Normaal gesproken bewegen de vezels in een spier nooit allemaal gelijktijdig, maar wisselen ze elkaar onderling af. Spierkramp in je benen, kuiten of tenen wordt veroorzaakt doordat alle spiervezels van een bepaalde spier of spiergroep opeens allemaal tegelijkertijd samentrekken, wat dus eigenlijk niet de bedoeling is.

De spieren krimpen bij de samentrekking met volle kracht ineen, waardoor typerende, stekende kramppijn ontstaat. Deze verkramping kan er bovendien voor zorgen dat ledematen ongecontroleerd bewegen en pijnlijk samentrekken. Hieronder vind je 9 tips waarmee je spierkramp in je benen, kuiten en tenen kunt voorkomen en krampen tussentijds kunt doorbreken…

Waar hebben mensen het vaakst last van spierkramp?

Spierkramp kan zich in principe in elke spier voordoen. Zo ervaren sommige mensen regelmatig merkwaardige, kleine krampjes in de spiertjes rondom de ogen of in de hartspier. De volgende vormen van spierkramp komen veel vaker voor:

De plekken waar spierkramp zich echter vertuit het vaakst en het hevigst manifesteert zijn de benen, kuiten, voeten en tenen!

9 tips om verkramping van spieren te voorkomen

Omdat spierkramp enorm pijnlijk kan zijn, zijn talloze mensen op zoek naar manieren om krampen te voorkomen of genezen. Hieronder vind je 9 praktische & effectieve tips om o.a. kramp in je benen, spierkramp in je voeten en verkramping van je kuiten te tegen te gaan:

1. Spierkramp door mineralentekort

Verkrampingen –zoals beenkramp & kuitkramp– kunnen gemakkelijk worden veroorzaakt door een elektrolyten-stoornis of vitaminegebrek. Het is dan ook van cruciaal belang dat je de juiste vitamines, mineralen en spoorelementen binnenkrijgt om krampen in o.a. benen, kuiten en voeten te voorkomen.

De volgende voedingsstoffen kunnen kramp helpen voorkomen: vitamine B-complex, vitamine D, vitamine E, magnesium, calcium, zink en natrium. Een tekort aan deze voedingsstoffen in je bloed kan juist verkramping van je spieren veroorzaken! Als je vaak last hebt van spierkramp, laat dan eens bloed prikken om te testen op tekorten aan vitamines & mineralen. Wellicht doet een magnesiumtabletje al wonderen om je krampen te verhelpen.

2. Verstoorde vochtbalans veroorzaakt krampen

Kramp in been, kuit, nek, voet of arm wordt in veel gevallen veroorzaakt door een slechte interne vochthuishouding of vochtbalans. Je kunt je vochtbalans herstellen en zodoende verkramping van spiervezels voorkomen door:

Veel water te drinken (vooral als je veel sport en/of zweet); minder zout te eten (vooral bij overmatig zoutgebruik); meer zout te eten bij een natriumtekort; vocht-afdrijvende middelen zoals plastabletten te mijden; alcoholgebruik te matigen. Zodra je vochtbalans zich herstelt, zul je gegarandeerd minder last hebben van spierkrampen.

3. Verkramping wegens verkeerde lichaamshouding

Veel mensen krijgen gedurende de nacht last van spierkramp in de kuiten, verkramping van de tenen of krampen in de voeten. Deze nachtelijke spierkrampen worden in veel gevallen echter al gedurende de dag uitgelokt.

Nachtelijke kramp in je benen ontstaat namelijk in veel gevallen doordat je overdag een verkeerde sta- of zithouding aanneemt. Vooral langdurig in dezelfde houding staan of achter een bureau zitten werkt spierkrampen in de hand. Je kunt kramp dan ook helpen voorkomen door regelmatig een stukje te gaan wandelen, waardoor je spiervezels de gelegenheid krijgen om te ontspannen en “resetten”.

4. Spierkrampen bij lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging speelt een belangrijke rol bij het ontstaan & voorkomen van krampen. Vooral spierkramp in de benen, kuiten, voeten, rug of nek wordt in veel gevallen veroorzaakt door te veel, te weinig of verkeerde lichaamsbeweging.

Als je weinig tot niet aan lichaamsbeweging doet, dan, heb je een vergrote kans op verkrampingen. Als je echter te vaak en te langdurig sport, raken je spieren uitgeput, verzuurd en/of overbelast. Ook hierdoor kan kramp in benen/kuiten ontstaan. Als je krampen wilt voorkomen, dan dien je dus regelmatig te sporten, maar niet overdreven vaak of lang. Bovendien is het belangrijk om op een gecontroleerde en ergonomisch verantwoorde manier te bewegen. Een coach, trainer of instructeur kan je hier desgewenst in adviseren en begeleiden.

5. Hoge bloeddruk veroorzaakt spierkramp

Kramp in je benen, spierkramp in je kuiten en verkramping van je nek worden in veel gevallen veroorzaakt door een verhoogde bloeddruk ofwel hypertensie. Je bloeddruk wordt vooral hoger als je veel zout eet, weinig beweegt en te kampen hebt met overgewicht…

Maar ook overmatig alcoholgebruik, bepaalde medicijnen en de anticonceptiepil kunnen hypertensie veroorzaken en zodoende krampen in o.a. kuiten, benen en voeten in de hand werken. Kortom: als je vaak last hebt van spierkramp, laat dan eens je bloeddruk meten!
Hier kun je desgewenst je huisarts om vragen.

6. Spierkrampen wegens lage bloedsuikerspiegel

Je bloedsuikerspiegel betreft de hoeveelheid glucose die in je bloedbaan circuleert. Als de hoeveelheid glucose in je bloed te laag is, dan spreekt men van hypoglykemie oftewel een verlaagde bloedsuikerspiegel. Kramp in je spieren kan worden veroorzaakt door een te lage bloedsuikerwaarde.

Als jouw spierkramp wordt veroorzaakt door hypoglykemie, dan kan een beetje suiker uitkomst bieden. In sommige gevallen kun je kramp in je spieren (kuitkramp, beenkramp, nekkramp e.a.) dus simpelweg helpen voorkomen door een dropje, zuurtje of chocolaatje te nemen.

7. Kou kan kramp in de hand werken

Kou behoort tot de belangrijkste oorzaken van spierkrampen. Vooral kramp in je benen, kuitkramp en verkramping van je voeten worden vaak veroorzaakt door kou. “Normale” kou (door koud weer/gebrek aan zonlicht) is funest, maar blootstelling aan koud water, sneeuw of een ijskoud oppervlak is nog een graadje erger.

In sommige gevallen kun je spierkramp dus simpelweg bestrijden met warmte. Als je vaak last hebt van krampen in je kuiten of voeten, gebruik dan dik beddengoed, warme nachtkleding, een warmwaterkruik, pantoffels of eventueel een elektrisch deken gedurende de nacht.

8. Verkrampingen door overmatige spierspanning

Kramp in je spieren (benen, kuiten, voeten, tenen, nek, hand, vingers etc.) wordt –direct of indirect– altijd veroorzaakt door overmatige spierspanning. Overmatige spanning in je spieren kun je logischerwijs voorkomen door je spieren te ontspannen.

Het vervelende van krampen in je spieren is doorgaans dat het extra veel pijn doet als je ontspant. Toch is herhaaldelijk spannen en ontspannen van je verkrampende spieren een perfecte methode om je spierkrampen te verhelpen. Ook het warm wrijven, strekken of masseren van je spieren kan het spanningsreflex (en daarmee de spierkramp) doorbreken.

9. Slechte doorbloeding = spierkrampen

Spierkramp in je tenen wordt vaak veroorzaakt door een slechte doorbloeding van voeten of benen. De doorbloeding van je beenspieren en voetspiertjes wordt meestal verstoord door slecht passende schoenen of een onnatuurlijke zithouding. Als kramp in je voeten en tenen wilt voorkomen, kun je dus maar beter goed aansluitende, comfortabele schoenen dragen en netjes rechtop zitten.

Een slechte doorbloeding zorgt voor een belemmerde zuurstoftoevoer naar je spieren, en een zuurstoftekort veroorzaakt krampen. Je doorbloeding kan verslechteren door strakke kleding, maar ook door stoornissen in je vaatstelsel. Zelfs een maaltijd kan bijdragen aan een zuurstoftekort, want als je net hebt gegeten, zal een extra groot deel van je zuurstofrijke bloed richting je maag worden gepompt om de spijsvertering te ondersteunen.

Draag vooral nooit langdurig hoge hakken of knellende laarzen als je regelmatig verkramping van je kuiten of voeten bemerkt. Wissel je schoenen regelmatig af en draag geen strakke sokken. Let bovendien op je zithouding… Door in hoeken van 90 graden op je stoel te zitten, blijven je benen optimaal doorbloed en voorkom je kramp in kuiten, voeten en tenen. Leg je benen vooral niet over elkaar.

Mogelijke oplossingen bij kramp op een rijtje

Bij regelmatig terugkerende (nachtelijke) spierkramp is het vooral belangrijk om de achterliggende oorzaak op te sporen en weg te nemen.

Raak je maar nier bekend met de oorzaak van jouw krampen? Dan hierbij de beste tips, middelen en methodes ter voorkoming, behandeling of vermindering van spierkramp:

 • Let op wat je eet; krampen zijn vaak gerelateerd aan voedingsintolerantie, bijvoorbeeld voor koemelk, gluten/tarwe, suiker, alcohol, cafeïne/theïne, sulfiet of gist
 • Ook bepaalde synthetische additieven oftewel E-nummers (o.a. kleurstoffen, smaakversterkers en zoetstoffen) worden veelvuldig gelinkt aan spierkrampen
 • Krampende spier blootstellen aan intense warmte c.q. hitte: een hotpack, elektrische deken, elektrisch warmtekussen, kruik of heet bad
 • Vitamines aanvullen; met name vitamine B-complex, vitamine D & vitamine E
 • (Veel) meer water drinken
 • Voldoende onbedekt in de zon lopen zodat je huid vitamine D3 kan absorberen
 • Magnesium, kalium, calcium en/of zink innemen (bij voorkeur via natuurvoeding)
 • Natrium (zout) minderen + geraffineerd keukenzout inruilen voor “heel” zout
 • Slapen in een ergonomisch gevormd en verstelbaar bed met hoogwaardig matras, hoofdkussen en (wollen) deken
 • Een klein stukje wandelen
 • Medicijngebruik in overleg met arts (o.a. bètablokkers, diuretica e.a.) herzien en aanpassen
 • Overstappen van anticonceptiepil
 • Een stootje suiker (paar dropjes of een Dextro-tabletje) eten
 • Spieroverbelasting & spierverzuring (melkzuur) tot een minimum beperken
 • Warming-up, cooling-down & vooral rek- en strekoefeningen voor en na het sporten
 • Altijd 1 rustdag inlassen tussen 2 sportdagen c.q. trainingsdagen
 • Dikke, warme sokken aandoen, vooral ook in bed
 • Overdag nooit op blote voeten lopen; dus altijd schoenen of pantoffels aandoen, zelfs als je overwegend warme voeten hebt
 • Steunkousen, zwachtels of rekverband dragen rondom ledematen die veelvuldig verkrampen
 • Met regelmaat een professioneel masseur bezoeken
 • Krijg je last van spierkramp bij warmte of oververhitting, neem dan een koud voetenbad of ga op ijskoude tegels staan.
 • Goed schoeisel dragen; veel modieuze schoenen veroorzaken een barre loop- en stahouding en werken spierkramp enorm in de hand. Dit merk je doorgaans pas nadat je je schoenen uittrekt
 • Stop met roken; stoffen zoals nicotine en teer verslechteren de bloedtoevoer naar je spieren en vergroot de kans op krampen aanzienlijk
 • Voorkom uithongering & ondervoeding; uitputting of gebrekkige omzetting van glucose en glycogeen in de spieren kan namelijk tot spierkramp leiden
 • In overleg met een arts zeer lage dosis antipsychotica zoals risperidon (Risperdal)

Tip: kijk eens of een kwalitatief hoogstaand multivitaminesupplement  (van A tot zink) verbetering brengt, dan weet je meteen of jouw spierkramp van doen heeft met een vitamine- of mineralengebrek ligt.

Wat kun je doen tijdens kramp?

Tijdens een krampaanval is het vooral prettig om de optredende spierreflex te doorbreken. Dat doe je onder andere door:

 • Voorzichtig en gecontroleerd rekken oftewel uitrekken, dus je spier langer maken
 • Je tenen op en neer wiebelen
 • Masseren, wrijven + knijpen in de krampende c.q. verkrampte spier
 • Je voeten naar boven en naar beneden klappen
 • Op je tenen en vervolgens op je hakken gaan staan
 • Indien nodig een handdoek tegen je voetzool leggen, met iedere hand een handdoekuiteinde vastgrijpen en je voet/knie richting je hoofd trekken
 • Squatten: wijdbeens gaan staan, met de voeten naar voren en door je knieën gezakt, en vervolgens met je billen richting vloer zakken en weer terug

En dan zijn er nog de huis-tuin-en-keuken trucjes en middeltjes die volgens sommigen werkzaam zijn om krampen te voorkomen of doorbreken:

 • Kinine c.q. quinine (Inhibin, Hexaquine e.a.) gebruiken: een alkaloïde uit boombast (overigens achterhaald v.w.b. spierkramp)
 • Bitter Lemon, Tonic of Schweppes drinken (i.v.m. kinine)
 • Gatorade drinken (i.v.m. elektrolyten)
 • Aangedane plek insmeren met Tijgerbalsem
 • Of inspuiten met Algis Huidspray
 • Zout in je sokken strooien
 • ‘Pickle Juice’ drinken: het azijnrijke sap uit een pot augurken
 • Spiroflor SRL (homeopathisch middeltje van VSM)
 • Regelmatig bananen & tomaten eten (vooral een banaan kan spierkrampen tegengaan omdat ‘ie mineralen en snelle suikers levert die de vochthuishouding, elektrolytenhuishouding en bloedsuikerspiegel ten goede kunnen komen)
 • Een stuk “echte” zeep (Sunlight e.a.) onder je matras leggen
 • Een stuk metaal in bed leggen, ter hoogte van je benen
 • Een ijzeren vijl onder je bed leggen

Geef tijdens een aanval van spierkramp overigens nooit een plotselinge ruk aan de spier; dit kan een verregaande spierbeschadiging c.q. spierblessure (zweepslag, verrekking, inscheuring e.a.) veroorzaken.

Tot slot

Bedenk –ondanks dat de exacte functie van spierkramp vooralsnog niet bekend is– dat hartkramp ontstaat bij hartproblemen, maagkramp bij maagproblemen en darmkramp bij darmproblemen. De kans zit er dus dik in dat ook krampen in skeletspieren een teken zijn dat er iets mis is met de krampende of verkrampte spier in kwestie. Probeer daarom altijd de onderliggende oorzaak van stelselmatige spierkramp te achterhalen en indien mogelijk te behandelen.

Heb jij regelmatig last van beenkramp, kuitkramp, krampen in je nek, spierkramp in je vingers, verkramping van je tenen of kramp in je kaak of rug? En heb je bovenstaande tips tegen spierkrampen geprobeerd? Laat hieronder je reactie c.q. ervaring achter!

288 Reacties

 1. even een vraag… Hoe zit het met straling bijvoorbeeld van een dect telefoon of van wifi. metaal trekt straling aan.. zit nu te denken aan mijn pocket veren matras..Ga eens proberen om op een ander matras te slapen… baad het niet dan schaad het niet..

 2. Ik heb, na 17 jaar van alles geprobeerd te hebben tegen mijn nachtelijke spierkrampen, iets nieuws ontdekt. Ik gebruikte dus eerder al magnesium, een antidepressivum, inhibin en clonazepam. Maar niet leek het eeuwig uit te houden.. Echter, de laatste weken viel het me wel op dat ik die krampen ’s nachts in alle hevigheid kreeg toen ik wakker werd en ik het gevoel kreeg dat het eens tijd was om naar het toilet te gaan (urineren, stoelgang). Ik had al langer het gevoel dat ik -ook overdag- meer naar het toilet moest gaan dan ik vroeger gewend was. Ik dacht dat dit kwam doordat ik veel lactosevrije volle melk drink. Maar ik kwam op het idee dat ik misschien een soort chronische diarree had en ik probeerde dan maar eens Loperamide HCL 2mg uit. En het lukte! Ik heb geen diarree meer en ook geen nachtelijke beenkrampen. Bovendien slaap ik nu gelijk een roos! Het is jaren geleden dat ik nog zo goed geslapen heb en dat is natuurlijk belangrijk voor overdag. Ik moet er nog eens met mijn huisarts over praten maar dat laat ik hier terzijnertijd wel weten welke zijn commentaar zal zijn. Neem ook in acht dat mijn probleem met nachtelijke beenkrampen pas begonnen is (dus 17 jaar geleden) na een gastric bypass-operatie. Derhalve leek het me nog zo gek niet dat ik de oorzaak in mijn ingewanden moest gaan zoeken. Maar wie denkt daar nu in ’s hemelsnaam aan?

  • Er staat een fout in mijn bericht: ik kreeg 17 jaar geleden geen gastric bypass-operatie maar een gastric banding-operatie. Een maagbandoperatie, dus.

  • Beste allen. Ik heb na 30 jaar kramp een oorzaak gevonden waarover ik nooit gelezen had: APNEU! Ik stond gemiddeld 10-12 keer per nacht naast mijn bed met overal kramp. Magnesium hielp een beetje, geen koffie/alcohol in de avond ook. Ik dacht ’s nacht wakker te worden doordat ik begon te snurken als ik in slaap viel maar ik vond het wel vreemd dat ik dan bij het wakker worden even al mijn spieren samenspande met alle gevolgen van dien. Mijn vrouw ontdekte dat ik soms een poos niet ademde zodoende deed ik een apneu slaaponderzoek en bleek ik tot 20 x per uur en soms tot 1 minuut niet te ademen. Ik had permanent pijnlijke kuiten en werd moe wakker. Nu een half jaar zo’n apneu masker en NOOIT meer kramp. Ik wordt uitgerust wakker en heb nu gemiddeld 3 ademstops per uur. Ik voel me 10 jaar jonger!!! Web je vragen, mail me dan even, ik wil graag helpen omdat ik zo blij ben.

  • Dankjewel voor het delen van je verhaal over de potentiële verbanden tussen spierkramp enerzijds en apneu anderzijds. In dit artikel over slaapapneu en ademstops kunnen eventuele geïnteresseerden desgewenst meer lezen over de symptomen en gevolgen van apneu.

  • Ik heb dus ondertussen mijn huisarts ontmoet en eerst keek hij wat verwonderd, maar na mijn uitleg liet hij mij zoiets verstaan als:”Darmen, die zijn de helft van iemands leven!” Hij bedoelde waarschijnlijk: “Darmen, die maken de helft van mijn diagnoses uit!” Goed, ik heb nu geen nachtelijke beenkrampen meer, al sedert mijn eerste bericht hierover rond 17 juni. Mijn stoelgang is nu veel vaster dan vroeger. Ik moet zelfs af en toe eens een dag stoppen met Loperamide ander raakt hij er te moeilijk uit! Maar ik ben van mijn beenkrampen vanaf en dat is ’t bijzonderste!!

 3. Heftige kramp in zijkant bovenbeen. Ik neem dan een klein lepeltje suiker. Het helpt vrij snel.

 4. ik neem al een jaartje in de morgen een glas water met een theelepel baking soda. sindsdien zelden nog last van kramp (baking soda = natriumbicarbonaat = zuiveringszout).

 5. Wat opvalt is dat ik niemand over de combinatie kramp en plassen hoor. Zelf merk ik dat ik s´nachts wakker word van de kramp en dan vaak ook moet plassen. Als ik geen plasdrang heb probeer ik toch naar de wc te gaan en kan dan weer een tijdje slapen. Is er een verband tussen kramp en plassen?

  • Of er een verband is? Ja, dat denk ik wel. Zie mijn artikel over mijn onrustige stoelgang die ik heb kunnen kalmeren met Loperamide HCL. Het kwam bij mij ook voor ik ’s nacht plasdrang kreeg zonder eigenlijk stoelgangdruk te voelen. Ook dàn kwamen er bij mij beenkrampen voor maar meestal waren die verbonden aan mijn stoelgang. Misschien helpt het om eens te praten met 1. een uroloog of 2. een gastro-enteroloog. Misschien komen jouw moeilijkheden, net zoals bij mij, wel voort uit de organen, die daarbij horen. De meeste mensen vinden dat misschien wel vreemd maar nu heb ik daarover een andere mening gekregen.

 6. Al diverse keren flauwgevallen door kramp in bovenbeen. Het komt opzetten waarna ik het bewustzijnsverlies en heel heftig en hard ga snurken duurt 1 à 2 minuten. Als ik bijkom vreselijk zweten daarna overgeven. Al diverse onderzoeken gehad, maar geen oorzaak gevonden.

  • Hoi, hebben ze ook al naar jou maar en darmen gekeken. Ben jij misschien allergisch voor een bepaald voedingsmiddel.?

 7. heb artrose aan mijn knie en nu regelmatig erge kuitkrampen en wel s nachts en doet erg pijn wat kan ik daar het beste aan doen?

  • Conifeerke

   Neeltje Ga naar een osteopaat hij kan heel veel doen. Succes!

  • Tip: Het viel mij op, dat ik na het eten van chocolade altijd heftige spierkrampen kreeg ’s nachts in de benen. Dit kan ik nergens terugvinden in de literatuur.. Dus nu geen chocolade meer helaas! Ik had gisteren gezondigd, en jawel hoor vannacht was het weer raak!

 8. ik heb al jaren last van spierkrampen in benen en voeten. Na allerlei onderzoeken EMG, echo’s en röntgenfoto’s kan men niets vinden. De laatste specialist die ik bezocht haalde weer de diagnose uit 1994 uit de mottenballen: fibromyalgie. Destijds was dit een etiketje dat op vage klachten werd geplakt, tegenwoordig schijnt het toch een “echte” afwijking te zijn. Ik twijfel nog en weet zeker dat het uit mijn rug komt of zo, maar de artsen willen niet meer onderzoeken doen. Resultaat: aan de morfine, want de pijn is niet meer te harden. Hele etmaal krampen. Heb nu Fentanylpleister dat helpt wel om te slapen en ergste pijn maar zeker niet tegen de krampen. Ook Oxycodon (veel bijwerkingen) hielp niet tegen de krampen. Ben radeloos ik ben 70 en wil niet tot mijn dood deze ellende hebben!!!

  • Misschien dat ik naar de bekende weg vraag, maar heb je al geprobeerd om mineralensupplementen in te nemen tegen de spierkrampen?

  • Paul: ja ik heb Magnesium en. Vitamine B en zware tablet vit D

  • Vitamines zijn inderdaad ook belangrijk, maar ik bedoelde –naast magnesium– vooral ook de elektrolytische macromineralen en sporenelementen calcium, kalium, natrium, chloride, (bi)carbonaat en fosfaat… Tekorten hieraan kunnen spierkrampen in de hand werken, maar overschotten evengoed.

  • Beste Ankie. De zogenaamde fibromyalgie heeft heel vaak als oorzaak vitamine B12 tekort. Ook kan er een tekort zijn aan co-enzym Q10, een lichaamseigen stof. In te nemen Ubiquinol, de best opneembare vorm. Groeten en sterkte.

  • Na jaren inhibin geslikt te hebben vanwege kuitkrampen, krijg je dat nu alleen nog maar op recept. Eerder kon je ’t zonder recept kopen bij apotheek. Mijn huisarts schrijft het liever niet voor. I.v.m. slaapproblemen liep ik bij slaappoli. Door neuroloog daar kreeg ik PREGABALLINE voorgeschreven. Dit helpt veel beter tegen de kuitkrampen en ik slaap er goed van.

  • Ga eens naar een orthomoluculair arts en of naar iemand die Emmer therapie geeft

 9. Wat een boel reacties! Zelf heb ik ongelofelijk veel baat bij mijn fleece dekentje. Ik heb t al vele klanten van mij geadviseerd en menigeen van de krampen afgeholpen. Tegenwoordig koop je voor €5,- al een dekentje bij de Hema o.i.d. Deze vouw je dubbel en leg je op je onderlaken en daar slaap je op! Geweldig lekker om pijnvrij te slapen! Het is voor sommigen misschien even wennen (i.v.m. de warmte) maar oh zo ontspannend wakker worden. Soms heb je niet in de gaten dat je onderbenen overdag ijskoud aanvoelen loop daarom nooit op blote voeten! En probeer deze TIP.

  • Hoi Marjolein! Ik ben thans 71, niets mee te maken, ik voel mij 25, maar ik heb al enige jaren behoorlijk last van kramp, tijdens het slapen in mijn onder benen en met name aan de zijkanten van de kuiten! Heel pijnlijk! Heb eergisteren deze site bezocht en lees daar jouw advies over de vlies deken. meteen uitgeprobeerd, super! Heb gisteren nacht voor het eerst geen kramp gehad geweldig! De vlies deken dubbel op de helft van de matras leggen ga liggen dekbed over je heen en klaar. Ik weet niet of het bij iedereen werkt want ieder mens is tenslotte anders maar bij mij werkt het. Maar hoe kan het dat het werkt? Zelf denk ik dat het misschien iets te maken heeft met statische elektriciteit. die zich sowieso al in dit materiaal bevind maar nog eens extra wordt geactiveerd door de beweging die wij zonder meer in onze slaap maken dus ook met onze benen. Als ik toch een lichte aankondiging van kramp voel opkomen beweeg ik mijn benen even over de vlies deken en bemerk dan dat het onmiddellijk afneemt. Wat ik ga doen is de vlies deken vlak voor het slapen gaan even langs elkaar te wrijven waardoor er extra “elektriciteit” ontstaat kijken wat dat doet! Heel hartelijk dank voor je perfecte advies!

