Zodra je cardiofitness gemakkelijk volhoudt, kun je langzaamaan krachttraining toevoegen aan je trainingssessies. Begin met armspieroefeningen en beenspieroefeningen. Van nature zijn je armspieren en beenspieren namelijk het meest gewend aan gewicht, weerstand en krachtuitspattingen.

Bovendien bevinden veruit de meeste spiervezels zich in je beenspieren. Daarom kun je als beginneling zijnde het beste je armen en benen gebruiken om ervaring op te doen. Hierbij 7 tips voor het uitbreiden van je spiermassa en uiteindelijk een sixpack te bewerkstelligen…

1. Gewichten voor krachttraining

Een populaire krachttrainingsmethode is het verplaatsen van gewichten; dit principe wordt ook wel gewichtstraining genoemd. Zo kun je je spieren trainen door een bepaalde hoeveelheid gewicht omhoog te tillen of stoten, voorwaarts te duwen, neerwaarts te trekken of voor een bepaalde tijd op zijn plaats te houden. Populaire gewichten die hiervoor worden gebruikt, zijn als volgt:

  • Lange halter (“barbell”)
  • EZ Bar (gekromde lange halter)
  • Set van twee kleine handgewichten (“dumbbells”)
  • Kettlebell” (kanonskogel met handvat)
  • Ronde gewichtskogel (“medicine ball”)
  • Lichaamseigen massa – al dan niet met gewichtsvest of gewichtsgordels)

Met losse gewichten kun je een enorme variëteit aan spieroefeningen doen. Ze zijn dan ook enorm veelzijdig.

2. Handgewichten aanschaffen

Een setje kleine handgewichten kun je gebruiken voor allerlei vormen van krachttraining. Denk maar eens aan presses, raises en extensions. Exacte oefeningen met dumbbells of handhalters zijn gemakkelijk te vinden op online videokanalen zoals Youtube.

We onderscheiden dumbbells en handhalters. Dumbbells zijn handgewichtjes aan één stuk (1 tot 5 kg). Daarnaast zijn er handhalters; dit zijn kleine stangen met losse gewichtsschijven eraan. Dumbbells zijn goedkoper, maar haltertjes kun je blijven ophogen qua gewicht naarmate je sterker wordt. Een setje dumbbells heb je vanaf tien euro; een set handhalters vanaf dertig euro.

3. Apparaten voor krachttraining

Als je specifieke spieren en spiergroepen relatief snel en ingrijpend wilt vergroten, dan kun je geavanceerde fitnessapparatuur gebruiken. Het gaat meestal om  apparaten waaraan stapels gewichtsschijven zijn bevestigd. De massa dient te worden verplaatst met een specifiek lichaamsdeel (bovenarm, onderbeen, romp etc.). Er is een enorme verscheidenheid aan lift-, pull-, press-, raise-, curl-, extension-, squat- en kickback-machines. Enkele voorbeelden zijn de ‘leg press machine’, de ‘cable adductor’ en de ‘squat machine’.

4. Weerstandstraining

Een alternatieve methode voor krachttraining is het bewegen van je spieren terwijl deze weerstand ondervinden van elastieken of metalen veren. Dit principe wordt ook wel weerstandstraining genoemd. Bekende attributen voor weerstandstraining zijn als volgt:

  • Trekveer (“fitness expander”)
  • Knijphalter (“hand grip”)
  • Fitness-elastiek (“body band”)
  • Buigveer (“bender”)

Het voordeel van deze fitnessattributen is dat ze klein, licht en handzaam zijn, waardoor je ze overal mee naartoe kunt nemen en altijd kunt gebruiken. Je kunt ze zelfs mee naar je werk nemen en vanachter je bureau gebruiken.

Tip: lees meer over de basis van krachttraining in dit artikel!

5. Trekveer voor krachttraining

Een trekveer oftewel “expander” is een simplistisch maar uiterst effectief fitness-attribuut waarmee je je armen gebruikt om kracht te verzetten. Je traint naast je armspieren ook je borstspieren en schouderspieren. Een expander bestaat uit een tweetal handvatten met daartussenin ten minste twee springveren of elastieken.

