In de zachte weefsels oftewel weke delen (bindweefsels spierplaten, membranen, vliezen, fascie e.a.) van je lichaam kan een zwakke plek ontstaan doordat er van binnenuit of van buitenaf te veel kracht of druk wordt uitgeoefend of door slijtage. Er ontstaat dan een scheurtje in de interne beschermlagen en daardoor kunnen weefsels naar buiten puilen. Dit leidt veelal tot pijn, mobiliteitsverlies en andere medische complicaties.
Bekende breuken zijn die in de onderbuik: o.a. de liesbreuk, navelbreuk, darmbreuk, dijbreuk en (onder)buikbreuk. Een breuk in de bovenbuik is ietwat zeldzamer; bovendien ontstaan er lang niet altijd klachten door een dergelijke breuk. Zodoende is een breuk in de bovenbuik minder bekend. De (veruit) vaakst voorkomende breuk in de weefsels van het bovenlijf is de middenrifbreuk ofwel middenrifsbreuk…
Wat is een middenrifbreuk?
Wanneer je iets eet, komt je voedsel via je slokdarm in je maag terecht. De slokdarm komt bij je maag terecht via een opening in je middenrif. Deze opening wordt ook wel ‘hiatus’ of ‘hiatus oesophageus’ genoemd. Je middenrif is koepelvormige “spierplaat” die ervoor zorgt dat je borstholte wordt gescheiden van je buikholte. In je middenrif zit niet alleen een opening voor je slokdarm, maar o.a. ook voor je aders en zenuwen.
Indien een natuurlijke opening in het middenrif is uitgerekt of uitgescheurd –en zodoende groter is dan normaal gesproken– spreekt men van een middenrifbreuk. Hetzelfde geldt als er een onnatuurlijke opening is ontstaan (dus op een plek waar geen opening hoort te zitten). Hoe groter de opening c.q. “breukpoort”, des te groter de kans dat er iets gaat uitpuilen en een middenrifbreuk gepaard gaat met klachten, symptomen en complicaties.
Symptomen van een middenrifbreuk
Het middenrif wordt ook wel ‘diafragma’ genoemd, en een middenrifbreuk staat zodoende ook wel bekend als ‘hernia diafragmatica’. Een hernia van het middenrif verloopt vaak symptoomloos en dus zonder complicaties. Bovendien zijn eventuele klachten sterk afhankelijk van je lichaamshouding, van de exacte locatie van de breukpoort en van het bestaan van een eventuele breukzak (plus de grootte & inhoud van het uitstulpsel). Hoe dan ook zijn de belangrijkste symptomen van een breuk in het middenrif als volgt:
- Branderig gevoel achter het borstbeen
- Misselijkheid & braken
- Zuurbranden c.q. oprispingen (= reflux)
- Uitstralende pijn (rond de maag/bovenbuik)
- Zure smaak in keel & mond
- Moeite met slikken (slikklachten)
- Slokdarmontsteking (zure/peptische oesofagitis)
Bovenstaande symptomen van een middenrifbreuk ontstaan of verergeren veelal na een heftige maaltijd en/of bij het liggen of bukken/buigen. Dit, vanwege lekkend/opkomend/terugvloeiend maagzuur/maagsap in de slokdarm.
Oorzaken van een middenrifbreuk
De exacte, achterliggende oorzaak van een middenrifbreuk is tot nog toe niet duidelijk. Wel is bekend dat je middenrif kan verslappen/verzwakken naarmate je ouder wordt. Daarnaast kan een middenrifhernia te maken hebben met een aangeboren (groei)afwijking. Sowieso loop je extra risico op een middenrifbreuk indien je:
- Te kampen hebt met overgewicht
- Rookt (sigaretten, sigaren, pijp etc.)
- Overmatig alcohol drinkt
- Veelvuldig & heftig moet niezen
Ook buikletsel (door een ongeval, vechtpartij e.a.) kan logischerwijs een middenrifbreuk tot gevolg hebben. Hetzelfde geldt voor drukverhoging wegens zwangerschap, bevalling of darmverstopping (obstipatie).
Glijbreuk & draaibreuk
De opening in het middenrif (tussen buikholte en borstholte) waardoor je slokdarm je maag bereikt, wordt dus ‘hiatus oesophageus’ genoemd. Als de hiatus is uitgerekt of uitgescheurd spreekt men ook wel van een ‘hiatus hernia’. Dit is een middenrifbreuk waarbij een deel van de maag vanuit de buikholte door de betreffende breuk naar buiten glipt, de borstholte in. De maag is in dat geval deels (en meestal tijdelijk) boven het middenrif uitgestulpt, waardoor voornamelijk gastro-oesofagale reflux optreedt met zuurbranden tot gevolg.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen 2 soorten hiatus hernia’s, namelijk de:
- Glijbreuk/sliding hernia: een deel van de maag glipt via de hiatus door naar de borstholte en duwt de slokdarm naar boven
- Rolbreuk/rolling hernia: een para-oesofageale hiatus hernia; hierbij dringt (een deel van) de maag elders uit het middenrif en ligt deze naast de slokdarm
Er wordt nog weleens een 3e type hiatus hernia beschreven; het gaat om een combinatie van bovenstaande 2 middenrifbreuk-varianten.
Middenrifbreuk bij baby, kind & volwassene
Een middenrifhernia komt zowel voor bij kinderen als volwassenen. Hierbij de 2 (doorgaans verschillende) varianten:
A. Middenrifhernia bij kinderen (veelal aangeboren)
Door onvoldoende opbouw van het middenrif kan bij ongeboren baby’s een deel van de buikinhoud vanuit de buikholte in de borstholte terechtkomen. Meestal komt de dunne darm, dikke darm en/of milt in de borstholte terecht. Het gaat hier om een extreem ernstige, aangeboren aandoening van het middenrif, waarbij de desbetreffende baby direct bij de geboorte aan de beademing moet worden gelegd en zo spoedig mogelijk zal moeten worden geopereerd. Deze levensbedreigende “groeiafwijking” staat ook wel bekend als ‘Congenitale Hernia Diafragmatica’ (CHD).
Door een veel te grote opening in het middenrif –veelal op een verkeerde locatie in buik/borst– liggen diverse organen op een verkeerde plek in het lichaampje. Zodoende kunnen organen bekneld raken.
B. Hernia diafragmatica bij volwassenen (veelal slijtage)
Een middenrifbreukje komt in de westerse wereld erg vaak voor. Ongeveer 40 tot 60% van de mensen ouder dan 60 jaar loopt rond met een middenrifbreuk. De meesten hebben dit echter niet in de gaten omdat een middenrifbreuk lang niet altijd klachten teweegbrengt. Complicaties ontstaan immers pas indien de maag via de wijdere opening in het middenrif omhoog glipt. De diagnose ‘hernia diafragmatica’ wordt daarom vaak per toeval gesteld.
Een middenrifbreuk bij volwassenen wordt overigens lang niet altijd als zodanig herkend omdat de symptomen ervan overeenkomen met een groot aantal andere afwijkingen en aandoeningen.
Behandeling van een middenrifbreuk
Een middenrifbreuk dient eigenlijk alleen te worden behandeld als deze klachten veroorzaakt zoals zuurbranden, slikklachten of andersoortige ongemak tijdens of na het eten. Een ontsteking van de slokdarm ten gevolge van een middenrifbreuk dient eveneens te worden behandeld.
Algemene richtlijnen voor de behandeling van zuurbranden en een slokdarmontsteking (oesofagitis) door maagzuur zijn als volgt… Vermijd of matig voedingsmiddelen en inhalatiebestanddelen die terugvloed van maagzuur in de slokdarm (reflux) kunnen versterken, waaronder:
- Alcohol
- Nicotine (sigaretten)
- Cafeïne & cacao
- Vet voedsel (voedingsvet)
- Pepermunt
Eet bovendien vaker kleinere porties en probeer niet te eten, kort voor het slapengaan of langdurig liggen. En verdere tips & adviezen ter behandeling van een middenrifbreuk zijn als volgt:
- Vermijd bukken, voorover hangen & buikspieroefeningen
- Draag geen strakke riemen & gordels
- Verhoog het hoofdeinde en verlaag het voeteneinde van je bed
- Probeer overgewicht tot een minimum te beperken
Vraag je arts desnoods om medicijnen die de maagzuurproductie remmen (omeprazol e.a.) en/of de spierkracht van de slokdarmkringspier doen toenemen (Endostim e.a.).
Middenrifbreukoperatie
Een grote middenrifbreuk vereist soms een operatieve correctie. Zelden is een spoedoperatie nodig. Chirurgische behandeling is ook van belang voor middenrifbreukpatiënten die niet (afdoende) reageren op medicijnen. Een middenrifbreukoperatie wordt normaliter uitgevoerd onder algehele narcose. Het deel van de maag dat zich in de borstholte bevindt wordt teruggetrokken naar de buikholte. De opening in het middenrif wordt vervolgens verkleind. Ten slotte wordt het bovenste deel van de maag om het onderste deel van de slokdarm gedrapeerd om de kracht van de slokdarmkringspier te doen toenemen.
De middenrifbreukoperatie wordt meestal verricht via een aantal kleine sneetjes in de buik, een zogenaamde kijkoperatie oftewel laparoscopie. De voordelen van een laparoscopische middenrifbreukoperatie zijn o.a. een kort ziekenhuisverblijf, minder pijn, kleinere littekens en een spoediger herstel. In zeldzame gevallen is een kijkoperatie niet mogelijk maar wordt dezelfde procedure uitgevoerd via een grotere snee in de bovenbuik.
De kijkoperatie ter behandeling van een klinische middenrifbreuk is een relatief veilige en effectieve ingreep. Na de operatie zijn de klachten van misselijkheid, braken, zuurbranden, pijn achter het borstbeen en het opgeven van voedsel bij ongeveer 80 tot 90% van de patiënten verdwenen of sterk gereduceerd. Complicaties die kunnen optreden tijdens of na een middenrifbreukoperatie zijn o.a. infecties van urinewegen, operatiewond of long. Maar ook een trombosebeen, (na)bloedingen, letsel van de milt, letsel van de zwervende buikzenuw of een perforatie van de slokdarm. De meeste van deze complicaties kunnen conservatief worden behandeld.
Direct na de operatie kan vast voedsel moeilijker dalen ten gevolge van de aangebrachte kraag om de slokdarm en de zwelling van het operatiegebied, vandaar dat er na de operatieve correctie van de middenrifbreuk tijdelijk vloeibare voeding dient te worden genuttigd. (bron)
Let op: De loutere aanwezigheid van een middenrifbreuk is op zichzelf dus geen reden voor een operatie.
Tot slot
Het komt er bij een middenrifbreuk vrijwel altijd op neer dat het sluitspiertje tussen maag en slokdarm –de onderste slokdarmkringspier– ontoereikend functioneert vanwege ontwikkelingsachterstand, beschadiging of uitrekking. Via de breuk in het middenrif kan een deel van de maag naar boven glippen; glijdend (sliding hernia) of rollend (rolling hernia). Hierdoor kan maagzuur in de slokdarm terechtkomen, waardoor op den duur irritatie of zelfs een ontsteking van de slokdarm kan optreden. In de meerderheid van de gevallen is de omvang van de glijbreuk erg klein en veroorzaakt de aandoening geen klachten of symptomen. In de bovenbuik kan naast een middenrifbreuk overigens ook sprake zijn van een maagbreuk. (bron)
Heb jij ervaring met een middenrifbreuk? Of heb je het vermoeden dat je lijdt aan een hernia diafragmatica c.q. hiatus hernia? Deel jouw vragen en bevindingen in een reactie hieronder…
346 comments
Patty
17 mei 2022Vandaag eindelijk na veel klachten een gastroscopie gehad met roesje, ik zag er erg tegenop maar t viel mee. Krijg ik een kaartje mee dat de overgang van maag en slokdarm open staat, is dat hetzelfde als een middenrifbreuk?
Als ik hier alle klachten lees lijkt het er wel op.
Jarenlang heb ik al snel maagzuur, rennies hielpen eerst prima maar al geruime tijd niet meer dus kreeg ik pantaprazol voorgeschreven, 2x 40 mg maar ook dat hielp niet meer.
Klachten zijn constante pijn links onder de ribben straalt uit naar de rug, een brokgevoel in mijn keel, slikken gaat ook niet fijn. Snachts moet ik bijna rechtop slapen waardoor ik te weinig slaap, altijd moe dus. Durf bijna gen boer te laten bang dat de maaginhoud in mijn mond komt. Zere keel, veel hoesten, benauwdheidsklachten. Vieze smaak in de mond en onlangs tongbranden en pijnlijke tong, bleken mijn tongamandelen ontstoken te zijn, daardoor is mijn smaak verminderd. Had ook lange tijd een metaalsmaak in mijn mond. Constante brandende pijn in keel op borst. Wat ik hier nog nergens heb gelezen is dat ik behoorlijke oorklachten heb ontwikkeld, veel oorontsteking en dichte holtes. Volgend de kno-arts had dat met de reflux te maken. Nu moet ik 13 dagen wachten totdat de MDL arts belt, was trouwens niet echt begaan met me kreeg ik t gevoel, om te horen dat de medicatie eindeloos verhoogd kan worden en je met deze klachten oud kan worden?
Dus alle bijkomende klachten omdat er zolang niks aan gedaan is. Mag je eigenlijk zelf om een operatie vragen en dan ook nog in een andere plaats?
Door te weinig te eten kun je juist erg veel aankomen, maar als eten zo tegen gaat staan hoe kom je dan weer in een normaal eetpatroon.
ad
29 augustus 2022ik l ees al jaren lang de reacties van reflux ziekte
ik heb in 2008 en in 2016 fundoplicatie gehad in unikliek aken beiden keren niet gelukt elke dag als ik inslaap stik ik neem smorgens 40 mg pantaprozol in en in de avond l 80 mg pantaprazol ik eet niks meer vanaf 19.00 uur eet geen vlees
en schrap bijna elke dag meer en meer voeding ben doodmoe als ik een periode meemaak dat ik toch weer het maagzuur hoog komt
Kan mij iemand verder helpen met een nieuwe operatie voor mij is het leven ondraaglijk geworden naar mate ik ouder word ben nu bijna 60 jaar en voor mij is elke dag een gevecht weet iemand een ziekenhuis die dit wel kan opereren
Greer
13 oktober 2022Ik gebruik Antagel. Dat is het enige wat mij een beetje helpt. Pantoprozol gebruik ik ook. Maar is niet afdoende.
Marion
7 augustus 2023Sinds 2020 is er een middenrifbreuk vast gesteld bij mij van 4 cm. Ik had last van zuurbranden en heb hiervoor omeprazol gekregen. Dit hielp in eerste instantie prima. In juli 2021 kreeg ik last , pijn van mijn bovenbuik ter hoogte van het maagkuiltje. Ook meer zuurbranden, dus de omeprazol verhoogd naar 40 mg. De pijn bleef, dus echo laten maken en een ct scan gehad. Hier kwam niet veel uit, wel dat er een middenrifbreuk ( je) zit. Pijnklachten gingen niet weg. Er werd gedacht aan het zwaardvormig aanhangsel die pijnklachten gaf ter hoogte van het maagkuiltje. Na meerdere consulten in Amstelveen besloten het zwaardvormig aanhangsel weg te laten halen. ( uit de ct scan bleek dat dit een raar uitsteeksel was welke tegen de maag aan kon prikken). Dit is nu een jaar geleden. De erge pijnklachten zijn verminderd maar ik blijf klachten houden bij het middenrif/ bovenbuik. Bij bukken, oprapen van dingen krijg ik druk richting keel, zuurbranden valt wel mee. Snel vol zitten. Bij teveel druk op de keel gevoel dat ik moet kokhalzen. Ik kom niet verder momenteel. Ben een jaar onder behandeling bij een osteopaat maar klachten gaan niet weg. Ik vraag mij af hoe kan er vastgesteld worden dat de maag gedeeltelijk door het middenrif komt en dat deze dan deze klachten veroorzaakt. Gastroscopie gaf wel middenrifbreuk aan maar er is niets gezegd of de maag omhoog komt. De klachten beperken mij erg in mijn doen en laten. Is operen alleen als je erg veel last hebt van reflux( want dat valt wel mee) maar ik heb iedereen dag wel last van mijn bovenbuik en druk op de keel wat gebeurd als ik buk. Mdl arts kon weinig doen zei hij maar ik heb toch steeds meer het idee dat die middenrifbreuk deze klachten veroorzaakt.
Christa
19 februari 2024Ik heb blijkbaar een middenrifbreuk en er staat mij een gastroscopie en colloscopie te wachten. Pijn in mijn nek en schouders, het zuur, pijn in de rug…dat had ik al maar nu ben ik geschrokken. Het begon vannacht, als ik op mijn rug lig, draait de kamer, heel eng. Het stopte niet en voel me nu nog steeds duizelig, zou dat ermee te maken hebben?
Mila
28 maart 2022Hi, echt heftig om te lezen deze verhalen over een middenrifbreuk. Er staat dan wel dat het vrij weinig voorkomt, maar als ik de reacties zo lees lijkt het vaker voor te komen dan gedacht en is er niet echt een goede oplossing voor. Hierbij wil ik ook graag mijn verhaal delen:
Vorig jaar 202 heb ik een paniek aanval gehad met acute hyperventialtie. Sinds die tijd erg veel last van boeren en oprispingen. Ik was ook behoorlijk overspannen en kreeg medicatie van de huisarts omeprazol (ze was echt een heel fijne arts, maar nu helaas met pensioen). Ze kon me altijd heel goed geruststellen en ik wist bij haar altijd wel goed waar ik aan toe was. Er zat door alle stress ook veel gas in darmen doordat mijn maag dat produceerde. Door de omeprazol werd mn maag een stuk rustiger en had ik uiteindelijk veel minder last van de klachten. Mijn klachten werden op psychisch gezet, dus ook aan het praten met een POH. Sinds dit jaar zijn mijn klachten eigenlijk erger geworden, ik slik haast nog dagelijks 20mg omeprazol (het boeren en oprispingen is altijd gebleven, maar veel minder dan eerst) alleen nu heb ik dus ook zuurbranden erbij in de nacht… dat had ik eerst niet. Verder heb ik geen pijn bij borstbeen oid. Volgende maand krijg ik een gastroscopie. Verder is mijn bloed al onderzocht. Ik ben nog vrij jong (26 jaar) dus ik wil ook gewoon dat dit goedkomt. Volgens mijn vorige huisarts komt dit echt wel goed, het heeft alleen tijd nodig. Ik heb zo dat het geen middenrifbreuk is… heb geen overgewicht en heb voor mijn paniek aanval altijd best veel gesport (hardlopen). 2 weken terug heb ik wel hardgelopen en dat ging goed. Wel aan het boeren, maar geen pijn verder of last van kortademigheid.
Mila
28 maart 2022En verder heb ik ook moeite en soms pijn met slikken. Naar mijn idee komt dit echt puur door het maagzuur. Baal wel dat ik een maand moet wachten voor de gastroscopie… komt door corona…
Greer
13 oktober 2022Ik gebruik Antagel. Dat is het enige wat mij een beetje helpt. Pantoprozol gebruik ik ook. Maar is niet afdoende.
Belinda
20 oktober 2021Ik heb al jaren dat mijn eten niet wilt zakken.
Tot wel 8 uur na het benuttigen van mijn maaltijd komt het steeds onverteerd omhoog
Bij onderzoek bleek dat ik breukje heb van 3 cm.
medicatie voor gekregen en zelfs bij maagledigingsonderzoek kwam het eten na 4 uur terug.
Heb ervan een melding gemaakt maar waarschijnlijk niet gemeld bij de arts waaruit de diagnose kwam dat het wel meeviel.
Als je eten terugkomt in je mond met de smaken haring met chocolade word je er niet vrolijk van. Medicatie ben ik na maanden gestopt omdat het voor mij geen zoden aan de dijk zet.
Arts zei dat ik er maar mee moest leren leven…… daar kan ik me niet bij neerleggen.
Kan een operatie alsnog aangevraagd worden want na jaren misselijk, volzitten. oprispingen en niet zakken van eten, word ik er toch een beetje moedeloos van.
groetjes Belnda
filo
4 mei 2021Dag Paul, Kan een maagbreuk zich natuurlijk herstellen mits de juiste acties?
Hanneke
11 juni 2022Ik heb ook een breuk in de middenrif
Gehad bij toeval ondekt.
Ik kwam voor een echo van een navel breuk.
Er is een matje geplaats heb een week in het ziekenhuis gelegen
Maar nu nergens last van
Hanneke
Hans
18 april 2021Heeft iemand zich al laten behandelen d.m.v. de linx methode? Dit is een magnetisch ringetje om de slokdarm.
Hans
9 april 2021Is er ook meer bekend over de linx methode. Heb een middenrifbreuk en veel slikproblemen hierdoor. Hoor erg weinig hierover en kan bijna geen Nederlandse informatie hierover vinden.
Wordt deze methode ook in Nederland toegepast? Lijkt me minder ingrijpend dan de andere operatiemethode. Heeft iemand hier ervaring mee?
Annabel
10 december 2020Eergisteren via gastroscopie ontdekt dat ik een sliding hernia diafragmatica heb van 3 cm. Ik had de laatste tijd 3x klachten voor het eerst heftig. Advies aan de huisarts is om nog te kijken of ik coeliakie heb of nog onderzoek naar heliobacter. Schijn ook meerdere glazige fundic gland poliepen te hebben. Al gelezen op internet dat dit niet kwaadaardig is. Geen Barrett of reflux oesofagitis. Wat ik vreemd vind is te lezen op internet dat het eigenlijk betekent dat ik te weinig maagzuur heb om eiwitten af te breken maar dat vaak maagzuurremmers worden voorgeschreven. Volgende week afspraak met de huisarts, maar nog veel vragen.
Cor
10 februari 2022Hallo annebel,ik ben 1 febr 2022 geholpen aan een middenrif breuk.altijd pijn en maagzuur gehad .5 kleine sneetjes in de buik.de maag is weer terug gehaald op de plaats,de opening met een
Matje verstevigd,en de slokdarm opening verkleind.jarenlang pijn gehad,nu alles weg.ik heb dokter burgers in het Rijnstate Arnhem gehad als mdl arts.ik liep al 25 jaar met de klachten eerst cwc Nijmegen,toen Radboud daar wel heel wat meer te weten gekomen.daarna Rijnstate daar werd alles opnieuw onderzocht.en bleek dat ik veel te veel maag zuur had.mijn slokdarm is ook al helemaal ontstoken geweest.ik ben blij dat ik dit heb laten doen.heel veel sterkte.gr corina
Jan Maag
25 mei 2020Mag ik één tip geven die mij geholpen heeft (voornamelijk in de begin fase) 3 jaar lang heb ik gelopen met ademhalingsklachten, boeren, problemen. Ik ben naar een Osteopaat gegaan. Volgens de osteopaat is het kennelijk een plek waar je je spanning in opslaat. klinkt zweverig, maar hij had een trucje waarbij hij letterlijk het maag stukje terug naar beneden duwt. Effect; na 2 jaar dokters en therapie gevolgd te hebben, probleem opgelost. Hij drukt het terug door precies rond de middenrif te drukken bij inademen, en vervolgens los te laten net voor de uitademing. Ik doe het nu bij mij zelf, en klachten zijn weg. Dit werkt bij mij, en is zeker niet voor iedereen. Maar ik wil het delen voor de mensen die pas klachten ervaren.
Judith
28 juli 2020Welke osteopaat is dit?
Hannie
18 mei 2021Hoi
Ik heb ook een middenrif breuk en erg last van slikklachten
Ook last van me maag
RI
23 februari 2022Welke osteopaat ben je gewwest?
Lies
19 januari 2023Als u misschien aan wilt geven wie die osteopaat is? Al moet ik naar Groningen…
Betty Boop
6 mei 2020ik had een vraag ik heb een behoorlijke middenrif breuk ik heb weer een afspraak met de arts morgen,heb ook al gastroscopie gehad twee keer,ik was er eigenlijk in de eerste instantie mee naar de huisarts gegaan die zei dat ik te zwaar was woog 73 ben 158 dus oké te zwaar ben in 6 maanden naar 63 kilo gegaan maar helaas de klachten waren niet weg,dus doorgestuurd verleden jaar gastroscopie en januari heb wel omeprosol voor het zuur dat help gelukkig wel,maar als ik ga eten zijn maar twee happen dan krijg ik vreselijke pijn en moet ik stoppen met eten dan loop ik krom van de pijn dat duurt ongeveer 15 min en dan is die pijn weg lijkt wel een aanval,heeft iemand dit ook.
Rob
3 mei 2020Ik vermoed dat ik een breuk heb van ong. 10-15 cm. Heb er niet direct last van maar bij inspanning van buikspieren zie ik een behoorlijke bult verschijnen. Ik ben niet overdreven vet maar vermoedelijk is dit de oorzaak van een behoorlijk buikje.
Rebecca
23 januari 2021Ha Tassie, Bij mij lopen er nog onderzoeken. Ik heb volgens de onderzoeken tot nu toe geen hernia en geen afwijkingen. Maar schouder pijn in combi met maagpijn ken ik heel goed. Heel erg naar en niemand begrijpt het geloof ik.
Tassie
6 januari 2020Vraagje… sinds een aantal weken ontzettende maagpijn en pijn in rechterschouder blad, bij de huisarts geweest en naar de Seh gestuurd. Van daaruit een maagonderzoek gehad en daar is uitgekomen een middenrifbreuk. Mijn vraag is alleen; ik heb echt zo’n verschrikkelijk pijn aan dat schouder blad maar daar lees ik verder niet veel over.. is dat normaal bij dit probleem of zou dat toch iets anders kunnen zijn?
Elisabeth
2 augustus 2020Mijn huisarts denkt dat mijn hoestklachten gedurende de nacht worden veroorzaakt door een breukje in het middenrif. 67 jaar gezond, BMI van 22 , longproblematiek uitgesloten. Totaal geen klachten van zuurbranden of maagklachten. HA stelt voor om minimaal 3 maanden maagzuurremmers te gebruiken. Ik twijfel. Komt dat vaker voor dat er alleen hoestklachten worden ervaren bij hernia D? Ik lees daarover niet veel.
Phi
30 augustus 2020Bij welke osteopaat ben jij geweest
Malou
27 september 2020Dat is van een galsteen… doe echo hiervoor.
Rebecca
23 januari 2021Ha Tassie, Bij mij lopen er nog onderzoeken. Ik heb volgens de onderzoeken tot nu toe geen hernia en geen afwijkingen. Maar schouder pijn in combi met maagpijn ken ik heel goed. Heel erg naar en niemand begrijpt het geloof ik.
Olga
6 maart 2021Ik herken het als galstenen, heb ze al 30 jaar, ben bij een antroposofisch huisarts, die heeft mij voorgeschreven: Carduus Marianus en Belladonna Chamomilla, ik gebruik ze alleen als ik een aanval heb, een week 3×10 korrels per dag.Galstenen kunnen ze ontdekken met een echo. het zijn heel pijnlijke aanvallen [Kolieken]. Misschien heb jij dit niet, maar de moeite waard om het uit te laten zoeken! Sterkte met alles! Olga
Gert-jan
22 mei 2021Goedemorgen Jan.
Ben erg nieuwsgierig hoe dat dan precies gaat.? Ik heb echt zoveel last
Mijn maag komt denk ik door de opening. Ik ben hovenier en moet vaak bukken. Het is ondragelijk.
Gr Gert-Jan
Anita G
28 maart 2022Hoi Tassie, ik heb bijna t zelfde behalve een middenrifbreuk ‘zeggen ze’ maar pijnen rechter schouderblad heb ik ook slik daar zelfs oxycodon voor zo’n pijn maar wat het is weten ze niet. Neuroloog kan niets vinden dus laatste optie is pijnpoli. Ik hoop ook dat er meerdere mensen zijn die dit helaas ook hebben of ervan zijn gekomen dan hoor ik t ook graag.
Want t zijn helse pijnen
Mvg Anita
Hinke
21 oktober 2022Zou kunne omdat zuur dan in longen komt dat heb ik vaak en ook dan last van schoudersblad .maar ik heb een slokdarmafsluiting is toch anders
B onstenk
25 november 2022Ik heb waarschijnlijk ook een middenrifhernia,vandaag een scan gehad en dan nog een maagonderzoek,dan weer terug naar de chirurg voor de uitslag,hoop dat ze me kunnen helpen,bij mij zijn de klachten kortademigheid bij lopen,ik dacht dit komt door mijn lekkende hartklep,dus operatie gehad nieuwe hartklep,hart is nu goed,klachten bleven,tijdens de controle cardioloog zag deze op de longfoto vocht in de borstholte,hij noemde het woord middenrifhernia
Ook heb ik regelmatig pijn onder mijn schouderblad vooral met lang staan,en nu ook slaapproblemen..,en ook veel last van slijm in de keel…hele rare klachten dus waarvan ik het lastig vindt te benoemen…gelukkig dus ontdekt door de cardioloog,anders had ik her nog niet geweten,want eten komt nog niet omhoog gelukkig…nu maar hopen dat ze wat vinden en wat kunnen doen
Anja
5 oktober 2019Gisteren ernstige middenrifbreuk ontdekt en doorgestuurd naar maag darm leverarts. Maar waar ik me de meeste zorg over maak is de extreme moeheid!
Roos
30 juli 2020Hi, slik je soms Pantoprazol, na 3 jaar slikken ik steeds vermoeider werd, ik allerlei tekorten kreeg, ben ik ermee gestopt. De vermoeidheidklachten verdwenen. I.p.v. neem ik bij klachten baking soda. Dat help tijdelijk. Ik ben nu wel weer altijd misselijk. Ook niet fijn.
Roel
19 maart 2022Ik heb ook een maag ernia soms gaat het een hele poos goed en dan ben ik soms drie dagen zwaar misselijk dan moet ik weer dubbele omeprozol nemen en dan gaat het weer een poosje goed. En je bent heel moe Niet fijn
Pilar
17 september 2019Ik heb sinds een aantal weken slikklachten. Eten zakt voelbaar weg en lijkt daarna terug omhoog te komen waardoor het lijkt alsof er nog voedsel in mijn slokdarm zit. Veel boeren, veel zuur (meteen na eten en ’s nachts) en knijpende pijntjes in mijn slokdarm na het eten maar ook ’s nachts. Kno-arts constateerde roodheid en zwelling in de achterste commissuur (weet iemand wat dit betekent). Nu slik ik 40 mg Pantroprazol. Merk nog geen verbetering maar arts zegt dat dit 2 tot 3 weken kan duren. Zouden mijn klachten veroorzaakt kunnen worden door een middenrifbreuk?
Jennifer
8 maart 2020Dag Tassie, Ik heb 15 maanden met giga-pijn tussen schouderbladen aan rechterkant gelopen. Zo erg, dat het ’s nachts zenuwpijn leek en het helemaal naar voren trok, mijn borstholte in (waar het weer voelde alsof een vrachtwagen m’n ribbenkast aan gort had gereden). Ook was ik vaak ’s nachts benauwd. Na een jaar heeft een specialist nog eens een eerdere thoraxfoto bekeken en bleek ik een gat aan de rechterkant van mijn middenrif te hebben, waar mijn lever doorheen uitstulpte tegen mijn rechter long aan. Ik heb mijn hele leven endometriose (verklevingen) gehad en achteraf blikt dat deze aandoening gaten in je middenrif kan slaan. Ik ben afgelopen maand geopereerd en het bleken bij mij 5 gaten te zijn. Er is een kunststof mat geplaatst (in mijn geval een grote van 15x15cm). Ik ben nog herstellende en heb nog veel pijn. Ik voel ook nog/weer veel pijn in mijn schouder maar dat kan misschien ook door de operatie of houding kunnen komen. In elk geval, de schouderpijn is dus niet vreemd… maar wel verschrikkelijk pijnlijk.
Peter
5 februari 2019Ik heb een gecompliceerde middenrifbreuk: maag, dunne darm en zelfs alvleesklier liggen in mijn borstholte. Tevens ben ik astmapatiënt dus krijg waarschijnlijk te weinig adem. Door alles wat er in mijn borstholte zit. Nu wil ik graag hieraan geholpen worden maar ben natuurlijk ook angstig hiervoor. Zijn er mensen die mij wat meer info en zo kunnen geven?
Me
25 april 2019Kan men leven zonder het zwaardvormig uitsteeksel onderin de ribbenkast? Is deze dan ergens anders in mijn lijf? Ik voel het echt nergens maar heb wel soms een serieuze steek volledig rechts in mijn rechter long wat ademen dan onmogelijk maakt. Zou er een verband zijn? Er is toch een bepaalde afstand tussen die 2. Wel al gereanimeerd geweest, die zou ook kunnen afgebroken zijn. Kan dit kwaad dat die eventueel ergens zou rondhangen? Ofwel heb ik er gewoon geen?
Lolita
29 april 2019Vier jaar geleden is bij mij een hernia van Bochdalek geconstateerd. Mijn darmen zaten vastgegroeid aan mijn longvlies, hetgeen heftige pijn veroorzaakte. Ik ben hieraan geopereerd en heb toentertijd gekozen voor een biologisch oplosbaar matje. Helaas bleek het matje niet sterk genoeg te zijn en moet ik weer worden geopereerd. Ik ben nogal huiverig voor niet oplosbare en permanente matjes in mijn lijf. De chirurg wil graag een Ethicon Proceed matje gebruiken voor het herstel van mijn middenrif. Graag wil ik van iemand horen of zij ervaring hebben met dit merk matje. Ik weet dat Dr. Broeders in het Meander dit matje gebruikt. Marmaria, zou jij ook willen reageren daar ik las dat jij door Dr. Broeders bent geopereerd. Alvast bedankt voor jullie reacties!