  • ik probeer dit zeker uit ,ben nu met kinine gestart en voel me slecht

 10. Ik ben een vrouw van 61 jaar. Kuitkrampen ’s nachts (uitrekken tijdens slaap p.o.) ken ik al jaren, eveneens kramp in tenen en soms ook handen. Maar wat ik twee nachten geleden had! Ik stond binnen een tel naast mijn bed, was ook al vaker gebeurd, maar nu was de pijn zo extreem en ik voelde de spier zo hevig samentrekken dat ik dacht flauw te vallen. Volgende ochtend naar huisartsenpost want kuit dik en hard. Geen zweepslag zei de arts maar heftige verkramping. Ik kan niet lopen (voortbewegen via rollator) en zeker niet de hiel naar beneden doen bij staan. Ik loop normaal gesproken niet met behulp van een rollator, maar door de kuitspierblessure nu dus wel. Lijkt alsof de spier een stuk is verkort (nee, ik draag nooit hakken, altijd sneakers). Ben nu steeds bang dat het weer gebeurt want het was gruwelijk. Uit het verhaal begrijp ik dat ik had moeten blijven liggen maar het was de reflex. Zou er iets erg beschadigd zijn nu? Ik had veel gestaan die dag. Ik nam al Dr. Schüssler Celzouten, maar nu neem ik hogere dosis: magnesium phosphoricum d12 per dag en ook 12 van natrium phosphoricum en calcium phosphoricum. Verder arnica olie van Weleda erop (kan nu net een aanraking hebben) en kruik. De avond voordat het gebeurde had ik een vrij heet voetbad genomen. Kan ook zijn dat de afvoer van afvalstoffen daardoor te talrijk was misschien?

  • Hallo allemaal even een super tip geloof het maar, ook ik had heel veel spierkramp. Had al eens bloed laten prikken maar geen magnesiumtekort. Na lang wachten toch maar weer naar de huisarts en die rade mij aan elke avond een appel te eten maak niet uit wat voor maar gewoon na het eten of de koffie. Ik doe dit nu 5 weken en heb geen kramp meer. Kan me gewoon weer uitrekken.

  • Ik had ook een paar weken geleden vreselijke kramp in mijn rechter kuit. had volgende dag pijn bij het lopen, heb er paardenkracht op gesmeerd en was snel over.

  • Chriscaatje

   Ik was al jaren aan het werk in de medische sector en toen ik redelijk vroeg opstond (5u) kreeg ik weer kuitkrampen… maar deze keer gingen ze niet meer weg, het werd chronisch en heb mijn huisarts gebeld, die direct naar mij toekwam en gaf mij meteen kininesulfaat 100 mg en een voorschrift om aan de apotheker kininesulfaat te laten maken, zodat ik 2 maal daags 100 mg kon innemen… Pfff… ik was gered en kon weer werken. Nu ben ik 67 jaar en krijg weer last van kuitkrampen in de namiddag. Zou ik die kininesulfaat nu 3 keer per dag mogen innemen. Mijn goede arts is al een tijdje in pensioen en andere artsen weten niet goed wat ze moeten zeggen… Ik heb ook MG, diabetes type 1, mijn kuitspieren zijn al eens door gestampt op de tram en konden niet meer geopereerd worden, maar groeiden een paar mm terug aan. Ik heb buik en botoedeem en neem vocht afdrijvende middelen. Wie weet raad?

  • Bedankt voor je bijdrage en super dat je deelt dat een trilplaat bij jou zo goed werkt! Hopelijk hebben meer mensen daar baat bij. Reacties worden op Gezond’r niet automatisch geplaatst, vandaar de kleine vertraging.

  • Willie Wie?

   ik was er al naar op zoek, maar er is wel weer ook ’n nadeel voor me aan. Ik ben er na alle jarenlange experimenten van huisarts en apotheek via allergoloog achter gekomen dat het niet de hulpstoffen waren, maar het soort medicijnen zelf waar ik ’s nachts teenkramp, enkelkramp, beenkramp en lieskrampen van had, tot later wel 5x toe en niet zo zuinig ook. De kuitkrampen tijdens de zwangerschap waren er niets bij (toen al best erg, pfff). Mijn beide benen trokken van mijn enkels tot in mijn liezen helemaal krom in rust en in bed en als ik dan soms meest… mijn spieren stonden echt op scheuren, doodeng! Ik heb heel wat gezondheidsproblemen en leefproblemen door al die rotzooi en dat gewissel ermee door iederéén vanwege het geld. De ziektekostenverzekering doet er nog het minst moeilijk over. Ik heb zelf uit moeten vinden dat er ’n deel plastablet in 1 medicijn zat en kreeg toen ’n andere samenstelling met ’n apart plastablet. Wat ’n ramp! Toen de “doktersbijbel” uit was en ik wel 10x ’n andere tablet had moeten proberenm gaf de huisarts toe dat hij het niet meer wist. Klaar en zoek het maar uit. Ik had enorme vochtproblemen en mijn vel stond op strakker kan het bijna niet en zeer dat dat deed. Ik kon geen schoenen meer aan en dat had ik vóór die medicijnen niet! Drie jaar moeten worstelen en vooral zomers ’n gigantisch probleem. Ben er nooit meer aan begonnen en ben nog meer op mijn eten gaan letten en dat gaat tot nu toe prima: al 2 zomers geen last meer gehad dan ’s middags iets knellende schoenen, maar dat is de ook de leeftijd en komt ook door de inmiddels ontstane knokkels. Ik moet nu géén Irbesartan meer slikken en heb weer Aprovel, maar omdat dit inmiddels van ’n andere farmaceut komt heb ik ook weer zelf uitgevonden dat ik halve doseringen kan bestellen en die ook nog eens kan halveren, zodat ik 4x per dag ’n kwart binnenkrijg en dan moet ik ze wel nog precies doormidden breken (niet echt handig met zo’n klein ding en zelfs allemaal nog afgeraden vanwege de last daarvan –wat héét– door de apotheek!) anders krijg ik onmiddellijk weer krampen in tenen, aan enkels of kuiten, maar niet erger meer gelukkig. Nu heb ik met veel moeite ’n Baxterrol gekregen, maar na amper 2 maanden tijd zijn er alweer 5 medicijnen gewisseld, waarvan 1 al 2x. de Aprovel heb ik er echter, ook weer op eigen initiatief, mooi buiten weten te houden en de oude medicijnen bewust niet gelijk ingeleverd. Ik heb ze betaald en ze zijn vergoed, dus? Ik hoop met mijn relaas anderen te kunnen helpen, zodat er éérder overleg plaats kan vinden en jarenlange ellende en spierpijn / spierkramp bespaard kan blijven, want dat vreet zó aan je dat het nog traumatisch uit kan pakken! Liefs, Willie Wie?

  • Marianne. Mijn man heeft 9 jaar Parkinson. Trillingen niet te zien alleen van binnen. Medicatie daarvoor + Begeleiding van goede neuroloog. Trillingen in rechterbovenbeen ontaarden dagelijks in pijnlijke krampen. Massage, osteopathische behandelingen, 30 ml. Nano-magnesium, 2-wekelijks dry-needling.. geen effect…. bovenstaande adviezen gelezen…maar wie weet nog meer ?

 11. Ik heb oplossing. Ik had iedere dag kramp in onderbenen, voeten en tenen. Na eerste behandeling heb ik geen last van en nu al 1 week kramploos. Ik gebruik gewoon een trilplaat, die je 10 minuten op moet staan… Ik hoop, dat iedereen geneest… Joop

  • Wat fijn om op deze manier van je krampen af te zijn. Mag ik vragen wat voor soort trilplaat? Vr.gr. Maggy

  • Bij mij veroorzaakt de trilplaat pas spierkrampen. Krampen onder de ribbenkast, tenen en kuiten. Geen trilplaat voor mij.

 12. Hallo, hopend dat iemand mij kan helpen. Al een vijftal jaren heb ik last van teenkrampen in beide voeten, maar… alleen als ik toe schoenen aan doe. Ik kan het hooguit een kwartiertje uithouden en ook als ik gewoon op een stoel blijf zitten of met de auto moet rijden. Heb al alles geprobeerd, vitamines, pillen hier, pillen daar… Heb zeker 100 paar schoenen en laarzen, merk en geen merk, verschillende inlegzolen, steunzolen speciaal voor mij gemaakt, enz. enz. Loop winter en zomer blootsvoets met slippers en is echt geen zicht. Wie helpt?

  • Heb je al VivoBarefoot geprobeerd? Alsof je op blote voeten loopt, maar toch een schoen. Ik heb alleen nog maar schoenen van dit merk en al mijn andere schoenen op marktplaats gezet. Er zijn ook nog andere merken ‘barefoot schoenen’.

 13. Sinds een jaar heb ik last van kramp in mijn rechterkuit. Soms met tintelingen in mijn tenen. Dit komt overdag opzetten, eigenlijk sta ik er steeds vaker mee op of zit het er al voordat ik beneden ben. De huisarts dacht eerst aan vitamine D tekort dit wees het bloedonderzoek ook aan. Fysio dacht aan een hernia, uiteindelijk bij de neuroloog beland en MRI gemaakt. Hernia was het niet, mogelijk wel een beknelde zenuw. Nu inmiddels 2 injecties gehad om de zenuw “lam te leggen” maar dit heeft geen effect. Ik heb in principe geen last van mijn rug. Heb juist het idee dat het vanuit de bilspier komt. Mijn benen en onderrug voelen wel erg stijf aan maar ik kan overdag ook moeilijk bewegen en sporten al helemaal niet meer. Slik al vitamine D en magnesium, heb een warmtedeken en ook al wietolie geprobeerd. Las hier iets over meer water drinken dus dat gaan we ook nog proberen. Klinken mijn klachten bekend (overdag voortdurend kramp, kan ook moeilijk rechtop zitten)? Wat kan ik nog proberen? Ik heb ook reuma maar dat was redelijk onder controle. Iemand tips?

 14. Ik vraag me af of al die mensen die zo veel last hebben van krampen in de benen / armen wel eens door een neuroloog onderzocht zijn. Dat is bij mij wel gebeurd en ik bleek een forse neuropathie te hebben een zogenaamde CIAP dat staat voor chronische idiopathische (wil zeggen, dat men geen oorzaak weet) axonale (soort) polyneuropathie met als gevolg zenuwpijnen en heftige krampen ’s nachts. Ik heb van alles geprobeerd aan medicijnen, wietolie, cannabisthee, maar niets heeft tot nu toe geholpen. De artsen weten niet goed hoe deze krampen te voorkomen of te verminderen. Het enige dat bij mij helpt als de krampen niet te harden zijn en ik de kramp er niet uit krijg is een hete douche op mijn pijnlijke benen daardoor ontspant alles weer een beetje en kan ik weer een klein uur verder slapen. Ook ik slik vitamine E, magnesium, gebruik geen cafeïne, drink veel water, beweeg voldoende en doe mijn oefeningen bij de fysiotherapeut. Helaas geen verbetering, maar eerder verslechtering.

 15. Zoals eerder gemeld had ik heel veel succes met het middel “Inhibin.” Dat middel is voor mij enkel in Nederland verkrijgbaar (ik woon in België). Daarmee sliep ik toch minstens 7,5 à 8 uren ononderbroken zonder krampen in mijn benen en kuiten. Dat lijkt genoeg maar toch was het zo dat ik telkens wakker werd met lichte krampscheuten of met een gespannen gevoel in de benen. Wellicht was Inhibin tegen die tijd al uitgewerkt? Ik heb dat laatste euvel kunnen wegwerken door vóór het slapengaan bij het laatste pilletje van Inhibin nog een half pilletje clonazepam 0,5 mg in te nemen (dus slechts 0,25 mg clonazepam). Dat is heel wat minder dan de 2 mg die ik eerder van de CVS-arts had voorgeschreven gekregen. Mijn huisarts was erg tégen het gebruik van die 2 mg-pillen clonazepam maar 0,25 mg ervan zag hij wel zitten. Ik had eerst gevreesd dat Inhibin (hydrokinine) niet zou samengaan met clonazepam (Rivotril in België) maar dit bleek niet het geval te zijn. Ik ben dus nu heel de nacht krampenvrij. Het is 15 jaar geleden dat ik dat nog meegemaakt heb. Mijn huisarts is zeer geïnteresseerd in Inhibin. Hij heeft er alles over genoteerd en hij heeft me al een paar keer gevraagd naar de resultaten. Stom dat ik Inhibin in België niet kan kopen. Mijn apotheker is bereid het in te voeren maar dan kost het mij bijna het dubbele van in Nederland. Dat Inhibin heel goed werkt heb ik eens een keertje ondervonden toen ik het vergeten was om eens dat laatste pilletje, net vóór het slapengaan, in te nemen. Ja, dat *moest* er bij, na die 2 pilletjes bij het avondeten, want mijn nacht verliep toen weer even hels als tevoren.

  • Ik heb in België een apotheek gevonden (in mijn eigen gemeente dan nog) die ik bereid heb gevonden om Inhibin zonder invoerkosten te leveren. Maar dan moet ik er tenminste drie van ineens bestellen. De prijsverhoging t.o.v. die in Nederland is verwaarloosbaar. Ik bestel er mij telkens 6 ineens op voorschrift van mijn huisarts en die ziet er geen problemen in. Inhibin komt ook voor die apotheek uit Nederland.

 16. Iedere keer wanneer ik iets van omega 3 inneem, hetzij olie, of chiazaadjes, heb ik ’s nachts kuitkramp. Mijn magnesium en kalkspiegel zitten beiden aan de bovenkant na een bloedtest. Ik denk zelf dat dit er mee heeft te maken maar kom er maar niet uit wat het tij kan keren. Heb jij een advies?

 17. Wat fijn om te lezen dat ik niet de enige ben met spierkrampen, slapeloze nachten. Het bed soms niet eens uit kunnen komen, en mijn partner die slecht slaapt door mijn klachten. Ik hoop dat mensen iets hebben aan mijn tip: ik heb een tijdje een panty mogen lenen van een vriendin die de doorbloeding verbeterd. Na een paar dagen merkte ik echt een mega verschil in de intensiteit van de krampen. Ze namen af en nu 4-5 weken later wordt ik nog zelden wakker van de kramp. Okay ideaal is het niet, met een panty in bed maar ik heb het er zo voor over! De panty die ik draag is een anti-cellulite panty die de doorbloeding verbeterd, hoop dat jullie er wat aan hebben!

 18. Hallo beste mensen, Ik heb de kramp langs binnenkant knie en bovenbeen tot in de liezen het is een vreselijke pijn. Kan dit de dokter volgens mij niet aan het verstand brengen, want hij doet niets. Wie o wie weet raad?

  • Ik heb ook dag en nacht last van spierkrampen in de bilspier liezen boven benen achter en voor en kuiten. Sinds een paar weken bij de huisarts geweest en ze zegt dat het door slijmbeursontsteking komt in mijn heup en wil er een spuit in doen. Maar ik weet zeker dat ik geen slijmbeursontsteking heb verder geen medicijnen gekregen wat ik zelf gedaan heb is magnesium voor de nacht 3 keer daags het ontspant meer dan de gewone magnesium en vitamine B12 en glucosamine volledig en het helpt allemaal voor een paar uurtjes en dan is het uitgewerkt ik heb 24 uur per dag last wie kan mij helpen ik ben radeloos

  • Ik heb het zelfde probleem geen mens snapt wat ik bedoel maar als ik zo’n kramp krijg wordt ik ook totaal onpasselijk en drijf ik van mijn graadje te gaan. Verschrikkelijk heb van alles geprobeerd maar nog geen afdoende oplossing gevonden.

  • Hallo Greet weet wat je bedoeld en ik heb ook last van krampen in kuiten en benen ook tot de liezen ze hebben al een EEG onderzoek gehad niets uitgekomen ook heb ik magnesium en calcium en vitamine aan het eten verder doen de dokters ook niets meer want zij weten het niet het is zeer vervelend en pijnlijk. misschien weet je meer Kees Reiki

 19. Ook ik heb regelmatig last van krampen, vooral in mijn rechter grote teen, waarbij deze naar boven trekt. Het vreemde is dat me dit alleen gebeurt als ik in de ochtend ga opstaan. Als ik wakker wordt is er niets aan de hand, maar 5 seconden later springt mijn teen op en is het prijs. Soms voel ik het ontstaan en kan ik het voorkomen door bewust te ontspannen, maar meestal gaat het toch fout. Als ik er ’s nachts uit moet om te plassen, gebeurt het me nooit. Heeft iemand tips?

  • Heb je bovenstaand artikel gelezen? Daarin staan namelijk talloze tips tegen spierkramp opgesomd… Ook in de reacties hieronder vind je talloze tips en adviezen tegen krampen. Misschien heb je nog iets aan dit specifiekere artikel over kramp in de tenen:

  • Ik heb het artikel en alle reacties gelezen ja, Ik doe de meeste dingen goed :) veel drinken, geen alcohol, veel beweging, ik slik magnesium-calcium en vitamine D…. mijn probleem is een hoge bloeddruk, volgens mijn homeopatisch arts een gevolg van te hoge spierspanning (ben ook erg gevoelig voor kou). We zijn op zoek naar een afdoend(e) middel/remedie. Maar ik ben natuurlijk ook benieuwd naar tips van ervaringsdeskundigen

  • Beste Rosemarie, Hoe hoog is je bloeddruk precies? Een verhoogde bloeddruk kan voor zover mij bekend niet het directe gevolg zijn van een verhoogde spierspanning. Dit lijkt me zowel vergezocht als kort door de bocht… Het suppleren van calcium, magnesium en vitamine D KAN in sommige situaties raadzaam / heilzaam zijn, maar dat hoeft niet per definitie het geval te zijn… Zijn er ooit daadwerkelijke tekorten aan vitamine D, calcium en magnesium bij je geconstateerd middels bloedwaardebepalingen? Zo niet, dan kunnen vrij gemakkelijk overschotten ontstaan… Hierdoor kunnen weer tekorten (of eigenlijk toereikende hoeveelheden die niet langer volstaan) ontstaan aan o.a. vitamine K en kalium. Vitamines en mineralen zijn namelijk gebaat bij een onderlinge balans: een optimale onderlinge verhouding. En je dient dus uitsluitend te suppleren bij een tekort door ontoereikende inname, opname of omzetting. Als ik in jouw schoenen stond, zou ik allereerst eens een bloedwaardebepaling laten doen t.a.v. schildklierwaarden en vitamine B12. Hoe dan ook: als de oorzaak van je spierkrampen gelegen is in een te hoge bloeddruk, dan dien je de onderliggende oorzaak van je hypertensie aan te pakken. Het innemen van vitamine D-supplementen, calciumsupplementen en magnesiumsupplementen lijkt me in dat geval slechts een blinde gok… Succes en groeten, Paul

 20. Wat bij mij heel goed heeft geholpen zijn proteïneshakes. Voor ik die dronk / at, werd ik maandenlang elke nacht meermaals met abnormaal veel pijn in men onderbeen / kuit. Ik gebruik ze dagelijks en helemaal geen last meer gehad van die verzuring / krampen.

  • Beste K, Dankjewel voor de tip! Houd er alleen wel rekening mee dat er een heel groot verschil bestaat tussen spierverzuring enerzijds en spierverkramping anderzijds. Het verzuren van spieren is het directe gevolg van de ophoping van melkzuur in spierweefsel. Verzuring van spieren wordt gekenmerkt door een branderig gevoel in de spieren, en uiteindelijk het onvermogen om de spieren nog te bewegen, hetgeen pas verdwijnt nadat je stopt met bewegen, waardoor het opgehoopte melkzuur via de bloedsomloop kan worden afgevoerd naar de nieren… Spierverkramping daarentegen, kan allerlei mogelijke oorzaken hebben, waarvan verzuring er één is. Het verkrampen van spieren KAN in theorie dus het gevolg zijn van spierverzuring, maar bijvoorbeeld ook van een elektrolytendisbalans, een eiwittekort of een andersoortig onderliggend probleem. Bij een tekort aan eiwitten treedt –naast spierkramp– soms ook spierpijn en/of spierverlies op. En bij een elektrolytendisbalans zal doorgaans ook het hartritme, de hartslagfrequentie en/of het uithoudingsvermogen in negatieve zin veranderen. Mijn punt is dat de doorsnee proteïneshake zeer rijk is aan eiwitten en elektrolytische mineralen, dus dat dit –afhankelijk van de samenstelling van de betreffende eiwitshake en van de onderliggende oorzaak van spierverkramping– in bepaalde gevallen ABSOLUUT kan werken tegen spierkrampen. Zie eventueel ook de volgende artikels:

   Groeten, Paul

 21. Mijn vriend heeft een verstopping in zijn bovenbeen, hierdoor krijgt hij als hij gaat lopen ontzettend veel pijn in zijn kuit. Het voelt aan als een soort kramp. Weet iemand iets om de pijn te verzachten. bij voorbaat dank.

  • Bedoel je een vernauwing of afsluiting van de beenslagader?

  • het is een verstopping van het bloedvat in het bovenbeen. Opereren is te gevaarlijk. Maar door veel te lopen zou je nieuwe bloedvaatjes aan kunnen maken. Waardoor de bloeddoorstroming weer een andere weg kan vinden. Maar dat doet ontzettend pijn. Het zijn een soort etalage benen. Is er iets om die pijn te verzachten zodat je langer kan blijven lopen.

  • De term ‘etalagebenen’ oftewel ‘claudicatio intermittens’ staat voor een vernauwing van de beenslagader(s) ten gevolge van slagaderverkalking / atherosclerose… Ik neem dan ook aan dat hier inderdaad sprake is van een vernauwing der beenslagader(s)… Als bloedvaten verstopt raken, probeert het lichaam inderdaad nieuwe vaten aan te maken. Zodoende ontstaat een omleiding waarmee de organen alsnog van voldoende bloed (inclusief zuurstof en voedingsstoffen) kunnen worden voorzien. Als een bloedvat voor meer dan 50% is dichtgeslibd, ontstaan doorgaans klachten, waarvan een krampende pijn in voet, kuit, dijbeen en/of bil tijdens inspanning het belangrijkst is. Ook andere symptomen behoren tot de mogelijkheden: gevoelloosheid, een vermoeid / uitgeput / verzuurd gevoel… koude tenen, voeten of benen; witverkleuring van voeten of benen; glimmende huid; slecht genezende wonden… Bij stilstaan verdwijnen de klachten; bij sneller wandelen of bergopwaarts lopen, verergeren de klachten. Bij kou ontstaan eerder klachten. Op den duur kan zelfs kramppijn in rust ontstaan… Risicofactoren voor het ontstaan van atherosclerose zijn roken, verhoogde bloeddruk, verhoogd cholesterol, overgewicht, onvoldoende lichaamsbeweging, overmatig alcoholgebruik, diabetes mellitus / suikerziekte, reumatische aandoeningen, hoge leeftijd, enzovoorts… In geval van etalagebenen ontstaat in ieder geval vaak een krampende pijn in de benen. De eerste en belangrijkst stap in de behandeling van claudicatio is absoluut looptraining. Een bestaande vernauwing wordt inderdaad niet weggenomen, maar het lichaam activeert nieuwe collaterale bloedvaten die een sluiproute zullen vormen, waardoor een pijnvrije loopafstand kan worden vergroot. Het kan raadzaam zijn om begeleiding van een fysiotherapeut of sportinstructeur / sportarts in te schakelen… In overleg met een arts kan pijnstilling worden afgestemd. Naast looptraining is vooral leefstijlaanpassing belangrijk: stoppen met roken, indien nodig afvallen, alcoholinname matigen, gezond en gevarieerd eten, et cetera. Ook medicijnen kunnen helpen: naast eventuele pijnstillers kunnen soms bloeddrukverlagers, cholesterolverlagers en/of plaatjesremmers uitkomst bieden. (bron + bron + bron) Hoe dan ook denk ik dat vooral de artsen van je vriend hier een belangrijke adviserende rol hebben!

  • Ik schrik hier van, ik heb spier krampen 2 jaar geleden gekregen in mijn kuiten, vervolgens naar arts gegaan en die heeft mij doorgestuurd naar ziekenhuis daar MRI gehad van nek, hersenen, rug en een EMG, vele buisjes bloed afgenomen, kon niet ver meer lopen en dag voor mijn verjaardag de uitslag… ik ga het niet benoemen. Na een half jaar later ging het redelijk zelfs kon ik weer mijn werk doen. nu 2 jaar later komt het weer terug nu in mijn knieholtes, ik loop als een oude man. Als ik daarna ga zitten kom ik haast niet meer in de benen. Onderzoek is weer begonnen bij de neuroloog medicijnen gekregen clonazepan en diclfenac om de pijn een beetje op te vangen 12 juni weer de EMG in maar dan een uur wachten maat weer af

 22. Ik ben eigenlijk wel een beetje verontrust door dit forum!… Ik had nooit kunnen vermoeden dat er echt zoveel mensen aan chronische krampen zouden lijden. Ik dacht dat ik zowat de enige was in mijn gemeente maar ik krijg hier de indruk dat ik hier maar het topje van de ijsberg te zien krijg!!!… Heren onderzoekers: jullie mogen over dit onderwerp wel dringend eens jullie brandstofopening een tandje hoger instellen zodat dit schip wat sneller vooruitgaat! Want ik heb echt niet de indruk dat dit “krampenprobleem” zomaar iets is van de tegenwoordige tijd!! Als je d’r zelf geen last van hebt besef je ’t niet in wat voor hel de lijders aan dit syndroom terechtgekomen zijn. Mijn eigen huisarts zei het me al: “Je kunt er echt niets aan doen!” Echt niet? Wel, indien dat zo is dan begrijp ik grif de wanhoop van sommige mensen, hier. Iederéén heeft wel eens krampen. Maar als deze je dagelijks leven en je slaap voortdurend kapotmaken dan kunnen ze je beter maar meteen voor 100% gehandicapt verklaren. Zó onschuldig is dat probleem niet!!!

