Met de term ‘borstbeen’ oftewel ‘sternum’ wordt het bot bedoeld waaraan je sleutelbeenderen en “ware ribben” verankerd zijn. Je kunt je borstbeen voelen als je op het midden van je borst duwt. Achter het borstbeen bevinden zich op de eerste plaats je hart en longen, en daarnaast allerhande beenderen, spieren, bloedvaten, zenuwen en aanhechtingen.

Let op: Als de pijn zich niet in het midden van je borst manifesteert maar meer aan de zijkant, dan kan spreekt men ook wel van ‘pijn in de ribben’.

Oorzaken van pijn in je borstbeen

Omdat zich talloze organen en weefsels achter je borstbeen bevinden, kan pijn nabij het borstbeen allerlei mogelijke oorzaken hebben… Van een onschuldig kwaaltje tot een levensbedreigende aandoening. Hieronder vind je een opsomming van 5 aannemelijke oorzaken van pijn nabij je borstbeen…

1. Pijn in borstbeen door hartaandoening

Het hart bevindt zich in het midden van je borstkas, ietwat richting je linker ribben. Omdat je hart vlakbij je borstbeen zit, is het niet gek dat hartklachten pijn nabij het sternum kunnen veroorzaken. Hoewel de pijn die je ervaart niet écht van het borstbeen afkomstig is, kan een hartaandoening wel worden ervaren als pijn aan je borstbeen. De belangrijkste hartklachten- en kwalen die pijn rond je sternum kunnen veroorzaken, zijn:

 • Hartritmestoornis: afwijkende patronen in je hartslag
 • Hartaanval/hartinfarct: afsterven van de hartspier
 • Angina pectoris: pijn op de borst vanwege vernauwde kransslagader
 • Pericarditis: ontsteking van hartzakje
 • Aorta-dissectie: beschadiging van grote lichaamsslagader

Pijn aan het hart wordt nagenoeg altijd midden op het borstbeen gevoeld. Lichamelijke inspanning en/of emotie versterkt veelal de pijn in je borstbeen vanwege een hart-gerelateerde oorzaak.

2. Longen kunnen pijn nabij sternum veroorzaken

Pijn achter het borstbeen wordt in veel gevallen veroorzaakt door een long-gerelateerde aandoening. Net als het hart bevinden namelijk ook de longen zich direct achter het sternum. Het is daarom zeker niet gek als longklachten als pijn op het borstbeen worden geïnterpreteerd. Enkele voorbeelden van longklachten die pijn nabij het sternum teweeg kunnen brengen zijn als volgt:

 • Long-embolie: obstructie van longslagader
 • Astma: chronische ontsteking van luchtwegen
 • Long(vlies)ontsteking: infectie van long(vlies)
 • COPD: chronische bronchitis & longemfyseem
 • Klaplong: stapeling van vrije lucht in borstholte
 • Ademhalingsallergieën: mijten, pollen, huisdieren e.a.
 • Hyperventilatie: te veel/vaak/snel ademhalen

Pijn rondom je borstbeen die vanuit je longen ontstaat, wordt veelal erger bij het hoesten, kuchen en in- en uitademen. In veel gevallen is medicatie nodig om de luchtwegen beter te doen functioneren

[adsense]

3. Pijn nabij je borstbeen vanwege je maag…

Je maag bevindt zich voor veruit het grootste deel direct onder je borstbeen. Toch kan pijn rond je sternum gerelateerd zijn aan maagklachten, want je slokdarm loopt achter het borstbeen van je mond naar je maag. Zodoende kan pijn rond je borstbeen één van de volgende maag-gerelateerde oorzaken hebben:

 • Reflux-klachten: oprispingen & brandend maagzuur
 • Slokdarmontsteking: meestal door zuurbranden
 • Maagontsteking, maagzweer, maagbreuk & maagperforatie
 • Achalasie: zenuwbeschadiging binnen je spijsverteringskanaal
 • Vergiftiging: door lood, koolmonoxide, alcohol, nicotine e.a.
 • Kanker: maagkanker & slokdarmkanker

Als je pijn rondom je borstbeen ervaart die vanuit de maag ontstaat, dan worden de klachten doorgaans erger tijdens of na het eten. Pijnstillers, maagzuurremmers of maagbeschermers kunnen in sommige gevallen uitkomst bieden.

4. Syndroom van Tietze kan pijn in borstbeen veroorzaken

Het ‘Syndroom van Tietze’ en ‘costochondritis’ zijn vormen van ontstekingsreuma die nauw aan elkaar verwant zijn. Over beide aandoeningen bestaat nog veel onduidelijkheid. Aan je borstbeen zijn ribben verankerd middels stukken kraakbeen. Dit kraakbeen zorgt voor flexibiliteit van je ribbenkast, waardoor je kunt ademhalen. Tietze en costochondritis zijn vormen van reumatische kraakbeenontsteking die hevige pijn nabij het borstbeen teweeg kunnen brengen.

Pijn in het borstbeen vanwege ontstekingsreuma kan doorgaans worden verlicht met behulp van pijnstillers en/of ontstekingsremmers.

5. Pijn in het borstbeen ten gevolge van ‘pectus’

Pectus oftewel ‘trechterborst’ is een vergroeiing van het borstbeen. Het gaat om aangeboren afwijkingen, waarbij het borstbeen naar binnen of buiten wordt gedrukt door een overschot aan kraakbeen. Men onderscheidt ‘pectus excavatum (PE) en pectus carinatum (PC). Bij PE is de borstkas ingevallen; bij PC is de borstkas uitgepuild. Vaak is er sprake van een subtiele vergroeiing, maar er komen ook extreme misvormingen voor. In veel gevallen van pectus is er tevens sprake van pijnklachten nabij het borstbeen.

Afhankelijk van de mate van vergroeiing kan er een operatieve ingreep nodig zijn om de misvorming, pijnklachten en eventuele gevolgklachten te verhelpen.

Tot slot

Naast bovenstaande 5 oorzaken van pijn in het borstbeen, zijn er nog vele andere mogelijke aanleidingen voor borstbeenklachten. Denk maar eens aan borstvliesontsteking, leveraandoeningen, galklachten (galstenen e.a.), trombose, tuberculose, zenuwaandoeningen en allergieën.

Heb jij weleens pijn nabij je borstbeen? Ben jij al achter de achterliggende oorzaak of nog steeds zoekende? Deel hieronder je ervaring met lotgenoten!

388 Reacties

 1. Ik ben een meisje van 19 jaar. Sinds ongeveer 4 dagen geleden heb ik last van steken rechts boven in mijn borstbeen. Als ik op de plek waar te steken plaats vinden druk, voel ik hier dan ook een bot zitten en heb ik extra last van deze plek. Ook heb ik al 3 weken lang last van pijnlijke klieren die sinds een week zijn gaan opzetten, waardoor slikken moeilijker gaat en mijn tong zichzelf strak tegen mijn gehemelte drukt. Ook heb ik soms last van benauwdheid tussendoor die bij mijn borst en keel druk oplevert.Sinds ongeveer 2 dagen staan ook mijn kaken strak op elkaar en voel ik deze enorm knakken bij het openen en sluiten van mijn mond. Deze pijn straalt soms door naar mijn nek en achterhoofd. Ik heb geen idee wat ik met deze klachten moet.

  • Ha anoniem 19 jarig meisje. Je kunt enorm gaan malen en jezelf mega druk maken. Het hele probleem speelt een aantal weken. Zoals bij Vlijde hieronder: SCHAAM je niet voor je probleem! We zitten momenteel in een rare tijd, waarin alle beperkingen ook op gaan spelen. Maak een afspraak met je arts, daar is deze voor! Schrijf je klachten duidelijk op. Het geeft je enorm veel stress. Leg dit ook uit! Ook in paniek raken is een teken! – schrijf dat dan ook op. Vertel dat je er grote zorgen om maakt, dat je echt wilt weten wat er aan de hand is. Succes! Dirk

 2. Hey ik heb sinds kort heel veel last van men ademhaling gevoel dat ik niet men longen kan vullen,, en als ik druk op men borstbeen zet doet het pijn ik heb dit al aantal maanden dokter meerdere keer bezocht , niks aan het hart longen zijn normaal.. nu ik ben wel ongerust zeker als ik neerlig krijg ik dsypnue (kortademig) iemand die dit ook heeft ? En meer weet?..

  • Ik heb ook pijn als ik op mijn borstbeen druk. De pijn voel ik vooral ’s avonds. Ben nog niet bij de dokter geweest. Slik ’s avonds ibuprofen. Heb 2 jaar geleden syndroom van Tietze gehad. Een ontsteking in de buurt van het borstbeen.

  • Hoi Vlyde, Dit heb ik ook lange tijd ervaren. Precies of er zitten gaten in je longen waardoor je ze niet volledig kan vullen en als je dan gaat liggen moet je snel recht omdat je dan precies geen adem krijgt. Bij mij was dit een gevolg van Hypertensie (hyperventileren of slecht tot niet ademen als gevolg van stress). Het heeft enige tijd gekost om dit te kunnen plaatsen etc, maar het wordt wel minder indien bepaalde stretch oefeningen gedaan worden. Blijkbaar zit het middenrif dan vast na een tijd waardoor je die last krijgt en moet je dus naar een chiropractor… Wie weet helpt dit een beetje.

  • Ik herken ’t enorm. Ik ben zeer benauwd en hyperventileer. Borstbeen doet pijn. Middenrif ook. Ben al vaak op de EHBO geweest en ECG. Tot nu toe niks gevonden. Het is op 9 maart begonnen en sindsdien is ’t er iedere dag! Moet continu op ademhaling letten anders denk ik dat ik stik. Voelt net alsof er ’n baksteen op m’n borst ligt als ademhaal. Plat liggen maakt ’t erger! Ook wat maagzuur ineens. Ben je er al achter wat ’t is? Ik ben ook getest op corona. Geen corona wordt gezegd.

  • Ingewikkeld, Vlyde : Je schrijft dat je ‘sinds kort’ héél veel last van je AH hebt maar ook dat je al aantal maanden last hebt + meerdere keren d’ arts bezocht. Het lijkt alsof je arts jou niet begreep? Doe maar net alsof het communicatie probleem bij jou ligt: misschien verwoord jij je klachten niet duidelijk? Mogelijke oplossing: Schrijf gedurende een paar dagen goed op wat je problemen zijn. Lees voor wat je schreef of laat het lezen door d’ arts. Schaam je NIET om wat je schreef. Wanneer je in paniek raakt, is dat een teken! – schrijf dat dan ook op. Vertel dat je er grote zorgen om maakt, dat je echt wilt weten wat er aan de hand is. Let op: te vaak moet een arts bijna ruiken wat er aan de hand is, omdat mensen zo weinig meedelen. En artsen op hun beurt denken vrij makkelijk: “ach: is jong, loopt wel los!”

 3. Ik heb last van pijn in het borstbeen tijdens het sporten, maar alleen bij bepaalde oefeningen (tricep dips). Verder heb ik er geen last van en ook niet bij het hardlopen of de vele andere oefeningen.

  • Als ik gegeten heb en me uitstulpende punt van me borstbeen doet wat zeer door de deuk die erop zit. Ik ben al geleidelijk aan het afvallen ik ben denk nu al 14 kilo kwijt ik woog 110 kg, me lengte is 187 cm. Als het eten wat verteert is is de druk wel wat minder. Borstbeen is een puntvormig bij mij, ik denk dat het wat langer is dan nodig is. Maar dat weet ik niet precies. Ik heb ook steeds een knijpend gevoel acht bij de rechterkant van me borst. Niet echt heel pinklijn maar wel een knijpend gevoel net achter me ribbenkast. Ben al vaker voor naar de huisarts geweest want ik heb steeds hart fibrillaties. Zeker als ik teveel naar voren ga en als ik wat doe dat ik dus naar voren ga, lijkt mij dat de slagader die daar zit of zo dicht wordt gedrukt. Me slagader loopt daar precies die ligt precies onder me huid bij me maag dat voel ik ook. Dus ik vrees dat het niet echt goed zit daar. Ik maak me er zorgen over. Maar elke keer als ik bij de huisarts kom dan is me hartslag, ritme en bloeddruk precies goed gelukkig. Ik weet in ieder geval niet wat ik ermee moet en wat ik moet zeggen als ik me weer eens rot voel en het weeïg gevoel daar zit en me hart gaat weer fibrilleren, of hoe je het ook schrijft.