Hes
27 mei 2020Ik heb sinds een aantal weken pijn in de bovenbuik word er misselijk van en het straalt uit naar de rug tussen de schouderbladen ik ben zelfs 2 keer opgehaald door de ambulance het leek net op een infarct maar dat was allemaal goed als ik eet zit ik gauw vol en heb een opgeblazen gevoel nu heb ik een dubbele doses maagzuurremmer het houd je bezig en voel mij zwak
Andrea
4 december 2020Hoi Peter, ik had een flinke breuk in mijn middenrif waardoor mijn gehele maag in mijn borstholte was. Veel pijn maar dat hoef ik jou niet te vertellen. Ik ben intussen na 3 jaar zoeken geopereerd door Prof Broeders in Amersfoort, een van de weinigen die deze operatie doet. Mijn maag is met succes terug geplaatst. Pijn viel mee, herstel ook. Ben nu 1 jaar later van de ergste klachten af. Laat, scherp voedsel en koffie en alcohol blijft moeilijk. En bukken en liggen ook. Maar ben ZO blij dat ik het gedaan heb!! Succes en beterschap Andrea
monique
28 januari 2019ik zet het zo kort mogelijk neer wat er nu bij mij speelt… sinds enige tijd weet ik dat ik een middenrif breuk heb, en een aanzienlijk stuk van mijn dikke darm ook in mijn buikholte zit, veel pijn en nog enige klachten zijn aanwezig, dus is opereren op dit moment nodig maar ik ben erg bang, ik vraag me af eigenlijk of mijn kortademigheid ook hierdoor mogelijk is, hartzwakte heb ik sowieso, astma bronchiale ook dus tja, ik ben trouwens 55 jaar en ben dusdanig vaak geopereerd dat ik onderhand weet wat me te wachten staat, prettig te weten gezien mijn ervaringen niet echt :) o ja nog ff dit het gat is ontdekt tijdens een mrt/mri scan ik had beide maar vergeet altijd welke wat is, het gat is ruim 7 cm. ik hoop dat het wat duidelijk is ik ben nogal chaotisch
Peerke
5 februari 2019Hoi Monique, Ik zit met dezelfde problemen als jij Mijn maag/dunne darm en zelfs alvleesklier zitten in mijn borstholte. Ik ben astma patiënt dus moet dat eerst onder controle hebben voor ze iets aan die maag gaan doen, Ik heb dit vanmorgen allemaal pas te horen gekregen en ben dusdanig geschrokken maar altijd bijna geen lucht hebben is ook vervelend je functioneert gewoon niet meer! Ben jij al wat meer te weten gekomen m.b.t. operatie… Graag zou ik contact met je willen hebben omdat ik me zo herken in je verhaal. Als ik geholpen ga worden is het waarschijnlijk de Radboud. Ik ben 58 jaar.
Bert
6 december 2018Bert. Ik heb naast een longfoto (alles was schoon) ook net een maagonderzoek gehad, daar bleek dat ik een middenrifbreuk heb opgelopen. Ik heb Maagzuurremmers als medicijn gekregen. De arts zei gezien uw leeftijd (10-07-1942) gaan we u niet opperen. Ik verblijf in Suriname en doe vrijwilligerswerk. Men kijkt niet naar de biologische leeftijd, maar naar de kalenderleeftijd, dus eigenlijk word je op leeftijd gediscrimineerd. Ik heb geen pijnen en ervaar daarnaast ook geen andere klachten. Wel merkte ik dat ik voorover buigt en weer omhoog kom even (2 seconden) duizelig ben. De oorzaak van deze breuk, verwijt ik aan, dat ik de laatste maanden veel last had van maagzuren. Die zijn nu na het slikken van maagzuurremmers geheel verdwenen zijn.
luckiekrak
19 mei 2020Hoi. Ik verblijf ook in Suriname. Welke maagzuurremmers werden je voor geschreven? Ik heb wel pijn in me keel en borstkas. Wat voor behandelingen heb je nog meer kunnen krijgen voor maagzuur.
Sofie
18 augustus 2018In juni 2015 ben ik bevallen van een dochtertje via een keizersnede. Daarna kreeg ik last van pijnscheuten in mijn borst. De klachten werden steeds erger, totdat ik een jaar later naar de huisarts gegaan ben. Toen vooral last met slikken en in de nacht. Uiteindelijk stelde de MDL arts diagnose middenrifbreuk op basis van de klachten. Nu ben ik weer twee jaar verder en ik heb iedere dag, de hele dag door last en de nachten slaap ik amper, Ik slik 80 mg omeprazol, dit helpt steeds minder goed. Maandag ga ik voor een echo naar het ziekenhuis en ik wil nu ook dat ze de diagnose stellen op basis van onderzoek. Het helpt om verhalen van lotgenoten te lezen, ik voel me vaak zo alleen. De klachten zijn zo hevig, boeren, buikpijn, duizelig, pijn op de borst, hartkloppingen. Ik raak soms in paniek. Dan denk ik dat het iets ernstigs is. En ik ben ook vaak heel verdrietig, omdat het leven niet meer is zoals het was voor de breuk. Ik probeer van alles, gember, gezond eten, vloeibaar eten, maar ik kan niet zeggen dat ik verschil merk. Ik heb een leuke baan en een prachtig gezin, iedere dag vecht ik daarvoor. Zou graag advies / tips en ervaringen willen horen van anderen, of je ermee kunt leren leven. Ik heb geen overgewicht en ben verder gezond.
M. van Dongen
28 oktober 2018Je mag geen paprika, uien en sla eten. Dat zijn middelen, die je slecht verteer. Al de klachten, die je hebt komt door een middenrifbreuk. Het beste is verdeeld over de dag meerdere kleine porties te eten. Ook ’s avonds na 20 a 21.00 uur NIETS meer eten. Heb je dan trek eet een appel, of een mandarijn. Maar beslist NIET EEN lekkere gevulde koek. of een kroket, of iets van dien aard. Wat je wel dan mag is een knäckebröd met kaas of worst. Niet met pindakaas/hagelslag of iets van dien aard. Het is niet en een appel en een knäckebröd. Het is 1 van de 2. Tevens ’s avonds NIET teveel koffie drinken, sterke drank is helemaal uit de boze.
GvG
21 december 2018Hallo, Ik heb namelijk al bijna 2 jaar dezelfde klachten ben nog niet lang geleden 30 geworden. Heb ook een middenrifbreuk. Heb dit laten vast stellen in het ziekenhuis met slang en camera 1.5 jaar terug. Heb 1 week de maagzuurremmers geprobeerd. Maar ik voelde mij daar dus echt slecht door, en gestopt Hoe is het met jouw gesteld ondertussen? Groeten, GvG
Yolande
21 juli 2020Ik herken dit: hartkloppingen, duizelig, buikpijn, pijn rond borstbeen enz. Ik heb medicatie voor hartritmestoornis. Mijn hart is verder helemaal in orde. De prikkelgeleiding is niet goed. Op scan was hernia diafragmatica te zien waardoor ook longslagader te dicht op slokdarm zit en deel van m’n maag tegen m’n hart aandrukt. M’n cardioloog denkt dat m’n hernia diafragmatica misschien de oorzaak kan zijn van m’n hartritmestoornissen.
Roy
6 maart 2021Weet niet of dit forum nog actief is maar hier mijn vraag. Ik krijg over 2 weken een echo van de bovenbuik om te bekijken of ik een middenrifbreuk heb. Mijn voornaamste klachten zijn hartkloppingen (extrasystole) heb en volledig bloedonderzoek gehad en alles goed. Ecg ook goed. Last van de maag en middenrif. Als ik een hartklopping heb volgt er 9 van de 10x een buik darm borrel of andersom. Veel boeren! Ongemak onder mijn linkse ribben. Heel soms licht een beknijpend gevoel ik de keel wat ik voor mijn gevoel moet weg hoesten. ’s Morgens weinig last maar na de eerste bak koffie of boterham gedurende de dag is het raak. Bloeddruk goed. Geen pijn op de borst bij inspanning. Zouden mijn klachten kunnen komen door een breuk waardoor organen op mijn hart of longen drukken? Heel lang heel erg heftig gehoest vanwege roken, inmiddels gestopt.
Veerle
17 mei 2021Ik herken veel klachten doe ik hier lees. Rechtop zittend slapen is voor mij essentieel geworden. Ik vind het eten ik kleine porties heel moeilijk.
Anoniempje
26 maart 2018April 2017 geopereerd middenrifscheur. Waar ik al 8 jaar mee loop. Voor operatie continue misselijk, zuur, maagpijn, boeren enz. Ben 15 à 20 kg afgevallen. Sinds oktober 2017 weer continue misselijk en maagpijn. Zo balen dit! Geen last van zuur maar wel continue misselijk, maagpijn. Röntgenfoto gemaakt december 2017 niks te zien. Machete zag nog goed enz. Buikecho niks te zien. Nu deze week weer een vreselijke gastroscopie! Ik weet het niet meer. De operatie heeft geholpen tegen het zuur dat omhoogkwam, maar verder niet. Waar ligt dit aan? Tijdens operatie zijn ze erachter gekomen dat ik een vergrote milt heb. Oorzaak is dat ik een bloedziekte heb. Chirurg vertelde dat deze vergrote milt ook tegen maag drukte, maar dat dit nu niet zo moet zijn? En toch heb ik het idee dat het de milt is die toch tegen mijn maag drukt! Het beheerste voor de operatie mijn leven en nu na de operatie ook weer. Herstel was 8 maanden, omdat ik na de operatie ook plotseling zwaar vitamine D tekort had. Nooit eerder meegemaakt. Zo erg dat ik letterlijk pijn had aan mijn botten, hele lijf, trillen kon amper mijn hand optillen en lopen ging niet zonder te trillen! Zwaar vermoeit enz. Vitamine D ampullen gehad en pas na maanden voelde ik verschil. Januari 2018 weer volledig gaan werken. En nu weer ziek gemeld i.v.m. deze klachten! Ik ben er depri van aan het worden! Het moet toch ergens vandaan komen. Ik voel aan mijn linker kant onder mij ribben wat broeien! Een zeurend gevoel dat de hele dag aanwezig is. Zo vermoeit dit allemaal!
Chelle
19 maart 2018Sinds enige tijd pijn boven de navel. Vorige week begon het echt pijn te doen, een soort krampen en pijn in de rug. Tegen misselijk aan opgeblazen en veel oprispingen. Ik kan niks van kleding velen op de navel. En zitten en liggen is onprettig. De huisarts vermoedt een bacterie of scheurtje in het middenrif. Met Ranitidine 2x daags merk ik verbetering maar weg gaat het niet. Ben zo langzamerhand bang om te eten omdat dat de pijn verergert. Iemand suggesties?
Helma
7 maart 2018Bij mij is een middenrifbreuk geconstateerd. Ik slik 2x per dag Pantoprazol, slaap minimaal want elke nacht last maagzuur (met bed verhoogd), heb geen overgewicht en eet inmiddels als een vogeltje sinds een week of zes. Wat is de kans dat dit nog beter wordt? Hoe zit het met de operatie? Ik hoor enerzijds super positieve verhalen en anderzijds spookverhalen en wie is de beste in NL op dit gebied?
Jo
8 maart 2018Beste Paul, vorige maand is er bij mij een maagbreuk vastgesteld. Heel veel klachten hieraan en eigenlijk niet meer normaal kunnen functioneren op werk en sociaal gebied. 24-uurs pH-meting gehad en een drukmeting in de slokdarm (oesophagus manometrie). 24-uurs meting: duidelijk te veel maagzuur de gehele dag. Uit de slokdarm manometrie kwam naar voren dat de meting aangaf dat de slokdarm 5 keer reageerde hoe het moest zijn en 5 keer niet. Mijn chirurg vindt de uitslag merkwaardig en nu moet ik foto’s maken met contrastvloeistof om nogmaals te checken of mijn slokdarm daadwerkelijk niet goed functioneert. Mijn chirurg gaf aan dat hij mij niet kan opereren als blijkt dat de slokdarm niet goed werkt omdat het zo kan zijn dat na de operatie er wat vernauwing ontstaat. En als de slokdarm al niet goed functioneert kan die dit risico niet nemen. Nu vraag ik me af, kan ik dan nooit geopereerd worden aan mijn middenrifbreuk? Als de uitslag van de foto’s positief is, dan wordt ik z.s.m. geopereerd zei de chirurg. Ik vraag me nu af, kan het zijn dat de klachten die ik ondervind van mijn slokdarm afkomen i.p.v. de middenrifbreuk? En wat kan er gedaan worden aan een niet werkende slokdarm? En als laatst, heeft iemand weleens meegemaakt dat een manometrie van de slokdarm niet betrouwbaar was? Bedankt voor het lezen van mijn verhaal… Groetjes, Jo
Paul
9 maart 2018Beste Jo, Ik kan en mag me niet mengen in iemands operatiemogelijkheden. De vraag of je klachten afkomstig zijn van óf je slokdarm óf je middenrif kan ik evengoed niet beantwoorden. Ik zou je willen aanraden om deze vragen bij je chirurg weg te leggen. Deze is immers als geen ander gespecialiseerd in operaties van middenrif en/of slokdarm… Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul
Joke
14 maart 2018Ben 4 weken geleden geopereerd dr. W.E. Hueting in het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp. Was al lange tijd ziek van deze Hernia Diafragmatica. Misselijk overgeven en vermoeidheidsklachten. Operatie bijna 3 uur geduurd en gelukt. Geen moment meer misselijk geweest. Na 2 dagen geen vloeibaar meer maar eet wat minder en ben dus ook niet 4 tot 6 kilo gewicht kwijt maar 1.5 kilo wat goed is. Ernstige problemen een operatie heeft mij echt geholpen.
Marmaria
10 april 2018In Nederland staat Dr. Broeders –Meander Medisch Centrum Amersfoort– hoog in het vaandel v.w.b. middenrifoperatie… Ik krijg de 28e een operatie… Ik vertrouw op de chirurg…. een zeer kundig man… Mensen uit heel Nederland komen naar hem toe. Wens u een herstel van uw ziekte… blijf zoeken… luister naar je eigen gevoel en niet naar anderen!!! Iedereen heeft er iets over te zeggen…
deorder
7 maart 2018Ben 35 jaar. Heb al een tijdje last en het lijkt langzaam erger te worden. Het begon bij mijn darmen / maag en nu mijn keel / mond. Symptonen: – Paar jaar geleden (5 jaar?) had ik mogelijk last van nierstenen, zag bleek, overgeven, meerdere keren flauwgevallen, koliekpijn / blijven bewegen van pijn. Omdat ik alleen woon en steeds flauwviel had ik een ambulance gebeld. Was niet levensbedreigend dus moest zelf naar eerste hulp. Eerste hulp vond het nodig mij meteen te helpen. Op x-ray en echo was niks te zien. Ook heb ik nooit zichtbaar nierstenen / niergruis uitgeplast; – Sinds een jaar regelmatig constipatie en/of diarree. Geen aandrang of normale ontlasting. Minimaal 1x per 3 dagen naar toilet, harde ontlasting ondanks genoeg water en vezels en dan een week alleen maar diarree. Dit herhaalt zich. Volgens mijn dokter is het prikkelbaredarmsyndroom (PDS); – Sinds een jaar pijn in onderrug soms links en soms rechts (kwam tegelijk met hierboven beschreven darmproblemen, zelfde dag); – Sinds 9 weken een rare bittere metaalachtige smaak. Bij het begin was het meer zoetig. Ik heb het idee dat deze smaak uit mijn keel komt; – Sinds 8 weken een droge keel en mond vooral in de avond / zelfs kauwgom blijft plakken / speeksel schuimt dan meer dan normaal. Nu 8 weken later lijkt het iets beter te gaan; – Sinds 6 weken een brandende pijn alsof er een wond aan rechter onderkant keel / onderkant strottenhoofd zit anders dan ik gewend ben dan bij een normale keelpijn; – 5 weken geleden een week lang een mogelijke slokdarmontsteking gehad dat begon met een pijnlijke steek in mijn middenrug. Tijdens eten twee keer flauwgevallen. Bij huisartenspost kon de dokter niet in mijn keel kijken (had ook geen spiegel) en had mij maagzuurremmers voorgeschreven (PPI). Ze ging er vanuit dat het een slokdarmontsteking was. Slikken bleef nog een week pijn in mijn borst doen. Een week later heeft mij eigen dokter mij nog voor 2 weken dezelfde maagzuurremmers voorgeschreven; – Na 3 weken gestopt met de maagzuurremmers aangezien dit mijn klachten niet verminderden. Niet later gegeten dan 4 uur voor het slapen gaan, elke dag niet minder dan 4 liter water gedronken, kleine maaltijden, geen koffie, chocola, munt of andere dingen waarvan ik heb gelezen dat deze maagzuur kunnen aanmoedigen. Geen verbetering; – 4 weken geleden opgezette klier ontdekt rechtsonder hals. Op gevoel ~1cm groot (iets langer dan breed). Doet geen pijn ook niet bij aanraking. Los van huid, rubberachtig en sinds ik het heb ontdekt niet groter of kleiner geworden. Wel heb ik af en toe lichte pijnscheuten van mijn hals naar mijn oor; – Sinds 3 weken last van een gevoel alsof er iets in mijn keel zit vooral in de avond; – Sinds een paar weken af en toe een drukkend gevoeld op mijn borst en af en toe een trekkend gevoel van mijn nek naar mijn hoofd… Diagnoses zijn als volgt: recent: Tong, mond bekeken met tongspatel (geen spiegels) bij huisartsenpost en eigen dokter. Ademhaling goed. Bloeddruk goed. Bloedsuikerspiegel goed. Begin vorig jaar: bloedonderzoek (volledig bloedbeeld), urineonderzoek, ontlastingsonderzoek (alles behalve parasieten zo ver ik weet). Kwam alleen een vitamine D-tekort uit van ~20 (inmiddels supplementen voor van 800IU/IE). Midden 2017: endoscopie endeldarm en begin dikke darm. Niks te zien. Verder: over 2.5 weken heb ik een afspraak bij een KNO-arts. Ik was eerst maar naar mijn tandarts gegaan omdat de dokter zei dat het niks ergs was. Uiteindelijk toch maar de dokter gebeld om mij door te laten sturen naar een KNO-arts. Helaas had ik waarschijnlijk beter naar een MDL-arts of internist kunnen gaan. Dat wordt dus weer een paar weken langer wachten. Voor de zekerheid laat ik de KNO-arts maar mijn keel, de opgezette klier en de pijn achter mijn oor onderzoeken. Na het lezen van het bovenstaande artikel lijken de symptonen bij een middenrifbreuk het meeste overeen te komen. Het is alleen gek dat zowel de darmproblemen en mogelijke slokdarmontsteking samen zijn gekomen met een rugpijn. Had de laatste paar nachten opeens weer heel veel last van brandend maagzuur gehad. Dit heb ik sinds ik ben gestopt met de PPI, maar niet zo erg als de laatste paar nachten. Het leek wel alsof mijn slokdarm en keel constant waren ondergedompeld in het maagzuur inclusief de vieze smaak in de mond. Een aantal vragen: – Wat kan er naast medicijnen zoals PPI en H2 blokkers nog meer gebruikt worden? Deze medicijnen lijken bij mij niet te helpen; – Maakt de maag ook maagzuur aan ook al heb je niks gegeten? Ik heb geprobeerd alleen in de ochtend te eten en toch had ik in de nacht last; – Als ik overdag die vieze smaak in mijn mond heb, kan dit ook komen omdat ik in de nacht last had van reflux?
deorder
9 maart 2018Vandaag moest ik ergens 10 trappen op. Na een aantal trappen leek het alsof mijn slokdarm eruit wou komen. Ook bij het buigen lijk ik mijn slokdarm te voelen. Bij elke inspanning meer dan gewoon rustig lopen of zitten komt de bittere smaak en wordt mijn keel / mond helemaal droog. Slapen lukt ook al een paar dagen niet meer (4 uurtjes ongeveer). Heb al 3 weken Omeprazol geprobeerd en nu al een tijdje Ranitidine. Niks helpt en het lijkt alleen maar erger te worden. Weet iemand hoe ik zo snel mogelijk bij een MDL-arts of internist terecht kan zonder dat ik weer een maand moet wachten? Evt. in het buitenland. Nu is het voor mij wel duidelijk dat het niet gewoon prikkelbare darmsyndroom kan zijn. Volgens Wikipedia had in mijn situatie deze diagnose nog helemaal niet gesteld mogen worden.
deorder
23 maart 2018Inmiddels bij de KNO-arts geweest. Ik had inderdaad meteen naar een MDL-arts gemoeten aangezien de keel alleen de holte in het hoofd is (pharynx) en niet het strottenhoofd (larynx) en deel van de slokdarm (in tegenstelling tot het Engelse woord “throat” dat wel naar de pharynx en de larynx refereert). Waarschijnlijk basisschoolkennis, maar toch heb ik mij vergist. Hoop dat hiermee anderen ook niet dezelfde vergissing maken. Dat wordt waarschijnlijk weer een paar weken wachten voor een afspraak met een MDL-arts. Juist vandaag had ik pijnlijke steken aan mijn borstbeen (bij manubrium), veel lucht in de maag / darmen en erge last van maagzuur.
Marmaria
10 april 2018Reflux kan zorgen dat je ’s morgens een vieze smaak in je mond hebt… omdat je eten terugkomt in je slokdarm… ik weet er alles van… ik wordt binnenkort geopereerd aan een middenrifbreuk. Heb geweigerd om nog Één pil te nemen… die lossen het echte probleem niet op… en heb je de bijsluiters gelezen… v.w.b. als je langere tijd slikt? Het lost niets op. Ik weet dat je dat had, ik ook, je bent er 24 uur per dag mee bezig. Zoek een andere arts, doe een second opinion en hou zelf de touwtjes in handen… Als je ergens geen goed gevoel over hebt, doe het dan niet. Zoek je verdere weg… in Amersfoort in Meander Medisch centrum is chirurg Dr. Broeders werkzaam… hij nam mij wel serieus… terwijl mijn MDL arts mij vol stopte met pillen… Hou vol… als het hier niet lukt… ga naar België… Daar zijn ze ver in dit soort operaties en anders probeer in Amersfoort… Succes!
Kaya
9 november 2019Beste Deorder, rugpijn kan veroorzaakt worden door een ontstoken slokdarm, omdat deze aan de “achterkant” tegen je rugwervel aanligt. Tevens kunnen veel klachten die je beschrijft verklaart worden aan de hand van een middenrifsbreuk. In jouw geval lijkt mij vooral de Nervus Vagus, die daar ook langs loopt geïrriteerd en veroorzaakt naar mijn idee veel klachten (ff googlen en dan zie je waar die langs loopt). Daarnaast produceert je maag continu maagzuur, maar uiteraard meer als je eet, gaat eten en aan eten denkt. Zelf heb ik ook een middenrifsbreuk (geconstateerd op mijn 34ste) en ben ik verpleegkundige. Beroepsmatig heb ik er veel research naar gedaan. Kleinere porties en gezond gaan eten (geen kleur/geur/smaakstoffen) heeft mij erg geholpen evenals afvallen. Probeer eten te vermijden waarvan je weet dat je er klachten van krijgt. Ook geen zware dingen gaan tillen, bukken of kauwgum kauwen. Veel stress is ook niet goed voor vermindering van de klachten van een middenrifsbreuk. Daarnaast een waarschuwing om niet te lang maagzuurremmers te gebruiken, omdat je maagzuur nodig hebt om je voedsel goed af te breken. Vooral vitamine B12 tekort is een bekend verschijnsel van te lang maagzuurremmers gebruiken. Zelf gebruik ik meestal een half theelepeltje zuiveringszout (bakpoeder/sodiumbicarbonaat) opgelost in een glas water als ik klachten heb. Dit moet je echter met mate doen, omdat het wel een zout is, hetgeen weer tot bloeddrukverhoging kan leiden. Het glas hoeft ook niet gelijk leeg en je merkt het gelijk. Door de reactie in je maag komt er vaak een beetje lucht vrij (boertje), maar je maagzuur is dan geneutraliseerd. Gewoon een glas water helpt ook goed. Een middenrifsbreuk is wel een ernstige diagnose, die door de buitenwereld vaak wordt onderschat.
Vicky
26 februari 2018Ik heb een middenrif breuk en wordt binnenkort geopereerd. Dit al voor de tweede keer. Ik heb erg veel klachten, vooral met m.n werk. Ik werk op verpleegafdeling en moet veel tillen, bukken en kracht gebruiken en dan gaat m.n maag door de breuk en geeft veel ongemak. Heb zelfs het verder scheuren gevoeld. Ik vraag me af of het verstandig is om na operatie weer dit werk te doen. Ik wil geen risico hebben het voor de derde keer te krijgen. Er is hier weinig over bekend en ik krijg ook geen duidelijke antwoorden hierop. Wie heeft hier antwoord op?
Ronald
25 juli 2018Ik heb dit ook van de week schoot hij 3 keer achter elkaar door en ging mijn hart boezemfibreren mijn cardioloog zei dat dit niet kan ik weet het zeker.
Paul
26 juli 2018Beste Ronald, Er zijn verschillende typen hartritmestoornissen; sommige risicovol, andere onschuldig. Eerlijk gezegd kan ik me niet voorstellen dat je boezemfibrillaties als zodanig kunt herkennen (of veeleer onderscheiden van o.a. extrasystolen, palpitaties en kamerfibrillaties), púúr door het ervaren / beleven van je eigen hartritme. Zie ook deze artikels over hartritmestoornissen en boezemfibrilleren:
Annemiek
5 februari 2018Hallo ik heb al sinds ik 30 weken zwanger was enorm veel pijn in mijn maag / middenrif / slokdarm! Inmiddels 3 maanden verder en ziekenhuis in en uit en huisarts die me afscheept met allerlei diagnoses. Nog steeds geen pijnverlichting. Morfine lijkt enigszins een beetje te helpen als enige! Diagnoses die ik nu te horen heb gekregen zijn: hyperventilatie, maagslijmvliesontsteking, galstenen, bekkeninstabiliteit, vastzittende lucht in de maag en nu komen ze weer met een middenrifbreuk! Ik ben ten einde raad. De pijn komt uit het niets opzetten met steken en wordt zo hevig dat ik moet spugen van de pijn en op de grond neerval en niks meer kan. Moet dan ook echt een aantal uren rustig liggen of zitten voordat het een beetje afzakt, maar helemaal weg gaat de pijn nooit! Krijg het daarbij heel erg benauwd, zweethanden en mijn ontlasting is daarbij zwart en urine donker oranje! Mijn huisarts doet heel moeilijk en ik krijg maar geen doorverwijzing voor een maag-darmonderzoek. Ik slik op het moment ranitidine 300 mg en metoclopramide 10 mg al 3 maanden lang en nog geen verbetering! Ik heb een dochter van 6 weken oud waar ik al sinds haar geboorte zelf niet voor kan zorgen door de pijn! Dus de frustraties zitten me erg hoog op moment! Is er iemand die weet wat ik nu kan doen?
Paul
5 februari 2018Beste Annemiek, Hoe heeft men al deze diagnose gesteld? Een huisarts kan en mag echt niet zomaar van alles roepen! Galstenen dienen te worden opgespoord aan de hand van foto’s, scans en bloedwaardebepalingen… Hyperventilatie mag ook niet zomaar als dooddoenertje worden gebruikt… Hetzelfde geldt voor stapeling van overtollige maaggassen en bekkeninstabiliteit… Zijn je ontlasting, urine en bloed al eens gecontroleerd op verhoogde ontstekingswaarden in een geclassificeerd klinisch chemisch laboratorium (KCL) c.q. huisartsenlaboratorium? Ik ben GEEN arts, maar de meest voor de hand liggende oorzaak lijkt me koliekpijn door toedoen van galsteenlijden. Een middenrifbreuk kan ook, maar dan wel een fiks exemplaar waarbij de breukzak flink doorbreekt / uitpuilt en in de knel raakt. Er zijn meer mogelijke onderliggende oorzaken, maar deze twee dienen naar mijn mening faliekant te worden uitgesloten. Mocht uit onderzoek blijken dat er inderdaad sprake is van vastzittende galstenen nabij de alvleesklier (die al dan niet tot bloedingen leiden), dan dienen deze naar behoren te worden verwijderd. En mocht er sprake zijn van een aanzienlijke breuk in het middenrif, dan kan een hersteloperatie worden overwogen. Het is NIET aan een huisarts om hier een beslissing in te nemen, maar aan een kundig specialist. Als je huisarts een doorverwijzing naar een internist / MDL-arts weigert, zou ik in jou geval ABSOLUUT een andere huisarts zoeken die wel meedenkt en meewerkt. Tot die tijd is het wellicht sneller om met spoed een second opinion aan te vragen bij een andere huisarts. Voor meer informatie:
Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul
Tiny
25 februari 2018Deze klachten komen me bekend voor. Ik heb hier ook lang mee getobd, totdat er eindelijk een echo werd gemaakt, waarbij bleek dat ik last had van galstenen…
Jantje
28 februari 2018Lieve Annemieke, probeer zoveel mogelijk te ontspannen. Een schommelstoel of een keukenstoel met wiebelende rugleuning… Ga daar eens lekker op zitten en je kindje op je borst. En dan wiegen… Laat de wereld aan je voorbijgaan en denk alleen aan jullie samen… Het klinkt raar misschien, maar als je gespannen bent, dan gaat de pijn niet over… Drink (als het lukt) ook eens wat Coca-Cola… Daar ga je lekker van boeren… Veel sterkte…
T
2 maart 2018Google eens op ACNES.
dierdrericks
26 januari 2018Heb in verleden een zwaar ongeluk gehad en daardoor ook een middenrifbreuk erbij opgelopen. Het is nu echter zo dat ik als ik aan het werk ben niet in de pauzes kan eten omdat als weer op de werkplek ben en aan het werk ga direct de maag inhoud naar boven komt, ook al is het maar een klein hapje. Heb maagzuurremmers esomeprazol 2x 40 mg en daarbij gebruik ook nog Antagel (algeldraat + magnesiumzouten). Heb een vetarm dieet en zo licht verteerbaar mogelijk. En toch kan ik alleen maar eten wanneer ik weet dat ik absoluut niets te doen heb. Ook heb ik van mijn bed de voeteneind lager staan dan het hoofdeind en toch heb ik vaak last van de slokdarm omdat de maag inhoud gewoon naar boven geduwd word en ik regelmatig moet overgeven en zo heel weinig binnen krijg. Ik eet maar een keer per dag en rook niet en drink geen alcohol of prikhoudende frisdrank. Is er wat aan te doen zodat ik weer een normale eet patroon kan aanhouden en zo gezonder kan leven.
lieven GELDHOF
11 januari 2018L.S. Na mijn maagbreuk ben ik zo’n 7 kg afgevallen in iets minder dan 4 maanden tijd. Herstelt de maag zich nu vanzelf, zeker als ik nog meer zou kunnen vermageren? En komt ze dan terug mocht ik daarna weer meer gaan wegen? Met grote belangstelling kijk ik uw antwoord tegemoet en inmiddels verblijf ik met dankbare hoogachting, Lieven Geldhof (67 j.)