De bedoeling is om de handvatten zo ver mogelijk uit elkaar te trekken en beheerst weer bijeen te laten komen. Het grote voordeel van een trekveer is dat ie compact is, waardoor je hem overal en altijd kunt gebruiken. Als je eenmaal dertig achtereenvolgende herhalingen kunt uitvoeren, wordt het tijd om een extra veer of elastiek te bevestigen. Een ‘fitness expander’ heb je al voor tien tot vijftien euro.

6. Aanvullende fitness-attributen

Ter aanvulling op gewichten en veren kun je allerlei attributen proberen voor meer variatie en intensiteit. Schaf desgewenst een optrekstok (“chinning bar”), opdruksteunen (“push-up grips”), een fitnessmatje, een gymbankje en een opblaasbare “gym ball” aan. Deze attributen kunnen worden gebruikt bij klassieke krachtoefeningen zoals optrekken, opdrukken en crunches. Zulk soort hulpmiddelen maakt fitness-oefeningen niet alleen effectiever, maar ook veiliger en comfortabeler.

7. Techniek eigen maken

Maak jezelf altijd bekend met de juiste techniek voordat je een fitnessoefening doet of een fitnessapparaat gebruikt. Vanwege de enorme lichaamsbelasting is het bij krachttraining extra belangrijk dat je weet waar je mee bezig bent. Allereerst moet je losse oefeningen zoals crunches en push-ups naar behoren uitvoeren. Als je fitnessapparaten gebruikt, moet je bovendien de opstelling en gewichten aanpassen aan je fysieke vermogens en proporties.

Als je onbezonnen, onverantwoord of onvoorbereid aan krachttraining doet, dan hebben je inspanningen nooit het beoogde effect. Ze kunnen zelfs averechts werken. Het is een absolute aanrader om in ieder geval eenmalig een ervaren fitnessbegeleider in te schakelen. Diegene kan je precies uitleggen welke oefeningen en apparaten voor jou het meest geschikt zijn en hoe je ze zo veilig en effectief mogelijk kunt inzetten en uitvoeren. Dankzij een goede techniek wordt fitness efficiënter, leuker, comfortabeler en minder pijnlijk. Bovendien zul je het sporten langer volhouden en de kans op blessures minimaliseren.

Het Wasbord Dieet (ook voor vrouwen) van David Zinczenko

De titel van het boek “Het Wasbord Dieet: Een Strakke Buik In 6 Weken” kwam op mij niet bepaald vertrouwenwekkend over. Toch blijkt mijn aanvankelijke vooroordeel onjuist, want beide boeken (het origineel en de speciale versie voor vrouwen: “Het Wasbord Dieet Voor Vrouwen”) zijn erg goed geschreven en bevatten erg veel waardevolle informatie voor iedereen die op een gezonde manier wil afvallen én bereid is om er fysiek héél hard voor te werken.

Het Wasborddieet + diens opvolger voor vrouwen…

Het Wasborddieet (oorspronkelijke Engelstalige titel “The Abs Diet” werd geschreven door auteur David Zinczenko, in samenwerking met coauteur Ted Spiker. Zinczenko staat bekend om boeken en boekenseries als “Eat This, Not That!”, “The 8-Hour Diet”, “Zero Belly Diet”, “Zero Belly Cookbook”, “Zero Belly Smoothies” en “The Sugar Swap Diet”. Tot 2012 was hij werkzaam bij uitgeverij Rodale (o.a. voor Men’s Health en Women’s Health). Het Wasborddieet behoort tot zijn grootste kassuccessen en niet voor niets. Het belangrijkste aan ‘”Het Wasbord Dieet” en “Het Wasbord Dieet Voor Vrouwen” is dat het een totaal plan is voor voeding en sport, en niet zoals vele andere dieetboeken, een hoe-eet-ik-zo-weinig-mogelijk-zonder-flauw-te-vallen-aanpak. (bron)

Je léért daadwerkelijk waarom je bepaalde productgroepen moet eten, waarom een dieet zonder koolhydraten niet werkt, en nog belangrijker: hoe je op een gezonde manier met eten omgaat, zodat je optimaal kunt werken aan een strak lichaam; want werken ZUL je als je het Wasbord Dieet volgt!

Het Wasbord Dieet is niet voor mietjes!