 4. 2 maanden geleden is mijn zoontje geboren middels een keizersnede, i.v.m. een stuitligging. Omdat zijn hoofdje vast bleef zitten hebben ze hardhandig op mijn buik geduwd. Sinds de keizersnede word ik ’s nachts, wanneer ik op mijn zij lig, wakker van de pijn aan mijn borstbeen. Afhankelijk van op welke zij ik lig heb ik, links of rechts midden last van mijn borstbeen. Ik draai dan voorzichtig op m’n rug en dan ebt de pijn weg. Bij de 6 weken check bij de gynaecoloog heb ik dit aangekaart. Toen werd echter alleen gezegd dat het vanwege het vast zitten van z’n hoofdje, het een flink geduw en getrek is geweest en dat m’n lichaam tijd nodig had om te helen. Na 9 weken heb ik echter nog steeds veel pijn, wanneer ik op m’n zij slaap. Alvast bedankt voor de reactie!

  • ik heb een vergelijkbare pijn, ongeveer 2 cm onder mijn borstbeen aan de rechterzijde. Als ik s morgens ontwaak op mijn zijde ervaar ik vaak daar een hevige pijn die verminderd en zelfs weggaat als ik op mijn rug ga liggen of opsta. De dokters hebben nog geen oorzaak gevonden en sinds kort is de pijn verergert en komt de pijn vaker voor. Overdag heb ik er nooit last van en de plek is ook niet gevoelig als ik erop duw. Tegenwoordig ben ik s avonds al bang om s morgens wakker te worden!

  • Het laatste stukje borstbeen heet: zwaardvormig aanhangsel (processus xyloïdeus). Dat hangt met wat kleine bandjes, aan borstbeen en ribben. Tegelijk hechten er spieren IN aan, en bijvoorbeeld wanneer je op je zij ligt, duwen maag en darmen tegen dat aanhangseltje. Wanneer er tijdens de partus op werd geduwd, of wat dan ook, kan dat lelijk in de knel komen. Het geneest wel, maar omdat het telkens weer oprakelt, blijft het erg pijnlijk. Vergelijk het met een fors verzwikte enkel: duurt soms wel 6 tot 9 maanden voordat pijn afneemt. Een enkele keer blijft het een zwakke plek. Ga naar je huisarts, bespreek het met deze: een jonge moeder krijgt al weinig slaap, slecht slapen door degelijke pijn is waardeloos! Waarschijnlijk kan er weinig aan gedaan worden- uitzitten is dan het devies. Maar het zal zeker mogelijk zijn wanneer het nodig is een pijnstillertje te nemen. Slaapt stukken beter! Maar, mogelijk geef jij je kindje nog de borst, dan is het goed even overleg over de pijnstilling te hebben. Je arts zal je ZEKER NIET vervelend of aanstellerig vinden!

 5. Ik heb al een tijdje pijn aan t middenrif / borstbeen. Voornamelijk bij het dragen van een bh… ik heb al een wat ruimere bh geprobeerd maar dat helpt niet. Zonder bh is het stukken minder maar het is er toch. Voorgeschiedenis 2 jaar terug cva en pacemaker, vorig jaar opnieuw plaatsing pacemaker. Is dit iets voor de huisarts en juist voor de cardioloog?

  • Ik ben er niet voor om iemand bang te maken. Maar ik had al jaren last van pijn achter het borstbeen. Bij mij dachten de hap ook dat het paniek en hyperventilatie aanvallen waren. Naar jaren zo gelopen te hebben en ook niet meer kunnen werken en zelfs gewoon niet meer zin in het leven te hebben omdat de klachten zo ondraaglijk waren geworden. Kwamen ze er dood leuk achter dat het lymfeklierkanker was. Wat al jaren ingekapseld had gezeten. Bij twijfel altijd vragen om verwijzing. Een huisarts maakt veel fouten. Pas een scan kan uitwijzen of er iets aan de hand is. Vaak is er niets aan de hand. Alleen ik had pech.

 6. Hallo ik ben een meisje van 19, en ik heb al een paar dagen last gehad van zware steken in mijn borstbeen (ook moeite met ademhalen, en rechtop zitten) ook heb ik vaak last van steken in mijn rechterborst… Ik ben al naar mijn huisarts geweest hiervoor, maar ze zei dat het iets met mijn borstbeen te maken zou hebben en dat meer meiden daar last van zouden hebben. En dat ik mij er niet al te druk om moest maken. Ik ben toch nog een beetje ongerust.. wat zou dit zijn?

  • Ga terug naar je huisarts voor een verwijzing en laat foto’s maken, dan weet je t zeker. Een dokter kan niet binnen in je lichaam kijken.

 7. Ik heb al een paar jaar af en aan last van pijnscheuten en een drukkend gevoel links onderaan. Nu deze week 24/7 mijn hartslag bijgehouden. Overdag zit ik bij weinig inspanning al snel op de 80-120 maar bij nacht tussen de 41-52. Morgen afspraak bij de huisarts met mijn conclusie want wil doorverwijzing naar ziekenhuis / cardioloog. Wat kan ik het beste nog extra vragen / doen?

 8. Hallo, Mijn vriend (24) heeft al jaren last van een drukkend gevoel net onder het midden van zijn borst. Hij heeft geen pijn maar het is een vervelende drukkend gevoel zegt die. Iemand hier ervaring mee?

  • Ik, ik ga morgen huisarts bellen. Ze dacht aan maagzuurproblemen en ik moest dubbele dosis pantoprazol slikken. Maar de maagzuur is weg, maar de druk blijft. Vooral als ik lig. Dan lijkt de bovenkant van m’n slokdarm dicht te knijpen. Ook zit er midden op m’n borstbeen, boven m’n decolleté een verdikking. Als ik n beetje achterover hang in de bank en ik eet of drink, dan zakt ’t heel moeilijk naar beneden. Als ik in bed lig doet ’t zelf pijn bovenin m’n slokdarm.

  • Ja ik heb datzelfde, het is een tijdje weg geweest maar nu weer behoorlijk aanwezig. Kan niet zeggen dat het echt pijn doet maar het is een akelig oncomfortabel gevoel, net of er iets tegen mijn rib aandrukt. Ik ga ermee naar de arts zodra het kan. Heb je er inmiddels duidelijkheid over gekregen?

 9. Hoi Paul, laatste aanvulling op mijn berichten, ik heb net het ziekenhuis gebeld voor de bloeduitslagen en hierbij hebben ze ook op mijn schildklier geprikt en deze was goed. Cholesterol ook gelukkig… Uitslag 24 uur holter belt cardioloog mij nog over… Groeten, Paul

  • Zodra ik kan, kom ik nog even op je berichten terug. Mocht de cardioloog in de tussentijd terugbellen, vraag dan in ieder geval even welke schildklierwaarden men heeft gemeten (alléén TSH of óók T4 en/of T3) en hoe de exacte waarden eruitzagen. Want “de schildklier is goed” zegt mijns inziens niet zo veel; vooral niet als men enkel de TSH controleert…

 10. Hoi Paul, nog een aanvulling op mijn net geplaatste tweede bericht is dat ik periodes had, dat ik niet met mijn hoofd naar beneden kon kijken… Lezen, bukken of eten. Dan ging mijn hart ook tekeer en werd ik duizelig en misselijk. Groeten, Bibi

 11. Hoi Paul, erg bedankt voor uw reactie. Schildklier wil mijn huisarts niet laten prikken en overgang ook niet. Cardioloog heeft mijn cholesterol laten prikken maar daar heb ik de uitslag nog niet van gekregen. B12 was 320 niet actieve vorm en ijzer weet ik niet meer zo goed… Er werd gezegd dat alles goed was. Ik loop nu al 4 maanden rond met klachten die continue aanwezig zijn. Het vreemde is dat ze ook lijken te veranderen. Het zijn allemaal verschillende ritmestoornissen bij elkaar. Hart-overslagen hele dag door ongeveer 2 a 3 per minuut en dan een paar uur niet. Zowel in rust als tijdens inspanning. Sommigen waar ik misselijk bij wordt en anderen niet. Vaak druk op de borst en sommige dagen die aanvallen waarbij ik onwel wordt en mijn hart tekeer gaat en dat duurt hooguit 6 tot 7 seconden. En 2 maanden geleden 3x de trillingen s nachts in mijn boezem. Ik heb het gevoel niet serieus genomen te worden… Ik ontspan en wandel en fiets graag… Heb geen spanningen momenteel… Wel gehad maar sinds deze problemen veel veranderd omdat ik dit niet wil… Als ik lees dat sommige mensen eens in de zoveel tijd last hebben van een ritmestoornis, waarom ik dan al 4 maand elke dag… Ik word hier erg verdrietig van en het belemmerd mij in het dagelijkse leven. Groet, Bibi

 12. Hallo, ik vrouw van 44 jaar kreeg 4 maanden geleden last van plots opkomende duizelingen met hartkloppingen, heel erg benauwd en 3 x s nachts boezemfibrilleren en extreem veel hart-overslagen. Volgens huisarts, een paniekaanval. Op ECG werden alleen hart-overslagen geregistreerd en daar werd laconiek op gereageerd. Totdat ik wel 25 tot 30 aanvallen op 1 dag kreeg… Ben er toen maar niet mee geen geweest… 2 dagen later wel…. Hart-overslagen bleven extreem aanwezig maar volgens huisartsenpost heb ik een burn-out. Een week later omdat de klachten aan bleven houden, weer naar huisarts… Nee hoor, met mij is er echt niks aan de hand. Wel een verwijzing gekregen voor de cardioloog op mijn verzoek waar ik wat onderzoeken heb ondergaan. Een vergrote boezem was zichtbaar op de echo wat betekend dat er wel degelijk een ritmestoornis is. Je zou denken boezemfibrilleren omdat het 3x is gebeurd maar wat is er met mij nog meer aan de hand? Continue druk en pijn op de borst…. hart-overslagen waar mijn maag letterlijk van omdraait en duizelingen en waarom wordt ik niet serieus genomen… Ik word hier zo moe van. Ik heb zelfs mijn baan opgezegd omdat ik het niet meer kan… Binnenkort krijg ik wel een kastje 7 dagen 24-uursmeting… Sorry…. voor mijn gezeur maar ik hoop dat het vanzelf weer overgaat. Ik leef gewoon met de dag….

 13. Operatie bypass uitgevoerd in juni 2012. In 2016 uiteindelijk ijzerdraad laten verwijderen op advies van de hartspecialist. Tot op heden nog steeds last van borstbeen dat mij in alle opzichten belemmert. Al langs geweest bij een osteopaat die mij helaas niet meer verder kon helpen en mij stuurde naar de fysische geneeskunde waar links en rechts van het litteken inspuitingen kreeg met traumeel. Onlangs teruggegaan naar de professor die mij toentertijd geopereerd heeft. Het schijnt dat het borstbeen open ligt en ik binnenkort opgenomen zal worden voor het steken van een “plaat” maar weet niet wat ik mij daarbij moet voorstellen.

 14. Hallo, ik ben 24 jaar en heb al een paar maanden last van mijn borstbeen, eerst had ik er geen pijn aan maar was het gevoel als of die niet goed zat en moest ik een rare beweging doen om het goed te krijgen en voelde en hoorde dan dat het kraakte, als ik dit deed voelde het ook goed daarna nu sinds 2 dagen doet mijn borstbeen pijn, als of het spierpijn is, ik ben niet benauwd of iets dus het is echt me borstbeen maar vind het zo raar…

  • Hoi rosa ben je inmiddels al wat wijzer geworden? Ik loop hier ook al anderhalf jaar mee rond en volgens mijn huisarts is het “het syndroom van tietze” maar ik denk zelf van niet..

 15. Ik heb al tijden pijn aan mijn ribben / kraakbeenaanhechtingen, eerst was het in het midden van mijn borst. Toen ik naar de dokter ging zei hij dat het aan mijn houding lag. Nu is het doorgetrokken naar mijn linker borst en ik heb geen gevoel dat dat nu de oorzaak van mijn houding is. De botten / ribben aan mijn linkerkant doen nu als enige pijn, het steekt en ik heb er ’s avonds met liggen veel last van, ik voel het tussen mijn botten. Ik voel een steek en dat trekt door naar mijn borst als ik ademhaal. En dit is niet altijd zo want soms doet liggen gewoon pijn. Ik ben radeloos en weet niet wat het is. Ik ben pas 16 jaar oud!

  • Dat heb ik ook gehad. Het zijn de aanhechtingen van je ribben. Ik kreeg oefeningen van een manueel therapeut (waaronder ‘wokkelen’) en dat helpt heel goed!