Paul
12 januari 2018Excuses, ik snap je vraagstelling niet helemaal… Was het een deel van je maag dat uitpuilde via de breukpoort in je middenrif? En ben je daardoor ongewenst 7 kilogram afgevallen of heb je juist je best gedaan om af te vallen? En ben je bang om nog meer af te vallen of juist van plan om nog meer af te vallen? Zijn er in de tussentijd medicamenteuze en/of operatieve stappen ondernomen om de middenrifbreuk (effectief) te behandelen? Wat mankeert er precies aan je maag, dus waarvan hoop je dat je maag zich herstelt? En welk effect hoop je dat gewichtsverlies teweegbrengt in dit scenario? En bedoel je te vragen of de middenrifbreuk recidiveert als je weer zou aankomen in gewicht?
lieven GELDHOF
12 januari 2018L.S., het afvallen heb ik gedaan om de druk op mijn maag en maagbreuk te verlichten en omdat mijn huisdokter beweerde dat na 10 kilo minder de maagbreuk zichzelf zou oplossen hij beweerde ook dat zelfs bij een operatief ingrijpen ik toch 10 kg zou moeten afvallen om de maagbreuk definitief uit de wereld te helpen graag uw wederwoord
Paul
13 januari 2018De kans op het ontstaan en de instandhouding en/of recidive van een maagbreuk is in elk geval groter als er sprake is van overgewicht. Het is echter niet zo dat een lichaamsgewichtsafname van 7 tot 10 kilo per definitie zorgt voor de genezing van een maagbreuk. Of en hoe (volledig) een maagbreuk zich herstelt, is immers afhankelijk van talloze factoren (lichamelijke gesteldheid, genezingsvermogen, aard, ernst en type van de maagbreuk, et cetera). De enige die een goede individuele succesinschatting kan maken –voor wat betreft de potentiële resultaten van gewichtsverlies en/of een maagbreukoperatie– is een arts. Bij voorkeur een arts die gespecialiseerd is in maagbreuken en maagbreukoperaties. Helaas kan ik je geen uitsluitsel geven over jouw individuele medische situatie. :(
P. Klijnsma
18 december 2017Artsen hebben mij tot nu toe altijd gediagnosticeerd met tinnitus. Ongeneeslijk geluid in hoofd / oor. Nu, door veel te lezen op het internet heb ik een volgende weergave van een patiënt met dezelfde diagnose. Hoe ziet de waarneming er bij mij tot nu toe uit… In 2001 ben ik na brandend maagzuurklachten en keelklachten, en na 6 maanden inname van maagzuurremmers uiteindelijk via een slokdarm / maagonderzoek, gediagnosticeerd met een slecht sluitende maagklep. Ook was het slokdarmvlies rood geïrriteerd. Het advies van de arts was een maand nog doorgaan met maagzuurremmers en daarna stoppen met maagzuurremmers en in plaats daarvan de poten aan hoofdzijde van mijn bed 10cm hoger te zetten. Dus geen operatie van de maagklep. De klachten van een geïrriteerde keel en brandend maagzuur verdwenen, echter bij buigen (bijv. werken in de tuin) kreeg ik toch weer brandend maagzuur. Deze handeling heb ik zoveel mogelijk vermeden. Heb verder geen onderzoeken meer laten doen. In 2003 kreeg ik langzaam een sissend geluid in mijn hoofd. Na vele onderzoeken, MRI-scan / Echo’s / Vaat- en Hoofdonderzoek meldden de onderzoekende artsen dat de conclusie een ongeneeslijke Tinnitus is. Heb mij toen daarbij neergelegd. Tussentijds kreeg ik weer keelklachten en bezocht twee KNO-artsen (in België en Duitsland). De KNO-arts in België (toen woonachtig) constateerde een poliep op de stemband en liet mij een logopedist bezoeken en gaf mij thuis poliep-bestrijdende opdrachten. De arts in Duitsland (ondertussen was ik verhuisd naar Duitsland) heeft de poliep binnen 5 minuten verwijderd en weg was de keelklacht. Ik ben verder gezond, echter met ongebruikelijke bloeddrukverhoging die plotseling komt en na enkele dagen weer vertrekt. Gebruik daarvoor 1 x Valsartan 320 mg. en 1 x Metoprolol 95 mg. per dag. Nu lees ik een ervaring van een persoon wat mij doet denken aan een mogelijke ongebruikelijke “tinnitus” ervaring. Vanuit de keelholte naar het middenoor lopen de Buizen van Eustachius. Deze buizen regelen de druk tussen de keelholte en het middenoor. Daar merk je niets van, behalve als er inwendig iets mis is waardoor er grote drukverschillen optreden. Een gangbare oorzaak is: gasdruk afkomstig van spijsvertering gas. Dit komt vrij en gaat omhoog bij een niet optimaal functionerende maagklep. De Buizen van Eustachius moeten constant het drukverschil herstellen, of er ontstaat een groot drukverschil ineens waardoor je gesis en geborrel “in het hoofd” kunt horen. De uiteindelijke oorzaak hiervoor is de vrij algemeen voorkomende middenrifbreuk, oftewel je maag komt een beetje in je borstholte doordat het gat waar de slokdarm doorheen loopt, wat te groot is. Veel mensen hebben geen geluidsklachten hierdoor, maar sommigen wel. Wellicht bij mij ook. Ook kan het krachtig boeren een oorzaak zijn van overmatige gasdruk. Het sissende geluid treedt het hardst op tijdens het liggen op de zij. Graag verneem ik uw mening omtrent de bovengenoemde weergave. Met vriendelijke groet, Piet Klijnsma
Paul
18 december 2017Problemen met de buis van Eustachius kunnen inderdaad leiden tot oorsuizingen. Maar of overmatige maaggasvorming de buis van Eustachius zodanig kan ontregelen dat dientengevolge tinnitus optreedt, durf ik niet te zeggen. Het lijkt mij persoonlijk behoorlijk vergezocht, maar ik heb absoluut gekkere op waarheid berustende verhalen gehoord… :) Uitsluitsel hieromtrent kan ik je helaas niet geven en een (relatief korte) zoektocht in wetenschappelijke literatuur heeft me geen duidelijkheid verschaft. Houd er overigens wel rekening mee dat vrijwel alle bètablokkers –de medicijngroep waartoe ook metoprolol behoort– oorsuizen als mogelijke bijwerking hebben. Zie voor meer informatie eventueel ook de volgende artikels:
John
18 december 2017Hoi, ik heb tinnitus overgehouden aan een CVA. Wat ik ook heb laten controleren is de buis van Eustachius. Tip vraag een is een consult aan bij ziekenhuis Slingerland in Doetinchem KNO. Men kan daar vernauwde buis “opblazen” met druk, wordt eerst gekeken of het kan. Is volgens mij enigste ziekenhuis in Nederland.
John
18 december 2017Hier artikel van ziekenhuis over TubaVent / Ballondilatatie / BET… “Een mooi voorbeeld van een nieuwe ontwikkeling is tubadilatatie: een behandeling voor volwassenen met oorproblemen door een niet goed werkende buis van Eustachius. Daarmee is onze vakgroep de eerste in Nederland”, aldus Sjors van Pinxteren. Tuba staat voor buis van Eustachius. Dilatatie staat in dit geval voor oprekken. Tijdens de behandeling wordt de vernauwde buis van Eustachius door middel van een ballonnetje opgerekt.”
Jeffrey
17 december 2017Bedankt voor u reactie Paul. Wat erg voor u moeder ook sterkte daarmee nog. U heeft me wel wat gerust gesteld! Helaas zijn daarmee de klachten niet weg en is het nu weer heel erg voornamelijk de maagzuur en maagpijn. Helemaal na 1x lekker uit eten en wat biertje te nuttigen is het meestal een week lang mis! Bent u zelf arts of hoe moet ik dat zien? Aan u vele reacties te zien heeft u wel kennis van zaken. En weet je je over praat. Is er ook iemand met tips? En is het normaal dat het soms weer beter gaat en soms weer heel slecht. Alsof de maag dan contant een par dagen door de middenrif zit. Mee wakker worden en mee naar bed. Hoop echt op wat reacties van mensen die hier ook onder leiden. Want het is niet niks! Kan heel zwaar en deprimerend zijn. En zo vaak pijn en zuur. Moet volgende week eindelijk weer naar de MDL-arts en kan ik daar m’n verhaal doen en kijken we verder. Ik moet toch maar de onderzoek doen want zo leven kan ook niet meer helaas! En al helemaal de gedachten tijdens de pijnklachten. Groetjes Jeffrey
Sil
22 december 2017Ik heb jaren lang last van maagklachten, maagzuur, veel boeren laten, uit onderzoek blijkbaar heb ik een middenrifbreuk. Alle soorten medicijn gebruik, niks help. Ik krijgt advies van mijn vrienden om Aloë Vera te gebruik (puur)… Nu ben ik al 2 maanden pijnvrij, geen medicijn gebruik… Probeer eens. Misschien help. Groetjes Sil.
Jeffrey
2 januari 2018Hallo Paul. Ik heb de maagonderzoek gehad! Geen middenrifbreuk. Geen erge ziekte van de maag. Alles zag er goed uit. Heel en heel erg opgelucht. Maar de klachten zijn er nog steeds. Wat nu? De MDL arts zij dat stress de oorzaak is. Kan dat niet geloven. Wat kan het nog meer zijn? Ben heel gerustgesteld en blij dat er niets ernstigs is met mijn maag en zo. Maar de klachten zijn er nog. Hoor graag van u.
Paul
2 januari 2018Beste Jeffrey, In de artikels die ik eerder aanhaalde, vind je heel veel praktische tips en adviezen t.a.v. maagpijn en zuurbranden. Hetzelfde geldt voor de reacties onder de betreffende artikels. Stress kan zeker een uitlokkende factor zijn voor wat betreft maagproblematiek, maar vaak ligt er toch ook een tastbaar probleem aan ten grondslag. Denk maar eens aan een voedselallergie, een slecht sluitende maagklep, een tekort of overschot aan maagzuur, et cetera.
Leneeuw Rudy
16 maart 2019Ik heb in 2008 een hartoperatie ondergaan 3 overbruggingen en een tumor die in mijn linker achterkamer zat, na de operatie stelde ik vast dat ik altijd heel kort van adem was, de dokter zij me dat mijn middenrif omhoog gekomen was en dat er niets kon aan gedaan worden, ik kan dus niets meer doen ik ben nu altijd heel kort van adem en mijn hart klop dan onregelmatig, mijn vraag is nu kan daar nog wat aangedaan worden?
Jeffrey
11 december 2017Hallo. Nou zal ik mijn verhaal ook maar eens doen. Ben 32 jaar heb wel aardig overgewicht. Wel al jaren zeer sportief. Eigenlijk al m’n hele leven vaak maagzuur maar was goed mee te leven. Tot vorige jaar 1 januari!!! Ik heb met oudejaarsnacht veel bier gehad en daarbij sterkte drank veel eten en ook pepers ja ik weet het geen goeie combinatie zat bij Armeense mensen te vieren en die houden van pittig eten. Zeer stom uiteraard. Maar toen 1 januari veel maagzuur. Niks hielp midden in de nacht vaak wakker misselijk bijna kotsen van de maagzuur. Dagelijks pakjes Rennie… Flessen Gaviscon… Iberogast… Zoethout… Omeprazol 80mg dagelijks… Maar niks hielp was ten einde raad en werd ook zeer bang en angstig. En na een gegeven moment begon ook m’n middenrif pijn te doen. Foto’s gemaakt van m’n zwaardvormige botje ook wel sternum genoemd niks te zien. Fysiotherapie gehad. Maar tot nu niks verder gekomen. In april al een gesprek gehad met een MDL-arts. Die dacht aan een middenrifbreuk. En zouden we een kijkonderzoek gaan doen. Helaas wegens omstandigheden nog niet aan toe gekomen. Nu heb ik 22 december weer een gesprek bij de MDL-arts. Maar zal jullie gelijk vertellen heb ook heel veel stress gehad laatste anderhalf jaar. M’n zusje is vermoord. M’n relatie is na 17 jaar kapotgegaan. Twee kids in het spel dat is ook niet niks. En daarbij ben ik bekend met hypochondrie. Dus ik ben doodsbang ook voor de KIJKONDERZOEK. Ik ben bang dat ik maagkanker heb en word gek. Loop al bij de psycholoog en heb al medicijnen maar nog steeds dagelijks klachten is het geen maagzuur dan wel middenrifpijn word er helemaal gek van. En het beheerst mijn leven dit is ook gelijk de zwaarste jaar van m’n leven. Als ik kijk op Google naar maagkanker heb ik maar 2 symptoom en dat je pijn en zuur. Geen zwarte ontlasting. Geen gewichtsverlies juist 10 kg gegroeid laatste jaar. Geen passageklachten. En wel eetlust enz. Maar toch elke dag maagklachten ben er helemaal kapot en deprimerend van. En heb mezelf aangepraat dat als ze de kijkonderzoek doen ze zoen dat ik kanker heb. Ik weet het een extreme gedachte. En ben wel bij 4 verschillende dokters geweest en gezegd wat ik dacht maar die zijden ook kan nooit kanker zijn dan had ik andere klachten enz. Maar wat denken jullie ik ben echt bang doodsbang. Heb er soms ook goeie dagen tussen maar wanneer ik zoveel maagklachten heb word ik doodsbang. En wat me laatste tijd ook opvalt… Als ik gegeten heb na 10 minuten komen de klachten weer. Heb me niet aan de voedingsadvies gehouden tot nu toe. Geel moeilijk ook kleine porties eten geen vet geen kruiden geen kool voor slapen niet eten het is niet niks allemaal je moet je hele leven omgooien. Ook heb ik heel vaak na 20 minuten geleden gegeten te hebben hongergevoel in m’n maag heel vreemd. Herkenbaar dit allemaal? Ben een beer van een kerel maar zeer onzeker geworden dit jaar door m’n maagklachten. Zou ik die oud en nieuw iets kunnen hebben beschadigd? Wat je jullie mening? Gr. Jeffrey
Paul
12 december 2017Beste Jeffrey, Wat een vreselijk verhaal! Ik snap dat je vreselijk ontdaan en gestrest bent… Maagkanker lijkt me inderdaad totaal geen plausibele verklaring voor maagpijn + zuurbranden. In geval van maagkanker is doorgaans sprake van veeeeeel meer en veeeeeel ingrijpendere klachten. Mijn moeder is 6 jaar geleden overleden aan maagkanker, dus ik heb dit van heel dichtbij mogen meemaken. De mogelijke oorzaken van de maagklachten die je omschrijft zijn vrij uiteenlopend van aard. Meer hierover vind je in (de vele reacties onder) de volgende artikels.
Overigens zou –inderdaad– een middenrifbreuk ZEKER een verklaring kunnen zijn voor de klachten die je ervaart en omschrijft! In jouw ssituatie zou ik dan ook absoluut meewerken aan het ingeplande onderzoek. Mijn vrouw heeft verscheidene keren een gastroscopie (kijkonderzoek van de maag) ondergaan. Haar opvattingen, ervaringen en bevindingen hieromtrent vind je in dit artikel:
Onwijs veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul
Ans
1 maart 2022je bent bekend met hypochondrie. schrijf je.
dat betekend dat je denkt dat je van alles hebt maar dat dat niet zo is. Klopt dat??
Hennie
3 oktober 2017Ben in 2011 geopereerd, middenrif stond ver open, dus anti-refluxoperatie, na half jaar alles los een open operatie toen, nu pijnaanvallen, rijst blijft hangen, vlees ook erg, nu durf ik bijna niet meer uit eten te gaan, lijkt wel kramp in slokdarm, maar krijg het ook s nachts dan eet ik niks, zijn echt pijnaanvallen, word er wel moedeloos van.
Henriette
21 september 2017Henriette, Ik heb een grote middenrifbreuk, mijn maag ligt volledig in de borstholte aan de linkerkant. Mijn klachten zijn benauwdheid, pijn achter mn linkerschouderblad, pijn ter hoogte van het middenrif, kan niet teveel eten, gevoel dat het dan omhoog komt. De chirurg wil niet opereren, ik heb licht overgewicht. ,Ik moest maar eerst eens flink afvallen, dan zou mijn rechterlong voldoende instaat zijn om mij voldoende van zuurstof te voorzien, De functie van mijn linkerlong zou misschien ook na een operatie niet terugkomen. Ik vind dit zo’n raar verhaal, en ben bang gemaakt voor de operatie. Heb nu een second opinion aangevraagd in een ander ziekenhuis.
vanloon
26 augustus 2017volgens mijn artsen in Toulouse zit mijn volledige maag + een gedeelte van de dikke darm in mijn thorax; zes jaar geleden werd de onderste lob van mijn linkerlong verwijderd (kanker). ik heb nu regelmatig (vooral na het eten) last van kortademigheid. wandelen kan nog, stappen niet. bukken is lastig (weer ademnood) nooit last van reflux. de gastro-enterologen zeggen dat ik zo lang mogelijk moet wachten om me te laten opereren: grote kans op ‘récidive’ ik werd al eens geopereerd van colorectale kanker in 2002; ook de rechterlong werd al behandeld (met radiotherapie)
Angela
15 augustus 2017Ik heb van mijn arts te horen gekregen dat ik een middenrifbreuk heb. Nu kan dit verholpen worden, maar het is wel een ingrijpende operatie. Heeft iemand hier ervaring mee? Ik vind het best nog wel een ding. Als ik al ‘ingrijpend’ hoor dan ben ik best angstig.
Sjanny
18 november 2017Ben van de week aan m’n middenrifbreuk geholpen dinsdag en was donderdag weer thuis het valt wel mee even rustig aan herstellen.
Cis
15 augustus 2017Sinds c.a. 10 jaar problemen met inspanningen, snel lopen, traplopen, bukken, tassen dragen, opstaan uit stoel enz. Binnenstebuiten gekeerd in 2 ziekenhuizen, allerlei akelige onderzoeken moeten ondergaan. Logopedie gehad i.v.m. ademhaling, schildklierprobleem ontdekt, daarvoor medicatie. Nu hoorde ik van gespensioneerde arts, dat het misschien een middenrif hernia zou kunnen zijn, die ze via röntgenfoto en rechtop zitten i.p.v. liggend konden zien. Ik heb een gastrocopie gehad, maar die is liggend en volgens hem zien ze daar niet altijd een middenrifbreuk op. Ik heb me er al bij neergelegd dat het niet te verhelpen is, maar het beïnvloedt mijn manier van leven zo erg dat ik wil vragen of dit inderdaad een optie zou kunnen zijn om alsnog een röntgen of iets dergelijks te vragen.
lia
7 augustus 2017Sinds een tijd heb ik last van mijn maag. Kan na het eten –zoals afgelopen zaterdag, na kibbeling van de markt– ineens zoveel maagpijn krijgen dat ik echt naar bed moet. Dan doet werkelijk de gehele torso zeer, kan niet links of rechts liggen. Heb zo twee dagen op bed gelegen: misselijk, spugen en heel veel pijn. Ook merkte ik dat bij bukken ik pijn kreeg en dat er heel raar een soort spier samenspande wat behoorlijk zeer doet. Heb niet het zuur, moet niet veel hoesten. De maagpijn kan spontaan opkomen, inderdaad na het eten. Soms wil warme melk met anijs helpen. Omdat het me toch wel zorgen baart, ging ik speuren op de computer en kwam ik hier veel verhalen tegen. Het is mijn ervaring een storend iets.
Paul
8 augustus 2017Een middenrifbreuk ZOU in theorie de oorzaak kunnen zijn van je (maag)klachten, maar er zou ook iets totaal anders aan de hand kunnen zijn: een maagzweer, vastzittende galstenen, een alvleesklierontsteking… Zie eventueel ook (de talloze reacties onder) deze artikels:
Barbara
2 augustus 2017Hallo iedereen, Bij deze wil ik jullie heel veel sterkte wensen, want ik zie dat er heel wat af geleden wordt. Wat een gedoe hè! Ik ben blij dat ik deze site gevonden heb, want nu lijkt wat ik heb niet meer zo erg. Sinds vandaag heb ik bijvoorbeeld helemaal geen pijn en misselijkheid. Mijn vraag aan jullie is: Wat kan ik doen om te zorgen dat dit zo blijft? Ik eet op dit moment alleen vloeibaar (eerst in de blender met water en dan door de zeef) terwijl ik wacht op nader onderzoek. Verder kauw ik soms net zolang op een hap havervlokken tot ze helemaal vloeibaar worden en die slik ik dan wel in. Het gekke is dat er de laatste 2 dagen ook gewoon water plotseling uit mijn neus komt (zonder last). Weet iemand daar iets over? Bij elke slok die ik neem borrelt het hoorbaar en voelbaar aan de linkerkant waar mijn ribben stoppen, voor en achter. Ben benieuwd naar jullie antwoorden!!! Vriendelijke groeten, Barbara
M,bregman
3 juli 2017Ik lees steeds meer over het plaatsen van een matje bij een middenrifbreuk, ik heb zelf de Nissen-operatie gehad meerdere keren, een manchet om de slokdarm, maar lijkt weer los te zijn gelaten, zou zo, matje een betere oplossing zijn hiervoor, heeft iemand met deze 2 opties ervaring?
Adrie van den Brink
17 juli 2017Ik heb nu voor de derde keer een middenrif breuk 2 keer geopereerd zit nu te wachten op een CT scan.
Rob
3 juli 2017Ik ben afgelopen januari geopereerd aan een breuk in mijn middenrif, oorzaak onbekend. Mijn maag lag ondersteboven, met uitzondering van de ingang en uitgang, in de borstholte op mijn linker long. Tussen het gat en mijn slokdarm was nog een stukje middenrif aanwezig. Ze hebben mijn maag gedraaid en terug in de buikholte gehaald en het gat van 5x6cm gedicht met een matje (10x15cm) en daarbij dat matje ook om mijn slokdarm heen gelegd omdat het resterende stukje middenrif tussen gat en slokdarm te klein was om voldoende stevigheid te bieden. Mijn vraag is nu: in hoeverre ik mijn middenrif nog kan en/of mag belasten. Ik wil voorkomen dat de boel kapot gaat en ik weer het ziekenhuis in draai.
M. Bregman
27 juni 2017Ik ben 15 jaar geleden voor het eerst aan een middenrifbreuk geopereerd na eerst allerlei medicatie eerst te hebben geprobeerd, binnen 3 maanden losgelaten, weer vastgemaakt maar te strak dus kon alleen nog maar vloeibaar eten. Na 10 jaar kwamen de klachten weer terug, nu ongeveer 3 jaar geleden, operatie verliep moeizaam door littekenweefsel etc. maar uiteindelijk wel gelukt. Nu sinds paar maanden klachten weer terug, ’s snachts brandende pijn, opboeren na eten, snel vol, nare smaak in keel, 20 juli afspraak bij MDL-arts en hopelijk een scopie om te kijken of het weer los is, ik hoop dat er nog wat aan te doen is, want eten is geen pretje op moment, eet liever niet, maar is geen optie i.v.m. diabetes.
T.
22 juni 2017Beste allen. Ik loop al 3 jaar tegen elke dag aan te hikken. Ik (man) ben 23 jaar en vind mijzelf veel te jong. Het begon allemaal met veel vermoeidheid gecombineerd met heel veel maagzuur 3 jaar geleden en met krampen bij mijn borst ter hoogte van mijn hart + krampen in mijn maag gepaard met misselijkheid met daarbij een heel zweverig gevoel. Ik vertrouwde dit niet ben ermee naar de huisarts gegaan. Die gaf eigenlijk gelijk aan dat ze denkt dat het psychisch is. Ik vertrouwde toch meer op mijn gevoel en drong aan op een maag onderzoek. Daar kwam uit een scheurtje in mijn slokdarm ter hoogte van mijn middenrif. Ik voelde me vrij opgelucht en dacht dat ik gelijk had. pantoprazol 40 mg voorgeschreven. Moet eerlijk zeggen mijn maagzuur verdween, maar de andere klachten bleven. Dus weer naar de huisarts. Ontzettende steken bij mijn borst ik werd er bang van. Toch maar een hartfilmpje laten maken. Hier was niks op te zien. Weer meerdere malen bloed laten prikken, niks te zien. Overgestapt van pantoprazol naar omeprazol 40 mg. Eigenlijk het resultaat van deze verandering geeft te weinig progressie. Toch maar eens kijken of het psychisch is. Ik langs de psycholoog. Daar zijn een aantal zaken helder geworden. Ik ben bang dat ik hier nog heel lang meer rond moet lopen. Maar dat is juist iets wat ik niet wil. Af en toe raak ik nog wel eens in paniek maar hyperventilatie heb ik niet. Wat mij nu dagelijks stoort is dat ik heel zweverig ben. Ook ben ik heel snel moe. Laatst viel ik op mijn werk bijna om omdat mijn hoofd zo gigantisch zwaar was. De klachten blijven maar aanhouden. Ben nog steeds heel vaak misselijk. De steken in mijn borst zijn minder door psychotherapie geworden waar ik ook al naar toe ben gestuurd. Maar het bekende een brok in je keel hebbend gevoel dat is wat ik elke dag heb. Alsof er iets vast zit tussen mijn keel en buik. Ik word er moedeloos van en heel verdrietig want dit is niet hoe ik me zou moeten voelen. Ben meer gaan sporten en op mijn eten gaan letten maar tot nu toe blijven bepaalde klachten dagelijks terugkomen. Soms valt het mee en soms is het echt bijna niet dragelijk. Heeft iemand misschien hetzelfde of iemand gehad en misschien kan diegene mij een zetje in de goede richting geven? Ik ben echt klaar met deze klachten… Gr. Tim
Paul
22 juni 2017Zijn je schildklierwaarden al eens gecontroleerd?
T.
22 juni 2017Hoi Paul, Geen idee ik heb de afgelopen 3 jaar denk ik wel 30 buisjes bloed afgegeven. Pas geleden heb ik bloed afgegeven onder de noemer volledig bloedbeeld. Zit deze waarde daar niet bij in? Gr. T
Paul
23 juni 2017Je hebt het recht om de lab-uitslagen van deze bloedwaardebepalingen in te zien, dus in principe kun je ze opvragen bij je huisarts(assistent)(e). Een compleet of volledig bloedbeeld is een vrij brede test om verschillende onderdelen van het bloed te onderzoeken, maar bij lange na niet zo compleet of volledig als de term doet vermoeden. Op het afgenomen bloed worden de volgende tests losgelaten: Hb (hemoglobine), Ht (hematocriet), erytrocyten (inclusief reticulocyten), leukocyten (alle typen: B-lymfocyten, T-lymfocyten, monocyten, granulocyten, neutrofielen, basofielen en eosinofielen), trombocyten / bloedplaatjes, RDW (relatieve distributiewijdte), MCV (gemiddeld corpusculair volume) en MCH(C) (gemiddelde corpusculaire hemoglobine (concentratie)). Persoonlijk zou ik deze test dan ook eerder als ALGEMEEN bloedbeeld definiëren dan als ‘volledig’, ‘compleet’, ‘algeheel’ of ’totaal’. Er zijn namelijk duizenden bloedwaarden die hier niet in mee worden genomen, waaronder ook schildklierparameters. Let wel: aangezien je gedurende de afgelopen 3 jaar reeds 30 buisjes bloed hebt ingeleverd, neem ik aan dat men door de jaren heen veel meer heeft getoetst dan alleen ‘volledig bloedbeeld’… Maar nogmaals: dit zou je moeten opvragen om er duidelijkheid over te krijgen.
T.
22 juni 2017Hoi Paul, Heb heel vaak bloed afgegeven op allerlei verschillende gebieden. Pas geleden nog een volledig bloedbeeld. Geen idee of deze waarde daarbij ook meegenomen worden? Kan dit in relatie staan met mijn klachten? Gr. Tim
Paul
23 juni 2017Zie ook mijn eerdere antwoord… En ja, in theorie zou (een deel van) je klachtenpatroon gerelateerd kunnen zijn aan een schildklierprobleem. Hevige oververmoeidheid, paniekerigheid, hartritmeproblemen, zweverigheid, brokgevoel, et cetera. Ik beweer geenszins DAT er sprake is van een schildklierprobleem, maar wil enkel aangeven dat het me raadzaam lijkt om schildklierproblematiek te laten uitsluiten. En mocht men je vitamine B12, vitamine D en glutenantistoffen nog niet hebben gecontroleerd, dan zou dat eveneens raadzaam kunnen zijn om die gelijk ‘mee te pakken’.
T.
23 juni 2017Hi Paul, Bedankt voor de tip! Ik ga het gelijk opvragen. En ook checken of m’n schildklierwaarden al zijn gecheckt. Heb nog een vraag. Zou het zo kunnen zijn dat het bijwerkingen zijn van de medicijnen? Ik heb geen maagzuur meer wat echt omhoog komt, maar wel de andere klachten. Heb weleens geprobeerd om 20 mg omeprazol in te nemen, maar kreeg vrij snel weer maagzuur, dus ben weer 40 mg gaan gebruiken. Ook mag ik 18 augustus voor de 2e keer een gastroscopie doen, 1e keer was 2 jaar terug. Vraag me alleen af of dit zinvol is, maar ja, ben beetje wanhopig geworden met de klachten… Gr. Tim
Paul
23 juni 2017Omeprazol en gelijksoortige maagzuurremmers / protonpompremmers hebben verregaande bijwerkingen. (bron + bron) Als je klachten zijn ontstaan NADAT je omeprazol bent gaan gebruiken, behoren bijwerkingen dus absoluut tot de mogelijkheden. Overigens kunnen maagzuurremmers tekorten aan o.a. vitamine D, vitamine B12, calcium en magnesium in de hand werken.
T.
23 juni 2017Oh ja en mijn vitamine waarden zijn goed. Vitamine D was laag, maar heb daar medicijnen voor gekregen die ik niet meer gebruik en pas geleden is deze nog steeds goed gemeten.
Paul
23 juni 2017Weet je trouwens hoe hoog je vitamine D-waarde precies was?
T.
23 juni 2017Hoi Paul, Voor jou info… Mijn TSH waarden zijn pas nog gemeten. De waarde is 2,4 volgens de assistent een mooie waarde. Wat zegt dit precies? Zijn er nog andere dingen om eventueel rekening mee te houden? Groetjes, T
Paul
23 juni 2017TSH is het hormoon dat de schildklier stimuleert om o.a. schildklierprohormoon (T4) en schildklierhormoon (T3) aan te maken. Is je TSH te hoog, dan is de kans groot dat je een te traag werkende schildklier hebt. Is je TSH te laag, dan is de kans groot dat je een te snel werkende schildklier hebt. De referentiewaarden van TSH liggen momenteel tussen de 0,4 en 4,0 mE/l, maar er wordt al enige tijd geijverd om de maximale waarde terug te brengen naar 2,0 mE/l. Een TSH van 2 valt dus netjes binnen de hudige referentiewaarden, maar een TSH ronde de 1,0 zou wat dat betreft geruststellender zijn geweest. Gezien je klachten zou ik sowieso eens (vrij of totaal) T4 en (vrij of totaal) T3 laten controleren, dus FT4 of TT4 en FT3 of TT3. Al is het maar uit voorzorg en om schildklierproblemen definitief uit te sluiten. Zie eventueel ook:
T.
24 juni 2017Hoi Paul, Bedankt voor je tips en heldere uitleg. Het zou inderdaad kunnen dat het bijwerkingen zijn van omeprazol die mij deze klachten bezorgd. Mn magnesium en calcium waarde waren ook prima. Vitamine D waarde zou ik op moeten vragen, ze waren laag maar heb daar tabletten voor gekregen en is nu op pijl (2 weken terug gemeten). Echter als het de bijwerkingen zouden kunnen zijn, wat zou dan een geschikt medicijn voor mij zijn? Ik merk dat als ik het 1 dag niet slik ik gelijk maagzuur krijg. Dus ik zou wel eens een ander kunnen gebruiken maar zou niet weten welke. Panteprozol had ik hetzelfde mee en ik heb nexium geprobeerd, maar dat hielp niet. Heb je tips? Gr. Tim
Paul
26 juni 2017Nee, er is helaas geen maagzuurremmend alternatief zonder bijwerkingen, dan zou iedereen dat gebruiken. De allereerste protonpompremmer was destijds –eind jaren ’80– omeprazol (Losec). Enkele jaren later verschenen lansoprazol (Prezal), pantoprazol (Pantozol) en rabeprazol (Pariet) op de markt. In 2000 verscheen esomeprazol (Nexium). Deze protonpompremmers hebben allemaal hetzelfde werkingsmechanisme, en ook de bijwerkingen zijn grotendeels gelijk… Daarnaast heb je H2-receptorantagonisten: cimetidine (Tagamet), famotidine (Pepcid), nizatidine (Axid) en ranitidine (Zantac). Protonpompremmers werken sterker en langduriger dan H2-receptorantagonisten omdat ze zich in de maagwandcellen stapelen. En dan heb je ook nog antacida (medicijnen die maagzuur neutraliseren): aluminiumhydroxide, magnesiumhydroxide, carbonaat, calciumzouten en natriumzouten… Deze medicamenten zijn nog minder effectief dan H2-receptorantagonisten en hebben elk ook weer bepaalde bijwerkingen. Wat je in theorie zou kunnen overwegen, is met je arts het gebruik van H2-receptorantagonisten of antacida bespreekbaar maken… Maar deze medicamenten zijn minder effectief en het is nog maar de vraag of je klachten erdoor worden verminderd… Wel zijn er allerlei natuurlijke middeltjes die de maagwand enigszins kalmeren, maar de maagzuurproductie remmen, doen ze niet.
T.