Dit boek is niet voor jou als je zo gemakkelijk mogelijk een paar kilo’s kwijt wilt. De titel zegt het al, het doel is een wasbordje oftewel ‘sixpack’: een platte buik, en met Het Wasborddieet is dat ook zéker mogelijk; met name vanwege het intensieve trainingsplan dat je stap voor stap dichter bij je doel brengt. Voordat je één van de twee boeken koopt, moet je overigens weten dat het de bedoeling is om maar liefst 5 keer per week te sporten, namelijk 2 keer in de week krachttraining en 3 keer in de week cardiotraining. Ben je bij voorbaat niet van plan om dit in je leven te passen, laat deze boeken dan vooral links liggen.

Om een wasbordje –of op z’n minst een platte buik– te realiseren, moet je vééel doen. Daarom is dit boek ook zo eerlijk: het is een enórme uitdaging, maar je voelt je geweldig als je het dieet en het trainingsplan met focus en inzet volgt.

Lekker eten met het Wasborddieet…

In beide boeken staan talloze recepten voor ontbijt, lunch en avondeten die absoluut niet aanvoelen als ‘dieethapjes’. Ook staan er recepten in voor talloze smoothies: een cruciaal onderdeel van het Wasbord Dieet. Ik was erg blij met de smoothies, want ik vond ze (op enkele uitzonderingen na) heerlijk. En ik had dan ook bijna het gevoel McShakes te drinken, maar dan gezond! Alles wat je eet, is ter ondersteuning van het trainingsprogramma, om er zodoende voor te zorgen dat je gezond en niet te weinig eet.

Conclusie: ‘Het wasbord dieet’ en ‘Het wasbord dieet voor vrouwen’

De wasborddieetboeken zijn erg goed geschreven, maar wel voor een vrij specifiek publiek. Je moet bereid zijn om flink te werken aan een platte buik en een wasbordje. Ben je dus iemand die al regelmatig sport, maar heb je het gevoel dat je geen echte vooruitgang meer boekt, dan is dit boek zeker een aanrader voor jou. Het Wasbord Dieet zal je dan een extra boost geven om weer vooruit te komen. Ben je iemand die niet regelmatig sport, maar ervan droomt om die eerste stap te zetten, en het gelijk ook écht goed te doen (door 5 keer per week te sporten), dan is dit boek ook zéker interessant voor jou. Ben je daarentegen iemand die dolgraag een wasbord wil bewerkstelligen, maar hier niets anders voor wil doen dan een caloriebeperkend dieet volgen, dan kom je met “Het Wasbord Dieet” helaas bedrogen uit. Het boek zal dan al snel onderin de boekenkast –onder een dikke laag stof– verdwijnen.

Heb jij ervaringen met het wasborddieet of heb je het boek “Het Wasbord Dieet” (al dan niet voor vrouwen) gelezen? Deel hieronder jouw opvattingen, ervaringen, vragen en bevindingen!

Een wasbordje in 2 uur: sixpack-liposuctie!

Vandaag kwam ik een artikel tegen over sixpack-liposuctie, een nieuw soort liposuctie voor mannen, waarbij je binnen 2 uurtjes een wasbordje hebt.

Operatie t.b.v. wasbordje

Eerlijk gezegd kan ik het resultaat op de foto nou niet bepaald mooi noemen als ik eerlijk ben… Misschien had hij ook gelijk zogenaamde ‘pec-implants’ oftewel ‘pectorale implantaten’ oftewel ‘borstspier-implantaten’ moeten nemen om zijn borstdefinitie te verbeteren. ;)

Wat vind jij van sixpack-liposuctie en mannelijke borstimplantaten? Laat hieronder een berichtje achter!

Wasbordje / sixpack trainen: tot slot…

Als je aan krachttraining gaat doen, dan kun je doorgaans na 4 tot 6 weken de eerste zichtbare resultaten al bemerken. Je armspieren en borstspieren zullen wat dikker worden en je been- en bilspieren worden steviger. Na 4 maanden zullen buitenstaanders écht gaan opmerken dat je er anders uitziet. Om jezelf strak en mager te trainen (inclusief sixpack) moet er gemiddeld anderhalf jaar fanatiek en intensief aan krachttraining worden gedaan. Dit tijdsbestek is logischerwijs afhankelijk van je huidige spiermassa, vetpercentage en metabolisme. Bovendien moet je ook cardio-oefeningen doen om eventuele vetreserves kwijt te spelen.

Doe jij aan krachttraining? Hoelang duurde het voordat je duidelijk kon zien dat je spieren groter werden en je sixpack zich begon af te tekenen? Deel je ervaring hieronder in een reactie!