 16. Hallo. Ik ben een vrouw van 62 jaar. Al jaren heb ik af en toe in de nacht hevige pijn achter het borstbeen. De pijn komt en gaat. Zo’n aanval duurt een uur. Maar sinds enkele maanden heb ik dat bijna wekelijks. De pijnaanvallen zijn minder hevig maar wel veel vaker. Ik weet niet wat het is. Het is niet mijn hart want dat hebben we laten onderzoeken. Is het slokdarmkramp? Wat kan ik het beste doen tijdens de kramp. Nu slik ik als ik het voel aankomen twee ibrufen. Drink rode spa. Na een half uur zakt het weg en val ik in slaap. De dag erna blijf ik druk voelen op mijn borst… wat kan er aan de hand zijn. Vannacht had ik ook een hevige hoestaanval. Groeten van Tonnie.

  • Heb je al longonderzoek en een longfunctietest gehad? Behalve een longprobleem, zou ook een maagprobleem of een galprobleem een rol kunnen spelen…

 17. Hallo, ik heb uit het niets 2dg geleden pijn aan mijn borstbeen, achter mijn borsten en ad slokdarm. En middenrif, naar boven. Gisteren zware steek, kon niet praten of ademen, moest drinken zodat iets terug open ging? Maar ik werd misselijk en duizelig. En steeds druk op mijn borstkas . maagzuur niet. Voelt alsof ik zwaar moet boeren maar lukt niet. Pijn straalt door naar achter rug bovenaan, schouders hals en nek. Warm licht brandend gevoel maar nog geen zuur. Voelt alsof ik niet goed geknabbeld heb en ik kan het niet doorslikken. Hartkloppingen. Lichte paniek aanvallen. Weet niet wat dit is…

  • Hoi ik heb precies hetzelfde bijna 2 maanden heb een longonderzoek gedaan dat is goed! Weet echt niet wat het is, echt een vervelende gevoel sterkte!

 18. Ik heb sinds een jaar longkanker en ben daardoor vaak erg moe en energieloos. ’s Morgens en ’s middags laat ik de hond uit zonder problemen, maar bij de avondwandeling krijg ik vaak stevige pijn bij het borstbeen. Het vreemde is dus dat het zich uitsluitend voordoet aan het eind van de middag en gedurende de avond! Ik ben erg benieuwd waar dit fenomeen vandaan komt. Ik hoop dat iemand mij hierover iets kan verduidelijken.

  • Annee Heart

   Je moet eens je hemoglobine (Hb) laten meten. Volgens mij heb je als zoveel kankerpatiënten een veel te laag Hb-gehalte, waardoor er te weinig zuurstof naar je vitale organen gaan, doordat je te weinig rode bloedlichaampjes hebt om die zuurstof te vervoeren!!! Dat kan zeker je moeheid verklaren en het geen energie hebben. Vooral aan het eind van de dag zal je je erg moe voelen, als je de hond uitgelaten hebt. Dan ga je rusten en komt dat vervelende gevoel op of onder je borstbeen naar boven!!! Dat kan ook met zuurstofgebrek te maken hebben, lijkt mij. Ik heb ook last van dat gemene gevoel onder of in mijn middenrif. Of soms denk ik dat het vanuit mijn slokdarm komt. Mijn vader had slokdarmkanker!!! Wie weet heb ik dat ook!!! Mijn vader voelde zich ook aldoor maar zo moe en toen bleek zijn Hb veel te laag te zijn. Normaal voor mannen is 8,5 tot 11… Hij had soms 3 of 4 en dan kreeg hij meteen nog die dag een paar zakjes rode bloedcellen per transfusie!!! Daarna was hij meteen weer veel energieker en kon hij weer een tijdje normaal functioneren. Ook geven ze vaak ijzerpillen, als er sprake is van een geringe ijzergebreksanemie!!! Maar bij kanker is dit meestal niet genoeg. Rode bloedcellen helpen veel sneller en dat is wat je wil om de tijd die je nog hebt in ieder geval redelijk door te komen en je niet altijd maar futloos te voelen!!! Ik hoop dat dit ook het gemene borstbeengevoel weg zal nemen!!! Succes!!!

  • Hallo,

   Ik ben een man (34 jaar) en ik heb al minstens 3 jaar last van een soort heftige spierpijnaanvallen in heel mijn torso. Dit gebeurt voornamelijk in de avond in rust en komt gemiddeld 1 keer per maand voor (soms meerdere keren per week). De pijnen bevinden zich in heel mijn torso rondom mijn ribbenkast. De pijnen zijn zo heftig dat ik ga bewegen waarbij opdrukken tijdelijk helpt en op de buik liggen en water drinken soms kan verlichten. Soms kan het ook een flink branderig gevoel geven rond de hartstreek. Massage kan de ‘ribspierpijn’ even verlichten. De pijn trekt meestal binnen een uur weer volledig weg. 3 jaar geleden ook naar huisarts geweest voor ‘slokdarmproblemen’. Ik heb hier nog steeds met regelmaat last van vooral in de periode vlak na het wakker worden. Ontlastingsonderzoek gehad een paar jaar geleden en volgende stap zou een gastroscopie zijn maar dat zie ik niet zo zitten. Ook heb ik een trechterborst. Recent alle basis bloedwaarden gemeten en die waren goed. Klachten zijn dus breed en weet niet waar de pijn vandaag komt (slokdarm, hart, spieraandoening, marfansyndroom combinaties?)

 19. Ik kamp ook al enige tijd met pijn op de borst. Het zit vooral op het borstbeen net iets uit het midden naar rechts. Bij rust heb ik nergens last van maar bij bepaalde inspanning of draaiing van het torso steekt er een branderige pijn in het borstbeen. Ook voel ik dan een branderige pijn rechts boven in de buik. Ik kamp ook al enige tijd met darmklachten en zoek eigenlijk een verband met beide klachten. Hoesten verergert de klachten niet, bukken vaak wel. Ik vermoed eigenlijk het syndroom van Tietze of een aandoening aan de zenuwen rondom het borstbeen, maar hoe stel je zoiets vast? Mijn huisarts stuurt me naar huis met de diagnose borstbeenontsteking, ontstaan door mijn prikkelbare darm, maar daar geloof ik niet meer zo in gezien de looptijd van de klachten, namelijk inmiddels meer dan een half jaar…

 20. hallo heb eind september 2 nachten op gelopen door soort koliek pijn naar huisarts geweest zat bloed in urine en ze dacht galstenen ontstekingswaarde was 70 dus te hoog direct door spoedeisende hulp waar 1 arts ook zei galblaas echo gemaakt geen galblaas wel 1 galsteentje linker niet 3 dagen daar na CT scan nieren uroloog zei daar kun jij de klachten niet van hebben dus blaasonderzoek gehad niets uitgekomen door gestuurd MDL arts maagonderzoek gehad omdat ik brandend gevoel slokdarm heb en ook veel moet boeren. niets uitgekomen. nu door gestuurd naar de SOLK wachtende op oproep na het avond eten komt het gevoel in slokdarm opzetten en is dan volgende ochtend weg. word er wel moe van omdat ze dus niet weten wat het kan zijn de koliek aanvallen niet meer gehad maar wel gevoel in slokdarm steeds terwijl maagonderzoek niets uitwijst. wat het dan wel is geen idee hopelijk komt er een oplossing.

 21. Beste Paul, ik ben een vrouw van 41 jaar en heb al een ruime tijd last van m’n rechterheup en schouderblad. Nu hebben we een meervoudig gehandicapt kind van 5 jaar, dat verklaard waarschijnlijk de pijn aan de rechterzijde door het tillen. Nu heb ik ook tussen m’n borsten op m’n borstbeen aan rechterzijde (net op t randje) een super gevoelig plekje dat lijkt door te stralen naar zenuwen. Heeft dit daar ook mee te maken? ik voel het voornamelijk als ik lig op m’n rechterzijde graag hoor ik van u

 22. Ik ben een meisje van 19 jaar en heb een lichte scoliose. Mijn houding is dus ook niet perfect, en nooit geweest. Ik heb altijd gedacht dat ik pijn had in mijn borstkas vanwege de scoliose. Maar toen begon mijn borstkas aan de linker kant uit te staan. In het begin had ik alleen een naar gevoel in mijn onderste ribben aan de linkerkant. Daar begon het voor mijn gevoel “uit te steken”. De vergroeiing is doorgegaan en nu voelt het alsof een stuk ribbenkast boven mijn hart ook naar buiten gaat staan. Als ik zelf voel is het net alsof de rechterkant plat is, en dan is er ineens een soort opstaande rand waar de linkerkant begint. mijn linker sleutelbeen komt ook iets naar buiten. Dit is ook zichtbaar en duidelijk voelbaar. Ik heb er soms ook pijn aan. Dan zit er op die plek een soort stekende pijn. Die zit dan ook aan de achterkant, bij mijn schouderblad. Ik heb een tijd terug een foto en scan laten maken. De scan was alleen bij het onderste gedeelte van mijn ribben. Er was niets raars te zien volgens de arts. Deze zei dat als ik altijd pijn zou krijgen, ik misschien een operatie moest ondergaan. Dat heeft mij wel wat schrik aangejaagd. Nu mijn klachten aan de bovenkant erger zijn geworden, heb ik wel spijt dat ik niet mijn bovenste ribben heb laten nakijken. Ik begin angstig te worden, omdat de pijn en de vergroeiing zo dicht bij mijn hart en borst zitten. Al heb ik in mijn linkerborst geen pijn, alleen in mijn borstkas. Herkent iemand misschien de vergroeiing en de pijn? Ik zou er heel graag meer over willen weten.

  • Hallo Sira, Heel herkenbaar. Mijn dochter heeft ook scoliose en een vergroeiing aan de rechterkant van haar borstkas.. Een opstaande rand naast het borstbeen waar de ribben beginnen.Ze heeft vaak pijn in aan het borstbeen en op de plek van de vergroeiing. De huisarts dacht aan syndroom van Tietze. Een aandoening waarbij het kraakbeen in de borstkas opzwelt en pijn geeft. De pijn is echt erg bij haar en de eerste keer dachten we aan een hartaanval. Dat bleek dus niet zo te zijn gelukkig. Als ze veel pijn heeft gaat ze naar een fysiotherapeut die haar rug kraakt, waarna de pijn wegzakt. Pas geleden is ze bij de chirurg geweest om te overleggen of ze haar borstkas recht wilde laten zetten. De chirurg kon echter niet garanderen dat de pijn daarna weg zou zijn, dus mijn dochter laat zich niet opereren. De pijn blijft dus maar ze weet dat het door de vergroeiing komt en door het kraakbeen. Hopelijk heb ik je een beetje gerust kunnen stellen. Sterkte.

  • Hallo Ilse en Sira. Herken jullie verhaal bij mijn dochter. Er bestaat al enige tijd ‘Schroth Therapie’ (o.a. tegen scoliose). Google maar eens hierop. Zijn wij ook sinds kort achter. Deze therapie is speciaal voor scoliosepatiënten en d.m.v. een ‘Chêneau Brace’ wordt de scoliose gecorrigeerd. Hoeft geen operatie aan te pas te komen. Sterkte en succes!

 23. ik krijg nu vanuit het niets ook pijn achter mijn borstbeen. heb dat al eerder gehad. de pijn snijdt gewoon en trekt door naar mijn rechter oksel en rechterkiezen en kaak en ook naar de keel . wat kan dit zijn?

  • Heb je wat antwoorden ? Ik herken deze borstbeen klachten en vraag me ook af wat het is. Bij mij is het altijd rechts. Lily

 24. Hallo! Ik ben een jongen van 20 jaar en ik heb af en toe een bekrampend gevoel achter mijn borstbeen. Ik zeg af en toe omdat het eigenlijk alleen is als ik opsta vanuit mijn stoel of snel de trap op ren, het doet dan even flink veel zeer (5-10 seconden) en dan is het weer weg. Moet ik hierbij denken aan het hart en het na laten kijken of verkeerde houding / hyperventilatie? Ik vraag me altijd af of het ernstig genoeg is om naar de HA te gaan.