  • Nee, niet voor 100% gehandicapt verklaren, maar er alles aan doen om de onderliggende oorzaak van de spierkrampen te achterhalen!

 23. Al 15 jaar last van krampen (ook overdag) in kuiten, benen, middenrif, ribben, zelfs vingers. Dat is ontstaan na het plaatsen van een maagband (opnamegebrek?). Slik al 15 jaar een kleine dosis Mianserine (een antidepressivum) vóór het slapengaan. Dat heeft me jaren goed geholpen maar de werking is nu minder. Ik vond tenslotte iets bij Albert Heijn: Pickwick Tea “Slaap Lekker”. Dat is een thee gemaakt van kamille, valeriaan en lavendel. Elke avond 2 kopjes vóór het slapengaan. Die thee is niet speciaal bij AH te koop tegen krampen en daarvoor had ik hem aanvankelijk zelfs niet eens gekocht. Het duurde dan ook wel enige tijd aleer ik het in de gaten kreeg, maar het bleek echt te werken! Ik neem nu nog elke avond 15 mg Mianserine en die twee kopjes thee. Ik heb bij de apotheek navraag gedaan of ik de samenstellende delen van die thee kon verkrijgen en ze zullen er naar zoeken, zodat ik die thee, in geval hij bij AH uit het assortiment verdwijnt, zelf kan maken. De juiste verhouding van de kruiden staat onderaan het doosje vermeld.

 24. Ik heb RLS restless legs en plak en slik morfine, en gebruik sifrol voor Parkinson. Mag sinds kort geen vitamine b6 meer nemen vanwege neuropathische pijn in beide voeten, voor de kramp slik ik clonazepam maar sinds ik de vitamine niet meer gebruik is het verschrikkelijk met de kramp, in duim, borstspier, buik, tenen, noem een plek en ik heb kramp zo erg dat ik zelfs opgenomen ben met verdenking longembolie, kon niet meer ademen, ik dacht zelf aan kramp dus wisselbanken onder de douche, hielp niet en toch naar t ziekenhuis. Gelukkig geen longembolie, 2 dagen pijn gehad en diclofenac werkte. Ik denk toch kramp. Wat moet ik doen?

  • @Marloes: ik heb ook clonazepam in huis tegen de krampen maar mijn huisarts is altijd zeer terughoudend als ik hem om een voorschrift vraag. Hij ziet echt niet graag dat ik het bezig. Waarom weet ik niet. Ik hoorde hem ooit zeggen dat het verslavend kan werken. Maar het werkt wel! Eén ondervinding die ik daarbij opgedaan heb is deze: in plaats van vóór het slapengaan de hele dosis clonazepam in één keer in te nemen is het beter dit in twee keren te doen, telkens met een halve dosis, de eerste keer één uur voor het slapengaan en de tweede keer bij het eigenlijke naar-bed-gaan. Ik weet niet waarom maar ik ondervind dat de clonazepam dan beter werkt, tenminste: bij mij toch. Ik heb zelf ook ooit eens vit. B6 geslikt tegen mijn krampen, op eigen initiatief, maar dit heeft maar een beperkte tijd gewerkt. Toen slikte ik nog géén clonazepam. Toen ik met vit. B6 dat experiment deed meldde ik het goede resultaat aan mijn huisarts en die verwees mij door naar een CVS-arts. Als gevolg dààrvan kreeg ik clonazepam en magnesium van die arts. Ook magnesium alleen had goede resultaten maar spijtig genoeg duurde het effect ervan maar enige dagen. Omdat je last hebt van pijn in de voeten: ben jij misschien ook een diabetespatiënte, net als ik type 2-diabetes heb? Je kunt er lang mee rondlopen aleer iemand het in de gaten krijgt. Als je daar nog niet op getest bent dan zou ik dat toch maar eens laten doen. Uw bericht bevat voor mij veel dingen die voor mij herkenbaar zijn.

 25. Beste allemaal. Graag advies voor m’n man die dagelijks meerdere malen per dag hevige krampen heeft in beide kuiten.. tenen.. buik onder de ribben beide kanten etc.. tot janken aan toe zo erg.. kuitkramp krijgt hij niet weg omdat hij z’n benen niet volledig kan strekken i.v.m. operatie knie.. slikt al magnesium en vitamine D extra .. op dit moment word het vele malen erger i.p.v. minder.. heeft wel staand beroep maar kan daar weinig in veranderen..

  • Dag, Renate, Ik woon in België en omdat ik dicht tegen de Nederlandse grens woon ben ik eens naar een Nederlandse apotheek gereden en heb daar “Inhibin” (kinine) gekocht (2 doosjes van 90 pilletjes elk, vrij te koop in de apotheken, daar). Als je het wilt kopen in Nederland dan is het misschien het beste om, als ze het eventueel niet in huis hebben, het eerst telefonisch te reserveren. Welnu, inderdaad: Inhibin helpt me nu al een goeie drie weken!!! Ik ben er zeer tevreden over! 2 pilletjes bij het avondeten en dan nog eentje bij het slapengaan. Vanaf de eerste nacht géén krampen meer gehad (het beeld van jouw man komt overeen met het mijne). De huisarts heeft me wel aanbevolen het niet langer dan 2 maanden te gebruiken. Hij heeft me niet gezegd of je dan een onthoudingsperiode moet respecteren om er opnieuw mee te beginnen. Dàt moet ik nog uitzoeken. In België zijn kininepreparaten enkel maar te koop met voorschrift van de arts in “magistrale bereiding” bij de apotheek.

 26. Ik ben ook een kramppatiënt. Verschrikkelijk! Maar het allerergste is de kramp tussen mijn ribben, links en rechts, soms tegelijk! Zooooo pijnlijk. Hier heb ik nog niemand over gehoord, ben ik de enige?

  • Elsina Vroomen

   Ik heb fybromialgie en heb ook vaak last van spierkramp tussen de ribben bij overbelasting en heb ook artrose beiden zijn heel pijnlijk over heel je lichaam omdat je een verkeerde houding aanneemt …

  • Ik heb ook vaak kramp bij mijn ribben. Lijkt of ie dan helemaal uitsteekt. Rekken en strekken helpt dan altijd.

  • Cecilia… ook ik heb dat, tussen mijn ribben! Ik dacht dat ik daar enig in was, ook nog nooit mensen daarover gehoord! Is vreselijk pijnlijk inderdaad. Ik kan me regelmatig niet eens op mijn gemak uitrekken zonder in een kramp tussen ribben te schieten, ’s nachts ook een ramp, vooral kuiten en voeten, zelfs dijbeenspieren die zichtbaar en voelbaar verkrampen, ben niet zo jong meer en stijf ’s morgens, rustig aan uit bed komen, behalve bij kramp! Je wil niet weten hoe snel ik dan mijn bed uit ben. ;) Ik heb hier een aantal adviezen tegen spierkrampen gelezen die ik op ga volgen. Sterkte ermee!

  • Anneke mijnen

   Fosfor korreltjes helpen bij krampen , verkrijgbaar bij reformzaak, onder je tong leggen , geen pepermunt eten of tandpasta met mint smaak , eventueel paradontax tandpasta

  • Ik heb het een tijd gehad in mijn nek, buikspieren, rug, zij en in mijn vingers (sowieso mijn voeten, en soms mijn kuit). Nu ben ik er achter gekomen dat ik koemelkallergie heb, waardoor ik nu zo goed als geen last meer heb! Nu met de kou wel weer last van mijn tenen en voeten… maar ja je kan niet alles hebben!

  • Neen, je bent helemaal niet de enige, Cecilia. Ik heb dat ook gehad, veelvuldig zelfs. En ook krampen in mijn vingers. Soms, als ik mijn vingers in een bepaalde positie zette (bijvoorbeeld dicht tegen de handpalm) bleven ze daar staan! En als ik mij daarbij niet erg forceerde bleven ze daar voor een 5-tal minuten! Sinds kort ben ik van mijn miserie vanaf, ook van de elke nacht weerkerende krampen in mijn kuiten. Ik neem nu elke avond “Inhibin”, zoals voorgeschreven in de bijsluiter van Inhibin (dus 2 bij het avondeten en nog eentje bij het slapengaan) + 0,25 mg Rivotril (clonazepam). Het laatste wordt hier bij ons in België verkocht aan 0,5 mg à 50 stuks, maar elke tablet is deelbaar in twee stukken. Inhibin kan ik enkel in Nederland bekomen; Rivotril of clonazepam zal wellicht ook in Nederland te bekomen zijn. Ik heb nu al enige weken geen enkel krampje meer, nergens op mijn lichaam of in enige vinger, voet of kuit. Als het bij jou helpt en je neemt er een patent op, dan wil ik mijn deel, hoor! :-) Norbert

  • hoi emilia , ik herken je krampen tussen de ribben , horribel en iedereen denkt ach krampen , ga je niet dood van …het is een oud bericht van 2016 , maar mijn vraag is , hoe heb je dat opgelost en al iets gevonden ?

 27. Beste, Mijn vriend speelt voetbal en krijgt telkens na ongeveer 60 minuten hevige krampen in zijn kuit en bovenbeen. Graag zouden we willen weten wat hij kan doen om het te verhinderen of ook wat de mogelijke oorzaak kan zijn. Alvast bedankt!

 28. Mijn vrouw is 78 jaar en heeft vooral in de nacht erge last van krampen in de onderbenen en voeten. Zij heeft al van alles geprobeerd maar niets helpt. Nu gebruikt zij een spray (REFLEX-SPRAY) dat brengen vrienden van ons mee uit Spanje, en dat werkt tijdelijk, maar even later komt de kramp weer terug. Is het middel bekend en is dat niet schadelijk?

  • Beste André, De producent (Reckittbenckiser) van Reflex Spray en Reflex Gel is een internationaal opererende onderneming. Rekening houdend met lokale geldende wet- en regelgeving produceert men Reflex Spray in verschillende landen, dus de werkzame bestanddelen in Reflex Spray kunnen per land sterk verschillen… De in België geproduceerde Reflex Spray is dus anders samengesteld dan de Spaanse variant. Mijn Spaans is nagenoeg nihil, dus in de samenstelling en potentiële voor- en nadelen van Spaanse Reflex Spray kan ik je helaas geen inzicht geven… Gezien Reflex Spray niet tijdens borstvoeding en zwangerschap mag worden gebruikt, betwijfel ik in elk geval of dit product vrij is van gezondheidsrisico’s. Groeten, Paul

  • het beste middel tegen spierkramp vind ik nog altijd en het werkt al jaren bij mij, leg een heel oud stuk sunlicht zeep aan je voeten. Wel ze een dat geel verkleurd is vierkante blok waarop, sunlicht zeep, geschreven staat. Maar echt heel oud. Soms vind je ze nog ergens op rommel markten.

  • Beste. Ik gebruik al vele jaren REFLEX- SPRAY en dit op aanraden van mijn apotheker ,voel me er heel goed bij , vooral tegen artrose
   in mijn knie ,dij ,duimgewricht . Tegen spierkrampen heb ik het nog niet gebruikt , wel magnesium en vooral stretchen is volgens mij belangrijk ,driemaal per dag .

 29. Peter M Schaafsma Reageer

  Beroepsmatig heb ik regelmatig te maken met zwemmers die al heel snel kramp ontwikkelen door het gebruik van zwemvliezen tijdens het leren zwemmen van de borstcrawl of verbeteren ervan. Zelf heb ik de ervaring dat het maken van keerpunten en dan met name de afzet, tijdens het banen trekken, tot kramp kan leiden in de kuiten. Soms zo heftig dat je de activiteit wel moet staken. De herhaalde explosieve afzet tegen de bassinrand, waarbij de voet maximale planetair flexie maakt is dan de tricker tot de kramp. Dit voel je soms niet van tevoren aankomen. Zodra je de voet in een positie plaatst tegen de bassinrand waarbij er reeds planetair flexie is om pas dan af te zetten is dit verholpen. Je levert zo echter wel iets van de afzet energie in omdat je kuitspieren niet meer deelnemen aan de afzet. Die zijn immers al geheel gecontraheerd. Zodoende is de aanvankelijke zwemsnelheid na ieder keerpunt steeds fractioneel lager. Een gouden tip ter voorkoming van deze vorm van kramp heb ik nog niet gevonden. De kramp die ontstaat bij het zwemmen met “flippers” zal zodra die eenmaal heeft plaats gevonden zich (in dezelfde trainingssessie) weer direct doen gelden, zelfs vaak al bij de geringste poging om weer met flippers te zwemmen. Niet zelden valt daarmee de verdere training in het water.. Is er een remedie die deze vormen van kramp voorkomt en/of uitstelt?

  • Beste Peter, ik herken je verhaal. Heb tijdens zwemmen vaak last van kramp (voetbed en kuiten). Vandaag een triatlon en na 1500 meter had ik kramp in beide voeten en kuiten. Als je wat vindt, laat het me alsjeblieft weten. De kramp komt steeds vaker en heftiger terug, zo lijkt het…

 30. Beaujean Maurice Reageer

  Beste, ik ben 61 jaar en heb heel veel krampen in vingers en in de benen startend van de lies tot enkel. Ik neem dagelijks 1 pil spironolacton EG, 2x Daflon 500 en 1 plaspilletje (Burinex). Tegen de krampen neem ik 2 tot 5 pillen magnesiummalaat 600 mg, 1 pil Ca-Mg-K en 2 pillen Equane van Decola. Het minste dat ik zeer licht handwerk doet heb ik prijs en het gaat rond met hevige kramppijn (in vingers en benen). Wat doe ik verkeerd? Wat kan ik doen? Bij welke specialist / dokter moet ik gaan? Welk is het wonder middel? Alleen serieuze reacties a.u.b. Met dank, Beaujean Maurice

  • Beste Beaujean Maurice, Daflon is een gemicroniseerde en gepurificeerde flavonoïdefractie, voor 90% bestaande uit diosmine (semi-gesynthetiseerde hesperidine) en voor de resterende 10% uit andere bioflavonoïden die tezamen eveneens bekendstaan onder de noemer hesperidine (natuurlijk ‘vitamine P’). Deze stof wordt veelal voorgeschreven bij vaatproblemen / vaatletsel, waaronder aambeien… maar soms ook tegen spierkrampen… Burinex is een plastablet die overtollig vocht afvoert bij oedeem / vochtstapeling, bijvoorbeeld door nierfalen of hartfalen. Diens werkzame stof is bumetanide, wat een tekort aan natrium en/of kalium tot gevolg kan hebben, en zodoende ook spierkrampen en spierpijnen tot gevolg kan hebben. Magnesiummalaat kan in theorie spierkrampen door een magnesiumtekort tegengaan, maar dagelijks 2 tot 5x 600 milligram (1.200 tot 3.000 milligram) is extreem veel! De onofficiële maximale dagelijkse dosis voor magnesium uit supplementen en verrijkte voedingsmiddelen betreft namelijk 250 tot 375 milligram per dag. Een magnesiumoverschot kan immers weer leiden tot spierzwakte, lage bloeddruk en urineretentie. En dit soort klachten is niet bepaalde bevorderlijk voor wat betreft spierkrampen. Als je dan ook nog eens Ca-Mg-K (calcium + magnesium + kalium) inneemt, is de kans op een teveel aan magnesium zeker aanwezig. Een enkele Equane-pil bevat 250 milligram bernagie-olie (met omega 6-vetzuren) en 250 milligram duindoornbessenolie (met omega 7-vetzuren). Een overschot aan omega 6 (ten opzichte van omega 3) kan eveneens tot krampen leiden. Al met al is het moeilijk te zeggen “wat je verkeerd doet”… Treden de spierkrampen op ondanks de combinatie van al deze medicamenten en supplementen of juist door toedoen van deze pillencocktail? Moeilijk te zeggen… Laat in ieder geval je elektrolytenbalans / mineralenbalans eens controleren. Een optimale balans tussen natrium, kalium, magnesium en calcium is van cruciaal belang als het aankomt op spierkramp, en vanwege de uitgebreide medicatie en suppletie zijn deze onderlinge balansen / disbalansen moeilijk in te schatten.

 31. Elles van der Schaaf Reageer

  Gisteravond was het weer zover, met koude voeten in bed (fout), gevolg kramp in tenen, enkel, kuiten. Naar de badkamer gestrompeld: water, water en nog eens water! 5 bekers in totaal waren er deze keer nodig voordat de krampen wegtrokken. Beetje wiebelen en lopen op de zachte badmatjes, warme sokken aangedaan en rustig in bed gaan liggen. Pfffff weer gelukt, met alleen maar water. Ik zeg altijd: de spieren staan droog en hebben water nodig. Mijn man was nierpatiënt, kreeg vaak kramp in zijn handen tijdens autorijden (ondanks handschoenen), we hadden altijd flesjes water bij ons. Onze dochter – ook nierpatiënt- heeft altijd minstens een literfles water bij zich. Het is het simpelste om te proberen, mensen geloven mij vaak niet, maar het werkt bij mij altijd!!! Ik weet dat het niet lekker is 4 à 5 bekers / glazen (niet ijskoud) water achter elkaar, maar pillen eten is ook niet fijn. Succes ermee!

  • Hai. ;) Ik heb ook heel erge krampen in mijn benen, kuiten, soms hele been, werd er laatst ’s nachts wakker van, en het ging met veel lopen weg, zakte bijna door mijn benen ook en heb de huisartsenpost gebeld. Ik heb ook tijdens het zwemmen heel erge krampen gehad, en heb van een prof zwemmer ook het advies gekregen om veel water te drinken! Dat doe ik nu… plus dat ik calcium en magnesium tabletten neem, en magnesium nacht (1 tablet 375 mg magnesium en vitamine B2 1,4 mg en vitamine B3 niacine 16 mg) van het Kruidvat, en ik voel me beter. Ik heb ook hielspoor waarvan we ook verder gaan kijken of het wel hielspoor is… en er niet meer aan de hand is. Ook de mogelijk van vaatproblemen ben ik mee bezig, en er is al een echo genomen, meer onderzoek volgt. Ik had pijn in mijn rechterbeen, en rechterbil, niet te houden zo erg midden in de nacht… water helpt bij mij heel erg goed, ja! Een goedkope aanrader voor iedereen, en altijd uit te proberen!

 32. Ik heb al een paar jaar last van kramp in mijn kuit dit komt vaak in periodes (dus soms 2 weken meerdere keren per dag of 2 maanden helemaal niets). De laatste periode was zo’n 4 maanden geleden ik ben toen rond gaan vragen en kwam bij magnesiumpillen uit (ik slik iedere dag 1 pil bij het eten). Dit heeft heel lang prima gewerkt tegen de spierkramp. Ik was met de laatste zomervakantie in Frankrijk waar ik non-stop kramp had, ben daar toen een apotheekje binnengelopen en samen met mijn moeder in gebrekkig Frans duidelijk te maken wat er mis was. De mevrouw kwam met kamille-pilletjes aanzetten ,dit kostte voor een maandvoorraadje ongeveer €1.50 en het werkte ook echt. Maar helaas kon ik deze in Nederland nergens meer vinden en het ziet er niet naar uit dat ik binnenkort nog naar Frankrijk ga. Ik loop de afgelopen 4 weken (ik moet er waarschijnlijk nog 4) met krukken omdat ik mijn rechtervoet gebroken heb, maar nu had ik vannacht weer heftige spierkrampen in mijn linker kuit ook heb ik al enkele dagen hevige krampen in mijn linker voetzool. Ik durf nu helemaal niet meer te lopen, ik ben overigens een 15-jarig meisje, mocht dat er iets mee te maken hebben…

  • Als een kamillesupplement zo goed werkte, waarom gebruik je nu dan niet gewoon verse kamille of kamillethee (van kamillebloemen)? Hierin zouden dezelfde werkzame stoffen moeten zitten… Kamille-extracten en kamille-oplossingen zijn voor zover ik weet trouwens gewoon bij drogisten en apotheken verkrijgbaar. Sterkte!

  • Om 1 of andere reden merk ik geen verschil als ik kamillethee drink en mijn moeder werkt in een apotheek en daar verkopen ze het niet zelf heb ik een bijbaantje bij een drogist waar ze het ook niet verkopen.

  • Het enige wat me zo te binnen schiet is Kamillosan. Ik zal straks eens kijken of er nog andere kamillesupplementen worden verkocht…

  • Beste Dorien, ik las zojuist je verhaal en heb redelijk farmaceutische kennis. Dit heb ik grotendeels beroepsmatig op gedaan. Ook heb ik last van harde stijve kuiten en meer spieren. Goed te vernemen dat kamille hier iets in kan betekenen. Voor wat betreft jou kostbare verstrekking, heb ik mogelijk een nagenoeg kosteloos alternatief, te weten: ga in de zomer het veld in en pluk verse stevig wet kamille. Even zoeken, maar ze zijn er nog volop. Deze kan je drogen en voorts vermalen in bv een koffie molen of ook vers verwerken in iets eetbaars. Ook kan je de gedroogde versie op een hoog presentatie laten trekken, dit zoals de allopathie dit doet. Ven de gedroogde versie kan je ook thee maken, wat een stuk eenvoudiger is. Ik hoop je hiermee tegemoet te komen, immers de tabletten die je koop zijn of gemaakt van de gedroogde versie en geperst. Of worden de (oer) sappen verwerkt met lactose (melkpoeder) om vervolgens ook tabletjes van te persen. De effectiviteit is gerefereerd aan de hoogste verkoopcijfers, dat de gedroogde versie van de meest verse plant, het beste resultaat geeft. Ik wens je veel succes en plezier met het zieken naar de echte verse kamilles, zo uit het veld! Leo

 33. Hallo! Ook ik heb sinds 15 jaar nachtelijke kramp in mijn kuiten en voeten. Nu ik zwanger ben verergerd dit enorm. Normaal gesproken neem ik Inhibin tegen kramp, durf dit in mijn zwangerschap niet te nemen maar helpt voor mij erg goed! Ik heb het idee dat ik meer last van krampen krijg als ik dagelijks een glas melk drink… Kan het zelf ook niet rijmen. Voorlopig maar alle andere tips uitproberen dus! Hopelijk zit er iets tussen wat werkt. Groetjes, Linda

  • Dat spierkrampen lijken te ontstaan door melk zou te maken kunnen hebben met calcium, ten aanzien van een verschuiving van de elektrolytenbalans tussen calcium en magnesium. Wellicht dat een magnesiumsupplementje helpt, maar ik weet niet of je dit mag innemen tijdens je zwangerschap. Sterkte!

 34. Paul, Je commentaar van 15-9-15 roept bij mij twee vragen op. 1. Wat moet ik met de analyse dat volgens jouw inzichten het genoemde homeopathische niet kan werken tegenover de waarnemingen van Jer dat de kramp verdwijnt als hij het inneemt en dat hij weer terug komt als hij de inname stopt? 2. In het commentaar staan argumenten tegen homeopathie in het algemeen. Waarom geven jullie in de “Over ons” aan dat jullie site over homeopatie gaat? Ik heb daar persoonlijk geen definitief oordeel over, maar ik heb ook de ervaring dat sommige middelen werken.

  • Beste Hendri, Om je vragen te beantwoorden… 1. Hier moet je helemaal niks mee; dit is simpelweg een algemeen bekend gegeven over homeopathische potentiëringen, doe ermee wat je wilt… Het zou bijvoorbeeld kunnen dat niet de zogenaamde werkzame stof in het homeopathische middel werkzaam is, maar dat het betreffende middel zijn werkzaamheid ontleent aan een bepaalde hulpstof, ballaststof of processtof die niet altijd in de ingrediëntenlijst wordt –of hoeft te worden– vermeld. Maar al te vaak gaat het hierbij om keukenzout (natriumchloride), alcohol of een mineraal/elektrolyt zoals calcium. Zodoende werkt bijvoorbeeld een eigenhandig samengestelde fysiologische zoutoplossing (ter waarde van 1 cent) minstens zo goed als een homeopathische neusspray van 9,95 euro… En is een banaan bij spierkrampen minstens zo heilzaam als een potje homeopathische pillen… 2. Er bestaan verschillende stromingen binnen de homeopathie. Ik persoonlijk heb niets met het principe van potentiëren/verdunnen (totdat er niets overblijft) uit de klassieke homeopathie, maar dat neemt niet weg dat er veel kennis is voortgekomen uit o.a. de klinische homeopathie, de complexhomeopathie, de natuurgeneeskunde en de fytotherapie. Dit zijn allemaal geneeskundige stromingen die maar al te vaak ‘homeopathie’ worden genoemd. Onder “Over Gezondr” staat overigens geenszins vermeld dat “onze site over homeopathie gaat”. Leid je dit af uit de volgende zin: “Op deze website vind je informatie over gezond leven, psychologie, klachten, kwalen, afvallen, lichaamsbeweging, lichamelijke verzorging en (homeopathische) middelen”? In dat geval vind ik je stelling/vraag een tikkeltje kort door de bocht. Desalniettemin zijn er op Gezondr verscheidene artikels te vinden over homeopathische stromingen. Groeten, Paul

 35. Andrea Kreuger Reageer

  Hallo, Mijn zoon van 11 heeft sinds ongeveer een half jaar erg veel last van nachtelijke krampen in zijn rug. Het is op dit moment wel zo’n 3 keer per week raak. Erg veel pijnlijke krampaanvallen, die wel 3 kwartier kunnen aanhouden. Hij kan zich dan helemaal niet bewegen en schreeuwt het uit van de pijn. Heel erg vervelend en ik heb geen idee hoe ik hem kan helpen. Heb een blok zeep in zijn bed gelegd, magnesium/calcium pillen gekocht… maar helaas… iemand een tip???

