De regels rondom ingrediëntenlijsten zijn sterk verbeterd. Voedingsclaims op verpakkingen zoals ‘goed voor de lijn’ worden streng beboet als ze niet op wetenschappelijk onderzoek berusten. Toch is het nog altijd lastig om gezonde en verantwoorde keuzes te maken in de supermarkt. Het blijft namelijk moeilijk om in één oogopslag te zien of een product gezond is en goed is voor de lijn. De nieuwste trend lijkt dan ook om ongezond eten als gezond te vermommen.
Kant-en-klaar salades
Zo zie je in de supermarkt steeds meer kant-en-klare maaltijdsalades die er in eerste instantie erg gezond uitzien. Hoewel deze producten bij lange na niet allemaal ongezond zijn en/of slecht voor de lijn, zijn er veel salades bij die niet gezonder zijn dan een patatje. Veel kant-en-klare maaltijdsalades bevatten namelijk ontiegelijk veel zout, suiker, vet en calorieën. Logisch, want kant-en-klare producten moeten op de een of andere manier smaakvol en houdbaar worden gemaakt.
Definitie van salade…
Het is overigens niet zo dat alle kant-en-klare producten slecht zijn voor je gezondheid en afvallen. Er zijn ook maaltijdsalades en stoommaaltijden die verrassend gezond zijn. Desalniettemin zie ik steeds vaker salades die amper meer als zodanig herkenbaar zijn. Veel salades bestaan grotendeels uit olierijke dressings, croutons, geitenkaas, spek, gerookt vlees en gebakken aardappels. Zolang er een blaadje sla bij zit, wordt het als salade verkocht.
Daarnaast zijn er talloze kant-en-klare salades die vol zitten met geurstoffen, kleurstoffen, smaakstoffen, voedingszuren, geleermiddelen, emulgatoren, stabilisatoren, zuurteregelaars, rijsmiddelen, antiklontermiddelen, smaakversterkers, glansmiddelen, meelverbeteraars en verpakkingsgassen. Hoewel ze allemaal goedgekeurd zijn voor menselijke consumptie, ben ik er persoonlijk geen fan van.
Conclusie
Dan rijst bij mij de vraag: ‘Waarom zou je niet gewoon een paprika, een komkommer, een paar tomaten en een krop sla kopen en het lekker zelf doen?’ Waarschijnlijk omdat het nou net de ongezonde toevoegingen zijn die kant-en-klaar salades lekkerder c.q. smaakvoller maken dan wanneer je ze zelf maakt. Maar houd je jezelf dan eigenlijk niet ontzettend voor de gek?
Eet jij weleens kant-en-klare salades, en zo ja, wat vind je ervan?
Salades ongezond!?

Salades zijn over het algemeen gezond en dat is goed. Voor veel Nederlanders is gezond slechts een welkome bijkomstigheid en is het pas écht belangrijk dat een product lekker is. Fabrikanten van kant-en-klare salades hebben dit begrepen en bieden de meest smakelijke salades aan waar je direct op aan kan vallen. Veel van deze overheerlijke kant-en-klare salades zijn echter zodanig “gepimpt” dat ze meer calorieën bevatten dan een fastfood-maaltijd, inclusief broodje burger en portie patat. En omdat een salade in veel gevallen juist dienstdoet als compensatie voor een eerdere vetrijke maaltijd, is het van essentieel belang dat een salade ook gezond is en niet alleen gezond geacht wordt.
Kant-en-klare salades
Gezond is de laatste jaren weer helemaal hip en salades staan voor veel consumenten nu eenmaal synoniem aan gezond. Er is simpelweg niemand die de vergelijking trekt tussen caesarsalade en chocoladeroomijs. De werktuiglijke veronderstelling dat salades gezond zijn gaat echter niet altijd meer op dankzij de kant-en-klare supermarktsalades. Doordat de ene supermarkt zijn salades nog lekkerder probeert te maken dan die van de concurrent, blijven de aantallen en hoeveelheden calorieën, verzadigde vetten, “korte” koolhydraten, suikers, zouten, conserveermiddelen en smaakversterkers namelijk toenemen, en wordt een salade die in beginsel bedoeld is als gezonde maaltijd een heuse calorieënbom.
Aan de essentie voorbijgaan
Het fijne van een kant-en-klare salade is dat je er niks, maar dan ook niks voor hoeft te doen. Nou ja, je moet het folie verwijderen, een vork pakken en eventueel de zakjes met saus en garnituur openscheuren, maar dan kun je ook direct aan de slag. Je hoeft niets te bereiden, niets op smaak te maken en niets toe te voegen en dat kan soms extreem goed van pas komen. En wat zou je überhaupt nog toe kunnen voegen aan een salade met sauzen, dressings, vinaigrettes, croutons, garnalen, in spek gerolde geitenkaasjes, pasta, gerookte kip, walnoten, ham, mozzarella, zalm, feta, ei, gedroogde tomaten en krielaardappeltjes? Salades worden soms dusdanig lekker gemaakt dat er aan de essentie van een salade – namelijk een gezond mengsel van (blad)groenten, plantaardige olie, azijn en eventueel wat kruiden – totaal voorbij wordt gegaan.
Conclusie
Er is bijna geen enkele supermarkt die de populariteit van kant-en-klare salades niet heeft opgemerkt en vrijwel iedere supermarktketen biedt dan ook zijn eigen saladevarianten aan. Overigens is niet elke kant-en-klare salade per definitie ongezond! Voordat je echter door de supermarkt loopt, een salade aanschouwt en denkt: salade… dus gezond, kun je beter even goed de ingrediëntenlijst en voedingswaardentabel doornemen. Met de ingrediënten in de bovenstaande paragraaf hoeft bijvoorbeeld niks mis te zijn, maar als een salade ermee wordt volgestopt, dan kan dat een vertekend beeld geven. In extreme gevallen kan een dergelijke salade zelfs beter worden betiteld met: “megamaaltijd waar toevallig sla bij zit”. En houd in gedachten dat het echt niet meer dan een paar minuten hoeft te kosten om zelf een salade te maken.