Er komen steeds meer producten op de markt met ‘carnitine’ in de naam.  Bio-L-Carnitine, L-Carnitine Tartrate en L-Carnitine Liquid zijn slechts enkele voorbeelden hiervan. L-Carnitine is de natuurlijke variant van carnitine en staat ook wel bekend als levocarnitine. L-carnitine zou helpen bij afvallen, omdat het verantwoordelijk is voor o.a. afbraak en transport van vetten in ons lichaam. In theorie zou L-carnitine er dus voor kunnen zorgen dat meer vetten worden afgebroken en vetten sneller worden getransporteerd, waardoor ze ons lichaam dus eerder en ongebruikt weer verlaten.

Eiwitten & aminozuren

Veel lichaamsweefsels worden (deels) opgebouwd uit eiwitten; eiwitten zijn op hun beurt opgebouwd uit aminozuren. Aminozuren worden deels door het lichaam aangemaakt en deels uit voeding verkregen. Carnitine is een aminozuur dat niet als lichaamsbouwstof wordt gebruikt, maar een rol speelt bij o.a. de vetstofwisseling. De vetstofwisseling is het proces van vorming, vervoer en afbraak van vetten uit de door de darmwand opgenomen voedingsstoffen. Daarnaast speelt carnitine een rol bij de hartfuncties, het immuunsysteem, de energievoorziening, de celstofwisseling en de vruchtbaarheid.

Waaruit wordt L-carnitine verkregen?

Carnitine wordt met name verkregen uit rood vlees en aangemaakt door het lichaam d.m.v. de vitamines C, B3 en B6, het mineraal ijzer en de aminozuren lysine en methionine. Een tekort aan een of meerdere van deze voedingsstoffen kan tot een carnitinetekort leiden. Een carnitine tekort kan gevaarlijk zijn en kan worden verholpen / voorkomen door het eten van o.a. paardenrookvlees en rosbief. Vooral vegetariërs lopen kans op een carnitine tekort. (bron)

Onderzoek bij ratten

Braziliaans onderzoek in de jaren ’90 toonde aan dat ratten meer vet verbrandden en eiwitten spaarden door inname van L-carnitine. Supplementenfabrikanten grepen dit nieuwtje direct aan en stopten het aminozuur massaal in ‘fat burners’ (afslankpillen). Eind jaren ’90 toonde onderzoek van R.E. Green e.a., genaamd ‘The Effect of L-Carnitine Supplementation on Lean Body Mass in Male Amateur Body Builders’ echter al aan dat inname van L-carnitine niet werkt bij mensen. Bodybuilders kregen zestig dagen lang een gram L-carnitine toegediend, zonder enig effect op de vet- en spiermassa.

Conclusie

Vele waardeloze afslankproducten zijn zogenaamd “gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek”. In feite betekent dit statement niks meer dan dat er ooit onderzoek is gedaan naar het desbetreffende product. Of de resultaten van het onderzoek positief of negatief zijn, wordt doorgaans in het midden gelaten. L-carnitine is een goed voorbeeld van dit soort flauwekul. Het is immers al bijna 20 jaar algemeen bekend dat L-carnitine supplementen niet werken voor afvallen, maar er worden nog steeds nieuwe afslankproducten met carnitine op de markt gebracht. Op afslankforums en bodybuildingforums worden L-carnitine capsules en drankjes zelfs massaal aangeprezen.

Heb jij ervaring met de inname van L-carnitine? Deel hieronder jouw persoonlijke vragen, ervaringen en bevindingen!

45 Reacties

 1. Jammer dat er niet ingegaan wordt op de verschillende soorten L-carnitine. Inderdaad helpt L-carnitine niet bij afvallen en daarvoor is het ook niet bestemd. Het ondersteund alleen maar een betere activiteit in de ATP productie en verwerking van vetten. Vetverbranding heeft dan ook helemaal niks te maken met afvallen. Je kan ook vet verbranden terwijl je aankomt. Het gewicht zegt dan ook niks over of je vet verbrand.

