten helemaal niet duur. Ongezond voedsel is in veel gevallen namelijk een bewerkte vorm van gezond voedsel; en bewerking kost geld! Een kant-en-klare salade is in de meeste gevallen dan ook duurder dan een salade die je zelf samenstelt.

3. Gezond eten dient als vervanging voor junkfood

Bovendien moet je beseffen dat gezond eten geen aanvulling is op ongezond eten. Gezond eten dient als vervanging voor ongezond eten. Dat kan financieel gezien voordelig uitpakken, want een appel is goedkoper dan een zakje drop en een gebakken eitje is goedkoper dan een hamburger.

4. Fastfood is veel duurder dan je denkt

Heb je weleens berekend hoe duur een maaltijd is bij McDonalds!? Voor een “McMenu” betaal je al snel EUR 7,-. Met een gezin ben je dus al snel 30 tot 40 euro kwijt! Kortom: junkfood is helemaal niet zo goedkoop als veel mensen denken.

5. Sporten hoeft geen geld te kosten

Voor lichaamsbeweging heb je geen dure fiets, sportschoenen of een sportschoolabonnement nodig. Push-ups, step-ups, pull-ups, squats en lunges kun je gewoon thuis doen. Niet bewegen uit geldgebrek is dan ook een slecht excuus.

Heb jij nog tips of motivaties om goedkoop af te vallen? Laat hieronder jouw mening horen!

Gezond eten kan goedkoop: 4 tips!

Afvallen begint bij gezond, gematigd en gevarieerd eten. Je moet alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen zonder dat je jezelf opscheept met overschotten aan “ongezonde” voedingsstoffen zoals verzadigd vet, suiker en zout. Daarnaast mag je dagelijks niet meer calorieën binnenkrijgen dan je verbruikt.

Veel mensen beweren dat ze niet over de financiële middelen beschikken om iedere dag gezond te eten. Dat is eigenaardig, want gezond eten hoeft geenszins duurder te zijn dan ongezond eten. Hierbij een vijftal tips om goedkoop gezond te eten…

1. Verzadigende boodschappen

Ga voor levensmiddelen die goed vullen ofwel verzadigen. Dat betekent veel eiwitten en veel vezels. Deze voedingsstoffen bezorgen je namelijk een voldaan gevoel doordat ze de bloedsuikerspiegel in balans brengen en langdurig de maag vullen.

Simpele suikers werken tegenovergesteld: je krijgt er juist bloedsuikerschommelingen en hongerpieken van omdat ze heel erg snel worden opgenomen in je bloed. Suikerrijke snacks vullen zodoende niet; je gaat alleen maar snakken naar méér en zult er dus steeds meer van gaan kopen. Kortom: ga voor kwaliteit als je goedkoper gezonde boodschappen wilt doen!

2. Ongezond = duur

Verse groenten, vers fruit, mager vlees, vette vis en ongeraffineerde graanproducten zijn erg gezond. Velen zijn in de veronderstelling dat deze verse & gezonde levensmiddelen vanzelfsprekend duur zijn, maar dat is niet het geval. Je moet gewoon goed opletten: koop seizoensproducten, vergelijk prijzen en let vooral ook op aanbiedingen!

En vergeet niet dat ook junkfood, zoals snoep, koek, chips, ijs, verwerkte vleeswaren en frisdrank, duur is. En dan te bedenken dat dit soort producten nauwelijks bruikbare voedingsstoffen levert.

3. Juiste plek

De supermarktprijzen verschillen sterk per winkelketen. Vergelijk via internet de prijzen eens van producten die je veelvuldig koopt. Als je dagelijks 30 cent kunt besparen op een volkorenbrood, bezuinig je ruim 100 euro op jaarbasis.

4. Vlees & vis minderen

Vers, onverwerkt vlees (biefstuk, varkenshaas, kipfilet e.a.) is relatief duur; hetzelfde geldt voor verse vis (tonijnmoot, zalmhaasje etc.). Hoewel vis- en vleeswaren veel essentiële voedingsstoffen leveren, hoef je ze echt niet dagelijks te eten. Zo kun je ze af en toe vervangen door andere eiwitrijke producten zoals eieren, mozzarella, noten, zaden, peulvruchten en paddenstoelen.