  • Annee Heart

   Hallo Pascal. Ik weet niet zeker of dat bekrampende gevoel achter je borstbeen vanuit je longen komt of dat het met je hart te maken kan hebben. Ben je na het rennen de trap op ook kortademig en moet je hijgen als je die kramp ervaart??? Dan kan het vooral een longprobleem zijn, maar ja als je hart niet goed pompt, dan voel je je ook moe en kortademig en zou dat vervelende gevoel ook op kunnen spelen!!! Ik heb zelf nu sinds een week ook een ongemakkelijk gevoel onder mijn borstbeen, in het midden van mijn middenrif, wat ongeveer 15 seconden aanhoud. Heb ’t meerdere malen per dag en m.n. gedurende de dag!!! Ik ben een astmapatiënt en heb daarbij ook tijdens een aanval af en toe en zeer hoge bloeddruk!!! Heb nu zelf een bloeddrukmeter aangeschaft en ik zie wel relatie met die krampende pijn en de hogere bloeddruk. Voor een jongen van 20, zou ik in ieder geval naar je huisarts gaan om het verder uit te laten zoeken. Bij pijn op of onder of in de borststreek MOET JE NOOIT DENKEN of het wel of niet ernstig genoeg is om naar de huisarts te gaan!!! Je bent veel te jong om deze klachten te bagatelliseren man!!! Ga gewoon, om in ieder geval een beetje gemoedsrust te krijgen over deze vreemde bekrampende pijn rondom je borstbeen!!! Het kan door vele dingen veroorzaakt worden. Te veel om op te noemen. Je huisarts zal je hopelijk op verschillende dingen laten testen!!! Als je niet tevreden bent met het antwoord van je huisarts, zou ik zeker nog een second opinion aanvragen bij een longarts of een hartspecialist!!! Huisartsen zijn niet erg snel in het doorsturen naar een specialist!!! Dat komt doordat de ziektekostenverzekeringen dat zo leuk vinden!!! Door jou niet door te sturen bespaart die huisarts hen geld uit!!! Die huisarts neemt dan jouw klacht niet al te serieus!!! Als je denkt dat hij het afdoet met groeipijntjes of zo, zou ik zeker mijn heil bij ’n andere arts zoeken!!! Je bent te jong om dit NIET uit te laten zoeken!!! Succes, Annee!!!

 25. Ik heb pijn in borstbeen dat licht naar borsten uitstraalt , bloeddruk was vorige week te hoog en is intussen beter , volgende week bij cardioloog , ik neem intussen Dafalgan (paracetamol) en Sedinal (kruidensupplement) , en de pijn betert , bij pijn heb ik schrik, heb ook galsteentje in galblaas , kan dit oorzaak zijn van pijn in borststreek ? grts

  • Ja, galsteenlijden is een potentiële oorzaak van pijn in de borststreek.

 26. Hallo, mijn man heeft pijn in de hartstreek, vooral in rust, bv bij het tv kijken. Hijzelf benoemt dit als ‘onderuitgezakt zitten’. Hij doet geen noemenswaardige sportinspanningen. Dus het is zeker geen overbelasting. De pijn ebt weg na een half uur, soms iets langer. Hij legt zijn hand dan vaak daar waar het pijn doet. En dat is links, naast het sternum. Hij is psoriasis patiënt dus misschien ook gevoelig aan artrose. Dank u voor uw advies, alvast.

  • Annee Heart

   Hi Jaela!!! Als de pijn in de hartstreek met name links zit, zou ik zeker denken aan iets aan zijn hart. Ik hoop dat jullie inmiddels een dokter hebben geraadpleegd!!! Ik zou zeker naar de huisarts gaan om het uit te zoeken.

 27. Hallo, Uit het niets krijg ik vreselijke pijn tussen mijn borsten en er net onder. De cardioloog kon geen afwijkingen vinden aan het hart, bij aanhoudende klachten moest ik wel terug naar de cardioloog, wat ik zelf niet goed snap omdat er gezegd was dat het niet van mijn hart kwam. De pijn is echt ondragelijk, begint tussen en net onder mijn borsten in het midden, ik word misselijk, praten verergerd de pijn en het trekt ook door naar mijn schouder en schouderblad. Ik heb het idee dat er een wals over mij heen gegaan is en heb moeite om mijn bewustzijn te houden. Als de hevige pijn weg is voel ik me raar in me hoofd en doodmoe. De pijn houd minstens een halfuur aan, dit is echt niet op te vangen, heb een hele hoge pijngrens maar trek dit niet. Is er iemand die dit ook heeft en mij misschien zou kunnen vertellen in welke richting ik moet zoeken? Alvast hartelijk dank!

  • Beste Karin, Ik ben geen arts, maar naar mijn ondeskundige mening zou je allereerst een fikse middenrifbreuk en koliekaanvallen (bijvoorbeeld door vastzittende galstenen of nierstenen) moeten laten uitsluiten. Dit lijken me de meest voor de hand liggende opties… Overigens manifesteert de oorspronkelijke pijn van een middenrifbreuk zich doorgaans lager, maar als de maag doorbreekt (= maagbreuk), kan de pijn ‘omhoogkruipen’. Koliekpijn lijkt me al met al het waarschijnlijkst… Onwijs veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

  • Dag Karin, Ik lees in een flits iets over wat je schreef omdat ik op zoek ben naar verklaring van mijn pijn op 11 augustus j.l. Die zo erg was, dat ik de eerste keer, door man en kind in de auto gehesen ben op weg naar eerste hulp. Onderweg ging het over. Anderhalf uur later zelfde verhaal weer. Ik was toen op weg naar ziekenhuis i.v.m. familie. Ik ben daar met spoed naar de eerste hulp gebracht. Ik wist niet wat me overkwam. Ik ben geen piepert, maar kon amper bij bewustzijn blijven. Er werd gedacht galsteen, ik had bloed in de urine, maar heb nergens last van. Tot de aanval voelde ik me uitstekend. maar inderdaad na aanval en ik had er twee in twee uur, raar in je hoofd en doodmoe. Ze hebben me naar huis gestuurd… Ben zelf vrolijk de gang doorgelopen. Maar het houdt me wel bezig. Voel me nog steeds wat vreemd. herken je dit? Naast de wals die jij omschreef, had ik ook het gevoel dat er iets op knappen stond in me. Het was een heftige ervaring!

  • Beste Micha, Ik snap dat er gezien je hevige pijnklachten direct werd / wordt gedacht aan vastzittende galstenen nabij de alvleesklier, maar een middenrifbreuk waarbij deel van een orgaan (‘breukzak’) door een gat in het middenrif (‘breukpoort’) schiet, kan ook zulke hevige pijnaanvallen teweegbrengen. Zodra de boel weer ’terugschiet’ zal de pijn doorgaans direct wegebben. Mijns inziens zou men dus ook een middenrifbreuk moeten uitsluiten. Sterkte ermee!

  • Het kunnen je longen zijn. De spiertjes die om de luchtwegen heen zitten, raken verkrampt en trekken samen. Ik had jarenlang dit soort pijnen, kwam ook door stress. En nu heb ik stressastma en dat is chronisch. Laat een histaminetest doen bij een longarts.

 28. Beste al 3 dagen pijn aan borstbeen. Vandaag een blijvend ambetant gevoel aan borstbeen. Voor de rest geen klachten enkel een stijve nek en af en toe wat hoofdpijn.

 29. Jero E. Driessen Reageer

  Mijn vrouw heeft al enige maanden last van pijn / drukkend gevoel op de borst na het slapen. Ook pijn tussen de schouderbladen na het slapen komt geregeld voor. Omdat het niet iedere dag is kunnen wij er geen duidelijke verklaring voor vinden. Ook onze huisarts heft van alles laten onderzoeken: hartfilmpje, longen, bloed en zelfs longembolie is allemaal onderzocht, niets van het al. Welke stappen kunnen we nog nemen om tot een verklaring te komen?

  • Welke bloedwaarden heeft men precies gecontroleerd? En hoe zagen de exacte bloeduitslagen eruit?

 30. Ik voel de laatste weken rare tikjes ( gevoel ) tussen mijn borsten vooral als ik lig. Het blijft maar ” open ” tikken en het wordt steeds irritanter. ( ik ben een man )

 31. Hallo, ik ben Paula (27). Sinds 3 weken heb ik last van m’n linker borstkas wat onwijs pijn doet en brand maar heb het gevoel alsof er een baksteen daar zit af en toe schiet de pijn naar m’n andere borstkas maar heel vaak schiet en het ook naar m’n linker long ook daar heb ik het gevoel alsof er een baksteen in zit… Ben al vaak naar de huisarts geweest ze heeft me hart geluisterd en longen en ze gooide het op stress. Ineens zodra ik opstond kreeg ik het gigantisch benauwd en dat ging naar een week niet weg weer naar de huisarts en zei zij weer stress. Ben later boodschappen gaan doen en toen ineens weer enorme pijn in de borstkas kreeg en long en het licht uitging. Nou ben ik al veel naar de huisarts gegaan maar ik vertrouw het niet helemaal… Iemand het zelfde zo ja kun je advies geven? Gr. Paula

 32. Ik heb sinds een maand pijn in de borststreek. Ik dacht dat het mijn borsten waren, maar na op mijn rug liggend onderzoek voelde ik dat het meer tussen en onder mijn borsten pijn deed. De pijnsensatie verandert ook steeds van kant en het begint mij ook heel erg te storen bij het slapen. En sinds enkele dagen ook als ik rechtop sta, het lijkt een beetje een gekneusd gevoel, wat zou dat kunnen zijn?

  • De aanleiding van deze pijn nabij je borstbeen is moeilijk te verklaren. Is de pijn ontstaan na een bepaalde inspanningsactiviteit of tijdens een specifiek evenement? De borstpijn die je beschrijft zou kunnen duiden op een gekneusde tussenribspier, refluxklachten of zelfs een middenrifbreukje. Ben je er al eens mee langs de huisarts gegaan?

  • Hoi, Ik heb sinds een paar weken pijn rondom mijn borstbeen nadat ik die probeerde te strekken, weet iemand wat dit kan zijn?!

 33. Goedendag. Ik heb al ruim 4 maanden wat. Ik heb niet de hele tijd pijn aan mijn borstkas, maar als ik midden op mijn borstkas druk met mijn hand krijg ik een pijn, ook als ik bijvoorbeeld push-ups doe dan voel ik de pijn. Geen pijn tijdens het diep inademen. Heeft iemand hier enig idee wat het kan zijn. Mijn huisarts heeft me namelijk gezegd dat 1 van mijn spieren is gaan rafelen en het enkele maanden kan duren voordat ik er geen last meer van heb. Zal ik hem geloven of zou het wat anders kunnen zijn?

  • Ervaar hetzelfde als u, maanden al… Pijn verergerd en blijft tijdje nazinderen nadat erop geduwd werd. Huisarts zegt Syndroom van Tietze, maar ik begin meer en meer te twijfelen aan die diagnose. Pijn ligt pal tussen mijn borsten en straalt uit tot maaghoogte.

  • Annee Heart

   Ik kan niet zeggen dat je huisarts een verkeerde diagnose bij jou gesteld heeft met die rafelende spieren!!! Het is nu ruim 8 maanden geleden dat je deze vraag stelde en ik hoop dat de pijn nu verdwenen is!!! Maar als je de diagnose van je huisarts NIET gelooft, dan moet je altijd een second opinion aanvragen!!! Je kan niet zomaar doorleven met die twijfel over de oorzaak van die pijn midden op je borst!!! Als het nu weg is, dan heeft je huisarts mogelijk gelijk gehad dat het een spierenkwestie was. Maar als je er nu nog last van hebt, zou ik toch maar eens naar een ander dokter gaan als ik jou was. Ik weet niet hoe oud je bent en hoe vaak en hoe hard je traint, maar af en toe een sportgerelateerde keuring zou geen overbodige luxe zijn als je veel aan bodybuilden of fitness doet!!! We gaan ook iedere 6 maanden voor controle naar de tandarts… Waarom zouden we dan niet in ieder geval 1x per jaar ’n controle-afspraak hebben met de huisarts of ’n sportarts???

 34. Beste, deze nacht ben ik wakker geworden van hevige pijn onderaan men borstbeen, deze straalt uit naar de achterkant van mijn rug, dezelfde hoogte. Het ademen is benauwend en het lijkt of er pijnkrampen zijn. Ik heb een pijnstiller genomen maar de slaap niet meer kunnen vatten. De pijn lijkt in geen enkele houding te verlichten… Wat denkt u?

 35. Hoi, Ik ben nog tamelijk jong, maar heb vaak last van maag- en darmklachten. Hierbij heb ik dan ook vaak ontzettend pijn onder / midden op mijn borst. Waar kan dit aan liggen? En wat moet ik er aan doen?