26 juni 2017Hoi Paul, Bedankt voor je uitleg. Jammer dat er weinig alternatieve zijn. Vind ook dat mijn huisarts en de MDL arts verder weinig met mijn klachten doen of misschien kunnen doen. Zou een lagere dosering van het medicijn wel moeten zorgen voor minder bijwerkingen? Gr. Tim
Annemarie
12 juli 2017Beste T, wat naar dat je je zo voelt. misschien heb je iets aan mijn ervaringen v.w.b. een scheurtje in het middenrif. ik heb een sliding hernia… sinds 3 maanden… onderzoek,uitslag en natuurlijk medicatie. 2 maal daags 40 mg pantoprazol… daar ben ik na een paar weken mee gestopt, teveel bijwerking. Heb je de bijsluiter gelezen… ik heb veel klachten, ik kan niet veel dingen eten, alleen zacht voedsel, ’s avonds na 7 uur geen voedsel meer… Mijn bed omhoog aan hoofdeinde…. resultaat nihil. Bijna bij alles wat ik eet krijg ik zuurbanden zelfs tot in mijn neus. Ik heb soms moeilijke dagen. Heb gekeken of een middenrifoperatie misschien een optie zou zijn? Maar vraag me af wat het resultaat is. Ik gebruik alleen maar natuurlijke middelen om het zuurbranden te voorkomen en ik doe mijn best om er niet de hele dag mee bezig te zijn. Dat helpt ook niet, ik wil me niet een slachtoffer gaan voelen van mijn kwaal. Ik lees dat jij nog heel jong bent… Het ontneemt ook een stuk levensvreugde dat begrijp ik heel goed. Wat echt helpt is… regulier Glaviscon… vloeibaar en dat is een natuurlijk middel kun je kopen bij de drogist… Het is ook in tabletvorm… dat is beter dan al die andere troep van de dokter, verder kun je googelen bij Dr. A. Vogel en zoeken op je klacht… wat echt helpt tegen maagzuur is zelf aardappelsap maken van een rauwe aardappel, dat is wel een klusje voor de blender, dit moet je elke dag vers maken… Wat je ook helpt is zoethout kauwen, verkrijgbaar bij De Tuinen, het is een zoektocht… In de natuurlijke geneesmiddelen, blijf zoeken op internet, dat helpt, helaas zal je net als ik je hele eetpatroon voorlopig moeten aanpassen, en ik weet als geen ander wat dit betekent, ik ben 7 kg afgevallen van het totaal anders eten… Rijpe zachte bananen verdraag je vast, verder zacht voedsel, kleine maaltijden, geen vlees, geen pasta, uitproberen wat wil, geen kruidig eten… Dat zal moeilijk zijn voor je… dat snap ik… Maar als je vrienden en vriendinnen je respecteren in wat je wel en niet kunt eten, zullen ze je nog steeds aardig vinden… Ik denk soms, gelukkig heb ik geen kanker, mijn broer stierf aan slokdarmkanker. Maar ik heb wel deskgelijk een naar probleem, neem jezelf serieus en weet dat er naast jou vele mensen zijn die ook tobben met dit middenrifbreuk-probleem. Dat neemt jouw en mijn probleem niet weg… maar toch, je staat er niet alleen in. Blijf zoeken, ik ga bijvoorbeeld een cursus mindfulness volgen om hiermee om te kunnen gaan. Ik wens je sterkte en ga ervoor… Iedere keer weer opnieuw… Ik word er ook niet blij van, maar ik voel me sterk ondanks alles. Ik ben 65 jaar en sta volop in het leven. De middenrifbreuk belemmert mij ook, maar ik vind een weg om ermee te leven. Wens jou dit ook… Groet, Annemarie
Eric
16 augustus 2017Dag Tim, Waarschijnlijk is het een ontsteking van je slokdarm en zou deze behandeld moeten worden. Hierdoor kunnen bloedvaten rond je middenrif samentrekken, waardoor de bloedtoevoer naar je hersenen tijdelijk minder is, waardoor je licht in je hoofd wordt en zelfs flauw kunt vallen.
Ed
8 juni 2017Bij mij is een middenrifbreuk geconstateerd. En een ontsteking aan het onderste gedeelte van de slokdarm. Gradatie 2 (loopt van 1 tot 4, waarbij 4 het ergst is). Nu slik in Maagzuurremmers. Maar voel me zo moe en slaperig. Niet normaal meer. Kan ik na 1 week al magnesiumtekort hebben? Waarom zo moe en slaperig?
Paul
8 juni 2017Een middenrifbreuk waarbij een stuk van de maag of darm uitpuilt, kan er in theorie voor zorgen dat bepaalde vitamines en macromineralen, sporenelementen en bouwstoffen niet goed worden opgenomen. Magnesium is een voorbeeld hiervan, maar een opnamestoornis van vitamine B12, vitamine D, vitamine B11, ijzer, calcium, zink en/of eiwitten is ook een optie. Het is dan ook heel lastig om zomaar 1-2-3 de oorzaak van zulke vermoeidheidsklachten aan te wijzen. Over –al dan niet aan een middenrifbreuk gerelateerde– vermoeidheidsproblematiek kun je desgewenst meer lezen in dit artikel:
Ed
8 juni 2017Dank je voor je reactie. Maar het tekort aan iets kan niet komen van een weekje Maagzuurremmers? Wellicht een bijwerking?
Paul
8 juni 2017Jawel, ook gebruik van maagzuurremmers kan de opname en omzetting van bepaalde micronutriënten en macronutriënten negatief beïnvloeden. Inderdaad magnesium! Maar denk ook eens aan vitamine B12 en ijzer. De vraag is echter of er daadwerkelijk sprake is van een dergelijk tekort. En mocht er sprake blijken te zijn van een tekort, dan blijft de vraag of dit tekort wordt veroorzaakt door de maagzuurremmers, door de middenrifbreuk of toch door een andere factor. En de oorzaak is van je vermoeidheidsklachten hoeft hier niet eens per definitie aan gerelateerd te zijn… Het is al met al onmogelijk om zomaar 1-2-3 een eenduidig antwoord te geven op je vraag. Bloedonderzoek (naar vitamine B12-tekort , magnesiumtekort, ijzergebrek, vitamine D-tekort e.a.) zou een aangewezen eerste stap kunnen zijn… Zolang je niet zeker weet of er daadwerkelijk sprake is van een tekort aan magnesium kun je slechts naar de onderliggende oorzaak van je vermoeidheidsklachten gissen… Zie eventueel ook:
Annemarie
12 juli 2017ik ben gestopt met die maagzuurremmers… teveel bijwerkingen. Aan vitaminen gebruik ik B12 multivitaminen en probiotica… Magnesiumvlokken neem ik 3 keer per week een voetenbad mee, verkrijgbaar bij De Tuinen en Vitaminenstore… een voetenbad hiermee zorgt voor een directe opname.
Gre
31 mei 2017Mijn maag puilt uit als ik hoest of nies. De breuk is nu groter dan mijn hand en moet hem terug drukken als ik hoest of nies. Ik ben dan bang dat de maag dan knapt. Nu heb ik 2 jaar geleden een mat gekregen (de hechting is 17 centimeter groot) waarna de uitpuiling wel wat kleiner was. Maar na de eerste goede verkoudheid is die nog groter dan voor de operatie. Mijn vraag is, is dit ook een middenrifbreuk of wat anders? Is hier nog wat tegen te doen. Mijn huisarts dacht van niet. Ik zelf vind het eng ben bang dat er iets knapt of uitpuilt. De uitpuiling zit precies onder borstbeen in het midden. Wie kan mij zeggen wat er gebeurd als je hier mee doorloopt? Heb niet erg veel pijn, gebruik 40mg Nexium (esomeprazol).
Paul
2 juni 2017Je kunt een breuk op twee manieren omschrijven: vanuit het oogpunt van de breukpoort of vanuit het oogpunt van de breukzak. Wat jij beschrijft is zowel een maagbreuk als een middenrifbreuk… Een maagbreuk omdat de maag hetgeen is wat doorbreekt… Een middenrifbreuk omdat de uitpuiling via een gat in het middenrif plaatsvindt. Of hier nog iets aan te doen is, is volledig afhankelijk van de exacte situatie. Die zal in kaart moeten worden gebracht via foto’s, scans of kijkonderzoek. En wat de gevolgen zijn is vooraf niet te voorspellen. Eventuele complicaties zijn afhankelijk van allerlei (grotendeels toekomstige en onvoorspelbare) factoren: A. Is er sprake van een rolbreuk of van een glijbreuk? B. Gaat de breukpoort nog verder uitscheuren?; C. Gaat er draaiing van organen plaatsvinden?; D. Gaat de maag zodanig ver uitpuilen dat deze zijn kritieke functies niet meer naar behoren kan uitoefenen?; E. Gaan andere organen in de verdrukking komen? Het is aan je arts om hier antwoord op te geven of om je door te verwijzen naar iemand die deze vragen kan beantwoorden. Kun je wellicht de arts contacteren die destijds het matje heeft geplaatst?
Anne
19 april 2017Ik heb sinds nu denk ik een jaar af en toe in een kleine tijd heel vaak pijn onder mijn borst in t midden, en af en toe heel weinig. Deze pijn is totaal niet leuk en doet erg veel pijn, het zorgt ervoor dat ik gewoon 4/5 uur niets kan doen door de pijn. Ik ben nu zelf 15 jaar en zit in mijn examenjaar van school en dit wekt bij mij toch wel zenuwen op want ik wil graag gewoon fit zijn voor mijn examen. Graag hoor ik graag of iemand hier tips over heeft wat ik hiermee kan gaan doen, want het is totaal niet fijn!!!
Paul
20 april 2017Ben je met deze borstklachten al eens langs de huisarts gegaan? In theorie zou er van alles aan de hand kunnen zijn… Van een galblaasontsteking tot alvleesklierklachten tot maagproblemen tot een ontstoken tussenribspier tot groeipijn… Zie desgewenst ook (de honderden reacties onder) de volgende artikels:
Sterkte en groeten, Paul
Johan
28 maart 2017Ik heb sinds een tweetal weken een vervelende zeurende pijn linksonder mijn ribbenkast (gezien vanaf mezelf). Op frequente basis krijg ik daarbij steken naar mijn maag toe. Ik heb eveneens uitstralingen naar mijn rug die eveneens op regelmatige basis verkrampt. Kan het hier om een middenrifbreuk gaan? Alvast bedankt voor jullie antwoorden.
Paul
28 maart 2017Ja, in theorie zou er best weleens sprake kunnen zijn van een middenrifbreuk, maar er zou net zo goed iets anders aan de hand kunnen zijn, bijvoorbeeld een ontsteking (galblaasontsteking, alvleesklierontsteking of galwegontsteking) door een vastzittende galsteen. Of een tussenribspierontsteking… Zie eventueel ook de volgende artikels:
Ben je al eens met deze klachten langs de huisarts geweest?
Henny
10 maart 2017Ik heb ook een middenrifbreukje en heb jarenlang omeprazol geslikt tegen maagpijn, hoewel het nauwelijks hielp. Om van een bepaalde vorm van eczeem (dermatitis herpetiformis) af te komen ben ik 15 jaar geleden glutenvrij gaan eten. Een bijkomend effect bleek te zijn dat mijn maagpijn verdween en dat de medicijnen de deur uit konden! Ik lees veel reacties met ‘hopeloze’ pijnklachten. Misschien dat zij baat kunnen hebben bij deze tip.
Mariette
5 maart 2017Zit een breuk altijd in het midden? Ik heb zelf namelijk al geruime tijd last aan de rechterkant, net rechtsonder mijn borst. Als ik me naar rechts draai en vooral als ik daarbij ook buk. (Bv als ik mijn teennagels knip) dan lijkt het of er iets ergens tussendoor wipt en dat is pijnlijk en dat iets moet ik dan terugduwen. Ik heb dat al eens tegen mijn huisarts gezegd omdat ik dacht dat het mijn galstenen waren die dan even klem zaten. Maar hij zei dat dat andere klachten geeft en ging er verder niet op in. Nu loop ik al een maand of 2 te hoesten en heb ik sinds vrijdag een constante pijn. Ik vraag me af of je dus links of rechts ook een gat in je diafragma kunt krijgen. Heb geen last van zuurbranden of reflux. Ik heb wel overgewicht, ben 64 en heb vaak niesbuien.
Paul
6 maart 2017Nee, een middenrifbreuk zit niet altijd in het midden van het middenrif. Men onderscheidt o.a. een centrale hiatus hernia, een (posterolaterale) Bochdalek hernia, een Morgagni hernia, et cetera. Waar in het middenrif een breuk optreedt, is veelal afhankelijk van de onderliggende oorzaak: congenitaal (door aangeboren afwijking), iatrogeen (door operatie), traumatisch (door ongeval), et cetera. Uit je reactie leid ik af dat je er alles behalve zeker van bent dat er überhaupt sprake is van een middenrifbreuk en dat je een verleden hebt met galstenen… Wellicht is er inderdaad sprake van galstenen, een tussenribspierontsteking of een totaal andersoortig probleem. Zie eventueel ook:
Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul
Eveline
31 mei 2017Vier jaar geleden kreeg ik na een longontsteking een controlefoto. De dag erna werd ik gebeld door de huisarts dat ik direct naar de longarts moest en niet alleen mocht komen. Grote schrik dus. En terecht. Een bal van ongeveer 5 centimeter zat in mijn rechter long. Ik heb een MRI-scan gehad, een longscopie / bronchoscopie een PET-scan, et cetera. Het leek geen kanker omdat het mooi rond was, maar zeker weten deden ze ’t niet. Ik mocht na een halfjaar terugkomen voor foto’s om te kijken of het gegroeid was of een operatie waarbij ze zouden kijken wat het was en eventueel het onderste deel van mijn rechter long zouden verwijderen (longen bestaan uit 3 delen weet ik nu). Ik koos voor de operatie die 5 uur zou duren. Binnen een uur na start van de operatie werd mijn man al gebeld dat de operatie niet nodig was. Tijdens de laparoscopie bleek ik een breuk in mijn middenrif te hebben waar de lever doorheen plopte. Voor mij dus een geweldige afloop. Ik heb er verder geen last van. Af en toe ben ik benauwd, maar of dat daardoor komt, weet ik natuurlijk niet zeker…
Marinet
12 februari 2017Ook ik ben geopereerd aan een hernia diafragmatica. Flinke klachten al jarenlang tot er onderzoek werd gedaan. Bleek mijn maag bijna helemaal in mijn borstholte te liggen. Werd naar het MMC in Veldhoven gestuurd. Dr. Luijten was hier goed mee bekend. Uiteindelijk geopereerd klachten verdwenen. Alleen hield ik pijn over die niet weg wilde gaan. Pijn rond het middenrif en in mijn schouder. Dat is de nervus vagus. Nog twee keer geopereerd en de derde operatie geeft Dr. Luijten besloten dat hij de band gemaakt van de maag een stuk zou ontmantelen. Hopende dat dan de pijn weg zou zijn. Helaas niet het geval. Bleef veel pijn houden en slikte inmiddels Palexia. Heb nog twee PRF behandelingen bij de pijnpoli gehad. Leek even te helpen maar er bleef altijd pijn over.. Uiteindelijk naar professor Broeders in het Meander voor een second opinion. Hij zag weer een flinke middenrifbreuk en verschuiving van mijn maag. Ik had ook weer veel laste van zuur en oprispingen. In september 2016 wederom geopereerd en uiteindelijk twee weken ziekenhuis omdat de pijn heftig was en nog is. Heb een revalidatietraject gelopen bij Ciran om te leren omgaan met pijn. Nu weer volledig aan de slag met veel pijn. Veel last van boeren en winderigheid. Waarschijnlijk zenuwschade door de vele operaties. Pijn is niet weg kan wel weer normaal eten. Niet te vet en veel maar dat is aan te passen. Blijf dwars zitten met de pijn die voor iedereen onverklaarbaar is. Zelfs professor Broeders was oprecht geraakt dat hij niet de pijn had kunnen wegnemen. Nu mijn weg vinden in de pijn en dat is de ene dag makkelijker dan de andere dag. Ik zoek nu naar alternatieve therapieën die me kunnen helpen de pijn te verminderen. Maar dat zal niet makkelijk worden. De pijnpoli in het MMC Veldhoven heeft ook geen oplossingen meer behalve pijnstillers (Palexia: tapentadol) dus.
Monique Tol
16 februari 2017Een kennis van mij had soortgelijke klachten. Is naar de Obesitas Kliniek in Beverwijk gegaan. Daar hebben ze een sleeve geplaatst… nu is ze eindelijk pijnvrij. Maar jij bent haar niet. Ik ben ook geen arts. Maar ik geloof dat ze 12 operatie aan de maag heeft gehad allemaal i.v.m. middenrifbreuken. Succes!
Abdelhakim
16 juni 2017Ik vroeg me af want ik heb deze klachten ook heb echt van alles gedaan ook een operatie voor de middenbreuk reflux maar alles lijkt voor niks gedaan ik voel gewoon weer een brok in me keel en een soort gevoel als of ik moet braken kotsen en mijn keel en lucht wegen krijg het benauwd en misselijk heb geen idee hoe het komt het is alleen weg wanneer ik eens een prednison of antibiotica in neem heb ook slijm in voor holte en neus poliepen ik zelf denk dat het ook een rol speelt al je ooit een oorzaak vindt hoor ik van je en wederzijds als ik iets vindt want onze leven gaat hier van af ik kan niet meer eens de leuke dingen doen met de kinderen werk op gezegd alles wat ik zo graag wil
Teun
11 december 2016Bij mij is zo’n 15 jaar geleden geconstateerd dat het klepje tussen mijn middenrif en maag niet goed functioneert. Door middel van medicijnen ben ik daarna de jaren erna vrij pijnloos doorgekomen en op den duur ook gestopt met innamme van medicijnen waarna ik ook weinig last heb ondervonden. Echter, sinds begin van dit jaar heeft alles ineens een vrij drastische wending genomen, en wordt ik geteisterd door perioden met hevige pijnen in maag / slokdarm gebied. Vrij regelmatig gevoeld dat ik “in de brand” sta. Uitstraling naar m’n rug en soms extreme tintelingen op en tussen m’n schouderbladen alsof ik onder stroom sta. Tevens in slechte perioden enorme hoofdpijnen met een bijna op slot schietend hoofd bij heen en weer gaan. Slik Pantaprazol (2x 40mg) Ranitidine (1x 300mg), maar kom er niet definitief van af. Heb perioden van een paar dagen dat ik nergens last van heb, maar dan voel ik het langzaam maar zeker weer opkomen met een periode die dramatisch is. Tevens dan ook last van enorme hoestbuien waarin ik het gevoel heb dat ik een “fluim” er moet uithoesten maar die er nooit uitkomt. Herkent iemand dit ook misschien?
Kitty
6 januari 2017Ik las alle reacties en kwam tot het conclusie dat er maar eigenlijk weinig aan een middenrifbreuk gedaan kan worden. Ikzelf heeft heilaarde gekocht en begin gebruikt want de 40mg omeprazol voel inderdaad of het niet meer help en werkt, maar weet nu nog steeds niet of het beter of erger is geworden. Ik heb er dagen bij wat echt alles die ik eten kwa voedsel, mij reflux en zuur geven, erg vervelend, vooral als zelfs water niet te drinken is. Maar als ik jullie reacties zo lezen dan is een operatie niet altijd de oplossing. Wel ben ik flink overgewicht, misschien moet ik dat maar eerder aanpakken. Ben wel blij om te zien dat ik niet het enigste ziel met deze klachten zijn. :-)
Frits
7 december 2016Beste mensen ik ben nog steeds wachtende op een operatie voor mijn middenrifbreuk. Ben een man van 27 jaar oud. En ik kijk er erg naar uit omdat de kwaliteit van mijn leven nu laag is. Veel pijn op de borst, benauwd, reflux klachten enz. Nou heb ik inmiddels op heel veel websites al van alles gelezen over die operatie. Maar zou graag wat willen horen van mensen waarbij deze operatie zeer geslaagd is geweest! Hoe ze het hebben ervaren, en wat de grote verbeteringen in het leven nu zijn. Alvast bedankt groetjes Frits
Paul
8 december 2016Het jammere van internet is dat mensen op zoek zijn naar antwoorden zolang zij problemen ervaren. Zodra een probleem is opgelost, eindigt de zoektocht en daarmee ook de stroom van reacties / berichtgevingen. Positieve ervaringsverhalen kom je dan ook zelden tegen, wat tot een vertekend beeld leidt. Mensen zullen hun zoektocht voortzetten en hun verhaal blijven doen indien hun klachten aanhouden na een operatie, dus als een operatie mislukt of niet volledig slaagt… Maar wanneer een operatie slaagt, gaat men logischerwijs verder met leukere dingen, waardoor je als internetgebruiker hoofdzakelijk verhalen met een negatieve afloop tegenkomt… Ik hoop van harte dat je oproep positieve ervaringsverhalen uitlokt, maar ik ben bang dat de doelgroep van deze pagina grotendeels bestaat uit ‘zoekende’ lotgenoten… Sterkte, Frits!
Ine
13 december 2016Hallo, ik ben 7 september j.l. geopereerd door dr. Smulders in het Catharinaziekenhuis in Eindhoven. Tot volle tevredenheid! Beetje moeizaam wat eten betreft in de beginperiode, maar heb me prima aan de voorschriften gehouden… Beginnen met vloeibaar, pureren en langzaam weer opbouwen!!! Gaat prima. Heb geen klachten meer. Wel 7 kilo afgevallen, maar dat is dan voor mij mooi meegenomen…
johan
21 december 2016Ik ben twintig jaar geleden geopereerd nou ik kan niet meer gewoon eten en nooit meer uit eten gaan ik ben aan een breuk in mijn boven middenrif geholpen en nu kan ik mijn levens lang geen vast voedsel meer eten wat nu het HagaZiekenhuis is.
Hans Kloosterman
25 december 2016Heb zelf deze middenrifbreuk-operatie midden september 2016 gehad en de klachten zijn wel verminderd maar nog lang niet over. Volgende week weer afspraak met chirurg en vragen of hij nog een keer de operatie wil doen namelijk de breuk is nog 2 cm groot.
Sebastian
7 januari 2017Ik ben vorige maand geopereerd geweest wegens reflux klachten, de operatie werd uitgevoerd in UZ Leuven, in Leuven hebben ze veel ervaring op dit gebied. Mijn toupet operatie duurde ongeveer 1 uur. 2 dagen erna ging ik al naar huis, de eerste paar dagen was ik vermoeid maar daarna ging het steeds beter. Na 3 weken kon ik weer alles eten. Ik ben blij dat ik de operatie heb laten uitvoeren en het viel allemaal reuze mee. Tip wat ik kan meegeven, kies een ziekenhuis maar ze veel van dit soort operaties uitvoeren!
Frits
12 maart 2017Ik zal worden geopereerd in het Alrijne ziekenhuis in Leiden of Leiderdorp door meneer W.E. Hueting. Hij heeft mij verteld dat hij deze operatie vrij vaak heeft gedaan. Maar hoe kan ik nou weten waar ze deze operatie vaak uitvoeren? Kan natuurlijk niet overal een afspraak gaan maken. Heb al vaak gebeld naar het Alrijne ziekenhuis, maar er agaat nog steeds geen datum vast voor mijn operatie. Die ik nog steeds wil doen omdat de klachten alleen maar toenemen.
Paul
13 maart 2017Ziekenhuizen weten precies hoe vaak een bepaalde operatie wordt uitgevoerd door een bepaalde gastro-intestinaal chirurg. Je kan dus een ziekenhuis bellen, vragen of er een chirurg werkzaam is die veel ervaring heeft op gebied van een middenrifbreukoperatie en hoe vaak diegene de betreffende operatie heeft uitgevoerd. (bron + bron + bron + bron) Natuurlijk kan het zo zijn dat men niet direct het antwoord voorhanden heeft en ernaar moet zoeken, maar het lijkt me dat een gemotiveerd ziekenhuismedewerker in staat moet zijn om deze vraag te beantwoorden.
Frits
13 maart 2017Bedankt Paul voor je reactie. Ik heb 1 mei een afspraak staan voor pre-operatieve screening dus er is eindelijk een beetje vooruitgang. Het vreemde is dat ik al vaak gebeld heb voor een datum, maar ze kunnen daar geen antwoord opgeven vanwege dat ze een planning maken van 6 weken of zo. Ik weet dat de chirurg die mij gaat opereren de enige is in het Alrijne ziekenhuis die deze operatie doet. Hij heeft mij verteld dat hij dit vaak doet dus daar ga ik vanuit. Heb gelukkig ook op een andere website gelezen over een andere patiënt die bij hem is geweest voor een middenrifbreukoperatie. En die voelt zich weer als herboren haha en daar ga ik ook voor! Kan niet wachten om weer gezond door het leven te gaan.
Nicole
20 april 2017Beste Frits, ik heb net 2 weken geleden een reconstructie van mijn middenrif gehad. Ik had hevige pijnaanvallen achter het borstbeen richting rug. Maag-echoscopie en CT-scan lieten een flinke hernia diafragmatica zien. Na 7 nachtelijke bezoeken aan de spoedpost is er geopereerd. Mijn maag lag volledig in mijn borstholte. Dr. Bosker van het Deventer Ziekenhuis heeft me geopereerd en 2 dagen later naar huis. Heb amper pijn gehad en mag na 16 dagen weer gewoon eten en alles weer doen. Middenrifbreukoperatie was laparoscopisch en is mij 100% meegevallen!
Conny
24 mei 2017Hoi Frits. Ik heb een middenrifbreuk operatie gehad afgelopen september. Mijn maag was grotendeels in mijn borstkas gepiept. Heb veel baat gehad bij de operatie. Herstel ging vrij snel en na twee weken vloeibaar eten weer langzaam vast voedsel gaan eten. Niet van de Omeprazol af maar daar heb ik verder geen problemen mee. De operatie viel reuze mee. Ik wens je veel beterschap!
patricia
28 november 2016Op dit moment ligt mijn man in het ziekenhuis, met hevige pijn. 3 jaar geleden werd er al een flinke middenrifbreuk geconstateerd, via een maagonderzoek heeft daar toen medicatie voor gekregen die hij dagelijks 2 keer slikt. Nu hebben ze foto’s gemaakt en zeggen dat er van een middenrifbreuk niets te zien is, beetje raar. En gaan er nu vanuit dat het een acute maagontsteking is. Mijn vraag kan een middenrifbreuk zomaar genezen als je gewoon alle tijd altijd er last van heb, vind het een beetje vreemd namelijk.
Rosalie
19 november 2016Ik ben 8 januari aan een gat in het middenrif geholpen. Nu heb ik weer zoveel last. Ik moet nu weer geholpen worden er zit weer een gat, en mijn maag is weer naar boven aan het kruipen heeft iemand dit ook al meegemaakt? Rosalie
Paul
20 november 2016Recidiverende middenrifbreuken zijn helaas niet ongebruikelijk. :( Een gedichte breuk in het middenrif is en blijft namelijk een zwakke plek waar in het dagelijks leven behoorlijk wat druk op kan komen te staan. Heel veel sterkte toegewenst met de herstel-operatie!
Ine
20 november 2016Bij mij is er een kunststof matje geplaatst, waar ik overigens niet zó blij mee ben. Risico op scheuren wordt hierdoor minder!
Gerry
24 november 2016Mijn man heeft al twee keer een middenrifbreukoperatie ondergaan in 2010 en 2011 en op dit moment ligt hij weer in het ziekenhuis omdat hij al vier weken pijn nabij het middenrif had. Na onderzoek blijkt dat hij weer zal moeten worden geopereerd aan zijn middenrif. Hier wordt je echt niet vrolijk van. Mijn man is 74 jaar en ik maak me ernstig zorgen.
Kitty
16 december 2016Ik ben afgelopen voorjaar geopereerd aan een middenrifbreuk. Vond het nog best een heftige ingreep en de herstelperiode was ook zwaar. Ben bang dat ik nu opnieuw een middenrifbreuk heb want alle klachten komen weer terug. Ik ben ongeveer 15 kilo te zwaar en ga eerst dit proberen kwijt te raken want dit kan de oorzaak wel eens zijn van de breuk .Zo akelig als ik weer een operatie hieraan moet ondergaan. Hoop dat afvallen lukt en dat dan m.n klachten verminderen.
Maud
30 oktober 2016Heb een hele grote middenrifbreuk zelfs stukje darm omhoog gekomen wie kan mij hierover meer vertellen? Komt zelden voor zei arts wat moet ik nu doen? Is dit gevaarlijk?
Ine
14 november 2016Ben hier op 7 september jl. aan geopereerd in Catharina ziekenhuis , Eindhoven . Op wat restklachtjes na … zeer tevreden . Goed een scheur van 8 centimeter in t middenrif.
Frits
10 oktober 2016Goedendag ik ben Frits man van 26 jaar en heb ook een middenrifbreuk. Ik heb de afgelopen weken alle onderzoeken gehad die je maar kan bedenken. Ben nu wachtende voor een operatie. Bij mij bestaan de klachten uit veel pijn op de borst, benauwd zijn, en de bekende reflux klachten. Ik slik al 2 maal per dag omeprazol maar die doen helaas niet al te veel meer. Maar goed hier mijn vraag ik loop nu al meer dan een week met een brok in me keel ook wel globes gevoel genoemd dacht ik. Dit komt door het maagzuur heb geen last van stress. Is er iets wat dit gevoel kan verminderen of kan wegnemen? Kan er bijna niet door slapen en begint echt heel me dag in te nemen. Alvast bedankt M.v.g. Frits
JJ
10 december 2016Omeprazol dosis verhogen en je etenspatroon veranderen! Minder stress kan ook helpen. Zoek een natuur arts die gespecialiseerd is in darm en maag. Ik heb al sinds mijn geboorte een hiatus hernia.
Sebastian
7 januari 2017Mijn tip stap over naar Nexium 40mg en neem ook Zantac 300 mg.. na een paar dagen gaan de klachten weg. Nexium 40mg is het sterkste middel. Veel beter dan omeprazol. Nexium 40mg is te verkrijgen via de specialist. 20 mg via de huisarts. Ik heb ook pantoprazol gehad 40mg en deze hielp niet!
Eric Van Damme
16 februari 2017Beste Frits, Ben ook al twee keer geopereerd aan mijn maag (Nissen-operatie waarbij dus een kraagje rond de maagpoortspier wordt gelegd). Na tien jaar moest die wel ongedaan gemaakt worden wegens het ontstaan van een dubbele luchtbel in de maag wat erg veel pijn deed. Nu is de hiatus-hernia helemaal terug; Het probleem met Omeprazol is wel dat het weinige maagzuur in de maag een fout signaal afgeeft waardoor de maagpoort blijft openstaan. Juist bij voldoende maagzuur sluit de maagpoort beter. Het gevolg is dat het weinige aanwezige maagzuur toch opstijgt en de slokdarm begint te irriteren met oprispingen, hoesten, benauwdheid tot gevolg. Voor mensen met een slecht werkende maagpoort (of middenrifhernia) is Omeprazol niet echt een wondermiddel. Wat ik probeer te doen is een korte kuur Omeprazol bij maagontsteking / slokdarmontsteking van vier weken waarna ik een tijdje stop. Wel neem ik na elke maaltijd een tabletje of slokje Gaviscon en zeker als ik ga slapen. Hoofdeinde 15 graden hoger zetten. Irritatie in de maag en darmen kan ook tot gespannenheid leiden van maag en slokdarm en darmen. Dat kan goed verholpen worden met druppeltjes Sedinal die heel het spijsverteringsstelsel wonderbaarlijk tot rust brengen. Er zijn ook tabletjes van: Sedistress. Het is een plantenmiddel (Passiflora) en alles is vrij verkrijgbaar in de apotheek. Iberogast (vooral kamilleplant) is dan weer goed om je spijsvertering te helpen en ook Antimetil in tabletjes (gember) Kamillethee heeft ook een zeer kalmerende werking. Verder kan ik je bij krampen in ingewanden en maag ook Norit aanbevelen (actieve koolstof). Het is gitzwart en je moet het kauwen, niet inslikken opdat het echt goed zou werken – vijf tot acht tabletjes per keer – maar een halfuurtje later merk je al een deugddoend effect en het is totaal onschadelijk. Vermijd brood, sterke drank, koffie, wijn want die zorgen voor een sterke zuuropstoot, maar probeer bijvoorbeeld eens het bier Duvel te drinken. Het heeft een heel ontspannende werking omdat het heel sterk gehopt is. Hop is heel bitter, maar zeer goed voor de maag. Probeer het een en ander uit en laat me dan maar iets weten. Succes!
Ursula
6 oktober 2016Beste Monique, Ik reageerde n.a.v. een bericht van Annie, ik heb gelukkig geen galstenen dit is met een echo onderzocht van de hele buik. Ik heb een Sliding maaghernia… Sinds 2013 erge last en d.m.v. gastroscopie vastgesteld. Ik heb al meerdere forums bezocht en heel veel ingelezen over deze nare middenrifbreuk. Ik heb sterk het vermoeden dat het is ontstaan na zwangerschap dat de boel is uitgerekt zeg maar en wat hoogstwaarschijnlijk al een zwakke plek was. Voor mijn zwangerschap nooit last gehad… Ik ben sindsdien erg beroerd, het gaat ene keer even goed maar kan niet zonder medicijnen en die blijken allemaal niet te werken en tevens wordt ik er erg beroerd van alle maagzuurremmers. Ik ben nu eigenlijk al zover dat ik liever morgen geopereerd wordt, want ik kan niet meer optimaal functioneren, laat staan genieten van het leven, het beïnvloed mijn hele leven en alle pijnlijke symptomen wil ik niet mee blijven rondlopen en ik hoop dat ze mij kunnen opereren. Ik wordt er moedeloos van en mijn omgeving snapt er ook niks van (weinig begrip van mensen). Ik weet al een chirurg, maar of hij mij wil opereren daar moet ik nu werk van maken. En zal ongetwijfeld weer eerst onderzoeken krijgen.
Thea
4 oktober 2016Bij mij is vorige week een middenrifbreuk geconstateerd, wat mij veel pijn en slapeloze nachten heeft opgeleverd. Het gaat inmiddels wel wat beter, gelukkig. Nu is mijn vraag: hoelang duurt het voordat je helemaal hersteld bent en “alles” weer kan.
Paul
4 oktober 2016Afhankelijk van de aard, ernst en omvang van een middenrifbreuk is het helemaal niet vanzelfsprekend dat deze uit zichzelf herstelt / geneest… In sommige gevallen is een middenrifoperatie nodig voor volledige genezing / volledig herstel. Een tijdsbestek valt dus niet te geven…
Ine
20 september 2016Heb 7 september nissen operatie gehad, heel voorspoedig gegaan. Nu 2 weken vloeibaar achter de rug en mag nu overgaan op gepureerd voedsel. Heeft iemand hier goede tips voor… ziekenhuis minimaal.
Syl
30 september 2016Alle mogelijke voeding pureren en aanmaken met bouillon. In de ochtend Brinta of andere pap. Lekker veel vla, toetjes etc. Krijg je het niet aangegeven, dan kun je ook drinkvoeding krijgen via de huisarts. Sterkte!