  • Door obstipatie kan je vreselijke rugpijnen en buikpijnen krijgen (voortdurende pijn of opeens een pijnaanval van een aantal minuten, kan heel hevig zijn) en denken dat je nierbekkenontsteking of een of andere aandoening / infectie hebt. Kan geen kwaad om wat te trachten de darmwerking te ondersteunen en bijvoorbeeld van die zakjes elektrolyten etc. bij de huisarts vragen en naar het voedingspatroon te kijken; vezelinname en vochtinname…

 36. De Lille, Guido Reageer

  Ik heb last van krampen in de kuiten, voeten, dijbeen (zeer pijnlijk), soms handen, 99% ’s nachts. Met als resultaat zwaar verstoorde nachtrust van mijn vrouw en mij. Al magnesium genomen en de verschillende aanbevelingen zo goed mogelijk opgevolgd. Weinig resultaat. De huisdokter heeft mij nu Rivotril 0,5 mg voorgeschreven (1 voor het slapengaan). Als ik de bijsluiter lees is dit toch een redelijk zware medicatie. Iemand ervaring met Rivotril? Tevreden, niet tevreden, bijwerkingen, enz. Bedankt voor de moeite! Guido De Lille

  • Dag Guido, ik neem nu al zo’n drietal jaar Rivotril tegen de spierkrampen. Van de nevenwerkingen heb ik geen last, integendeel, ik slaap veel beter, maar of het nu echt werkt tegen de krampen, dat betwijfel ik. Voor mij helpt heel veel water drinken nog altijd het beste.

  • Voor zover mij bekend wordt de benzodiazepine Rivotril (werkzame stof: clonazepam) voornamelijk ingezet als anti-epilepticum; met name bij gegeneraliseerde/tonisch-clonische epilepsieën (grote aanvallen, al dan niet met spierschokken), maar ook bij partiële (plaatselijke c.q. focale c.q. gedeeltelijke) epileptische aanvallen. Althans, dit heb ik als zodanig vernomen van de neuroloog-epileptoloog van mijn vrouw. Bij neuropathische spierkrampen, spierschokken en/of spierspasmen kan clonazepam eveneens dienstdoen, maar dit lijkt me een enigszins rigoureuze behandeling bij ‘normale’ spierverkramping.

  • Agnes Nevejan

   Ik ben parkinsonpatiënt en neem veel medicatie gedurende 10 jaar en werd de voorbije nacht huilend wakker tweemaal van zeer hevige spierkrampen van mijn tenen tot mijn dijen. Heb alles al geprobeerd maar niets helpt. Voor het slapen gaan neem ik 7 druppels Rivotril (clonazepam) en slaap ook nog met een apneumasker! Ik weet niet meer wat ik nog kan doen om van die hevige pijnen af te raken. U bent dus niet alleen.

  • Beste .. ik gebruik zelf ook Rivotril (clonazepam). Ik heb periodes dat het een half maar goed gaat, en dan ineens is het weer raak heb ik iedere nacht kramp en overdag in m’n handen. Ik gebruik hiervoor Rivotril. Kreeg ook t advies van huisarts om ’s avonds 4 tabletten in te nemen een uur voor slapengaan. Rivotril helpt perfect als je kramp hebt, enige nadeel is dat je lang suf blijft. Ik heb ze altijd mee, overal naar toe. Ik heb ze in iedere tas zitten.

  • Eigen ervaring: Vermoedelijk door jaren gebruik van 1-2 milligram Rivotril slaapapneu gekregen (zonder overgewicht te hebben, geen alcohol, rook niet etc.). Daar krijg je ook een verstoorde nachtrust van en ben je nog verder van huis. Dan slaap je zonder Rivotril helemaal niet meer door, maar het komt de slaapapneu niet ten goede (zie bijsluiter wanneer Rivotril niet te gebruiken). En bij om de paar dagen gebruik in plaats van dagelijks treed er bij “het afkicken” overmatige prikkelbaarheid / lichtgeraaktheid op “met het verkeerde been uit bed gestapt?” Dit gaat weg bij het opnieuw innemen.

 37. Advies: uw site geeft niet duidelijk aan dat de hartspier een onafhankelijke spier is en “niet meedoet” met de gewone verkapte spiergroepen. Belangrijk dit te vermelden ter voorkoming van ongerustheid bij mensen. Ook ik heb dit kortgeleden pas van mijn huisarts vernomen…

  • Beste Jer, Hartelijk dank voor je berichtje! Daar heb je een goed punt! Spierkramp zoals je die ervaart heeft inderdaad niets van doen met hartkramp… Maar zover ik weet geldt dat voor alle ‘orgaanspieren’… dus behalve voor de ‘hartspier’ ook voor o.a. de spierwand van de maag (maagspier), urineblaas (blaasspier), galblaas, baarmoeder, darmen (darmspier), et cetera. Een mensenlichaam bevat sowieso allerlei spiergroepen met verschillende soorten spieren (bewegingsspieren, houdingsspieren, orgaanspieren e.a.) die verscheidene functies uitoefenen en allemaal hun eigen ding doen en hun eigen problemen kunnen ondervinden… En bovendien verschillende soorten spiervezels (witte type I Fast Twitch- en rode type II Slow Twitch-vezels). Het bewegingssysteem bestaat in principe uit bewegingsspieren oftewel fasische spieren en het houdingssysteem uit houdingsspieren oftewel tonische spieren; dit zijn de twee spiersoorten die veruit het vaakst worden aangedaan door spierkramp. In beginsel wordt het musculaire systeem opgedeeld in skeletspieren, gladde spieren en —inderdaad— hartspierweefsel, dus de hartspier fungeert zoals je aangeeft autonoom. Ik snap alleen niet zo goed hoe het ontbreken van dit gegeven zorgen zou kunnen baren… Of bedoel je dat als mensen beenkramp ervaren ze het idee zouden kunnen krijgen dat ook hun hart zal verkrampen? Dat is inderdaad volkomen onnodig, want verkramping van skeletspieren staat sowieso los van ‘orgaankramp’. Los daarvan is zelfs stabiele hartkramp (angina pectoris) niet per definitie reden tot paniek (al dien je wel waakzaam/alert te zijn en uit voorzorg altijd even een arts te raadplegen). Hoe dan ook is de aard en ernst van hartkramp volledig afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Vaak is de oorzaak inspanning, emoties, stress, eten, kou of (latente) hyperventilatie. In veel van dat soort gevallen is angina beduidend ongevaarlijker dan de gemiddelde hartafwijking, ritmestoornis of geleidingsstoornis. Hopelijk verduidelijkt dit de boel een beetje. Nogmaals dank! Groeten, Paul

 38. Ik ben 57 jaar, sport veel en sinds mijn 16e iedere nacht last van heftige kramp in kuiten en scheenbeenspieren. Alle adviezen van artsen opgevolgd, zonder resultaat (magnesium, kalium, calcium, meer water drinken, suiker nemen, vitamines etc.). Deze zomer ben ik in Amerika geweest en daar een middel ontdekt dat hier speciaal voor is ontwikkeld. Het is een homeopathisch middel. Het is van de firma Hyland en het heet Leg Cramps (nighttime releif). Ik heb tijdens de vakantie de proef op de som genomen. Drie pilletjes voor het slapengaan en GEEN krampen meer gehad. Zodra ik 4 dagen stopte, kwamen de krampen weer terug. Heb een voorraad meegenomen zodat ik een jaar vooruit kan. Een onvoorstelbare opluchting. Ongekend om na al die jaren krampvrij te kunnen “door”slapen. Dit middel wordt (nog) niet in NL verkocht. Weet ook niet of het geïmporteerd mag worden, maar het middel is meer dan de moeite waard. Omdat ik weet wat die krampen voor ellende geven vond ik het de moeite waard om mijn ervaring te delen.

  • Beste Ad, Omdat je aangaf ontzettend goede ervaring te hebben met Hyland’s middel tegen beenkrampen, was ik benieuwd geworden en heb ik me in dit middel tegen krampen verdiept. Ik heb de 7 actieve ingrediënten van “Hyland’s Leg Cramps PM Nighttime Cramp Relief Tablets” erop nageslagen, en ’t totaalplaatje ziet er als volgt uit:

   • Cinchona Officinalis 3X HPUS voor pijn in ledematen en gewrichten
   • Viscum Album 3X HPUS bij pijn in gewrichten
   • Gnaphalium Polycephalum 3X HPUS tegen krampen in kuiten en voeten
   • Rhus Toxicodendron 6X HPUS voor pijn en stijfheid
   • Aconitum Napellus 6X HPUS tegen pijnen in gewrichten en benen
   • Ledum Palustre 6X HPUS bij pijn en kramp in benen
   • Magnesia Phosphorica 6X HPUS voor spierkrampen in kuiten

   Het eerste ingrediënt in Hyland’s beenkramptabletten is ‘Cinchona’ of ‘Quina’ of ‘Kina’, een plant die de organische stof ‘kinine’ levert. Het tweede ingrediënt is maretak. Het derde konijnentabak. Het vierde gifsumak. Het vijfde blauwe monnikskap. Het zesde moerasrozemarijn. En het zevende magnesiumfosfaat. Of je überhaupt in de werkzaamheid van deze acute homeopathische middelen moet willen geloven, is één ding… Het punt is vooral dat men deze stoffen binnen de homeopathie ook nog eens ZO sterk verdunt dat er letterlijk niets van overblijft. Zo betekent de homeopathische verdunning “3x HPUS” in de ingrediëntenlijst hierboven 0.0003% werkzame stof… En “6x HPUS” is dus nog oneindig veel minder. Er zit dus letterlijk niks in de Leg Cramps PM Nighttime Cramp Relief Tabletten van Hyland’s. In een tablet kun je met een beetje geluk één enkele molecuul terugvinden. De tabletten bestaan dan ook voor > 99,9% uit de vulstof lactose. Dus hoe Hyland’s Leg Cramps PM Nighttime Cramp Relief Tablets kunnen bijdragen aan de voorkoming van spierkrampen is mij een groot raadsel. (bron + bron + bron) Groeten, Paul

  • Van Hoof Marc

   Waar zijn deze pillen dan wel te verkrijgen a.u.b. Grt Marc leg cramps pills

 39. Goedemorgen, ik heb heel veel van jullie verhalen gelezen en wil het verhaal en de ervaringen van mijn man eraan toevoegen: 30 jaar lang had hij kramp in zijn benen waarbij het intensieve voetballen altijd de schuld kreeg. Wel was het heel opvallend dat hij altijd “scheef” liep… Vanaf de achterkant zag je dat heel goed, tijdens het lopen helde hij altijd naar links maar hij wilde nooit naar mij luisteren en werd ook wel eens boos als ik zei… Je loopt zo scheef!!! Vijf jaar geleden kreeg hij vreselijke rugpijn en nog ergere krampen in zijn benen… Een dubbele hernia, hij moest er maar mee leren leven! Uiteindelijk, 3 jaar geleden, na veel gezeur van mijn kant, is hij naar een specialistisch centrum (Medisch Centrum voor Staturele Aandoeningen) gegaan i.v.m. de hernia en daar bleek al snel dat zijn linkerbeen 1 centimeter korter is dan zijn rechter. Dit had de hernia veroorzaakt; dit veroorzaakte eveneens de spierkramp en de scheefstand… Dit centrum heeft toen zooltjes voor hem gemaakt en direct werd de herniapijn veel beter, maar de kramp in het been bleef en werd zelfs nog erger. Tijdens een van de controles heeft mijn man de spierkrampen aangegeven en sindsdien krijgt hij ook Dry-Needling (een soort acupunctuur met naaldjes in je spieren – de traditionele acupunctuur is naaldjes in je zenuwen)… Mijn man zei later: alsof er een ballon werd lek geprikt in mijn kuit!!! Alle spanning ging uit zijn benen, kuiten, rug en schouders. Een soort van aanprikken met die naaldjes… Eerst werd de kramp in z’n benen zo mogelijk nog erger, maar na een paar weken werd het minder. En na 3 behandelingen met Dry-Needling werd het nog minder en nog minder… Nu, 3 jaar later, heeft hij 2 onderhoudsbehandelingen Dry-Needling per jaar en het gaat fantastisch! Hij heeft nu ongeveer 3 of 4 keer per jaar een krampaanval zo heftig als vroeger, maar verder gaat het heel erg goed!!! De Dry-Needling valt onder fysio en word vergoed door het ziekenfonds. De zooltjes worden gedeeltelijk vergoed en kosten ons ongeveer 100 euro die we zelf moeten betalen. Ongeveer iedere 18 maanden moet hij een nieuw paar omdat ze versleten zijn (ook door het zweet). Ik hoop dat ik het adres van het centrum in Rotterdam mag vermelden (MCVSA.nl), maar er zijn echt meerdere goede centra in het land die deze Dry-Needling behandeling aanbieden. Dry-Needling word ook vaak door fysiotherapeuten gedaan…

 40. Sinds ongeveer 16 jaar heb ik last van hevige kramp in mijn hamstrings. Als ik onder de douche ga staan, voorover ga staan of als iemand het verkrampende been masseert ging het er altijd uit. Sinds een paar maanden word ik echt helemaal neurotisch van de steeds terugkerende kramp. Het is zowel in de nacht maar ook op de dag. Het erge is, het komt nu op een paar plaatsen tegelijk. Soms ook de hele zijkant van mijn been. Nieuw is de pijn die in de nacht optreedt aan mijn voeten. Als ik het eindelijk voor elkaar krijg mijn voeten uit het bed te steken en te gaan staan, schiet de spierkramp er soms ongenadig in. Ook voel in continue de achillespees van mijn rechtervoet. Ik ben al bij een Mesoloog terecht gekomen. Die constateerde een lactose-intolerantie. De meeste koemelk-artikelen heb ik geschrapt. Helaas, dit is ook niet de oplossing. Drie weken geleden kon ik geen stap meer verzetten of de kramp schoot erin. Van mijn huisarts kreeg ik spierverslappers. Omdat ik ook veel rugpijn had werd ik doorverwezen naar de neuroloog. Die kon geen rugafwijking vinden. Via een vriendin kreeg ik een adres van een fysiotherapeut die volgens de methode van Bijl oftewel de methode Utrecht werkt. Ik ben nu 2 keer ‘gekraakt’. Het was niet aangenaam, maar alles voelt wel stukken beter aan. Zijn conclusie: Een forse bewegingsbeperking van de vierde en vijfde rugwervel van onderaf. Ook mijn voeten, knie, en heupen zijn behandeld. Ik hoop dat dit de blijvende oplossing is. Helaas loop ik er nu al eens tegenaan dat mensen denken dat ik gewoon een beetje kramp heb. De neuroloog volgens mij ook.

 41. Hoi, Ik ben Kim, 29 jaar en sinds mijn 10e al last van kramp in mijn voeten, benen en handen. Vooral met zwemmen of sporten eerst. In 2005-2007 heel veel last van spierkramp gehad. Als het in mijn tenen begon, schoot het vaak door naar boven via kuiten en schenen naar mijn knieën tot mijn bovenbenen. Niets hielp. En vaak duurde z’n aanval zeker wel 2/3 uur. Ben er vaak mee naar de huisarts geweest, maar nooit de oorzaak gevonden. Kon zelfs mijn haren niet kamen of iets kracht met mijn handen zetten, dan schoot er kramp in. Nu ben ik er een tijdje enigszins vanaf geweest (geen grote krampaanvallen gehad), maar nog dagelijks korte kramp (5 a 10 minuten aanhoudend), maar sinds een paar weken heb ik weer heftige krampaanvallen. En alle mogelijke tips heb ik al geprobeerd, maar niks werkt… Iemand misschien nog een idee?

 42. Toen ik stopte met roken door middel van Champix kreeg ik erg last van krampen in mijn benen. Ik begon toen ook zuiveringszout met het sap van een halve citroen te gebruiken (dit middel is voor veel dingen goed) sinds die tijd geen last weer gehad van kramp. Ik nam het s,morgens op de nuchtere maag en na de eerste keer was de kramp al weg.

  • Champix staat erom bekend dat het de mineralenbalans/elektrolytenbalans (qua magnesium, kalium, calcium en natrium) kan verstoren en zodoende spierkrampen kan veroorzaken. Persoonlijk zou ik in zo’n geval niet aan de haal gaan met zuiveringszout (wat niet bedoeld is voor humane consumptie), maar met Himalayazout. Een bloedtest laten doen ten aanzien van kalium, magnesium, calcium en natrium is nog een veel beter uitgangspunt. In dat geval hoef je niet blind te gokken, maar worden eventuele wezenlijke tekorten en/of overschotten daadwerkelijk vastgesteld, waardoor je gericht specifieke mineralen kunt suppleren of juist mijden.

 43. Hoi allemaal, ik ben een man van net 33 jaar. Al vroeg in mijn leven (ca 12 jaar) kreeg ik last van heel hevige krampaanvallen bij sporten (ik sportte op hoog niveau 7 dagen in de week). Naar mate ik ouder werd kreeg ik steeds meer last van de krampen ook in het dagelijkse leven. Rond mijn 20ste jaar zo erg dat ik een periode tot niets in staat was en kreeg ik vergelijkbare klachten bij mijn darmen en blaasproblemen (en uiteraard lag ik nachten wakker) wat leidde dat ik mijn baan verloor. Verschillende ziekenhuizen gehad en steeds afwijkingen in testen maar niemand weet waar de afwijkingen vandaan komen. Op een gegeven moment maar hulp gezocht in alternatieve geneeswijze wat zorgde dat ik weer kon functioneren en redelijk op niveau kon terugkomen in mijn sport. Mijn gezondheid bleef licht kwakkelen wel maar ik kon functioneren tot 2 jaar geleden. Ineens dezelfde problemen terug en heviger dan voorheen. Kan helemaal niets meer en zit nu al 1,5 jaar in ziektewet en kan me alleen voortbewegen nog met krukken of een rolstoel. Dingen als douchen en koken zijn voor mij meer uitdagingen geworden dan normale zaken. Ben weer de ziekenhuizen ingedoken en dankzij het Erasmus in een revalidatie centrum terecht gekomen. 8 maanden bezig maar ik ga alleen achteruit. Ik ben nu in afwachting van een aanmelding bij een kliniek waar ik meer behandeld moet gaan worden. Ik herken een deel terug van het verhaal van Irene (van 17 november 2014) en gebruik ook de Rivotril, Diazepam en heb er nog wat slaapmiddelen etc bij. De medische hulp laat steeds op zich wachten en heb mentaal diepe dalen gehad (stel je maar voor dat je van topsporter naar nietsnut gaat) Ben in laatste jaar bijna 20 kilo aangekomen omdat ik de beweging mis, mijn humeur wisselt erg en ben bang weer mijn baan te verliezen. Vandaag besloten om te proberen het roer om te gooien en me terug te knokken. Met name mentaal is het lastig omdat ik geen mensen ken die hetzelfde hebben en heb het gevoel dat ik door omgeving niet altijd goed begrepen wordt. Zou graag eens met mensen in contact komen die een vergelijkbaar iets meemaken/meegemaakt hebben want misschien kan mij dat helpen. Als andere mensen daar ook behoefte aan hebben laat maar horen.

 44. Soms wordt magnesium oraal (voeding, tabletten, capsules) niet goed opgenomen. Er is dan eventueel een mogelijkheid om magnesium te injecteren. Ik ben in België in behandeling bij een arts en injecteer nu 2x per week 1 milliliter “Hepar Magnesium D6”.

  • Het schijnt dat magnesium ook goed opneembaar is via de huid. Zo kun je bijvoorbeeld magnesiumvlokken, magnesiumzout of magnesiumolie toevoegen aan badwater om het huidoppervlak magnesium te laten opnemen. Talloze websites raden het aan, maar het fijne weet ik er niet van, dus hoe efficiënt een magnesiumbad ECHT is bij spierkamp durf ik niet te zeggen…

 45. Dag. Ik heb ook geregeld hele erge kramp in voeten, kuiten scheenbeen en de laatste keren ook de bovenbenen. Ik heb zwaar suikerziekte. Daardoor heb ik neuropathie in m’n voeten. Daar beginnen de krampen ook het eerst. Ik gebruik ook erg veel medicijnen buiten de insuline om. Bètablokkers, cholesterolpillen, Ezetrol en Crestor. Je kan toch ook zomaar niet gaan stoppen met medicatie? Deze heb je toch nodig! Toch wil je erg graag van die erge krampen af… Iedereen met spierkrampen veel sterkte!

 46. Ik heb last van kramp in mijn voeten, vooral als ik al even in bed lig. Ik heb veel van de huismiddelen geprobeerd tegen spierkrampen. Een elektrische voetendeken helpt ook, maar het beste helpt ervoor te zorgen dat mijn voeten goed ‘doorbloed zijn’ (warm zijn) door bijvoorbeeld een half tot een heel uur te wandelen, zo’n 1-3 uur voor het slapengaan. Dan heb ik nergens last van. Wel moeten mijn voeten ‘warm’ blijven na het wandelen.

 47. Had heel veel jaren last van verschrikkelijke krampen in voeten en benen, wist me vaak geen raad van de pijn, soms zes tot oplopend twintig keer per nacht. Op de pijnpoli waar ik ook voor een andere reden was, werd door de arts Baclofen (spierverslapper) voorgeschreven. Toen ik de arts bij een volgend bezoek vertelde dat ik de indruk had dat het alleen maar erger werd, heeft hij de dosis verdubbeld. Nu, dat heb ik geweten! Heb twee nachten en een dag stijf rechtop in een stoel gezeten, bang om ook maar het kleinste spiertje te bewegen, want dan schoot het er weer in. Ten einde raad besloten al mijn medicatie (die bestond uit 13 pillen per dag) enkele dagen niet meer in te nemen. Daarna begonnen met 1 tablet… als het ’s nachts goed ging de volgende dag een tweede tablet… en zo ben ik erachter gekomen dat hydrochloorthiazide (plastablet/vochtafdrijver) en simvastatine (cholesterolsyntheseremmer) de grote boosdoeners waren v.w.b. spierkrampen. En de Baclofen versterkte de spierkramp alleen maar. Sindsdien heb ik de genoemde medicatie niet meer ingenomen en ben nu sinds een maand voor 95% pijnvrij en krampvrij.

 48. Heb al eerder (2012) gereageerd en een vraag gesteld. In 2007 parkinson alsmede sensomotore axonale polyneuropathie geconstateerd. Heel veel last van krampen in voeten, kuiten, scheenbenen en bovenbenen. Vooral ’s nachts, maar ook overdag. Ben niet kleinzerig, maar ’s nachts schreeuw ik het uit van de pijn. Wie heeft hier helaas ook ‘ervaring’ mee en kan mij advies geven?

 49. Hallo Irene, Bedankt voor de tip over MCFS, ga meteen even googelen. Zelf heb ik sinds twee jaar onhoudbare kuitkrampen, die houden dan telkens 3 à 4 dagen aan, hierdoor moet ik m’n slaap laten en ik kan het alleen maar wat temperen met pijnstillers. Magnesium neem ik ook in grote hoeveelheid! Blijkbaar hebben toch veel mensen hier last van en kunnen we niet geholpen worden. Veel sterkte voor jou en alle andere lezers!

  • Beste Katia, I had enorme krampen in mijn benen, ben door mijn arts op mijn verzoek naar een neuroloog “spierenspecialist” gegaan en uitgebreid onderzoek ondergaan. Niets gevonden tot hij mijn medicijnen ging bekijken. Hij kwam uit op het gebruik van Ezetrol (ezetimib) tegen te hoog cholesterol. Dit heeft de bijwerking HOOG krampen. Direct gestopt en na 1 week veel minder spierkrampen; na 2 maanden een nieuw leven… voor 90 procent zijn de krampen verdwenen… Heeeeerlijk doorslapen, wel stijf bij opstaan, maar ik ben 76, dus dat mag. Succes! Gr. Wim

 50. Desiree Snelders Reageer

  Ik heb na mijn spondylodese-operatie twee jaar terug erge last van krampen onder mijn voet. De zenuwen zijn daar ook beschadigd (EMG). De laatste tijd worden de krampen zo erg dat het bijna niet uit te houden is. Iemand tips en zou dit te maken kunnen hebben met mijn operatie?

  • Ik ben een man van 48 jaar, ik heb een operatie gehad aan de ruggenwervels, hebben ze 2 plaatjes in geplaatst met 4 schroeven. Sinds de operatie pijn in de benen en krampen in de kuiten, tenen en vingers. En last van brandende voeten. Kan dat door de operatie zijn gebeurd? Heb dat nooit gehad!

  • Misschien dat er door toedoen van de operatie een zenuw is beschadigd of ietwat klem komen te zitten?

  • Antoinette

   Ik heb dezelfde operatie onder gaan bij l3s1 vastgezet sindsdien veel pijn en krampen. Meteen na de operatie al hevige sperkrampen in beide benen en rugpijn. Al veel geprobeerd, ook Dry Needling, maar niks helpt. Word er gek van soms!

