Smoothies hebben afslankland veroverd, en groene (groente-)smoothies worden op zo’n beetje iedere afslankwebsite aangeprezen. Toch komt een smoothie niet per definitie ten goede aan je afslankresultaten…

Smoothies…

Smoothies zijn drankjes die overwegend uit fruit, groenten, magere yoghurt en/of water bestaan. Dit soort natuurlijke ingrediënten bevat allereerst een heleboel nuttige voedingsstoffen die bevorderlijk kunnen zijn voor afvallen. Denk maar eens aan:

  • Vitamines & fytochemicaliën
  • Probiotische melkzuurbacteriën & enzymen
  • Mineralen & spoorelementen
  • Antioxidanten, voedingsvezels etc.

Daarnaast zorgt een smoothie voor het nodige vocht en bezorgt het je een langdurig voldaan gevoel.

“Killer-smoothies”

Sommige voedingsdeskundigen slaan echter door in hun smoothie-propaganda. Zo schrijft gezondheidsconsulent en fitnesscoach Stephen Cabral (MTV, Men’s Health e.a.) op Diet.com over het boek van een collega-voedingsdeskundige. In desbetreffend dieetboek staat een zogenaamde “Super Smoothie” die je volgens de schrijver dagelijks zou moeten drinken. De smoothie bestaat uit de volgende ingrediënten:

  • 1 “cup” blauwe bessen
  • 1 “cup” aardbeien
  • ½ “cup” frambozen
  • ½ “cup” zwarte bessen
  • ½ mango
  • ½ kiwi
  • ½ abrikoos
  • ½ “cup” kersen
  • ½ “cup” ananas
  • ½ banaan
  • 2 eetlepels omega 3-olie
  • ¼ “cup” sinaasappelsap
  • ¼ “cup” zwarte kersensap
  • ¼ “cup” druivensap
  • ¼ “cup” cranberrysap
  • ¼ “cup” granaatappelsap
  • 1 tot 2 theelepels honing

Een ‘cup’ is een Amerikaanse maatvoering; 1 cup is gelijk aan een kopje waar 235 milliliter water in past.

1.120 kilocalorieën

Als je van bovenstaande ingrediënten een smoothie maakt, dan krijg je enorme hoeveelheden goede voedingsstoffen binnen. Wat je echter ook binnenkrijgt is ruim 200 gram aan simpele koolhydraten, waarvan het overgrote merendeel uit snelle fruitsuikers bestaat. De smoothie levert bovendien maar liefst 1.120 kilocalorieën aan energie! (bron)

Foutje?

De fout die wordt gemaakt is dat men denkt: ‘hoe meer gezonde ingrediënten, des te beter de smoothie’. Dat gaat helaas niet op, want ook gezonde producten zoals fruit leveren calorieën en suikers. Beperk daarom de hoeveelheid ingrediënten. Een smoothie mag bovendien niet volledig uit fruit bestaan. Gebruik ook groenten, magere yoghurt en water. Als er al bakken met fruit in je smoothie gaan, dan moet je bovendien niet ook nog eens fruitsap toevoegen.

Wat doe jij zoal in je smoothies om ze voedingsstofrijk en caloriearm te houden? Deel jouw recept hieronder!

23 Reacties

  1. Mijn meest gemaakt smoothie bestaat uit: bevroren bosvruchten (een kopje), 5 eetlepels magere Franse kwark, een beetje siroop zonder suiker, 5 middelgrote wortels, 5 bevroren blokjes spinazie, en warm water om de smoothie niet te koud te maken. Lekker fris en volgens mij mooi in evenwicht wat groente, fruit en eiwit betreft.

  2. Magere yoghurt met blauwe bessen, framboos en banaan in de ochtend. Ik voeg daar niets aan toe verder. En ik kom niet aan omdat ik niet snoep. Gezond lunch en mijn avondeten ook (kleine porties).

