Lesbisch op latere leeftijdVeel mensen denken dat seksualiteit een vaststaand gegeven is: Iemand is heteroseksueel, homoseksueel, biseksueel of aseksueel en daar zullen ze het mee moeten doen. Dit is echter niet het geval. Iemands seksualiteit is afhankelijk van talloze factoren. Psychische, hormonale en andere lichaamschemische factoren kunnen je seksualiteit beïnvloeden. Je seksuele voorkeur kan dus veranderen naarmate je leeftijd vordert. Vooral lesbische gevoelens lijken onderhevig te zijn aan hormonale veranderingen die gepaard gaan met leeftijd…

Lesbisch op latere leeftijd ‒ Onderzoek

Christan Moran, wetenschapper aan de Connecticut State University, nam een enquête af onder ruim 200 getrouwde lesbiennes. De belangrijkste onderzoeksvraag was: ‘Ligt de seksuele geaardheid al vast bij de geboorte?’. De resultaten van Moran’s onderzoek stellen dat dit – althans bij vrouwen – niet altijd het geval is. Veel vrouwen voelen zich pas vanaf latere leeftijd aangetrokken tot de eigen sekse. Maarliefst 2 op de 3 lesbiennes ontwikkelen hun lesbische gevoelens pas na hun 30e.

Lesbisch op latere leeftijd ‒ Problemen

Het ontwikkelen van lesbische gevoelens is voor de meeste vrouwen niet makkelijk. Als je in een heteroseksuele relatie verwikkeld bent, met een man getrouwd bent of zelfs kinderen hebt, dan kunnen er immers lastige situaties ontstaan. Mensen gaan er in zo’n situatie al snel van uit dat een vrouw altijd al lesbisch was, maar daar tot op heden niet voor uit durfde te komen. Vrouwen die ondanks alles toch kiezen voor een vrouw, worden dus vaak met een schuin oog aangekeken.

Lesbisch op latere leeftijd ‒ Tot slot

Bovengenoemde onderzoeksresultaten zetten homoseksualiteit onder vrouwen in een nieuw daglicht. Het is nog niet precies duidelijk waarom veel vrouwen pas op latere leeftijd lesbisch worden, maar de kans is zeer groot dat (hormonale) veranderingen een belangrijke rol spelen. Aan de discussie rondom seksuele ‘nurture’ (opvoeding) versus seksuele ‘nature’ (aangeborenheid) kunnen dus weer nieuwe argumenten worden toegevoegd.

13 Reacties

 1. Dit herken ik. Pas vanaf mijn 50ste (menopauze), is mijn voorkeur totaal veranderd. Ik val nu duidelijk (alleen maar) op vrouwen.

 2. Als je niet meer opgewonden raakt door een man, zoals ik en heimelijk met een vrouw wilt vrijen, dan is het tijd om hiermee te gaan experimenteren. Ik heb dat nog niet gedaan, maar ben er inmiddels heel dichtbij.

  • Dit herken ik. Pas vanaf mijn 50ste (menopauze), is mijn voorkeur totaal veranderd. Ik val nu duidelijk (alleen maar) op vrouwen.

 3. Mooie kinderen worden dat dan later, in een wereld met grotendeel heteromannen en moeilijk grijpbare (eigenlijk) lesbo vrouwen; want alleen de vrouw is eigenlijk sexy genoeg…?

 4. Hallo, ik ben 50 gehuwd en kinderen, heb altijd ook al graag vrouwen gezien. Nu in mijn vriendenkring is een vrouw van 72 waar ik mij ontzettend goed bij voel. Ook blijf ik soms bij haar slapen omdat ik te ver weg woon en slapen in hetzelfde bed. De laatste keer wou ze dat ik haar streelde en ze gaf mij na enige tijd een tongkus. De volgende morgen zei ze ik geef je geen tongkus meer maar ik mocht haar wel strelen. Verder maakt ze er geen drama over maar mijn vraag is dan wat moet ik de volgende keer doen en aan wat kan ik mij verwachten? Gaat ze haar terug laten gaan of? Velen zeggen als ze je 1x gekust heeft zal ze het niet meer kunnen tegenhouden om het nog te doen desondanks dat ze zegt om geen lesbisch koppel te worden. Iemand ervaring daarmee? Want zit er echt mee verveeld, ik hou gewoon van haar..

 5. Hallo ik ben 33 ik heb 11 jaar een relatie gehad met mij ex-vriend en heb nu ook een zoon van 8 en ben het laatste half jaar erg gedesinteresseerd in vrouwen wist altijd wel dat ik bi was maar voor het eerst gevoelens voor een vrouw kunnen hebben.

 6. Vrouwen zijn amazing; mannen zijn overdreven opdringerig, liegen en bedriegen hun eigen vriendin. Gebeurt maar al te vaak. ‘Mijn vriend doet dat niet’ hoor je dan, en juist die mannen gaan vreemd bij de vleet. Liever vrouwen en niet de tomboys: vrouwen die mannen imiteren, sorry, maar dat is niet echt amazing. Mannen zijn oké, maar vrouwen zijn perfectie. Mannen zijn saai en ouderwets in bed en niet aantrekkelijk = 30% plezier. Geef mij maar de 100% plezier met een hete sensuele vrouw… Hugs & liefs voor alle vrouwen. :)

 7. Ikzelf ben altijd biseksueel geweest, alleen heb ik nu helemaal geen interesse in jongens meer (ze zullen me een worst wezen!). Ik voel me veel meer aangetrokken tot dames. En ik ontdekte het ook heeeel vroeg (ongeveer 8 jaar). Ik ben nu soort van verliefd op mijn lerares, maar ik weet echt niet wat ik met deze gevoelens voor haar moet! Kan iemand mij misschien helpen? Of een tip geven hoe ermee om te gaan. Alvast bedankt! Groetjes, Justagirl

 8. Ik ben ook al 52 en raak al heel lang niet meer verliefd/opgewonden van een man. Ik vind wel heel veel vrouwen echt mooi/aantrekkelijk.

 9. ik ben 50 en heb18 jaar met man gehuwd geweest . we zijn uit elkaar gegaan en 9 jaar verder besef ik dat ik nu stapelverliefd benop een vriendin . we geilen elkaar op door smsjes en zouden echt sex willen met elkaar . ook ik heb me afgevraagd hoe dit nu verder moet. ben ik nu inneens lesbisch. een man doet me niet veel meer . + ik neem geen pil meer en van een vrouw kan je dan ook weer niet zwanger worden

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.