 51. Ik ben een vrouw van 56. Ik had als kind al vaak en meer kuitkrampen dan mijn broers en zussen. Ik leerde al jong hoe ik mijn been kon rekken om de pijn snel weg te krijgen. Sinds ongeveer 12 jaar werd het erg vervelend, vooral als ik op een killere of vochtige plek overnachtte. Ik kreeg overal krampen, meestal ergens in de benen, maar vaak allerlei spieren tegelijk, waardoor rekken in de tegengestelde richting niet meer werkte: dat veroorzaakte gewoon in een andere spier een kramp. Zeven jaar geleden ontdekte ik dat “snel een heet bad”, kon helpen. Maar ook dat is nu precies niet voorhanden als je niet thuis slaapt. Toen ontdekte ik de elektrische onderdeken. Dit heeft me jarenlang goed geholpen. In de zomer waren er periodes dat ik zonder kon. Maar sinds een jaar of zo, wordt het onhoudbaar, zelfs met de elektrische deken aan. En ik heb het heel vaak te warm met dat ding, maar durf niet zonder. Heel gek: sommige dagen heb ik absoluut geen last van krampen, maar die geraken in de minderheid. Momenteel moet ik tot 12 keer per nacht gillend mijn bed uit van de kramp. Soms, als ik snel ben, kan ik de spierkramp eruit duwen door te gaan staan, en benen en voeten zo relaxed mogelijk te houden. Maar vaak is de enige oplossing dus een (zeer) heet bad. En ook dat werkt niet meer meteen, soms duurt het 10 minuten voor de spierpijn en spierkrampen voldoende zakken zodat ik het kan verdragen. En dat is lang! Mijn grootste probleem nu is dat ik daardoor niet genoeg slaap haal. Ik word daar zeer geïrriteerd van overdag. Bovendien komen die krampen nu ook overdag heel veel voor. Ik hoef maar even in een foute stoel te zitten of in de kou te staan, en ik heb het vlaggen. Ik heb aandachtig de hele blog gelezen en enkele mogelijke remedies genoteerd. Ik zal bijvoorbeeld die Venal crème van Bional eens zoeken. Ik weet dat het bij mij niet aan een tekort van calcium of magnesium of kalium kan liggen. Ik eet al 5 jaar elke dag 2 bananen (overslaan is een ramp). Kinine lijkt niet te helpen tegen de spierkrampen. Ik zal wel ook es letten op “voldoende vocht” omdat dit er misschien bij mij iets mee te maken heeft. Ik zal ook ’s metaal in mijn bed leggen en zo’n zeep. Je weet nooit…

 52. Heb nog niet alles gelezen, maar volgens mij heeft niemand het over Venal crème van Bional; onbegrijpelijk daar dit vrijwel direct verlichting geeft bij beenkramp.

 53. Zodra ik kramp heb (heb het heel vaak in mijn voeten en tenen) en ik probeer te strekken of te masseren, helpt dat vaak niet. Zodra ik mijn voet weer loslaat schiet het er weer in. Als het heel pijnlijk is en ik raak een beetje in paniek, dan wordt het nog erger! Ik moet me echt laten afleiden en proberen te ontspannen, maar dat is vaak heel moeilijk, vooral bij van die hele pijnlijke kramp. Iemand tips?

  • Hallo, Ik heb deze pagina per toeval gevonden omdat ik ook sinds 97 al erge beenkrampen heb, en toch nog de hoop heb om hier ooit vanaf te komen. Na de geboorte van mijn dochter in 1990 heb ik van alles geprobeerd: Inhibin, acupunctuur, homeopathie etc. Maar geen resultaat. Ik bleef in de kramp hangen, dus geen 10 minuten kramp, maar echt als het erin schoot en het aanhield, krijste ik me kapot. Dan werd ik opgenomen ervoor. Als kind had ik het met zwemmen en overmatige inspanning, ondanks dat fietste ik altijd, danste en deed aan toneel en zo. Maar na de geboorte in 1990 sloeg alles 100 kwadraat om. En dat terwijl ik destijds 34 was toen het frequent bleef aanhouden. Na 3 opnames werd ik doorverwezen naar een arts in Ede, hij is gepromoveerd op het gebied van heel erge krampen, welke soms niets meer met een gewone kramp van doen lijken te hebben, Jullie snappen wel wat ik bedoel… Ik kreeg eerst allerlei onderzoeken. Na die gehad te hebben, kreeg ik Rivotril en Diazepam. Als jullie googelen naar ‘Muscle Cramp Fasciculation Syndrome’ (MCFS) oftewel ‘(benigne) Spierkramp fasciculatiesyndroom’ van neuroloog P.H.P. Jansen, dan zou ik jullie dat aanbevelen. Het is namelijk wel een bestaand iets, terwijl geen arts erover gehoord heeft. Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben allemaal! Laat het weten als dat zo is. Je bent niet de enige en het is vreselijk je zo te voelen. Het geeft je een eenzaam, uitzichtloos en vooral ook eng gevoel als je iedere keer door krampaanvallen overvallen wordt. Ik zoek namelijk lotgenoten omdat niet iedereen het begrijpt; “het zal wel tussen de oren zitten” en dat soort onzin was eerst het credo. Maar nee, zo’n krampsyndroom is een bestaand iets, maar procentueel is het niet zo bekend als bv reuma en dat maakt dat je je onbegrepen voelt en het het ook nog eens moeilijk te onderbouwen is. Dit is voor mensen die niet normaal verder kunnen door toedoen van hun extreme spierkrampen, veel sterkte allemaal! Ik hoop van jullie te horen. Misschien maak ik wel een extra site om krampsyndromen onder de aandacht te brengen zodat deze hevige vorm van spierkramp ook serieus genomen wordt, door zowel artsen die er niet van gehoord hebben als door de mensen die hier niet mee te maken hebben en daardoor soms onterechte opmerkingen maken waardoor je je alleen maar machtelozer voelt. Veel succes! Laat je ook door andere artsen niet ompraten, maar onderzoek de aard van je krampen zelf. Geef nooit op! :) De arts waarover ik sprak, zit in ’t Gelderse Vallei Ziekenhuis in Ede. Dus nogmaals: neuroloog Dr. P.H.P. Jansen (er zijn namelijk 2 dokters Jansen) Veel sterkte, ik ben benieuwd ook naar jullie bevindingen t.a.v. ‘Cramp Fasciculation Syndrome’ (CFS). MVG. Irene

  • Zo herkenbaar! Dan kapot gaan van de pijn, wachten tot het over is, en niet meer bewegen. Vervolgens komt de spierkramp gewoon weer terug… Ik merk wel echt dat het met kou/onderkoeling van de spieren te maken heeft.

 54. Hoe kan je nu in deze tijd waar iedereen alles eet voedingsstoffen te kort komen??? Dat kan gewoon niet, vroeger waren er bijna gene mensen met spierkrampen, tegenwoordig hebben er vele mensen last van, we worden vergiftigd met E nummers.

  • We leven absoluut niet in een tijd waarin “iedereen alles eet”. We leven in een tijd waarin we steeds méér eten, maar bovendien ook steeds eenzijdiger. Dat mensen steeds meer eten, wil immers niet zeggen dat ze ook steeds meer (verschillende) voedingsstoffen binnenkrijgen. Sterker nog: het is algemeen bekend dat onze moderne voeding steeds meer suikers en transvetten bevat en steeds minder micro- en macronutriënten (bouwstoffen, beschermingsstoffen en ballaststoffen). We krijgen steeds meer junkfood binnen, bestaande uit ‘lege calorieën‘ en steeds minder natuurproducten die essentiële nutriënten leveren. Ik geloof zeker dat ook voedingsadditieven hun invloed kunnen uitoefenen op spierkramp (ikzelf eet vrij van synthetische E-nummers om uiteenlopende redenen), maar dat is een ander verhaal.

  • En wát te denken over al die giftige en ongefermenteerde soja en soja-producten? In de afgelopen jaren zijn talloze studies gedaan naar de gezondheidseffecten van (ongefermenteerde) soja. Ik kwam recentelijk in aanraking met het werk van een Amerikaanse onderzoekster Dr. Kaayla Daniel, die haar promotieonderzoek deed naar de gezondheidseffecten van (ongefermenteerde) sojaproducten.

 55. Sinds ik 3 jaar geleden EEN STUK ZEEP in mijn bed heb gelegd, heb ik ’s nachts geen last meer van kramp in mijn benen. Ook bij de vriendin van wie ik de tip kreeg, werkt het wonderbaarlijk.

  • Marianne Russchenberg

   Beste Ineke, Ik ben nieuwsgierig waar dat stuk zeep in bed wordt neergelegd en van welk merk. Er wordt gesproken van ouderwetse Sunlight Zeep?!

  • Sandra de Visser

   Mag ik vragen hoe die zeep heet en waar het te verkrijgen is? Vannacht weer 3x wakker van de pijn in scheenbeen en kuiten en v/d week de auto aan de kant gezet omdat ik rechts mijn voet zo samentrok van de spierkramp dat ik niets meer kon. Nou heb ik te maken met een burn-out en door staken maagband en slokdarm krijg ik zo goed als niets binnen. Ben 35 jaar en herken mezelf niet meer. Kortom het word mij teveel momenteel… pillen slikken kan ik hele leven al niet, dus op zoek naar dat wat de kramp verlicht of wegneemt. Bedankt alvast! ????

 56. Ben vrouw van 65. Sinds 5 jaar heb ik ’s nachts (na ongeveer drie uur slaap) soms last van zeer pijnlijke kramp in voeten en onderbenen. Ik heb de indruk dat er een verband is met laat eten en dan direct slapen. Ik denk dat het snel opeten van zout (een klein theelepeltje) en wat water drinken de aanval stopt. Heeft iemand ervaring met die oorzaak: het slapen met volle maag? En welk mineraal zou er zijn onttrokken als ik bijv. Thais eet (vlees, groente, rijst) met 2 glaasjes wijn? Kalium, magnesium? Bij voorbaat veel dank voor reacties.

  • Carels François

   Naar het schijnt veel water drinken… bananen eten en een stuk (echte) Sunlight zeep onder je matras leggen. Groetjes, François

 57. Alle reacties gelezen. Heb sinds mijn 18e al kramp in mijn voeten. Ben nu 68 en de kramp is uitgebreid tot mijn kuiten/knieholte. Jaren geleden meegedaan aan een kramponderzoek van het Radboud Ziekenhuis te Nijmegen. Heb toen het medicijn gekregen en geen placebo (dat weet je niet als je het krijgt). Mijn kramp was weg. Sinds een aantal jaren is het medicijn dat ik indertijd moest proberen op de markt. Het heet Inhibin. Ik heb het pas weer gekregen van mijn huisarts, maar kreeg te veel kramp in mijn maag, ben er dus mee gestopt. Maar… misschien is het voor sommige mensen het proberen waard!

 58. Zoals ik zie een hele hoop ellende en vele mogelijke oplossingen. Maar even wat voedsel betreft: op dit moment woon ik al ruim een jaar in Kazachstan en in tegenstelling tot Europa en vele andere landen eet men hier niets uit blik. Bijna alles wordt bereid met verse groenten en fruit. Nu heeft mijn vrouw vaak hele erge krampen in haar kuiten en tegenwoordig in haar hele been. Wel heeft ze artrose, maar volgens de arts is dat niet het probleem v.w.b. spierkrampen. Nu heb ik zelf veel gesport en weet uit ervaring dat warmte helpt bij kramp, dus houd je spieren warm. Omdat het in dit land vaak erg warm is (boven 30 graden) slapen we ’s nachts meestal met de airco aan en dat is ook niet goed natuurlijk, maar je wilt graag een redelijke nachtrust. Vandaar dat we de krampen nu gaan proberen te bestrijden met extra mineralen en warmte. Ben benieuwd of het lukt…

 59. Hoi, ik ben 14 jaar, en heb hier nu ook al een tijd last van wat trouwens ook vannacht weer gebeurde. Ik heb het nu maar 1 keer in de maand, wat heel weinig is vergeleken met iedereen hier, maar het gebeurt steeds vaker. Bij mij helpt het om mijn voeten en tenen te strekken tijdens de pijn, zodat het snel overgaat. Iemand nog tips behalve eten of medicijnen? Met ervaring doet dit nog veel meer pijn dan een verbrijzelde / gebroken arm. B.v.d

 60. Ik heb alles gelezen maar ik lees nergens over kramp in de anus? Mijn zus, broer en ik hebben daar regelmatig last van en gaan dan ook buiten westen. Heeft er misschien toch iemand ervaring mee?

  • roger de clerck

   Ook ik heb daar soms last mee, wat dan ook zeer pijnlijk is. Een zeer doeltreffend middel is zalf “Vegebom du Dr Miot” op de anus uitsmeren. Na een paar minuten is de kramp volledig weg. Hoe vlugger je de zalf aansmeert, des te vlugger de pijn verdwijnt. Deze zalf is enkel in Frankrijk te verkrijgen

  • kramp in de anus kun je vermijden door een heet bad, bijvoorbeeld in een bidet. Jarenlang had ik hier last van en sinds ik iedere avond de anus met zo heet mogelijk water spoel (waardoor de spier geheel ontspant) heb ik er geen last meer van. Ik werd altijd ’s nachts overvallen door een hevige kramp midden in mijn slaap, ook tijdens de kramp is heet water de enige remedie.

  • kimberley pex

   Endeldarmkramp, vreselijk! Sinds mijn stoma geen last meer van. Proctitis/colitis, (endeldarmontstekingen en dikkedarmontstekingen) of fistels kunnen de oorzaak zijn. Ik nam vroeger vaak (super-ongezond trouwens) 4 stuks ibuprofen of 5 stuks buscopan of 1/3 flesje belladonna van Dr. Vogel. Dat is dus heel veel! Die krampen, daar kun je echt letterlijk van neergaan. Van m’n tienerjaren tot m’n stoma, dus ongeveer 40 jaar lang heb ik deze helse krampen vooral ’s nachts meegemaakt. Ik vermoed dat er erfelijke darmziektes in de familie zitten? Sigmoïdoscopie aanvragen van laatste stukje darm (endeldarm)… Of ’n MRI… Sterkte!

  • Ja, zo typisch… Als ik die krampende pijn heb (meestal ’s nachts) en dan opsta, val ik -vaste prik- flauw. Wij allemaal (mijn broers en zus) hebben er ook last van (volgens mijn schoonzus zijn wij verkeerd afgehecht…). Jaren geleden al eens gelezen dat een glas warme koeienmelk helpt. En dat is ook zo.

  • Ja ik heb ook een paar maal kramp aan de anus gehad. Een keer ben ik van mijn stokje gegaan, dat was nachts. Hoelang dat duurde weet ik niet. maar ik lag op de grond had het heel koud en een flinke bult op mijn kop. Gaat van zelf wel weer over.

  • Diane verschuren

   Ja ik heb ook heel erg veel last van zulke hevige/extreme spierkramp. Soms kan ik wel janken en word er echt misselijk en benauwd van.

 61. Rietje (64 jaar) Reageer

  Al jarenlang last van kramp in kuiten, voeten, scheenbenen en de laatste tijd ook steeds vaker in de bovenbenen. Meestal ’s nachts – maar ook overdag steeds vaker. Ik gil het ’s nachts dan uit van de pijn en kan geen enkele actie ondernemen. Heb al van alles geprobeerd. Ongeveer 7 jaar geleden is bij mij de ziekte van Parkinson geconstateerd, alsmede sensomotore axonale polyneuropathie. Zijn er mensen met deze aandoeningen die mij advies kunnen geven om de bovenbeenkrampen (want die pijn is niet te harden) te verminderen?
  Heb het laatste jaar ook steeds last van een vinger die ‘stijf’ blijft staan gedurende een paar minuten. Valt dit ook onder de noemer ‘kramp’.

  • de (na jarenlange) nachtelijke spierkrampen verdwenen bij mij door innemen van magnesium-citraat 500mg per dag. En zoek eens op internet naar ’triggerfinger’, een ontsteking van een peesschacht, waardoor spier blokkeert. Dit is iets anders dan spierkrampen. De huisarts kan dit verhelpen. Succes!

 62. Beste allemaal, wat een ellende allemaal. Veel mensen die krampen hebben. Ikzelf loop tegen een muur. Ben van nature een bikkel, maar kan wel janken van de pijn. Ik weet gewoon niet wat ik moet doen, probeer tijdens een krampaanval te ontspannen. Heb pillen gekregen, maar werken pas na een half uur, ja en dan is de kramp wat weggeëbd. Slapen is een grime. Bang om weer waker te worden van de pijn, dus elke dag moe door slaap tekort. Durf ook geen leuke dingen te doen, want geheid dat ik tijdens een leuke wandeling of op een feestje wil dansen, ik weer kramp heb. Eerst in mijn voeten en nu in mijn benen, arm, pols, nek en zelfs in mijn onderkaak. Soms denk ik wel eens, waarom ben ik er nog… Elke dag pijn. Dokter kan niets doen, en ik weet het niet meer. Ik dacht, ik lees jullie reacties, om een beetje verbonden te voelen, maar het lucht me niet op… Blijf verdrietig, zelfs nu ik lees dat meer mensen zich zo ellendig voelen door die stomme krampen. Was er maar een tovermiddel, dan waren wij er eindelijk vanaf.

  • Hallo Dim, Ik kan je aanraden het oude bekende boek van dokter Vogel te kopen, waar ook evt. oorzaken van krampen beschreven worden en de evt. aanpak, bijvoorbeeld warme douche, kompressen met kamille en een kruid in tabletvorm: Petadolor. Hopelijk kan iedereen die dit leest zijn voordeel hiermee doen en dat het helpen mag en zeker verlichting mag bieden.

  • Hallo Dim, Nog een natuurlijk middeltje tegen spierkramp is iedere dag een paar glazen gemberthee drinken. Je kan de gedroogde variant kopen in de winkel, maar ook vers en dat erin doen met citroen of evt. wat rietsuiker. Succes, groetjes!

  • Hai, ook ik heb een doodswens door de krampen, zelfs overdag kan ik niks meer, maar heb geleerd om geen E-nummers meer te eten en nu gaat het ietsje beter… Niet veel, maar in plaats van 50 keer heb ik nog 20 keer krampen per dag. Ik denk zelf dat ik mijn lichaam heb verpest met het eten van E nummers. Inhibin helpt, maar in Amerika mag het niet meer verkocht worden omdat er mensen aan dood zijn gegaan. In Nederland is het nog wel te koop, maar gezond is het niet, helaas ik heb voor de rest ook geen oplossing, anders was ik er zelfs wel van genezen.

  • Heb je wel eens je bloed laten prikken op een niet goed werkende schildklier? Wat jij beschrijft bleek bij mij een schildklier te zijn die niet goed werkte. Ben je ook moe en heb je het snel koud?

  • roger de clerck

   Sedert ik het voedingssupplement “Acid Drain” van Omega Pharma inneem ben ik van deze hevige krampen verlost. Twee tabletten bij dag, eventueel ’s nachts en de krampen blijven achterwege.

  • Sandra de Visser

   Amen!!! Heb deze pagina van Gezondr opgeslagen op telefoon en ga e.e.a. proberen van de tips. Kan wel janken van zelfmedelijden inmiddels want ben een mens met hart van goud en help iedereen, nu een jaar geleden te kampen met een burn-out en lichamelijke klachten van maagband staken en daardoor niets binnen krijgen en toch 30 kilo aankomen en gebit zo hard achteruit (glazuur gaat weg en kan geen kou en hitte en drinken gaat alleen met rietje) nu dus ook de krampen zo veel en vaak en wie denkt er nu aan mij??? Op 1 hand te tellen maar dat zijn de beste en dat geeft weer sprankje hoop. Sterkte, liefs, Sandra

 63. Dagelijks een tablet magnesium nemen ’s morgens, gedurende een maand. Verder kiwi’s en bananen eten.

  • Ik ben super alergisch voor kiwi. Als ik dat eet gaat mijn keel opzwellen, maar ik heb net toevallig nog kramp in mijn bovenbeen omdat m’n bullie erlangs moest en het duut heel lang voor het weer weg is. Ik ben ook diabeet en mij testen ze elk halfjaar op magnesium en zo. Het is bij mij niet in orde dus neem ik magnesiumpillen ervoor, maar die helpen totaal niet.

 64. Hoi, Ik ben Rayes, ik ben 28 jaar en heb sinds mijn 16e last van krampen. Maar dan ook door heel m’n lichaam. Het doet heel veel pijn en ik ben er heel bang voor. Heb mijn voetbalcarrière erdoor moeten opzeggen helaas. Omdat ik te vaak kramp kreeg tijdens of na de wedstrijd. Maar ik heb er nog steeds veel last van na inspanning, bijvoorbeeld fitness, klussen in huis of een verkeerde beweging maken. Ik heb magnesium en zink geprobeerd, maar niks helpt. Ik wil graag weer op een laag niveau gaan voetballen want ik kan niet zonder. Weet iemand een medicijn of iets dat helpt om krampen te voorkomen of te minderen. Graag hoor ik wat, want ik ben ten einde raad. :( Ben een grote vent, maar kan soms janken van de spierkrampen in m’n buik of ribben. M.v.g. Rayes

  • Beste Rayes, Ik ben niet bekend met gegeneraliseerde krampen, dus over het hele lichaam, inclusief buikregio. Ontstaan de krampen vaak na het eten? Je situatie klinkt namelijk eerder als een probleem in relatie tot voeding (een soort allergie of intolerantie-reactie) dan een directe stoornis van de spieren. Misschien reageer je slecht op een bepaalde voedingsstof of hulpstof/additief. Heel veel sterkte in ieder geval! Groeten, Paul

  • Al meer dan 20 jaar werk ik als masseur met apparatuur om de doorbloeding te bevorderen omdat ik van mening ben dat iemand met een goede doorbloeding weinig of niets mankeert. Jammer genoeg wordt het niet door het ziekenfonds vergoed. Kijk op mijn website wat de mogelijkheden zijn, misschien is het voor u de oplossing.

  • Dat iemand met een goede doorbloeding weinig of niets mankeert is mijns inziens een beetje kort door de bocht…

  • joris boeckx

   Die medicijnen blijven nemen, want het duurt soms lang voordat ze werken en zo ik lees bij jou zeker. Verder: eet dagelijks een paar kiwi’s per dag en een banaan. En ook veel water drinken, daar u aan sport doet. Geen alcohol drinken en niet roken.

  • Hoi Rayes, Probeer eens een Benzodiazepine of een pijnstiller als Tramadol. Qua Benzodiazepines: Diazepam (Valium), maar overleg het eens met je huisarts. Wil je huisarts dit niet voorschrijven, zoek dan een huisarts die het wel wil voorschrijven.

  • Ben een maand geleden met mijn partner overgestapt op een Paleo-leefstijl. Voor mij omdat ik altijd gedurende de dag ‘slappe momenten’ had ik soms nauwelijks op mijn benen kon staan. Dit lijkt niets met jouw klachten te maken te hebben, maar…: bij mij werden die momenten veroorzaakt doordat mijn suikerspiegel opeens te laag was. Ik had vroeger altijd Snickers mee naar een wedstrijd omdat ik ’t zonder suiker-boost niet volhield… Een van de basisprincipes van Paleo is dat voedsel geen suikerpieken mag veroorzaken wanneer je geen extreme inspanningen verricht; je moet juist zorgen voor een stabiele suikerbalans. Voor het sporten een paar aardappels of wat pasta eten is dan voldoende voor de tijdelijke benodigde extra energie. Ik zeg niet dat deze aanpak voor jou wonderen zal verrichten. Wel weet ik dat ik er zelf baat bij heb. Ook had ik de eerste dagen na overstap op Paleo behoorlijke spierkrampen (niet fijn, maar geheel volgens de theorie: mijn lichaam stond nog in de suiker-verbrandingsstand en moest nog overstappen op vetverbranding. Hmmmz. Ik merk dat het me niet lukt om hier een logisch verhaal van te maken… maar als ik jou was zou ik eens op de site van de Paleorevolutie kijken, zeker als je nu vaak brood, aardappels, pasta, rijst en chips/snoep eet. Stofwisseling die draait om suikerverbranding: Zware inspanningen –> hoog suikerverbruik (koolhydraten zijn suikers) –> tekorten aan suikers –> spierkrampen… Ja, ik weet dat ’t zeker geen waterdicht causaal verband is… maar ik zou het een paar weken proberen. Succes!

  • roger de clerck

   Ook ik heb dagelijks die buik- en ribkrampen; zeer pijnlijk. Ik verhelp ze door Reflex Spray te spuiten op de krampzone. Na een tiental minuten ben ik geholpen.

 65. Al van jongs af aan ben ik bekend met krampen in tenen (tijdens zwemmen als klein meisje) en kuiten (gewoon in de nacht, of na een grote inspanning). Midden in de nacht wakker worden en dan hopen dat iemand je been wil strekken, dagenlang een naar zeurend gevoel in je kuit. Ontspanning is belangrijk: kijk eens 3x willekeurig op een dag wat voor houdingen je allemaal aanneemt en welke spieren je allemaal spant. Neem ’s avonds eens de tijd om je te ontspannen voor je op bed gaat (ademhalingsoefeningen liggend doen). Voor mij helpt bovenstaande (bewuster aan je houding en ontspanning denken) en de volgende dingen. Op de rug in slaap vallen (even wennen) omdat op je zij nu eenmaal zorgt voor constante spierspanning om je lijf in evenwicht te houden. Magnesium slikken, zeker na extra inspanning. En voor de mensen die er tijdens of na een inspanning last van hebben: een bouillon of soep drinken voor of na de inspanning kan een belangrijke rol hebben. De bron voor mijn kramp ligt overigens ook in het bekken/rug (het is een van de zogenaamde triggerpoints die het kan veroorzaken), hoewel ik ook denk dat het voor mij aan een slechte doorbloeding en afwijkende bloedwaarden kan liggen. Maar ik kan dus ook een goede triggerpointmasseur aanraden. Vooral het op mijn rug slapen, bewuster met spierspanning omgaan en af en toe extra magnesium slikken na grote inspanning hebben er bij mij voor gezorgd dat ik van 2x per week naar 2x per jaar kramp ben gegaan sinds twee jaar (ik ben 30). Zeker de moeite waard dus!