Roos
1 oktober 2016Dag Inne, Ten eerste hoop ik dat het voorspoedig met je gaat. Mocht je het leuk vinden om persoonlijk contact te hebben kun je me mailen. Ik denk ook de Nissen operatie te moeten ondergaan. Ik ben dol op vloeibaar voedsel, misschien kan ik je tips geven. Groet, Roos
Annie
1 september 2016Hallo, ik heb al de berichtjes hier gelezen en vond het erg interessant en herken veel problemen. Ik zelf heb ook een middenrifbreuk met alle gevolgen van dien. Ik slik al jaren Rabeprazol (pariet) eerst alleen in de ochtend nu noodgedwongen ook ’s avonds. Dus nu 2x 20 mg. Verders eet ik maar kleine beetjes tegelijk en niet te vet. Geen zwaar eten zoals stampotten met jus
en geen uien. Geen koffie, soms een cappuccino, geen alcohol. Ik heb een darmonderzoek, maagonderzoek en echo gehad. Wat ik mij afvraag kunnen ze met een echo zeker uitsluiten dat je geen galstenen hebt? Of moet je daar een MRI scan voor laten doen. Verder heb ik veel rugpijn, weet soms niet hoe ik moet zitten. En pijn rondom de maag en soms ondanks de medicatie toch nog zuurbranden, of een zure mond. Heel erg vervelend als dit zo je verdere leven moet doorgaan. Wens iedereen met middenrifbreuken ook veel sterkte!
Monique
4 september 2016Herken al deze symptomen, bij mij was er in 2011 een maagonderzoek gedaan waar een middenrifbreuk uitkwam, maar door de huisarts niks mee werd gedaan ik had hier ook niet hevig last van toen. Nu al een paar jaar hevige maagpijn en veel overgeven waardoor ik veel afval. Nu gaf de huisarts me eerst omeprazol? Maar dit werkte niet nu weer ranitidine en hiermee was ik ochtend ook nog steeds misselijk en pijn op me borst heb er nu ook nog Antagel bij gekregen voor je maagslijmvlies? Begreep ik maar merk er niet veel van. Ik hoop dat er toch iets beters is waardoor ik weer normaal de dingen kan doen. Ja koffie kan ik ook niet drinken na 20 minuten hevige kramp en misselijk. Weet er nog iemand welke voedingsmiddelen dit nog meer kan beïnvloeden wensen iedereen sterkte met dit probleem!
mieke
15 september 2016beste Paul, bij mij werd in 2008 een nissen uitgevoerd. onmiddellijk nadien had ik slikklachten en bleef het voedsel dikwijls staan. ook ben ik vaak misselijk en moet slokdarm braken. in 2010 begon ik zwaar te hoesten en dit heeft niet ophouden, heel de dag door maar vooral bij het eten, en ’s nachts. ook heb ik sinds 2 jaar extreme bloeddrukschommelingen: van 60 op 40 in de voormiddag naar 220 op 150 ’s avonds.
momenteel ben ik in behandeling bij een professor gespecialiseerd in darm en maag, die, door een slokdarm manometrie, gezien heeft dat de slokdarm bijna niet meer functioneert en het voedsel dus in de slokdarm blijft staan. kan dat het hoesten veroorzaken? en kan het hoesten de hoge bloeddruk veroorzaken? hij wil nu de slokdarm een paar keer dilateren. wat denkt u daarvan? zou het niet beter zijn onmiddellijk een heroperatie te doen: namelijk de kraag van 360 naar 270 terug te brengen? een slokdarm die niet meer werkt, is dat geen achalasie? is achalasie een onafhankelijke ziekte of kan die gekomen zijn door het niet meer werken van de slokdarm die op haar beurt niet meer werkt door de te kleine opening in de kraag die ze gemaakt hebben tijdens de nissen? ik hoop dat je me antwoordt. ik ben wanhopig, buiten raad… héél erg dank bij voorbaat. Mieke
Ursula
27 september 2016@ Annie, Betreffende Galstenen, bij mij hebben ze met een echo de hele buik onderzocht en met name op galstenen, ik heb geen galstenen gelukkig. Ik slik niet trouw mijn medicijn Ranitidine, eigenlijk moet ik het ook smorgens en S avonds innemen. Soms voel ik mij echt heel goed en dan is het weer mis dan krijg ik weer een aanval zo’n knagend gevoel tot aan de keel. Ik heb dan of iets gegeten wat mijn maag niet trekt? Ik hou van koffie en drink dit nog wel met warme melk. Gekruid eten kan ik niet , chocola, koek, gebak, chips en alles wat maar vet is moet ik laten staan alhoewel ik soms gewoon iets lekkers neem omdat ik het niet kan laten. Ik drink geen alcohol, kortom mag eigenlijk niks. :-( Ik ben slank en heb geen overgewicht. Nu heb ik weer zo’n aanval en kan zo gewoon niet functioneren, ik heb al lange tijd geen werk en zorg als alleenstaande moeder voor mijn dochter van 5. Ik wil heel graag weer aan de slag maar met deze kwaal maakt alles heel erg lastig. Nu ik weer een aanval heb denk ik laat mij maar opereren want dit is geen doen en houden aan, zo’n rotgevoel en het maakt mij ook bang. Wie kan mij vertellen wanneer ze dan wel opereren? Doen ze dit pas als de breuk enorm is? Moet dat een aantal cm zijn, de opening? Waarom kunnen ze mij niet gewoon opereren en die breuk herstellen??? Hoor graag een reactie van mensen die met succes geopereerd zijn. Alvast bedankt, en iedereen veel sterke met deze aandoening die middenrifbreuk heet, want het wordt zeker onderschat door veel mensen!
monique
5 oktober 2016Beste Ursula, Mijn moeder heeft last van galstenen gehad, ze had toen pijn op haar borst, is toen in het ziekenhuis opgenomen en daar is ze eraan geopereerd. Ik heb al van af 2011 een middenrifbreuk, maar er nooit wat voor gehad. Twee maanden geleden kreeg ik ook last van zuuroprispingen en pijn in me maag. Kon ook weinig dingen eten, heb toen verschillende maagzuurremmers gehad. Nu bij een MDL-arts pantoprazol gekregen en het is nu wel beter. Let wel op wat ik eten kan. Vrijdag heb ik een gastroscopie en hoop ik meer te weten. veel sterkte.
Ursula
30 augustus 2016Ook ik heb een (sliding) maaghernia, in 2014 is dit bevestigd dmv een maagonderzoek met slang, onderzoek met roesje laten doen en niks gemerkt. Ik heb er ook heel veel last van en slik zo nodig ranitidine… Omeprazol en andere middelen werd ik erg beroerd van. Ik neem de maagzuurremmer zo nodig en soms wel 2x daags. Ik moet erg op mijn eten letten, soms eet ik wel iets waarvan ik weet dat ik last ga krijgen, heel lastig als je van lekker eten houd. Ik ben ook al in het Meander Ziekenhuis geweest en weet dat daar een hele goede chirurg genaamd Dr. Broeders deze kwaal met veel succes opereert. Ik heb alleen een gesprek gehad met een assistente daar en heb eigenlijk de boek laten bezinken omdat ze niet heel gauw opereren omdat er ook nadelen aan kunnen zitten om dit te opereren en dit maakt mij angstig. Ik heb besloten om het voorlopig met medicijnen onder controle te houden maar de pijn is verschrikkelijk weet er alles van en het beïnvloed je hele functioneren. Met vlagen gaat het een tijd goed en dan komt de pijn weer. Ik heb het idee dat de maaghernia is ontstaan na mijn zwangerschap dat de boel is uitgerekt zeg maar bij mijn middenrif en hoogstwaarschijnlijk al een zwakke plek was, mijn dochter is in 2011 geboren en sindsdien heb ik er last van gekregen en moet ik leren leven met mijn sliding maaghernia. Misschien wil ik weer een maagonderzoek later en als ik mij zou laten opereren als dat überhaupt mogelijk is, dan wil ik dat ook dat Dr. Broeders mij opereert met die zogenaamde robot. Sterkte voor iedereen want het is een rotgevoel en waar je soms echt hopeloos van wordt, maagzuurremmers worden maar voorgeschreven terwijl dit niet de kwaal verhelpt.
Christien
24 augustus 2016Hallo, Graag wil ik mijn verhaal ook even kwijt, want ik erken zoveel van wat hier allemaal wordt beschreven. In 1989 ben ik geopereerd aan de maag i.v.m. een vernauwing aan de sluitspier van maag naar de darmen een zogeheten pylorushypertrofie / pylorusstenose. Daarbij heeft er een maagverminderende ingreep plaatsgevonden. Ze hebben de Nervus Vagus hierbij opgeofferd. Nu heb ik al enkele jaren klachten: oprispingen, kramp op borstbeen, diarree, misselijk, erge vermoeidheid enz. enz. enz. Na een Rotavirus in 2015 ben ik na een bezoek wederom een bezoek bij de huisarts doorgestuurd naar een MDL-specialist. Na vele onderzoeken blijkt dat ik een groot middenrifbreuk van 7 centimeter heb. De maag een deel doorheen zit, na bloedonderzoek is er geconstateerd een vitamine B12-tekort. De waarde was nog maar 95. Ben gestart verleden jaar september met injecties. Eerst een boost van 3 keer per week, 3 weken lang. Nu 1 keer in de 2 maanden. Verder durven de chirurgen niet meer te opereren. Bang dat er nog meer beschadigd wordt. Heb in overleg met de chirurg een second opinion gehad in het AMC. Ook zij delen de conclusie. Is iemand die mij adviezen kan geven? Nu is het motto: “er maar mee moeten leren leven”. Volledigheidshalve meld ik dat ik 60 jaar ben. Alvast bedankt voor het lezen en ik zie uit naar reacties.
theresia
1 augustus 2016Hallo met Theresia, ik ben ook blij dat deze site er is met allemaal dezelfde klachten als ik. ook ik heb al jaren last met hoesten nu al vijf jaar maar mijn hoesten blijft. soms minder maar dan weer meer maar dees jaar kreeg ik er iets bij overgeven en diarree tegelijk. eerst denkt men buikgriep maar soms 5 keer per maand dat vond ik raar en begon ik mij af te vragen als dat wel buikgriep is. en toe begon ik op te letten het begon zo met hoofdpijn een ganse dag en dan zo’n raar opborrelende reactie omhoog komend van mijn darmen naar maag en dan door mijn slokdarm en heel misselijk en hoesten en dan geef ik over en diarree. en dat hoesten is ook vervelend hoesten als ik lach als ik eet als ik sterke geuren van parfum en sigaretten riek. enige voordeel met dat hoesten is dat ik gestopt ben met roken al vijf jaar na 35 jaar rookster geweest. maar misschien hangt dat hoesten samen met die sinusoperatie sindsdien zijn mijn luchtwegen open en reageer ik daarop. dat overgeven is van een kleine slokdarmbreuk zeggen de dokters na maagonderzoek. en mijn spastisch colon en maag maar dat heb ik al zolang ik weet dat spastisch. ik heb nu ook een pompje tegen de hoest maar helpt niet maagzuurremmers helpen ook niet. nu probeer ik met mastica. nog afwachten ik wil gewoon een normaal leven zonder hoesten en overgeven niet meer medicamenten. grts aan allen.
Rianne
6 augustus 2016Hallo, Wie met een middenrifbreuk heeft er ademtherapie gevolgd en wat zijn je bevindingen? Refluxklachten kunnen verminderen door je eet- en leefpatroon aan te passen en door zo optimaal mogelijk je middenrif te gebruiken tijdens het ademen. Ben benieuwd naar jullie ervaringen…
B
15 juni 2016Heb al 7 jaar een hernia diafragmatica en ben het misselijke gedoe nu wel zat! Laatste 2 jaar is het erger geworden. Allerlei medicijnen gehad en niks helpt, 24 uur per dag misselijk zelf als je in bed lig, hoger liggen werkt niet bij mij voel de zuur omhoog komen zelf als ik zit. Nu zit ik te wachten op MDL afspraak. Middenrifbreuk beheerst mij leven, ben continue wakker om op te staan, omdat ik weer moet boeren! Ik heb het gevoel niet serieus genomen te worden door de artsen. Ze proppen je alleen maar vol met medicijnen! Ik wil gewoon dat ze het dicht maken, maar daar doen ze verdorie al moeilijk om!
Paul
16 juni 2016Beste B, Er lijkt (naast de middenrifbreuk) sprake te zijn van maagzuurreflux (maagpijn, maagkramp, zure oprispingen, zuurbranden e.a.)… Klopt dat? Welke medicijnen heb je tot nog toe precies geprobeerd, qua merknamen en/of werkzame stoffen? En heb je al eens een maagscopie ondergaan? Sterkte in elk geval! Groeten, Paul
Dia
19 juni 2016Heb je geprobeerd oetinger in te nemen. is een combinatie van natriumcarbonaat- kaliumcitraat – magnesiumcitraat en calsiumcitraat
Paul
20 juni 2016Beste Dia, Bedoel je de ‘Blutsalzkur’ c.q. ‘bloedzoutkuur’ van Ottinger? Of Oettinger bier? ;) Groeten, Paul
yvonne
19 juni 2016Heb onderzoeken gehad ook maagzuurmeting 24 uur. Volgende dag uitslag hoop ook dat ze niet weer met medicatie komen. Ben er klaar mee. Wat Moet ik doen als ze dat toch weer doen weet het niet meer.
Ellebellie
26 juni 2016Hee, Ik loop zelf al 4 jaar met problemen. Ik ben nu 20 jaar, heb een school jaar over moeten doen vanwege teveel afwezig zijn (door de pijn). Werk heb ik niet meer. Word telkens ontslagen door me ziek zijn. Ik ben einde raad. Ik ben vol gepropt met medicijnen, heel veel onderzoeken gehad. Er is een middenrifbreukje gevonden en een vertraagde maag. Dubbel problemen, een vertraagde maag zorgt ervoor dat je eten veel te lang in je maag blijft zitten. En dan die middenrif erbij… Ik ben bij verschillende ziekenhuizen geweest, niemand kan me verder helpen, niemand wil meer wat doen. Ik moet er maar leren leven. Dan word er gezegd ; ja het beïnvloed je leven toch niet, misselijkheid is niks. PARDON! ik ben het spuug en spuugzat. Voel me hartstikke down en weet niet meer wat ik moet met de middenrifbreuk. Mijn hoofdeinde staat al hoog, ik ontwijk frituur en pizza, ik slik pantazol 40 2x daags. Heeft iemand een idee? Informatie over middenrifbreukoperatie etc.? Gr. ellie
Ine
19 mei 2016Zijn er mensen die ervaring hebben met een zogenaamde Nissen-operatie (Nissen-fundoplicatie c.q. laparoscopische Anti-refluxchirurgie)? Ik heb een grote scheur (8cm) in middenrif en gedeelte van maag ligt in de borstholte. Heb veel last van misselijkheid, weinig zuurbranden, continu drukkend gevoel…
Alfons
25 mei 2016Ja mijn vrouw is daar 29 april 2016 aan geholpen. Ze had de halve maag ook in de borstholte liggen. Veel pijn en druk op de borst en veel last van maagzuur. Ze is er erg van opgeknapt en de klachten zijn weg. Wel heeft ze de tijd nodig om te herstellen. Net 3 weken vloeibaar / gemalen voedsel achter de rug. Buik nog wel gevoelig en ze moet zich ontzien in bukken en tillen.
Miguel
28 mei 2016Hallo, Ik heb zelf de middenrifbreuk operatie achter de rug de 24e mei 2016 in hospital del mar in Barcelona. Bijkomende complicatie voor mij is dat ik ook een gebroken enkel heb dus mijn ervaringen zullen wat afwijken van de normale patiënt. De operatie was nodig voor mij omdat ik erg veel last had van brandend maagzuur en een hiatus hernia van 4.5 cm. Het was op een gegeven moment zo erg dat ik ’s nachts wakker werd met een mond vol maagzuur. Dit had tot gevolg dat er een reflux-oesofagitis (graad C, Los Angeles-klassificatie) was ontstaan en normale medicatie als esomeprazol 40 mg had nauwelijks effect. Ik ben nu 4 dagen na de operatie en heb vooral de eerste 3 dagen erg veel last gehad van de pijn in mijn schouders en nek door de inspuiting van het koolzuur. Dit was ook omdat je normaal gesproken moet lopen om het weg te krijgen en ik door mijn gebroken enkel daar niet toe in staat ben. Ik zit nu op een vloeibaar dieet en voel me dus best wat zwakjes en ook gaat het eten niet zo makkelijk als gehoopt. De hechtingen doen wat pijn, maar het is met paracetamol 1g onder controle te houden. Ik heb sinds de operatie geen maagzuur meer voelen branden, dus ik heb goede hoop dat alles goed is gegaan. Volgende week vrijdag gaan de hechtingen eruit en zal de wereld er weer een stuk rooskleuriger uitzien. Ik denk dat mijn issues vooral worden veroorzaakt door het feit dat ik niet kan lopen (op krukken is onmogelijk met de hechtingen) en dus vrij immobiel ben. Al met al ben ik blij dat ik de middenrifbreuk heb laten opereren en zie ik de toekomst met vertrouwen tegemoet.
Anita
11 juli 2016Ik ben vorige week geopereerd aan mijn middenrifbreuk met de Davinci robot en Door professor Broeders in het Meander medisch centrum. Ook ik had een scheur in mijn middenrif en zat de maag verdraaid in de borstkas. De ingreep duurde 2 uur en was met 3 dagen thuis. Het herstel duurt minimaal 6 weken. 5 kleine sneetjes van 1 cm. Ik mag de eerste weken vloeibaar en ook proberen brood zonder korst te eten. Als het goed gaat mag je uitbreiden en je moet meerdere keren per dag kleine beetjes eten. Tot nu toe gaat het goed. Ik hoop je hiermee geholpen te hebben.
Paul
12 juli 2016Beste Anita, Ik had eerlijk gezegd nog niet eerder gehoord dat er inmiddels al operatierobots worden gebruikt voor middenrifbreuken; dus dankjewel voor het delen van je ervaring! De Da Vinci-operatierobot schijnt tot de meeste sensationele en revolutionaire robotchirurgie / robottechnologie van het moment te behoren. De voordelen zijn minder en minder grote (of eigenlijk zeer kleine) operatiewondjes, zeer fijn hechtwerk (aan binnenkant en buitenkant), mogelijke vrijlegging en sparing van minuscule zenuwtakjes, kortere hersteltijd, et cetera. Deze operatiemethode wordt vooral gebruikt bij een “hernia diafragmatica van Morgagni” (tegen het ‘dak’ van het middenrif, vlakbij het hart). Ik begreep dat de operatierobot zodanig duur is dat hij iedere dag moet draaien om rendabel te zijn?! :/ Robotchirurg prof. dr. Broeders is hoogleraar ‘Robotica en Minimaal Invasie Technieken’. In een interview stelt broeders dat niet iedere chirurg bekwaam genoeg is om zo’n robot naar behoren te besturen: “het vereist ervaring en herhaling.” Elke arts zou volgens hem 35 tot 50 robotoperaties per jaar moet uitvoeren. Dit even ter informatie van mezelf en eventuele andere geïnteresseerden… Nogmaals dank voor het delen van je ervaringen omtrent je middenrifbreuk en middenrifbreuk operatie! En heel veel sterkte + een voorspoedig herstel toegewenst! Groeten, Paul
Ine
8 augustus 2016Ben bij arts geweest en besloten tot operatie… te grote scheur in middenrif; maag ligt gedeeltelijk naast slokdarm. Moeten wel een matje gebruiken ter versteviging… gaat op 7 september gebeuren in Catharina Ziekenhuis Eindhoven…
karin
17 mei 2016Ik heb een Barrett-slokdarm, klein stukje maar, 2 centimeter. Ik slik al jaren omeprazol. Daarnaast medicijnen tegen hoge bloeddruk, die net als omeprazol nogal wat bijwerkingen hebben, en deels dezelfde bijwerkingen dus elkaar misschien versterken? Nu lees ik weer een vermoeden dat er zelfs verband is met dementie en hartproblemen (maar haaruitval, droge ogen, et cetera, is al vervelend genoeg). Zo langzamerhand vraag ik me af of het middel niet erger dan de kwaal is. En of ik toch maar eens op een operatie aan moet dringen? Altijd te horen gekregen dat dat niet zo simpel is, dus liever niet gedaan wordt (geldt ook voor hoge bloeddruk en nierzenuw stilleggen, even simpel uitgedrukt). Ik lees ook dat omeprazol niet langdurig geslikt moet worden, maar afgewisseld met medicijnvrije periodes. Wie gebruikt ze op die manier?
Monique Roosloot
9 mei 2016Ik heb 3 jaar geleden een bacterie in mijn longen gekregen waardoor ik veel puffers gebruik en montelukast en promethazine en lang prednison geslikt. Maanden geprobeerd af te vallen, maar dat gaat niet. Nu heb ik het eerste jaar na de bacterie vreselijk gehoest. Een jaar lang en de gehele nacht. Nu goede longmedicatie, maar sinds een tijd heb ik onder mijn linkerborst en langwerpige bobbel die nu ook zeer gaat doen. Ik voel m heel vaak verkrampen en rollen. Ben vaak misselijk en veel maagzuur. Zelfs als ik wakker wordt. Donderdag naar de huisarts. Ik denk zelf dat het mijn middenrif is. Het doet ook zeer bij licht drukken op de plek.
Jacomien
1 mei 2016Hallo, Ik tob al jaren met mijn maag. Afgelopen week opgehaald door ambulance omdat de arts op de hap dacht dat ik hartklachten had. Zelf aangegeven dat het mijn maag is. Hart was is orde… fietstest goed. Naar huisarts geweest die heeft een maaghernia geconstateerd. Vorig jaar bij internist geweest. Ik kwam binnen vertelde mijn verhaal… zegt hij… Mevrouw u ziet er helemaal niet ziek uit. Slik maar 3 maanden omeprazol en dan zal het wel over zijn. Heb zelf heel vaak last van rugpijn… wat niet overgaat met fysiotherapie. Zijn er mensen met een maagbreuk / middenrifbreuk die dit bekend voorkomt?
Joke
4 mei 2016Ik loop vanaf oktober 2015 al met maagklachten, heb een maag onderzoek gehad en hieruit bleek dat ik een middenrifbreuk heb. Maar inderdaad, het lijkt soms alsof het je hart is, maar dat is niet zo. Ik heb pijn in m’n middenrif en vaak een branderig gevoel en snel moe. Heb volgende week afspraak bij internist. Als die ermee komt dat ik maagzuurremmers moet slikken, dan ga ik dat echt niet doen, die heb ik al genoeg geslikt en werd daar niet beter van, allen maar zieker.
Paul
5 mei 2016Houd er rekening mee dat er veel verschillende maagzuurremmers zijn. En welk type maagzuurremmer het beste wordt verdragen, verschilt van persoon tot persoon. Bovendien zijn er naast maagzuurremmers ook maagzuurbinders en maagbeschermers (antacida versus H2-blokkers versus protonpompremmers)…
Yvonne
13 mei 2016Ik zelf heb het al heel lang omeprazol geslikt later pentazol helpt meer onder wijs nu uit ontsteking moet nu naar mdl arts wil eigenlijk operatie voel veel moe en niet lekker weet iemand of hij zei een operatie zal doen
Ruud
27 juni 2016Ik heb een verhoogd middenrif waarbij 2/3 van mijn linkeroog verdrukt word door mijn maag en darmen. Veel orgagen staan al 13-15 cm te hoog waardoor alles van binnen inmiddels beurs voelt. Ik sta op de (lange) wachtlijst om geopereerd te worden. Ik was al zeer beperkt in bukken en tillen, maar sinds enkele weken heb ik veel rugpijn die onverklaarbaar is. Soms schiet het er ineens in, zelfs tijden slapen. Door plat te liggen gaat het na een paar dagen weer beter. Soms gaat het een paar dagen goed en dan gaat het weer mis… Dit heb ik nu al enkele malen achter elkaar meegemaakt. Door heel bewust te lopen / stappen kan ik het “erin schieten” voorkomen. maar ik word iedere dag verder beperkt in mijn dagelijkse dingen.
Paul
27 juni 2016Beste Ruud, Hoogstand van het diafragma (unilaterale of bilaterale diafragma-hoogstand) kan allerlei oorzaken en gevolgen hebben. (bron + bron) Unilateraal betreft hoogstand van 1 hemidiafragma; bilateraal betreft hoogstand van beide hemidiafragma’s. De aangewezen behandeling is voor zover ik weet afhankelijk van het type hoogstand en van de ernst… Ik heb weleens vernomen dat zittend slapen soelaas kan bieden, maar helaas heb ik nog maar heel weinig gelezen over hoogstand van het/een (hemi)diafragma. Wellicht zijn er ervaringsdeskundigen c.q. lotgenoten die je van praktische tips kunnen voorzien… Onwijs veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul
melanie
18 juli 2016Ben 26 en sinds mijn 16e/17e een middenrif geconstateerd. Loop al jaren bij de fysio met erge rugklachten, veel pijn en zwak gevoel. Qua maaguur kan ik het goed onder controle houden door iedere ochtend Nexium 20 te slikken en op te letten wat ik eet. Helaas wel vaak last van misselijkheid. Merk ook dat goede nachtrust heel belangrijk is bij deze afwijking.
Marjan
22 juli 2016Ik loop al jaren met rugklachten die niet te verklaren zijn. Fysio helpt niet. Het laatste jaar veel hoesten (long- en bloedonderzoeken leveren geen resultaat op) en pijn op de borst en uitstralend naar de flanken. Vaak ook pijn in het middenrif, net of er een band omheen zit. Regelmatig aangeklopt bij de huisarts, die geeft aan dat er echt niks aan de hand is en verwijst me naar de psycholoog “mevrouw het zal wel tussen uw oren zitten”. Onlangs geswitcht van huisarts en doorverwezen naar een internist. Na maagonderzoek blijkt nu dat er een middenrifbreuk is geconstateerd. Zou dit dan nu toch de jarenlange klachten van rugpijn, pijn op de borst en uitstraling naar flanken verklaren? Medicijnen voorgeschreven binnen 4 weken moet er verbetering optreden, anders wordt er verder gekeken…
Paul
24 juli 2016Ja, afhankelijk van de aard, ernst en omvang van de middenrifbreuk kan dit je klachten grotendeels en misschien zelfs volledig verklaren. Maar dit is dus afhankelijk van waar de breukpoort zich bevindt, hoe groot de breukzak is die erdoorheen uitpuilt, waaruit de breukzak bestaat en waar de breukzak tegenaan drukt…
anne
26 oktober 2016bij mij is maagbreuk en slokdarmontsteking vastgesteld met de gebruikelijke medicijnen die je dan moet nemen bijkomend probleem is zware pijnen onder schouderbladen uitstralend naar middenrug en opgespannen gevoel aan maag wie herkent dit probleem ook en hoe werd dit bij jullie behandeld
Marijke
24 april 2016Hallo, Ik heb een middenrifbreukje. Nu heb ik al een tijd last van benauwdheid en ben snel buiten adem. Ik heb het gevoel dat die benauwdheid van mijn middenrif komt. Herkent iemand dat?
Paul
25 april 2016Het middenrif is een platte spierplaat die de borstholte van de buikholte scheidt; het vormt een barrière tussen de essentiële / vitale borstorganen (hart / longen) enerzijds en de buikorganen anderzijds. In deze spierplaat zit een opening waardoor de slokdarm en een aantal grote bloedvaten kunnen passeren. Bij een ‘hernia diaphragmatica’, ‘hernia hiatus oesophagi’, ‘hiatus hernia’ oftewel ‘middenrifbreuk’ wordt in ruime zin onderscheid gemaakt tussen een viertal types:
Afhankelijk van het type en de ernst van een middenrifbreuk kunnen je longen op verscheidene manieren worden beïnvloed… Sowieso kunnen je longen direct of indirect worden weggedrukt door de ‘breukzak’. De longen komen dus in de verdrukking doordat de breukzak direct tegen de longen aan duwt of doordat de breukzak een naastgelegen orgaan richting de longen duwt. Een onnatuurlijke of uitgerekte opening in het middenrif zorgt er in ieder geval voor dat de maag (deels) opstijgt. Door de ongewone positionering van de maag en door de aanvullende druk die door longen en middenrif op de maag wordt uitgeoefend, kan een structurele uitscheiding van maagzuur / maagsappen in de slokdarm optreden, met refluxklachten tot gevolg. Deze ‘heart burn’ ofwel ‘zuurbranden’ wordt ook nog weleens als een long-gerelateerd probleem gevoeld of ervaren. Bij volwassenen die voortdurend last hebben van brandend maagzuur kan de slokdarm bovendien ontstoken raken (oesophagitis) en vernauwen, waarbij het slijmvlies van de slokdarm en/of maag steeds dunner wordt. Op den duur kan zelfs een slokdarmbloeding of maagbloeding optreden. Als de ontsteking of bloeding zich doorontwikkelt tot een perforatie kan maaginhoud in de longen terechtkomen, met een aspiratiepneumonie (longontsteking door braaksel, pus of bloed in de longen) tot gevolg. Bij een aangeboren middenrifbreuk komen de longen soms niet naar behoren tot ontwikkeling, waardoor langdurig luchtwegklachten blijven bestaan en een kind langdurig afhankelijk blijft van extra zuurstoftoediening. Al met al kan een middenrifbreuk op verscheidene manieren longklachten veroorzaken, maar is het aan een arts om hier uitsluitsel over te geven. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul
Veerle
16 april 2016Beste Paul, Ik herken heel veel klachten van hierboven bij mezelf. Na gastroscopie bleek dat mijn maagklep niet goed sluit. Hiervoor neem ik pantoprazol, welke ik wel aan het afbouwen ben, aangezien je ook maagzuur nodig hebt voor de vertering. Mijn voornaamste klacht is echter boeren na de warme maaltijd, zeer vervelend en gênant. Ik ben voor voedingsadviezen wel in behandeling bij een diëtiste en volg het Fodmap-dieet voor prikkelbare darmsyndroom, maar v.w.b. het boeren weinig verbetering. De diëtiste stuurde me omwille van gekneld gevoel en drukgevoel ter hoogte van de borstkas door naar de osteopaat. Hij heeft me behandeld om spanningen weg te nemen op het middenrif. Ook leerde hij me een ademhalingstechniek aan om een middenrifbreuk te voorkomen. Hij zei namelijk (door een pijnreactie nadat hij op een bepaalde plek duwde) dat ik risico loop op een maagbreuk, nu vraag ik me af: hoe weet je of je effectief een maagbreuk hebt? Welke onderzoeken bestaan hiervoor? M.v.g. Veerle
Paul
18 april 2016Beste Veerle, De diagnose ‘middenrifbreuk’ (t.a.v. de breukpoort in ’t middenrif) of ‘maagbreuk’ (t.a.v. de breukzak: uitpuilend deel van maag) kan op verscheidene manieren worden gesteld… Röntgenonderzoek oftewel ‘slikfoto’s’ is voor zover ik weet de meest directe methode. Voor röntgenfoto’s / slikfoto’s om een middenrifbreuk vast te stellen (dan wel uit te sluiten dan wel te bevestigen) krijg je doorgaans een contrastvloeistof toegediend. Dit contrastmiddel moet je opdrinken zodat de slokdarm en de maag extra goed zichtbaar worden op de slikfoto / röntgenfoto… Een kijkonderzoek van de maag (maagscopie / gastroscopie) kan ook; dit onderzoek gebeurt met behulp van een kijkbuis / endoscoop. Via de mond of neus wordt dan een flexibele slang ingebracht tot in de maag. Aan de slang is een klein videocameraatje bevestigd met een lampje. De interne maag kan zodoende grondig worden bekeken. Indien de maag deels in de borstholte ligt, ziet de arts doorgaans een soort uitstulping of ‘bovenmaag’. Maar mijn persoonlijke ervaring is dat kleinere middenrifbreukjes / maagbreukjes nog weleens onontdekt blijven… Röntgenopnamen volstaan gewoonlijk om zowel een aangeboren als een verworven middenrifbreuk te diagnosticeren, maar een echografie (‘echo’) wordt ook nog weleens uitgevoerd. Hierbij worden geluidsgolven gebruikt om beelden van de borstholte en buikholte en diens inhoud te maken, waardoor een eventuele abnormale vorm / plaats / ligging van buikorganen en borstorganen kan worden gedetecteerd… Ook met een CT-scan kunnen in principe de buikorganen ter plekke worden bekeken… Tot slot kunnen nog arteriële bloedgassen worden gemeten; bloed wordt dan direct uit een slagader genomen, waarna de zuurstofconcentratie, kooldioxideconcentratie en zuurgraad / pH-waarde worden gemeten. Maar zoals ik al aangaf: slikfoto’s lijken me de meest directe en logische optie. Sterkte & groeten, Paul
Marijke
28 juni 2016Hartelijk dank voor je reactie Paul, ik kan er wat mee. Ook ben ik er inmiddels achter dat ik 2 vernauwde kransslagaderen heb en daar word ik binnenkort aan geopereerd. Dus daar komt in elk geval de benauwdheid vandaan.
