Veel jonge kinderen hebben moeite met eten. Vooral pasgeboren baby’s, peuters in de ‘peuterpuberteit’ en kleuters in de ‘kleuterpuberteit’ hebben een eigen willetje als het op eten aankomt. Niet willen eten is vaak een vorm van chantage, recalcitrantie, rebellie, tegendraadsheid, koppigheid en afzetten tegen het ouderlijk gezag. Het komt echter ook voor dat er een lichamelijke of mentale afwijking ten grondslag ligt aan afwijkend eetgedrag. Hieronder vind je 4 praktische tips voor jonge kinderen die slecht eten en/of te licht zijn…

1. Twijfel niet te snel aan je eigen kunnen

Ouders denken veel te snel dat ze het niet goed doen. Ze verzinnen trucjes en spelletjes om kinderen te laten eten en kopen dingen die hun kind naar alle waarschijnlijkheid lekker vindt zodat het tenminste iets binnenkrijgt. Dit is niet nodig en leidt er vaak toe dat kinderen nodeloos hun zin krijgen en gewend raken aan ongezond voedsel. Een geruststelling voor alle tot wanhoop gedreven ouders: knoeien, zeuren en weigeren is volkomen normaal en kind-eigen.

2. Raak niet te snel bezorgd of in paniek

Probeer kinderen niet tot eten te dwingen; dit werkt namelijk averechts. Ben ook niet te snel bang of bezorgd. Kinderen worden niet zomaar ziek of zwak als ze weinig eten. Sterker nog: gezonde kinderen kunnen al snel 10 dagen weinig tot niets eten, zonder ziek te worden. Kinderen zijn nu eenmaal eigenwijs, en in sommige gevallen is afwachten en/of negeren je enige keuze. Het is overigens wel belangrijk dat kinderen continu voldoende drinken.

3. Eten is ervaring opdoen & experimenteren

Oudere kinderen krijgen duidelijke signalen van hun lichaam als er voedsel nodig is. Ze ervaren honger en kunnen je dat uitstekend duidelijk maken. Jongere kinderen missen echter een stukje ervaring en herkenning. Ze zitten nog middenin een leerproces. Ze leren onder meer dat het leuk is om lief te worden gevonden, maar ook dat het voordelig kan zijn om te manipuleren. Etenstijd is voor kinderen een ideaal moment om te experimenteren! Zie eetproblemen dan ook als een vorm van groei.

4. Uitsluiten

Als kinderen echt een drama maken van de maaltijd, laat ze dan eens niet meedoen. Vraag van tevoren of ze willen eten, en vertel ze dat je niet voor hen dekt als ze weigeren. Zeg duidelijk dat je het jammer vindt dat ze er niet bij zijn als jullie gezellig met het gezin aan tafel zitten. Sommige kinderen houden rebellie lang vol, maar de meeste gaan al snel overstag omdat ze er het liefst “bij horen”. Dit geldt overigens des te meer voor onhandelbare peuters en kleuters die weigeren te eten gedurende de peuterpubertijd of kleuterpubertijd

Heb jij persoonlijke ervaringen en ondervindingen m.b.t. kinderen die niet willen eten? Laat hieronder jouw tips, adviezen & bevindingen achter!

Heeft jouw kind een eetstoornis? + tips als je kind niet wil eten of erg kieskeurig is

Op de site van BBC News staat een artikel waarin staat dat steeds meer ouders er van overtuigd zijn dat hun kinderen een eetstoornis hebben, zonder ook maar één moment te denken dat het gewoon slecht (eet)gedrag kan zijn.

Sommige ouders denken dat hun kind geen vast voedsel kan doorslikken, anderen denken dat hun kind afzwakt als ze niet de dingen te eten krijgen die ze graag lusten, terwijl weer andere ouders beweren dat hun kind niets eet, ondanks het feit dat het kind een zak chips opeet tijdens het bezoek aan de dokter.

Het is voor veel ouders veel makkelijker om te geloven dat hun kind een medisch probleem heeft, dan dat het gaat om een gedragsprobleem. Ze vergeten vaak dat kinderen vanaf een hele jonge leeftijd in staat zijn om precies te krijgen wat ze willen. Voeding is simpelweg één van die manieren om dat voor elkaar te krijgen.