 36. Hallo ik ben 27 jaar. Vorig jaar tijdens lichte inspanning kreeg ik een enorme steek onder mijn borstbeen, gepaard met kleine uitstralingen naar andere helften van mijn borst. Tintelingen in de vingers, zwetende handen en verkrampte vingers. Ik ben toen opgehaald door de ambulance. Thuis hartfilmpje gemaakt en kleine afwijking gezien maar niet noemenswaardig. Vervolgens een nacht op de hartbewaking gelegen en ze hebben verder niet kunnen vinden na echo’s maken, hartfilmpjes, foto’s van de longen etc. Maanden daarna meerdere testen gedaan in het ziekenhuis maar niks kunnen vinden. In het afgelopen jaar heb ik dit zo’n 4 a 5 keer weer gehad. Soms duurde het 10 minuten en soms een dik uur. Meestal in ontspannen situaties en altijd thuis tot nu toe. Ik deel mijn verhaal omdat ik dit nog niet helemaal ben tegengekomen op internet. Hopelijk komt dit anderen bekend voor. Kleine omschrijving nog van de aanvallen: steken onder borstbeen met pieken en dalen en kleine uitstralingen in de borst. Klamme handen en krampachtig en soms lichte tintelingen in de vingers. Concentratieverhoging op eigen ademhaling en altijd in ontspannen situaties dat het voorkomt. Alvast bedankt voor het lezen.

  • Beste Andy, Heb je al eens gehoord van chronische hyperventilatie? Er zijn veel symptomen die bij hierbij horen. Aangezien ze je hart en longen hebben onderzocht en dat goed is, lijken deze symptomen erg op wat je kunt krijgen met chronische hyperventilatie. Op de site staat heel veel informatie over welke symptomen, ademhalingsoefeningen etc. Misschien dat je hier iets mee kunt! En ik hoop dat je van je klachten af komt.

 37. 1984 open hart operatie gehad euhm ik denk nog geen jaar nu, krijg ik ong 1x per week tussen onder de borsten dus waar je maag zit en die 2 littekens van die hart operatie die altijd gevoelig bleven.Ik heb heel soms maagzuur klachten maar dan neem ik wat in en is het over had dat een paar keer wel veel maar nu lijkt het goed te gaan. Alleen nu heb ik dus 1x per week ong opkomende pijn op de borst soms als ik slaap, soms gewoon als ik zit dus eten maakt niet uit, de pijn trekt oor naar een wervel in me rug, word misselijk, lichtjes in het hoofd en ga zweten vooral me hoofd zweet het meest maar het trekt over heel lichaam, dit duurt ong 10 minuten maar hou na pijn vaak lichtjes ong 20 minuten en vaak als het wegtrekt trekt het weer door naar de zelfde wervel in me rug. Ik ga dit wel na laten kijken maar het is raar want had volgens mij een maand geen last toen op vakantie was of niet door gehad geen idee maar weet iemand wat dit kan zijn door zelfde klachten?

  • Neem allereerst je temperatuur op; dus kijk of er sprake is van temperatuursverhoging / koorts. Mocht dit het geval zijn, dan bestaat de kans op een (al dan niet chronische) ontsteking; bijvoorbeeld een galwegontsteking door een vastzittende galsteen. Is er ook sprake van koliekpijnaanvallen? Persoonlijk zou ik hier sowieso mee langs de huisarts gaan… Heel veel sterkte toegewenst!

  • Ben inmiddels naar de huisarts geweest. Heb geen koorts, wel 1 tot 3x per week pijnaanvallen, wat gister de hele avond en nacht geduurd heeft. Met een tussenpauze van maar 2 uur. Uit het bloedonderzoek (wat ik dezelfde dag nog kreeg) is tot nu toe gebleken dat er inderdaad een galblaasprobleem gaande is. Waarvan ze denken galstenen inderdaad. Maar een volledig buikonderzoek moet meer uitwijzen. Plus ik moet al meteen een afspraak met de chirurg maken zei de dokter voor overleg. Plus 10 dagen na de echo moet ik met de dokter verder kijken wat er gaat gebeuren.

  • Beste Kimberley, Fijn dat je nog even een update stuurt… En nog fijner dat je nu weet wat er aan de hand is! Je pijnaanvallen klinken inderdaad als koliekpijn. En koliekpijn is 9 van de 10 keer het gevolg van galstenen of nierstenen. Hopelijk wordt je galblaasprobleem gauw opgelost! Heel veel sterkte met de behandeling en het herstel!

 38. Ik ben 61 en jog normaliter 2 tot 3 keer per week 6 kilometer. Sinds december 2016 krijg ik pijn achter het borstbeen bij het starten van mijn rondje. Ik moest regelmatig stoppen en gaan lopen om de stekende pijn te laten verdwijnen. Na ongeveer 15 minuten verdwijnt de pijn en kan ik normaal joggen. Soms duurt het korter of langer. Ik heb inmiddels hart onderzoek gehad (MRI en fietstest) en daar is alles oké. Ik ben na de MRI weer gaan lopen en ondervind dezelfde klachten. Fietsen of gewoon functioneren veroorzaakt geen klachten. Uitsluitend hardlopen tot nu toe. Iemand met dezelfde ervaring?

  • hoi, ik heb cupping gedaan bloedverzuivering is tegen elk ziekte. pijnklachten en nog veel meer goeds maar wel wet cupping niet dry cupping heel veel sterkte u zult weer rennen als een paard… op naar genezing yoehoeeeeee trouwens u kunt het informatie googelen en op YouTube kunt u filmpjes ervan kijken pak het aan echt.

 39. Ik fitness intensief en heb na het doen van triceps dips een stekende pijn in mijn borstbeen. Het is een beetje het pijnlijke gevoel van een gewricht dat even moet knakken maar het is geen gewricht en kan dus niet knakken. Het is erg pijnlijk en belemmert mijn ademhaling en slaap.

  • Beste Paul, bedankt voor je initiële antwoord. Ik ben van mening dat de tussenribspier meer richting de flank zou zitten. De pijn zit echt op het borstbeen of mogelijk misschien de aanhechting van de pectoralis major.

  • En eigenlijk belangrijker, moet ik gewoon rust houden en even aankijken of naar een huisarts of fysio gaan?

  • Zonder dat je de exacte onderliggende oorzaak van je klachten kent, is en blijft het moeilijk om ze op waarde te schatten en in te schatten of je beter kunt rusten, juist moet blijven bewegen, de boel moet koelen, of juist warm houden, of wisselbaden toepassen… Wat dat betreft denk ik dat je het beste even langs de huisarts kan gaan voor een passende diagnose.

 40. Klachten: Scherpe pijn achter borstbeen, al enkele weken en meestal avonds, niet direct na het eten maar meestal 2 tot 3 uur daarna zo rond 21.00 uur. Deze ‘aanval’ varieert in hevigheid en duurt tussen de 10 minuten maar kan ook 2 uur duren. Pijn is vrij heftig. Geen uitstralingen van pijn, althans ben ik mij niet bewust. Overdag en ’s ochtends eigenlijk geen problemen. Af en toe ’s middags maar van korte duur. Probleem meestal ’s avonds. Geen probleem met slikken, zweten of kortademigheid, wel angst. Diagnose: ik ben natuurlijk geen arts en op het internet wordt je al vrij snel bang wat je allemaal kunt hebben. Slokdarmontsteking / slokdarmkrampen, angina pectoris / hartkramp, zuurbranden / maarzuurreflux en weet ik niet wat allemaal. Natuurlijk moet ik naar de Dokter maar misschien herkent iemand dit?

  • Eigenlijk behoren alle potentiële / speculatieve diagnoses die je noemt tot de mogelijkheden. Ik denk dan ook dat je met deze pijn op de borst echt langs een arts zal moeten. Alleen hij/zij kan op methodische wijze bepaalde oorzaken uitsluiten en zodoende tot een duidelijke diagnose komen…

  • Jouw klachten komen enorm overeen met mijn klachten… Dat bleek uiteindelijk galstenen te zijn! Via echo makkelijk op te sporen. Mijn galblaas is inmiddels verwijderd klachten zijn verdwenen. Sterkte!

 41. Meisje 14 jaar Reageer

  Hoi, Ik heb vanaf gisteren een pijntje tussen m’n borsten en dan in het midden & aan de zijkant. Ik ben zelf 14 jaar, en rook heel af en toe… Toevallig heb ik dan ook gisteren 5 sigaretten opgerookt. Zou dit de oorzaak van de pijn zijn. Omschrijving van de pijn; ik druk met enkele vingers op m’n borstbeen, en dat doet echt wel pijn. Maar als ik er niet op druk doet ’t geen pijn. Net zoiets als een blauwe plek van binnen. Verder heb ik enkele keren tijdens het fietsen een (niet heel pijnlijk, maar je voelt het) een steekje gehad onder m’n rechter borst, en een steek onder m’n borsten, boven m’n buik en dan in het midden. Moet ik me zorgen over maken? Of zijn dit verschijnselen van stop maar met roken? En als het door het roken komt, is het dan verder niet aangetast? O ja, wat eventueel ook kan zijn, ik heb van m’n suïcidale momenten waarbij ik zelfmoordpogingen doe, waaronder 10 of enkele meren keren wat meer slik (m’n ouders weten hier onderhand van dus no worries). Maar moet ik me zorgen maken of niet? Met vriendelijke groetjes, Meisje 14 jaar

 42. Hallo, Ik heb sinds een paar maanden pijn in mijn borstbeen, tussen mijn borsten. Het straalt ook uit naar mijn schouders. Soms ook naar beide bovenarmen. Het is een vervelende zeuren pijn, die ook vanzelf weer over kan gaan. Zelf denk ik aan te gespannen slapen, zitten, werken.

  • Hallo, ik ervaar een beetje hetzelfde als u, al maanden aan de gang. Hebt u al een diagnose gehad van uw arts?

  • Hoi al een diagnose gehad voor de druk / pijn op je borst, ik herken de klachten. Artsen weten het niet…

 43. Hallo Paul, Ik volg sinds een aantal maanden de Wim Hof methode, online cursus, en koud afdouchen, maar ook elke ochtend in het onverwarmde zwembad buiten 1 minuut dompelen (soms ijs vrij maken). Vorige maand in een meertje in de buurt gezwommen (watertemperatuur 0,5 graden) c.a. 5 minuten, maar sindsdien ‘gevoelige’ plek / druk op borstbeen. 10 dagen geleden gestopt met koud dompelen, en de druk/ gevoeligheid is na een paar dagen weg. Gisteren weer voor het eerst gedompeld (watertemperatuur inmiddels 5 graden), en wederom gistermiddag weer druk op de borst, en sinds dompelen vanmorgen weer iets meer last. Heb je enig idee waar dit vandaan kan komen? Ik heb iets gelezen van ’tussenribspierontsteking’ bij plotselinge kou?

 44. Hallo, ik ben 78 en wordt soms s morgens wakker met een drukkend gevoel op mijn borstbeen, ben dan benauwd, heb zweetaanvallen, kan niet opstaan omdat ik duizelig ben. Geen maagzuur of uitstraling naar andere lichaamsdelen. Ik weet niet of ik echt koorts heb. Wel heb ik dan een droge mond en mijn lippen voelen opgezwollen. Ik heb dan een asgrauwe kleur. Na een paar uur terkt het dan weer weg. Weet iemand wat dit voor is?

 45. Mijn borstbeen voelt alsof hij met het uiteinde een bocht naar voren maakt. Het platte gedeelte van mijn borst voelt heel gespannen. Ik was vroeger een echte buikslaper maar dit doet nu zeer wanneer ik op mijn buik lig, zelfs op een zacht matras dus. Wat kan de oorzaak zijn en wat is uw advies? In mijn familie komt reuma en fibromyalgie voor…

  • Ja ik ben al bij de huisarts geweest. Mijn hart is goed en op de longfoto’s is niets te zien. Hij vertelde iets over het verkrampen van de longen, maar wat kan ik hiermee.

  • Longen, slokdarm, luchtpijp en hart bevatten spierweefsel en kunnen dus inderdaad ook verkrampen. En dit kan zich manifesteren als pijn op de borst. Verkramping van luchtwegspieren kan gerelateerd zijn aan bronchitis, astma, sarcoïdose, et cetera. Of er uberhaupt sprake is van “verkrampte longen” durf ik echt niet te zeggen. De symptomen die je beschrijft, komen evengoed overeen met o.a. refluxklachten, slaapapneu en een ontstekingsreactie in de betreffende regio. Al met al kan ik niet zomaar aangeven wat de oorzaak is. Persoon zou ik je huisarts nogmaals vragen om een doorverwijzing, zeker zolang hij/zij enkel een vermeende oorzaak van je klachten aanwijst en verder geen oplossing aanreikt. Heel veel sterkte ermee!

 46. Hoi, Vanaf de herfstvakantie al last van mijn borst een drukkend gevoel straalt uit naar beide zijkanten van mijn ribben. Ik heb voorheen ook last van hyperventilatie gehad en paniekaanvallen maar dat heb ik tot op heden niet meer. Ik ben al bij de cardioloog geweest, maar alles is goed in ieder geval met het hart. Ik heb al diverse bloedonderzoek en gehad ook die zijn goed. Inmiddels blijven de klachten maar doorgaan nu ook al last van keel net of iemand constant op mijn keel drukt geen last met slikken maar de druk houdt aan ook last van mijn darmen, ontlasting is verder goed. Wordt er een beetje moedeloos van.