  • L-carnitine is bestemd voor het gebruiksdoel van de gebruiker in kwestie. En er zijn nu eenmaal héél veel mensen die dit stofje gebruiken met als doel afvallen, vandaar bovenstaand stukje. L-carnitine oftewel levocarnitine is simpelweg de basisvorm van lichaamsvreemd carnitine met een linksdraaiend stereo-isomeer qua stereochemie / stereo-isomerie. Natuurlijk staat het je volkomen vrij om in te gaan op de verschillende carnitinederivaten (acetyl, fumaraat, propionyl, tartraat, et cetera)… Dat vetverbranding niks te maken zou hebben met afvallen, klopt overigens geenszins. Vetverbranding is immers de énige heilzame en prijzenswaardige vorm van afvallen. Bovendien is lichaamsvetverbranding hét afslankresultaat dat door élke afslanker wordt beoogd en begeerd. Als je probeert duidelijk te maken dat L-carnitine wél zorgt voor vetverbranding, maar niet voor afvallen, dan snap ik niet hoe je dat voor je ziet.

 2. Hallo, interessant om te lezen dat carnitine soms als afslankmiddel wordt ingezet. Ik heb op een andere manier met deze stof kennisgemaakt, aangezien ik geen algemeen artikel over carnitine vind, plaats ik mijn bericht hier. Ik schijn een groot tekort aan carnitine te hebben (door de stofwisselingsziekte Organic Cation Transporter OCTN2-deficiëntie). Daar heb ik nooit iets van gemerkt, pas nadat bij mijn zoontje kort na zijn geboorte bij de hielprik een afwijkende uitslag liet zien (carnitine deficiëntie) is bij mijzelf onderzoek gedaan. Wat bleek: mijn zoontje maakte zelf de stof voldoende aan, maar had tijdens de zwangerschap onvoldoende meegekregen omdat mijn carnitinegehalte bijna nul bleek te zijn. Omdat ik geen klachten had, heb ik besloten geen L-carnitine te gaan slikken om dit tekort aan te vullen. Mijn stelling is dat als ik nooit kinderen had gekregen, ik ook niet van het carnitinetekort had geweten; zolang ik geen klachten heb, slik ik ook geen pillen. Bij mijn volgende zwangerschap heb ik besloten om tijdens de zwangerschap toch een carnitinesupplement te nemen; de uitslag van de hielprik was toen in 1 keer goed. Maar ik had verder niet het idee dat het voor mijzelf gezondheidseffecten opleverde. Na de zwangerschap ben ik er weer mee gestopt. Waar ik benieuwd naar ben: kan een tekort aan carnitine invloed hebben op de werking van je schildklier? Ik schijn last te hebben van een te traag werkende schildklier en slik hiervoor al 3 jaar levothyroxine. Had geen klachten, behalve na de zwangerschap last van labiele en sombere gevoelens. Kan dit verband houden met elkaar?

  • Ja, verkennende onderzoeken laten zien dat carnitine enerzijds de schildklierwerking en schildklierhormoonactiviteit kan beïnvloeden… En dat de schildklier anderzijds de carnitineniveaus kan beïnvloeden… (bron + bron + bron + bron + bron) Of de vertraging van jouw schildklier oftewel ‘hypothyreoïdie’ in jouw individuele situatie gerelateerd is aan je verlaagde carnitine (‘hypocarnitinemie’ / ‘carnitinedepletie’) is echter moeilijk te zeggen. Zo kan zwangerschap op zichzelf een traag werkende schildklier tot gevolg hebben. Zie eventueel ook dit artikel:

 3. ALCAR (Acetyl L Carnitine) is net iets anders dan L-Carnitine. Je hebt ook D-Carnitine en die moet je niet hebben want dat werkt niet. ALCAR wordt snel opgenomen in je bloed en hersenen cortex waardoor je lichaam echt vet uit gaat slaan om te verbruiken als energie. ALCAR is ook goed voor je geheugen. De gewone L carnitine is moeilijk opneembaar en moet je gebruiken direct na een HIT work-out samen met dextrose of suiker. Je lichaam moet insuline aanmaken en samen met suiker kan het pas opgenomen worden. Binnen 30 min na een stevige work-out moet je suiker innemen voor replenishment om je spieren weer direct aan te vullen met energie. Dit is het enige moment waar je echt mag snoepen, echter tot ongeveer max 60gr koolhydraten. Liefst gelijk na het trainen en voor het omkleden. Dan kom je er helemaal niet aan want alle suiker wordt direct gestuurd naar je spieren. Bij rust zonder sporten wordt het opslag in je vet dus dan kom je weer wel aan. Meeste mannen merken van de werking en enkele mannen vooral dames die zullen geen profijt hebben van ALCAR. Ik kan op zowat lege maag, uiteraard eet ik 200 gram magere kwark dan plus 2 pillen ALCAR 45min voor een kickboks zaktraining en ik kan een volle uur volledig vol gas gaan. Tenminste niet meer als eerst want ben 13kg kwijt dus ben behoorlijk vet kwijt en dus is de werking minder want heb niet veel vet meer wat omgezet kan worden in energie. Wat ik hier schrijf is gebaseerd op mijn ervaring en mag vrij gedeeld worden.