  • Roos, Bedankt voor je opvattingen en inzichten; hopelijk zijn er mensen mee geholpen! Groeten, Paul

 66. Ik gebruik wanneer ik veel kramp krijg de magnesium pilletjes van Bional, dat werkt ook nog eens ontspannend. De pilletjes van een ander merk, maar wel bekend, is een blauw doosje en bevat ook magnesium. Wanneer de kramp een tijdje weg is, dan stop ik met 1 van de pilletjes. Zijn vaak in de aanbieding. Ik was extreem zenuwachtig voor mijn examens, waardoor ook de kramp weer terugkwam. Toen kreeg ik van de drogist Bional als middel tegen stress en ik merkte meteen resultaat. Groetjes, Nies

 67. Ik heb al meer dan 30 jaar rugklachten… 4x een hernia gehad en altijd geleefd met de gedachte… niet zeuren, doorgaan. Totdat 5 jaar geleden m’n rug op was. Kreeg ’n ongeval bij de fysio. Ik “sportte” daar intern onder begeleiding en moest even wachten totdat m’n fysio klaar was. Ik werd op ’n fiets gezet (ouderwets model) waarbij er nog ’n pinnetje in ’t frame moest om ’t zadel vast te zetten. Dat was niet goed gedaan en ik klapte van grote hoogte (ben nogal lang, dus zadel stond op hoge stand) naar beneden, vol op ’t frame. Vanaf die tijd kreeg ik vreselijke krampen 24/7 in m’n rug. Ik ben uiteindelijk 3 maanden opgenomen geweest in het revalidatiecentrum Heliomare, waar ik veel aan te danken heb. Je wordt goed begeleid door fysio’s, ergotherapeut, psycholoog, maatschappelijk werkster en nog veel meer. Je leert om te gaan met de pijn en je leert te leven als ’n bejaarde. Ik was toen halverwege de 40. Ik slik al jaren tramadol omdat ik niet goed reageer op morfine en er wordt speciaal voor mij bij de apotheek ’n magnesiumsulfaat capsule gemaakt. Is een lastig proces en daardoor willen veel apotheken er niet aan beginnen en krijg je ’t vaak vloeibaar, wat lastiger meenemen is. Alleen met zware pijnstilling is de rugpijn draaglijk. Zo heb ik uiteindelijk redelijk leren leven met ’n redelijke kwaliteit van leven. Uiteraard heb ik ook af en toe m’n off-days. Maar nu heb ik 6 weken geleden ineens ondraaglijke krampen in m’n rechterbeen, met name de kuit is ’t ergst. Het begon onder in m’n rug met uitstraling naar rechterbil, bovenbeen, kuit. De opmerking dat je op zo’n moment dood wil, herken ik wel. Had ik ook 5 jaar terug bij m’n rugkrampen en als ik op het ergste moment van de krampaanval moet ik er ook weer aan denken. Wil dan ook acuut m’n been eraf gezaagd hebben. Zo zie je maar hoe je verandert met erge pijn. Onbegrijpelijk voor mensen die dit nog nooit hebben meegemaakt. Ik loop bij een Portugese accupuncturist die verder kijkt dan de Chinese variant en niet alleen met naalden werkt. Hij lasert en doet nog veel meer. Bij de ergste kramp steekt hij lange, droge naalden in de spierknopen… doet onmenselijk pijn, maar de pijn duurt heel kort. De beloning van een ontspannen spier is ’t waard. Het ging vorige week ’n paar dagen beter, dus ik was al blij en dacht ’t leed is geleden. Maar nee hoor, ineens ’s nachts wakker met zeurende pijn im mn kuit en ik dacht: nooooo. Heb nu 24/7 kramp, van erg tot matig. Slik er gezellig diazepam bij, maar meer om mezelf rustig te maken dan dat ’t enorm spierverslappend is en ik heb v/d huisarts Ibuprufen Retard 800 mg gekregen, 2x per dag. De pil geeft elk uur wat af. Ik heb veel gelezen hierboven en ga absoluut m’n eetpatroon veranderen. Ook ’n bloedtest lijkt me handig. Wat bij de een werkt, werkt misschien niet bij mij, maar ik ben nu zo wanhopig dat ik alles probeer. Als iemand nog goede tips voor me heeft of ’n opbeurend woordje… dan lees ik dat graag.

  • lenoir karine

   Probeer misschien eens de aanschaf van een Aardingslaken of Earthing Recovery Bag, ook wel Aardingsslaapzak (info op Earthing Nederland). Ik denk dat je er goede resultaten zal mee boeken…

 68. Na jaren veel last te hebben gehad van kramp in mijn voeten en tenen, en met enige regelmaat in mijn kuiten, heb ik gevonden wat voor mij het beste werkt: schoenen of laarsjes met een dikke zool, waar een diep ingesneden profiel in zit. Sinds ik die draag, zijn de krampen vrijwel verdwenen. Wanneer ik er weer last van krijg, komt dat steevast doordat het profiel van mijn laarsjes vrijwel is afgesleten. Daar vergeet ik nogal eens op te letten, omdat ik tegen die tijd simpelweg al een tijdlang geen last meer heb gehad van de krampen. Het is een rare tip misschien, maar als het bij mij helpt, zijn er vast nog (veel?) meer mensen die hier baat bij kunnen hebben…

 69. Vannacht maar weer eens wakker geworden van hevige kramp in beide schenen. Ik probeerde mijn voeten te strekken en kreeg prompt ook nog hevige kramp in mijn kuitspieren. Ik kon mijn benen helemaal niet bewegen en kon niets doen dan de hevige pijn proberen te verdragen en te wachten tot het overging. Ik ben opgestaan en heb de rest van de nacht in een fauteuil doorgebracht. Om half zes begon het weer. Ik heb toen blijkbaar harder gekreund dan ik dacht want, hoewel alles deuren dicht waren, hoorde mijn man het tot in de slaapkamer. Ik ga alle tips die ik hier vind uitproberen want die helse pijn is niet vol te houden. Iedereen bedankt voor de tips!

  • Bij een bezoek aan de VS vertelde een vriendin mij over Gatorade, de sportdrank (electrolyten). Dit had haar huisarts haar aangeraden. Ik werd bijna elek nacht wakker met helse krampen in mijn benen, scheenbeen, tenen.Ik durfde me ’s nachts niet te bewegen, zo bang was ik om in een kramp te schieten. Dus hop naar de Supermarket voor een grote fles Gatorade. Voor het slapen gaan een glaasje Gatorade en bij de derde avond was ik kramp vrij. Terug in Nederland was het even zoeken maar uiteindelijk ook hier gevonden. Ben nu ruim 3 weken vrij van krampen. Super! Hoor graag of dit ook voor anderen werkt en of iemand een plek heeft waar je Gatorade tegen een normale prijs kunt kopen

 70. Vorig jaar mei kreeg ik na een test te horen dat ik COPD had. Dus stoppen met roken. Heb ik direct gedaan. Kreeg Foster en Atrovent. Na een aantal maanden begon ik last van krampen te krijgen In handen, vingers, benen, tenen en keel. Noem maar op… Op plaatsen waarvan ik niet eens wist dat er spieren zaten. Zodra ik een teen bewoog, schoot de kramp erin. Een enkele beweging en de kramp schoot erin. Ik durfde niet eens meer te slapen; de kramp was zo erg, dat ik alleen nog maar kon huilen. Rekken en strekken had geen zin. Het was zo hard als beton. Afgelopen mei gingen we twee weken op vakantie. Twee weken niks aan de hand. Een paar uur thuis en het was weer raak. Al met al ben ik gestopt met mijn medicatie en heb zo goed als geen kramp meer. Benauwd; ja dat wel! Maar niet te vergelijken met de kramp die ik had. Ik hoop dat het inderdaad deels aan de medicatie heeft gelegen. En misschien voor een deel stress. Morgen controle COPD, bij huisarts. Kijken wat ze daar te zeggen hebben… O ja, ik ben nog steeds gestopt met roken. Bevalt prima! ;-)

  • Hallo Jolanda, Ik kwam vandaag pas deze site tegen en tussen al de krampklachten sprak het verhaal van jou mij aan. Heb weer een zeer heftige dag achter de rug, met gruwelijke krampen. Ook ik heb COPD en gebruik o.a. Foster. Ben erg benieuwd wat de huisarts destijds heeft geadviseerd en of er daarna iets is verbeterd? Met vriendelijke groet, An

  • Hoi Jolande, ik kreeg 5 jaar geleden ook het verdikt COPD na een longonderzoek en kreeg ook medicatie: Spiriva 18 microgram, wat ik sinds die tijd dagelijks moet nemen en voel mij daar heel goed mee, hoef nooit de puffer te gebruiken. Ik doe wel redelijk veel aan lichaamsbeweging en fietsen, maar ik heb nooit last van spierkrampen ervan gekregen. Ik kreeg van de zomer bij controle bij de longarts wel te horen, “ga zo door”, want de capaciteit van m’n longen is met 15 procent toegenomen sedert mijn 1ste bezoek 5 jaar geleden. Ben sedertdien ook direct gestopt met roken en alcohol drinken doe ik nooit dus… alleen genoeg water drinken. Ik probeer ook zo veel mogelijk fruit en verse groenten te eten. Ben ook 63 jaar… Hopelijk kreeg je goed resultaat bij de arts.

 71. Op een idee gebracht door een Engelse vriend. Leg onder je hoeslaken aan het voeteneinde een stuk kurk b.v.onderzetter (Xenos). Het kost weinig en heeft bij mij al vele jaren resultaat. Vermijdt kou en snelle afkoeling.

 72. Ik heb sinds midden 2009 last van een dubbele hernia. Ook af en toe kramp in mijn kuit (onderbeen) en tenen, vooral na het drinken van alcohol en het eten van rood vlees (een combinatie van de 2 was gegarandeerd een helse nacht!). Na veel ziekenhuisbezoeken heb ik afgelopen dinsdag EINDELIJK een oplossing gevonden en een steroïden-injectie gekregen. Ik ben sindsdien pijnstiller-loos en ook pijn-loos MAAR ik heb wel iedere nacht minstens 1 hevige kuitkramp. Ik spring dan rechtop uit bed, kan niets doen, ook niet stappen, maar schreeuw het uit… Slik sinds kort magnesiumpilletjes. Hopelijk gaat het over. Zo niet, dan laat ik volgende week ff bloed prikken.

 73. Lig weer wakker na hevige spierkramp. Kan niet op mijn been staan; de kuit blijft heel pijnlijk, dus slapen lukt ook niet meer. Ik drink liters water en slik magnesium met vitamine B, maar de pijn trekt door tot in knieholte en twee kanten v.d. kuit. Tot nog toe kon ik wel goed fietsen, maar kan nu niet eens meer op m’n been staan.

  • Ik lees net je noodroep. Zelf heb ik al een jaar of 30 nachtelijke spierkrampen. Ook van alles geslikt, onderzoekjes, veel drinken en niks helpt. Soms in de ochtend amper kunnen lopen, maar alles is verleden tijd. Ik heb een elektrische onderdeken gekocht, en deze onder m’n laken gelegd. Omdat op de laagste stand het een te warme nacht word heb ik de deken geschakeld met een tijdklokje dat in ’t stopcontact zit. Zo rond 2 uur in de nacht, elk halfuur tot drie kwartier 10 minuten aan. De warmte lost alles op, kramp 1x in de maand schat ik. Probeer maar eens uit, komt goed hoor. Groetjes (zonder kramp), Frank

  • Beste mensen. Probeer vitamine D (20-30 ng per dag) en boor (3-6 mg per dag, vaak ook onterecht borium genoemd en in het Engels heet het boron) tijdens de maaltijd. Boor zorgt voor de omzetting van een bepaalde metaboliet van vitamine D. Vitamine D zelf is nodig voor een goede calciumopname. Vermijd ook suikers. Ik hoop dat iemand hier iets aan heeft. Vriendelijke groet, Dan

  • Boor wordt in Nederland volledig terecht borium genoemd. Boor/borium dient echter niet te worden verward met bohrium en barium. Het exacte effect van borium op de actieve vorm van vitamine D3 is overigens nog lang niet in kaart gebracht, dus pas om met het suppleren van dit sporenelement.

 74. Hoi, Ik heb nu 5 dagen last van kuitkrampen in mijn rechterbeen. Gisteren naar huisarts geweest, maar die zei dat mijn spieren wel soepel zijn. De pijn is echter ondraaglijk. Heb ibuprofen en paracetamol gekregen. Huisarts adviseerde om langs fysio te gaan, daar hebben ze mij onderzocht en zeiden ze dat de pijn kwam door mijn rug. Veel lopen doe ik nu, dat is het enige wat de pijn doet verlichten. Zitten lukt helemaal niet en bukken ook niet. Ik hoop toch dat de pijn snel weg zal gaan, heb nu ook een band om mijn middel ter ondersteuning van mijn rug. Zo’n 4 maanden geleden had ik ook last van spit. Dit schijnt dezelfde oorzaak te hebben. Had echter nooit gedacht dat mijn kuitkramp veroorzaakt werd door mijn rug. Ook deed ik altijd een warme kruik tegen mijn kuiten aan, maar volgens de fysio moest de kruik juist op mijn rug.

 75. Hallo, Een lage B12-waarde kan ook krampen veroorzaken, want dan wordt je spierweefsel wat stroever en raakt je spiermassa geïrriteerd. Ik heb altijd last van krampen, maar ben nu met voeding bezig. Zo ontdekte ik als ik spruitjes at, dat ik de hele nacht wakker lag van de krampen. Maar het kwam niet van de spruitjes, het kwam van de saus op de spruiten. De E-nummers en de voedingszuren. Wanneer ik 1 winegum eet, dan hoef ik dus helemaal niet meer naar mijn bed, want dat heeft geen zin: krampen in de tenen, de kuit, het scheenbeen; soms in heel mijn been, dus alles tegelijkertijd. Ik ben gestopt met het eten van kleurstoffen en potgroenten en blikvoer. Alles puur natuur, dus ook geen aardappelen meer met landbouwgif of niet-biologische appels, want die zitten helemaal vol met landbouwgif. Het is namelijk zo dat landbouwgif, kleurstoffen, en voedingszuren je zenuwen aantasten. En misschien herken je het wel, soms heb je weken last van voetkramp, totdat het weer wat minder wordt, en dan heb je ineens nachten achter elkaar last van krampen in de scheenbeen. Ook als je elektrisch geladen bent, kan dat krampen geven, denk aan was drogen in de droogtrommel, de was knettert dan, of denk aan een portier van een auto, waar je ineens een schok van krijgt. Wil je het proberen, geen kleurstoffen meer te eten? En dan hier laten weten of het heeft geholpen? Wat ik in de avond nog kan eten als knabbels dat zijn pinda’s, pelpinda’s, noten en rozijnen, naturel chips, blokjes kaas en olijven. En als warme maaltijd rijst, pasta met verse groenten en gebakken spekjes, met uitjes en paprika en geraspte kaas. Eet geen diepvriespizza meer, want de nepkaas zit vol met gemene ziekmakende E-nummers. Maak je pizzabrood zelf. Rooster brood met fijngesneden stukjes tomaat, paprika, uitjes, katenspek en kaas. Geroosterd brood hoef je niet eens meer in de oven te zetten, maar kan ook 2 minuten in de magnetron. Strooi er wat kruiden over en jammie. Lekker zonder al die E-nummers. Probeer maar, bij zijn de krampen gehalveerd. Ik slik er ook 1 magnesiumtablet per dag bij.

 76. Al van jongs af aan heb ik vaak kramp in mijn rechtervoet, vooral tijdens het zwemmen. Ik ben als baby van 6 maanden voor pokken ingeënt onder mijn rechtervoet en dit is heel erg gaan ontsteken, zo erg dat er zelfs even sprake van amputatie is geweest. Is gelukkig niet gebeurd, ik weet er zelf ook niets van, maar wellicht ligt hier de oorzaak. Ook al sinds mijn tienerjaren heb ik last van het Restless Legs Syndrome (RLS), een uitermate vervelende samentrekking van de zenuwbaan in beide benen, vooral ’s nachts. Ik slik hiervoor een stevige dosis Sifrol. Vorig jaar mei ben ik voor de 2e keer in 5 maanden aan een hernia geopereerd, beide keren op dezelfde plek. Na de eerste operatie was mijn rechtervoet deels gevoelloos, maar het gevoel kwam na een aantal weken langzaam terug. Na de tweede operatie was de gevoelloosheid terug en was het gebied veel groter. Ook kreeg ik in de nacht na de operatie een overweldigende kramp in mijn rechter kuit, die er eigenlijk nooit echt meer is uitgegaan. Ik weet dat de doorbloeding in mijn rechterbeen erg slecht is, doordat er stukken kuit en voet ijskoud zijn. Sinds een week word ik ’s morgens wakker met een allesoverheersende kramp in m’n voet, zowel onder de voet als bovenop. Tenen trekken helpt niet, wordt het bovenop erger. De kramp duurt een half uur tot een uur. Wat enige verlichting geeft zijn paracetamol en ibuprofen (mag ik eigenlijk niet, want ik ben zowel hartpatiënt als suikerpatiënt… ook nog!). Het is buiten heerlijk warm en ik draag op dit moment beenwarmers, dikke sokken en pantoffels, omdat warmte de kramp enigszins beheersbaar houdt. En ja, ik drink veel water, ik beweeg veel (lopen met de hond) in slik B12, magnesium en calcium. Ik slik chroom om mijn gewicht onder controle te krijgen (lukt goed), maar ik slik ook een waslijst aan medicijnen voor m’n hart, diabetes, maagzweren, RLS, cholesterol, et cetera! Anderhalve week geleden heb ik een injectie tussen mijn ruggenwervels gekregen om de beklemde zenuw (door littekenweefsel) te ontspannen en zo de spier en zenuw in mijn rechterbeen te bevrijden, waardoor de kramp en gevoelloosheid vermindert dan wel helemaal verdwijnt. Helaas, niet gelukt. Dinsdag terug voor controle, ik ben benieuwd… :(

  • Littekenweefsel gaat vaak verkleven; probeer een goede masseur te vinden en laat minimaal 2x per jaar het litteken “losmaken”. Ik heb meestal een keer of vier nodig. Het klinkt een beetje raar, maar het lijkt daarna alsof je meer ruimte hebt. Ik ben altijd een aantal maanden van de kramp af.

 77. Heb de afgelopen nacht aan allebeide de benen (boven en aan de binnenkant) vreselijke krampen gehad. Het begon eerst rechts en daarna voelde ik dat de linker ook begon te komen. Dacht dat ik doodging… Bij mij komt dit eens in de zoveel jaar voor, dat ik dat heb in alle twee de benen. Vorige week ben ik begonnen met Inhibin, maar ben er mee gestopt, Voelde elke keer duizeligheid en de hele dag een hele vieze smaak in mijn mond. Van de week ben ik naar de huisarts gegaan en daarna bloed geprikt om te kijken naar de vitamines of ik deze tekort hebt. Bleek dat ik een te laag vitamine D had. Ze zei dat ik maar vaker in de zon moet gaan zitten, maar als ie d’r niet is… Denk dat ik vanmiddag maar vitamine D ga halen. Kijken of dit baat. Heb me ook al de hele week 3x daags met MG-olie ingesmeerd, maar vannacht was het weer zover… Dus weet ik het niet meer!? Wacht maar af wat de vitamine D doet. Jullie horen nog wel van mij wat het heeft gedaan. Groetjes, André.

 78. Van alle tips die hierboven worden genoemd maak ik gebruik, maar vanwege extreme sport kom ik helaas niet onder krampen uit. Ik doe regelmatig “survival runs” waarbij je ook door koud water moet en nog wel meer dingen. Eigenlijk heb ik alleen last van kuitkrampen na ongeveer 12 km. Veel drinken van tevoren en vitamines slikken doe ik al. Rekken en strekken met sporten helpt een beetje, maar als ik eenmaal kramp heb, dan gaat het er niet meer uit en blijft ie er terug in schieten. Misschien overstappen op speciale sportvoeding?

 79. Goedemorgen, Ik heb sinds anderhalf jaar ongeveer constant het gevoel van kramp in mijn rechter kuit. Niet pijnlijk, maar wel die spanning die ik er altijd op heb staan. In principe kan ik gewoon normaal functioneren, maar ’s morgens als ik wakker word en me uitrek, dan schiet de kramp er meteen in. Ik ben benieuwd of u misschien weet wat dit kan zijn.

 80. Al sinds mijn 1ste herniaoperatie in 2001 heb ik veel last van kramp in het linkerbeen, maar door de jaren heen verergert alles en begint het rechterbeen nu ook. Het begon veelal in de kuiten, maar het breidde zich langzaam uit naar het hele been. Nu is het zover dat als ik in bed lig mij bijna niet meer durf te bewegen omdat anders de kramp erin schiet en deze ook alsmaar heftiger wordt… En ook in spieren waar ik voorheen nooit kramp in kreeg, en dan bedoel ik helemaal boven in de bil en ook de binnenkant van zowel het boven- als onderbeen. Ik heb het idee dat het toch met de herniaoperaties te maken heeft, want voorheen had ik ook veel kramp in de linkervoet. Deze zijn nu verdwenen, maar heb er nu dus de kramp in het hele been voor terug. Een paar weken geleden ook kramp in beide benen tegelijkertijd en kreeg daarbij ook kramp in de rug bij de schouderbladen en voor in de buik. Mijn gevoel zegt me dat mijn lichaam zich helemaal aan het verkrampen is en heb van de huisarts al medicijnen gehad, maar dat heeft tot nog toe niet mogen baten. Een andere mogelijke oorzaak ligt misschien wel bij het feit dat dat ik sinds 3 jaar thuis zit (ben afgekeurd) en zodoende mijn spieren op een andere manier en minder gebruik? Wie herkent zich hierin en heeft misschien nog een oplossing?

 81. Ik had vannacht ineens zo”n vreselijk krampen en pijn in mijn bovenbenen… Eerst mijn enkel, maar dat ben ik gewend vanwege een slechte enkel door afgescheurde enkelbanden. Maar dit had ik nooit eerder gehad; kon er zelfs niet mee lopen. Nu had ik na lange tijd weer eens mijn pumps aan met een ietwat verhoogde hak. Normaal draag ik platte schoenen, hopelijk is dat de oorzaak, want ook mijn rug doet pijn. Ga ook maar eens een supplement proberen.

 82. Ik heb regelmatig krampen in mijn kuiten, vooral ’s nachts. Overdag heb ik geen krampen, maar mijn kuiten doen wel de gehele dag pijn. Wie kan mij een tip geven?

  • Hallo, Ik heb al jaren last (gehad) van kramp in been, kuit en tenen. Neem al jaren calcium, magnesium en zink in de vorm van het middel Orthica, verkrijgbaar bij de apotheek. Ik neem 1 tablet per dag en het helpt reuze! Kan ook wel eens een dagje overslaan, geen punt. Hopelijk heb je er wat aan.

 83. Ik heb al jaren last van krampen. Ze kunnen de kop opsteken op gelijk welk moment, dag en nacht. Een verkeerde beweging volstaat. Benen, voeten, rug, alles kan aan de beurt zijn. Ik word nog altijd geholpen door een samenstelling met ‘kinine’, alhoewel dit een beetje last geeft van geruis in de oren. Ook het drinken van Schweppes en het eten van bananen kan helpen. Krampen in de kuiten en voeten die je voelt opkomen kunnen worden afgeremd door rechtop te gaan staan en je spieren niet samen te trekken. Vervelende boel. Heb soms ook last van kramp in de borstflank. Amai pijnlijk. Draaien en rekken maar!

 84. Ik heb 3 jaar geleden van een Engelse vriend een tip gekregen om de krampen die ik ’s nachts in beide benen kreeg tijdens het slapen te vermijden. Deze tip is: een kurken onderzetter (of liever twee op elkaar gelijmd) onder je onderlaken leggen. Sinds ik dit doe, heb ik nooit meer last gehad van krampen. Sterker nog: als ik het eens vergeet om de kurk te plaatsen, komt de kramp weer terug als vanouds. Bij mij helpt het dus wel degelijk.

 85. Regelmatig veel last van spierkramp. Via een andere site een goedkoop middeltje gevonden wat bij mij zeer goed werkt, maar ook bij mijn moeder. Je legt een magneet en een nagelvijl onder het hoeslaken. Ik heb ze naast elkaar liggen. Af en toe de nagelvijl omkeren; trekt namelijk krom. Helpt bij mij uitstekend. Direct de eerste nacht al.

 86. Hi allen, Heel veel herkenbare symptomen zie ik tussen de reacties. Ook ik heb regelmatig een krampaanval, meestal na bijvoorbeeld een fietstocht (nadat ik een paar dagen niet gefietst heb). Het zit meestal in de kuiten, maar soms trekt ’t door naar de dijen en het enige wat dan helpt is (op handen en voeten) naar de douche kruipen en er dan een warme straal op zetten. Je voelt ’t vaak al van tevoren aankomen, dus zo langzamerhand weet je ’t soms te voorkomen (koude vloer, ontspannen, niet vanuit een lage stoel te snel overeind komen, in bed vooral niet uitrekken). Ik heb eens via een familielid uit Frankrijk een fantastisch middel gehad, dat echt prompt werkte zodra een aanval begon. Het heet Hexaquinine, er zit dus quinine in, vandaar dat ik de tonic-verhalen wel serieus neem. Inhibin helpt wel enigszins maar die Hexaqunine-pillen zijn wat mij betreft het allerbeste. Probleem is alleen dat ze hier niet te krijgen zijn en in Frankrijk alleen op recept. Heeft iemand hier wellicht ervaring mee en/of weet hoe daar aan te komen is?

