acne behandeling puistjes

Acne-behandeling: fabels & feiten omtrent puistjes…

Hierbij de meest voorkomende feiten en fabels over puistjes, jeugdpuistjes en acne op een rijtje…

1. “Wondermiddeltjes” tegen acne: fabel

Er zijn uiteenlopende commerciële producten, homeopathische smeerseltjes, agressieve lotions en huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die puistjes binnen enkele dagen zouden doen wegtoveren. Puistjes verdwijnen sowieso binnen enkele dagen, dus smeer er niet zomaar maïzena, yoghurt, bessenjam of aardappel op.

2. Van chocolade krijg je puistjes: fabel

Chocolade veroorzaakt geen puistjes. Een onderzoek waarbij proefpersonen een chocoladerijk en moddervet dieet kregen heeft uitgewezen dat er geen verband is tussen puistjes en chocolade. Chocolade (en dan vooral vette melkchocolade, witte chocolade en “cacaofantasie”) heeft overigens wel andere slechte eigenschappen (in tegenstelling tot gezonde, rauwe cacao).

3. Tandpasta helpt tegen puistjes: fabel

Tandpasta droogt een puistje sneller uit, maar ook de huid eromheen. Een puistje uitdrogen is bovendien niet hetzelfde als een puistje verhelpen. Daarnaast zijn er veel tandpasta’s waarin uiteenlopende stoffen zitten die de huid kunnen irriteren. Gebruik tandpasta dus liever voor je tanden.

4. Wanneer je je puistjes uitknijpt ben je ervan af: fabel

Je puistjes uitknijpen veroorzaakt ontstekingen, littekens en nog meer verstoorde talgkliertjes en verstopte poriën. Je huid wordt er dus alleen maar lelijker door.

puistjes-fabels-feiten-acne5. Water drinken helpt tegen puistjes: feit

Drinkwater is het enige echte wondermiddel. Water heeft een positief effect bij vrijwel alle kwaaltjes en ziekten. Bij een tekort aan vocht is het voor je lichaam ook veel moeilijker om je huid mooi, soepel en schoon te houden.

6. Van zweten worden puistjes erger: fabel

Wanneer je zweet wordt de huid vetter. Onder meer door toedoen van cosmetica, haarproducten, talgverspreiding en de stoffen in transpiratievocht. Door het zout in zweet kunnen puistjes ook wat gevoeliger worden. Zweet veroorzaakt echter geen puistjes.

7. Puistjes zijn het gevolg van een slechte hygiëne: fabel

Puistjes worden veroorzaakt door talg. Dit is een stof die door de huid wordt aangemaakt en niet door bacteriën op de huid. Jezelf nooit wassen kán van negatieve invloed zijn op puistjes, maar jezelf te vaak wassen evengoed.

8. Stress veroorzaakt puistjes: feit

Wanneer men de achterliggende oorzaak van een aandoening niet kan vinden, dan wordt er al snel naar “stress” gegrepen. Hoewel stress vaak als uitvlucht wordt gebruikt, speelt stress een belangrijke rol bij de hormoonhuishouding (stresshormonen!) en dus ook bij talgproductie en puistjes. De mate waarin verschilt echter sterk per persoon.

9. Niks doen werkt het beste: fabel

Nee, niks doen hoeft ook weer niet. Bij de apotheek kun je o.a. Benzac kopen, een gel die werkzaam zou kunnen zijn tegen puistjes. Ook je huisarts kan je vast en zeker raad geven omtrent acne. Er zijn tegenwoordig talloze betrouwbare behandelingen tegen puistjes, evenals medicamenten tegen puistjes, mee-eters en acne.

10. Foundation lost puistjes op: fabel

Je puistjes camoufleren is prima, maar gebruik wel een dun laagje vloeibare foundation. Dikke lagen make-up verstoppen de poriën en dit is ontzettend slecht voor de huid, met name wanneer je last hebt van puistjes.

11. Puistjes gaan altijd over als je ouder wordt: fabel

Hoewel volwassenen over het algemeen veel minder last hebben van puistjes dan jongeren, komen puistjes ook regelmatig voor bij mensen tot vergevorderde leeftijd. Ernstige vormen van acne zijn sowieso vaak hardnekkig.

12. Zonlicht is goed voor puistjes: twijfelgeval

Voornamelijk lichaamsbeweging en frisse lucht zijn goed voor je. Zonlicht speelt een veel kleinere rol. Sommige mensen reageren goed op zonlicht, maar bij andere worden de puistjes juist alleen maar erger.

Ken jij nog meer feiten en fabels wat betreft puistjes, mee-eters en acne? Laat hieronder een reactie achter!

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.