 4. De conclusie die hier in dit artikel getrokken wordt is de echte flauwekul. Acetyl-l-carnitine werkt natuurlijk. Dit artikel? Obvious. Just an internet troll…

  • Heb je ook enige context en onderbouwing bij deze bewering? Waarvoor werkt acetyl-L-carnitine volgens jou? Wat doet acetyl-L-carnitine volgens jou precies qua werkingsmechanisme? Onder welke omstandigheden doet acetyl-L-carnitine hetgeen jij oppert? En waaruit blijkt dit?

 5. Gebruik nu sinds 3 weken l-carnitine 500 forte plus van xxl nutrition. Ben echt heel blij met de pil! Pakte hem eerst alleen voor het sporten en dat merkte ik zelfs al. Nu pak ik er 2 per dag. Dan zie ik het maar als een placebo, prima toch. Bovendien kan ik gewoon erg goed sporten omdat ik het langer vol houd met de pillen! Ik voel me super goed ook als ik niet sport. Ben ook al 3 kilo afgevallen terwijl ik stiekem toch veel eet wat ik eigenlijk niet zou mogen. Je moet niet denken dat de pil je slank maakt terwijl jij op de bank zit met chips maar een kleine hoeveelheid beweging erbij doet wonderen. Ideaal voor mensen die weinig tijd hebben voor sport of moeite hebben met afvallen. Zeg en denken wat je wil, ons lichaam maakt niet voor niets (dan wel een kleine hoeveelheid) zelf de stof carantine aan als het nergens goed voor was! Punt.

  • Luna, dit is pertinente drogredenering… Immers wordt nergens hierboven beweerd dat carnitine (dus niet “carantine”) nergens goed voor zou zijn, integendeel! Bovenstaand artikel stelt enkel het volgende feit: “Braziliaans onderzoek uit de jaren ’90 zou hebben aangetoond dat ratten meer vet verbranden en eiwitten sparen dankzij inname van L-carnitine. Supplementenfabrikanten grepen dit nieuws gretig aan en stopten het betreffende aminozuur massaal in zogenaamde ‘fatburners’ (afslankpillen)”… Zoals je in het artikel hierboven kunt lezen werd echter al heel snel daarna aangetoond dat L-carnitine geen direct effect heeft op de vetmassa of spiermassa van mensen. Maar commerciële partijen (supplementenfabrikanten en supplementenverkopers) negeerden deze kennis volledig en gingen lekker door met de verkoop van L-carnitine. Bovendien bleven ze hun verkoopargumenten volop onderbouwen met het eerste (irrelevante, achterhaalde en weerlegde) onderzoek dat werd uitgevoerd onder ratten. Appels en peren… Klok en klepel… Pot en ketel… Punt.

 6. Gebruik al hele tijd acetyl-l-carnetine. Niet om af te vallen en ik val niet af. Maar ik ben hartpatiënt en neem het in voor de energieproductie in lichaam. Ik ben er zeer tevreden over. Ook mijn artsen zien de ontwikkeling van mijn ziekte en stimuleren nu eindelijk het gebruik ervan. Ondanks dat er geen wetenschappelijke bewijzen ervoor zijn. En die komen er ook niet omdat de geneesmiddelenonderzoek op lichaamseigen stoffen geen patent krijgen en zodoende net als een paar andere supplementen er geen onderzoek naar doen. Combinatie ubiquinol acetyl-l-carnetine werkt bij mij voortreffelijk maar niet bij afvallen maar bij energieproductie in lichaam.

 7. Blijkbaar staat er meer info in de commentaren dan in het artikel zelf. Het is inderdaad zo dat je een hulpmiddel niet als HET middel moet benaderen. Hulpmiddelen zijn nooit een wondermiddel. Ik ga dus met L-carnitine starten als katalysator voor extra vetverbranding tijdens het sporten. Ik gebruik het dus niet om een avondje bier, chips en kaas te verantwoorden. Gebaseerd op alles wat ik lees in de commentaren lijkt het dus een goed middel om fouten/probleemzones te helpen oplossen zoals zware medicatie die een aanslag pleegde op de nieren. Het beschermen van mijn hart en bloedvaten door (aanhoudend) overgewicht dat ik moeilijk kwijtraak ondanks uren sportschool en aandacht voor gezonde voeding.

