Het principe van masseren is ontzettend populair. Dat komt omdat er allerlei gezondheidsbevorderende aspecten aan massages worden toegeschreven. Populaire vormen van massage zijn o.a. de Zweedse massage, holistische massage, polariteitsmassage, integratieve massage, mapquassage, shiatsu en triggerpointmassage. Iedere massagevorm heeft zo zijn eigen heilzame eigenschappen en toepassingsmogelijkheden.

Wat veel mensen niet weten is dat een massage onder meer kan bijdragen aan afslanken en gewichtsverlies. Hierbij de nodige uitleg…

Afslankmassage

De afslankmassage is een populaire methode om een slanker lichaam te bewerkstelligen. Het gaat hierbij niet per se om kilo’s verliezen (afvallen), maar veeleer om centimeters verliezen (vermageren). Dankzij deze massagevorm wordt er namelijk voor gezorgd dat je letterlijk strakker in je vel komt te zitten.

Afslankmassage is een extreem intense massagetechniek waarmee je huid, bindweefsels, vetcellen, lymfesysteem en bloedvaten worden gestimuleerd. Je bloedcirculatie zal verbeteren, evenals je lymfecirculatie. Dit zorgt op zijn beurt voor een optimale toevoer van zuurstof en bouwstoffen, een efficiëntere lozing van afvalstoffen en gifstoffen en een vermindering van vochtophopingen. (bron)

Massage na training

Zelfs een “normale” lichaamsmassage na een trainingssessie kan je trainingsresultaten verbeteren. Dankzij een massage zullen je spieren namelijk gemakkelijker herstellen en efficiënter groeien. Zodoende zul je sneller je ruststofwisseling ophogen en na verloop van tijd dus meer calorieën verbranden, zelfs wanneer je helemaal niets doet.

Een massage kan tevens zorgen voor aanvullende flexibiliteit en bewegingsvrijheid, wat ten goede komt aan je algehele sportprestaties en calorieverbruik. Ook kan een goede massage indirect spierpijn, spierverzuring en spierblessures helpen voorkomen, wat ook weer ten goede komt aan de kwaliteit en kwantiteit van je trainingen.

Als je regelmatig traint, kunnen zich na verloop van tijd afvalstoffen en gifstoffen (melkzuur, carbonzuur e.a.) ophopen in je spierweefsels. Een massage zorgt ervoor dat deze ongewenste stoffen sneller via je bloedbaan richting je blaas worden afgevoerd. Zodoende kun je langer en intensiever trainen zonder dat je spieren uitgeput raken.

Stresshormoon verlagen

Tot slot kan een massage stress voorkomen. Een massage is namelijk een ideale methode om het niveau van het “stresshormoon” cortisol te verlagen. Dit kan ook nog eens resulteren in een vermindering van emotionele eetbuien en een betere spijsvertering!

Onderga jij weleens een massage om af te slanken? Laat hieronder een reactie achter!

8 Reacties

 1. Ik masseer zoals de mapquasage. Ik heb deze therapie geleerd van mevr Eekema tien jaar geleden. Door omstandigheden in mijn privé situatie was ik genoodzaakt om mijn praktijk op een lager niveau te zetten. Vanaf 2020 ga ik mijn praktijk in Sneek weer optimaal op de kaart zetten en heb ik ook weer voldoende plaats voor nieuwe klanten. Daarnaast heb ik de therapie uitgebreid met Guasha en Cupping wat ook heel goed past hierbij. Ik noem deze massage Thân-Thê ® massage, Thân-Thê staat voor heel het lichaam en dat is wat ik behandel, het totale lijf van top tot teen. Het is misschien niet wetenschappelijk bewezen. Maar ik kan met de hand op mijn hart zeggen dat het daadwerkelijk verbluffende effecten laat zien en voelen. Het is voor mij als therapeut hard werken dus ook ik ga, net als de cliënt, voor het beste resultaat.