    • Dat klinkt lekker, ga ik van de week ook eens proberen. Bedankt voor het idee! :)

  3. ik doe tegenwoordig meer aan hartige smoothies, vanmorgen b.v. een flink stuk gember (en van de schillen thee getrokken) stukje komkommer, 1 peen geraspt, 2 tomaat, kwart rode paprika, 1 chili peper, 1/2 cup spinazie, 1/2 cup rucola, mespuntje kelp, wat bevroren aardbeien, mespuntje Keltisch zout en kokosmelk – dit alles levert 500 milliliter op, een pittige niet zoete smoothie om de dag mee te beginnen :-)
    wil ook wel even zeggen dat ik ook ooit een smoothie dieet deed en ik kwam 6 kilo aan!! dit idd vanwege de grote hoeveelheden fruit en te veel, ik verving alle maaltijden met smoothies, nu doe ik een minimum aan fruit en alleen in de ochtend een smoothie en nu blijf ik gewoon lekker op gewicht en voel me ook super gezond. voordeel is ook dat als je na een lange dag geen zin heb om gezond te koken dan is het niet erg omdat je al zoveel gezonds binnen heb :-) smoothies zijn net als alles, TE veel is niet goed

  4. Zijn smoothies net zo ongezond als vruchtensap, of gezonder omdat er nog wat vezels erin zitten?

  5. Valt het niemand op dat bovenstaand recept bijna twee liter smoothie oplevert. Gewoonlijk drink je maar 200 ml, dus dat is dan nog geen 150 kCal voor een goed begin van de dag.

    • Cupconversie werkt zo niet… Een cup / kopje water staat inderdaad gelijk aan 236 milliliter water. Maar een cup verse bosbessen staat geenszins gelijk aan 236 milliliter gepureerde bosbes. Veeleer aan een vijfde deel daarvan. Met grotere vruchten bereik je zelfs nog minder cups. Zo is voor een cup ‘aardbeienpulp’ maar liefst 250 gram verse aardbeien nodig… Kortom: cups kun je niet op die manier naar milliliters omrekenen. Als je alle ingrediënten zou pureren voor een smoothie kom je aan de 500 tot 600 milliliter eindproduct. Prima natuurlijk dat sommige mensen ‘slechts’ 200 milliliter (wensen te) drinken. Maar het punt van bovenstaand artikel is nu juist dat niet iedereen dat doet en sommigen doorslaan in hun gezonde eetgewoonten…

  6. Hallo, Kan iemand mij vertellen of mijn smoothie gezond is? PS ik ben wel bezig af te vallen na mijn zwangerschap: bladspinazie, 2 aardbeien, banaan, halve avocado, rode vruchten, een paar halve walnoten en water. Alvast bedankt voor jullie reactie.

    • Beste Mar, Volgens mij is deze smoothie hartstikke gezond! Ik weet niet hoe vaak je hem drinkt, maar persoonlijk zou ik niet iedere dag hetzelfde nemen. Je kunt heel makkelijk de fruitsoorten, groentesoorten en nootsoorten afwisselen gedurende de week. Zie hier eventueel een handige lijst met gezonde smoothie-ingrediënten… Succes!

    • Beste Jeroen, De definitie van ‘smoothie’ is als volgt: “Een niet-alcoholisch, koud drankje, meestal romig en met fruit”. Als jij per se een smoothie van 100% fruit wilt maken, dan houdt natuurlijk niemand je tegen. Het punt is dan ook logischerwijs niet dat “dit niet mag” en dat we zulke smoothies verbieden, maar veeleer dat we ze afraden omdat ze onnodig calorierijk en suikerrijk zijn, wat ten koste gaat van het gezonde karakter van een smoothie. Dit is dan ook meteen de strekking van bovenstaand artikel: om te voorkomen dat een smoothie zijn gezonde doel voorbij schiet, kun je het beste (groene blad)groenten, zaden, water, ijs en eventueel een beetje zuivel toevoegen. Dit verlaagt de suikerrijkheid en caloriedichtheid en verhoogt de voedingswaarde en voedingsstofdichtheid. Groeten, Paul

  7. Helemaal waar! Met smoothies krijg je enorm veel goede voedingsstoffen binnen maar calorieën zijn en zullen altijd het belangrijkste blijven wanneer het om afslanken gaat. Om deze reden is het verstandig om voornamelijk groenten in je smoothie te doen en fruit te beperken tot 1 en maximaal 2 stuks.