Willem
7 april 2016Bij mij is in 2014 een middenrifbreuk geconstateerd na een maag/darm onderzoek, vervolgens slik ik 1x daags rabeprazolnatrium 20 mg. Sinds een aantal maanden verergeren de problemen zich en ik word er helemaal gek van. Brandend gevoel in de mond, vieze smaak (bitter en/of metaalsmaak), soms word mijn keel in één keer vreselijk dik (geen last met slikken trouwens) en trekt geleidelijk weer weg, ook zit mijn nek volledig vast en word met de dag erger, tevens last achter mijn borstkas (pijnlijk), maar niet constant. Zoetigheid kan ik niet meer eten of drinken, want dan doet mijn hele gebit pijn. Ik ben inmiddels weer naar de MDL geweest met het antwoord… “Ik zou het niet weten…” Wel ben ik onderzocht op bacterie, maar alles is oké, wel raar dat ik mij dan beroerd voel en vreselijk moe (letterlijk) hiervan word. Zelf krijg ik het gevoel dat het in mijn geval veel stress is, ik maak mijzelf namelijk al snel zorgen dat ik iets heel ernstigs heb en ben in ieder geval wel gerustgesteld dat ik niet de enige ben met dit soort klachten. Ik ben begonnen ben vitamine B12 te slikken, ik hoop dat dit helpt.
Paul
7 april 2016Is je schildklierfunctie al eens gecontroleerd? Aan de hand van schildklierwaarden (TSH, FT4 en/of FT3) of anderszins…
Willem
7 april 2016Ik weet het eigenlijk niet of mijn schildklierfunctie destijds gecontroleerd is, maar zal het mijn huisarts vragen, de meeste klachten herken ik in een vitamine B12 tekort vandaar.
Paul
8 april 2016De symptomen van een schildklierhormoondeficiëntie, een vitamine B12-deficiëntie, een vitamine D-deficiëntie en een ijzerdeficiëntie zijn talrijk en overlappen elkaar deels. Deze deficiënties komen ook nog eens relatief vaak gezamenlijk voor.
Michel
14 maart 2016In Duitsland en het Verenigd Koninkrijk plaatsen ze op veel plekken een magnetisch ringetje om de slokdarm heen: LINX, naast het repareren van de hernia diafragmatica. Minder ingrijpend dan de traditionele middenrifbreukoperatie. Experimenteel (sinds 5 jaar in gebruik), maar z’n 80% van de middenrifbreukpatiënten is ermee geholpen. Wordt ook vergoed door de ziektekostenverzekeraar. Nederland loopt achter.
Bernard
8 maart 2016Welke ziekenhuizen herstellen een middenrifbreuk met een matje? Ik heb zelf al jaren last van maag-gerelateerde klachten met een atypisch klachtenpatroon. Er is bij mij geen breuk vastgesteld, maar wel een sluitingsinsufficiëntie. Het vreemde is echter dat ik eigenlijk alleen hoge rugklachten heb.
Paul
8 maart 2016Voor zover ik weet kan nagenoeg iedere MDL-chirurg overweg met synthetische matjes om breukpoorten te dichten. Of een matje nodig is ter ondersteuning van iemands gehechte middenrifbreuk is en blijft echter wel afhankelijk van de aard en omvang van de breuk.
Simon
8 maart 2016Beste, Bij mij is een jaar of 10 geleden (na extreem lang aandringen bij de huisarts op een onderzoek) een scheurtje in het middenrif geconstateerd. Na aanleiding hiervan werd mij Nexium 20 voorgeschreven en wist ik de klachten goed te onderdrukken, terwijl ik gewoon alles kan doen en (vrij pittig) eet. Alleen nu heb ik al een maand of 10 veel vaker (niet dagelijks, maar bijvoorbeeld 2x / maand 2 dagen of soms een week) last van diarree, overgeven, extreme vermoeidheid, duizeligheid e.d. Al een paar keer bloedonderzoek gehad waar eigenlijk niets uitkomt. Vandaag een darmonderzoek, waarvan ze eigenlijk al zeggen dat dat ook niets oplevert. Dus maar eens wat verder verdiepen in het hart scheurtje in het middenrif en zodoende kom ik op dit forum. Mijn vraag is nu eigenlijk of de klachten kunnen ontstaan door het scheurtje eventueel i.c.m. de medicijnen, want het is een maagzuurremmer, maar maagzuur heb je weer nodig voor je verteringsproces. Zou een operatie daarbij een oplossing kunnen zijn? Groet, Simon
Monique
17 maart 2016Hallo Tom, Als je lang maagzuurremmers slikt, neem je slecht vitamine B12 op. Zie stichting vitamine B12 tekort. De klachten die je beschrijft passen goed bij een B12 tekort. Door de maagzuurremmers kan je de B12 niet meer via je maag-darmstelsel opnemen. Met B12 smelttabletten zul je je weer snel beter voelen, dagelijks 1 tabletje onder je tong laten smelten.
Ton
7 maart 2016Hallo, IK heb 5 maanden geleden een insult gehad nadien vanaf de eerste dag hevige pijn in m’n middenrif wat uitstraalt over m’n hele voorzijde van m’n borst, ben door diverse scans heen geweest en men kon niets vinden. IK heb constant pijn in middenrif en slikte veel morfine tegen de pijn en heb sinds 3 weken nu pantoprazol waar ik wel wat van ben opgeknapt alleen blijft er de hele dag een zeurderig gevoel op het middenrif en ben heel snel moe, ook na een tijd gezien te hebben verergeren m’n klachten. ik erg boos ben geworden en bij m’n huisarts gevraagd om een second opinion en werd naar de MDL arts verwezen. Vandaag een gastroscopie gehad en nu blijk ik toch een middenrifbreuk te hebben. Ik wil weer leven net als voor m’n insult dus nu is de vraag of ik iets moet laten doen aan m’n breuk want zoals het nu is kan ik niet eens een volle dag werken, ben na een uur of 5 op te zijn gewoon gevloerd. Moet ik weer terug naar mijn huisarts en weer met een verwijzing naar de MDL arts gaan om dit te laten verhelpen…???
Paul
7 maart 2016De aangewezen behandeling van een middenrifbreuk is volkomen afhankelijk van aard, ernst en type. Niet alleen van de omvang van de breuk, maar ook glijbreuk versus rolbreuk versus draaibreuk… Soms volstaat een maagzuurremmer of protonpompremmer om de boel te kalmeren en de genezing te bevorderen, maar soms is inderdaad een operatie nodig om de breuk te dichten en verstevigen. Tijdens de gastroscopie zouden ze de exacte situatie van je middenrifbreuk aardig in kaar moeten hebben kunnen brengen. Dus vraag je behandelend arts welke behandeling volgens hem/haar de meest wenselijke is… Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul
Simon
8 maart 2016Probeer Nexium eens. Dit is voor mij tot nu toe het enige medicijn wat werkt. Deze reduceert maagzuur en kan er alles weer mee doen en eten. Waarschijnlijk probeert de huisarts eerst een alternatief voor te schrijven omdat de zorgverzekeraar dit niet wil vergoeden i.v.m. de prijs. Bij mij heeft da ha, nadat ik verschillende alternatieve merken vergeefs geprobeerd heb, medische noodzaak bij gezet en is dit probleem ook weer opgelost. De klachten die je beschrijft zijn heel herkenbaar.
Paul
8 maart 2016Wat vreemd… Nexium is gewoon esomeprazol waar een merksticker op wordt geplakt. Had je vooraf daadwerkelijk merkloze esomeprazol voorgeschreven gekregen of misschien toch een ander type maagsapresistente maagzuurremmer c.q. protonpompremmer?
Bulent
27 maart 2016Hallo ik zal je wat geruststelling geven. Sinds klein af aan gebruikte ik maagzuurremmers alle merken gebruikt. Zelfs Pantoprazol. Twee jaar terug heb ik hernia diafragma operatie gehad door middel van laparoscopie. Ze hebben 3 tot 6 maanden herstel gezegd, maar na 2 weken kon ik laminaat leggen. Sinds middenrifbreuk operatie gebruik ik alleen nog Lansoprazol deze is genezend. Alle symptomen en problemen heb ik gehad. Voor operatie was mıjn hemoglobine naar 3.5 gezakt, normaalwaarde is tussen 8.7 en 11.5 man. Na twee jaar hebben ze weer ontdekt dat er een kleine scheur in het middenrif zit, maar is niet groot genoeg voor nieuwe operatie. Lang verhaal kort te maken. Ze kunnen alleen maar met functionele slikfoto een middenrifbreuk zien. Na 18:00 uur niets meer eten, na 20:00 uur niets meer drinken. Bed 10 centimeter omhoog. En afvallen! Dit zal je een middenrifbreuk operatie besparen want genezen na operatie kans is maar 50%. Gr. Bulent
anoniem
4 maart 2016Hallo. Heb een vraag zijn er ook mensen met een middenrifbreukje die last hebben van een stekende drukkende pijn in de linkerborst? Bij mij hebben ze 2 weken geleden een middenrifbreukje geconstateerd en nu krijg ik stekende drukkende pijn in mijn linkerborst kan dat komen van de middenrifbreukje? Heb ook last van maagzuur. Gebruik nu 1x daags 1 Pantoprazol en 3x daags domperidon (durf ze eigenlijk niet te slikken na het lezen van de bijsluiter). Hoop dat iemand mij kan helpen want maakt mij erg onzeker en angstig.
Simon
8 maart 2016Herkenbare pijn zonder medicatie. Ik gebruik 1x daags Nexium 20, dat werkt prima. Kan praktisch alles eten en alles doen. Maar wil nu na 10 jaar toch kijken naar een operatieve oplossing, die wordt tot nu toe daar de artsen verzwegen, meer lees op internet dat dit toch een vrij simpele behandeling is.
Paul
8 maart 2016Beste Simon, Operatieve behandelingen bij middenrifbreuken worden geenszins door artsen verzwegen. Ze worden al vele jaren met regelmaat uitgevoerd. De klassieke maagbreukoperatie c.q. middenrifbreukoperatie houdt in dat er een flinke snee / incisie in de buik wordt gemaakt. Bij een kijkoperatie worden slechts 5 kleine gaatjes in de buikwand gemaakt, waarna gas wordt ingeblazen, waardoor de buikwand van de organen wordt gescheiden en er voldoende ruimte en zicht ontstaat om de kijkoperatie te kunnen uitvoeren. Tijdens een middenrifbreukoperatie c.q. anti-refluxoperatie wordt het deel van de maag dat in de borstholte is komen te liggen, teruggetrokken tot in de buikholte; de breukzak wordt doorgaans verwijderd en de overgang van maag naar slokdarm wordt vrijgemaakt. De bovenkant van de maag wordt als een zogenaamd ‘manchet’ om de slokdarmwand heen gedrapeerd en vastgehecht, waardoor de maag in de buikholte blijft liggen en het sluitspiertje weer goed kan sluiten. Het gat in het middenrif (de breukpoort) wordt veelal gedicht met een aantal niet-oplosbare hechtingen. Heel soms is een ondersteunend en dichtend ‘matje’ nodig, alleen is inmiddels gebleken dat deze welbekende kunststof matjes nogal eens complicaties optreden.Een kunststof matje heeft als belangrijkste voordeel dat een middenrifbreuk spanningsvrij kan worden gedicht, waardoor de kans op een hernieuwde / recidiverende breuk sterk afneemt. Het nadeel van een matje is echter dat het kan gaan verkleven met lichaamseigen weefsels, en trekkende verklevingen in de buikholte kunnen logischerwijs zeer pijnlijk zijn. Bij een lagere (buikwand)breuk kunnen de darmen voorafgaand aan een operatie al (ernstig) verkleefd zijn met de breukpoort, waardoor darmletsel optreedt en de plaatsing van een mat onmogelijk wordt gemaakt. Het belangrijkste nadeel van een chirurgische middenrifbreukoperatie zonder matje (dus uitsluitend met hechtingen) is weer dat de kans op een nieuwe breuk bijna dubbel zo groot is. Nou ja, mijn punt is vooral dat de operatieve behandeling van een middenrifbreuk absoluut niet verzwegen wordt door artsen. Op iedere ziekenhuiswebsite is er informatie over te vinden en er wordt nog altijd heel veel onderzoek naar gedaan. De operatie wordt simpelweg niet zomaar 1-2-3 uitgevoerd omdat de situatie niet per se hoeft te verbeteren, maar dus ook kan verslechteren. Zoals bij iedere operatie kunnen er immers complicaties optreden… Ikzelf ken 3 mensen die een matje hebben laten plaatsen ter herstel van een middenrifbreuk, waarvan er 2 heel blij zijn en 1 zou willen dat ze de operatie nog zou kunnen terugdraaien. Hopelijk verheldert dit de boel enigszins… Groeten, Paul
John
21 september 2016Ik kreeg 2 maand geleden slijmloop uit holtes, zere keel, moeilijk slikken, net rechts is opgezet. KNO keek via neus en zag slijm bij slokdarm zitten, dacht aan reflux, maar ik voel geen zuur, of branden. Dat kon zei hij reflux zonder dat je het voelt, schreef omeprazol voor 80 mg. Na gebruik meer pijn, moeilijk slikken, pijn op borst. En benauwdheid. Door ander medicijn erbij, voor stress, werd omeprazol 80 nu pantoprazol 80 mg. Nu dus 3 weken omeprazol gehad en nu week aan pantoprazol… Klachten verergeren, meer benauwdheid nu bijna constant en keelklachten. Huisarts hartflimpje en fietstest laten doen, volgende week cardioloog?! MAAR nu zag ik als ik lig, ik een bult heb net onder ribben, in het midden, waar ongeveer kuiltje zit. Ovaal groot als sigaretten pakje, is zacht, doet niet zeer. Was bij haptonoom die dacht buikspieren??? En deed tape kruislings erover om terug te drukken. Bij platliggen en omhoog gaan zitten meer druk op borst en puilt het meer uit. Ik heb idee dat na tapen ik minder benauwd ben, en minder slikklachten heb. Ben ik gek, zit het tussen de oren dat ik dat denk, of wat kan het zijn? Kom al zo vaak bij huisarts met spanningen, benauwdheid, zal wel denken heb je hem weer. Graag ideeën.
Paul
22 september 2016Ik neem aan dat je niet voor niets terecht bent gekomen op een pagina over breuken / hernia’s. De kans lijkt mij eerlijk gezegd vrij aannemelijk dat er inderdaad sprake is van een uitpuilende breukzak…
Janny
27 februari 2016Heb al jaren een middenrifbreuk maar de laatste tijd komt de pijn vaker terug. De pijn trekt omhoog tot aan mijn keel. Als ik er niets aan doe duurt het vrij lang voordat de pijn afzwakt maar per ongeluk heb ik bij zo’n aanval ontdekt dat cola een probaat middel is. Half glas cola en de pijn verdwijnt binnen 1 minuut. Is hier een verklaring voor?
Anneke ten Kate
21 februari 2016Ik ben 4 februari geopereerd aan een middenrifbreuk. Mijn maag ligt weer daar waar hij hoort. Het grote gat in middenrif is dichtgenaaid, manchet en netje geplaatst. Een van de klachten voor de operatie van de breuk was ademnood, hoge bloeddruk en na het eten hartkloppingen. Gelijk na de middenrifbreukoperatie had ik weer meer lucht. Logisch, want deel van de maag drukte niet meer tegen de long. Dus ook niet tegen het hart. Kan dat de oorzaak zijn dat de bloeddruk zo gedaald is?
E.Reijnders
24 maart 2016Deze klachten heb ik ook, ik heb namelijk van de behandelend arts van het ziekenhuis te horen gekregen dat mijn long tegen de linkerboezem van mijn hart drukt. Dit komt door de hernia in de maag. Ik denk er nu ook over om mij te laten opereren aan m’n maagbreuk, maar ben er wel huiverig voor. Ik denk dat er toch niets anders op zit. Ook de bloeddruk is hoger geworden en de hartkloppingen na het eten!
Yvonne
7 augustus 2016Ik heb al jaren last van middenrif mijn vraag is nu hoofd pijn komt dat daar door voel me gewoon geen dag goed heb nu alle opzoeken gehad wacht nu op operatie rek iemand die hoofd pijn
catmuy
13 februari 2016Hallo, min man heeft al 20 jaar maagbreuk graad 4 en maagzuurremmers met als gevolg zeer weinig eten wegens altijd moeilijk vertering. Ondertussen al longembolie en longontsteking dus bijna dood. Slechte opname van voedsel lijd tot algemene verzwakking. verminderde weerstand. Moeilijk genezen na ziekte. Slecht werken van de organen (pancreas) Dus aan iedereen blijf eten maar dan wel de juiste dingen. Hoe wij het probleem nu nog moeten oplossen dat is nog zoeken.
catmuy
13 februari 2016Mijn man ook maagbreuk en al 20 jaar aan de maagzuurremmers nu is hij 40 jaar. Hij is ziek. spierpijn. dank u dokters. Spastische darmen wat een grap dokter. Van boven tot beneden werkt de spijsvertering niet meer. Nu kan hij niet slapen door : pijn : spierpijn, maagpijn, zenuwpijn, misselijk, diarree… maar van ziekenkas / regering mag hij niet ziek zijn : te jong. Ga maar werken.
marijke
3 september 2016Beste Catmuy, Ik zou je aanraden uw man zijn vitamine B12 te laten checken de klachten wat u daar voor schrijft zijn klachten van gebrek aan vitamine B12 samen met vitamine B11 foliumzuur dus. Zijn spijsvertering is of werkt niet goed meer omdat omeprazol of welk maagzuurremmers het ook kan zijn niet goed is voor je immuunsysteem. Zijn darmen kan vitamine B12 niet meer opnemen vanwege het feit dat jarenlange gebruik van maagzuurremmers. Trouwens maagzuurremmers wordt gebruikt voor korte periode of bij inname van andere zware medicatie zie of google stichting B12 tekort zie je alle informatie daaromtrent begin met injectie spuitjes 10 weken lang 2 spuitjes en bij de eerste inname zal je al gauw veranderingen zien de meeste artsen zien B12 over het hoofd en zoeken bepaalde ziekten ver ik hoor nog van u. Veel sterkte Marijke
Paul
4 september 2016Voordat je onverhoopt begint met vitamine B12-injecties moet je altijd eerst je bloed laten controleren om te zien of er daadwerkelijk sprake is van een vitamine B12-tekort. Als je eenmaal B12 suppleert, kun je dit namelijk niet meer achterhalen. Zie desgewenst ook dit artikel over vitamine B12-tekorten…
Edward
9 februari 2016Beste, Ik heb 7 jaar geleden een ernstige buikpijn aanval gehad en vanaf dat moment ben ik zwaar in de lappenmand geraakt. Ik zal het hele verhaal aan jullie besparen maar op dit moment heb ik het gevoel dat ik ga overlijden. Op dit moment naar elke maaltijd die heel klein zijn krijg ik het zwaar te verduren en heb het gevoel dat me maag tegen mijn hart aandrukt en het stomme is ik kan niet meer naar de wc, het lijkt net of ik onderin dicht getrokken word als me maag omhoog schiet. Ze gaven me vorige week een drastisch middel om te laxeren op pruimen basis maar dit maf zelfs niet baten. Als ik dit gebruik krijg ik eerst ernstige pijn rond me maag en vervolgens onderin en zo hevig dat ik bijna flauwval en op het hoogtepunt moet ik als een haas naar de wc. Ik weet me geen raad meer en weet niet meer hoe ik dit uit moet leggen! Please help! Groeten, Edward
Paul
9 februari 2016Beste Edward, Ik ben GEEN arts, maar naar mijn ondeskundige mening zou dit (behalve een fikse middenrifbreuk) een galblaasontsteking of alvleesklierontsteking kunnen zijn, al dan niet door een vastzittende galsteen in de leverstreek, al dan niet met koliekaanvallen tot gevolg. Bij welke artsen ben je tot dusverre geweest en welke onderzoeken zijn er tot nog toe gedaan? Heeft je huisarts je überhaupt al doorverwezen naar een internist c.q. MDL-specialist? Is er al bloed afgenomen ter controle van eventuele aanwezige ontstekingsindicatoren? En zijn er al eens scans of foto’s gemaakt van middenrif- en buikregio? Misschien kun je nog net wat meer informatie geven? In elk geval heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul
Charissa
19 augustus 2016Wat Paul zegt. Mijn galblaas is na 9 maanden verwijderd. Vaak wordt verkeerde diagnose gesteld door de naklachten van zo’n steen (bij mij obstipatie, spijsverteringsproblemen). Mijn tip: ga met zo’n aanval naar de spoedpost, dan kan de arts beter zien waar het probleem zit of vraag om een echo v/d galblaas, dan zien ze het gelijk…
Alice Boogmans
29 januari 2016Ik heb te horen gekregen dat ik een grote middenrifbreuk heb, en dat er poliepen zijn gevonden in mijn maag, moet daar iets aan gedaan worden? Ik wordt nu doorgestuurd voor een zuurgraadtest om te kijken hoeveel maagzuur er zit, heeft iemand ook deze klachten, laat het mij even weten!
D. van de Velde
24 januari 2016Ondergetekende heeft ook een heftige middenrifbreuk. Maar door 2 beroertes en 2 TIA`s is mijn vraag of er voor mij nog medicijnen zijn. In het ziekenhuis moest ik stoppen met bepaalde medicijnen i.v.m. het gebruik van veel bloedverdunners. Komt U dit bekend voor? Je wordt gestraft voor het krijgen van een beroerte… Opa Dick
melvin
9 januari 2016Hallo, Ik heb een kijkonderzoek gehad in het ziekenhuis, ze hebben geconstateerd dat ik een middenrifbreuk heb. Slik al heel lang omeprazol. De laatste tijd ben ik vaak misselijk, oprispingen komen vaak voor en pijn op de borst. Heeft iemand een tip?
Paul
9 januari 2016Als maagzuurremmers niet afdoende werkzaam zijn, kan een middenrifbreukoperatie nodig zijn om de klachten te verhelpen…
Hans
9 januari 2016Hallo Melvin. Ik zou u iets willen vragen. Ik krijg op 4 februari een maag- en darmonderzoek en bij het invullen van het Pre-operatieve Screening formulier heb ik bij de vraag bijzonderheden een brief gedaan met de vraag of men tijdens het onderzoek ook gelijk kunnen kijken of ik ook een middenrifbreuk heb daar ik, net zoals u, ook kotsmisselijk ben de eerste paar uren na het wakker worden. Het intake gesprek heb ik op 18 januari. Nu eerst mijn vraag. Is er bij u bij het kijkonderzoek ook gelijk een maag- en darmonderzoek gedaan of heeft men bij u alleen een kijkonderzoek gedaan naar een breuk in het middenrif. Ik heb ook Omeprazol geslikt en daarna Esomeprazol en nu slik ik sinds een paar dagen Pantaprozol. Nu heb ik misschien wel een tip voor u tegen de misselijkheid. Ik heb mijn hoofdeinde van mijn bed omhoog gedaan d.m.v. 2 extra kussens zodat ik als het ware met mijn hoofd veel meer omhoog lig als normaal, en ik moet bekennen dat de misselijkheid minder is als voorheen. Ik weet niet of het ook voor u helpt maar het is het proberen altijd waard. Ik hoop een antwoord van u te krijgen aangaande mijn vraag over uw onderzoek die ik beschreven heb. b.v.d. Hans.
Mieke
4 februari 2016Ik heb een jaar getobd met mijn broer die verstandelijk beperkt was. Hij kon dus niet zeggen wat hij voelde, maar had op een gegeven moment 13 uren lang oprispingen. Ik ben naar de winkel ‘De Tuinen’ geweest en daar werd mij geadviseerd: aloë vera cranberry drink. Dat werkte perfect! Ook adviseerde een arts om niet te veel melkproducten te geven. Maar hij kon het niet aangeven, dus moest ik het beoordelen en het hielp zeeeer goed! En dat na maanden tobben!
Paul
4 februari 2016Is er bij je broer ook daadwerkelijk een middenrifbreuk geconstateerd? Die informatie is voor onze bezoekers / lezers erg relevant gezien de strekking van bovenstaand artikel. Oprispingen kunnen immers ook op andere mankementen duiden dan een middenrifbreuk.
Ineke Rehorst
8 januari 2016Ik heb in maart 2013 een gastric bypass gekregen. Nu heb ik een maagbreuk. Ik laat al maanden hele harde boeren. Wordt er niet vrolijk van en schaam me er wel voor. Het kan verholpen worden door een operatie. Iemand ervaring hiermee?
karin
1 januari 2016Hoi Paul. Kamp nu al paar jaar met maag- en darmklachten. Na een niet feilloos verlopen galblaasverwijdering zijn klachten erger geworden. Nog aantal gal-aanvallen gehad omdat blaas was gesprongen en door mijn lijf galgruis zou zitten. Tot nu enkel een colonscopie gehad waarbij dunne darmen niets bijzonders vertonen. Verder dan bloedonderzoek tijdens de aanvallen niets gehad. Uitkomst was altijd te hoog gehalte bilirubine. Maar zodra deze zakte was t alweer over met vervolgonderzoek. Ondertussen heb ik veelvuldig een behoorlijk opgezette buik. Je lijkt hoogzwanger, je hebt t benauwd, erge pijn in maag en rug. En bruine afscheiding. Normaal net 3 tot 5 dagen trok het weg. Helaas nu al 5 weken bezig, geen ontlasting of hele rare. Pijn aan zijde van dunne darm en maagklep. Dusdanig dat je daar niet kan aanraken. Net of je gekneusde ribben hebt. Boer ook het hele huis bij elkaar. Vooral als ik opsta na gelegen te hebben kan ik behoorlijk tekeer gaan. Kreeg pantoprazol en metamucil. Kan niet tegen pantoprazol, rode vlekken, jeuk en grote rode blaasjes in hals. Volgens huisarts hebben medicijnen dan geen nut. Misschien last van breuk in maagklepje? Maar verder wijd men niet uit. Heeft t nut om toch terug huisarts te gaan en vragen voor onderzoek naar mogelijke middenrifbreuk? Want uitslag PDS zoals MDL-arts jaren terug zei vind ik belachelijk ruim genomen. Er is iets mis maar leer er maar mee leven. We noemen t PDS. Sorry voor t lange verhaal. Iedereen beste wensen voor 2016!
Paul
2 januari 2016Beste Karin, Het is heel lastig om dit soort spijsverteringsklachten op waarde te schatten. Het kan inderdaad zo zijn dat er galsteentjes zijn achtergebleven nabij de maag, lever, alvleesklier of galwegen (en aldaar irritatie / ontsteking veroorzaken). In dat opzicht zou bijvoorbeeld sprake kunnen zijn van een galwegontsteking (cholangitis), alvleesklierontsteking (pancreatitis), maagontsteking (gastritis) of leverontsteking (hepatitis)… nogmaals: heel lastig 1-2-3 op afstand te bepalen! Daarom vind ik het heel vreemd dat je huisarts je niet doorverwijst naar een internist c.q. MDL-arts met de door jou opgesomde spijsvertekringsproblemen… Er zou inderdaad nog sprake kunnen zijn van een middenrifbreuk, een lekkende maagklep, een verstoorde maagzuurproductie en/of GORZ (gastro-oesofageale refluxziekte). In dat opzicht is het naar mijn ondeskundige mening zeker niet onlogisch dat je arts je pantoprazol heeft voorgeschreven. De overgevoeligheidsreactie buiten beschouwing gelaten, verminderde de pantoprazol je maagklachten? Pantoprazol bevat calciumstearaat, cellulose, crospovidon, hydroxypropylcellulose, natriumcarbonaat, colloïdaal siliciumdioxide, hypromellose, ijzeroxide, methacrylzuur-ethylacrylaat, polysorbaat, aluminiumkarmijn, chinoline, natriumlaurylsulfaat, titaniumdioxide en triethylcitraat. Als karmijn (rode kleurstof) of een ander bestanddeel van pantoprazol allergische reacties veroorzaakt, kun je bij een gunstige werking van de pantoprazol op je maag –in overleg met je arts– wellicht een ander soort maagzuurremmer en/of maagbeschermer uitproberen… Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul
Rob
4 januari 2016Ik ben 22 jaar geleden geopereerd d.m.v. inkijkoperatie aan een hernia diafragmatica in Haarlem door Dr. Jansen (nu verbonden aan een privékliniek in Amstelveen) en heb daar veel plezier van en ik kan het iedereen aanraden.
Hans
28 december 2015Geachte Paul. Ik schrijf eerst mijn medische klacht en daarna stel ik mijn vraag . Ik ben de laatste tijd als ik s,morgens wakker wordt kotsmisselijk. In het begin verdween de misselijkheid heel snel na een licht ontbijt maar nu merk ik dat de misselijkheid steeds langer duurt voordat deze weg is. Nu mijn vraag. Kan of wordt Esomeprazol ook gebruikt tegen een Middenrifbreuk? Ik krijg medio januari 2016 zowel een maagonderzoek als darmonderzoek dit i.v.m. maagproblemen en darmproblemen. Maar ik zou graag voor het onderzoek een antwoord op mijn vraag willen hebben zodat ik de klacht van mijn misselijkheid met daarop het eventuele antwoord aan de desbetreffende onderzoek arts voor kan leggen en dan vragen of deze dan gelijk kan kijken tijdens het onderzoek of ik ook een middenrifbreuk heb, want ik wil niets uitsluiten n.a.v. mijn klachten en als ik dan toch een maag- en darmonderzoek krijg dan gelijk ook maar een onderzoek aangaande een eventuele middenrifbreuk. Want misselijkheid kan een oorzaak zijn van een middenrifbreuk heb ik vernomen. b.v.d. voor uw antwoord.
Paul
28 december 2015Enigszins afhankelijk van de soort middenrifbreuk kan een hernia diafragmatica ervoor zorgen dat maagzuur de slokdarm instroomt. Dit is voornamelijk het geval als een klein of relatief groot gedeelte van de maag als ‘breukzak’ via de ‘breukpoort’ in het middenrif uitpuilt. In dat geval zal het maagklepje (sfincter c.q. sluitspiertje van de maag) vaker openstaan, waardoor brandend maagzuur oftewel zuurbranden (reflux) optreedt. Esomeprazol zorgt ervoor dat je maagslijmvlies minder maagzuren c.q. maagsappen aanmaakt, waardoor refluxklachten afnemen. Dus Esomeprazol verlicht of vermindert in dat geval de symptomen van een middenrifbreuk. Overigens is een middenrifbreuk lang niet de enige mogelijke oorzaak van maagzuurreflux. Daarnaast kan misselijkheid niet de oorzaak zijn van een middernrifbreuk, maar wel het gevolg ervan.
Annelies
28 december 2015Ik heb ook een grote middenrifbreuk. Mijn hele maag zit erboven. Ik heb het ook gauw benauwd en veel rugpijn. Ook tussen mijn schouderbladen en linkerarm. Soms kramp op mijn borst. Ze willen me opereren, maar ik wil er nog over nadenken. Want mijn slokdarm is ook gekrompen hoe wordt dat dan opgelost? Graag zou ik hier advies over krijgen.
Paul
28 december 2015Beste Annelies, Individueel medisch advies kan en mag Gezondr niet geven, daarvoor zul je echt je arts/chirurg moeten raadplegen. Maar wellicht zijn er onder onze lezers artsen of ervaringsdeskundigen die hier hun persoonlijke ervaringen, opvattingen en bevindingen t.a.v. middenrifbreuk-operaties met je willen delen… Hoe dan ook, heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul
Annalies
12 november 2018Ik reageer even op mijn eigen berichtje van bijna 3 jaar geleden. Ik ben niet geopereerd aan mijn middenrifbreuk. De artsen wilden het heel graag doen maar vertelde niet de consequenties. Ik had het idee dat ik wel een interessant object ben. Afgelopen weekend heel ziek geweest ambulance etc. Benauwd hartklachten pijn op mijn borst etc. Ik ben nu weer thuis er is nu geconstateerd dat ook mijn dikke darm in borstholte ligt. Ik lees op dit forum daar niet veel over heeft iemand daar ervaring mee? Ik wil me nog steeds niet laten opereren omdat ik lees dat dat ook niet altijd afdoende is. Ook ben ik vatbaar voor allerlei kleine ziektes als er buikgriep heerst of griep verkoudheid krijg ik het ook. Heeft dat met vitamine opname te maken? Is het gevaarlijk als je darm ook in je borstholte ligt. Ik zit best met veel vragen? Allemaal sterkte en ik hoor het graag.
Ed
16 december 2015Heb al jaren last van een Sliding Hernia. Met behulp van Pantoprazol en letten op eten en drinken ging het jaren redelijk goed. Echter sinds ik afgelopen zomer een Antibioticakuur heb gehad is het helemaal malheur. Veel pijn, lucht en misselijkheid. Pantoprazol is tot het maximum verhoogt maar helpt niet veel. Ook Esomeprazol heeft niet geholpen. Wellicht een middel voor de doorstroming om misselijkheid te onderdrukken? En wie kent het verband tussen een antibioticakuur en verergerde klachten bij een middenrifbreuk?
Gina
4 januari 2016Beste Ed, ik heb helaas geen uitleg, maar heb wel dezelfde ervaring als jij v.w.b. de middenrifbreuk. Ook bij mij zijn de klachten verergerd na antibioticagebruik afgelopen zomer.
Henk
2 maart 2016Dag Ed. Ik heb hetzelfde meegemaakt als jij. Na een antibioticakuur verergerden de klachten van mijn sliding hernia diafragmatica. Toevallig stond er een gastroscopie gepland. Daaruit bleek dat ik in mijn slokdarm een Candida schimmelinfectie had gekregen. Candida dragen wij allemaal bij ons. De schimmel kreeg een kans als bijwerking van de antibiotica. Na een kuur tegen deze schimmel kwamen mijn klachten weer terug op het beheersbare niveau van voorheen.
