Braintraining omvat alle hersen oefeningen die je kunt doen om je hersenen te trainen en ontwikkelen. Sommige mensen maken er een ware sport van om hun hersenen continu te trainen en oefenen. Dat is niet zo gek, want je kunt er een hoop baat bij hebben. Denk bijvoorbeeld eens aan oude mensen die nog goed mee kunnen komen met de maatschappij omdat ze een geweldig denkvermogen hebben… Vaak zeggen jonge mensen dat ze best heel oud willen worden, als ze nog maar goed kunnen nadenken. Goed nieuws voor iedereen die er zo over denkt: je kunt namelijk een hoop bereiken met braintraining oftewel het trainen van je hersenen!

Braintraining hersenen trainen

Volgens Dr. Oz, je kent hem waarschijnlijk wel van Oprah, zijn er 6 specifieke manieren om je hersenen te trainen en in topconditie te houden. Hieronder vind je zijn 6 braintraining oefeningen en tips voor het trainen van je hersenen…

1. Zoek nieuwe, oncomfortabele situaties op voor hersentraining

Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans is dat jij je vooral in comfortabele situaties bevindt. Hiermee verslap je het vermogen van je hersenen. Zorg daarom voor nieuwe mensen om je heen, zorg dat je veel blijft reizen en probeer veel sociale contacten te onderhouden. Dit is namelijk een hele goede training voor je hersenen!

2. Uitdagende spellen zijn uitstekende brain training

Woordspelletjes zoals kruiswoordpuzzels zijn een goede manier om je hersenen te trainen. Doe voor optimale braintraining geen puzzels die te makkelijk zijn, maar verleg je grenzen door steeds moeilijkere puzzels en speluitdagingen aan te gaan. Het helpt overigens ook om strategische spellen te spelen zoals schaken en strategische computerspellen.

3. Sport en beweeg regelmatig voor gezonde hersenen

Sporten en andere lichamelijke oefeningen brengen als groot voordeel met zich mee dat ze de kwaliteit van je bloedvaten verbeteren. Hierdoor wordt de bloedtoevoer naar je hersenen geoptimaliseerd. Je hersenen kunnen daardoor beter hun werk blijven doen, ook als je ouder wordt. Door je algemene lichaam te trainen, train je dus ook direct je hersenen!

4. Elke dag een aspirine

Aspirine zorgt ervoor dat je bloed dun blijft, waardoor het makkelijker naar de kleine bloedvaten van je hersenen kan stromen. Op die manier zorg je voor een beter geheugen en een betere algemene werking van je hersenen. Ook een glas wijn per dag is daarom een aanrader voor braintraining. Let wel: deze tip heeft enkel betrekking op braintraining. Natuurlijk kleven er ook volop nadelen aan pijnstillers en alcohol, dus nooit aspirine innemen zonder medische grondslag.

5. Voldoende omega 3 vetzuren eten

Omega 3 vetzuren (onverzadigde vetzuren) werken als een glijmiddel voor je aderen. Er zijn veel onderzoeken die aantonen dat deze vetzuren daarom erg belangrijk zijn voor je denkvermogen. Omega 3 vetzuren vind je onder andere in vis, maar je kunt ze ook kopen als supplement. Kortom: vergeet niet om op je omega 3 inname te letten als je je hersenen wilt oefenen en optimaliseren.

6. Ga goed om met stress

Porbeer het verleden af te sluiten en kijk optimistisch naar de toekomst. Neem de tijd voor jezelf en blijf vooral ook dromen. Deze instelling is goed om stress te voorkomen, en dit is weer goed voor braintraining en de gesteldheid van je hersenen.

Sporten houdt je hersenen jong + gezond!