  • Benny Van zaelen

   Neem eens diclofenac 75 mg retard, je bent er na 2 dagen van af.

 47. Hallo, ik heb sinds een aantal maanden dat mijn borstbeen kraakt als ik er spanning op zet of me uitrek of zo. Eerder voelde ik dit niet maar nu is het kraken langzamerhand pijnlijk geworden. Of het is zo dat het borstbeen pijnlijk is en het juist moet kraken. Moet ik hiermee naar een huisarts gaan?

  • Na even zoeken van verschillende klachten aan de borstbeen sla jij de spijker op z’n kop! Ik heb last van precies het zelfde! Alleen is het onderhand wat erger geworden en heb ik nu bij het minste en geringste beweging of inspanning er last van. Ik wil graag weten wat dit veroorzaakt, wat het is en hoe dit op te lossen. Huisartsen heb je soms niks aan. Komen met advies uitzitten en aspirientjes nemen tot het over is. Maar na een maand is de pijn in het borstbeen alleen maar erger geworden.

  • Ook ik heb hier last van. Al heel wat maandjes. Nu is het nog meer verergerd en kan het spontaan opkomen. Borstbeen wil niet meer knakken. Het veroorzaakt nu een gevoel van erge spierpijn of spierverstijving vanaf mijn borstbeen tot mijn zij onder de oksel. Heeeeel onprettig! Is iemand al dichter tot een oplossing gekomen? Huisarts kon niets vinden aangezien het sporadisch opkomt…

 48. Ik werd weken geleden op een dag wakker met pijn tussen mijn schouderbladen / overgang rug / nek. Na een week ook rond mijn borstbeen borstbeen, maar het lijkt ook wat dieper te zitten. Tussen mijn schouderbladen is minder geworden. Het is een wat knijpend gevoel. Wordt niet erger bij inspanning of na het eten. Ook bij mijn strottenhoofd voel ik wat steekjes en voelt het wat rauw, maar het is geen echte keelpijn want slikken doet helemaal geen pijn. Al met al voelt het regelmatig beklemmend op mijn borst en ik word er wat bang van. Ik begrijp niet wat er aan de hand is. Ik heb begin zomer een hele stressvolle periode gehad waarbij ik om de haverklap bij de huisarts zat, dus wilde nu nog even wachten. Kan iemand iets over mijn klachten zeggen? Alvast dank!

  • Dit zou bijvoorbeeld je schildklier kunnen zijn, maar ook je keelamandelen, slokdarm, luchtpijp, bijschildklieren of lymfeklieren… Het beklemmende gevoel op je borst suggereert dat er sprake zou kunnen zijn van maagzuur-oprispingen.

 49. Hoi iedereen, net diagnose astma gekregen echter heb ik bij inspanning een pijn op mijn borstbeen met brandende pijn tussen mijn schouderbladen. Straalt uit naar mijn rechterarm. Bij stukje lopen, tillen, zwaar werk komt de pijn opzetten. Huisarts weet niet wat het is. Ik ben een bezige bij en kan hier moeilijk mee omgaan. Bij pijn moet ik echt stoppen en trekt het langzaam weg. Wie herkent dit en weet wat het kan zijn?

 50. Hoi! Interessante dingen hier. Heb sinds twee maanden last van een geblokkeerde wervel en doe er alles aan om het rustiger aan te doen maar T blijft zeuren. Sinds een maand is er een stekende pijn die voorkomt exact in het midden en onderkant van mijn borstbeen. Komt voor bij bukken, tillen, en op mijn zij liggen. Geen zure oprispingen, brandend maagzuur, geen misselijkheid, … Doet geen pijn als ik druk op de plek, evenmin bij het ademhalen. Pijn duurt max een minuut of twee, is draaglijk maar vervelend, stopt als ik het rustiger aan doe. Ik plan deze week éindelijk een bezoekje bij de dokter maar vroeg me af of iemand al hetzelfde heeft meegemaakt? Groetjes en beterschap aan ieder!

  • Hoi, Ik heb nu een paar maanden exact dezelfde klachten. Bij een bepaalde beweging (bukken, tillen en dergelijke) een soort verkramping. Soms lijkt het ook of er een ‘bal’ of ‘verdikking’ voelbaar is op die plek. Binnen een paar minuten is het weer weggezakt. Komt ongeveer 1x per week voor. Ben je toen naar de huisarts geweest?

 51. Hallo. Mijn borstbeen steekt een beetje uit en soms heb ik daar zo een pijn aan. En voelt warm aan en staat rood. Mijn hart slaat soms ook 1 slag tekort of te rap na elkaar. Ben bang. Wie helpt me a.u.b.?

 52. Hoi, ik ben een meisje van 15 en ik loop nu al een paar maanden met een stekende pijn in mijn borstbeen. Ik ben er al mee naar de dokter gegaan en die heeft toen de diagnose syndroom van Tietze gesteld en heeft me toen 2 weken naproxen voorgeschreven. Het leek even alsof de medicijnen gewerkt hadden alleen een week later kwam de pijn weer terug en ging de pijn zich ook uitbreiden naar mijn schouders, ellebogen, polsen, nek, knieën en enkels, dus ik ging weer terug naar de dokter, maar die zei dat hij ook niet meer wist wat hij moest doen. En nu weet ik dus ook niet wat ik moet doen, maar ik wil wel heel graag van die pijn af. Heeft iemand hier enig idee wat ik nu kan doen?

  • Cerisa, onze dochter heeft in 2011 ook deze klachten gehad. Ik adviseer je om een reumatoloog te raadplegen. Bij haar is toen Lupus vastgesteld en door de snelle diagnose is ze snel weer hersteld.

  • Hallo, ervaar momenteel dezelfde klachten als u… Ook dezelfde diagnose gekregen. Moet Biofenac (aceclofenac) nemen als ik het voel opkomen. Maar ik ben bijna nooit zonder de plots opkomende pijnen meer. Weet u al iets meer?

 53. Ik ben 17 jaar en heb sinds gisteren een soort drukkend gevoel onder mij borstbeen. Het is niet heel de tijd maar zo nu en dan soms is het om de minuut en soms is het weer een uurtje weg. Moet ik langs de dokter gaan of is dit iets wat zo weer over gaat.

 54. Ik ben een vrouw van 40, ik ben sinds lange tijd weer gaan hardlopen en heb sinds vrijdag avond (na het hardlopen) pijn bij mijn ribben vlakbij (onder) m’n rechter sleutelbeen en dan tussen 2 ribben. Het is 1 plek waar het echt zeer doet. Zowel bij ademen als bij bewegingen.De pijn zit echt bovenin en straalt niet uit naar armen etc. Zou dit meer met een spier te maken kunnen hebben? Ik kan me niet herinneren dat ik met hardlopen iets geks heb gedaan. Ik heb dit nog nooit gehad en maak me ongerust over ontstekingen of iets dergelijks. Iemand enig idee??? Ik ben ook een roker….

 55. Dag Paul, Ik ben een jonge vrouw van 20 jaar. Mijn vriend vertelde me al enkele keren dat hij vind dat mijn hartslag enorm snel gaat. Dit klopt inderdaad, maar ik gaf er niet veel aandacht aan omdat ik er zelf geen last van had. De laatste tijd merk ik echter wel dat ik pijnlijke steken voel in mijn borstbeen. Dit vooral als ik bepaalde bewegingen doe (bijvoorbeeld voorover buigen om iets op te rapen, van lig- naar zitstand gaan…). Zou ik me echt zorgen moet maken of hebben deze symptomen niets met elkaar te maken? Zou het eventueel om een verrekking kunnen gaan? Alvast bedankt.

 56. Ik ben een jongen van 32 jaar. Begin augustus heb ik een hyperventilatie aanval gehad. Daarvoor ben ik bij 3 verschillende huisartsen geweest en alle 3 zeggen ze dat ook. Hart en longen na laten kijken en dat was goed. Helaas slaap ik slecht en heb ik het gevoel dat er op de linkerhelft van mijn borstkas een olifant staat waardoor diep inademen niet altijd gaat. Hoe kom ik hier vanaf? Vooral dat beklemmende gevoel is heel erg vervelend. Heb de afgelopen maanden nogal wat stress en spanningen gehad en het kan zijn dat dat de oorzaak is. Alleen waarom bang ik zo bang? Terwijl ik weet dat het niks ernstigs is.

  • Dit is zeer herkenbaar, ben er al een halfjaar mee bezig. Ademhalingstechniek geleerd, niks helpt. Vanmiddag weer naar de dokter omdat ik bang ben voor een hartaanval. Ik ben 33. Veel sterkte!

  • Hey, ja klinkt heel herkenbaar allemaal ik heb dat ook, ik heb last van paniek aanvallen en hyperventilatie ik heb super veel pijn rond mijn borstkas steken druk en ook voel ik mijn hart vaak fladderen en sneller slaan of overslaan… ga vaker naar dokter of cardioloog allen zeggen wel te zien dat mijn hart sneller klopt en overslaat maaar omdat ik nog jong ben (37) ‘maken ze zich geen zorgen.. Nou ik wel! Begrijp je angst super goed en wens je sterkte erbij voelt alsof je niet serieus genomen word hè? Je voelt het immers wel allemaal schijnt alleen niet gevaarlijk te zijn.. vind ik het allermoeilijkste om te geloven! Succes ermee.. wilde je even laten weten dat je niet de enige bent..

 57. Hallo ik ben 19 jaar en heb nu een week of 2 last van maagklachten. Hier bij heb ik ook een drukkend beetje pijnlijk gevoel boven en net onder mijn borstbeen. Het zit echt in het midden. Bij mijn maagklachten heb ik een soort brandend gevoel met lichte krampen boven de navel. Ik heb al maagzuurremmers geprobeerd maar die werken niet. Ook na alles wat ik eet word ik ook meteen misselijk en komt het weer omhoog. Weet iemand wat dit is? Alvast bedankt!

  • Dit maagprobleem wordt ook wel reflux genoemd. Het kan in theorie komen door een maagontsteking, een slecht sluitende maagklep, een middenrifbreuk, een verstoorde maagzuurproductie, voedselvergiftiging en ga zo maar door. Ik zou dan ook langs de huisarts gaan om de onderliggende oorzaak van je oprispingen te laten achterhalen. Sterkte!

 58. Ik ben 32. Er schoot iets in m’n borstbeen, echt in het midden, tussen en iets boven m’n borsten. Het pakte op m’n adem. Ademen blijft pijnlijk nu en als ik dieper inadem trekt het tot in m’n rug. Ook bewegen e.d. zorgt voor een trek- en duwgevoel op mijn borstbeen. Enig idee wat dit zou kunnen zijn?

  • Dit heb ik ook sinds 2 weken! Precies het zelfde. Wat was het nu bij jou? Is het over gegaan?

