Gezonde voeding: Leer genieten van gezond eten!

Iedereen weet dat gezond eten een vereiste is voor afvallen. Toch wordt er nog altijd onwijs ongezond gegeten in onze westerse samenleving. Dat komt enerzijds omdat ongezond eten veelal gemakkelijk en verslavend is. Maar anderzijds ook doordat mensen het niet als leuk, aantrekkelijk of begerenswaardig ervaren om gezond te eten. Daarom hierbij 6 tips om plezier te krijgen in gezond eten…

1. Gezond eten maakt gelukkig!

Als je gezond eet, zullen je hormoonhuishouding, vochthuishouding en energiehuishouding beter in balans raken. Hierdoor zul je je fitter voelen en je zult lekkerder in je vel zitten. Het klinkt wellicht “geitenwollensokken-achtig”, maar van gezond eten word je niet alleen gezonder… ook daadwerkelijk gelukkiger.

Als je hormoon- en energieniveaus op peil zijn, krijg je zowel een fysieke boost als een mentale en emotionele opleving! Deze positieve gevoelsbeleving zorgt ervoor dat je vanzelf plezier krijgt in gezond eten.

2. Gifstoffen mijden

Heb je er weleens bij stilgestaan hoeveel synthetische rotzooi er in doorsnee supermarkt-artikelen zit? Bekijk de ingrediëntenlijst eens van een product en tel het aantal ingrediënten waarvan je niet precies weet wat ze zijn of waarvan ze worden gemaakt. Niet alleen de “E-nummers”, maar alle onherleidbare ingrediënten en hulpstoffen.

De kans is groot dat je meer plezier en voldoening uit gezond eten haalt zodra je de op de hoogt bent van de chemische rommel in ongezond eten.

3. Ervaar biologisch

Er kleven enkele, potentiële nadeeltjes aan biologische tuinbouw en veeteelt, maar biologisch eten is over het algemeen beter voor je dan niet-biologisch eten. Biologisch voedsel is namelijk organisch, onbewerkt en relatief natuurzuiver. Zo worden biologisch geteelde gewassen en vruchten niet bespoten met chemisch-synthetische insecticiden, pesticiden, groeibevorderende stoffen en andersoortige chemicaliën. Helaas wordt er al wel steeds vaker gebruik gemaakt van biologische bestrijdingsmiddelen en beschermingsmiddelen die OOK slecht zijn voor de gezondheid.

Biologisch gefokte slachtdieren krijgen in elk geval geen preventieve antibiotica, lichaamsvreemde hormonen of andersoortige synthetische stoffen toegediend. Biologisch vlees komt bovendien van dieren die vrijer en stressvrijer hebben geleefd, waardoor de natuurlijke hormoonverhoudingen van biologisch vlees gezonder zijn. Zodoende is biologische voeding beter voor je lichamelijke gezondheid en indirect dus ook voor afvallen.

Als je op de hoogte bent van wat goed en slecht is voor je lichaam, krijg je vanzelf de motivatie om gezonder te gaan eten.

4. Maak kennis met echte smaken

Fabrieksvoedsel wordt volgestopt met allerlei stofjes die de smaak en textuur van ingrediënten beïnvloeden. Er zijn zelfs toevoegingen die de lichaamseigen smaakbeleving en begeerte beïnvloeden. Zo zitten veel bewerkte producten boordevol smaakstoffen, smaakversterkers, emulgatoren, geleermiddelen, stabilisatoren, verdikkingsmiddelen en conserveermiddelen.

Het bizarre is dat deze (vaak chemische) toevoegingen niet alleen ongezond, maar bovendien ook totaal overbodig zijn. Hoe minder synthetische toevoegingen je eet, des te meer waardering je krijgt voor de “echte” smaak van bijvoorbeeld olijven, pepers, noten, vis, fruit en eieren. Gezond eten wordt dus lekkerder naarmate je “afkickt” van chemische stofjes.

De neutralisatie van je smaakpapillen en de verhoogde intensiteit van je smaakbeleving is geweldig en zorgt voor meer plezier in gezond eten.

5. Geen “gezond-is-vies” mentaliteit

Sommige mensen gaan er bij voorbaat al vanuit dat voedsel vies is, puur omdat ze weten dat het gezond is. Ze associëren de kleur groen met konijnenvoer en worden al onpasselijk als ze het woord ‘vitamine’ voorbij horen komen. Deze afkeer van gezond voedsel is de meest destructieve vooringenomenheid die je kunt hebben als je wilt afvallen.

Probeer daarom eventuele vooroordelen te laten varen. Probeer zelfs de groente en fruitsoorten weer eens uit waar je vroeger kippenvel van kreeg. Het kan best zijn dat je de dingen die je vroeger niet lustte inmiddels totaal anders beleeft en waarneemt.

Hoe meer je lust, des te meer mogelijkheden je hebt qua maaltijdsamenstelling en des te leuker gezond eten wordt!

6. Verander je perceptie

Of je iets al dan niet lekker vindt, is sterk afhankelijk van je beeldvorming. Als je iets als traktatie of lekkernij ziet, dan krijg je er een fijn en voldaan gevoel door, ongeacht de samenstelling. Probeer gezonde dingen daarom als lekker te zien en niet als verplichte kost die je wordt opgedrongen omdat je moet afvallen. Je kunt deze positieve beleving van gezond eten bevorderen door gezonde gerechten op een mooie manier te serveren, aan te kleden en presenteren. Als je gezonde voeding oprecht als lekker beleeft, zal je behoefte naar ongezond absoluut afnemen!

Koop eens een extreem goed gerijpte (grote, zware, knalrode) paprika. Als je met je volle bewustzijn proeft, zul je versteld staan van hoe intens smaakvol een gezond natuurproduct kan zijn!

Tot slot

Gezond eten wordt te vaak geassocieerd met vies eten. Het tegenstrijdige hiervan is dat ongezond voedsel kunstmatig “lekker” wordt gemaakt met behulp van toegevoegde suikers, vetten en smaakversterkers. Gezonde natuurproducten zijn daarentegen van nature lekker en smaakvol.

Smaakbeleving is een kwestie van gewenning, gewaarwording, en perceptie. Als je de smaak van gezond eten leert waarderen, verdwijnt de behoefte naar chips, ijs, snoep, koek en frisdrank vanzelf.

Kun jij genieten van gezond eten? Of gaat er voor jou niks boven chocoladeroomijs? Laat je reactie hieronder achter…

1 reactie op “Gezonde voeding: Leer genieten van gezond eten!

  1. Francine ·

    Ik lees hier echt verstandige dingen 🙂 Voorbeeld: als je kinderen vroeg leert om groenten lekker te vinden en leert waarderen dat het gezond is, zal hij het later waarderen. Ik vind het fijn dat niet alleen mijn diëtist in Amsterdam zulke slimme dingen zegt…

    Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.