Sporten is gezond voor je hersenenDoor méér dan 3 uur per week aan conditietraining te doen, zorg je ervoor dat je hersenen jong blijven. Dit blijkt uit een kleinschalig onderzoek aan de University of North Carolina in de Verenigde Staten. In het onderzoek werden de hersenen van enkele tientallen mensen met een leeftijd tussen de 60 en 80 jaar bekeken. De ene helft van de groep had in de afgelopen 10 jaar meer dan 180 minuten per week aan conditietraining gedaan. De andere helft deed zelden tot nooit aan sport en/of conditietraining (ze deden zelfs minder dan 90 minuten per week aan intensieve lichamelijke activiteiten)…

Tijdens het onderzoek werd voornamelijk onderzocht hoe de toestand van de bloedvaten in de hersenen was, omdat dit een belangrijke indicator is van de gezondheid van de hersenen. De resultaten waren erg duidelijk: de groep die wél aan conditietraining deed aan aanmerkelijk meer haarvaten (hele kleine bloedvaten) en had bovendien een betere structuur van de bloedvaten (o.a. minder verdraaiingen) in de hersenen. Deze breinen leken dan ook sterk op de breinen van jongvolwassenen.

De beste manier om qua lichaam jong te blijven is dus door ervoor te zorgen dat je meer dan 180 minuten per week aan sport –en dan het liefst ook intensieve conditietraining– doet. Het helpt vrijwel niet als je dit slechts een paar weken volhoudt, dus het is erg belangrijk om lichaamsbeweging in je dagelijkse routine te verwerken. Sport jij op dit moment al meer dan 180 minuten per week?

Combinatie van sporten + muziek stimuleert de hersenwerking

Talloze studies hebben reeds aangetoond dat sporten goed is voor zowel lichaam als geest. Wat echter pas recentelijk werd ontdekt is dat het beluisteren van muziek tijdens het sporten daarnaast ook nog eens bevorderlijk is voor de werking van de hersenen. Klinisch psycholoog Charles Emery van de Ohio State University deed onderzoek waarbij hij twee van zijn passies combineerde, namelijk: het effect van sporten op verschillende soorten patiënten, zijn vakgebied, en muziek, zijn favoriete hobby. Emery dacht altijd al dat muziek in allerlei situaties en op verschillende manieren positief kan bijdragen aan het menselijk welzijn. Bovendien wordt er volgens Emery steeds vaker gebruik gemaakt van muziek tijdens het sporten.

Met en zonder muziek

Samen met Evana Hsiao en Scott Hill van de Ohio State University en David Frid van Pfizer, Inc. testte hij zijn theorie. Ze deden dit met behulp van 33 mannen en vrouwen die in de laatste weken van een rehabilitatieprogramma voor hartpatiënten zaten. Elke patiënt werd tijdens de training getest op lichamelijke prestaties met en zonder muziek. Na te hebben getraind met muziek, presteerden de hartpatiënten gemiddeld meer dan twee keer zo goed voor de test verbale vloeiendheid dan wanneer zij vooraf trainde zonder muziek. Het onderzoek werd verricht met behulp van hartpatiënten omdat zij ten gevolge van hun ziekte vaak last hebben van mentale achteruitgang. Emery denkt desondanks dat muziek heilzaam is voor iedereen.

Muziek luisteren = complexe inspanning

Het beluisteren van muziek is een veel complexere inspanning dan men op het eerste gezicht misschien zou denken. Het menselijk brein moet namelijk tonen, timing en voortzettingen van allerlei geluiden kunnen sorteren om muziek te kunnen bevatten. Theoretisch gezien zou daarvoor de voorste hersenkwab moeten worden gebruikt, het deel van het brein dat geassocieerd wordt met gecompliceerdere mentale functies zoals de abstracte gedachtegang en vooruit plannen.

Letters van het alfabet…

De onderzoekers voerden daarom een test uit waarmee ze konden zien of de voorste hersenkwab inderdaad werd gebruikt bij het luisteren naar muziek tijdens het trainen. Elke deelnemer kreeg een letter van het alfabet en moest zoveel mogelijk woorden verzinnen beginnend met die specifieke letter. Woorden mochten niet worden herhaald, dus alle reeds verzonnen woorden moesten worden onthouden. Ook vervoegingen van reeds gebruikte woorden mochten niet worden hergebruikt. Na het trainen zonder muziek was er geen verschil te merken, maar na het trainen met muziek was het gemiddeld aantal woorden dat de patiënten bedachten meer dan twee keer zo groot.