  • Waar komt die ‘wijsheid’ in hemelsnaam vandaan? Dat er geen onderzoek wordt gedaan naar stoffen waarop geen patent zou mogen rusten, is natuurlijk dikke onzin… Kijk even verder dan je neus lang is en google gewoon eens op ‘L-carnitine research’. Dan zie je in een oogopslag dat men allang wetenschappelijk heeft aangetoond dat carnitine kan helpen bij bepaalde hartstoornissen en dat carnitine vereist is voor de omzetting van vetzuren in energie. Het punt van bovenstaand artikeltje is dan ook dat L-carnitinesupplementen niet direct zorgen voor (extra) gewichtsafname. Hierbij een kleine greep uit de talloze (niet-bestaande) onderzoeken naar L-carnitine:

   Pettegrew JW, Levine J, McClure RJ. Acetyl-L-carnitine physical-chemical, metabolic, and therapeutic properties: relevance for its mode of action in Alzheimer’s disease and geriatric depression. Mol Psychiatry. 2000;5:616-632.

   Villani RG, Gannon J, Self M, Rich PA. L-carnitine supplementation combined with aerobic training does not promote weight loss in moderately obese women. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2000;10:199-207.

   Benvenga S, Ruggieri RM, Russo A, Lapa D, Campenni A, Trimarchi F. Usefulness of L-carnitine, a naturally occurring peripheral antagonist of thyroid hormone action, in iatrogenic hyperthyroidism: a randomized, double-blind placebo-controlled clinical trial. J Clin Endocrinol Metab. 2001;86(8):3579-3594.

   Hiatt WR, Regensteiner JG, Creager MA, Hirsch AT, Cooke JP, Olin JW, et al. Propionyl-L-carnitine improves exercise performance and functional status in patients with claudication. Am J Med. 2001;110(8):616-622.

   Biagiotti G, Cavallini G. Acetyl-L-carnitine vs tamoxifen in the oral therapy of Peyronie’s disease: a preliminary report. BJU Int. 2001;88(1):63-67.

   Cavallini G, Modenini F, Vitali G, et al. Acetyl-L-carnitine plus propionyl-L-carnitine improve efficacy of sildenafil in treatment of erectile dysfunction after bilateral nerve-sparing radical retropubic prostatectomy. Urology. 2005;66:1080-1085.

   Rathod R, Baig MS, Khandelwal PN, Kulkarni SG, Gade PR, Siddiqui S. Results of a single blind, randomized, placebo-controlled clinical trial to study the effect of intravenous L-carnitine supplementation on health-related quality of life in Indian patients on maintenance hemodialysis. Indian J Med Sci. Apr 2006;60(4):143-53.

   Cruciani RA, Dvorkin E, Homel P, Malamud S, Culliney B, Lapin J, Portenoy RK, Esteban-Cruciani N. Safety, tolerability and symptom outcomes associated with L-carnitine supplementation in patients with cancer, fatigue, and carnitine deficiency: a phase I/II study. J Pain Symptom Manage. 2006 Dec;32(6):551-9.

   Xue YZ, Wang LX, Liu HZ, Qi XW, Wang XH, Ren HZ. L-carnitine as an adjunct therapy to percutaneous coronary intervention for non-ST elevation myocardial infarction. Cardiovasc Drugs Ther. 2007;21(6):445-8.

   Malaguarnera M, Cammalleri L, Gargante MP, Vacante M, Colonna V, Motta M. L-carnitine treatment reduces severity of physical and mental fatigue and increases cognitive functions in centurians: a randomized and controlled clinical trial. Am J Clin Nutr. 2007;86(6):1738-44.

   Berni A, Meschini R, Filippi S, Palitti F, De Amicis A, Chessa L. L-carnitine enhances resistance to oxidative stress by reducing DNA damage in Ataxia telangiectasia cells. Mutat Res. 2008;650(2):165-74.

   Volek J, et al. Effects of carnitine supplementation on flow-mediated dilation and vascular inflammatory responses to a high-fat meal in healthy young adults. Am J Cardiol. 2008;102(10).

   Lynch KE, Feldman HI, Berlin JA, Flory J, Rowan CG, Brunelli SM. Effects of L-carnitine on dialysis-related hypotension and muscle cramps: a meta-analysis. Am J Kidney Dis. 2008;52(5):962-71.