Nóg 7 tips om goedkoper gezonde boodschappen te doen

Over het algemeen stijgen de prijzen van levensmiddelen alleen maar. Wellicht dat het doen van gezonde boodschappen dus als duur wordt bestempeld, al helemaal als de chocoladekoekjes, zakken chips en snoep voor een verleidelijk prijsje in de schappen liggen. Als je je eetgewoontes een klein beetje aanpast, kun je echter geld besparen én gezond eten. Hierbij 7 tips om beste uit je portemonnee te halen.

1. Koop lokaal seizoensvoedsel

Lokale levensmiddelen en seizoensproducten zijn meestal goedkoper dan producten die worden geïmporteerd. Het is niet alleen beter voor je portemonnee om lokaal voedsel te kopen, maar ook nog eens beter voor het milieu, aangezien de producten in dat geval niet eerst kilometers hoeven te worden vervoerd voordat ze in de supermarkt belanden.

2. Kies voor gewoon fruit + standaard groenten

Als je het simpel houdt, kun je veel besparen. Koop standaard groenten en fruit zoals wortels, uien, appels enzovoort in plaats van handen vol geld uit te geven aan een klein bundeltje asperges of een enkele maïskolf. Bewaar de exotische fruitsoorten en groenten voor speciale gelegenheden.

3. Koop nóóit dieetproducten

Met dieetproducten bedoel ik in dit geval shakes, bars en soepgoed bedoeld als maaltijdvervangers. Dit soort producten is vaak onnodig duur en ook geen goede manier van diëten of afvallen omdat de combinatie van voedingswaarden van de meeste van dit soort producten zeer twijfelachtig is. Laat dit soort twijfelgevalletjes dus gewoon liggen en kies voor goedkopere normale varianten die vaak veel gezonder zijn.

4. Koop bulkverpakkingen, maar wél de goede

Het inslaan van twee keer zoveel snacks hoeft niet per se te betekenen dat je er ook twee keer zo lang over doet om ze op te eten. Hoe meer we kopen, des te eerder het namelijk op is. Neem dus niet extra veel chocolade mee omdat de chocolade toevallig in de aanbieding is, maar zoek naar aanbiedingen voor producten die in een voorraadkast kunnen zoals bijvoorbeeld gedroogde pasta, ingeblikte tomaten, volkorenafbakbrood en alle andere gezonde producten die lang bewaard kunnen worden of kunnen worden ingevroren.

5. Ga winkelen op het moment dat veel producten afgeprijsd zijn

De meeste winkels verlagen aan het eind van de dag prijzen van producten die niet meer zo lang houdbaar zijn. Deze producten moeten namelijk worden weggegooid terwijl er aan de kwaliteit nog niks mankeert. Ga dus ongeveer twee uur voor sluitingstijd naar de winkel en je zult veel afgeprijsde artikelen vinden.

6. Ga naar een goedkopere supermarkt

Je hoeft niet perse al je boodschappen bij Appie te doen, kijk ook eens wat er nog meer aan supermarkten in de buurt zit. Je hoeft natuurlijk niet al je boodschappen bij een goedkopere supermarkt te doen. Laat groenten en vruchten die je niet vertrouwt gerust liggen, maar sla bijvoorbeeld wel gedroogde, diepgevroren en ingeblikte producten in voor een beduidend lagere prijs.

7. Plan je maaltijden en koop alleen wat je nodig hebt

Gooi je vaak voedsel weg voordat je de kans hebt gehad om het op te eten? In dat geval is het een goed idee om nauwkeurig te plannen voordat je naar de winkel gaat. Het is meestal goedkoper om grotere porties te kopen, dus probeer bepaalde producten meerdere malen per week te gebruiken.

Gezond eten = duur… Is gezonde voeding té prijzig?

