Wetenschappers van de Harbin Medical University in China ontdekten dat mensen die 40 keer op iedere hap kauwen, tot wel 12% minder calorieën opnemen dan zij die slechts 15 keer kauwen. Als je goed op je eten kauwt, neemt je lichaam blijkbaar minder calorieën tot zich. Zodoende zou ‘goed kauwen’ kunnen zorgen voor afslanken & gewichtsverlies. Hieronder lees je alles over kauwen & afvallen…

Onderzoek: goed kauwen = afvallen

De wetenschappers voerden 2 experimenten uit met 14 magere mannen en 16 zwaarlijvige mannen. Tijdens het eerste experiment werd de frequentie waarmee de testpersonen op hun eten kauwden gemeten. De groep met overgewicht bleek iedere hap veel sneller door te slikken. Gedurende de tweede test liet men beide groepen eerst 15 keer en vervolgens 40 keer kauwen. De testpersonen kregen gemiddeld 11,9% minder calorieën binnen door 40 keer op iedere hap te kauwen! (bron)

Bovenstaande studie werd onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijk vaktijdschrift ‘Journal of Clinical Nutrition’.

Goed kauwen = afvallen: verklaring

Uit bloedstalen die werden afgenomen, blijkt dat de testpersonen minder ghreline (“honger-hormoon”) in hun bloed hadden naarmate ze langer kauwden. Hieruit concludeert men dat goed kauwen en langzaam eten een effectieve methode is om overgewicht te bestrijden.

5 tips m.b.t. kauwen & afvallen

Onderzoek is leuk, maar de resultaten in de praktijk brengen is minstens zo belangrijk. Aan de hand van bovenstaand onderzoek, hierbij 5 tips m.b.t. kauwen op je eten & afvallen:

 1. Kauw 35 tot 40 keer op iedere hap. Ten eerste zul je veel meer smaak waarnemen; bovendien zul je minder calorieën opnemen en dus afvallen.
 2. Als je goed kauwt, kunnen de enzymen in je speeksel alvast een deel van de spijsvertering op zich nemen. Zodoende voorkom je spijsverteringsproblemen.
 3. Las een korte pauze in tussen het doorslikken van de ene hap en het nemen van de volgende hap. Zodoende ervaar je je maaltijd veel bewuster.
 4. Neem een klein slokje water na iedere hap. Water vult je maag en neutraliseert je smaakpapillen enigszins, waardoor je smaken beter waarneemt.
 5. Hoe langer je kauwt, des te eerder je hersenen een “voldaan-seintje” ontvangen.

Hoe vaak kauw jij op je eten? Tel het eens en laat hieronder je reactie achter!

Goed kauwen van voedsel: 5 dingen over kauwgedrag

Goed kauwen van voedsel is goed voor je spijsverteringAangezien veel van ons veel te kort kauwen, is het handig om te weten waarom het goed kauwen van voedsel nu precies belangrijk is. In dit artikel vind je vijf redenen…

  1. Het balletje gaat rollen – Door goed te kauwen, weet de rest van je spijsvertering dat er eten aan komt. Alle processen worden zodoende gestart: je speekselproductie neemt toe, dus meer verteringsenzymen, meer maagsappen, toenemende maagperistaltiek, et cetera.
  2. Goed kauwen zorgt voor een betere vertering – Kauwen van voedsel maakt het oppervlakte van het eten groter, zodat allerlei stoffen het makkelijker kunnen afbreken. Ook speeksel speelt hierbij een grote rol.
  3. Goed kauwen voorkomt een overschot aan bacteriële fermentatie en gasproductie – Door te grote stukken door te slikken wordt het eten niet goed verteerd, waardoor een teveel aan gassen in je darmen ontstaat. Dit heeft tot gevolg dat je winderig wordt en een onregelmatige stoelgang krijgt.
  4. Kauwen zorgt ervoor dat je meer van voeding kunt genieten – Beter kauwen betekent een betere smaakbeleving en heeft bovendien tot gevolg dat je minder snel te veel eet.
  5. Goed kauwen betekent kauwen tot je niet meer weet wat je eet op basis van de structuur.

Kauw jij goed op je eten of ben je meer een schrokop c.q. schrokkebrok? Deel hieronder jouw voorkeuren en bevindingen m.b.t. kauwen op voedsel!

10 Reacties

 1. Ik ben een grote eter en slokop. Toen ik rookte kwam ik nooit aan, maar sinds ik gestopt ben is mijn gewicht een probleem. Van 60kg naar verloop van tijd 67. En zo door de jaren heen. Nu 86 kg ben nu 57 jaar en was aan het overwegen om een beugel te laten zetten. Maar dat is eigenlijk het zelfde effect toch. Gooi nu mijn eet wijze om kleine hapjes en 40x kauwen. Het is zeker wennen voor mij en ook vind ik het vermoeiend haha. Maar toch, wie weet in ieder geval is het goed voor de spijsvertering. En kom ik zo ook van mijn maagproblemen af. Zou 2 vliegen in een klap zijn????

 2. ik ben van mening dat goed kauwen nuttig is, maar 40 keer, is dat niet overdreven? en na elke hap een slok water nemen? dat is toch wel overdreven niet?

 3. Wat een flauwekul , als je dan honger hebt ben je ongeveer een half uur aan het kauwen.Daarbij krijg je mega kramp in je kaken.Wat een onzin!!!!!!

 4. Is het niet gewoon dat als je kauwt, dat je de spieren van je mond gebruikt en zo calorieën verbrandt?

 5. Dat lukt nooit !!!! Een stuk boterham is na 2 keer kauwen al weg, ik zal wel een slokop zijn .
  met een taai stuk vlees zal het misschien lukken .

 6. Als ik elke hap 40 keer moet kauwen is de lol er wel vanaf en bovendien smaakt die hap dan nergens meer naar.

  • Ik moet er ook niet aan denken, zo’n slappe smurrie waar je op moet “kauwen”.

 7. Als je kauwgum gebruikt, kan je ook afvallen want dat komt op hetzelfde neer alleen is het niet met eten maar alleen met kauwgum.

  Probeer het zelf maar is.

 8. Logisch. Door lang te kauwen ben je ‘lekker-lang’ bezig met de actie van eten op zich. De hersenen hebben de tijd om het punt van verzadiging aan te geven en als je kauwt proef je. Wat je in de mond hebt smaakt en als het eten in de slokdarm beland dan is het proef moment voorbij. Dus alles voor te zeggen. Langzaam en minder eten met smaak geeft een gros aan diverse ervaringen zonder dat je op dàt moment in gewicht toeneemt. Er dik van worden komt allemaal pas op een later moment.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.