   Miyagawa T, Kawamura H, Obuchi M, et al. Effects of oral L-carnitine administration in narcolepsy patients: a randomized, double-blind, cross-over and placebo-controlled trial. PLoS One. 2013;8(1):e53707.

 8. Ik slik nu 4 dagen l-carntine en ik ben gewoon al 1,5 kilo afgevallen! Ik ben al jaren bezig met afvallen. Door die jaren heen ben ik ook wel 18 kilo kwijt geraakt, maar ik stond de laatste paar maanden stil, maar nu komt er weer beweging in. Moet wel zeggen dat ik elke dag sowieso een half uur cardio doe (hardlopen of hometrainer) en ik let heel goed op mijn eten. Groetjes, Kimm

  • Dat je in 4 dagen tijd anderhalve kilo bent afgevallen, ligt vast en zeker aan de L-carnitine en niet aan het feit dat je een halfuur per dag traint en goed op je eten let…

  • Bedankt lene voor je sarcastische antwoord! Maar kan je zeggen dat ik altijd heel veel sport en op mijn voeding let! En sinds ik dus ben begonnen met l-carnitine weer begon af te vallen! Dus, ik denk dat dit product bij mij wel degelijk een positief effect heeft! Maar bedankt dat jij het zo fijn voor mij vind!

 9. Ik gebruik nu 2 maanden L-Carnitine van De Tuinen, ik woog 85 kg en nu 70, dus 15 kg kwijt. Helpt wel bij mij. Je mag af en toe best wat lekkers. Ik eet normaal en sport weinig.

 10. Ik gebruik reeds jarenlang L-carnitine omdat ik wil afvallen, 1200 mg per dag is meestal een goede dosering. Als ik een dieet met minder calorieën heb (1400 kcal per dag) + L-carnitine, verlies ik 300 gram gewicht per dag. Verder: veel water drinken, elke dag regelmatige stoelgang, 30 minuten sporten per dag, geen kaas, geen chocola, weinig suiker – Zullen jullie leuk vinden om 300 gram gewicht per dag te verliezen. Succes!

 11. Dank je Paul. En geweldig dat jouw moeder ook goed geholpen is. Groeten uit Maastricht, en succes nog met jouw speurtochten, waar mensen weer van kunnen leren, Kim

 12. Dank je Paul voor dit antwoord. Je hebt gelijk; die slopende vermoeidheid bij heel veel mensen is ’n symptoom. Ik heb t al eerder gehad; schildklier te traag en vol cystes (operatie) toen B12-tekort (vaak lopen mensen daar helaas jaren mee rond), ook ’n eiwittekort kan klachten geven, colitis; de darm neemt dan niet genoeg voeding op, enz. enz. enz. Ik denk dat dit ’n lang gesprek gaat worden. Ik leef in ieder geval nog; niet door toedoen van ALLE artsen die ik zag, maar door mijn eigen wilskracht en zoektocht. Dr. Bibi Hansson (schat van ’n vrouw en top MLD-chirurg) heeft mij in ieder geval verlost van mijn zieke dikke darm. Maar m’n lichaam heeft al die jaren zo geleden onder de darmontstekingen dat er nu nog van alles hapert. Logisch. Ik knok door! En ik hoop mijn boek ooit te kunnen uitgeven. Het was ’n bizarre strijd, en héél veel is totaal onderschat door MDL “dokters”. Ik zie er nog altijd niet ziek uit, totáál niet… maar heb wel al ’n paar keer op ’t randje gelegen. 2 Dagen per week heb ik energie, dat is al meer dan vóór de colectomie! Is ook pas 4 maanden geleden, die zware operatie. Waar leven is, is hoop. Hij die zoekt, zal vinden. Ik heb gezocht, en vond Dr. Bibi Hansson in Nijmegen! Ik woon in Maastricht! De enige arts die mij heeft geholpen.