15 Reacties

  1. Hoi Paul, Tof dat je reageert, had ik niet verwacht… Allereerst is mijn reactie niet neerbuigend bedoeld en elitair, dat is niet de bedoeling… Maar je leest een beetje tussen de regels door wat oke is. Ik blijf erbij dat je uitsluitend compound oefeningen hoeft te doen ook voor een zichtbare sixpack… Wat ik al zei dat een pack pas te zien is bij een vetpercentage van +- 12% klopt als een bus.. Dat je daar cardio voor nodig hebt klopt ook maar is ook niet nodig, wat wel waar is dat je met cardio je vetpercentage kan laten dalen als je overgewicht hebt. Verder ben ik niet arrogant en laatdunkend wat je oppert, wil slechts mijn mening geven..(je had mijn reactie ook kunnen verwijderen dus dat is dan wel weer sportief). Verder nog de opmerking dat de meeste sporters geen compound oefeningen doen omdat ze loodzwaar zijn. ( jij weet vast wel dat alle compoundoefeningen zeer goed zijn voor je core).. Wat betreft eiwit shakes, de norm is 2 gram per kilo lichaamsgewicht, ik zeg ik 1 gram per kilo spiermassa… Over de opmerking dat ik niets onderbouw hoeft niet, doe je zelf op de site ook niet, er zijn genoeg onderzoeken dat mijn voorgestelde oefeningen de basis zijn in combinatie met wat isolatie oefeningen (wat ik al schreef) Conclusie, ik blijf bij mijn standpunt met wellicht wat nuances. Wellicht ben ik van de old school training en denk jij er anders over maar dat mag. Laten we eens afspreken FTF, lijkt me leuk, wellicht eens een keer samen trainen, verder jammer dat je me “aanvalt” op mijn reactie

    • Jammer, je staat niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, leg eens uit hoe dat kan?

    • Hallo Wim, Ik was eigenlijk van plan om een positieve reactie met inhoudelijke antwoorden te typen, maar ik zie zojuist een nieuw berichtje van je voorbijkomen waarin je vraagt waarom ik niet ingeschreven sta bij de KvK… Ten eerste sta ik gewoon ingeschreven; ten tweede vind ik het een nogal brutale vraagstelling met een betichtende ondertoon en ben ik jou geen uitleg verschuldigd. Vandaar dat dit de laatste keer is dat ik je te woord sta en mijn voorgenomen positieve betoog laat varen… Dat je in een verhalend devies niet ieder van je stellingen onderbouwt, lijkt me logisch; anders krijg je namelijk ellenlange verhalen, en daar zitten doorsnee lezers doorgaans niet op te wachten. Mijn punt is dan ook dat onderbouwing VOORAL wenselijk is wanneer je andermans stellingen afdoet als onzin. Het is immers wel héél makkelijk om bij alles wat iemand zegt simpelweg ‘onzin’ te roepen. Bovendien komt dit niet erg intelligent over. Je spreekt jezelf overigens meermaals tegen. En FTF trainen met iemand die enkel uit is op negativiteit (afkraken, ondermijnen, beschuldigen) zie ik niet zo zitten. Succes met je sixpack. Groeten, Paul

    • Ik moet dan toch bevestigen dat hetgeen Wim stelt absoluut waar is. Sterker nog, er komt heel wat meer bij kijken om een vetpercentage van onder de 10 te krijgen. Daar helpt alleen cardio en kracht echt niet bij (en dan heb ik het over de gemiddelde mens, niet degene met een hoog mesomorphe component, want dat zijn de genetic freaks). Om het vet op de onderste buikspieren de onderrug weg te krijgen, vereist een andere aanpak dan het verbranden van het vet op de bovenste 4 buikspieren en feitelijk al het andere vet, dit door een andere verhouding alpha en beta receptoren.

