De peuterpuberteit is vaak al dramatisch, maar de kleuterpuberteit is doorgaans nog enkele graadjes erger. Je kind is immers groter, sterker en slimmer geworden. Bovendien is hij/zij inmiddels heel ervaren en behendig in manipuleren en drammen :P. Daarom hierbij 3 tips voor onhandelbare kleuters…

1. Kleuterpuberteit -> Naar school!

Als een kleuter driftig is en onhandelbaar overkomt, dan is de kans groot dat hij/zij zich verveelt. Je kind wordt mentaal niet genoeg geprikkeld en gemotiveerd, en is dus toe aan een nieuwe uitdaging. In het begin zal het wennen en tegenstribbelen zijn, maar als je kind eenmaal gewend is om naar school te gaan, zul je merken dat de rust wederkeert.

2. Consequent zijn tijdens de kleuterpubertijd

Je moet niet alleen maar waarschuwen, maar consequenties ook echt toepassen. Je kunt tegen een kind 100 keer het “als jij… doet, dan doe ik…”-dreigement uiten, maar een kleuter doorziet je intenties direct. Het is daarom belangrijk om direct consequenties te verbinden aan wangedrag. Waarschuw één keer en zet je kind vervolgens op de gang of op de trap. Leg altijd uit waarom je kind straf krijgt; zodoende kan een kleuter zijn/haar gedrag leren aanpassen. (bron)

3. Nooit onderhandelen met puberende kleuters

Als je een kleuter de ruimte geeft om te discussiëren, dan geef je jouw gezag uit handen. Zeg dus waar het op staat en laat geen ruimte over voor onderhandelingen of dicussies; straf is straf. Waarschijnlijk zal je kind gillen, stampvoeten en met deuren slaan als je hem/haar straft; het wangedrag is immers begonnen om aandacht! Geef je kind echter niet de negatieve aandacht waar hij/zij om vraagt.

Je zet je kleuter op de trap en zodra hij/zij er zonder jouw toestemming van afkomt zet je hem/haar zonder uitleg weer terug. Word zelf nooit boos; kalm je gezag blijven handhaven werkt doorgaans het beste. Pas als de opgelegde straf er helemaal op zit, laat je je kind diens excuses aanbieden en maak je het weer goed door een knuffel.

Heb jij nog tips voor onhandelbare kleuters in de kleuterpuberteit? Laat hieronder je reactie achter!

3 Reacties

  1. Wat te doen als een kind van 6 jaar vertikt om naar de onderwijzeres te luisteren of naar wie dan ook behalve zichzelf. En ook niet wil leren lezen en schrijven?

  2. The Three Stooges Reageer

    Soms loopt een kleuter weg omdat hij/zij het een leuk spelletje vind. Een temperamentvol kind is dan niet zo één, twee, drie te geleiden ondanks z’n vrolijke puntmuts. Vind de baby-, peuter- en kleuterpuberteit echt koffiedikkijken. Jammer dat er geen handige en compacte informatiewijzers beschikbaar zijn voor ouders of verzorgers. Als eerste hulp factsheets, via CJG of scholen, en maatschappelijke organisaties (non-profit) anderzijds. 2020 brengt Kindcentra’s mee voor Rotterdam. Ben reuze benieuwd, ook al is mijn spruitje dan al weer 7, beetje laat dus!

  3. Hier ben ik het niet mee eens, soms helpt onderhandelingen wel en soms hebben ze juist behoefte aan aandacht. Dus ben ik tegen het geven van straf!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.