Voeding is ontzettend belangrijk voor je hersenen. Gezonde voeding (met de juiste voedingsstoffen, vitamines & mineralen) kan je hersenen namelijk een enorme boost geven. Het is dan ook belangrijk om je te realiseren dat de juiste voeding je hersenen kan helpen om optimaal te functioneren. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om simpelweg een stapel antidepressiva te slikken als je je vaak depressief voelt, maar sta er ook eens bij stil dat voedsel een grote rol speelt in onze geestelijke gesteldheid. In dit artikel lees je meer over de juiste voeding voor je hersenen.

Top 5 beste voeding voor je hersenen

[resp_image id=’19824′ caption=” align=’right’] Hieronder vind je vijf voedingsstoffen en levensmiddelen die je zeker niet mag missen in je dagelijkse voeding voor optimaal functionerende hersenen. Je zult het verschil waarschijnlijk niet gelijk merken, maar na een paar maanden gaat de conditie van je hersenen er door deze voeding zeker op vooruit!

1. Avocado’s voorkomen stress

In avocado’s zit veel kalium. Dit is een stof die je hersenen op een positieve manier beïnvloedt. Kalium voorkomt onder andere stress. Je kunt kalium in mindere mate ook vinden in sinaasappels, aardappelen, bananen, tomaten, broccoli, sojabonen en abrikozen.

2. Zalm & andere vette vis (omega-3 vetzuren)

Omega-3 vetzuren zijn erg goed voor het verbeteren van de basisfuncties van je hersenen. Je vindt deze meervoudig onverzadigde vetzuren veel in vette vis, waaronder zalm. Als je niet van vis houdt, kun je ook supplementen kopen bij bijvoorbeeld Kruidvat voor ongeveer 6 a 7 euro per 120 capsules. Je dient in dat geval dagelijks zo’n 2 a 3 omega-3 capsules te nemen.

3. Vitamine B = must voor de hersenen

De hele familie B-vitaminen is goed voor je hersenen. Zo zorgt vitamine B6 ervoor dat tryptofaan omgezet wordt naar serotonine. Dit is een stof die ervoor zorgt dat je lekker in je vel zit (veel antidepressiva zorgen ook voor meer serotonine). Goede bronnen van vitamine B6 zijn onder andere: volkoren producten, bonen, zuivel producten, kip, kalkoen en vis.

4. Vitamine C bevordert de hersenen

Vitamine C is misschien wel de bekendste vitamine. Vitamine C is een krachtige antioxidant die de kwaliteit van de cellen in je lichaam verbetert. Hieronder vallen natuurlijk ook de hersencellen, dus het is voor je hersenen belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt. Op die manier kunnen je hersenen optimaal hun werk doen.

Er zijn sterke aanwijzingen dat vitamine C uit groente en fruit beter opgenomen worden door je lichaam dan vitamine C uit voedingssupplementen. Vitamine C vind je vooral in sinaasappels, citroenen, kiwi’s en aardbeien.

5. Volkorenvoeding: goed hersenvoedsel

Het is niet bepaald een geheim dat je hersenen van koolhydraten houden. Zo’n 20 procent van alle koolhydraten die je via je voeding binnenkrijgt, worden door je hersenen verbruikt.

Hersenen houden vooral van een stabiele toevoer van koolhydraten, vandaar dat volkoren producten ideaal zijn. Volkorenproducten (complexe koolhydraten) zijn namelijk moeilijk af te breken door je lichaam, en het duurt daarom redelijke lang voordat alles verteerd is. Zodoende blijft de stroom koolhydraten constant, in tegenstelling tot wanneer je simpele koolhydraten (snoep, gebak, koekjes, witte pasta/rijst etc.) nuttigt.

Simpele koolhydraten oftewel suikers zijn namelijk zo makkelijk te verwerken door je lichaam, dat er een hoge piek aan koolhydraten ontstaat. Na zo’n hoge piek krijg je automatisch een enorme bloedsuikerdaling, en daar houden je hersenen juist NIET van. (bron)

Heb je nog vragen over de beste voeding voor je hersenen? En welke voeding, vitamines en mineralen gebruik jij om je hersenen te stimuleren? Laat het weten in een reactie hieronder!

12 Reacties

 1. janwillem van dam 44jaar Reageer

  ik heb helaas al zoveel van die nare medicijnen antidepresiva geslikt dat ik bang ben voor alzheimer dementie esitolopram bijna 9jaar tegeretol wel denk een jaar of 5 rispedal tydje misschien 1jaar oxazepan hoe krijg ik mijn hersens wer zo dat er geen schadse kan ontstaan mail mij aub voor een goed antwoord

  • Wend je tot een orthomoleculair therapeut.: Thalamo in Eindhoven. Depressie heeft meestal te maken met de darmen. Zij hebben goede oplossingen. Veel Succes!