Het onderzoek wijst niet uit of het effect van muziek lang standhoudt of juist snel weer verdwijnt, maar het lijkt erop dat deze mentale stimulatie voor de hersenen werkt als sporten voor het lichaam. Hoe vaker je het doet, des te beter je in vorm blijft en hoe efficiënter je functioneert. Een combinatie van sporten en muziek is dus goed voor je lichaam, je geest, en je hersenen. Wat wil je nog meer?

Overgewicht leidt tot snellere aftakeling van hersenen

Obesitas en overgewicht in het algemeen zijn niet alleen slecht voor je lichaam qua verhoogde kansen op kanker, diabetes en hart- en vaatziekten. Obesitas en ‘doorsnee overgewicht’ zorgen er ook nog eens voor dat je hersenen veel sneller aftakelen dan het geval is bij slanke mensen. Mensen van 70 jaar oud met obesitas (BMI > 30) hebben hersenen die te vergelijken zijn met de hersenen van slanke mensen van minimaal 86 jaar, zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek. Ook met gemiddeld overgewicht (BMI tussen 25 en 30) is je ‘ware hersenleeftijd’ hoger dan de officiële kalenderjaren van je lichaam. Op je zeventigste is het verschil dan opgelopen tot zo’n 8 jaar in vergelijking tot slanke mensen.

De onderzoekers merken verder op dat de kans op Alzheimer door de versnelde aftakeling van je hersenen ook flink toeneemt. Uit een ander onderzoek dat eerder dit jaar werd verricht is gebleken dat minimaal 180 minuten intensieve cardiotraining per week en gezond eten er juist voor zorgt dat je geestelijk veel jonger blijft dan je daadwerkelijke leeftijd. Ook in dat onderzoek werd de kans op Alzheimer genoemd, maar dan in positieve zin: door je leven lang te sporten wordt de kans op dementie tenminste gehalveerd. Hoewel er misschien nier veel mensen zullen zijn die nu ineens hun leven omgooien, is het toch interessant hoe de gezondheid van je hersenen zo sterk is verbonden aan de algemene gezondheid van je lichaam.

Misschien maken we nog eens mee dat doktoren gezond eten en sporten voorschrijven om (milde) geestelijke problemen te genezen, in plaats van het zoveelste recept voor medicijnen uit te schrijven…

Braintraining voor optimale hersenen: tot slot…

Deze 6 brain training tips werken natuurlijk het beste als je er jong mee begint en er een blijvende gewoonte van maakt. Begin dus vandaag nog met hersentraining oefeningen, en je zult er de rest van je leven baat bij hebben. Onthoud bovendien dat je met gezonde voeding en de juiste levensstijl een heleboel voor je hersenen kunt doen! Zo voorkom je door de juiste voeding bijvoorbeeld dat je aderen dichtslibben, en dat voorkomt op zijn beurt weer een verlies aan denkvermogen. Zorg dus goed voor je lichaam, zodat je hersenen goed voor jou kunnen blijven zorgen!

Doe jij actief aan braintraining en heb jij nog tips voor goede hersenoefeningen? Laat hieronder een reactie achter m.b.t. het trainen van je hersenen!

15 Reacties

 1. Het gaat altijd goed met je als je met respect voor jou en je gevoelens bent opgevoed. Dan heb je geen pillen nodig, maar hebt een rustig levend innerlijk.

 2. Ik ben 9 jaar chronisch pijnpatiënt waarvan 8j aar een spierziekte (Sudeck). Ik heb een minieme bloeddoorstroming. Daardoor heb ik witte voeten en handen. Ze zien soms blauw en dan weer eens rood. Ik heb de hele dag koude voeten en handen. 4 jaar geleden is er fybromialgie en reuma (fenomeen van Raynaud) vastgesteld. Mijn geheugen is een zeef. Ik luister veel muziek en ik vul cijfercodes in. Maar ik ben zo bang om Alzheimer te krijgen en ben ik kwaad op mezelf omdat ik langer moet nadenken om het juiste woord te vinden.

