Listeria is een darmbacterie die in iedere de omgeving voorkomt en dus ook voorkomt in levensmiddelen. Deze bacterie vormt geen gevaar, zolang voedsel niet te lang, en koel genoeg wordt bewaard. Listeria kan zich namelijk gemakkelijk en snel vermenigvuldigen en zodoende al snel een voedselvergiftiging veroorzaken.
Vermenigvuldiging
Listeria vermenigvuldigt zich gemakkelijk, zelfs op een koele, donkere plek als de koelkast. Een voedingsmiddel waarin de listeria-bacterie zich heeft vermenigvuldigd, en wat dus veel listeria-bacteriën bevat, kan een voedselvergiftiging veroorzaken.
Risicoproducten
Voornamelijk rauwe dierlijke producten zijn risicoproducten. Voorbeelden hiervan zijn rauwe melk, rauwmelkse zachte kazen waaronder brie en camembert, vis, schaaldieren, kip en rauw vlees, maar ook groenten en fruit kunnen besmet raken.
Vermenigvuldiging tegengaan
Temperatuur is van grote invloed op het vermenigvuldigingsproces van de listeria-bacterie. Bij een temperatuur van 7°C vermenigvuldigt de listeria-bacterie zichzelf al tweemaal zo snel als bij een temperatuur van 4°C. Het is daarom erg belangrijk om producten koel genoeg en niet te lang te bewaren. Houdt te allen tijde de uiterste houdbaarheidsdatum van producten aan. Listeria gaat dood bij temperaturen boven de 80°C, dus voedingsmiddelen die je op een juiste manier kookt, bakt of braadt en direct daarna opeet vormen geen gevaar. Gesneden groenten en fruit kun je het beste zo snel mogelijk opeten om vermenigvuldiging tegen te gaan.
Gevaar
Listeria kan gevaarlijk zijn. Normaliter wordt je er hoogstens flink ziek van, maar soms kan een listeria-infectie zelfs dodelijk zijn. Voornamelijk ongeboren kinderen, ouderen, zieken en mensen met een drastisch verlaagde weerstand lopen verhoogd risico. Deze risicogroep kan daarom het beste de bovengenoemde risico’s goed in acht nemen.
Gerelateerde artikelen
Opgeblazen gevoel in je buik en darmen? Eet ananas!
Tips om van je buikvet af te komen
Q-koorts
One comment
Paul
21 december 2008Ik hoor heel vaak dat mensen die op vakantie gaan in Turkije of Egypte terugkomen met een listeria-infectie. In Nederland zijn de horeca regels erg streng en heeft iedereen een koelkast. Als je verstandig omgaat met voedingswaren hoef je volgens mij niet zo bang te zijn voor listeria en heb je hoogstens eens last van flinke buikpijn. In sommige vakantielanden dien je dus wel heel goed te letten op wat en waar je eet.