18x Leuke Feiten over Thailand (Die je nog Niet Wist)

Travel · Door Ilse

thailand-tempel-reizen-strand

Thailand staat wereldwijd bekend om zijn exotische stranden, kleurrijke tempels en bruisende steden. Maar wist je dat dit prachtige Zuidoost-Aziatische land ook een schatkamer is vol fascinerende en verrassende feiten? Van culturele eigenaardigheden tot opmerkelijke tradities, Thailand heeft voor iedereen iets interessants te bieden.

In dit artikel nemen we je mee op een reis van 18 leuke en boeiende feiten over Thailand die je wellicht nog niet kende. Bereid je voor op een ontdekkingstocht vol verbazing en verwondering terwijl we duiken in de intrigerende wereld van het betoverende Thailand.

1. Thuis koken is niet gewoon

thailand-eten-straat-reizen

Wat dacht je hiervan voor een van de meest verrassende rare leuke weetjes? Thaise mensen koken zelden thuis, vooral als ze in grote steden als Bangkok wonen. Veel Thai wonen in kleine appartementen waar niet veel ruimte is voor een keuken, behalve een gootsteen en een koelkast voor de eerste levensbehoeften.

Bovendien is uit eten gaan zo goedkoop dat het vaak voordeliger is om een typisch straatgerecht te eten dan om de ingrediënten te kopen en het zelf te maken. En omdat Thais niet graag alleen eten, zijn ze vaak gemotiveerd om uit eten te gaan, zowel vanwege het gezelschap als vanwege het gemak en de kosten.

2. Thailand stond bekend als Siam en Siamese katten kwamen daar vandaan

Thailand stond bekend als Siam tot 1939, toen het werd veranderd in Thailand. Maar het werd weer terugveranderd in Siam voor een korte periode van 1945 – 1949 totdat het zijn huidige naam kreeg. Maar wist je dat Siamese katten oorspronkelijk uit Thailand komen? Dat verklaart de naam voor jou! Siamese katten worden in Thailand als geluksvogels beschouwd.

3. Rijst is het hoofdbestanddeel van elke maaltijd

Voor Thaise mensen is rijst zo belangrijk dat het op zichzelf staat als een eigen categorie. Het is niet zozeer een soort voedsel, maar een essentieel onderdeel van elke maaltijd, inclusief het ontbijt.

Een veelgebruikte manier om mensen te begroeten is te vertalen als ‘Heb je rijst gegeten?’, terwijl zeggen dat je honger hebt in het Thais letterlijk betekent ‘Ik wil rijst eten’.

4. Verwacht dat je je kleren aanhoudt tijdens een Thaise massage

Hoewel je vaak massagebedden ziet op de drukkere stranden van Thailand, wordt een traditionele Thaise massage meestal uitgevoerd met losse en comfortabele kleding aan. In tegenstelling tot andere massagevormen wordt bij de Thaise techniek je lichaam gestrekt en gedraaid met een opeenvolging van yoga-achtige bewegingen. Vaak gebruikt je therapeut het gewicht van zijn hele lichaam om je in verschillende posities te brengen en je hele lichaam te laten werken voor een onvergetelijke ontspannende ervaring.

5. Ongeveer 95 procent van de Thais is boeddhist

thailand-tempel-reizen-boeddhisme

Hoewel Thailand geen officiële religie heeft, is ongeveer 95 procent van de bevolking boeddhist. En als ‘hoeder van het geloof’ moet de Thaise koning altijd boeddhistisch zijn.

6. Thais eten met lepels en vorken

Bezoekers die Thailand voor het eerst bezoeken zijn vaak verbaasd over het duidelijke gebrek aan eetstokjes. Maar de waarheid is dat Thais alleen eetstokjes gebruiken als ze Chinees eten.

Voor de rest gebruiken ze een lepel als hun belangrijkste eet- en snijgerei, terwijl ze een vork gebruiken om voedsel op hun lepel te duwen.

7. Gefrituurde kakkerlakken zijn een populaire snack

Thailand is een populaire plek voor culinaire reizen, en met goede redenen. De intense combinaties van smaken die in de Thaise keuken worden gebruikt, maken het proeven van lokale lekkernijen een ware traktatie voor alle zintuigen.

Maar er zijn enkele Thaise favorieten waar je wat meer aan moet wennen, zoals gefrituurde kakkerlakken en andere insecten. Veel toeristen proberen ze uit op de Khao San Road, maar ze zijn eigenlijk geen gimmick zoals veel buitenlanders denken. Op beurzen en markten in het hele land zie je Thais zich tegoed doen aan een zak gefrituurde insecten op dezelfde manier als wij ons tegoed doen aan snoepjes of chips.

8. Thais aanbidden hun koninklijke familie

Thaise mensen hebben de grootst mogelijke adoratie en respect voor hun koninklijke familie, en dat is maar goed ook, want het wordt beschouwd als verraad om kritiek te leveren op of respect te tonen voor een lid van de monarchie.

Je zult ook zien dat Moederdag in Thailand wordt gevierd op de verjaardag van de koningin en Vaderdag op de verjaardag van de koning. Beide dagen worden door Thais in het hele land gevierd ter ere van hun geliefde monarchen.

9. De echte naam van Bangkok is een hele mond vol

Alleen buitenlanders noemen de hoofdstad van Thailand Bangkok. In het Thais is de echte naam Krung Thep. Maar zelfs dat is een verkorte versie van de volledige naam van de stad: de officiële naam van Bangkok is een van de langste namen ter wereld! Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom. Probeer dat maar eens te zeggen na een glas SangSom!