  • Huh? Kun je je verhaal misschien toelichten en voorzien van context? :P

 2. Ik zou ten eerste beginnen met wat kan je beter niet doen; Alcohol maakt depressief, roken ook en kan je zelfs een psychose van krijgen. Dus stoppen met alcohol en roken. Koffie krijg je migraine van. Te veel koolhydraten zoals brood, rijst, pasta, aardappels slurpen energie i.p.v. dat je er energie van krijgt als je ouder wordt. Eet groenten; fruit, eieren en vlees en vis zoals haring makreel, Eet veel tomaten (puree) Drink water en thee. Zo voelt je lichaam al een stuk beter, nog beter wordt het als je daarnaast aan lichaamsbeweging gaat doen; sporten, wandelen, fietsen en stel daarbij doelen of aantallen bewegingen in de spotschool. Zelfs als je een hekel aan bewegen hebt hoef je alleen te tellen en weet je dat je klaar bent. Door de algeheel verbeterde conditie ga je ook lekkerder in je vel zitten. Heb je beter libido en is het leven veel meer een feest. En krijg je meer zin in dingen te ondernemen en neem vooral je nachtrust 6-8 uur slapen. Geen antidepressiva meer nodig. Als je bij een huisarts komt met depressieve klachten word je direct volgestopt met “geneesmiddelen” maar er wordt niet gevraagd wat er allemaal door het mondje gaat. En dat geldt voor heel veel klachten. Wees ervan bewust dat hier wel een paar maanden over heen gaan, maar volhouden en je weet niet beter.

 3. Hallo, ik heb een vraag. Mijn kind is 8 maanden. Ik weet niet tot wanneer de hersenen van baby’s groeien, maar welke groente of fruit soorten is beste voor de hersenen van baby’s?

  • Beste Maria, Menselijke hersenen stoppen pas met ontwikkelen tussen het 20e en 25e levensjaar, dus in principe hebben de hersenen van baby’s dezelfde bouwstoffen nodig als de hersenen van jongvolwassenen, maar dan ik kleinere hoeveelheden. (bron) Ik ben geen medisch diëtist, noch ervaringsdeskundige, dus ik weet niet precies welke producten baby’s wel en niet mogen eten en kunnen verteren, dus het zou kunnen dat een baby kalium, omega 3-vetzuren, vitamine C, (niet al te simpele) koolhydraten en B-vitamines uit andere bronnen dient te halen dan een volwassene. Zo verwacht ik dat baby’s nog niet goed in staat zullen zijn om volkorenproducten te verteren, noch graag vette vis lusten. Voor zover ik weet moeten er in kant-en-klare potjes babyvoeding die in de supermarkt worden aangeboden bijvoorbeeld standaard voldoende bouwstoffen en beschermingsstoffen zitten (of in ieder geval als je bepaalde potjes combineert volgens de richtlijnen van het betreffende merk). Ben je echt specifiek op zoek naar specifieke groenten en fruitsoorten die “het beste” zijn voor de hersenen, dan wordt het lastiger… Hierover zijn de meningen namelijk sterk verdeeld. Over het algemeen staan blauwe bessen, tomaten, bananen, bramen, pompoenpitten, broccoli, salie, druiven en citrusvruchten bekend als ‘brain foods’ (vanwege eerder genoemde voedingsstoffen), maar ieder voedingsmiddel heeft zo zijn voor- en nadelen. Ik zou me persoonlijk eerder focussen op een natuurlijk, gezond en bovendien gevarieerd dieet voor je baby en niet per se op specifieke voedingsmiddelen. Overigens mogen kinderen (naar mijn weten en over het algemeen) vanaf het derde levensjaar eten ‘wat de pot schaft’, tenzij er sprake is van een allergie, intolerantie of malabsorptie jegens bepaalde voedingsstoffen of voedingsmiddelen (granen, fruit, noten, zaden, zuivel etc.). Het nuttigen van voldoende voedingsstoffen/bouwstoffen is overigens een absolute vereiste voor baby’s en jonge kinderen in de groei; niet alleen voor de hersenen, maar voor de volledige lichamelijke ontwikkeling… Voldoende eiwitten, macromineralen, sporenelementen, vitamines en essentiële vetten. Hopelijk kun je hier iets mee. Groeten, Paul

 4. Een vraagje? Ik ben al een tijd depressief en ik gebruik antidepressiva, maar ik wil ermee stoppen. Welke dagelijkse voeding is goed voor mijn hersenen te voeden om van mijn depressie te genezen? Dus depressievrij te genezen?

  • Beste Sue, Antidepressiva beïnvloeden zeer selectief en gericht bepaalde neurotransmitters, receptoren en/of hormonen, waardoor ook je emotionele gesteldheid wordt beïnvloed. Er zijn geen voedingsmiddelen met een gelijksoortige sterke werking. Als dat zo zou zijn, dan had men immers geen antidepressiva meer nodig. Bespreek je behandeling en medicatie liever met je arts, want het stoppen met (of wijzigen van de dosering) antidepressiva kan zeer heftig uitwerken op lichaam en geest. Persoonlijk zou ik hier dus niet zomaar zelfstandig aan morren. Heel veel sterkte & beterschap toegewenst! Groeten, Paul

  • Sue! Lees het boek ‘Vrijheid Van Het Bekende’ & ‘De Wereld Dat Ben Jij’ van J. Krishnamurti. Dan weet je i.i.g. waarom je depressief bent. Als het je lukt dit uit te dokteren, tot op de bodem… dan ben je plots bevrijd van je negatieve karakter! Suc6!

 5. Genoeg water drinken! En plantaardige oliën gebruiken. Hennepzaadolie, lijnzaadolie, olijfolie…

 6. De allerbelangrijkste variant voor je hersenen zijn natuurlijk: noten. En dan in het bijzonder ongezouten hazelnoten en walnoten in combinatie met voldoende intensieve beweging, tenminste 3x per week. Zodat de hersenen de benodigde zuurstoftoevoer krijgen!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.