 59. Hallo, ik ben Sander en ben 15 jaar. Heb sinds kort last van m’n middenrif, nadat ik met een voetbalwedstrijd een bal hard op mijn borst kreeg. Op dat moment zelf deed het niet heel veel pijn (op het kletsende gevoel na), maar na een dag merkte ik dat m’n borstkas er anders uitzag, een beetje ingedeukt en wanneer ik diep ademhaal voel ik een soort van steek. Ik weet niet of het wat ernstigs is en of het weer overgaat. Zou iemand me daar antwoord op kunnen geven? Het is net 2 dagen geleden… B.V.D. Sander

  • Beste Sander, Ik zou hier zeker even mee langs de huisarts gaan. Mocht er sprake zijn van gebroken ribben of een gescheurd sternum, dan kan dat in theorie longschade tot gevolg hebben. Gezien je spreekt over een ingedeukte borstkas zou ik dit uit voorzorg toch maar even laten uitsluiten. Sterkte! Groeten, Paul

 60. Hallo. Ik ben vrouw en 39 jaar. Ik heb al meer dan een jaar pijnen rond mijn borstbeen en ribben. Ik heb vaak zurige steken boven mijn tepel of achter tussen mijn schouderbladen. Ook pijn en ‘vastzitten’ bij borstbeen, waardoor diep ademen pijn doet. Mijn schouders zijn zeer gespannen door de stress en angst. Soms als ik buk bijv om schoen aan te trekken schiet er iets in, soort van kramp in mijn middenrif, waardoor diep ademen ook weer pijn doet. Ik kan niet meer op mijn zij slapen, dan krijg ik last. Ik ben verschillende keren bij HA geweest. De invaller zegt Tietze, mijn reguliere ha denkt ouderdom en niet soepel meer zijn van de gewrichten. Reumatoloog heeft ook niets noemenswaardig gevonden nav bloedprikken en röntgenfoto. Ik wilde op zich meegaan met Tietze, omdat veel herkenbaar is, maar ik heb pijn met vlagen. Bij lotgenoten hoor ik kronkelen v/d pijn en niet meer kunnen functioneren. Zo erg is het niet. Echter de steken en vastzitten rond hart maken mij wel bang. Ik heb een ECG gehad waar niets op te zien was. Bezig met haptotherapie, waardoor ik meer bewust wordt van wanneer ik pijnen ervaar. Ik merk dat het ook houding gerelateerd is en soms ook met het vol zitten. De bedrijfsarts dacht dat het te maken zou kunnen hebben met de operatie die ik in 2001 heb ondergaan. Verwijderen zwezerik i.v.m. MG (myasthenia gravis), waarbij borstbeen open moest en er nog ijzerdraad zit. De huisarts wuift dit van tafel. Tietze wordt mijns inziens meer aangegeven door uitsluiting andere zaken, dat maakt mij nog banger. De huisarts vindt doorverwijzing naar cardioloog niet nodig. Ik kan mij wel herinneren dat tijdens vooronderzoek voor de zwezerikverwijdering er werd geconstateerd dat ik een lichte hartritmestoornis had, maar dit kan ik in mijn dossier niet terugvinden. Ik probeer niet te googelen, maar ja, je wordt wel wanhopig zo.

 61. Hallo, ik heb een raar gevoel dat op men adem pakt en het komt ergens van onder mijn borstkas. Precies als er wat mis is. Krijg ook af en toe een hartoverslag en soms beetje moeite met slikken. Zou dit te maken hebben met de slokdarm? Hopelijk weet iemand iets meer?

 62. Ik ben een 20-jarige studente en heb de laatste 3 maanden plots last van hartkloppingen, benauwd gevoel op de borst en hoofdpijn. Het komt en het gaat, soms is het 15 minuten, vorige week was het 3 uur aan een stuk en ben ik dan maar meteen naar spoed geweest. Mijn hartslag stond 135 in rust. Bloed was in orde, bloeddruk ook, op de foto van het hart was niets te zien, de echo was ook in orde. Ik heb nu een dag met een bakje rondgelopen die mijn hart heeft gemeten, maandag heb ik daarvan resultaat, maar de dokter maakt zich niet ongerust zegt hij. Hij denkt dat de hartkloppingen voortkomen door cafeïne. Ik heb de hartkloppingen telkens wanneer ik ga slapen of ik wordt er ’s nachts wakker van. Soms kan ik het weken niet hebben, de andere keer is het een paar dagen na elkaar. Ik heb nu geen snelle hartkloppingen meer, maar wel nog de druk op m’n borst. De huisarts vertelde me dat het inwendige stress was, maar ik weet het niet goed. Telkens wanneer ik zo’n “aanval” had, had ik honger en had ik telkens het gevoel dat ik naar het toilet moest, of zelfs moest overgeven. Ook heb ik nu last van drukkende hoofdpijn. Iemand hier een verklaring voor?

  • Beste Imke, Dit kan van alles zijn… Van een spijsverteringsprobleem (maagontsteking, maagzweer, maagzuurreflux) tot een middenrifbreuk tot een (al dan niet latente) angststoornis of paniekaanval tot hyperventilatie… Zoals je huisarts aangeeft, kan ook mentale stress een rol spelen, maar het lijkt me niet onverstandig om potentiële fysieke onderliggende oorzaken te laten uitsluiten, alvorens van stress uit te gaan… Sterkte en groeten, Paul

  • Ik had dezelfde klachten dit bleek Wolff-Parkinson-White syndroom (WPW) te zijn ben hiervan geopereerd en t is over dit is via een ECG te zien bij de huisarts veel succes!

 63. Ik word soms midden in de nacht wakker met pijn achter mijn borstbeen, precies in het midden tussen de borsten zeg maar. Het is een behoorlijk vervelende pijn en kan er dan niet meer van slapen en lig te kronkelen van de pijn. Ik probeer dan echt weer in slaap te vallen en als ik dan ’s morgens wakker word is de pijn weg. Ik ben er al eens voor opgenomen in het ziekenhuis, allerlei onderzoeken gehad, maar niets kunnen vinden! Ik wil toch wel graag weten wat het kan zijn.

  • Dit doet mij denken aan een (zeer) slecht sluitende maagklep, een fikse middenrifbreuk of vastzittende galstenen nabij de alvleesklier…

 64. ik heb linker borst pijn maar ook maagpijn maar die borst pijn gaat van zelf over maar zo veel last heb ik niet het is gewoon me maag die optrekt naar me borstkast en ik heb al een keer naar de hartdokter geweest en die heeft gezegd dat je hart perfect in orde is perfect gezond en hij heeft ook gezegd dat die pijn eventueel maag of ribben of spiertje in u borst en hij heeft ook gezegd dat jij pijn zeker geen dood oorzaak is maar toch heb ik wel pijn op de borst door me maag en slokdarm moet ik me zorgen maken of niet

 65. Ik ben 17 jaar en ik heb al enkele jaren pijn in de regio van mijn middenrif wanneer ik opsta. De pijn is zo dat ik moeite heb met diep ademen en relatief kort adem als gevolg, wat ook pijn doet. Na een groot uurtje is het verdwenen. Iemand die weet hoe dit komt?

 66. Hallo, Ik ben een meisje van (net) 14. Ik heb al redelijk lang (sinds mijn 9e of zo) een, vind ik, diepe inzakking tussen mijn borsten. En mijn één eigen tweelingzus heeft nog geen minimeter inzakking! Een paar jaar geleden kreeg ik plots heel veel pijn bij mijn borstbeen. Ik ben toen met mijn mama naar het ziekenhuis geweest voor een hartscan, maar ze vonden niets. De pijn bleef een aantal maanden (7-tal) weg en toen kwam het terug voor een aantal maanden, en dan weer weg, en terug, en weg, en terug… Mijn mama zegt nu dat het wel aan de puberteit en de groei zal liggen (ik ben redelijk klein voor mijn leeftijd: 1,56m), maar mijn vriendinnen en zus hebben hier helemaal geen last van. Sinds een maand of 3-4 heb ik ook heel veel last van hoofdpijn (aanvallen) en duizeligheid. Ik val dan ook weleens flauw. Ook aan buikpijn zal het bij mij niet ontbreken, dit is ook met periodes (en voor de vraag die iedereen nu heeft: nee, ik heb mijn regels nog niet). Hopelijk kan er iemand mij helpen!!! Alvast heel erg bedankt!!!

 67. Ik ben 27 en enorme pijn aan mijn borstbeen. Soms erge steken dat ik alles bijeen roep van de pijn. Ik slaap op mijn zijde in een bolletje soms als ik me draai en uit of in die houding ga komen de pijnscheuten tevoorschijn. Sinds een week nu ook door de dag. Precies of het verkrampt bij die pijnscheuten pakt het echt wel op mijn adem. Ik persoonlijk stap niet graag onnodig naar de dokter.

  • Dit zou te maken kunnen hebben met vastzittende galstenen, met een middenrifbreuk en/of met maagzuurproblemen. Om een exacte oorzaak te laten vaststellen, overige oorzaken te laten uitsluiten en een gerichte behandelingsmethode aangereikt te krijgen, zul je toch echt even langs de huisarts moeten gaan. Heel veel sterkte!

 68. Ik heb al maanden last van pijn achter het borstbeen. Exact in het midden. De hoogte is net boven het begin van het kraakbeen (tussen de ribben). Dit is alleen wanneer ik laag ga zitten, bijvoorbeeld op een bank. En dan bij het opstaan. Ik ben hiervoor al bij de dokter geweest, maar die zegt dat het waarschijnlijk spierpijn is. Maar dat lijkt mij vreemd, omdat ik de pijn niet kan opwekken, als ik bijvoorbeeld op mijn borst druk.

  • Klinkt als wat ik ook heb gehad? Huisarts dacht eerst maagzuur of zoiets. Ik wist zeker dat dat het niet was. Uiteindelijk bleek dat het galsteenaanvallen waren! Ben via huisartsenpost (2x), toen ik zo ontzettend veel pijn had, uiteindelijk datzelfde weekend geopereerd aan een geperforeerde galblaas (bleek tijdens operatie). Ik hoop dat ik je geholpen heb, ik weet hoe afschuwelijk het is als klachten niet echt serieus genomen worden. Hartelijke groet, Jeanne

 69. Aan iedereen die mijn reactie leest en hetzelfde ervaart van stekende pijn achter het borstbeen en vooral bij elke hap eten. Nadat alle onderzoeken in het ziekenhuis niets hadden opgeleverd, waren we ten einde raad. Tijdens dat mijn vriend mij masseerde kwamen we erachter dat de pijnaanvallen na elke hap vanuit de rug werden uitgelokt, omdat hij door een spier naast mijn ruggenwervel te masseren dezelfde pijn uitlokte. Nu heb ik wat oefeningen van fysiotherapie voor de rug gedaan, maar werd misselijk tijdens de oefeningen. Naar een osteopaat gegaan in België en inderdaad 2 nekwervels en 4 tussen mijn schouderbladen zaten vast. De osteopaat legde mij uit dat net als het op die 2 bepaalde plekken de wervels vastzitten er wel een link kan gelegd worden met stekende pijn achter het borstbeen gerelateerd aan eten. Nu heeft hij mij gekraakt zoals ze het noemen en de maagingang gemasseerd, alles is weer los. Kan weer normaal eten zonder pijn. Kortom: als ze bij alle onderzoeken in het zeikhuis niets vinden, laat je rugwervels dan ook nakijken!!!

 70. ben een vrouw 22 jaar 1m65 en 60 kg wakker geworden met hevige pijnsteken achter het borstbeen. frequent in aanvallen komend en gaan van de pijn, maar altijd wanneer ik eet elke hap gaat het slikken goed tot het voorbij mijn borstbeen komt dan schreeuw ik het uit van de pijn. geen koorts , geen diarree, niet braken en geen braakneiging. enkel af en toe wisseling warm koud. pijnstiller + maagbeschermer helpen niets. bloedonderzoek en foto’s van de longen niets op te zien. echo van maag slokdarm alvleesklier en galblaas niets abnormaal volgens de arts. gastroscopie laten doen niets gevonden zeggen ze. 2 kilo afgevallen en 1 week en 5 dagen. ben weer doorverwezen naar de huisarts. ik denk niet dat ze me nog serieus nemen weet iemand een oplossing a.u.b.?

 71. Beste allemaal, Ik heb ook dikwijls last van de ribben, ik heb artrose en dat weet ik, maar weet niet of dat ook impact heeft op de borststreek zoals de ribben. Ik was een tijd bang voor het hart, maar ook nu is de pijn er. Maar een rustige hartslag van 64 slagen per minuut. Ik heb trouwens geen verergering met inspanning, sterker nog, soms is flink ligfietsen heel goed voor de pijn te minderen. Het lijkt me dus sterk dat in rust pijn op het borstbeen en met inspanning veranderd er niks behalve soms minder zelfs dat dit het hart kan zijn, bloeddruk is ook prima. Ik moet wel zeggen dat ik een tijd terug wakker werd met een dikke hand, en heel zeer deed die, dat komt dan uit het niets en de volgende morgen is dat dan weer weg, heel vreemd. Ik heb omeprazol voor de maag, ik heb pijn in de onderste ribben, maar ook drukpijn die niet hevig is op het borstbeen, ik pc veel wellicht te veel onderuit gezakt zitten kan ook, ik leef en eet gezond. Vr.gr. Kees

 72. Hallo, Ik ben 30 jaar. Ik heb nu al een paar maanden een zeurderige pijn op mijn linkerborst (soms dichtbij het middenrif, maar soms ook onder mijn oksel). Ik ben al 2x bij de HA geweest maar die wuifden het weg met je bent verkouden geweest en bij de 2e keer het zou evt Tietze kunnen zijn, dus neem maar paracetamol. De HA heeft geluisterd naar mijn hart en longen en heeft gezegd dat het allemaal prima klinkt. Ik heb ook veel last van de maag, heel veel boeren en pijn in de maag en last van de darmen. Iemand enig idee???

  • Ik heb exact hetzelfde. Als je weet wat het is, zou je het hier dan willen plaatsen a.u.b.?

