Iedereen weet wel dat je een platte buik krijgt door buikvet te verbranden middels cardiotraining. Een opgeblazen gevoel daarentegen, is een heel ánder probleem, zo ook een daadwerkelijk opgeblazen buik door opgezwollen c.q. emfatische darmen. En dat geldt zéker als je jouw nieuwe bikini wilt showen op het strand; dan kan een opgeblazen gevoel in je buik ervoor zorgen dat jij je beduidend minder sexy voelt. Gelukkig zijn er manieren om te voorkomen dat je voor het dagje strand een opgeblazen gevoel krijgt. Dus haal die bikini maar vast uit de kast, want hiermee voorkom je een opgeblazen gevoel in je buik:

1. Opgeblazen gevoel voorkomen: Eet weinig zout

Zout is een belangrijke oorzaak van een opgeblazen gevoel. Zout zorgt er namelijk voor dat je vocht vasthoudt en daardoor letterlijk kilo’s meer kunt wegen dan nodig is. Zout is daarnaast ook slecht voor je hart, dus eet zo weinig mogelijk zoute dingen. Overigens krijg je het meeste zout binnen via gefabriceerde kant-en-klaarproducten en niet door het zout dat je met de zoutstrooier over je eten gooit. (bron)

2. Drink veel water tegen een opgeblazen sensatie

Als je uitgedroogd raakt dan houdt je lichaam automatisch veel vocht vast. Dit is een natuurlijke reactie om ergere uitdroging te voorkomen. Door regelmatig en in kleine hoeveelheden water te drinken voorkom je dit natuurlijke verschijnsel en houd je minder vocht vast. Hiermee voorkom je dus een opgeblazen gevoel in je lichaam.

3. Opgeblazen buik: mijd voedsel dat gasvorming veroorzaakt

Bepaalde voedingsmiddelen veroorzaken gasvorming in je darmen. Nu zijn bruine bonen en uien de klassieke voorbeelden van voeding die gasvorming veroorzaken, maar ook bladgroenten zoals spinazie, kool en erwten staan erom bekend. Daarnaast is het slim om koolzuurhoudende dranken te vermijden als je een opgeblazen gevoel in je buik wilt voorkomen. Hoewel groenten dus gezond voor je zijn, kun je ze beter even laten staan als je de volgende dag naar het strand wilt gaan.

Opgeblazen gevoel in je buik voorkomen voor een dagje strand

Als je een dagje strand gepland hebt staan, dan is het goed om bovenstaande 3 tips tegen een opgeblazen gevoel in de buik ter harte te nemen. Want vrijwel iedereen heeft weleens te kampen met een opgeblazen gevoel in de buik. Vaak gaat dit gevoel gepaard met een rommelende of knorrende buik, lage buikpijn, maagpijn en/of misselijkheid. Dit vervelende fenomeen wordt meestal veroorzaakt door gasvorming in de maag en/of darmen. En het opgeblazen gevoel dat dientengevolge optreedt, blijkt relatief eenvoudig te kunnen worden verholpen dankzij ananas! Zie hieronder…

A. Darmflora

De vorming van gassen wordt negen van de tien keer veroorzaakt door de darmflora. Darmflora zijn goede bacteriën die eiwitten en koolhydraten afbreken, zodat ze als voedingsstoffen kunnen worden opgenomen door de darmwand. Bij deze afbraak komt gas vrij. Dit gas bestaat uit stikstof, zuurstof, koolzuurgas, waterstof en methaan.

B. Gasophopingen

Een gasophoping veroorzaakt in de meeste gevallen geen problemen. Het lichaam is er namelijk op gebouwd om zich van overtollige gassen te ontdoen:

  • Bij ophoping van gas in de maag wordt er meestal een boer gelaten.
  • Bij ophoping van gassen in de darmen wordt doorgaans een wind gelaten.

Boeren en winden zorgen er dus voor dat overtollig gas het lichaam kan verlaten. Door voedselallergie, voedsel-intolerantie of als voedsel simpelweg slecht wordt verdragen, kan een te grote hoeveelheid gas ontstaat, die niet of slecht wordt afgevoerd. Dit kan erg onprettig aanvoelen en buikpijn, maagpijn en/of misselijkheid veroorzaken. (bron)

C. Ananas

Je kunt een opgeblazen sensatie in de buik en darmen eenvoudig verhelpen door verse ananas te eten. Ananas bevat namelijk het enzym bromelaïne; dit enzym helpt je lichaam eiwitten af te breken zonder dat hierbij gassen worden gevormd. Daarnaast is het verstandig om bij een opgeblazen gevoel de volgende voedingsmiddelen te mijden:

  • Bonen & peulvruchten
  • Kool + eieren + eiergerechten
  • Ui, knoflook & prei
  • Geconcentreerde vetten + suikers
  • Onrijp fruit
  • ‘Nieuwe oogst’ aardappels
  • Pruimen & meloen
  • Scherpe kruiden + specerijen
  • Koolzuurhoudende dranken
  • Radijs

Het is dus slim om bepaalde voedingsmiddelen minder te eten die gasvorming –en dus een opgeblazen gevoel– kunnen veroorzaken.

Dus: een opgeblazen gevoel in  buik & darmen? Eet ananas!

Iedereen heeft er wel eens last van: een opgeblazen gevoel in de (onder)buik en/of darmen. De één wat meer dan de ander, maar het kan zo erg zijn dat je door teveel gassen in je maag en darmen letterlijk opgeblazen wordt, wat vervolgens buikpijn en misselijkheid veroorzaakt.

Je kunt een opgeblazen gevoel in je buik en darmen relatief gemakkelijk helpen voorkomen door regelmatig verse ananas te eten. Ananas bevat namelijk het enzym bromelaïne. Dit enzym helpt je lichaam om eiwitten af te breken zonder de vorming van gassen.

Heb jij vragen over het voorkomen van een opgeblazen gevoel in de (onder)buik of darmen? Heb jij ervaring met het voorkomen of bestrijden van een opgeblazen gevoel in je buik dankzij ananas? Of weet jij nog ándere goede tips om een opgeblazen gevoel in je buik te voorkomen? Deel jouw mening dan in een reactie hieronder!

6 Reacties

  1. Ik heb met verandering van het weer krijg ik pds buikkrampen.
    Dan moet wel toilet aan wazig zijn.koude dranken koud eten uit de koelkast laat ik
    Op temperatuur komen
    Kennen jullie dit ook. Hebben jullie een oplossing voor mij.met Pinksteren lang
    Weekend op vakantie

  2. Ik heb iedere dag na het eten n opgezette pijnlijke buik… word er zo moe van… eigenlijk al jaren… heb er ook dagen bij dat ik hele dag moet poepen…

    • Ik precies hetzelfde… ik stijf echt op van ananas hoe lekker hij ook is! De laatste tijd wordt mijn opzwel-buik steeds erger, ondanks de voorgeschreven Spasmomen… help!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.