Hepatitis betreft een virusfamilie die de lever aantast. In veel gevallen wordt hepatitis overgedragen via seksueel contact; in dat opzicht is hepatitis dus een seksueel overdraagbare aandoening oftewel SOA. De ziekte manifesteert zich echter niet in, op of rondom de geslachtsorganen, maar in de lever. Hepatitis is dan ook geen geslachtsziekte, maar een leveraandoening. ‘Hepa’, oftewel ‘hèpar’, staat voor lever. ‘Titis’, of eigenlijk ‘itis’, staat voor infectie of ontsteking. Het gaat hier dus om een leverinfectie of leverontsteking. Er zijn verschillende vormen van leverontsteking, namelijk hepatitis A, B, C, D, E, F en G. Hierbij de nodige informatie over de verschillende typen hepatitis, inclusief maatregelen om een dergelijke leverinfectie te voorkomen en genezen…
Hepatitis A: overdracht + voorkoming
Het hepatitis A-virus (HAV) wordt voornamelijk overgedragen via contact met ontlasting (onhygiënisch toiletgebruik en anale gemeenschap). De A-variant van het hepatitis-virus is beduidend minder gevaarlijk dan hepatitis B, maar je kunt er desalniettemin flink ziek van worden. ‘Leverontsteking A’ komt met name voor in landen waar een slechte algemene hygiëne heerst. Je handen wassen met anti-infectieuze zeep (voor en na het toiletgebruik en voor en na het bereiden van het eten) helpt hepatitis A voorkomen. Vaccinatie met het hepatitis A vaccin voorkomt in 95% van de gevallen een dergelijke leverinfectie.
Hepatitis B voorkomen en genezen
Hepatitis B is de meest besmettelijke hepatitis-variant. Het hepatitis B-virus (HBV) kan namelijk worden overgedragen via speeksel, bloed en alle vormen van seksueel contact. Als je ‘leverontsteking B’ oploopt, merk je daar in eerste instantie niets van. Pas weken na de besmetting treden de eerste klachten op, waaronder vermoeidheid, misselijkheid, koorts en jeuk. Soms treedt geelzucht op: het oogwit en de huid worden geel, de urine zeer donker en de ontlasting zeer licht. Hepatitis B gaat in principe vanzelf over, maar dit kan vele maanden duren. Als de ziekte chronisch wordt, zijn antivirale medicamenten vereist. Vaccinatie met het hepatitis B-vaccin voorkomt in 95% van de gevallen een hepatitis B-infectie.
Hepatitis C ‒ Voorkoming & genezing
Hepatitis C is veel minder besmettelijk dan de A- en B-varianten. Het hepatitis C-virus (HCV) kan namelijk uitsluitend worden overgedragen via direct bloedcontact (injectienaalden, piercings, bloedtransfusie, et cetera). Een hepatitis C-infectie verloopt in eerste instantie symptoomloos en gaat vaak ongemerkt over in de chronische vorm. Circa 20 tot 30 procent van diegenen met de chronische vorm van ‘leverontsteking C’ ontwikkelt leverkanker. Voor hepatitis C is vooralsnog geen vaccin beschikbaar. (bron)
‘Leverontsteking D’ (delta): besmetting + behandeling
Hepatitis D is de deltavariant van het hepatitis B virus. De D-variant kan zich uitsluitend manifesteren indien de B-variant reeds in de bloedbaan aanwezig is. Het hepatitis D-virus (HDV) is qua overdracht en symptomen vergelijkbaar met hepatitis B. Echter kan de D-variant de ziekteverschijnselen van de B-variant versterken en versnellen (superinfectie). Superinfectie met ‘leverontsteking D’ plus B leidt tot acute hepatitis en in veel gevallen tot levercirrose (afsterving van levercellen en vervanging ervan door littekenweefsel).