  8. IJsbergsla, 1 banaan, yoghurt, 10 aardbeien en een klein beetje honing; dit is waaruit mijn favoriete smoothie bestaat!

  9. Een lekker recept voor een gezonde smoothie… Ingrediënten: 300 milliliter aardbeienyoghurt – 0% vet (bijv. Fifit of Optimel); 200 milliliter vetvrije melk; 200 gram aardbeien (verse natuurlijk!); 2 eetlepels melkpoeder; en wat ijsblokjes. Dit alles in de mixer/blender en genieten maar!

  10. Beste Patrick, Ik tel geen calorieën maar koolhydraten. Verder helpt de kaneel insulineresistentie te voorkomen. Je krijgt ook geen dip dan en gaat niet snoepen. Maar als je appel, sinaasappel en citroen optelt heb je de calorieën. Gr. Suzan Praktijk-isa.nl

  11. Mijn supergezonde Smoothie: 1 appel, 1 sinaasappel, 1/2 citroen, 1/2 theelepel kaneel, 1/2 theelepel kurkuma, 1/2 theelepel vitamine C poeder, 1 theelepel kokosmeel, 125 milliliter water. Dit samen met rauwkost is mijn lunch!

    • Beste Suzan, Heb je enig idee hoeveel kilocalorieën uw smoothie bevat? M.v.g. Patrick

    • @ Patrick: Wat een onzin! Ik weet niet hoe weinig anderen wel niet aan calorieën eten in een doorsnee lunch, maar ik weet wel zeker dat de ingrediënten door Suzan opgenoemd echt niet teveel aan calorieën bevatten. Voor tussendoortje misschien, maar als lunch? Kom op zeg! Ik eet heel wat meer fruit in 1 smoothie als lunch, en met mijn diëtiste heb ik uitgerekend dat ik zelfs als ik in de ochtend koolhydraten eet, en in de avond een vol bord met eten, ik nog steeds maar net aan de 1300/1400 calorieën kom. Minder mag niet eens, geloof me, dat heb ik in het verleden vaak zat gedaan i.v.m. een niet werkende dikke darm, en door dat hongerdieet -wat ik overigens niet bewust deed- ben ik nu dikker dan ooit tevoren. Meer eten was wat de diëtiste mij aanraadde, en zolang ik de fruitsoorten varieer is er niets mis mee zei ze. Maar sommige mensen, natuurdiëtisten etc. slaan gewoon door. Niks mag meer, alles bevat wel wat dat niet gezond is in hun ogen. Waar leven jullie op? Enkel gras of zo? Een beetje leven zou geen kwaad kunnen.

    • Ik kan het natuurlijk helemaal mis hebben, maar wellicht stelt Patrick een neutrale vraag uit oprechte interesse…

  12. Mijn favo smoothie is heel simpel: 1 deel yoghurt, 1 deel fruit, 1/2 deel water. Dus 100 gram fruit + 100 milliliter yoghurt + 50 milliliter water. Ik kies rijp fruit, dit blendt makkelijk en het is lekker zoet zodat ik niet extra hoef te zoeten. Dit levert doorgaans rond de 100 kilocalorieën en stilt de honger goed, én is lekker fris. Lijkt me een prima gezonde smoothie. :)

    • Zal vast lekker smaken, maar… je wordt er geen gram magerder van en omdat het alleen fruit bevat naast de yoghurt, behoorlijk eenzijdig. Waar blijft de o zo belangrijke inbreng van groene bladgroenten? Kopje sla of spinazie of rucola of peterselie, zelfs heel klein gesneden boerenkool of bleekselderie. Nog veel lekkerder dan alleen maar zoetig fruit… Have a try! Succes!

    • Sylvie, je wordt er ook niet mager van, je wordt van voedsel per definitie niet mager. En eenzijdig? Het is ook maar een tussendoortje. Yoghurt met fruit. Lijkt me een prima mager tussendoortje. Daar hoeft toch niet per se bladgroente in te zitten? Ammehoela zeg.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.