Na jarenlang reacties te hebben gelezen van mensen die gezonder willen eten, lijkt het erop dat veel mensen gezond eten te duur vinden. Ze hebben in ieder geval sterk de indruk dat gezond eten beduidend duurder is dan ongezond eten. Maar opvallend is dat het niet alleen de absolute prijs is die bepaalt of je wel of niet gezonde boodschappen doet. Of je gezonde voeding koopt en eet, ligt volgens een nieuw onderzoek aan 3 factoren, namelijk:

 • Hoeveel geld je te besteden hebt (besteedbaar inkomen)
 • Welke studie je hebt gevolgd (opleidingsniveau)
 • Hoe je tegen de prijzen van gezonde voeding aankijkt (opvatting)

Hogere sociale groepen blijken veel minder vet en vooral minder verzadigd vet te eten dan mensen uit lagere sociale klassen. Ook eten zij minder cholesterol en meer voedingsvezels, fruit en groenten. Ook bevat hun dieet meer calcium. (bron)

Reclame…

gezonde voeding te duurVoor (te) veel mensen is reclame van de voedingsindustrie de belangrijkste bron van informatie als het aankomt op levensmiddelen. En meestal zijn die reclames enorm gekleurd, onvolledig en/of onjuist. Bijna elke fabrikant claimt tegenwoordig dat zijn product gezond is, terwijl voor échte gezonde voeding niet of nauwelijks reclame wordt gemaakt.

Dat komt onder meer omdat echte gezonde producten commercieel gezien niet makkelijk kunnen worden gepromoot. Het gaat veelal om verse voedingsmiddelencategorieën zoals fruit, groenten, volkorengranen, paddenstoelen, zeewier, noten en zaden (zogenaamde “whole foods“). En het wordt natuurlijk pas interessant (lees: winstgevend) om hier reclame voor te maken als ze in een duur, voorverpakt product worden verwerkt.

Prijs van (on)gezond voedsel

Daarnaast is de prijs van gezonde voeding een belangrijke factor. Voedsel –zowel gezond als ongezond– wordt simpelweg steeds duurder. En de voedselprijs stijgt niet langzaamaan mee met de inflatie, maar neemt explosief en exponentieel toe! Een brood kost al gauw 5 keer zo veel als enkele decennia geleden, terwijl de graanprijzen alleen maar gedaald zijn.

En zoals hierboven reeds vermeld rijzen ook de prijzen van ongezond voedsel de pan uit. Kijk eens naar fastfoodketen McDonald’s: een middelgroot Big Mac Menu kost al snel 6 euro. Met een gezin van 4 personen betaal je dus 24 euro voor een maaltijd die niet of nauwelijks voedingsstoffen levert en dus een voedingswaarde heeft van likmevestje.

Supermarkt versus ouderwetse markt

We zijn zo gewend geraakt aan de supermarkten dat we vergeten zijn dat gezonde voeding –en dan met name verse producten– in de supermarkt vele malen duurder is dan bijvoorbeeld op de ‘ouderwetse’ markt (die met de kraampjes). ;)  Als je vervolgens de lang houdbare en voorverpakte producten ook in de supermarkt vindt, en dan ook nog veel goedkoper dan verse producten, dan is de keuze snel gemaakt. Er zijn relatief weinig mensen die zin hebben om naar de markt te gaan voor groenten, fruit, volkorenproducten, magere kaas, verse vis en vleeswaren.

Toch kan een marktbezoek zowel je portemonnee als de variatie binnen je dieet ten goede komen! Zo’n gemengde warenmarkt met groentekramen, fruitkramen, viskramen en kaaskramen is echt beduidend voordeliger dan de supermarkt. En ga je tegen sluitingstijd, dan is iedere euro op de markt belachelijk goed besteed. Marktkoopmensen doen hun handel aan het einde namelijk extreem voordelig van de hand.

In een ideale wereld zouden verse levensmiddelen dus nét zo goedkoop zijn bij de supermarkt als bij de ouderwetse mark. Of rechtstreeks bij een boer of teler. Helaas zal dat niet zo snel gebeuren omdat supermarkten te veel kosten maken om die verse groenten en vruchten op tijd in hun mooie winkel te krijgen. Hun overheadkosten zijn simpelweg te hoog.

Gezonde voeding te duur: tot slot…

Dus als jij in de luxepositie verkeert om regelmatig naar de markt te gaan of een (biologische) boer of teler in de buurt te bezoeken, dan is dat een absolute aanrader. Of verbouw het één en ander in je eigen moestuintje. Dit kan je allereerst een hoop geld besparen en bovendien kan het je voedingspatroon een heel stuk gezonder, gevarieerder en lijnvriendelijker maken. Resultaat: goedkoper & gemakkelijker afvallen!