  • Super dat er verbetering in de situatie zit! Mijn moeder is (mede op mijn advies) ook in Nijmegen geopereerd; aan maagkanker (helaas tevergeefs). :( En ik ben achteraf ook extreem te spreken over de kundige en betrokken artsen / chirurgen. Ik ben niet gewend dat een chirurg ‘hoogstpersoonlijk’ de tijd neemt voor geruststellende social calls, maar met de maagchirurg van mijn moeder heb ik destijds een heel prettig gesprek gehad. Hoe dan ook: heel veel beterschap en ik hoop dat je snel aansterkt! Groeten, Paul

 13. O.k. Paul. Maar misschien wordt bedoelt dat als je niet meer extreem moe bent, je meer gaat ondernemen en bewegen, en dan afvalt. ’t Werkt in ieder geval op energieverhoging, dat merk ik nu wel. Ik was net ’n zak cement na die 24 operaties — crohn). Ik weet wel dat alles bij iedereen anders werkt. Ooit heb ik ‘ns afslankpillen gebruikt! Daar kreeg ik ontzettende honger van. P.S. Weet je waar dat staat beschreven van die tegengestelde werking op ’t hart, dat vind ik wel heel interessant. Groeten, Kim

  • Hoi Kim, Mijn vrouw heeft jarenlang de diagnose CVS/M.E. gehad, totdat we op eigen initiatief gespecialiseerde artsen zijn gaan (be)zoeken en er uiteindelijk een zeldzame vorm van epilepsie is ontdekt die momenteel (tot op zekere hoogte) succesvol wordt onderdrukt. Omdat CVS niet echt een ziekte is, maar veeleer een sticker die men opplakt indien men de daadwerkelijke onderliggende oorzaak niet kan vinden, verschilt de wenselijke behandeling nogal per CVS-patiënt. Immers: de achterliggende oorzaak dient (relatief per toeval) effectief te worden behandeld. Dat L-carnitine werkzaam kán zijn bij bepaalde mensen die de sticker M.E. opgeplakt hebben gekregen, staat voor zover ik weet vast, maar dit gegeven zou pas écht interessant zijn wanneer men heeft achterhaald waarom dit het geval is. Wellicht heeft het te maken met het effect van L-carnitine op de mitochondriën / mitochondria, immuunreacties en/of stresshormonen? Hierbij in ieder geval het tegengestelde onderzoek betreffende L-carnitine en hartklachten (waarbij ik overigens mijn twijfels heb). Groeten, Paul

 14. L-carnitine werkt bewezen tegen extreme vermoeidheid (CVS), en is ook bewezen tegen hart- en vaataandoeningen. Cardiologen en huisartsen schrijven carnitine vaker voor op recept. Maar dat ligt aan de arts. Velen houden zich nog stevig vast aan reguliere medicijnen met vele bijwerkingen. Jammer.

  • Beste Kimberley, Dat L-carnitine werkzaam is in bepaalde gevallen van CVS (klein Nederlands onderzoekje) en hart- en vaatziekten (overigens zijn er ook onderzoeksresultaten die exact het tegenovergestelde suggereren), wil natuurlijk nog niet zeggen dat L-carnitine actief bijdraagt aan het afslankproces. En daar gaat bovenstaand artikel over. Groeten, Paul

  • Mijn cholesterol ging heel snel omlaag door L-carnitine, merkte ik per toeval. Kan nu zonder die verdomde statines, die mijn spieren sloopten. Scheelt ook veel geld; medicijnen kosten 4x zoveel. Gr. Arianne

 15. Ikzelf heb 1 fles L-Carnitine 1500mg opgemaakt en ben zeer tevreden met het resultaat. Hoewel ik altijd goed oplet hoeveel calorieën erin en uit gaan, heeft dit middel de BMI flink aangepakt, ik was niet vet, maar hetgeen er nog zat is weg. Mijn partner heeft het middel ook geprobeerd, maar door haar lifestyle weinig tot geen resultaat gezien. 1. Stel een cut-schema op en HOU JE ERAAN. Je voeding én je training. 2. L-Carnitine gebruiken volgens de handleiding, bouw het op, gooi niet meteen volle doses naar binnen. Verkies de vloeibare boven capsules, aangezien capsules hun kracht verliezen wanneer je lever zich met het middeltje gaat bemoeien. 3. Meet. Elke dag, rond hetzelfde tijdstip.

 16. Carnitine helpt, maar niet als je als een bloemzak in je zetel hangt. Ben in Januari een trainingsschema begonnen, niets te zwaar, en heb 3 maanden m’n gewicht in de gaten gehouden. Dit bleef stabiel rond 99-100 kg hangen. Ben, zonder iets te veranderen aan m’n voeding of training, begonnen met L-carnitine (1.5g normale dag, 2g trainingsdag) na drie maanden was mijn gewicht 94-95 kg. Gestopt met Carnitine, ff minder training gehad (zomer…), zit nu terug aan 96 – 97 kg :-(

 17. Huh!? Als ik zo de reacties lees, dan vinden veel mensen dat L-carnitine alleen werkt als je heel goed op je voeding let en keihard tekeergaat in de sportschool. Maar hoe weet je dan wat de bijdrage is van L-carnitine. Dan kan het toch net zo goed gewoon liggen aan je dieet en training??? Iemand die de moeite heeft genomen om vervolgens enkele maanden hetzelfde trainingsregime te volgen ZONDER L-carnitine om een eerlijke vergelijking te kunnen trekken?