Monic
16 december 2015Paul, ik wil jou en de rest hier even laten weten dat mijn problemen die ik had verdwenen zijn. Darmprobleempjes zoals een vol gevoel en niet goed vanuit mijn buik kunnen ademen heb ik nog wel, maar dat kun je zelf sturen door te weten wat je wel en niet kunt eten en uiteraard niet teveel te eten (tip: maak en soort dagboekje waar je wel en geen last van krijgt). Ik heb gewoon Pantoprazol gekregen. Ja, ik had nooit verwacht dat hiermee de klachten zouden verdwijnen eerlijk gezegd… De klachten deden mij eerder denken aan een maag die al in mijn borstholte zat… Mensen, ga dus niet meteen van het ergste uit, maar ga eerst het medicijn uitproberen. En let op voeding! Rook niet en neem maar zelden alcohol, want dat alles irriteert de maagwand waardoor die ook nog geïnfecteerd kan raken. Ik ben nog maar twee weken bezig met de Pantoprazol, dus hoe het over een maand is durf ik niet te voorspellen. Ik wens iedereen verder heel veel succes en sterkte! Groeten, Monic
Paul
16 december 2015Pantoprazol is inderdaad een maagzuurremmer die snel verlichting kan brengen bij maagklachten door middenrifbreuken, refluxklachten / oprispingen, brandend maagzuur, maagzweren, darmzweren, Zollinger-Ellison en bepaalde medicijnen die de maagwand kunnen irriteren. Fijn dat het inmiddels beter gaat met de middenrifbreuk!
klacht
15 december 2015Geachte, Ik ben een jongen van 18 jaar en Ik heb al bijna 4 jaar last van mijn maag en darmen en het wordt met de tijd erger. Ik ben vaak naar de dokter geweest. Maar geen enkel dokter kon me een duidelijke antwoord geven dus ze stuurde mij naar het ziekenhuis. Met een maag onderzoek (dus een buis via de mond naar de maag) blijkt dat ik een maag hernia heb. Ze hebben mij heel wat pillen gegeven die ik moest innemen maar deze hielpen niet echt. Na een halfjaar deze pillen in te nemen is er niks van deze last verandert. Ik heb veel last van maagzuur en heel slechte adem, als ik lig voel ik soms maagzuur in mijn slokdarm terecht komen. En vaak krijg een pijnlijke en branderige gevoel in mijn borstbeen. Nu vraag ik mij af wat ik moet doen. Zou iemand mij a.u.b. willen helpen? Alvast bedankt!
Paul
15 december 2015Een maaghernia is hetzelfde als een middenrifbreuk. Bij deze vorm zit er een scheurtje (breukpoort) in het middenrif, waardoorheen een deel van de maag (breukzak) uitpuilt. Doordat de maag via een op zichzelf staand scheurtje in het diafragma of door de opening waardoor ook de slokdarm loopt uitpuilt, treden er veranderingen op in de maagfunctionaliteit. Niet alleen qua maagperistaltiek, maar ook qua maagzuurproductie, maagzuurverdeling, voedselvertering, eventuele inwerking van galvloeistoffen en alvleeskliersappen, et cetera. Het gevolg hiervan is maar al te vaak een gastro-oesofagale refluxziekte (GORZ). Dit is een ziektebeeld waarbij maaginhoud wordt opgegeven/opgeboerd via de slokdarm, met als resultaat: zure oprispingen, zuurbranden, branderige pijn nabij maag, slokdarm en/of borstbeen, slechte adem, tanderosie, verminderde eetlust, et cetera. De behandeling van een persisterende middenrifbreuk met refluxklachten is doorgaans een anti-refluxoperatie (laparoscopische Toupet-fundoplicatie of Nissen-Rosetti-fundoplicatie). Het plaatsen van inwendige (afsluitende en ondersteunende) ‘matjes’ om een middenrifbreuk te dichten, neemt de laatste jaren sterk af. De inname van maagzuurremmers, maagzuurbinders en maagbeschermers kan in bepaalde gevallen ook al veel verlichting brengen. Bespreek dit eens met je huisarts. Heel veel sterkte! Groeten, Paul
Monic
10 december 2015Lotgenoten en Paul, Ik heb net een reactie geplaatst bij een ander thema, namelijk de kleur van feces ofwel ontlasting. Ik ben geschrokken want ik had een groenachtige stoelgang vanmorgen. Nu wil ik daar eigenlijk niet te veel op doorgaan omdat het een ander thema betreft, maar ik ben wel benieuwd of er mensen zijn met een hernia diafragmatica die dit ook hebben. Volgens jou Paul, komt het door problemen met lever en gal en dat verbaasd mij niets als je bedenkt dat de organen door een middenrifbreuk in de verdrukking komen. Heb jij nog aanvullende informatie Paul? En willen die mensen met een soortgelijke ontlasting alsjeblieft reageren? Alvast bedankt! Groeten, Monic
Paul
10 december 2015Beste Monic, Dankjewel voor je berichten! Aanvullende informatie heb ik helaas niet voor je. Ik heb je vraag onder het betreffende artikel over de kleur van ontlasting beantwoord. Misschien hebben anderen er ook wat aan. Sterkte & groeten, Paul
Monic
8 december 2015Pffffff… wat een herkenning. Ik kreeg tranen in mijn ogen toen ik al jullie verhalen, jullie ervaringen met middenrifbreuken las. Ik weet nu; ik ben niet gek, nee het komt niet door een spastische darm, want ik wist altijd al; dat bestaat niet eens, maar is een benaming die de artsen zelf hebben verzonnen. Vier jaar loop ik al met darmklachten en maagklachten en het werd steeds erger. Ik ben nu op het niveau waar jullie zijn; maagpijnen af en toe, haast niks kunnen en durven eten, darmproblemen, brok in mijn keel, rugpijn, energieverlies, vol en zwaar gevoel van maag tot onderkant v/d buik, indigestie, slaapproblemen en benauwdheid. Ik heb deze site net naar mijn huisarts gestuurd. Zo hoef ik: A: niet opnieuw te vertellen wat ik voel en B. Deze verhalen zijn ECHT en ze kan dus nooit zeggen dat er iets niet klopt! Ik word moedeloos van mijn klachten sinds de middenrifbreuk, ik word er gedeprimeerd van. Functioneer vier/vijf dagen van de zeven niet. Moet afspraken afzeggen, kan geen plannen maken… Velen van jullie zullen dit herkennen denk ik zo. Hoe het verder gaat in mijn geval weet ik uiteraard niet, maar hoe schandalig is het dat er door artsen (zelfs specialisten) wordt gezegd dat een middenrifbreukje niet tot klachten kan leiden en dat we er wel doorheen en vooral vanaf komen door een maagzuurremmer (wat op zichzelf ook weer tot van alles kan leiden heb ik gelezen…). Ik ben ergens opgelucht dat ik deze site tegenkwam, eindelijk kan ik spreken van lotgenoten als ik jullie zo mag noemen. Ik hoop dat er nog mensen zijn die op deze site komen en dit lezen. Ik hoop sowieso dat er mensen zijn die er nu beter aan toe zijn, die sinds hun middenrifbreuk en/of operatie minder klachten hebben gekregen. Laat dit vooral weten alsjeblieft! Ik zelf ga de reactie van mijn huisarts afwachten en ik ga op zoek naar een eventuele alternatieve behandeling, wie weet is daar iets wat mij en jullie verder kan helpen. Ik wens iedereen met een middenrifbreuk heel veel sterkte en kracht toe want het is zwaar… elke dag weer, elke maand weer, elk jaar weer… Groeten, Monic
hermina Burnett
1 februari 2016hoi, heb de zelfde problemen gehad, maar zijn nu veel minder. Ook omdat ik minder maagzuurremmers neem (kreeg bijeffecten) en nu z.g. licorice extract kauwtabletten neem voor m’n maaltijd. (dropextract, nee niet gewoon dropjes daar krijg je hoge bloed druk van). Deze zijn DGL tabletten. Misschien moet je daar eens wat research op het internet doen t.a.v. middenrifbreuk en maagklachten en kijken of het iets voor jou is. Ik voel me er erg goed bij. Veel succes, je bent niet alleen. Groetjes, Hermina
Ria van Bragt
4 februari 2016Graag wilde ik een reactie geven over middenrifbreuk. Sinds een paar jaar weet ik dat ik een middenrifbreuk heb. Ik ben er achter gekomen omdat ik op een dag 112 moest bellen. Dat kwam omdat mijn linkerarm pijn ging doen, krampen kreeg in mijn beide kaken en een vreselijke pijn op mijn borst. Door 112 te bellen kwam mijn huisarts heel vlug bij mij langs. Ik zat te hijgen in de gang met mijn hand op mijn borst. Mijn huisarts heeft mij met een ambulance naar het ziekenhuis laten brengen. Om kort te zijn. Hart was gezond. Maar onderzoek met een roesje bleek ik een middenrifbreuk. Ik krijg Omeprazol 1 tot 2 x daags 1 blauwwitte capsule. Verder heeft de dokter nog andere problemen met mij besproken. Zoals dat ik een spastische darm heb. Vaak een opgeblazen buik. daarvoor heb ik van de maag- darm- en leverspecialist Vitamine D en magnesium gekregen. Kortom het gaat een stuk beter met mij. Wel al die medicijnen blijven slikken. Veel water drinken. Ik heb opgeschreven wanneer ik erge last heb van het middenrif. Een glaasje wijn, een pannenkoek, soort koekjes, oliebollen, gebakken ei. Als je je eten aanpast heb je minder last van een middenrifbreuk. Ik eet veel salade zonder saus. Geen vette dingen. Beweeg veel buiten. Soms heb ik die pijn op mijn borst nog. Dan neem ik een nieuwe Omeprazol. Ook altijd 2 Omeprazol tabletten in mijn tas. Er is aan mij verteld als de klachten nog veel veel erger worden dat er soms wordt geopereerd. Ik weet niet hoe precies mijn breuk is ontstaat. Wel dat ik mijn kinderen vaak optilde en sporten met apparaten. Weet ook niet of dat maagzuur gevaarlijk is voor je verdere delen van je lichaam. Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben. Groet, Ria.
Fenny Bos
1 maart 2016Hallo jouw verhaal is zo herkenbaar voor mij. Heb precies dezelfde klachten. Allerlei onderzoeken gehad. En vandaag de uitslag gekregen: middenrifbreuk. Nu valt alles op zijn plaats. En ook darmklachten, verstopping, enzovoorts. Ik heb nu omeprazol gekregen.
Fenny Bos
1 maart 2016Hoi Monic wat een herkenning. Ik heb heel veel dezelfde klachten, nu valt alles op z’n plek: een middenrifbreuk. Ik heb er nu ongeveer een jaar last van. Allerlei onderzoeken gehad. En pas vanmiddag gehoord dat het een middenrifbreuk is. Ook ik heb veel last van de darmen. Heb al vanaf december darmverstoppingen. En nu waarschijnlijk ook nog een darmverzakking. Ik heb Omeprazol gekregen voor m’n klachten. Maar afwachten of m’n klachten minder worden. Ik heb soms ook last van ademhalingsproblemen. Groetjes, Fenny Bos
Rosalie
6 december 2015Wie heeft er ervaring met een middenrifoperatie. Ik moet geopereerd worden en ben doodsbang!!
Annemieke
13 december 2015Hoi Rosalie, Ik heb afgelopen jaar tot 2x een fundoplicatie gehad. Het is mij 100% meegevallen. Ik had na de eerste keer totaal geen pijn. Kon rustig weer alles eten, wel goed kauwen, maar geen voedsel wat terug kwam of bleef steken. Helaas is mijn middenrif na 10 weken weer kapot gegaan door een spelletje op de Wii. 7 weken geleden opnieuw geopereerd. Nu wel pijn gehad, maar goed te doen met pijnstillers. Ik ben blij dat ik het heb laten doen, alhoewel ik nu wel wat klachten heb en de eerste keer niet.
gerritsen
30 november 2015Ik heb een paar jaar geleden een galblaasoperatie ondergaan en sinds die tijd heb ik regelmatig last van mijn maag. De hele dag gaat het goed maar vaak als ik ’s avonds gegeten heb zit ik de hele avond te spugen, een dram dus. Ik slik methotrexaat dus de misselijkheid die ik ook vaak heb kan ook daar van komen. Alleen de hele dag maagpijn is om moe van te worden. Heb een gastroscopie gehad en daarbij bleek dat ik een behoorlijke middenrifbreuk heb en dat mijn maag hoog in de buikholte zweeft. Mijn hb was dusdanig laag dat ik een bloedtransfusie heb gehad. Daar ben ik erg van opgeknapt alleen die maagpijn word je moedeloos van. Eten is niet meer leuk. Wie heeft hier ook ervaringen mee?
Paul
30 november 2015Is er tijdens de gastroscopie ook een maagbloeding geconstateerd?
Monic
10 december 2015Hallo Gerritsen, Nu je weet dat je maag gedeeltelijk in je buikholte zit, is je dan niet geadviseerd om het operatief weer op de juiste plek te zetten? Die maagpijn komt daar toch door? Groeten, Monic
gerritsen
24 april 2016Nee er is geen maagbloeding geconstateerd maar eerder dat mijn maag tegen mijn slokdarm aan schuurde vandaar dat ik een laag HB had verder heb ik reuma dus is het wel eens moeilijk om te weten of het door de middenrifbreuk komt of van de medicijnen. Op dit moment heel de dag maagpijn. Hb is 7,9 dus daarover niks te klagen, een operatie is op dit moment geen optie heb zes jaar geleden een hartstilstand gehad dus zijn ze erg voorzichtig met alles. Alles bij elkaar een drama… ben ik goed door die hartstilstand heen gekomen, krijg ik er ook nog ff reuma bij. Das pas een drama en nu ook nog die maagpijn. Ik slik pantoprazol, helpt wel tegen maagzuur maar niet tegen pijn. Zoek nu het internet af naar alternatieven voor de maagpijn iemand nog ideeën? Graag!
Paul
25 april 2016Naast een maagzuurremmer kan een maagbeschermer nog weleens verlichting bieden. Of anders of een reguliere pijnstiller (paracetamol of ibuprofen)… Hebben je artsen je helemaal geen adviezen, handvatten of vooruitzichten geboden?
Miki
19 november 2015Ik heb ook middenrifbreuk maar naast lichte pijn ik heb ook veel ademhaling klachten dat maak me kapot! wie kan me meer vertellen zou dat wel kunnen dat je ademklachten kreeg?.?
monic
9 december 2015Ja dat kan zeker, want het kan dus zo zijn dat het middenrif tegen je long aandrukt. Ik heb zelf ook ademhalingsklachten, kan niet meer normaal ademen, heb het vaak benauwd. Ik weet wat je meemaakt…
Annemieke
13 december 2015Ik heb jarenlang gehoest en een geïrriteerd gevoel in mijn borst gehad. Na de fundoplicatie heb ik niet meer gehoest. Doordat mijn maag voor een gedeelte in mijn borstholte zat, irriteerde dat mijn linker long.
Wim
25 oktober 2015Bij mij is 3 jaar terug een middenrifbreuk vastgesteld, ben 56 jaar. Mijn klachten zijn pijn tussen de schouderbladen, zweterig, veel boeren, gevoel van flauwte, onwezenlijk gevoel, bleek gelaat, gevoel of je zo flauwvalt. Meestal bij bukken, fietsband oppompen en voorover staan krijg ik een naar gevoel, dit kan een uur tot een hele dag duren. Mijn internist schijnt niet goed te beseffen wat dit voor impact op mijn leven heeft, wil er verder geen nader onderzoek naar doen. Ben regelmatig in de ziektewet door deze klachten, vind eigenlijk het leven ook niet echt leuk meer (soms depressief). Wie herkent deze klachten en heeft tips voor mij? Ik rook niet, drink geen alcohol, ben voorzichtig met wat ik eet, drink cafeïnevrije koffie. Probeer stress uit de weg te gaan, maar is lastig met dergelijke klachten.
Maartje
6 december 2015Hallo, Ik heb jarenlang geleden aan een ernstige middenrifbreuk. Opereren wilde ik niet. Toen ben ik naar een osteopaat gegaan en dat heeft goed geholpen. En : Ik heb op advies van een antroposofisch arts elke dag een zalf aangebracht: Stannum metallicum. En zowaar, ik heb geen klachten meer. Uiteraard ook op mijn eetgewoonten gelet. Ik wens een ieder genezing toe want wat een middenrifbreuk is een akelige aandoening. Ik durfde bijna niet meer te eten toentertijd. En zeker niet nadat ik in en restaurant zelfs onderuit ben gegaan
vergeer
8 december 2015Mijnheer. Mijn zoon heeft dezelfde klachten en vind het leven ook niet leuk meer, geen smaak van het eten. Het is een sliding hernia en kan geopereerd worden. Altijd misselijk. Dat kan toch zo niet verder. U moet een andere internist of liever een MDL dokter: maag-darm-lever arts. Zo staat mijn zoon met zijn middenrifbreuk er ook voor. Mevr. Vergeer
Monic
10 december 2015Hallo Wim, Ik herken niet al je klachten, maar geloof me, ik heb er genoeg die mijn leven totaal verzieken. Dat je het leven niet meer leuk vindt, begrijp ik volkomen. Ik heb dit gevoel nl zelf ook. Om heel eerlijk te zijn hoeft het voor mij niet meer, want zoals ik nu leef is geen leven. Als ik dan ook nog lees dat een middenrifbrwuk-operatie weinig tot niks uithaalt… wat moet je dan nog? Vreselijk om te lezen dat je internist je niet eens serieus nam, maar dat herken ik wel. Ze zeggen allemaal dat het maar een middenrifbreukje is en dat je er geen klachten van krijgt… Nee, maar wel als het groter wordt en te laat is! Het had misschien bij jou voorkomen kunnen worden, bij mij weet ik het bijna zeker. En als blijkt dat ik gelijk heb, dan zal ik nog wel even een bezoekje brengen aan mijn vorige huisarts vermoed ik zo. Wim, ik kan je alleen maar veel kracht en sterkte met je middenrifbreuk toewensen, en als je je verdrietig voelt? Dat mag! Groeten, Monic
Joke
30 januari 2016Ik ben een vrouw van 75. Bij toeval is 3 jaar geleden een breuk in het middenrif geconstateerd en begin er nu pas echt last van te krijgen. Volgens de longarts is het een abnormaal grote middenrifbreuk waar mijn maag doorheen glipt en mijn longen dichtdrukt, waardoor ik regelmatig weinig lucht heb. Ik hoor daar niemand over. Heb de longfoto’s gezien en dat was echt schrikken. Heeft iemand daar ook ervaring mee?
marjo
19 februari 2017Heb de reacties gelezen het was of ik het zelf geschreven had ben zelf al 5 weken misselijk en heb al 3 soorten maagtabletten vanwege bijwerkingen hoofdpijn gehad lijk wel zwanger (ben 65 jaar) dus onmogelijk, pijn met slikken, hoestbuien om slijm weg te krijgen maar ik heb ook als ik pijn met slikken heb oorpijn en een druk op de oren en geen energie ook ’s nachts pak dan een slaaptablet ben ik tenminste niet misselijk. Dinsdag naar de MDL arts ben benieuwd of mijn klachten verholpen kunnen worden heeft iemand ook oorpijn? Grotjes, Marjo
Paul
20 februari 2017Oorpijn of aanverwante (geh)oorklachten door toedoen van een middenrifbreuk lijkt me uitermate onwaarschijnlijk… Ben je al eens gecontroleerd op schildklierklachten, bijholteproblemen of keelamandelproblematiek? Als zure oprispingen langer voortduren en aanhouden, kunnen (naast maagklachten en keelklachten) op een gegeven moment ook oorklachten en kaakklachten ontstaan, maar dit is niet heel erg gebruikelijk. Hopelijk weet de MDL-arts de onderliggende oorzaak van je klachten te achterhalen! Heel veel sterkte en beterschap toegewenst!
Lena jansen
10 oktober 2015Wat kan de verklaring zijn voor oprispingen bij wandelen? Ik loop met een rechter afgezakte schouder.
Paul
18 oktober 2015Lopen veroorzaakt een schokkende beweging van de maag. Maagsappen gaan zodoende in zekere mate klotsen/golven. Dit kan weer leiden tot maagirritatie en oprispingen (gastro-oesofagale refluxklachten). Oprispingen zullen zich sneller voordoen als er vetrijk voedsel in de maag aanwezig is, als je slecht hebt gekauwd, soms ook als je vezelrijk hebt gegeten of als je allergisch of intolerant bent jegens hetgeen je hebt gegeten. Wat kan helpen is voldoende water drinken, kleine porties per maaltijd nuttigen, en vetarm (en soms ook vezelarm) eten… Ook kan het raadzaam zijn om koolzuurhoudende dranken, bonen, peulvruchten, uien en koolsoorten voorafgaand aan het wandelen of hardlopen te mijden. Zie desgewenst dit artikel over spijsvertering en dit artikel over maagklachten…
Nicole
1 maart 2016Joke, ook ik ben 75 jaar en heb sinds een viertal jaren problemen met ademnood. Dus cardioloog geconsulteerd. Hij zag geen hartletsels maar wilde toch een coronair onderzoek. Dat heb ik geweigerd. In september 2016 een longontsteking. Bij controle van de longfunctie werd toevallig een maagbreuk ontdekt. De maag stak door het diafragma. Op 18/02/2016 heb ik een operatie ondergaan kijkoperatie… nu ben ik aan de beterhand maar nog enkele weken diëten. Ik wens je het allerbeste!
Jeroen
23 september 2015Hallo ben 23 jaar en heb 2 weken geleden xtc gebruikt en bij de laatste pil ging het aardig fout met innemen. Ik moest direct overgeven in 1 keer braken was alles eruit. Ik had direct last van maagzuur toen ik ging liggen en de volgende dag erg last van een soort spierpijn tussen mijn borst. Die spierpijn was na 7 dagen weg alleen van maagzuur blijf ik last houden. Moet ik nu naar de huisarts of gewoon eerst zelf een maagzuurmiddeltje kopen bij de apotheek? Medicijnen gebruiken die je maagzuur vermindert lijkt me namelijk niks.
Paul
24 september 2015Ik ben geen arts, dus advies geven over maagklachten na drugsgebruik kan en mag ik niet. Afhankelijk van de exacte samenstelling qua stoffen in de xtc-pil en van je gestel, zou er van alles met je maag aan de hand kunnen zijn. Dat je een week last hebt gehad van maagpijn/maagkramp en nog altijd niet verlost bent van brandend maagzuur is in elk geval geen goed teken. Er zou bijvoorbeeld sprake kunnen zijn van een maagslijmvliesontsteking of maagzweertje. Zie desgewenst ook dit artikel over maagklachten… Mocht je je zorgen maken, ga dan inderdaad even langs de huisarts, al is het maar uit absolute voorzorg. Sterkte & beterschap!
ssss
28 oktober 2015beste jaroen, ik heb in mijn leven heel wat xtc gedaan en heb daardoor refluxziekte gekregen wel indirect (kreeg een maagzweer is gehersteld maar het zweer was dichtbij de sluitspier tussen mijn maag en slokdarm deze gaat niet meer helemaal dicht). mijn advies neem een maagzuurremmer voordat je het gebruikt en wanneer je gaat slapen. wat ik gebruik is pantoprazol 40 mg plus hierdoor ga je de xtc sneller en beter voelen want maagzuurremmers halen de zuurgehalte in de maag omlaag waardoor er minder MDMA wordt afgebroken en dus meer wordt opgenomen.
suze grobben
15 september 2015Suze, ik werk in de schoonmaak, zwaar werk. Nu is mijn vraag, hoe lang duurt het voordat ik weer mag werken: stofzuigen, dweilen, enzovoort? Dank je wel!
Jon
6 september 2015Ik ben geholpen aan een behoorlijke middenrifbreuk, ik liep er al 4 jaar mee en in die periode kelderden mijn bloedwaarden en met staalpillen werd het weer op peil gebracht en als ik daarmee stopte, na een maand of twee begon de ellende weer. Mijn vraag is, komt het iemand bekend voor? Ik moet er wel aan toevoegen dat ik vier jaar terug behoorlijk ben gevallen met een racefiets…
Belinda Eijkenboom
23 juni 2015Ik kwam er gisteren pas bij de MLD-arts achter dat er al 2 jaar bekend is dat ik een middenrifsbreuk heb. Echter, het probleem is dat mijn eten niet zakt en verteert. Jaren last van en niet wetende waar het van komt. Ik was dan ook verbijsterd toen ik het hoorde. De arts zei dat de brief bij de huisarts lag, maar zij weten er weer niks vanaf. Vandaag hebben ze slikfoto’s gemaakt. Dus afwachten maar… Nu snap ik ook de klachten die ik heb, dat ze daarmee verband houden. Ik ben benieuwd naar de bevindingen en wat ze eraan gaan doen. Vrijdag een gesprek met de huisarts, hoe het komt dat er geen gegevens van bekend zijn… Het had al 2 jaar verholpen kunnen worden…
coriettr
17 juli 2015Hoe is het afgelopen met je middenrifbreuk? Ik heb ook… (zie onder via deze site) contact proberen te leggen, maar zonder resultaat. Te weinig mensen hebben er last van en een operatie is te risicovol vertelde de MDL-arts mij.
Monic
10 december 2015Hallo Belinda, Jouw berichtje is al ouder, maar ik hoop dat je dit leest, want ik wil zeggen dat ik je frustratie van die tijd helemaal begrijp. Mijn huisarts (inmiddels ex-huisarts) liet mij ook maar doorlopen terwijl ik vertelde over mijn klachten. Twee jaar duurde het voordat ik een endoscopie kreeg, terwijl ik op dat moment al een darmonderzoek had moeten krijgen. Dan krijg je te horen dat je middenrifbreukje wel meevalt en dat er geen klachten kunnen zijn en dat je je geen zorgen hoeft te maken. Nee, TOTDAT je die wel krijgt en je in eerste instantie niet weet waar ze vandaan komen. Ik weet natuurlijk niet hoe je er nu aan toe bent, maar mijn klachten zijn alleen maar toegenomen. Als ik dan ook nog lees over de nadelige gevolgen van een middenrifbreuk-operatie, dan zakt de moed mij nog meer in de schoenen… Ik weet ’t eerlijk gezegd niet meer… Als vele artsen eerlijk zouden zijn of waren geweest tegen hun patiënten, dan zou er geen forum als dit nodig zijn. Sterkte voor als dat nog nodig is! Groeten, Monic
coriette
23 juni 2015Ik heb een pds en ook te horen gekregen dat ik een forse middenrifhernia heb. Ik heb t op de foto gezien… een fors stuk maag wat achter mijn ribben zit en tegen mijn longen drukt. Verders heb ik alle klachten zoals hier op t forum genoemd. Ik wil graag positieve reacties over de operatie van n middenrifbreuk… alvast mijn dank!
cindy
6 juni 2015Hallo, Ik heb sinds 2 maand veel maagpijn bij ’t eten, na onderzoek blijkt dat een deel van mijn maag boven ’t middenrif zit en duwt op mijn slokdarm, waardoor die een vernauwing heeft! Ik kan enkel nog yoghurt eten en wacht nu op een telefoontje met operatiedatum doordat mijn chirurg ’t gaat uitvoeren, samen met een andere arts uit het UZ Gent. Ik heb ook last van mijn ademhaling, ik hoop snel geholpen te kunnen worden.
Jaak Stratermans
7 mei 2015Ondanks dat ze ook bij het bovenste deel v.d .maag rond het onderste deel van de slokdarm gedrapeerd hebben (1995) ben ik tot op de dag van vandaag bij het minste tillen nog steeds hondsziek. Voedsel opbraken gaat niet meer. Wel slijm braken, alleen maar slijm, slijm en nog eens slijm. En daarbij een algeheel ellendig lichamelijk gevoel. Ben 69 jaar en sinds meerdere jaren huisman en mantelzorger voor mijn dementerende echtgenote. Zelfs gebukt haar de schoenen aandoen geeft een ellendig gevoel. En moet ik vlug weer rennen naar de gootsteen.
Gijsbertha
25 april 2015Hi, Ook ik heb al jaren een middenrifbreukje. Na jaren keelpijn kwam ik hierachter door een onderzoek. De MDL arts vond het niet eens nodig om het te benoemen en toen ik even later terug belde zei de assistent ja u heeft een breukje… Ik liep al heel lang met klachten! Nu jaren later met een schuinstaand bed en ranitidine. Een keer per dag is het wel te doen, maar wil eerdaags toch mezelf laten checken op B12. Ik houd wel veel rekening met wat ik eet, maar vandaag weer veel maagpijn na eten tomaten. Met name een halfuur na het eten en van vette dingen krijg ik acuut last, bijvoorbeeld patat en zalm. Vet en gefrituurd, ook cacao.
Paul
26 april 2015Maagklachten na vet eten duiden maar al te vaak op problemen met galblaas/galzuren en/of alvleesklier/alvleesklierenzymen.
itsme
21 april 2015Na jaren van verschrikkelijke pijnen en uiteindelijk verwijderen van galblaas (ik had de diagnose PDS gekregen m.a.w. ze wisten het niet) ben ik weer teruggegaan naar het ziekenhuis. Toen slikte ik al de hoogste dosis maagbeschermers, maar de pijn was nu veel duidelijker uit te leggen. Het was niet echt de onderbuik/darmen (al gaat de pijn als deze bij mij heel erg is ook daar zitten) maar de maag! Bij het borstbeen en dan uitstralend naar de rug… De arts gaf me de diagnose GERD (gastro-oesofageale refluxziekte) en er was niets tegen te doen. Daar ben je lekker mee… Maar hij schreef me wel antidepressiva voor, amitriptyline, en daar slaap ik erg goed op. Uiteindelijk kreeg ik het idee dat ik ook tarwegevoelig was en eet nu spelt. Ik heb soms maanden dat het goed gaat met me, maar dan is de pijn er ineens weer. Nu heb ik 2 weken alweer deze PDS-achtige pijn die vooral ’s nachts huishoudt. Mijn huisarts zei dat van opereren geen sprake kon zijn, want dat dat niet gedaan werd. Het ergste is dat ik zo een angst heb gekregen voor wat ik eet dat ik nu alleen nog brood eet. Daar ga ik dus heel goed op, maar dan opeens is het er weer. Gestopt met chocolade en dropjes, maakt niet uit. De buikpijn blijft. Ik zit ook vol met lucht. Niet stinken, maar vooral boeren ook. Ben een pijndagboek begonnen rond januari 2012 en toen speelde het al jaren. Weet echt niet meer wat ik nu nog moet doen. Zelfs morfine hielp niet tegen deze pijn. De eenzaamheid van die nachten… voel me net een baby bij wie een boer vastzit. En dat is dan nog het minst erge. Soms is de pijn in m’n bovenbuik/borststreek zo erg dat ik niet meer verder wil. Gelukkig heb ik maanden dat ik geen last heb, en ik geniet dan van het leven. Ik denk dat ik het zoeken naar WAAROM ik die aanvallen krijg nog wel het vervelendste vind.
Paul
21 april 2015Beste Itsme, Er zijn veel mensen die dit soort onverklaarbare chronische pijnklachten in de bovenbuik en/of borststreek ervaren. Maag, slokdarm, middenrif, longen, lever, alvleesklier, galblaas, galwegen en galstenen kunnen een rol spelen. Denk maar eens aan een chronische maagontsteking of maagwandontsteking (gastritis), maaginfectie, maagzweer, maagbloeding of maagperforatie… Maar ook refluxklachten i.v.m. overtollige maagzuurproductie of lekkende maagkleppen (vooral in geval van maagkrampen, oprispingen en zuurbranden). Een leverontsteking, alvleesklierontsteking of galblaasontsteking… Een spijsverteringsstoornis (dyspepsie) of voedselovergevoeligheid (allergie, intolerantie, malabsorptie of opnamestoornis) kan eventueel ook nog… Evenals chronische stress… Ook roken, medicijngebruik of overgewicht kan een rol spelen. Wellicht kun je iets met deze artikels over hoge buikpijn (pijn in de bovenbuik), pijn rond het borstbeen/sternum, Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), pijn in de longen, alvleesklierklachten en galblaasproblemen. Heel veel sterkte in ieder geval! Groeten, Paul
spf van wijk
13 april 2015Mijn middenrif zit tegen mijn linker long en ik heb daardoor minder adem en veel pijn op de borst. Ik zou graag wat meer willen weten hierover. Vooral over de operatie en of het dan allemaal goedkomt. Ik ben het overkomen tijdens een pijnbestrijding in het Maasstad Ziekenhuis, naaldje in zenuw geprikt?! En nu…
Paul
14 april 2015Beste SPF, Ik snap niet goed wat er precies is gebeurd… Is er een middenrifbreukje ontstaan doordat er een zenuw is aangeprikt tijdens een injectie? In dat geval vat ik het onderlinge verband tussen de aangeprikte zenuw en de veronderstelde middenrifbreuk niet helemaal… Is er misschien extreem hardhandig geprikt, waardoor buiten de geraakte zenuw ook een breuk is ontstaan? Of is het middenrif enkel verslapt of verlamd geraakt doordat een belangrijke middenrifzenuw verdoofd is door toedoen van de verdovingsinjectie? Dus is er juist GEEN sprake van een breukje c.q. scheurtje in het middenrif, maar van een verdoofd, verslapt of verlamd middenrif? Hoe dan ook begrijp ik dat je middenrif door een complicatie (i.v.m. spieren, zenuwen en/of drukverdeling) tegen je long aan drukt/duwt… Door een breuk/scheurtje in je middenrif kan je maag inderdaad naar boven drukken, tegen long en/of hart aan… En als bijvoorbeeld je galblaas opzwelt en uitzet kan deze tegen de lever aandrukken, waardoor de lever tegen het middenrif drukt en het middenrif tegen de long duwt. Hoe dan ook is voor mij de onderliggende oorzaak (middenrifbreuk versus middenrifverlamming) van je klachten niet helemaal duidelijk en is het dus ook niet vanzelfsprekend welke operatie op de planning staat, wat het lastig maakt hieromtrent informatie te verstrekken. Wellicht kun je enige opheldering verschaffen… Heel veel sterkte en beterschap in ieder geval! Groeten, Paul P.S. Ik ben GEEN arts, dus voor medische vraagstukken kun je sowieso beter het ziekenhuis raadplegen.
wietske landman
12 maart 2015In maart 2013 geopereerd middels een kijkoperatie, naar aanleiding van hartklachten die indirect werden uitgelokt door een middenrifbreuk. De breuk in het middenrif was zeer gecompliceerd, dus nu moet ik waarschijnlijk opnieuw worden geopereerd omdat na een minuut inspanning het licht al uitgaat bij mij. Heeft iemand daar ervaring mee, dus met hartklachten en bewusteloos raken door een middenrifbreuk?
harrie
5 maart 2015Hallo, Ik heb een breuk in het middenrif, geen klein middenrifbreukje, maar een flinke breuk. Ik weet dat ik daaraan moet geopereerd worden. Ga deze maand naar een dokter in Amersfoort en hij gaat gelijk de breuken in mijn buikwand herstellen. Want met medicijnen helpt het niet, dus ze doen er gelijk een matje op. Hoop dat het goed gaat omdat ik ook nog een spierziekte heb.