Vind jij gezond eten te duur? Of vind jij gezond voedsel niet per definitie duurder dan ongezonde voeding? En wat doe jij zoal om gezonde levensmiddelen zo voordelig mogelijk in huis te halen? Laat hieronder jouw tips, adviezen en opvattingen achter! Hoe zorg jij ervoor dat jouw gezonde boodschappen betaalbaar blijven? Deel je tactieken hieronder!

8 Reacties

 1. Ik begin mijn dag met een shake. Vroeger kreeg ik ’s morgens geen hap binnen. De shake is lekker, licht en handig om in een beker mee te nemen (moet me vaak haasten)

  Rond 10.00 eet ik 1 stukje fruit of een handvol ongezouten nootjes.

  In de middag (13.00) eet ik een zelfgemaakte salade met knäckebrood (73% granen)
  , wasa toast, of spelt brood

  Rond 15.00 eet opnieuw 1 stuk fruit of een handvol ongezouten nootjes (hangt af van wat ik om 10.00 gegeten heb!)

  Om 18.00 eet ik avond eten met veel groenten en een stukje vis, kip of kalkoen.

  Soms heb ik rond 21.00 de drang om toch nog te knabbeln. Dan neem ik wortels. Ze zijn super gezond, bevatten bijna geen calorien en zijn lekker hard om op te bijten. Het kan ook zijn dat ik een kauwgom neem. In 95% gaat het vaak enkel om het feit dat je mond op en neer gaat dan om het feit echt honger te hebben!

  In de loop van de dag ben ik bijna altijd voldaan. Dus sprake van echte honger is er niet. Vroeger at ik heel veel junkfood. Nu ik daarmee gestopt ben zie ik een groot verschil. Mijn huid is zuiver en mijn gewicht is perfect. Ik ben ook flink afgevallen en merk alleen maar voordelen.

  Vaak word ik nog verleid en wil ik een lekker pakje chips, cola of chocolade naar binnen werken, maar dan bekijk ik mijzelf in de spiegel en denk ik: dit alles wil ik niet verpesten door 2 minuten te genieten om dan achteraf een slecht gevoel te krijgen!

  Groetjes,
  Manueli x

 2. @Ria,

  Ik neem s’morgens een bruin broodje met tomaat
  augurk en groentespread aan de ene helf, en
  aan de andere helf wat magere knoflook smeer
  kaas. zo eet ik er s’middags nog 1tje.
  Ik eet s’avonds meestal redelijk gek aard en
  1 tartaartje in maggi gebraden.
  Daarbij neem ik 200 a 300 gr groente rauw of gek.
  en ik doe op de aard tomatenketchup.
  Als ik rauwe groente heb, neem ik een mager sausje
  en op gek groente doe ik heel weinig vloeibare
  boter. (1 eetl per dag aan vet moet je immers hebben
  zegt de dietiste)
  S’ avonds neem ik meestal nog een appel en een
  half bakje franse magere kwark met zoetstof en kaneel
  en een lekkere portie aarb.
  Verder drink ik 1 tot bijna 1,5 L water per dag.
  (dit zou eigenlijk nog iets meer mogen zijn.)

  Verder wandel ik dagelijks dus 2 x een half uurtje.

  Veel succes als deze info u mss kan helpen.

  vr, gr,
  Anne.

 3. Dieeten kan idd heel goedkoop! Ik geloof zelf niet in shakes of allerlei ander maaltijdvervangers maar in gezond eten en flink bewegen daarbij helpt!

  Als je even wacht dan kan je bij de meeste supermarkten als het bijna sluitingstijd is nog flinke korting krijgen op groenten, fruit en brood. Als je naar de markt wilt ga dan als de markt bijna gaat opruimen dan verkopen ze namelijk de groenten en fruit voor veel minder geld. Haal je vlees ( rund) en kip eens bij een marokkaanse slager scheelt je echt enorm veel euro’s dan bij de supermarkt.