 18. Beste mensen, L-carnitine helpt wel degelijk. Je moet gewoon zeer op je eten letten en keihard knallen in de gym. Dan zie je resultaten, anders niet. Daar ben ik volledig mee akkoord.

 19. Hoi, Er zijn hier duidelijk een aantal mensen die ervaring hebben met L-carnitine. Wanneer nemen jullie dit exact in? Een uur voor het sporten? Gewoon elke dag? of…? Groetjes X

 20. Elly v.d. Oever Reageer

  Mijn man gebruikt nu geruime tijd (minstens al 2 jaar) L-carnitine en dan 3x daags 2 flesjes van100 ml. op aanraden van (en voorgeschreven door) een hartstpecialist. Dit vanwege zijn extreme vermoeidheidsklachten. Helemaal doorgelicht, lever, nieren, hart, longen, noem maar op, alles is onderzocht en er zijn geen afwijkingen gevonden. Toch voelt hij zich MOE, MOE en nog eens moe, last van ontstekingspijnen overal. zelfs tot het puntje van zijn neus. De L-carnitine zou ervoor zorgen dat het hele lichaam optimaal van zuurstof wordt voorzien en daardoor zou er een toename (kunnen) plaatsvinden van energie. Door de L-carnitine kan hij inmiddels wel weer functioneren maar het is voor hem ook geen wondermiddel. En hij valt er beslist niet van af! Maar ja, zolang het (een beetje) helpt bij de bestrijding van de vermoeidheid zijn we al heel blij. Dit om even een andere kant van de L-Carnitine te berichten.

  • Hallo, Ik las je reactie en en ik wil je waarschuwen voor 1 ding: ontstekingen in je lichaam zijn zeer gevaarlijk. Ze activeren andere ziektes waaronder kanker. Je cellen gaan terugvechten tegen de ontstekingen en kunnen in dit proces veranderen in kankercellen. Wat ik je ten zeerste aanraad is om een sterke detox te gebruiken die je lichaam en bloed zuivert van deze ontstekingen. Je kunt het beste een hoge dosis tarwegras en alfalfa nemen per dag, aangevuld met een goed vitaminesupplement en het liefst nog met groene thee of een mix van sterke antioxidanten. Je energie zal dan ook weer snel sterk toenemen en een je krijgt een schoner gevoel van binnen, dit geldt voor iedereen trouwens. Je kunt dit in Nederland kopen maar ik zelf koop, maar in Engeland is de kwaliteit beter en een stuk goedkoper dan hier en bezorgen is maar 3,95. Je kunt ’t bestellen bij Myprotein.com. Ik raad je aan te kopen: tarwegras (barleygrass), alfalfa (alfalfa powder), anti-oxidanten mix (superfoods XL), Taurine (voor meer energie) en multivitaminepillen (Kruidvat is ’t goedkoopste). En laat hier over een paar weken maar weten hoe het gegaan is en of de ontstekingen en vermoeidheid verdwenen zijn.

  • Hallo Elly, Heb je je man al eens laten testen op schimmels? Of heeft je man misschien het Eb Steinbach virus? Beiden zijn verantwoordelijk voor extreem vermoeidheid! Ik kan ervan meespreken! Een bezoekje bij een goede orthomonoculair homeopaat kan beslist helpen.

 21. interessante achtergrondinfo over L-carinitine: Ergogenics.org/lcarnitine.html. En hier nog eentje: Ergogenics.org/supplement89.html.