Krung Thep wordt vertaald als ‘Stad der Engelen’, terwijl Bangkok eigenlijk ‘dorp van wilde pruimen’ betekent, dus je kunt wel begrijpen waarom de Thais de voorkeur geven aan de eerste.

10. Thailand is de thuisbasis van ’s werelds grootste massief gouden Boeddha

thailand-tempel-reizen

Een van de indrukwekkendste bezienswaardigheden in Thailand is het 15 meter hoge gouden standbeeld van Phra Phuttha Maha Suwana Patimakon. Hoewel plunderaars door de eeuwen heen uit tempels stalen, werd dit beeld bedekt met stucwerk en daardoor gered. Het boeddhabeeld is miljoenen euro’s waard en weegd een indrukwekkende 5,5 ton. Je kunt het vinden in Wat Traimit in Bangkok.

11. De meeste Thais hebben een bijnaam

De meeste Thaise mensen hebben twee namen – hun volledige, officiële naam en hun bijnaam. Maar, in tegenstelling tot in andere landen waar een bijnaam meestal gewoon een verkorte versie van je echte naam is, hebben Thaise bijnamen betekenis en zijn ze gekozen door je ouders bij de geboorte.

Thaise ouders kiezen vaak namen met een betekenis in het Thais of woorden die ze mooi vinden klinken in vreemde talen.

12. Bangkok was ooit het ‘Venetië van het Oosten’

Nu we het toch over Bangkok/Krung Thep hebben, zou je geloven dat de stad vroeger op palen werd gebouwd met uitzicht op kanalen? Net als in Venetië dienden deze waterwegen of ‘khlongs’ als de belangrijkste reis- en transportroutes voor de stad. Nu zijn de meeste van deze kanalen gedempt, hoewel er nog steeds drijvende markten zijn voor toeristen en de lokale bevolking aan de rand van de stad.

13. De Thaise taal heeft 76 letters

Als je graag leuke weetjes leert over taal, dan heeft de Thaise taal veel unieke en interessante kenmerken. Er zijn 76 letters in het Thaise alfabet, waaronder 44 medeklinkers en 32 klinkers! Thai heeft ook vijf tonen, waardoor het erg moeilijk is om te leren. In onze westerse oren klinken veel tonen hetzelfde, maar een verkeerde verbuiging kan het verschil maken.

14. Thailand is nooit gekoloniseerd door Europeanen

In tegenstelling tot de naburige Zuidoost-Aziatische landen Laos, Myanmar, Vietnam, Cambodja en Maleisië, is Thailand nooit gekoloniseerd door Europeanen. Het lijkt dan ook toepasselijk dat Thailand in het Thais Prathet Thai heet, wat vertaald kan worden als ‘Land van de Vrijen’.

15. Het volkslied wordt twee keer per dag gespeeld

thailand-tempel-reizen-natuur

Als je ooit op een openbare plek bent om 8 uur ’s ochtends of 6 uur ’s avonds, wees dan bereid om op te staan, te stoppen met wat je aan het doen bent en te zwijgen als het volkslied speelt. Op deze tijden wordt de Thaise vlag gehesen en gestreken en het wordt als beledigend beschouwd om te praten of te blijven zitten als het volkslied speelt. Houd er ook rekening mee dat het Thaise volkslied voor elke film wordt gespeeld. Zorg ervoor dat je opstaat, de bijbehorende video bekijkt en zwijgt.

16. Hoofden zijn heilig en voeten zijn laag

De Thaise cultuur beschouwt het hoofd als het belangrijkste deel van het lichaam. Daarom mag je nooit het hoofd van iemand anders aanraken, zelfs niet dat van een kind.

Aan de andere kant van het lichaam beschouwen Thais voeten als laag. Voeten worden gezien als symbolen van onze verbondenheid met de aarde, die ons menselijk lichaam verbindt met lijden en strijd. Daarom moet je nooit je voeten op tafel leggen en je schoenzolen laten zien. En je voeten gebruiken om naar een ander persoon of een tempelbeeld te wijzen wordt gezien als het toppunt van onbeleefdheid.

17. Wees voorzichtig met je handen

Niet alleen wijzen of gebaren met je voeten is onbeleefd in de Thaise cultuur. Je wijsvinger gebruiken om naar iemand anders te wijzen is ook onacceptabel. Thais beschouwen de wenkende beweging die we in het Westen gebruiken ook als onbeleefd. In plaats van je handpalm naar boven te houden en je vingers te bewegen om te wenken, moet je mensen zeggen dat ze dichterbij moeten komen met je handpalm naar beneden.

Wat handen schudden betreft: hoewel het niet onbeleefd is, zul je het geen enkele Thai zien doen. In plaats daarvan doen ze de ‘wai’, waarbij ze hun handen tegen elkaar plaatsen en ze naar hun gezicht optillen terwijl ze hun hoofd buigen. Hoe hoger je je handen heft, hoe meer respect je toont.

18. Apen regeren in Lopburi

Ooit een stad willen bezoeken die wordt bestuurd door apen? Dan moet je naar Lopburi, waar makaakapen heersen in de oude stadswijk. Het apengedoe wordt nog vreemder in november tijdens het jaarlijkse ‘Monkey Banquet Festival’ in de Pra Prang Sam Yot tempel in Lopburi.

Het is misschien niet zo leuk als het legendarische Songkran festival, maar kijken naar 600 apen die zich tegoed doen aan menu’s van rijst, salades, tropisch fruit, worstjes en zelfs ijs is een echte must-see! De lokale bevolking houdt het om de harige wezens te bedanken voor de toeristen die ze naar de stad brengen en vanwege het geluk dat ze denken te hebben als ze de apen met respect behandelen.

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.