Hepatitis E: oplopen en kwijtraken
Hepatitis E is vrijwel gelijk aan Hepatitis A. De ziekteverschijnselen van ‘leverontsteking E’ zijn in de meeste gevallen echter beduidend ernstiger van aard dan die van hepatitis A. Het hepatitis E-virus (HEV) wordt veelal overgedragen via besmette voeding en kan worden voorkomen door een goede hygiëne.
‘Leverinfectie F’ ‒ Voorkomen en genezen
Het hepatitis F-virus (HFV) werd ettelijke malen gesignaleerd en wordt ook wel een ‘Toga-virus’ genoemd. Het is tot nog toe niet bewezen dat hepatitis F überhaupt bestaat, laat staan dat het nauw gerelateerd is aan leverinfecties. Dit type is dan ook eigenlijk niet een officieel erkende leverontsteking die thuishoort in dit overzicht. (bron)
Hepatitis G: voorkoming + behandeling…
Het hepatitis G-virus (HGV) is familie van het hepatitis C-virus. Hepatitis G blijkt zich echter niet op de lever te richten en is dus geen zuiver hepatitisvirus. Het betreffende virustype wordt veelvuldig aangetroffen als co-infectie met andere virussen, waaronder het hepatitis B-, hepatitis C- en aidsvirus. ‘Leverontsteking G’ beïnvloedt onder andere het verloop van aids.
Leveraandoeningen steeds vaker veroorzaakt door overgewicht…
Vrijwel iedereen weet wel dat je van overmatig en langdurig alcoholgebruik last kan krijgen van leveraandoeningen, en dan met name levercirrose (littekenvorming in de lever). Toch is de kans erg groot dat obesitas binnen 20 jaar de belangrijkste oorzaak wordt van deze leveraandoening. Wie aan de lichamelijke gevaren van obesitas denkt, denkt echter eerder aan een sterk verhoogde kans op diabetes type 2, een hoge bloeddruk, beroertes en andere hart- en vaatziekten.
Zelden staat in dat rijtje levercirrose. Dit terwijl cirrose van de lever een zéér ernstige leveraandoening is die niet kan worden teruggedraaid met medicijnen of een gezondere levensstijl. Overigens is overgewicht op DIT moment al de hoofdoorzaak van minder ernstige leveraandoeningen. Een paar statistieken over leveraandoeningen:
- Leveraandoeningen zijn in het Verenigd Koninkrijk de vijfde meest voorkomende doodsoorzaak (in Nederland ligt dit waarschijnlijk ietwat lager).
- De gemiddelde leeftijd waarop mensen met een leveraandoening doodgaan, is 59 jaar (= levensverwachting).
- De belangrijkste oorzaken van leveraandoeningen zijn alcohol, virale hepatitis en obesitas.
Het duurt volgens mij sowieso niet lang meer voordat de top 5 van doodsoorzaken wordt gedomineerd door ziekten en aandoeningen die te maken hebben met (extreem) overgewicht. Wel wordt overal steeds meer aandacht besteed aan gezond leven en eten, maar desondanks blijft het aantal mensen met overgewicht en obesitas vooralsnog stijgen, waardoor ook leveraandoeningen zoals levercirrose steeds vaker voorkomen.
Heb jij opmerkingen, aanvullingen of vragen ten aanzien van hepatitis / leverontsteking / leverinfectie? Deel jouw ervaringen, opvattingen, bevindingen en vraagstukken omtrent hepatitis A, B, C, D, E, F en G in een berichtje hieronder!
1 Comment
Waarom wordt er in deze rubriek ‘Leverontsteking’ niet gesproken over auto-immune hepatitis (AIH). Het hoeft niet altijd een ‘letter’ te zijn… Een auto-immuunziekte ontstaat doordat het afweersysteem lichaamseigen cellen en stoffen als lichaamsvreemd ziet en deze aanvalt. Bij auto-immuunhepatitis maakt het lichaam antistoffen aan tegen de eigen levercellen en valt zo de eigen lever aan. Hierdoor raken de levercellen beschadigd en ontstaat een ontsteking van de lever.