  Koop eens ook diepvries groenten en fruit of fris lekker veel vers fruit en groente zelf in.

  Waar de meeste mensen vaak de mist mee ingaan is het dagelijks boodschappen doen.
  Maak een lijst van wat je nodig hebt en koop in voor 1 week aan booschappen. Wat ook handig is, is om van tevoren al menu’s samen te stellen voor een week en daarvan de benodigdheden in te kopen.

  Hoop jullie hiermee geinspireerd om goedkoper af te slanken!

  Succes iedereen!

 4. Je hoeft niet perse een sportschoolabonnement te nemen om te sporten.
  Ik loop elke dag s’ morgens en s’ avonds een half uurtje.
  Gewoon wandelen, op muziek met een MP4 ’tje, heerlijk gewoon.
  Samen met een super gezond voedingprogramma ben ik al
  30 kilo lichter. Ik ga voor nog 20 kilo eraf.
  Nadat ik mijn streefgewicht heb, ga ik dit regime niet omgooien.
  Ik blijk gewoon zo verder leven, en kan dan b.v eens gezellig mee
  doen met feestjes (maar das dan ook het enige uitstapje qua eten/drinken)

  Vriendelijke groetjes en heel
  veel succes iedereen.
  Liefs Anne.

  • Dag Anne,
   Mag ik vragen naar je voedingsprogramma, ik heb zelf een stofwisselings
   ziekte en ik zou zo graag op een normale manier willen zakken in gewicht.
   zo te lezen heb jij een mooie manier gevonden.
   Graag je reaktie,
   Hartelijke groet, Ria Mooren

 5. Ik eeet als eerste s’ochtens een groene smoothie!..eerst vond ik deze mix van bladgroenten en fruit met water maar niks,mede doordat ik iemand ben die graag de tanden ergens inzet,dus s’middags neem ik stevig volkoren brood met veel tomaat ,rode paprika ,radijs,en verschillende soorten sla!…daardoor heb ik eigenlijk nooit honger naar een tussendoortje,heb ik dat wel dan neem ik of volkoren rijstwafels met pindakaar(supergezond en maakt door de gezonde vetten mits dun uitgesmeerd echt niet dik).
  S’avonds varieer ik enorm ,veel soorten groenten(ik laat hierbij mijn fantasie de vrije loop,een stuk lekkere vis,maakt niet uit of het witte vis(mager) of vette vis is,
  daarbij een normale portie zoete aardappels(reform)of gewone maar met mate!..of bruine rijst (volkoren)..of volkoren pasta.
  Enkele malen per week neem ik mager vlees,of zaadjes,chia zaadjes meng ik door de groenten(super gezond voor mijn energie huishouding)
  Mocht ik s’avonds nog trek hebben dan zijn noten heel gezond om te knabbelen

  . ik zie dat mijn lichaam heel mooi gevormd word ,en mijn nuithoudings vermogen is super te noemen!!

 6. Geef gewoon eens een tip wat je goedkoop en gezond kunt eten zoals, noten, eieren vleeswaren en groentes, welke winkels de goedkoopste producten verkopen en waar de minste carorieen in zitten en snackbars heb ik al twee jaar niet meer bezocht en toch val ik niet snel af zonder dat ik nog van deze vettige troep nuttig.
  Ik bak een keer in de week een cake van amandelmeel en gebruik geen deegwaren meer, dat werk goed 25 kg in anderhalf jaar al had ik gehoopt op meer kg, maar ik voel me goed en moet nog zoveel kwijt.

 7. Ik eet heel af en toe eens bij de mac en ik verbaas me er elke keer weer over hoe duur de troep is die ze daar verkopen. De prijzen op de bordjes vallen nog wel mee, maar vaak worden er de goedkoopste opties op vermeld (kleine friet + hamburger + kleine frisdrank). Als je een grote friet + kuipje mayo + luxe burger + grote frisdrank (en evt. een toetje) neemt, ben je zo 12 euro armer. Dan heb je voldoende calorieën naar binnen gewerkt voor 2 dagen, (nagenoeg) geen nuttige voedingsstoffen binnen gekregen, en je hebt na een paar uurtjes weer trek :D. Absoluut zonde voor je geld dus!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.