Jaklin
29 juli 2015Beste Harry, Ik vroeg me af of je inmiddels al behandeld bent en bij welke chirurg. Ik kreeg vandaag te horen dat ik geopereerd moet worden omdat ik een grote middenrifsbreuk heb, maar ik twijfel omdat ik zoveel verschillende verhalen lees op internet. Ik ben benieuwd naar je reactie.
Meri de Vries
10 december 2015Je zal onderhand nu wel dat matje hebben… Dit is een afschuwelijk lapmiddel wat in Nederland nog gewoon geplaatst mag worden. In Amerika is het verboden al een paar jaar! De klachten van mensen met een matje zijn bij iedereen verergerd, vermenigvuldigd zelfs! Ik heb jaren geleden 3 matjes gekregen en voel me al jaren ellendig. Doktoren kunnen niets voor me doen, die krengen kunnen er ook niet uitgehaald worden, ze vergroeien in je lijf! Leer er maar mee leven, word er gezegd bij elk ziekenhuis…
Ikke
2 maart 2015Omeprozal 40 mg voor een middenrifbreukje, gaat al jaren prima, heb genoeg aan één capsule per 2 a 3 dagen. Alleen kom ik er nu pas achter dat je vatbaarder bent voor voedselvergiftiging door dat je bijna geen maagzuur hebt. En je ook vitamine B12 en magnesium minder goed opneemt. Nou, ik vraag mij af wat dat voor de toekomst voorspelt. Heel veel sterkte allemaal!
fiona
11 februari 2015Hey iedereen ik ben gisteren naar ziekenhuis geweest en heb een maagbreuk. Ik ben 23 jaar. Ik moet nu medicatie gaan halen Maar ik heb wel die vreselijke pijn, wordt er gek van! Kan iemand me vertellen hoe ik de pijn van een maagbreuk kan minderen a.u.b.? En had nog een vraag: kan ik hieraan sterven of?
Patrick
2 maart 2015Voor het oprispen en maagzuur kan je omeprazol vragen… Voor de heftige pijn die dit veroorzaakt kreeg ik via de huisarts tramadol voorgeschreven. Let hierbij wel op dat dit middel je reactievermogen kan beïnvloeden. Tot slot je kunt er niet aan dood gaan… maar je kan je er inderdaad goed beroerd van voelen. Wat je ook nog kan proberen om de pijn te verminderen: minder koffie en minder roken.
Angie
9 februari 2015Sinds een week of 6 heb ik een brok gevoel in mijn keel. Van de huisarts kreeg ik omeprazol, ik merk tot nu toe matig resultaat. De spanning in mijn hals en keel wordt steeds erger, veel boeren en oprispen van eten. Geen last van maagzuur! En ik krijg een beklemmend gevoel op de borst. Slapen wordt steeds beroerder. Bij een vervangend arts werden mijn klachten afgedaan als spanning. Dus ik ben tijdelijk gestopt met de omeprazol, toen merkte ik echter wel verschil… de maagpijn nam toe. Vorig jaar is er na een maagonderzoek een breuk in het middenrif geconstateerd. Ondertussen lever ik steeds meer energie in en ga ik me inderdaad gespannen voelen. Ik voel er weinig voor om nog maanden omeprazol te slikken als het nauwelijks resultaat heeft. Is het “brok” gevoel bekend en zijn er andere mogelijkheden dan een operatie?
Paul
10 februari 2015Dat je voedsel ‘opboert’, betekent eigenlijk automatisch dat er ook maagzuur meekomt. Dit hoeft niet per se gepaard te gaan met voelbaar zuurbranden; er kan ook sprake zijn van ongemerkte/verborgen/latente (laryngofaryngeale c.q. gastro-oesofageale) maagzuurreflux via de mondkeelholte. Dit fenomeen staat ook wel bekend als ‘silent reflux’. Refluxklachten kunnen inderdaad het gevoel van een krop/brok in de keel teweegbrengen. Maar hieraan kan ook een totaal andere oorzaak aan ten grondslag liggen, waaronder schildklierklachten, bijschildklierklachten of lymfeklierklachten (bijvoorbeeld een schildklierontsteking, struma of ontsteking van lymfeklieren in het halsgebied). Of je middenrifbreuk gerelateerd is aan je keelklachten durf ik niet te zeggen, dat ligt er maar net aan waar de breuk zich bevond en hoe deze zich heeft ontwikkeld. Ik weet niet waarop je artsen je zoal hebben onderzocht en ikzelf ben überhaupt GEEN arts, dus helaas kan ik je weinig concrete informatie bieden. Of er geopereerd dient te worden is in ieder geval volledig afhankelijk van de aard en ernst van de ‘krop in de keel’. Wat zeggen je artsen hierover? Heel veel sterkte & beterschap in ieder geval! Groeten, Paul
Lisanne2402
4 mei 2015Hoi Angie, Hoe gaat het nu? Ik ben erg nieuwsgierig, omdat ik me erg in jouw verhaal herken. Ik hoop dat je al iets wijzer bent geworden! Sterkte! Groet, Lisanne
hermina Burnett
1 februari 2016Brokgevoel is me heel bekend en ik heb ook een middenrifbreukje: soms kan de breuk je slokdarm naar boven drukken en dat geeft een paniekgevoel. Als je last hebt van stress en anxiety dan wordt de reflux erger en zit die brok er weer. Ik heb het soms 3-4 maanden gehad. Vreselijke combinatie van oprispingen, brok in m’n keel, pijn op m’n borst, maagzuur… en dan te bedenken dat mijn familie kanker (keel, darm en slokdarm) had… geen lekker gevoel. Relaxatie, een hele kleine dosis omeprazol samen met DGL (licorice extract… nee geen drop, maar een extract van zoethout) kauwtabletten voor m/n eten (helpen mij heel erg) en bewegen heeft mijn leven veranderd. Mediteren maakt dat je nekspieren rustiger worden en dat helpt je maag, slokdarm ook. Als je nekspieren en borst ontspannen verdwijnt die brok en en dan wordt de druk op het middenrif ook minder. Veel succes
d
31 januari 2015Ik ben gediagnosticeerd met een middenrifbreukje een aantal jaren terug na een kijkoperatie via de keel. Gebruik ook Esomeprazol, maar was relatief recent ook Amitriptyline voorgeschreven voor iets anders (kaak- en keelproblemen). Maar nu heb ik bij alles wat ik eet of drink direct reflux. En met name lucht, veel lucht wat ik opboer, waar vaak eten of drinken bij zit… en dus weer terugkomt en opnieuw moet doorslikken dan… soort van licht overgeven lijkt het op. Vannacht ben ik bijna gestikt omdat er iets in m’n luchtpijp terechtkwam, werd er wakker van. Wat moet ik nu doen? De huisarts wil mij niet meer doorverwijzen omdat er volgens hem anders problemen zijn met de verzekering, ben het hele land al doorverwezen voor van alles. Ik zat te denken veel te gaan wandelen en geen melk, alcohol en sappen meer te drinken, en snoepen ook totaal te laten… Zou dat genoeg kunnen zijn of is er iets ernstigs mis?
Paul
31 januari 2015Er is niemand die op afstand de onderliggende oorzaak van je maagklachten kan vaststellen, laat staan dat er zomaar een oplossing kan worden aangewezen… Het is simpelweg aan je huisarts om je door te verwijzen naar een internist als hij/zij je niet eigenhandig kan helpen. Iedereen begrijpt dat dit met medische kosten gepaard gaat, maar ‘problemen met de verzekering’ snap ik niet. Zolang je arts je doorverwijst, ben je simpelweg verzekerd. Zodra je aan de max van je eigen risico zit, zal je zorgverzekeraar simpelweg de kosten moeten dekken. Het is aan je huisarts om je al dan niet een verwijsbrief te geven; dit is een kwestie van willen c.q. nodig achten, niet van kunnen.
Jojo
16 april 2015melk is juist goed voor de maagklachten
Ben Bok
3 januari 2015Hallo, Ik heb intussen al zo’n 30 jaar last van een hernia diafragmatica. De eerste jaren gingen gepaard met oprispingen met ontstoken slokdarm tot gevolg. Medicatie zoals Pantoprazol 40 mg en Gaviscon Suspensie elimineerden die klachten. De laatste 9 jaren heb ik echter slikproblemen en allerlei pijnklachten rondom borstbeen, bovenbuik en tussen de schouderbladen. De pijnklachten werden verklaard door zogenaamde fibromyalgie. Intussen twijfel ik daaraan omdat ik deze pijnklachten meer gepaard gaan met de slikproblemen. Mijn slikproblemen bestaan uit het niet willen zakken van eten en de irritatie achter het borstbeen met het weer noodzakelijk uitbraken van dat eten om de klachten weg te nemen. Met enige regelmaat, zo’n 1x per week, heb ik deze klachten al ruim 7 jaar. Sinds gisteren echter bleven de klachten ondanks uitbraken. Ik kon niets meer eten of drinken. Vandaag hoop ik dat ik weer wat kan eten of drinken, anders zie ik mij genoodzaakt om naar het ziekenhuis te gaan. België, Genk lijkt mij dan het beste. Ik ben CZ verzekerd. Ik heb gehoord dat CZ tegenwoordig wil bepalen welke arts ik moet raadplegen. Telt dat ook wanneer ik in België behandeld wil worden? Welke zorgverzekeraar doet niet zo moeilijk? Wat is nu de oorzaak dat ik niets meer kan eten, dus waarom zakt het eten/drinken niet meer? Ik ben overigens ook muzikant en blaas ongeveer 8 jaar op saxofoon. Zo’n 8 jaar geleden stopte ik met tuba, maar sinds kort blaas ik weer op de tuba. Is het mogelijk dat mijn klachten hieraan gerelateerd zijn?
catmuy
13 februari 2016Mijn man ook al 20 jaar aan de maagzuurremmers nu is hij 40 jaar. Hij is ziek. spierpijn. pijn na zona geneest niet. Al longembolie gehad. Als je u voedsel niet. Verteerd, opneemt waar zijn dan de bouwstenen om u lichaam te doen werken. Pancreas is lui. Altijd diarree. Poliep in de darmen.
Esther
24 april 2022Wat kun je het beste doen bij een te strak staand middenrif? Ik heb meerdere operaties gehad aan mijn middenrif na schade en openingen door endometriose. Momenteel zit er sinds een jaar een biologische mat in. Echter voel ik zelf dat het middenrif veel te strak staat. Wat is verstandig om hiermee te doen? Operatief, afvallen.. wat kan helpen?
Nel Twal-Wouters
10 december 2014Ik ben in maart 2013 geopereerd aan een breuk in het middenrif. Ik lees hier alleen breuken waarbij de maag ellende veroorzaakt. Bij mij had een darm kans gezien om achter de lever langs door die scheur in mijn middenrif in de longholte te kruipen. Schijnt niet vaak voor te komen. Na 5 dagen in het ziekenhuis wachten waren dan eindelijk 3 specialisten samen om me te opereren. Wie kan mij vertellen van welk materiaal zo’n matje gemaakt is. Dit is mij totaal niet duidelijk geworden en ik kan het ook niet vinden.
Scarlatti Bombatti
8 december 2014Ik heb ook enorme last van reflux, vooral als ik bukkend werk heb moeten doen. Ik heb steeds het idee gehad dat dit veroorzaakt werd doordat ik een maagverkleinende operatie GBP in 2005 in het Heilig Hart Ziekenhuis door Dr. Vleugels heb ondergaan. Maar het kan dus ook een middenrifbreuk zijn? Ik slik vaak Zantac om de gruwelijke pijn te doen verzachten. Ik zal een afspraak gaan maken want dit is inderdaad bijzonder ‘vervelend’ om het maar eens eufemistisch uit te drukken.
Hennie nuij
7 november 2014Ben 2 x geopereerd aan grote middenrifbreuk, de eerste maal met 5 kleine sneetjes. Na een half jaar alles los. Toen operatie met grote buikwand, maag naar beneden gehaald, zelfs matje achter middenrifbreuk gezet, was 2011. Maar toch weer af en toe pijnaanvallen, blijft zwak denk ik. Moet eigenlijk weer terug naar ziekenhuis, maar dat komt wel…
Mirjam
16 maart 2015Beste Hennie, bij mij is er een congenitale hernia diaphragmatica (hernia van Bochdalek) geconstateerd. Er zit een gat van 2,6 x 2,8 cm in mijn middenrif waardoor mijn darmen nu in mijn borstholte terecht zijn gekomen. Ik moet z.s.m. worden geopereerd. Echter, bij mij willen ze ook een matje plaatsen, maar er is veel slechte publiciteit rond de matjes bij middenrifsbreuken. Ik wil graag jouw ervaring horen over het matje en of dit een verbetering is of dat je nu last hebt van het matje. Weet je misschien ook wel merk en type matje ze bij jou hebben geplaatst om de middenrifsbreuk te dichten? Ik hoor graag van je. M.v.g. Mirjam
fre
6 november 2014Bericht voor Ronald Kromhout: Ik wil ook bekijken waar in Duitsland/België ik ’t beste geholpen kan worden. Ben jij al verder met uitzoeken in BE/DE voor wat betreft deze kijkoperatie?
J.Huyser
17 november 2014Doctor Verhelst in het ziekenhuis te Genk is gespecialiseerd in middenrifbreuken. Vakkundig en een uitstekend arts abdominale heelkunde. Succes ermee!
fre
6 november 2014Graag wil ik weten waar in België ik maagonderzoek/kijkoperatie kan laten doen (adressen, namen etc.) naar aanleiding van reflux… En is dit ziekenfondsverzekerd?
Paul
6 november 2014Is er een middenrifbreuk of maagbreuk bij je geconstateerd?
Nancy
28 september 2014Hallo allemaal, Ik ben een vrouw van 58 jaar en heb al jaren last van mijn maag. Ik heb ook een scheurtje in mijn middenrif dat is geconstateerd bij een onderzoek. Ik slik al jaren Omeprazol 40 ME per dag. De laatste anderhalve week is het vreselijk, de pijn straalt uit naar mijn hals, oren en rug; ik word echt gek van de pijn. Ik neem nu vanaf donderdag twee pillen, ’s ochtends en ’s avonds. Soms gaat het een dag goed en soms ondanks de pillen compleet weer mis. Wat kan ik doen andere medicijnen? Operatie? Wie weet raad of zit ook met dit vreselijke ongemak. Sterkte voor jullie. Groetjes, Nancy
Paul
30 september 2014Beste Nancy, Ik ben GEEN arts, dus ik kan geen medicijn of operatie aanbevelen. Zulke hevige maagpijn met uitstraling naar rug, hals en oren lijkt me in ieder geval een slecht teken. Persoonlijk zou ik blijven aandringen bij je huisarts op onderzoek; mocht er niet worden meegewerkt, vraag dan een second opinion aan. Hebben de artsen aangegeven of ze een idee hebben waar de pijn vandaan komt? Is deze überhaupt gerelateerd aan de middenrifbreuk? Of is deze direct het gevolg van je maagklachten en/of een bijwerking van de Omeparazol? In dit artikel over maagklachten vind je wellicht meer gerelateerde informatie over mogelijke veroorzakers van maagproblemen… Sterkte, beterschap & groeten, Paul
amk
29 oktober 2014Hier dezelfde pijnklachten. Ik heb jarenlang Pantoprazol geslikt. Mijn nefroloog gaf aan dat je ook te veel kan krijgen en dat juist daardoor veel pijn optreedt.
Paul
30 oktober 2014Pantoprazol is een maagzuurremmer/protonpompremmer die nierklachten zoals nierontstekingen kan veroorzaken. Loop je daarom bij een nefroloog c.q. nierspecialist? Overigens snap ik het verband niet helemaal met maagklachten of een middenrifbreuk…
Rea
8 april 2015Dag Nancy, Ook ik heb deze klachten van pijnaanvallen in keel, oren en rug. Het komt onverwachts opzetten, en is een hevig pijn waar ik soms radeloos van word. Mijn huisarts noemde het slokdarmkramp en er is weinig aan te doen (mee leren leven dus). Groet, Rea
Paul
8 april 2015Beste Rea, Slokdarmspasmen zijn inderdaad enorm vervelend en mogelijkerwijs zelfs zeer pijnlijk. Zulke slokdarmkramp veroorzaakt inderdaad maar al te vaak pijn op de borst en aanverwante sternumklachten. En de slokdarmpijn kan inderdaad uitstralen naar keel, schouderbladen en armen. Bij hevige spasmen of krampen van de slokdarmspieren ontstaat veelal benauwdheid en een veralgemeend verkrampt gevoel. Ook kan het zijn dat er voedsel blijft steken door toedoen van de slokdarmverkramping. Vaak worden aanvallen van slokdarmspasmen uitgelokt door overmatige stress, mentale zorgen/spanningen, intense emoties, medicijngebruik, voedingstemperatuur (extreem warm of extreem koud), te snel eten, onvoldoende kauwen of als reactie op specifieke voedingsmiddelen of voedingsstoffen… Een definitieve, eenduidige oorzaak voor slokdarmkramp is vooralsnog echter onbekend. Het is echter niet zo dat er niks kan worden ondernomen tegen slokdarmspasmen… In geval van stelselmatige en hevige verkrampingen van de slokdarmspieren kan bijvoorbeeld een spierontspanner c.q. spierverslapper worden voorgeschreven. Daarnaast kan de slokdarm worden opgerekt met behulp van een ballonnetje; deze behandeling staat ook wel bekend als ‘pneumodilatatie’ van de slokdarm. Hierdoor kunnen heel soms wel weer lichte maagklachten, waaronder refluxklachten/zuurbranden ontstaan. Tot slot kan de slokdarm worden gekliefd… In uitzonderlijke situaties kan het nodig zijn om de slokdarmspieren te klieven; de spieren in de slokdarmwand worden dan op de plaats van de verkramping in de lengterichting ingesneden, waardoor de chronische slokdarmverkramping wordt opgeheven. Deze slokdarmingreep staat ook wel bekend als ‘myotomie’ van de slokdarm. Overigens KUNNEN slokdarmspasmen gerelateerd zijn aan ‘achalasie’, een bewegingsstoornis van de slokdarm die wordt uitgelokt door een verminderde zenuwvoorziening van de slokdarmspieren. Je slokdarm is namelijk een gespierde buis met een lengte van ongeveer 30 centimeter. De spieren in de slokdarmwand transporteren het voedsel wat je doorslikt richting je maag door samen te trekken, een proces wat ook wel slokdarmsamentrekking of slokdarmperistaltiek wordt genoemd. Tussen je slokdarm en maag bevindt zich een sluitspiertje oftewel sfincter, wat eenrichtingsverkeer afdwingt. In geval van achalasie is er sprake van een verminderde zenuwvoorziening van het onderste deel van de slokdarm, waardoor ook de peristaltische beweging van de slokdarm ontoereikend is. Dit zorgt er weer voor dat de sfincter zich onvoldoende ontspant, waardoor slokdarmkramp optreedt. Voedsel zakt in zo’n geval niet goed door de slokdarm en hoopt zich op boven het sluitspiertje, wat weer voor aanvullende afsluiting, druk en verkramping zorgt. De precieze oorzaak van achalasie is -net als die van algemene slokdarmkramp- vooralsnog onbekend. Ook hieromtrent zijn weer wel enkele behandelingen die potentieel verbetering kunnen brengen… Zo kan de slokdarmsfincter worden opgerekt, ook weer met behulp van pneumodilatatie oftewel ballondilatatie. Volgens de Maag Lever Darm Stichting is 75% van de achalasiepatiënten na de reeks van oprekbehandelingen klachtenvrij. Wel moet de serie slokdarm-oprekkingen bij sommigen na enkele jaren worden herhaald. Daarnaast is er een chirurgische operatie mogelijk, waarbij het slokdarmsluitspiertje wordt ingesneden volgens de (al dan niet laparoscopische) ‘Heller Myotomie’. Bij deze kleine ingreep wordt een incisie in de slokdarmsfincter gemaakt, waardoor de knijpkracht (en daarmee ook de verkramping) van de slokdarmsluitspier afneemt. Tot slot kunnen bepaalde middelen en medicamenten dienstdoen, waaronder pijnstillers, spierverslappers en botox-injecties. Behandeling van chronische slokdarmkramp en/of achalasie met medicijn gebeurt volgens de Maag Lever Darm Stichting uitsluitend indien je niet in aanmerking komt voor een permanente oplossing. Ik weet dat je niet om mijn bemoeienis vroeg, maar aangezien ik het advies van je arts las om “ermee te leren leven”, wilde ik toch graag even deze informatie met je delen. Dus hopelijk kom ik hier niet al te bemoeizuchtig mee over… Sterkte, beterschap & groeten, Paul
Coby
29 augustus 2014Ik heb regelmatig bij bukken een beklemmend gevoel onder mijn linkerborst. Soms heel heftig. Bij uitstrekken heb ik soms het gevoel of iets terug schiet een soort plop-gevoel. Ik heb dit een aantal malen genoemd bij mijn internist en huisarts, maar het wordt niet echt serieus genomen. Ik heb wel een breukje in het middenrif. Vanmiddag heeft dat ongeveer een halfuur tot drie kwartier geduurd. Weet iemand wat dit kan zijn en of ik me wel of niet ongerust moet maken?
Petra
20 januari 2015Dag Coby, Ik heb precies hetzelfde. Als ik bijvoorbeeld zit en mijn voet naar me toe trek, lijkt het alsof er links onder mijn borst iets vreselijk knel komt te zitten. Het doet pijn en ik word vaak dizzy. Als ik dan wat strek, dan plopt er iets terug… Maar wat dat iets is? Als iemand hier iets over weet, hoor ik het heel graag! Groet, Petra
Louise Kooij
27 maart 2015Hoi Petra, Ik herken wat je zegt. Bij mij ontstaat er zelfs een krampreactie en een dikke bult die onder de ribbenboog tevoorschijn komt… die heel pijnlijk is en na een tijdje net als kuitkramp wegtrekt. Voor mijn gevoel komt dit ook uit het middenrif. Groet, Louise
Paul
27 maart 2015In principe kunnen alle spieren verkrampen. Kramp, verstijving en/of spasmen in spierweefsels kan zich behalve in houdings- en bewegingsspieren dus ook voordoen in bijvoorbeeld spierplaten (o.a. rugspieren, schouderspieren, bekkenbodemspieren, et cetera), ademhalingsspieren en ‘orgaanspieren’. Zo is je hart een soort van spier, maar ook je maag, je galblaas en je darmen. Ze zijn niet identiek aan andere spieren… het zijn veeleer zakken, waarvan de wand grotendeels uit spierweefsels bestaat… dus de maagwand, darmwand, hartwand etc. Maar het punt is dat dus ook hartkramp, darmkramp en maagkramp kan optreden. Ook refluxklachten zijn het gevolg van een soort verkrampingen: maagspasmen en/of slokdarmspasmen. In beginsel is het middenrif een holle, koepelvormige peesplaat (die zelf dus niet echt kan verkrampen), maar je middenrif wordt wel omgeven door de ademhalingsspieren, waaronder de middenrifspieren en tussenribspieren. Deze spieren kunnen WEL verkrampen (wat vaak gepaard gaat met steken in/op de borst). Vaak heeft kramp in het middenrif te maken met inwerking van zuren; bijvoorbeeld maagzuur… of melkzuur, wat vrijkomt bij intense fysieke inspanning en zuurstofgebrek (zoals bij hardlopen). Het zou zelfs verkramping van de maag kunnen zijn wat je voelt, al is dat voor de meesten wel herkenbaar. En zoals al eerder gezegd, een middenrifbreuk kan -enigszins afhankelijk van de aard en locatie- ook voor steken/krampen nabij het middenrif zorgen. In geval van een zichtbare bult lijkt een breukje mij persoonlijk des te waarschijnlijker…
Amanda v. R.
8 juni 2014Door een val op 5 november 2002 (ik zal de datum levenslang onthouden) van een stoel die onder mij uitgleed bij het vangen van een spin op het plafond kwam ik plat op mijn buik terecht. Ondraaglijke pijnen! Dacht dat ik dood ging en heb 2 uur getelefoneerd met mensen om me aan de praat te houden. Bezoek aan artsen leidde tot gastroscopie. Daarbij werd door toeval ontdekt dat ik een HD (hernia diafragmatica) heb. Diagnose middenrifbreuk is dus gesteld, maar behandeling: evt. operatie heeft slechts 3% kans van oplossing van de klachten. Dat is dus leren leven met allerlei problemen. Veel pijn, moeite met eten, bewegen etc. Ik troost me met de gedachte dat er mensen zijn die het nog veel moeilijker hebben. Ik zal hier niet aan doodgaan, maar de kwaliteit van leven is drastisch verminderd. Dat alles nu al 12 jaar lang! Mensen: haal uit het leven wat je kunt. Begrip is moeilijk te krijgen, omdat het leed van een middenrifbreuk onzichtbaar is. Sterkte! (Ik kwam puur toevallig op deze site terecht.)
Anita
23 juni 2014Hallo Amanda, Misschien dat je je kunt laten doorverwijzen naar België. Ik ben in april geopereerd aan een middenrifbreuk in Lanaken, wat perfect is verlopen, na de operatie gelijk klachtenvrij! Je hoeft echt niet ermee te leren leven; er is een oplossing…
Yvonne
5 februari 2017Ik ben op 31 januari 2017 aan middenrifbreuk geholpen en moet zeggen heb geen last meer van het zuur. Er is wel degelijk iets aan te doen… Loop er al 15 jaar mee, maar de maagzuurremmers hielpen niet meer. Dus geen keus… Mijn vraag is wat mag ik eten na een middenrifbreuk operatie? Vloeibaar? Daar zijn ze niet echt duidelijk in? Wil wel dat ik aan mijn dagelijkse vitamines kom… Weet iemand dat? Vriendelijke groet, Yvonne
Ronald Bos
6 mei 2014In reactie op de onderstaande aangehaalde passage: Een grote middenrifbreuk vereist soms een operatieve correctie. Zelden is een spoedoperatie nodig. Chirurgische behandeling is ook van belang voor middenrifbreukpatiënten die niet (afdoende) reageren op medicijnen. Een middenrifbreukoperatie wordt normaliter uitgevoerd onder algehele narcose. Het deel van de maag dat zich in de borstholte bevindt wordt teruggetrokken naar de buikholte. De opening in het middenrif wordt vervolgens verkleind. Ten slotte wordt het bovenste deel van de maag om het onderste deel van de slokdarm gedrapeerd om de kracht van de slokdarmkringspier te doen toenemen. Heb ik de volgende vraag: Kan draperen ook achterwege blijven en alleen de hernia zelf afdoende worden behandeld door de breuk in het diafragma te verkleinen, zodanig dat hierdoor de kracht van de slokdarmkringspier voldoende kan toenemen met verdere hulp van Endostim?
Ronald Kromhout
8 september 2014Beste Ronald, Hierbij wil ik graag reageren op jouw gedachte om bij een middenrif-operatie het vouwen van de maag om de slokdarm achterwege te laten. Deze operatie kent 2 varianten, waarbij de maag voor 270 graden (Toupet) of 360 graden (Nissen) om de slokdarm word gedrapeerd. Deze operatievarianten heten (Toupet of Nissen) fundoplicatie en kunnen via een kijkoperatie (dit heet “laparoscopisch”) of via een open operatie worden uitgevoerd. Dit deel van de gehele procedure geeft ook de grootste risico’s omdat de maag moet worden losgehaald van het buikvlies/milt e.d. Wanneer de maag gewoon wordt teruggehaald en de middenrifsbreuk wordt gehecht zou dit theoretisch al een hele verbetering moeten zijn. Maar de slokdarm zit van nature ook een stukje in de maag geplooid (dit wil men dus nabootsen met de fundoplicatie) waardoor de neiging om naar boven (door de middenrifsbreuk) te komen er niet is . Wereldwijd is men bezig dit op een andere manier te opereren, nl. m.b.v. een aangepaste gastroscoop (waarmee ook maagonderzoeken worden uitgevoerd) de slokdarm terugduwen in de maag en dan hechten. Opvallend is dat Belgische sites melden dat dit erg succesvol is, maar in Nederland dit soort experimentele behandelingen er maar niet doorkomen. Ook in Amerika en Duitsland zijn ze veel optimistischer. Men zegt in Nederland dat deze endoluminale operaties tegenvallende resultaten geven waardoor ze niet voorbij het experimentele stadium komen en niet worden uitgevoerd. Zoals op ieder gebied in dit land is geld het enige afwegingspunt geworden. De operatie wordt beschouwd als een middel tegen reflux (zuurbranden). 1 pil Omeprazol per dag gaat dat in 90% van de gevallen ook tegen. 1 zo’n pil kost 8 eurocent. Bij 50 jaar gebruik kost dit zon 1500 euro. Het ontwikkelen van een endoluminale techniek, gebruik van bijbehorende instrumenten en het uitvoeren van de operatie kost veel meer, misschien wel 10.000 euro. Maar je hebt dan niet de risico’s van het wegnemen van het maagzuur (dat spul zit daar niet voor niks en is noodzakelijk voor het opnemen van voedingsstoffen). Recentelijk is aangetoond (was al veel eerder bekend maar door de farmaceutische industrie uiteraard uit de publiciteit gehouden) dat je met Omeprazol en andere zuurremmers een grotere kans hebt op virussen en infecties (zuur dood microben) en ondervoeding (osteoporose, ziektes gerelateerd aan vitamine- en mineralentekorten). Daarnaast veroorzaakt de middenrifsbreuk en de uitpuilende maag borstpijn, pijn tussen de schouderbladen, het opgeblazen gevoel, boeren en kortademigheid puur doordat de maag als een extra aanwezige zit waar die niet hoort, nl. in de borstkas. De alom gepropageerde stelling dat “een middenrifsbreuk op zich geen klachten geeft”, en waarbij wordt gesuggereerd dat alleen het zuur voor klachten zorgt is eigenlijk maar een manier om het goedkope Omeprazol maar als oplossing te gebruiken. Maar met Omeprazol repareer je geen middenrifsbreuk/maaghernia en herstelde de natuurlijke situatie dus niet. Ik zou te rade gaan bij internationale instanties of buitenlandse medische ziekenhuizen/organisaties in landen als CH, NOR, BE, D om eens te horen hoever men daar is met bv. endoluminale technieken. De zorg is in NL tegenwoordig doorspekt van belangen, terwijl het enige belang de gezondheid van de bevolking zou moeten zijn. Ikzelf heb lichte tot matige middenrifklachten en ga ook mijn oor te luister leggen over de grens.
Nell van den Bosch-Levendig
2 maart 2014Midden jaren 90 werd bij mij een ontsteking van de slokdarm alsmede een middenrifbreuk geconstateerd. Sindsdien slik ik maagzuurremmers en onderga ik elke 2 jaar een gastroscopie. Sinds een aantal jaren doe ik pilates. Gaat helemaal goed. Er is echter één oefening die ik niet kan en dat is vanuit languit op de rug liggen tot zit komen zonder handen of ellebogen te gebruiken. Ik heb het gevoel dat ik ‘ergens een spier mis’. Zoiets. Kan de middenrifbreuk hier oorzaak van zijn?
Ineke
4 december 2014Ik heb ook een middenrifbreuk (vastgesteld en Omeprazol) en doe ook aan pilates. Ik kan deze oefeningen erg goed. Ik denk dat ’t aan je buikspieren ligt.