Lesbisch op latere leeftijd ‒ Lesbische gevoelens kunnen groeien

Love · Door Ilse

Lesbisch op latere leeftijdVeel mensen denken dat seksualiteit een vaststaand gegeven is: Iemand is heteroseksueel, homoseksueel, biseksueel of aseksueel en daar zullen ze het mee moeten doen. Dit is echter niet het geval. Iemands seksualiteit is afhankelijk van talloze factoren. Psychische, hormonale en andere lichaamschemische factoren kunnen je seksualiteit beïnvloeden. Je seksuele voorkeur kan dus veranderen naarmate je leeftijd vordert. Vooral lesbische gevoelens lijken onderhevig te zijn aan hormonale veranderingen die gepaard gaan met leeftijd…

Lesbisch op latere leeftijd ‒ Onderzoek

Christan Moran, wetenschapper aan de Connecticut State University, nam een enquête af onder ruim 200 getrouwde lesbiennes. De belangrijkste onderzoeksvraag was: ‘Ligt de seksuele geaardheid al vast bij de geboorte?’. De resultaten van Moran’s onderzoek stellen dat dit – althans bij vrouwen – niet altijd het geval is. Veel vrouwen voelen zich pas vanaf latere leeftijd aangetrokken tot de eigen sekse. Maarliefst 2 op de 3 lesbiennes ontwikkelen hun lesbische gevoelens pas na hun 30e.

Lesbisch op latere leeftijd ‒ Problemen

Het ontwikkelen van lesbische gevoelens is voor de meeste vrouwen niet makkelijk. Als je in een heteroseksuele relatie verwikkeld bent, met een man getrouwd bent of zelfs kinderen hebt, dan kunnen er immers lastige situaties ontstaan. Mensen gaan er in zo’n situatie al snel van uit dat een vrouw altijd al lesbisch was, maar daar tot op heden niet voor uit durfde te komen. Vrouwen die ondanks alles toch kiezen voor een vrouw, worden dus vaak met een schuin oog aangekeken.

Lesbisch op latere leeftijd ‒ Tot slot

Bovengenoemde onderzoeksresultaten zetten homoseksualiteit onder vrouwen in een nieuw daglicht. Het is nog niet precies duidelijk waarom veel vrouwen pas op latere leeftijd lesbisch worden, maar de kans is zeer groot dat (hormonale) veranderingen een belangrijke rol spelen. Aan de discussie rondom seksuele ‘nurture’ (opvoeding) versus seksuele ‘nature’ (aangeborenheid) kunnen dus weer nieuwe argumenten worden toegevoegd.