 22. Hi allemaal, Ik ben net begonnen met L Carnitine, dit omdat ik een tijd lang (extreem) weinig heb gegeten. Gelukkig durf ik inmiddels weer ‘normaal’ te eten, maar ik blijf aankomen. Ik sport erg veel, omdat ik het leuk vind en ook omdat het mijn werk is. Ik geef fitness en aerobics lessen. Daarnaast dans ik minstens 6 uur in de week en rijd ik drie keer in de week paard. Ook fitness ik daarnaast nog. Omdat ik graag wel op een normale manier door wil blijven eten maar echt niet nog meer aan wil komen, ga ik toch kijken of L Carnitine enigszins effect heeft op mijn vetverbranding, want ik hoor vaak dat mijn lichaam waarschijnlijk veel reserves opslaat, door mijn eetgedrag van een jaar geleden. Ik at in die periode ( van 2/ tot 3 jaar ) 1 appel per dag en misschien wat groente en een plakje kaas ) Nu eet ik s ochtends brood en fruit, ’s middags groente en s avonds vaak ook groente of ei en af en toe pasta. Mijn sportgedrag komt neer op minstens 1 uur per dag ( fietsen niet meegerekend). Ook ben ik vanaf mijn zevende tot mijn 18e vegetarisch geweest, waardoor ik een tekort zou kunnen hebben aan L Carnitine. Inmiddels ben ik weer begonnen met vlees eten en ik ben nu 19. Na dit enorme verhaal vraag ik me af of jullie L carnitine aanraden of afraden? M.v.g. S.

  • Voor S. Ik vind niet dat je L-carnitine moet nemen voor je probleem. Het feit is dat je nu bijkomt omdat je van vegetarisch naar vlees gaat: je komt sowieso bij, ongeacht je sportief leven. Je kan wel carnitine nemen juist voor je sport, ik doe dat ook. Maar neem het niet dagelijks. Probeer eens minder vlees en meer vis (of veel kip/kalkoen). Het bakken doe je met olijfolie (niet met boter). Ik ben ook bezig met paarden. Groetjes, Carlo

  • Knap van je dat je toch door blijft gaan ondanks dat je zwaarder wordt. Ik ga de L Carnitine ook gebruiken vor conditie en afvallen, ik verwacht er best wel wat van. Daarnaast gebruik ik Aloë Vera producten die mijn gezondheid erg veel hebben geholpen, ik schat zo`n 20% kwaliteitsverbetering van mijn leven. Gr. Johan

 23. het is wetenschappelijk aangetoond dat L-carnitine wel degelijk invloed heeft op vetverbranding en versterking spieren, helpt bij verkrijgen van meer energie bon o a patenten die chemo hebben gehad etc… ik gebruik het zelf vanwege spierkramp door snelle verzuring bij schildklierziekte. het helpt me. ik verbrand makkelijker vet bij het hardlopen en voel me fitter en heb minder last van verzuring. misschien dat de huis tuin en keuken middeltjes een te lage dosering omvatte. ik gebruik 3-4 x 330 mg per dag.

 24. Hoi, Ik neem L-carnitine (vloeibaar) en ik val wel degelijk af.Het is wel zo dat je het moet innemen voor een sportprestatie, waardoor je meer vetten gaat verbranden. Gewoon Carnitine innemen en een filmke doen zal geen resultaat geven. However, bij mij levert het wel resultaat, maar je moet sporten en op je eten letten.Het is geen wondermiddel, maar het helpt wel mee aan je vermageringsproces.

 25. Hoi Maureen, M.a.w. L-carnitine helpt je om langer door te sporten en hierbij dus jouw de boost geeft om extra calorieën te verbranden. Er schijnen verschillende soorten carnitine te worden verkocht. Waar kun je de vloeibare kopen?

  • Zo werkt het inderdaad, wel bij mij in ieder geval. Vooral bij langere cardiotrainingen gebruik ik de vloeibare L-carnitine en kan ik meer uit m’n training halen. Ik haal het altijd bij L-carnitine.nl. Die sportflesjes neem ik dan en soms caps. Zou ook niet weten waar je het anders kan halen. Succes!

 26. Als je L-carnitine gebruikt….moet je de vloeibare nemen. Een uur voor het sporten een eetlepel dan merk je het wel….het is niet voor het afvallen zoals de meeste mensen denken…maar het helpt je je uithoudingsvermogen te vergroten…en daardoor verbrand je dus vet!! Dus bij het hardlopen houd je het langer vol!!! Succes ermee…mij heeft het wel geholpen

 27. Uhm, macht? Geld? Mensen geloven nog steeds in wondermiddeltjes en daar maken bedrijven maar al te graag (financieel) misbruik van.

 28. Maar als ik het zo lees werken geen van alle middeltjes. Waarom zijn er dan zoveel middeltjes op de markt? Ergens moet er toch wel een kern van waarheid in zitten?

  • Er zijn ontzettend veel afslankmiddeltjes op de markt omdat er nog altijd héél veel oplichters bestaan die graag geld verdienen over de rug van anderen. En het prima vinden om misbruik te maken van andermans goedgelovigheid en wanhoop.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.