 87. Mijn idee over spierkramp… Ik heb nu alles zo zoetjes aan uitgeprobeerd. Ik heb een uitgebreide sportkeuring gehad in het ziekenhuis van anderhalf uur. Ook heb ik daar niet de gewenste uitslag gekregen. Wel hebben ze mij geadviseerd een voedingssupplement te gaan gebruiken bv. Davitamon of Van A tot Zink. Ik heb gekozen voor Van A tot Zink voor 50-plussers en tijdens het slapen een kussentje tussen de knieën om onderlinge druk van benen op elkaar te verlichten wanneer je op je zij ligt. Ik moet toegeven dat de kramp enorm is afgenomen, maar ik ben er niet vanaf. Ik heb nog steeds regelmatig kramp, maar niet half zoveel meer als voorheen. Wat nu een vervelende bijkomstigheid is, is dat als ik ’s nachts naar het toilet ga, ik mij automatisch uitrek, wat ik niet tegen kan houden. En dan doen mijn kuiten erg pijn en kan zo de kramp er weer in schieten, ook dat is heel vervelend. Als ik in bed lig en voel dat de kramp in aantocht is, dan leg ik mijn benen op een koude plek in bed en dan kan ik het heel vaak voorkomen. Ook spring ik mijn bed vaak uit en ga op de koude vloer staan en dan kan ik het ook wel voorkomen. Maar ik ben dan klaarwakker en kom dan ook niet meer in slaap. Dit zijn mijn vervelende ervaringen wat kramp aangaat. H.Rodink – Apeldoorn

 88. Bedankt voor alle tips. Heb zelf helse krampen in het najaar. Heb altijd Dextro Energie naast mijn bed liggen en in de woonkamer, want het begint zodra ik ’s avonds op de bank ga zitten. Gelukkig niet iedere avond. Als ik naast bed of bank sta met pijn neem ik 2 Dextro’s in en de pijn ebt langzaam weg. Sunlight en Spiroflor ga ik zeker proberen! Succes allemaal en bedankt!

 89. Ik heb dagelijks last van krampen in m’n benen, voeten, tenen… Die recht omhoog blijft staan en het doet vreselijk pijn. Ik heb er moeite mee om ze weer tot de normale stand te brengen. Ook veel last van kramp in m’n handen, waarbij de vingers kromtrekken, waardoor de pijn ook naar de armen trekt, zelfs naar de bovenarmen. Bij de schouders begint het ook en in m’n nek. De nachten worden verstoord door de krampen. Ook onder het lopen komt de kramp op en zelfs bij het autorijden aan de voeten, waardoor ik genoodzaakt ben om op een parkeerplaats te stoppen. Ik heb hier al een lange tijd last van en het wordt met de dag erger. De pijn is niet te harden. In de kuiten voel ik af en toe wat prikkelen, net alsof je onder stroom staat, alsof er miertjes in je benen lopen. Moeilijk om het uit te leggen. Ik hoop dat ik hier van af kan komen. Ik moet zeggen dat ik vrij dikke benen heb en ben geholpen aan spataderen. Ik heb de leeftijd van 70, heb ook last van hartkloppingen. Heeft iemand een tip voor mij? Hartelijk dank B.M.

 90. Er is een vrij nieuwe manuele techniek, namelijk mapquassage, die bijzonder goed helpt bij deze klachten. Niet alleen kramp wordt verholpen, ook het fenomeen rusteloze benen (RLS) kan helemaal verdwijnen. Het is een zeer intensieve en diepe massagetechniek die ervoor zorgt dat overal in het lichaam de doorbloeding weer hersteld wordt.

 91. Ik heb heel veel last van krampen in de rug en de onderkant van mijn voeten. Zodra ik me in bed op mijn rug neerleg krijg ik soms links, soms rechts hevige verkramping ter hoogte van de schouderbladen, en het verontrust me wel.

  • marianne golsteijn

   Dag Maene, Problemen met de gal kunnen ook heftige pijn tussen de schouderbladen veroorzaken.

  • Hallo, Ik heb ook geregeld ’s nachts last van krampen in mijn voeten of kuiten. Magnesium neem ik geregeld, maar ik vind niet echt dat dit de krampen weghoudt. Ook mijn kinderen hebben er soms last van. Wij hebben elk een tube zalf ‘Arnica’ van Weleda naast ons bed liggen en smeren de plaats er royaal mee in, waarna we het inmasseren. Dit helpt steeds voor die ene nacht.

 92. Margot den Oude Reageer

  Jaren geleden heb ik mijn kuitspier in mijn linkerbeen gescheurd (zweepslag) en dat is eigenlijk nooit meer goed gekomen. Sindsdien heb ik regelmatig kramp in die kuit, altijd ’s nachts. Soms een paar weken niet en dan weer een paar nachten achter elkaar. Maar sinds kort krijg ik ook kramp in mijn tenen van dat been, die gaan dan alle kanten uit staan. Door te masseren trekt de pijn wel weg, maar pijnlijk is het wel. Ik ben 68 jaar en heb veel zittend werk gedaan. Vanmiddag ontdekte ik plotseling dat mijn linkerbeen 3 cm dikker is dan het rechter. Het been is normaal van kleur en ook niet pijnlijk, ik voel geen verschil met mijn andere been. Het is alleen wat strakker, je kunt er moeilijker in knijpen. Mijn linker enkel was van de zomer toen het zo warm was, ook veel dikker, maar dat is vanzelf weer goed gekomen. Iemand een tip voor mij?

  • Heb ik ook last van en ook van kramp. Laat je huisarts daar naar kijken; die van mij zei dat het linkerbeen als je ouder wordt soms het lymfevocht niet goed naar het hart meer kan terug pompen. Mij heeft het geholpen om een rondgebreid elastisch stukje verband (verpakking van 1m, kan je steeds een stuk van ongeveer 30 cm van af knippen, is wasbaar) direct als je uit je bed stapt om je onderbeen te doen, waarbij je de laatste 10 cm omslaat. Dit is maar een voorbeeld wat mij helpt; hoeft niet elke dag, als je eens een jurk draagt, gewoon even zonder. Ik doe dit nu een paar jaar en mijn linkerbeen is weer slank. Fietsen en wandelen helpt ook goed! Maar misschien moet je de arts dit laten adviseren. Succes! Mijn been blijft nu slank!

 93. J.A.M. van Geene Reageer

  Ik heb al geruime tijd erg veel last van een zeer branderig, prikkelend en soms erg stekend gevoel in mijn linkerdijbeen, wat slapen of in slaap vallen erg bemoeilijkt en voorts erg zeurend lastig is overdag! Voorts heb ik veel last van spierkrampen in benen en armen op de gekst mogelijke momenten overdag en ’s nachts. IK ben 73 jaar en heb al ongeveer 15 jaar medicijnen wegens een hartprobleem (angina pectoris) en heb ik in april 2012 plotseling een herseninfarct gehad. Slik dus aardig wat medicijnen!! Zijn er meer mensen met deze klachten en kunt u mij e.e.a. aanbevelen c.q. bespreekbaar maken met huisarts of cardioloog?? Hartelijk dank!! J.A.M. van Geene

 94. Bedankt voor je antwoord. Helaas haar eetstijl veranderen? Nou dat hebben we al zo vaak geprobeerd. Daar ligt het niet aan zegt ze, en wij moeten niet op haar letten wat het eten betreft. Ook haar houding mogen we niet aan komen, want wij weten het altijd beter, en we lezen te veel over allerlei dingen. Nu moet ze volgende week naar het ziekenhuis in N. voor haar hielspoor. Nou, ik ben benieuwd wat ze daar te vertellen hebben. Hier in A. willen ze haar haar eigen bloed afnemen en dan plasma terug spuiten en dan 6 weken gips. Dat zou het laatste zijn waarmee ze haar nog kunnen helpen. Ze is ook bij een reumatoloog geweest en die zei, ze is ook wel erg mager, totaal geen vet op/onder haar voeten. Dan deugt zo’n arts ook al niet meer bij haar. Ze moet het zelf maar bekijken, maar wij als ouders hebben het er niet gemakkelijk mee. Bedankt voor het aanhoren, ik ben het even kwijt. Hartelijke groet, Netty

 95. Hallo, Mijn dochter heeft al jaren last van hielspoor. Kan kramp in de tenen/benen hier mee te maken hebben? Als je haar soms ziet zitten, denk ik dat het aan haar houding ligt. Ze hangt op een stoel, nooit eens goed rechtop, of vouwt d’r benen helemaal onder zich op. Ik zeg dan tegen haar dat er zo geen goede bloedtoevoer is in haar benen en dat de kramp misschien daar wel vandaan komt. Ook is ze een erg slechte eter. Groene groentes moet ze niet, vlees vaak nog niet een kwart ervan. Pasta’s ja dat wil ze wel, maar ook daar worden de champignons, wortel, taugé en prei uit gevist. Ze is 21 en ik kan dus niet meer (constant) achter haar aan zitten om te zeggen dat ze beter moet gaan eten. Laatst was haar hb te laag en kreeg ze staaltabletten. Nu staan die keurig naast haar bord en slikt ze die. En zegt ze dat d’r lage hb niet komt omdat ze slecht eet, maar door hielspoor, en dat de kramp daar ook door komt. Ik heb zelf meer het idee dat het een combinatie is van meerdere factoren. Iemand die dit kent?

  • Beste Netty, Een langdurige kleermakerszit kan erg belastend zijn voor de gewrichten in knieën en enkels en dus best een directe of indirecte oorzaak zijn van hielspoor. Ook krampen kunnen hieraan gelieerd zijn. Ook kunnen peesklachten en krampen weer samenhangen met een karige eetstijl en laag hemoglobinegehalte. Ik denk overigens dat je gelijk hebt wat betreft de combinatie van meerdere factoren. Het aanpassen van lichaamshouding en dieet zou best weleens veel verbetering teweeg kunnen brengen. En baat het niet… Succes en sterkte, Paul

  • mijn man had ook hielspoor, zooltjes bij de podoloog en schoenen waarbij een bepaald rondje of kussentje in de hak zit. sinds 2 dagen loop ik met kramp in de benen, misschien de nasleep van een 36-urige vliegreis, waarbij ik toch wel steunkousen aanhad. Als ik ’s nachts om 4 uur wakker word, heb ik het ijskoud en word ik gek van de kramp. Bedankt voor alle tips, de onderzetters, vijl en magneet gaan onder het laken en de elektrische deken laat ik voortaan aanstaan.

  • Ik heb wel anderhalf jaar last van hielspoor gehad. Wat mij geholpen heeft zijn Birkenstock slippers. Daar loop ik elke dag op en geen hielspoor meer. Wel heb ik last van krampen in mijn linkerbeen en mijn tenen. Dat komt veelal door kou. In de winter gebruik ik een elektrische onderdeken en dat helpt. Veel succes gewenst! Annabel

  • Ik heb wel anderhalf jaar last van hielspoor gehad. Wat mij geholpen heeft zijn Birkenstock slippers. Daar loop ik elke dag op en geen hielspoor meer. Wel heb ik last van krampen in mijn linkerbeen en mijn tenen. Dat komt veelal door kou. In de winter gebruik ik een elektrische onderdeken en dat helpt. Veel succes gewenst! Annabel.

 96. Hallo allen, Ik heb altijd erg veel kramp in benen/voeten als mijn vitamine B12 te laag is. Mijn advies is dan ook om dit ook mee te prikken als er vitamines en mineralen geprikt worden…

 97. Ik heb vaak last van kramp in de kuiten, maar vooral in de tenen en al helemaal in de grote tenen. Ik moet er nog bij vermelden dat ik in beide grote tenen artrose heb. Aan mijn linker grote teen ben ik geopereerd, maar zonder resultaat; nog steeds pijn. Groeten, Leo

 98. De krampen heb ik al sinds ik klein ben, ik weet nog wel dat ze thuis vaak in lachen uitbarstten als ik ineens opsprong, gillend en huilend van de pijn die ineens door m’n bovenbeen of kuit heen trok. Bij mij is alles nagekeken en mankeer verder niets waardoor deze krampen zouden kunnen komen. Wel kan ik zeggen dat tegen de tijd dat het winter wordt, eind herfst en tegen de zomer aan, de momenten zijn dat ik het meeste last heb. Nu heb ik dan ook standaard een tube Spieroflor SRL gelei in m’n nachtkastje liggen, want dit is echt een wondermiddel. Zodra ik verstrak van de kramp en hierdoor wakker word, grijp ik dat spul en wrijf precies langs de spier de gelei in, en een minuutje later is alles weg en kan ik weer verder slapen… Zonder al teveel pijn en de meest rare dingen te moeten doen om door de pijn heen te bijten. En de gelei blijft werken, dus je hoeft niet een paar uur later weer rond te dansen van de pijn. Hopelijk zijn er meer geholpen met deze tip. Liefs, Monique

  • In jouw geval gaat mijn eerste gedachte uit naar een vitamine D gebrek, die wordt namelijk aangemaakt door de huid onder invloed van zonlicht. Dit leidt op zijn beurt tot een calcium tekort waarvan bekend is dat het krampen kan veroorzaken. Ikzelf neem in de maanden met weinig zon altijd extra 5 vitamine D druppels van Davitamon per dag, die ik uitsmeer over de boter, voor betere absorptie. Vrouwen boven de 50 hebben zeker het dubbele nodig. Deze reactie die ik vond op het internet vond ik ook interessant: “Zelf een echte krampeerder. Mijn oplossing is dan altijd magnesiumcitraatpoeder in een glas water oplossen. Is dat niet voldoende combineer dan deze met calciumcitraat en evt. vitamine D3.”

 99. Ik heb al mijn hele leven last van (voornamelijk) kuitkrampen. Maar er is een verschil met vroeger. Als ik nu kramp krijg, is het nog veel pijnlijker en mijn kuit zwelt daarbij ook veel meer op dan vroeger, een abnormale zwelling moet ik het noemen! Er was eens iemand bij me en die schrok zich dood van de zwelling, mijn been lijkt zich bijna te verdubbelen qua grootte. Is dit normaal? Of herkent iemand zich hierin? Ik raak ook totaaaal in paniek als dit me overkomt…

  • Beste Lientje, Dat is volledig afhankelijk van de hoedanigheid van je last. Is er sprake van (constante, aanvalsgewijze, diepe, oppervlakkige, knijpende, knagende, kloppende, stekende, zeurende, scherp begrensde, slecht begrensde of gelokaliseerde) pijn, branderigheid, zwelling, mobiliteitsverlies, roodheid etc. En zijn je beenklachten de oorzaak van je spierkramp, het gevolg van je spierkramp of traden de krampen en de last per toeval gelijktijdig op? Dit is natuurlijk moeilijk te zeggen zonder de achtergrond van je probleem te kennen. Indien je aanzienlijke pijn ervaart of in je mobiliteit wordt beperkt, is het wellicht raadzaam om je huisarts te raadplegen. Met vriendelijke groet, Paul

 100. H.A. lindemans-de jong Reageer

  Ik kan me niet anders herinneren dan dat ik mijn hele leven (met tussenpozes) al last heb van zere benen. Van alles is onderzocht: reuma, doorbloeding, Doppler en ook bloedonderzoek. Ik krijg nu ook steeds kramp in mijn kuiten die ik niet doorbreken kan door op mijn voeten of tenen te gaan staan. De krampen zijn zo pijnlijk dat ik dagen erna nog steeds niets aan het been kan hebben. Magnesium vind ik een goede tip en meer water drinken zal ik zeker ook gaan doen.

 101. Lianne Streppel Reageer

  Ik ben 15 jaar en na iedere gymles heb ik zo’n spierpijn en pijn in mijn liezen. Ik kan dan een paar dagen nagenoeg niet lopen en heb veel krampen. Ook heb ik enorme last van zeer koude handen en voeten. De huisarts deed dit af met de ziekte van Renault… Tja, en nu? Mijn moeder geeft me magnesiumtabletten, dit doet wel iets, maar zeker niet alles… Wat nu te doen?

  • Ik zou zeggen: ga naar Mida Schutte in Bloemendaal. Zij weet zoveel over het menselijk lichaam. Alles begint bij je voeten en dan kom je bij je houding, je fundament… Als dat niet goed is, krijg je problemen. En inderdaad magnesium, heel veel.

 102. ik heb sinds een maand last van mijn heup, bil en lies. Hetzelfde met mijn voeten: ze zijn opvallend minder gevoelig. Wanneer ik mijn been ophef en naar buiten draai gaan mijn kleine teen en de teen erlangs naar buiten staan. Röntgenfoto’s wezen niks uit en de MRI was normaal. Ze hebben mijn zenuwen gecontroleerd, ook allemaal normaal. Het enige wat de dokter zei is dat ik een enorm hoge spierspanning heb. Iemand ervaring hiermee? Of enig idee wat het kan zijn? Of kan het inderdaad kloppen wat de dokter zegt: dat het gewoon een vorm van hoge spierspanning is? Ik vind het gewoon raar dat daardoor zelfs het gevoel in mijn voeten vermindert.

 103. Ik heb last van steeds terugkerende krampen in de kuiten en ook regelmatig in de bovenarm. Niet of te weinig bewegen garanderen me op een portie krampen, telkens wanneer ik neerlig in bed of zetel. Efficiënt middel = Algis-spray! Te verkrijgen bij de apotheek, al dan niet op bestelling (niet te verwarren met Algipane, want dat brandt geweldig en helpt NIET).

 104. G.H.E. Schreurs Reageer

  3 maanden geleden een volledige knie-operatie gehad. Nu reeds twee weken kramp in de spieren rondom de knie, vooral de spieren die over de knieschuif lopen. Geen last bij het liggen, maar zodra ik ga staan, schiet het erin. Is hiervoor een oplossing? De fysio heeft geen oplossing, noch de huisarts.

 105. Ik heb het soms in mijn kuit, dan werkt het erg goed als je je tenen naar je toe trekt, maar de laatste tijd heb ik het ontzettend vaak in m’n voet. Het voelt dan net alsof ik hem gebroken heb of zo, zo’n pijn. Ik kan dan ook bijna niks, want als ik erop ga staan, zak ik door mijn voet en tja draaien of iets werkt ook niet, want soms kan ik hem niet eens draaien. Ik heb al zoveel geprobeerd, maar ja, niks werkt. En ik kan je zeggen, die pijn is vreselijk, want ik heb de laatste tijd zelfs vaak dat ik er ’s nachts voor opsta, omdat ik er niet van kan slapen.

 106. Ik heb al een paar maanden akelige pijn in mijn benen, eerst alleen rechts, nu ook links. Overdag nergens last van, maar zodra ik ga liggen… hoepla… alsof mijn benen in een te nauwe koker zitten. Fysio kon niets vinden, hoewel het ene been 3 cm dikker was dan het andere been, maar niet warm of rood… Ik werk zelf in de gezondheidszorg, dus weet waar je op moet letten. Inderdaad, niets helpt, je slaapt slecht omdat je niet weet hoe te liggen… Doodmoe word je ervan! Bij een test door homeopathisch arts bleek dat ik een niet opgemerkte tekenbeet moet hebben gehad, want hij testte een borelia-infectie die vanuit het ruggenmerg zorgde voor uitstralende zenuwpijn in de benen. Hiervoor krijg ik nu homeopathische medicijnen. Tot nu toe niet veel nieuws onder de zon… Nog steeds pijn, dus afwachten geblazen.

 107. Ik heb nu al een hele tijd last van niet doorkomende krampen. Het is zo’n gevoel dat er een kramp zit aan te komen in mijn voeten, maar dat deze niet doorkomt. Het gevoel is constant als ik wandel en verergert bij inspanning of juist tijdens het slapen. Ik gebruik al een hele tijd magnesiumtabletten en kleed me erg warm aan. Zowel massages als tabletten als warmte en aangepast schoeisel werken niet. Kan iemand me alstublieft helpen? Het is echt een vreselijk irritant gevoel om mee rond te lopen…

 108. Ook ik had veel last van kuitkrampen, slik nu af en toe magnesium. Maar ook in BANANEN zit veel magnesium, dus gezond en goed! Werkt prima…

 109. Omdat ik nu weer regelmatig heftige kramp in mijn kuit heb, was ik maar eens gaan rondkijken op het web. Ik heb 6 jaar geleden midden in een hele hete zomer ook vreselijke kramp gehad in mijn kuit. De volgende dagen was mijn kuit erg stijf en gevoelig. Ook werd ik steeds benauwder, maar weet dat aan de vochtige hitte. Uiteindelijk zo benauwd dat ik op de huisartsenpost belandde. Daar dacht de arts aan een longembolie wat het uiteindelijk ook bleek te zijn. Na verder onderzoek bleek dit te komen door trombose in de kuit. Dus daarom waarschuw ik, mensen: door het samentrekken van spieren kan er ook een bloedstolseltje losschieten waardoor je trombose oploopt. Het liep bij mij gelukkig goed af, maar het kan zelfs de dood tot gevolg hebben.

 110. Ik heb spierkrampen gekregen toen mijn schildklier veel te snel bleek te werken. Dus ook een reden om hierop bloed te laten prikken. Ondanks dat mijn eigen bloedwaarden redelijk stabiel zijn, toch weer vreselijke kuitkramp gehad vannacht. Vandaar mijn bezoek aan deze site.

 111. Meindert Koning Reageer

  Ik heb regelmatig spierkramp. Ik gebruik alle vitamines en mineralen die er te koop zijn, maar niets helpt. Ik praat over kramp van mijn tenen, benen en voeten: op de voeten, onder de voeten en bovenop het scheenbeen, kuiten, bovenbenen en hamstring. Dan ook nog in beide benen, dus niets te spannen. Ik ben een grote vent, maar dan wil ik het wel uitgillen van de pijn die dan ook zeker 10 minuten duurt. Kabels zo dik als een duim op de schenen, en dan nog maar niet te praten over de kramp in mijn handen, armen, ribben en schouderbladen. Als je ermee naar de arts gaat krijg je te horen ‘vervelend hè’. En dat was het dan weer. O ja, Sunlight zeep schijnt bij bepaalde mensen wel te helpen, bij mij dus niet. Als ik het heb is het enige waar ik baat bij heb ff onder de douche en dan afwisselen met warm en koud.

 112. Hallo. ik heb al enige tijd last van aanvallen van kramp in mijn hamstrings. waar kan dit door komen? Of is het omdat ik altijd bang ben, bijvoorbeeld als ik in de auto zit. Dat de kramp ontstaat vanuit een soort van paniekaanval?

 113. Ik word ’s nachts wakker van kramp in mijn tenen… Ze gaan dan gewoon uit elkaar staan van de krampen. Heel vervelend en best op een bepaalde manier pijnlijk. Als ik ’s morgens uit bed ga, dan voel ik mijn onderbenen… Heb ik eenmaal even gelopen, dan verdwijnt het. Dat van m’n tenen voel ik ook als ik in het zwembad ben. ook al is het water boven de 30 graden. Wat kan dat zijn?

 114. Hoi, Ik heb ooit ergens gelezen dat je een stukje Sunligt zeep in je bed op het voeteneind moet leggen, dat zou de krampen kunnen voorkomen. Wie heeft daar ervaring mee?

  • Ik slaap al jaren met een stuk Sunlight zeep onder mijn matrasovertrek aan mijn voeten en heb opmerkelijk minder last van krampen in mijn benen en voeten. Of hier een wetenschappelijk verklaring voor is weet ik niet maar dat maakt ook niet uit… Dat het helpt is het belangrijkste. :) De krampen in mijn tenen tijdens het sporten of wanneer ik in de zetel lig zijn hiermee helaas niet opgelost. :(

 115. Hallo Henk (24-06-2012)
  Heb je er al eens aan gedacht dat je een verstopping kunt hebben in je been cq. slagader. Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn, maar ik heb namelijk ook pijn in mijn onderbeen, voet en tenen na een klein eindje lopen, maar fietsen gaat prima! Ben daarvoor 3x bij de dokter geweest en telkens kon zij niets zien, terwijl mijn been toch wel iets dikker was. Ten slotte ben ik doorverwezen naar het ziekenhuis en daar is geconstateerd dat ik een verstopping van ongeveer 10 cm heb in mijn linkerbovenbeen en dat dat de pijn veroorzaakt in mijn onderbeen, heb ook erg veel last van krampen. Het heet officieel Claudicatio Intermitens (rokers/etalagebeen). Doordat er te weinig zuurstof in het onderbeen komt veroorzaakt dat die kramp. Ik heb nu al jaren bloedverdunners en gebruik een poeder van CaD (calcium met vit. D) Heb ook heel veel jaren sifrol gebruikt maar dat hielp niet zo goed meer.

 116. Ik heb ruim 2 jaar geleden een gecompliceerde heupbreuk opgelopen en heb sindsdien last van een pijnlijke spier aan de voorzijde van m’n bovenbeen. Als ik lang sta en bijvoorbeeld licht gebogen sta (aan het aanrecht) of ik moet veel bukken, dan kan ik daarna bijna niet lopen of m’n been strekken. Hopelijk heeft u een idee wat ik hieraan kan doen en wat de oorzaak kan zijn?

 117. Dag allemaal,
  De laatste maanden heb ik tijdens de voetbaltraining na ongeveer 3 kwartier last van kramp in beide kuiten. Het gehele seizoen heb ik dit niet zo snel gehad en ik heb geen idee waardoor het ineens komt. Doordeweeks fiets ik 2 a 3 avonden zo’n 25 tot 30 km en ga ik 1 keer 5 km hardlopen. Bij deze bezigheden krijg ik weer helemaal geen kramp in de kuiten. Ik drink voldoende en neem sinds kort ook magnesium tabletten, maar betwijfel of dit zal helpen. Zou het misschien kunnen zijn dat het komt door de korte en snellere en explosievere bewegingen bij het voetbal? in tegenstelling tot de eentonige en langdurige bewegingen bij het fietsen en hardlopen? Iemand enig idee wat ik eraan kan doen? Misschien fitness-oefeningen voor de kuiten of zo, om ze sterker te maken?