 2. Ik heb een praktijk voor cosmetische massage waar ik vrouwen slank en fit masseer. Ik richt me daarbij op het totale lichaam en behandel niet allen de plaatselijke gebieden. Ik doe dit dit nu 5 jaar en boek goede resultaten. Mijn massages zijn diep, intensief en pijnlijk maar wel met resultaat. Om het resultaat te behouden kijk ik ook naar iemand zijn voeding en leefstijl. Uit eigen ervaring weet ik dat het werkt en niet alleen voor een slanker lichaam maar ook voor een fitter lichaam. Deze massage werkt ook bij heel veel meer verschillende klachten en aandoeningen zoals: reumatische aandoeningen, bindweefselklachten, rusteloze benen, doorbloedingsklachten, oedeem enzovoort. Om de massage toe te passen moet je zelf fysiek goed in conditie zijn, want een behandeling duurt 90 minuten en wordt in een wekelijkse kuur van minimaal 10 behandelingen aangeboden.

  • Hi is this the the same as Mapquassage or Quadrivas? I am interested to get treatment. I am in US but could come to Netherlands. How long for best results, and cost of treatment?

  • Voor zover ik kon herleiden gaat het bij Anja om Ayurvedische afslankmassage. Volgens mij is dit iets totaal anders dan MapQuassage / BodyMapping / Manuele Quadrivas Therapie. MQT staat bekend als medische in plaats van cosmetische massage. Enigszins vergelijkbaar met Manuele lymfedrainage volgens Vodder (MLDV). Wat ik nooit heb begrepen over Quadrivas is dat deze massagetechniek afkomstig zou zijn uit Vietnam, onderwezen door ene Oanh (professioneel massagetherapeut in een Vietnamees ziekenhuis)… Maar dat ik (helaas) nog nooit een Vietnamese term in deze context voorbij heb zien komen… ‘Quadrivas Therapy’ zou een unieke intensieve massage zijn die voortkomt uit Vietnam… De Nederlandse Alyna Eekema zou de betreffende figuur-corrigerende massagetechniek hebben geadopteerd terwijl zij in Vietnam woonde (om eenmaal terug in Nederland Nederlandse patiënten met lymfoedeem en/of lipoedeem te helpen). Volgens Alyna zouden aandoeningen als lipoedeem blijvend kunnen worden opgelost met Manuele Quadrivas Therapie. (bron) Ik blijf me echter afvragen aan welke vorm van Vietnamese massage Quadrivas is ontsproten… Heeft iemand meer informatie hieromtrent? Bij voorbaat dank! :) Overigens kun je voor aanbieders van Manuele Quadrivas Therapie onder meer terecht bij Quadrivas-therapie Alyna Eekema te Amsterdam, bij Quadrivas-therapie Sjoukje Verbeek te Dokkum, bij Quadrivas-therapie Janneke Smitstra te Harlingen en bij Straq Massage! Hopelijk heeft iemand iets aan deze informatie…

  • Belledejour

   Hi Anja, Jouw cosmetische massages hebben iets weg van de Quadrivas therapie zo te lezen o.a. voor mensen met lipoedeem schijnt de Quadrivas therapie heel goed te zijn. Waar ben je werkzaam? Ik ben zelf heel erg geïnteresseerd in deze vorm van masseren. Ik hoor het graag van jou.

 3. Wilbert Sluiter Reageer

  Een massage kan lokaal wat helpen, inderdaad moet je er wel mee doorgaan, of het combineren met een gezondere leefstijl en training van de lokale lichaamsdelen. Maar wat ook werkt, is de bewustwording van de probleemgebieden. Hoe meer aandacht (zonder oordelen) en dus bewustwording voor je vergewichtprobleem, hoe minder onbewust eten en andere automatische patronen die je overgewicht vasthouden. Wilbert Sluiter, huisarts & trainer

 4. Ik heb een afslankmassage kuur gedaan voor de bovenbenen en het hielp echt, het ene been 3 cm en het andere bijna 5 cm er vanaf in de omtrek. Wat ze er niet bij vertellen is dat het echt pijn doet de massage zelf en de dag erna ook nog. Ook zien je benen er niet uit, blauwe plekken, bloeduitstortingen, nu nog steeds zie ik sommige adertjes beter dan er voor. Bovendien moet je blijven gaan, 1 à 2 keer in de maand raden ze aan, maar dat had naar mijn idee niet veel nut. Nu heb ik de zelfde beenomvang als voor de afslankmassage en heb ik geaccepteerd dat dit gewoon bij mij hoort.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.