 3. Ik heb van mijn FN Chiropractor eenvoudige oefeningen gekregen om de linker hersenhelft te stimuleren. In mijn geval specifiek op mijn situatie gericht dus mogelijk niet expliciet toepasbaar voor anderen, die mogelijk net weer iets anders moeten doen. Ik dele ze dus niet op voorhand. Ik zou zeggen: zoek wel begeleiding bij training, zodat je het verantwoord doet.

 4. apotheker in opleiding Reageer

  1 aspirine per dag kan levensgevaarlijk zijn. Je verhoogt de kans op een hersenbloeding. Niet zomaar 1 aspirine per dag gaan slikken! Wat een dom advies dit. Je kan beter advies van echte kenners opvolgen, dus van voedseldeskundigen (het liefst academisch) en artsen/apothekers.

  • Ingrid Boere

   Mijn opa slikte 1 aspirine per dag 40 jaar lang. Hij is gestorven op 92 jaar leeftijd in zijn tuin! De laatste jaren stond hij om 7.00 op in plaats van 6.00.

  • @AIO: Het dagelijks innemen van een aspirine is absoluut geen advies onzerzijds. Het is slechts iets dat veel mensen doen. Zie ook de zinsnede “Natuurlijk kleven er ook volop nadelen aan pijnstillers en alcohol, dus nooit aspirine innemen zonder medische grondslag.” De inname van medicamenten dien je dan ook altijd te bespreken met een arts. Meer over aspirine in dit artikel:

 5. Nooit gehoord of gelezen dat paracetamol bloedverdunnend werkt. Paracetamol werkt alleen in megadosissen tegen pijn. Krijg je trouwend levercirrose van! Recent ontdekt: mensen die meer dan 5 jaar paracetamol slikken hebben leverstoornissen. Heftig! Wel aspirine is bloedverdunnend, en een veel effectievere pijnstiller, gaat ook nog de ontstekingen tegen. Teveel is natuurlijk nooit goed, dan krijg je maagklachten.

  • Klopt helemaal! Dit artikeltje is oorspronkelijk geschreven in 2009 door een toenmalig redactielid en blijkbaar niet foutloos. ;) Aspirine werkt inderdaad bloedverdunnend, paracetamol niet. Ik heb paracetamol dan ook uit de paragraaf verwijderd. Dankjewel voor je opmerkzaamheid! En persoonlijk wil ik EXTRA benadrukken: ga niet zomaar met aspirine aan de haal, want dit middel kent serieuze bijwerkingen. Dat het bloedverdunnend werkt, betekent naar mijn mening bovendien NIET automatisch dat het je hersencapaciteit bevordert. De potentiële voordelen van een aspirine per dag vind ik bij lange na niet opwegen tegen de vaststaande nadelen. Erg risicovol en dus GEEN aanrader!

 6. Dennis Pieruschka Reageer

  Mediteer en zorg dat je brein relaxed is, hierdoor zie je dingen 2x zo scherp. Mindfulness kan daarbij helpen.

 7. Ik heb heel veel problemen met dingen te onthouden, heb ook wel last van stress. Ik neem wel alle omega 3… Kruiswoordraadsels, ik wil het leren, maar kan de dingen niet onthouden… Wat kan ik verder nog doen om de hersenen te trainen? Ik doe iets nu en binnen een uur weet ik daar niks meer van. Heb je nog bruikbare tips voor mij?

 8. ik ben het hier mee eens , je moet geen paracetamol nemen , ik denk dat de schrijven van dit artikel aspirine bedoeld , dat is in een kleine dosering beter .

 9. Tip 4 is absoluut niet waar. Het spijt me om dit te zeggen maar internet is het meest beinvloedbaarste voor de mens dan wat dan ook. Ik ben zelf neurologie verpleegkundige, paracetamol op lange termijn is slecht voor het lever op lange termijn goed je kunt er mee trombose ontstaan maar dat kan ook door gezonde levenswijze. Een grote risicogroep zijn de vrouwen die die anticonceptie pil gebruiken en roken. Nadat u het middel maanden- of jarenlang elke dag hebt ingenomen, kan er lever- of nierbeschadiging optreden. De verschijnselen zijn een gele verkleuring van oogwit of huid, moeite met plassen, voortdurend keelpijn en uitputting.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.