Mayonaise ongezond? – Zo maak je gezonde mayonaise!

Gezonde-mayonaiseEuropeanen en Amerikanen zijn geneigd om overal mayonaise bij te eten. Frietjes, gebakken aardappels, vlees, vis, salades, sandwiches, belegde broodjes en ga zo maar door. Mayonaise is echter niet gezond.

Mayonaise is ongezond

Mayonaise bestaat in beginsel uit 80 procent plantaardige olie (meestal zonnebloemolie), water en eidooiers. Vaak wordt azijn, mosterd en/of citroensap toegevoegd. Mayonaise uit de supermarkt bevat meestal ook een aantal synthetische toevoegingen, waaronder smaakversterkers en kleur-, geur- en/of smaakstoffen. De plantaardige oliën en eidooiers zorgen ervoor dat mayonaise veel vet en calorieën bevat.

Mayonaise-vervangers

In fritessaus zit “slechts” 25 procent olie. Zodoende bevat fritessaus minder calorieën. Ook producten als ‘Light Mayonaise’, ‘Halvanaise’, ‘Slank-o-naise’, ‘Mayolijn’, ‘Frites-light’, ‘Friteslijn’, ‘Yogonaise’ en ‘Olijvonaise’ bevatten minder vetten en/of calorieën. Al deze producten zijn echter nog steeds rijk aan vetten en calorieën. Kortom: niet raadzaam als je op dieet bent. De meest verantwoorde keuze als je op dieet bent is ‘Friteslijn yoghurt’.

Recept voor gezondere mayonaise

Hierbij een beduidend gezonder recept voor mayonaise. Het bevat veel minder vetten en calorieën dan mayonaise. Zelfs veel minder dan alle ‘light’ en ‘slank’ varianten. De ingrediënten zijn als volgt:

  • 1 eidooier
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 mespunt zout
  • versgemalen peper naar smaak
  • 1,5 deciliter zonnebloemolie

Laat alle ingrediënten een half uur van te voren op kamertemperatuur komen. Doe alle ingrediënten – behalve de olie – in een kom en klop ze tot een glad mengsel met een staafmixer. Giet er tot slot druppelsgewijs – al kloppend – de olie bij. Bewaar het resultaat afgedekt in de koelkast.

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.