    • En wat bedoel je precies met “hetgeen Wim stelt”, “heel wat meer” en “een andere aanpak”? Je bent namelijk extreem vaag en oppert geen enkele concrete of praktische aanpak. Misschien wil je ons allen verblijden met jouw revolutionaire manier om een lichaamsvetpercentage van < 10% te bewerkstelligen, ZONDER krachttraining of cardiovasculaire lichaamsbeweging toe te passen? Ik ben benieuwd! De hele theorie omtrent de stimulerende bèta 1-, bèta 2-, en bèta 3-adrenerge receptoren, de remmende alfa 2-adrenoceptoren en de vooralsnog ietwat vage alfa 1-receptoren in vetcellen klinkt overigens erg interessant, maar als puntje bij paaltje komt kun je ze alleen beïnvloeden met behulp van krachttraining en cardiotraining. Ja, je kunt je trainingsvorm compoundtraining, intervaltraining, circuittraining of wat dan ook noemen, maar het blijven (tezamen met steady state) vormen van krachttraining en cardiotraining. Volgens mij is Pauls punt dan ook niet dat hij het niet eens is met Wims ideeën, maar dat hij de loze veronderstelling dat er sprake zou zijn van "een hoop onzin" ongepast vindt, zeker omdat Wim de veronderstelde onzin niet eens definieert. Daar ben ik het overigens 100% mee eens. Wat Wim in feite doet, is namelijk iemands goedbedoelde advies (waar volgens mij niet voor niets linkjes in staan) toelichten… En wat jij doet, is hierop aanhaken, zonder ook maar iets substantieels toe te voegen. Ik volg Gezondr nu al enkele jaren en heb heel veel gehad aan de informatie die hier wordt gepost. Ikzelf ben ectomorf en heb altijd een zwembandje gehad, maar inmiddels ben ik aardig droog getraind, simpelweg door te letten op mijn voeding, veel aan krachttraining te doen en gematigd aan cardiofitness. Dat dit alleen mogelijk zou zijn voor "genetic freaks" is gewoon een slecht excuus. Je kunt ervoor kiezen dit te geloven, maar je kunt ook de keuze maken om vaker, harder en langduriger te trainen. Maar misschien heb je het gewoon veel te druk met theoretische verhalen vertellen en anderen afkraken…

    • Hoi Juglen, Dankjewel voor je bemoedigende reactie! Zelf heb ik het opgegeven te reageren op mensen die zich uitsluitend met drogredeneringen in discussies mengen. Het interesseert full-blown negatievelingen namelijk totaal niet WAT er gezegd wordt… Een hateling bekritiseert de boel toch wel. “Haters gonna hate.” :P Elke trainingsmethode heeft zo z’n positieve kanten en praktische voordelen/bezwaren… In plaats van met bruikbare aanvullingen, inhoudelijke aanpassingen of gedegen alternatieven op de proppen te komen, brandt een hater de boel uitsluitend tot de grond toe af. Als je hierop reageert, lok je alleen maar ellenlange welles-nietes-discussies uit die ik tegenwoordig JUIST uit de weg probeer te gaan. “It is impossible to defeat an ignorant person in argument.” ;) Begrijp me niet verkeerd, ik vind het juist geweldig als bezoekers opvattingen en bevindingen omtrent fitness, cardiovasculaire work-outs en krachttraining delen… Dat is zelfs een van de belangrijkste redenen waarom ik Gezond’r blijf voortzetten… Maar als kritieken totaal niet constructief zijn en letterlijk niets inhoudelijks toevoegen, dan voel ik me ook niet geroepen om er inhoudelijk op in te gaan. Gelukkig reageert het overgrote merendeel van de 1,5 miljoen bezoekers die Gezond’r inmiddels maandelijks ontvangt hartstikke positief, dus daar haal ik de motivatie uit om lekker verder te gaan met de site… :) ’t Lukt overigens lang niet altijd, maar ik probeer me in ieder geval te focussen op positiviteit. Nogmaals dank voor je leuke, inhoudsvolle bericht in ieder geval! Groeten, Paul

  2. Als je spieren wilt kweken kan je Argi+ gebruiken: • Gunstige bloeddruk; • Goed voor hart- en bloedvaten; • Verhogen de weerstand; • Stimuleren van spiergroei; • Een goede bot-aanmaak

    • Ik vind het een tikkeltje voorbarig om dit soort claims te verbinden aan een voedingssupplement. Ik heb de link naar de webwinkel verwijderd, want ik vond deze reactie daarmee wel héél erg spammerig en commercieel overkomen. ARGI+ bevat naar mijn weten aloë vera, L-Arginine, vitamines en (andersoortige) antioxidanten. Voor zover ik weet is nog steeds niet aangetoond dat geëxtraheerde en gesynthetiseerde vormen van deze stoffen zulke effecten kunnen bewerkstelligen. Mocht je over gedegen onderzoeksrapporten beschikken die deze claims onderstrepen, dan ontvang ik ze natuurlijk graag!

