Hoe grillen je kan helpen bij afvallen

Grillen is een zeer geschikte manier van koken als je wilt afvallen. Hoewel je bij grillen wellicht direct denkt aan vettige hamburgers en braadworsten, zijn er nog veel meer (en gezondere) mogelijkheden met een grill. Er zijn namelijk tal van grillgerechten die zeer smaakvol, en desalniettemin uiterst dieetvriendelijk zijn. Hieronder lees je hoe je een grill het beste kunt gebruiken als op dieet bent.

Mogelijkheden met de grill

Je kunt een grill o.a. gebruiken voor de bereiding van vlees, vis en groenten. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van lekkere en gezonde grillgerechten:

 • Gegrilde kippenborst
 • Gegrilde kalkoenfilet
 • Gegrilde groenten (o.a. paprika, courgette, aubergine en champignons zijn aanraders)
 • Gegrilde aardappels (probeer ook eens zoete aardappels)
 • Gegrilde vis (o.a. zalm, garnalen, tonijn, zwaardvis & rode snapper)
 • Gegrilde tofu

Tip: als je wilt afvallen, dan is het verstandig om onverwerkt mager vlees te gebruiken voor het grillen.

Gezonde marinades voor grillen

Als je op dieet bent dan is het verstandig om goed te letten op de marinade(s) die je gebruikt tijdens het grillen. Een marinade is overigens zeer eenvoudig zelf te bereiden. Op die manier weet je precies wat er in de marinade zit en wat er in je mond verdwijnt. Je kunt een marinade o.a. op smaak brengen met behulp van de volgende calorie-arme producten:

 • Knoflook
 • Zout & peper
 • Kruiden
 • Specerijen
 • Sojasaus
 • Ui
 • Ketchup
 • Mosterd

Let op: het is bij grillen niet nodig om grote hoeveelheden vet en/of olie te gebruiken. Een goede marinade, eventueel in combinatie met wat olijfolie, is doorgaans voldoende om aanbranden te voorkomen.

Grillen – Zowel binnen als buiten

Hoewel grillen voornamelijk tijdens de zomer buiten wordt gedaan, is het ook zeer goed mogelijk om (’s winters) binnenshuis te grillen. Je hebt namelijk grills, grillpannen en grillplaten die je gewoon op het fornuis kunt zetten. Overweeg dus ook eens om te grillen als het buiten minder lekker weer is, want het is zonde om alleen met hoge temperaturen gebruik te maken van deze slimme, snelle en magere kooktechniek.

Maak jij wel eens gebruik van een grill en heb jij nog goede grill recepten? Laat hieronder je reactie achter!

P.S. Lees ook eens het artikel over stomen

Marinade: 5 goede redenen om vlees te marineren!

Nu de zonnige en warme dagen weer voor de deur staan en we met z’n allen de barbecue weer van zolder halen, is het goed om te beseffen dat het erg belangrijk is om vlees te marineren voordat je het gaat grillen. Dit is waarom je marinade zou moeten gebruiken:

Marinade voor vlees, vis & gevogelte…

1. Het marineren van vlees, vis en gevogelte zorgt ervoor dat bepaalde kankerverwekkende stoffen (HCA: heterocyclicsche aminen / verbindingen en  PAC: polycyclische aromatische koolwaterstoffen) niet –of in elk geval minder goed– kunnen worden gevormd. Deze stoffen zijn het resultaat van een chemische reactie door grillen op hoge temperaturen. Door je vlees, vis of gevogelte goed te marineren, kan dit kankerverwekkende proces met wel 99% worden teruggebracht. (bron)

2. Er zijn sterke aanwijzingen dat een marinade ervoor zorgt dat schadelijke bacteriën zoals Listeria minder goed kunnen groeien.

3. Door vlees te marineren met natuurlijk zure ingrediënten zoals azijn en het sap van citrusvruchten wordt het vlees malser, waardoor de eiwitten makkelijker door je lichaam kunnen worden verteerd, verwerkt en gebruikt. Daarnaast zorgt de marinade ervoor dat het vlees het vocht vast blijft houden, zodat je geen uitgedroogd en taai vlees krijgt.

4. marinade vlees marinerenGebruik, om de calorieën enigszins binnen de perken te houden, niet meer dan een halve kop marinade per halve kilo vlees… Dit volstaat om het vlees van een afdoende laagje kruidig vloeistofmengsel te voorzien, zonder dat het ‘marineersel’ te veel calorieën, suikers en oliën toevoegt aan het gemarineerde vlees.

5. Marineer je vlees, vis en gevogelte nooit op kamertemperatuur, maar altijd direct als het uit de koelkast komt. Zet het vlees na het marineren ook direct weer terug in de koelkast om de groei van bacteriën tegen te gaan. Hier vind je desgewenst een aantal recepten voor marinade.

Marineer jij je vlees voordat je het op de grill of barbecue legt? Laat hieronder weten welke marinade je gebruikt en hoe je deze maakt en toepast!

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.