Moderne biotechnologie is de benaming van de methode waarmee organismen genetisch worden gemodificeerd. Het genetisch modificeren van voedingswaren kan vele voordelen opleveren. Tomaten blijven langer houdbaar, maïs raakt beter bestand tegen plagen, planten worden in staat gesteld om langdurige droogten te doorstaan en fruit wordt resistent voor bestrijdingsmiddelen. Dit is allemaal mooi en aardig, maar kan het geen kwaad?

Genen van planten en dieren

Jaren geleden begon de mens met het genetisch modificeren ofwel manipuleren van dieren en gewassen om bepaalde erfelijke eigenschappen te corrigeren of uit te schakelen of om specifieke kwaliteiten toe te voegen. Wetenschappers manipuleren rechtstreeks het erfelijk materiaal en dus de erfelijke eigenschappen van organismen. Ook genen van verschillende organismen worden onderling uitgewisseld. Zo worden genen van dieren of bacteriën gebruik in planten en andersom.

Veiligheid

Je mag stellen dat genetisch gemodificeerd voedsel veilig is. De Europese Unie stelt namelijk zeer strenge eisen aan genetisch gemodificeerd voedsel; het mag niet minder veilig en gezond zijn dan reguliere voeding. Wanneer een organisme genetisch is aangepast, wordt er uitgebreid onderzocht of diens samenstelling niet substantieel veranderd is en of er gevaren voor de gezondheid aan verbonden zijn. Momenteel mogen alleen maïs en soja genetisch worden gemodificeerd en mag olie uit genetisch gemodificeerd koolzaad worden gebruikt in voeding.

Genetisch gemodificeerde bacteriën en schimmels

Genetisch gemodificeerde ingrediënten mogen in Nederland maar op kleine schaal worden gebruikt. Wel wordt er volop gebruik gemaakt van genetisch gemodificeerde bacteriën, schimmels en gisten, die additieven, aroma’s en enzymen produceren die onder andere benodigd zijn voor zoetstoffen, vitaminesupplementen, brood, bier, vruchtendranken en wijn. Hoewel het bekend is dat genetisch gemanipuleerde voeding niet veel meer voorkomt, is het minder bekend dat er wel genetisch gemanipuleerde hulpstoffen in bepaalde voedingsmiddelen voorkomen.

Onderzoek

Uit een recentelijk verschenen tweejarig onderzoek van de Europese Commissie, uitgevoerd door King’s College London in samenwerking met onder andere de Technische Universiteit Delft, blijkt dat ook genetisch gemodificeerde organismen zoals bacteriën, schimmels, gisten, additieven, aroma’s en enzymen steeds minder voorkomen in supermarktproducten.

Waar je op moet letten

Eventuele genetisch gemodificeerde bestanddelen moeten op het etiket van elk product worden vermeld. Op melk, vlees en eieren hoeft niet te worden vermeld wanneer de dieren genetisch gemodificeerd veevoer hebben genuttigd. Ook eventuele genetisch gemodificeerde enzymen hoeven niet te worden vermeld. Biologisch voedsel, herkenbaar door het ‘EKO-keurmerk’ is helemaal vrij van genetische modificatie.

Gerelateerde artikelen

Vis en zeevruchten selecteren, bereiden, invriezen en bewaren
23 voedingsmiddelen met een helende werking
Vegetarisch koken zonder vlees te hoeven missen

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.