  3. Met welke oefeningen kan ik een strakke sixpack krijgen en een mooi lichaam? Alvast bedankt voor de tips als ik ze krijg…

    • Wil hier toch een hoop onzin uit de wereld helpen… 47 jaar en al 25 jaar actief met krachttraining. incl een sixpack die ik nu niet zie door mijn vetpercentage van 16% Vergeet alles wat je ziet op de sportschool. Doe uitsluitend de compundoefeningen te weten; -bankdrukken -squat -deadlift -optrekken -dips -military press Natuurlijk mag je specifieke oefeningen extra doen voor je buik, schouders, biceps en triceps maar dat is NIET noodzakelijk Hierbij train je ALLE spieren inclusief de buik, maar geen mens die dat geloofd. Zie veel mensen de meest rare oefeningen doen, met name vele buikspieroefeningen, dat helpt niet, je kan geen plaatselijk vet wegwerken. Sixpack zie je pas als je vetpercentage rond de 12% ligt, je lam trainen lokaal op je romp heeft geen zin. Wat voeding betreft: geen creatine en eiwitshakes, niet nodig. Gewoon eten wat de pot schaft maar gewoon geen tussendoortjes en maaltijden tot je nemen zoals pizza enz, maar dat weet iedereen, toch? Als iemand nog specifieke vragen heeft laat het dan maar weten

    • Aangezien je specifiek op Andress’ vraag reageert (en een vraag doorgaans niet kan worden aangemerkt als onzin, neem ik aan dat je doelt op mijn antwoord). Allereerst generaliseer je ENORM. Zo staat het vast dat hoogwaardige eiwitshakes kunnen bijdragen aan spieropbouw; dat jij dat onnodig vindt, doet daar niets aan af. Je advies om alles te vergeten wat je in de sportschool ziet, komt echt ontzettend elitair en neerbuigend over! Ik neem aan dat je vervolgens doelt op ‘compound’oefeningen (waarbij dus meer dan 1 spiergroep wordt aangesproken). Dit is een uitstekend principe v.w.b. krachttraining, maar dusdanig algemeen van aard dat je net zo goed kunt opperen dat iemand krachttraining zou moeten doen. Andress vraagt overigens expliciet naar tips voor een sixpack en een mooi lichaam. Cardiotraining draagt absoluut bij aan beide vanwege een verhoogd energiemetabolisme en aanvullende vetverbranding. Cardio is dan ook ideaal voor diegenen die een ZICHTBARE sixpack willen. Jouw ‘onzichtbare sixpack’ klinkt leuk en aardig, maar ik betwijfel of Andress hierop doelt. Tot slot zijn buikspieroefeningen wel degelijk extreem efficiënt voor wat betreft de aanwas van buikspieren. Al met al is het in dit geval irrelevant en over het algemeen onzinnig om jezelf bewust en uitsluitend toe te leggen op compound-oefeningen; dit soort oefeningen komt bewust of onbewust in iedere work-out voor. Over plaatselijk vet verbranden wordt overigens nergens gerept. Tips worden altijd gewaardeerd, maar andermans advies afdoen als onzin, en dan ook nog eens zonder onderbouwing, daar klinkt toch hoofdzakelijk arrogantie en laatdunkendheid in door.

  4. Ik ben nu 8 maanden fanatiek bezig met bankdrukken. Ik begon met 65 kilo en zit nu op 150. Je spieren wennen echt heel snel aan een bepaalde beweging/houding/inspanning. Wat ik heb geleerd is dat je heel erg snel met je gewichten en weerstanden omhoog moet. Dus niet te lang lopen pielen met kleine gewichtjes en de reps blijven opvoeren. Kwaliteit (gewicht) > kwantiteit (aantal).

  5. Selena Siebers Reageer

    Ik zoek zo’n trekveer oftewel fitness expander. Waar kun je die dingen goed en goedkoop bestellen? Alvast bedankt voor jullie reactie!

  6. Ik heb inmiddels een strakke sixpack, maar heb er wel bijna 3 jaar flink voor moeten trainen. Veel cardio om de vetreserves op de buik kwijt te raken en vooral ook veel krachttraining om de buikspieren groter te maken. Het kostte echt heel veel tijd en energie, maar ik ben er wel blij mee. :P

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.