Natuurlijk kan dit niet van alle kinderen gezegd worden, want een eetstoornis is een erg serieus probleem.

Maar helaas zijn er veel ouders die grote problemen hebben met hun kinderen tijdens etenstijd. Het kan uren duren voor ze eindelijk klaar zijn met eten, of ouders grijpen uit pure frustratie naar methoden als het geforceerd eten geven. Weer andere ouders geven het helemaal op en geven kinderen alleen wat ze willen eten, wat er weer voor zorgt dat kinderen eenzijdig en ongezond eten.

Moet jij je zorgen maken als jouw kind een kieskeurige eter is?

In principe hoef jij je weinig zorgen te maken als je kind een kieskeurige eter is. Uit grootschalig onderzoek blijkt namelijk dat zowel jonge kieskeurige als niet-kieskeurige eters tenminste of vaak meer eten binnenkrijgen dan de aanbevolen hoeveelheid eten en voedingsstoffen die voor hun leeftijd gelden.

Hoe ga je om met een kind dat vrijwel niet wil eten of een kieskeurige eter is?

Een aantal tips om om te gaan met een kind dat niet wil eten of erg kieskeurig is:

    1. Focus je op maaltijden en snacks die gezond zijn en veel voedingsstoffen bevatten, en zorg dat je minder geraffineerde junk food in huis hebt.
    2. Wanneer je nieuwe voeding probeert, doe dit dan in kleine hoeveelheden en niet een complete maaltijd met nieuw voedsel (bedenk ook dat een kind het 8 tot 15 keer moet proeven voordat deze het accepteert).

 

  1. Straf een kind niet als hij of zij iets nieuws niet wil proberen.
  2. Betrek je kind bij het maken van nieuwe voeding (als de leeftijd dit toelaat).
  3. Probeer van het eten aan de eettafel een leuke familie gelegenheid te maken in plaats van het gevoel van stress en dwang.
  4. Als je kind geen normale maaltijden wil eten, probeer de verleiding van het geven van ongezonde snacks dan te weerstaan. Zorg ook dat je geen ongezonde snacks in huis hebt. Op den duur krijgen ze vanzelf honger en eten ze gezonde maaltijden.
  5. Kijk goed naar jouw eigen houding ten opzichte van eten. Constant op dieet zijn en op een negatieve manier praten over eten heeft een grote negatieve invloed op het eetgedrag van kinderen.
  6. Dwing je kind nooit om te eten. Dit vergroot de weerstand alleen maar.
  7. Experimenteer met diverse methoden van bereiding. Hoewel veel kinderen geen gekookte groenten lusten, vinden velen rauwe of koude groenten wel lekker.

Onthoud dus goed dat wanneer je kind een wortel niet wil eten, dat dit niet betekent dat hij of zij een eetstoornis heeft. Een label plakken is het laatste wat een kind nodig heeft.

Weet jij nog een goede manier om een kind dat niet wil eten of erg kieskeurig is qua voeding, toch gezond te laten eten?

3 Reacties

  1. hallo ik heb een vraag mijn zoontje (de audste van een tweeling) kampt met onder gewigt hij is 89,2 cm en weegt 10,5 is dit extreem te ligt of niet en hoeveel moet hij voor het gemidelde wegen ?? graag hoor ik snel iets gr wanda

  2. ik ben 10 jaar en ik weeg 32 kilo en ik ben super dun kunnen jullie me helpen om een dieet op tevogen ik wil graag 6 kilo of minder er bij stuur alsjeblieft wat terug

  3. Hallo,

    Mijn kind van 21 maanden eet ook savonds niet.. Hij is nu 89 cm en net aan 11 kilo. Hij was iets zwaarder maar is nu afgevallen. Ik maak er nooit een drama van
    Als hij met eten gaat gooien en het niet wil eten. Ik haal dan zijn bord weg en eet zelf verder.
    Maar ik maak me nu wel zorgen. Ik heb vanalles al geprobeerd maar ik ben ten einde raad..

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.