 118. Als ik alle reacties lees dan kom ik er nog genadig van af. Heb mijn hele leven al last van kramp in beide kuiten gehad. Het is jaren weggeweest maar een aantal jaren terug begon het weer. Werd er tureluurs van, altijd ´s nachts. Ik ben Inhibin gaan gebruiken en de klachten zijn nu veel minder. Totdat ik vorige week ´n soort kramp in mijn linker grote teen kreeg. Niet pijnlijk maar wel heel vervelend. Vannacht kreeg ik het wel drie keer. Mijn teen gaat zowat rechtop staan en dat duurt ´n minuutje of wat. Vraag me af wat ik nu weer aan m´n pet heb.

  • Hallo Jan,
   Je moet gewoon weer een doosje Inhibin gaan halen. Dan gaat het weer weg. Inhibin is echt het juiste wat je kan doen. Gebruik het zelf al jaren, als de krampen weer opkomen dan hè.

 119. Ik had afgelopen nacht weer na lange tijd heftige en pijnlijke kramp in me kuit. Toen ik wakker werd voelde het alsof er een bult in zat en kon er de eerst 10 minuten niet eens op staan. Ik heb er de hele dag last van gehad en het voelt nu in de avond nog steeds alsof er een bult in zit. En hij is ook dik, mijn rechter-kuit. Is dat normaal bij kramp?

  • Als het dik blijft naar de huisarts gaan. Het kan ook trombose zijn.

 120. Ik heb al een aantal weken last van mijn linkerbeen. Het is een zeer pijnlijk gevoel, en ik ben in behandeling van een fysiotherapeute. Zij denkt dat het een beknelde zenuw is in mijn bil. Ik heb soms wel verdeelde pijn in mijn gehele been, maar het ergste is mijn kuit. Het geeft een heftige pijn in mijn kuit en wel een krampgevoel in de kuit welke het gevoel ook geeft dat de gehele kuit samentrekt tot in de tenen toe. Na even stilstaan (noodzakelijk van de pijn) zakt het weer wat af en kan ik weer een paar meter lopen, en dan krijg ik weer opnieuw die krampende pijn. Met fietsen heb ik geen last. Zal dit ook met de doorbloeding te maken kunnen hebben? Wie kan mij hier nuttige tips over geven? Groeten, Henk

  • Hoi Henk,
   Ik heb hetzelfde als jouw ondergaan, kon op een gegeven moment geen meter meer lopen. Ik gaf aan de pijn te hebben tot de knie en grote teen. Mijn fysiotherapeute vermoedde na enige behandelingen dat het ook uit de rug en bilspier kon komen. Na alle organen in mijn lichaam te hebben recht geduwd, zoals ook het heiligbeen, want ook daar komen de spieren langs die de pijn veroorzaken in je onderbeen, kreeg ik steeds minder pijn. Laatst alles in mijn rug rechtgezet en een spier losgemaakt, jeetje, ik kon nog geen meter lopen en ik loop nu alles weer af. Echt, het komt zoals je al zei uit je bilspier, maar ook vanuit de rug. Heel veel succes!

 121. Hallo allemaal. Fijn dat ik niet de enige ben. Ik heb voornamelijk last van spierkrampen als het weer warmer wordt en ik intensief sport. Ongeacht hoe mijn conditie op dat moment is. De spierkrampen treden overal op waar ik mijn spieren belast en zijn zeer intens. Het gebeurd ook steeds frequenter. Zo heeft een voetbalwedstrijd een keer 15 min stilgelegen omdat ze me niet eens van het veld konden dragen omdat de krampen steeds op een andere plaats in mijn benen terugkwamen. Op het moment dat ik kramp heb in mijn been, dan kan ik geen kant meer uit en moet ik proberen te ontspannen in de hoop dat het snel wegtrekt. Soms gebeurd het ook na het sporten of ’s nachts. Inmiddels van alles geprobeert. Extra vitaminen en minderalen, extra drinken, stoppen met cafeïne, langere warming-ups etc. Bloed is geprikt maar leverde niets op. Een dag lang een bloeddrukmeting gedaan met een speciaal kastje aan mijn lichaam, wat ook niets opleverde. Zelfs een bed á 6.000,- euro aangeschaft en een elektrische deken. Inmiddels ben ik het zo gewend dat ik het voel aankomen en tijdig rust neem en het zo vaak kan voorkomen. Wel kan het dan soms dagen duren voordat dit gevoel weg is. Ik baal er wel erg van doordat ik tijdens het sporten me niet meer volledig kan (durf) inzetten en inmiddels ook gestopt ben met voetbal. Ook in een koud zwembad duiken zit er niet bij, hoewel het krampgevoel sneller weg is. In mijn benen krijg ik ook last als ik langere tijd met gebogen benen moet zitten (zoals het hoort). Tijdens een diner loop ik dan ook geregeld even een rondje. Bij stress heb ik al snel last van kramp of spierpijn in mijn nek met hoofdpijn en vermoeidheid als gevolg. Alle dokterbezoeken etc. heb ik inmiddels gestaakt en heb me er min of meer bij neergelegd dat ik er mee moet leren leven. Als er nog tips zijn hoor ik het graag. Ik hoop ooit weer krampvrij te zijn.

  • Theodora Zwanenburg

   Ook ik heb erge spierkrampen, kan zelfs de krant niet meer vasthouden of een pen. Ook veel kramp in benen, rug en bij de schouderbladen. Ik gebruik dan diazepam (het vroegere valium); dat is het enige wat mij helpt. Maar wat een ramp blijft die pijn steeds weer!

 122. Vanmiddag had ik ineens last van kramp in mijn linkerbovenbeen ik had ook vreselijke dorst mijn mond was kurkdroog last bij me knie had ik iets eerder.

 123. Elke avond pijn, pijn, pijn… Het wordt in mijn geval wel minder door Dorn-massage, waarbij mijn heupbal weer goed in zijn kom wordt gedrukt en een goede kuit massage. Niet met mijn benen over elkaar gaan zitten of in kleermakerszit.

 124. Ik heb weer heel de nacht niet geslapen, lag nog maar net in bed of kreeg krampen in mijn scheenbeen; dit duurde bijna een halfuur. Weer terug naar bed, maar helaas na een minuut of 10 weer die krampen. Ik denk wel vaak de laatse tijd, ik wil dood, zo wil ik niet meer verder leven. Was om 2 uur in de nacht maar uit bed gegaan om verder te overleven op een stoel, maar helaas, de kramp bleef terugkomen. Zit nu een beetje voor me uit te staren, autorijden kan ook al niet meer, fietsen ook niet. Ik word er zo moe van. Heb alles al geprbeerd: inhibin, rivotril, bananan, enzovoort. Ik las een stukje online van iemand die zei dat je bed elektrisch geladen is, en dat dat eruit moet. Ik ga zo eens kijken wat voor veren er in mijn matras zitten. Ik ben bereid alles te proberen. Alleen mijn probleem is dat ik het overdag ook heb.

  • Paul (Redactie)

   Nogmaals aan iedereen met spierkramp:
   Laat a.u.b. bloed prikken om de concentraties aan mineralen (magnesium, kalium, calcium, natrium e.a.) in je bloed te testen. Een disbalans in je mineralenhuishouding kan namelijk helse spierverkrampingen veroorzaken.

  • Beste Merietje, Ik heb jaren last gehad van nachtelijke krampen, maar ben er nu vrij van! Ik lees dat je ook Inhibin hebt gebruikt, en dat het schijnbaar niet heeft gewerkt bij jou. Ik heb ook Inhibin geprobeerd, en tot op heden ben ik vrij van die vervelende nachtelijke spierkrampen. Bij mij heeft het duidelijk wel geholpen… Misschien als je varieert in de dagelijkse hoeveelheid van inname, 2 stuks i.p.v. 3 stuks, want dat is waar ik baat bij had. Overigens pas na een week!

 125. Ik zit al jaren met pijn in de benen. Zoveel last dat ik soms denk was ik maar dood.
  Kom bij toeval op jullie website. Ik slik op het moment Sifrol. Helpt een beetje, maar duurt niet lang of het komt weer terug. Ben ten einde raad

 126. Ook ik heb last van krampen; in voeten, tenen, benen, vingers, bovenrug, zelfs in buik- en borstspieren bij een verkeerde beweging. Omdat de omvang iets is van het laatste jaar, suggereerde de praktijk-ondersteuner bij de huisarts dat dit misschien het gevolg kon zijn van medicatie voor de ademwegen. Ik gebruik Foster en Spiriva voor een milde vorm van astma, copd. Ik vraag me af of meer mensen hier ervaring mee hebben.

  • De corticosteroïden die in COPD-medicatie kunnen zitten, hebben als bijwerking afbraak van spiermassa. Ik ben indertijd direct gestopt met deze inhalator en binnen een week was de pijn in mijn been verdwenen. Het was me al eerder opgevallen dat de spierballen in mijn armen verdwenen waren en dat ik vaker wat uit mijn handen liet vallen. Dit ging ook over toen ik met de medicijnen gestopt was. Goede tip voor iedereen: lees altijd goed de bijwerkingen op de bijsluiters als je medicijnen inneemt.

  • Ga naar Mida Schutte in Bloemendaal (85 jaar en geeft nog elke dag les, een brok vitaliteit). Geldt voor alle mensen met kramp en problemen met lichaam. Zij is de enige in Nederland die een lichaam kent en je kan helpen op een natuurlijke manier en zonder alle vieze medicijnen die je van de dokter krijgt en je alleen maar zieker maken. Zij doet het met tennisballen en hoepels etc. om de voeten weer in de oude positie te krijgen (kindervoetjes). Zij heeft ook astma gehad toen zij 25 jaar was, zij kan je daar zeker mee helpen. Alle problemen komen bij je voeten vandaan, dat is je fundament, als dat niet goed is dan krijg je problemen, vooral met ouder worden en na de overgang (hormonen). Ikzelf was einde latijn met een kramptoestand in bovenlichaam en armen. Ik heb een zoon van 13 jaar, als ik hem niet had gehad, dan was ik niet meer hier geweest. Ik ben hem dankbaar dat ik niet heb opgegeven. Ik kon in die tijd geen boterham meer voor hem smeren. Fysiotherapie, de een na de ander, 2x bijna geopereerd aan pols want ze dachten dat ik een carpale tunnelsydroom had, en ik had steeds het gevoel dat het uit mijn rug en nek kwam. Ja daar had ik slijtage, als ik dan liet opereren dan had ik een ding uitgeschakeld??? Dat moet je dan maar afwachten. Beide armen wilden ze doen. Ik heb het toen goed gevoeld, ik heb nu niets meer van dat alles. Alles lost op met de bewegingen van Mida. Zij brengt je naar je lichaam en dan ga je je lichaam begrijpen. Ik ben nog nooit zo dankbaar geweest. Ik ben trots op mezelf voor mijn niet aflatende zoektocht en mijn harde werken om mijn lichaam weer goed te krijgen en ik ben Mida ontzettend dankbaar voor haar niet aflatende ondersteuning. Ik zat toen in het voor allen waarschijnlijk bekende pijnbestrijdingscircuit namelijk paracetamol, ibuprofen, diazepam en morfine (wat trouwens niet helpt bij neuropathie). Hels was ik, in China doen ze het beter met pijnbestrijding, acupunctuur, treurig is het hier. Gauw weer de natuurlijke weg bewandelen, want ik voelde mijn levenskracht afnemen. Ik was een brok ellende en wanhoop en niemand wist het: help! Ik nam heel veel vitamines en mineralen (orthomoleculair), elektro-acupunctuur, 3x in de week naar acupunctuur wat mij 50 euro per x kostte… Dat kon ik niet mijn hele leven volhouden en haalde niet de oorzaak weg. Dit was pijnbestrijding en gaf mij wel weer levenskracht, mijn hele kapitaaltje wat ik had opgebouwd is weg, wanhopig was ik. En toen vond ik Mida. Ik ben nu weer gezond, ik doe de therapie en de opleiding bij Mida, Bij haar ging de zon weer schijnen en eindelijk iemand die mij begreep. Ik schrijf dit verhaal omdat ik zelf weet wat hel is en hoe moeilijk het is om daar uit te komen. Sterkte, Annemarie

  • Annemarie, Weet jij of er mensen zijn die de therapie van Mida Schutte ook doen, want ik heb begrepen dat ze geen nieuwe mensen meer aanneemt.

  • Beste Anamaria, Ik ben ook astmapatiënt. Sinds een week gebruik ik een sterk middel om meer lucht te krijgen… Als bijwerking heb ik hartkloppingen en duizeligheid, maar ook kramp van de bilspier naar de rug. Ook in de handen, vingers, kuiten, onderbenen, voeten, tenen en enkels voelt het branderig en kramperig… Ik denk inderdaad dat het door de medicatie komt. Astmamedicatie is echt vergif voor je lichaam! Je weerstand wordt aangetast, dus een extra portie vitamines en mineralen kan zo sowieso geen kwaad… Sterkte!

  • Ik heb inmiddels 10 jaar geleden een hart operatie ondergaan. Daarvoor een autogasfles zien ontploffen en daar hebben mijn longen heel veel door geleden. Heb heel veel last van kramp, zowel in handen als voeten. Gebruik ook Spiriva en Symbicort. Ik heb ook COPD. Veelvuldig bloed laten prikken, bloeddruk laten meten, noem maar op… Tot nu heeft het geen effect. Ik loop zo nu en dan met mijn kop door de muur. Wat nu!?

 127. Hi, ik heb heel veel last van beenkrampen in de nacht, in heel veel verschillende spieren. Soms in spieren of kleine spiertjes waarvan ik niet eens wist dat ik ze had. Ik ben het meest “blij” als het maar kuitkramp is omdat dit, hoewel erg pijnlijk, snel eruit te krijgen is. Veel andere krampen, zoals die nare naast mijn scheenbeen is niet weg te krijgen door lopen, masseren o.i.d. Het enige dat me dan helpt is mijn been onder de warme douche te steken en na een minuut of 10 sproeien trekt het eindelijk weg. Afgelopen zomer heb ik een soort “aanval” gehad van BSFS, zoals de neuroloog het uiteindelijk gediagnosticeerd heeft. Dit heeft ongeveer 4 maanden geduurd. In de ergste weken moest ik wel soms 6 keer per nacht mijn bed uit, iedere keer een andere spier en soms meerdere tegelijk. Ik werd er helemaal gek van en had chronisch slaaptekort. BSFS staat voor Benigne Spierkramp Fasciculatie Syndroom. Benigne staat voor goedaardig, omdat ze eerst vreselijke ziektes zoals ALS gaan uitsluiten door middel van EMG etc. Fasciculaties zijn die kleine spiertrekkinkjes, die ik de hele dag door in mijn benen had. Het is niet erg, je voelt het een beetje kriebelen en het ziet er gek uit, mijn been leek net een zee met golven, steeds in beweging. Maar ik wist als ik ’s avonds veel fasciculaties had het weer een “dolle” nacht zou worden. Ik kreeg er zware medicijnen voor uiteindelijk. Dat hielp wel een beetje, zodat ik misschien maar een keer of twee per nacht mijn bed uit hoefde. Nadeel was dat ik daardoor nog dieper sliep, en aangezien de krampen je toch al altijd treffen op een moment dat je het diepst slaapt, was ik nu zowat in coma als ik eruit moest en dat vond ik vreselijk. Je hoofd is in slaap, terwijl je met je been onder de douche moet! Ik heb dan ook vaak de badkamer, én mijn pyjama helemaal nat gesproeid! Gelukkig is het na een maand of 4 afgenomen en op dit moment heb ik er geen last van. Afkloppen, want ze hebben me al gezegd dat dit steeds weer opnieuw kan oplaaien en dan kun je zomaar weer opnieuw maandenlang elke nacht de pineut zijn. Iedereen sterkte die het heeft, ik weet dat het kapotmakend is! Ik slik overigens al jaren magnesium, calcium en zink. Vooral dat laatste moest erbij zei een specialist me. Deze combinatie is o.à. Te koop bij de Hema.

  • Ik heb ook al ruim 2 jaar last van spierkrampen in beide benen. Al van alles geprobeerd, maar niets hielp. Totdat ik in ‘Anders Beter Worden’ van Dr. Vogel las. Nu gebruik ik al twee weken een middel en ben de nachtelijke krampen gelukkig kwijt. Afkloppen dus. Het middel van Dr. Vogel is in de apotheek te koop, de naam ervan is aesculaforce. Je moet driemaal daags 10 druppels gebruiken. De prijs is ongeveer 15 euro, en daar kun je geen pijn voor gaan lijden. Groet, Lemmen H.

  • Mary Ritsema

   Hallo Anna,
   Jouw verhaal lijkt het meeste op mijn verhaal. Kramp in de kuiten stelt haast niets voor in vergelijking met kramp in de enkels, schenen en de zijkant van mijn benen. Onlangs liep ik met kramp naar het toilet en klapte achterover omdat ik mij niet kon vastpakken, een fout die mij niet snel weer zal overkomen. Morgen wordt mijn bloed getest op bezinking, calcium, Ferritine en CRP. Vorige week kocht ik een potje Magnesium bij het Kruidvat, waarschijnlijk geen goeie keuze. Ik voelde mij deze week niet prettig, ben dus direct weer gestopt.

   Fijn trouwens dat Paul de moeite heeft genomen om deze site op te zetten, Bedankt daarvoor!

 128. hoi hoi heb zoveel last van mijn kuiten dat voelt zich aan als electriche stroom schokjes het wordt steeds erger kan me iemand hierbij helpen gr silvana

  • Ook ik heb al een paar slapeloze nachten gehad van de spierkrampen, beneden a/d zijkant van mijn benen. Heb vandaag gloeiend hete kruikzak er een uur tegenaan gelegd, dikke,warme sokken aan en veel met olie gemasseerd. Ga ook bloed laten prikken. Plus meer water drinken. Durf haast niet te gaan slapen.

  • Hoi Ans,
   Ik herken je klacht. Zelf heb ik RA (Reumatoïde Artritis) en het schijnt vaker voor te komen dat je dan veel krampen kunt hebben in je voeten. Bij treedt de kramp vooral in mijn kuiten en aan de zijkant van mijn enkel op. De pijn is vaak zo erg dat ik mijn bed uit moet en eerst het eruit moet lopen. Ik heb al een aantal maanden geleden de tip gekregen van mijn reumatoloog om voor het slapengaan een glaasje tonic (bevat kinine) te drinken. Ik was eerst wat sceptisch, maar als ik het ’s avonds drink, dan heb ik inderdaad geen last meer. Sindsdien slaap ik weer heerlijk door. Dus, ik denk wel dat tonic helpt, misschien kun je het proberen? Sterkte ermee!

  • Paul (Redactie)

   Beste Gre, Allereerst vind ik het heel fijn voor je dat de tonic voor jou werkt. Ik vind het echter een heel merkwaardig advies van je reumatoloog. Kinine heeft namelijk niet of nauwelijks effect op spierkramp. 10 jaar geleden dacht men nog dat dit wel het geval was en gebruikte men kinine als middel tegen krampen. Men kwam er echter al snel achter dat toediening van kinine gevaarlijk is en zelfs fatale gevolgen kan hebben. Hier is onderzoek naar gedaan, waarvan je reumatoloog naar mijn mening op de hoogte zou moeten zijn… (bron)

  • Uit eigen ervaring en uit die van mijn man, die ook lijdt aan reumatoïde artritis kan ik zeggen, dat het dankzij de kinine absoluut helpt om een glas tonic te drinken als je door overbelasting last van spierpijn in de benen hebt. Het lijkt me dat men door incidenteel niet meer dan een glas tonic per dag te drinken niet zoveel kinine binnenkrijgt dat het schadelijk zou kunnen zijn. Zelf zou ik graag willen weten hoe ik onwillekeurige spierkrampen in de rug, opgelopen door koude of door te lang doorgaan met werken, kan bestrijden. Ik probeer het met hete kruiken en hele krachtige massage. Vooral het laatste brengt soms verlichting maar het komt ook voor, dat een of meer rugspieren dagenlang verkrampen en ontspannen, enz. enz. tot het eindelijk ophoudt en mijn rug alleen nog doodmoe van het werken van die spieren is.

 129. Ik heb nu al 2 x 3 dagen doodstil op bed gelegen. Als ik me maar bewoog dan had ik een heftige kramp in mijn rug. Na 2 dagen aan de diazepam en diclofenac 100 mg durf ik me weer te bewegen. Enig idee waar dit vandaan komt?

  • Ik lijd aan het zelfde en heb er zojuist nav een ander probleem over geschreven. Volgens mij ontstaat het of door overbelasting van de rug door werkzaamheden, e/o door afkoeling van de spieren van de rug door wind of verdamping van zweet. Ik heb naast hete kruiken en krachtige massage al veel pijnstillers geprobeerd en denk het meeste baat te hebben bij paracetamol. Maar alleen bij tabletten van 1000 mg.

 130. Ik heb al jaren last van pijn tussen de schouders. Zou graag willen weten wat er de oorzaak van kan zijn. M’n huisarts zegt stress, en dat zou best kunnen, maar ook in rustige periodes blijf ik last van mijn schouders houden…

  • Bets, Pijn tussen je schouderbladen kun je prima verhelpen met de “BackStretcher” is onze ervaring. Na jarenlange pijn is het nu na een paar weken weg. En dit is geen onzinverhaal.

 131. Goedendag, ik heb al mijn hele leven last van spierkramp in mijn benen. Op verschillende plaatsen, voeten,kuiten, scheenbeen, enkels, voorkant bovenbeen maar ook binnen en achterkant van mijn bovenbeen wordt niet overgeslagen. Geen dokter, fysiotherapeut, of feboloog kon mij een oplossing aanbieden. Tot mijn buurman, hij traint in de sportschool zijn lichaam, mij vertelde over magnesium. En het werkte jaren lang geweldig! Tot ik begin dit jaar een knieprothese kreeg. Ongeveer 5 maanden na de operatie begonnen de krampen terug te komen. Maar nu zit het vaak vanaf de voorkant van mijn knie, schuin over mijn scheenbeen en dan naar mijn voet. Die dan bijna ondersteboven draait! Altijd s nachts en ik moet erop gaan staan en doordrukken anders gaat het niet weg. Het gebeurt wel 4 tot 6 keer per nacht. Ik wordt het zo zat, kunt u mij helpen?

  • Het kan best zijn dat je mineraalhuishouding uit balans is geraakt door toedoen van de operatie. Voor wondgenezing worden immers vitamines, mineralen en spoorelementen aangesproken. Zo kan het zijn dat de balans voorheen uitstekend was, maar er vanwege de operatie een tekort is ontstaan. Het kan ook zijn dat je kramp juist wordt veroorzaakt door een teveel van een bepaald mineraal door het slikken van voedingssupplementen. Laat daarom eens je bloed testen op hypermagnesiëmie (magnesium-overschot), hypomagnesiëmie (magnesium-tekort), hyperkaliëmie (kalium-overschot), hypokaliëmie (kalium-tekort), hypercalciëmie (calcium-overschot), hypocalciëmie (calcium-tekort), hypernatriëmie (natrium-overschot) en hyponatriëmie (natrium-tekort). Je kunt je huisarts specifiek vragen om een doorverwijzing naar het huisartsenlaboratorium om je bloed te testen op al deze elektrolytenstoornissen. Sinds ik gestopt ben met supplementatie van mineralen en spoorelementen heb ik niet of nauwelijks meer last van kramp. Tot slot kan het zijn dat met de operatie de spier is doorgesneden en vervolgens weer aaneengeregen. Hierdoor kan de spier te kort zijn geworden voor je been, waardoor je veel sneller last krijg van krampen. In dit geval is het trainen van je beenspieren met krachttraining en cardio een mogelijke oplossing. Pas wel op dat er geen sprake is van trombose. Na een prothese-operatie kan namelijk gemakkelijk trombose ontstaan. Chronische (blijvende/terugkerende) spierkramp kan weer het gevolg zijn van een trombus (bloedstolsel) in je been.

  • Ik heb sinds enkele jaren last van nachtelijke krampen, overal in mijn lichaam! Dus niet alleen in tenen of benen, maar echt overal, in de borst en de rug overal! Bij mij is trombose in de benen geconstateerd, en heb ik acenocoumarol gekregen. Mijn trombose in de benen is daarmee onder controle. Echter de rest van mijn klachten bleven maar voortduren, wat mij in de nacht tot waanzin dreef / drijft! Want gelukkig heb ik een medicatie gevonden die mij helpt de kramp te overwinnen. Ik spreek over Inhibin, voor mij persoonlijk een wondermiddel, want het helpt mij! Ook ik heb een medicijn met Magnesium geprobeerd, zonder enig succes, zoals zovelen voor mij. Ik ben nu al 2 heerlijke jaren vrij van nachtelijke spierkrampen dankzij Inhibin!

  • Logischerwijs is de aangewezen behandeling van spierkrampen volledig afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Als spierkramp wordt uitgelokt door een magnesiumtekort, dan kan een magnesiumsupplement uitkomst bieden; anders niet. Inhibin / hydrokinine is een spierverslappend medicijn dat werkzaam kan zijn bij overmatige spierspanning (spierkrampen, spierspasmen, restless legs e.a.) doordat het je spieren minder gevoelig maakt voor prikkeling vanuit de hersenen, maar het neemt niet per definitie de oorzaak van de overmatige spierspanningen weg en helpt dan ook niet bij iedereen en in iedere situatie… Dat maakt het (gericht en afdoende) behandelen van spierkrampen ook zo lastig…

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.