  • Dit zou een middenrifbreukje / maagbreukje of een slecht sluitend maagklepje kunnen zijn, met refluxklachten en zuurbranden tot gevolg… In geval van een maagklepdisfunctie is doorgaans ook sprake van ‘slechte adem‘… In geval van een middenrifbreuk kan een beweeglijke bobbel zichtbaar worden of zich een pijnlijke plek vrij kort aan het huidoppervlak manifesteren…

  • Ik bedoelde dus: hier ook precies dezelfde klachten. Paul, bedankt dat je de tijd hebt genomen om een antwoord te geven. Morgen ga ik weer naar de dokter. Ik houd jullie op de hoogte.

 73. Hallo ik heb al een tijdje pijn in mijn rechter borst en ook steken aan beide borsten. Wat zou dat kunnen zijn? Ik ben 18, ben altijd bang dat ik iets aan mijn hart zou kunnen hebben.

 74. Pieter Arriens Reageer

  Sinds 8/8/2008 heb ik last van pijn precies in het kuiltje onderaan het borstbeen maar dan enkele centimeters naar binnen, volgens mij op de plek waar de slokdarm bij de maag komt (het laatste cameraonderzoek van slokdarm en maag leek deze plek te duiden). Hart, maag, longen, ruggengraat zijn allemaal onderzocht zonder afwijkingen van betekenis. Ik heb nog geen verband ontdekt tussen activiteiten en de pijn (heb van alles geprobeerd met eten, drinken ademhalingsoefeningen , bewegingen)… De pijn op het borstbeen is in de loop der jaren erger geworden en is continu (dag en nacht) aanwezig. De laatste maanden kost me dit erg veel energie (wellicht omdat de slaap regelmatig onderbroken wordt door de pijn). Ook veel geprobeerd in het alternatieve circuit (Reiki, osteopathie, acupunctuur, homeopathie, transformatie-ademhaling, etc.) Tot nog toe mag niets baten, de pijn blijft. Iemand ideeën?

  • Pieter Arriens

   Beste Paul, Dank voor het meedenken, daar is aan gedacht een middenrifbreuk, ik heb echter geen van de typische verschijnselen die daarbij horen, en de 4 maal in de afgelopen jaren dat de slokdarm en maag met een camera bekeken zijn wees niets hierop.

  • In de regio onder het borstbeen bevinden zich de maag, lever, alvleesklier, galblaas en milt. Als men een hernia diafragmatica heeft uitgesloten, lijkt een vastzittende galsteen me niet onwaarschijnlijk. Dit kan weer een alvleesklierontsteking (pancreatitis) of galblaasontsteking / galwegontsteking (cholecystitis) tot gevolg hebben. Is je bloed in die context al eens gecontroleerd op ontstekingsparameters? Een maagprobleem of leverprobleem zou ook nog kunnen, maar aangezien je meerdere gastroscopieën hebt ondergaan, lijkt een maagontsteking (gastritis) of maagzuurprobleem me minder waarschijnlijk. Ik neem aan dat gastro-oesofageale refluxziekte (GORZ) reeds is uitgesloten? GORZ is meestal het gevolg van een slecht sluitende maagklep of een tekort overschot aan maagsappen, maar een gastroscopie brengt een dergelijk refluxprobleem doorgaans aan het licht…

  • Hoi. Misschien even je alvleesklierfunctie laten prikken. Een alvleesklierdefect kan hevige en ook zeurende pijn geven in het middenrif en de linkerzij.

  • Bijzonder, mijn 9-jarige zoon heeft precies dezelfde klachten. Al een paar jaar bij vlagen in min of meer hevige mate en alleen dat kleine kuiltje onder het borstbeen. De huisarts suggereert dat het een kraakbeenstukje is, maar weet niet wat er mis mee zou kunnen zijn. Pijnstillers geadviseerd.

  • Beste Ingrid, Misschien een aangeboren afwijking / vergroeiing van het borstbeen, al dan niet door een overschot aan ribkraakbeen? Persoonlijk zou ik –uit voorzorg– bij je huisarts aandringen op doorverwijzing naar een specialist, aangezien je zoon nog zo jong is. Sterkte!

 75. hallo ik ben Inge 46 jaar heb sinds bijna 3 weken erg veel pijn recht onder mijn borstbeen uitstralend naar rechts, met verhoging (38 graden) eerst dacht men longontsteking maar antibiotica hielp niet na foto’s van longen en bloedprikken niets gevonden, internist vond alles geïrriteerd en schreef tramodol voor hielp niet 2 jaar geleden is tijdens onderzoek gebleken dat ik een maagklepje heb die niet goed sluit maar het voelt nu anders ik wordt er onzeker van wat is dit en wat moet ik er aan doen?

 76. Heb last in de borst bij borstbeen links onder en al geruim anderhalve maand, bij het hoesten word deze drukkende pijn groter, bij ademen geen probleem maar bij hoesten wel maar heb geen last in mijn longen? Ben bang dat het mijn hart kan zijn, kan iemand mij meer vertellen?

  • Hi allemaal, hier een heel bijzonder verhaal. Eind januari dit jaar werd ik wakker met enorm heftige pijn tussen m’n schouderbladen. Ik kom hierdoor ook amper m’n nek bewegen. Eten en drinken ging ook niet meer omdat ik teveel pijn had net slikken. De huisarts verwees me meteen door naar de eerste hulp. Daar heb ik de hele dag gezeten en allerlei onderzoeken gehad. Ook een week opgenomen geweest maar de soort van krampklachten in m’n slokdarm bleven aanhouden… zelfs met morfine. Er is een MRI gedaan van de nek, echo van borstkas, longfoto en bloedonderzoek. Maar alles was goed. Bij thuiskomst had ik allerlei medicijnen meegekregen zoals omeprazol en maagbeschermers, diclofenac en morfine. Thuis heb ik de meest erge buikpijn gehad die ik ooit heb beleefd. Ik zat op handen en knieën van de pijn, uren lang. Ook pijn met ontlasten tot dagen erna. Een week later heb ik een gastroscopie gehad. Alles goed. Echo van het hart gehad door een afwijking in ECG, was niet erg werd er gezegd. Ik loop nog steeds met rugklachten en veel misselijkheid… de artsen staan voor een raadsel alsmede de therapeuten. Iedereen weet wel dat er wat aan de hand is, maar wat? Nu krijg ik een MRI van de middenrug binnenkort. Frustrerend! Misschien hebben jullie tips of enige herkenningpunten? Alvast bedankt!

  • Beste Jess, De krampklachten van je slokdarm doen me denken aan slokdarmspasmen of achalasie van de slokdarm. Pijn tussen de schouderbladen en extreem hevige hoge buikpijn passen volgens mij echter niet zo zeer in dat plaatje. De extreme aanval van buikpijn die je beschrijft (evenals de relatie tot ontlasten) doet me eigenlijk veeleer denken aan koliek door een vastzittende galsteen; mogelijkerwijs met een galblaasontsteking, galwegontsteking of alvleesklierontsteking tot gevolg. Is je bloed al gecontroleerd op ontstekingsindicatoren? Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 77. Hallo, Ik heb sinds vandaag last rechts en links bij me borstbeen als ik er op druk doet het zeer heb ook last van maagzuur.

  • Beste, Dit kan van alles zijn; van een maagslijmvliesontsteking / gastritis tot een middenrifbreukje tot een slecht sluitend maagklepje / slokdarmklepje tot een tekort of overschot aan maagsappen… Mochten de pijn nabij je borstbeen en het zuurbranden aanhouden, neem dan even contact op met je huisarts. Groeten, Paul

 78. Hallo, 1 week geleden deed ik dips dat is zo een spieroefening en dan voelde ik ineens stekende pijn midden mijn borst en het deed pijn. 1 week later is de pijn wel veel minder geworden maar wil echt weten wat het is. Ik heb al gelezen over pijn bij tussenribspier maar weet het niet zeker. Alsjeblieft weet iemand wat het is?

  • Maar paul, als de pijn elke dag minder word en ik heb er geen last van en ik kan ook en voetbalmatch spelen helemaal hezelfde als er voor toen ik geen pijn had. Is het waard om 30 euro te gaan betalen aan de huisarts?

  • Beste Joko, Ik ben net zo min helderziend als jij. Zolang niemand weet wat er aan de hand is, kan niemand met zekerheid zeggen of het (al dan niet) de moeite waard is om met pijn nabij het borstbeen naar de huisarts te gaan. Logischerwijs ga ik je niet vertellen om NIET naar de huisarts te gaan, dat zou onverantwoord zijn en bovendien niet eens mogen. Ik snap overigens niet wat je bedoelt met “30 euro betalen”. Er was afgelopen jaar eventjes sprake van een eigen bijdrage van 10 euro voor een huisartsenconsult in 2016 of zelfs volledige verdwijning van huisartsenbezoeken uit het basispakket, maar op Prinsjesdag 2016 is bekendgemaakt dat de huisarts in ieder geval ook in 2016 onderdeel blijft van het basispakket, zonder eigen bijdrage van de patiënt. Of dit ook de komende jaren zo blijft, is alles behalve zeker, maar in 2016 worden huisartsen nog voor 100% betaald vanuit het basispakket van ieders zorgverzekering / basisverzekering. Dit geldt voor alle kosten die een huisarts voor zijn / haar patiënten maakt; zowel voor consulten / bezoeken als voor medische behandelingen (met uitzondering van reizigersvaccinaties). Een bezoek aan je huisarts gaat dus zelfs niet ten koste van je eigen risico; je hoeft er al met al nooit zelf voor te betalen, tenzij je huisarts medicijnen voorschrijft of doorverwijst naar een specialist… Medicijnen en doorverwijzingen gaan wel ten koste van je eigen risico. Dus al met al is de keuze om (wel of niet) met je borstbeen-problematiek naar je huisarts te gaan volledig aan jezelf. Groeten, Paul

 79. Hallo, Sinds enkele jaren heb ik een toenemende pijn net onder de linkerborst. Dit enkel en alleen bij inspanning. Vooral bij lopen, touwspringen… krijg ik een stekende pijn net onder de linkerborst tijdens het inademen (dus niet als ik mijn adem inhoud). Tijdens, fietsen, steppen… ervaar ik nooit deze pijnen. Wanneer de steken komen, begin ik ook sneller te hijgen, moet ik vaak hoesten en krijg ik een bloedsmaak / metaalsmaak in de mond. Volgens de cardioloog is mijn hart oké.

 80. Hoi. Ik heb al een tijdje last van een soort kramp tussen mijn borsten, maar onder mijn hart. De kramp komt vooral als ik bv. staand mijn sokken aan doe. Er schiet dan een kramp in. Als ik dan een paar keer diep inadem, voel je (letterlijk) een soort “schop” of “bel die je leeg prikt” en dan is de kramp weer weg. Als ik dit heb, is het erg gevoelig. Pijn is een groot woord. Heeft iemand hier ervaring mee?

 81. Hallo, Al geruime tijd heb ik een nare drukkende pijn op/bij mijn borst/ribben, in het midden tegen linker ribben aan net onder borstbeen.. Deze pijn is absoluut niet constant maar alleen als ik op de rug heb gelegen, zoals gewoon ff op de bank dutje doen, ik wordt geheid met pijn wakker (en dove handen vingers en of armen). Ook duurde het geen uren, met kwartiertje is het over maar voordat het over is doet het echt vervelend veel pijn op borst/ribben. Als ik me uitrek door mijn rug hol te trekken voel ik de pijn even wat minder. Enig idee???

 82. Hallo, Ik heb nu al drie dagen last in mijn linker borstbeen. Vooral als ik hard inadem doet het echt pijn, vooral een zeurende pijn. De pijn straalt ook uit naar de zijkant (dus linkerkant ook) van mijn nek. Soms ook naar mijn arm. Als ik slaap heb ik er helemaal geen last van, maar in de dag wel. Als ik gewoon kalm ademhaal, voel ik het, maar niet zo hard. Vanaf dat ik heel hard ga inademen voel ik het heel hard de pijn. Het is heel vervelend. Een lastige pijn vooral.. Wat zou het kunnen zijn? Alvast bedankt.

  • Hallo Aagje, Dit zou bijvoorbeeld een (steriele, bacteriële, virale, fungale, allergene, astmatische of bronchiale) longontsteking kunnen zijn. Ik zou er even mee langs de huisarts gaan; die kan direct even naar je longen luisteren. Ik ben overigens GEEN arts, dus een andere oorzaak (bijvoorbeeld maagklachten) behoort evengoed tot de mogelijke oorzaken. Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

  • Beste Aagje, Ik ben geen arts. Ik denk dat je kou hebt gevat en dat de spieren op je linkerrug ter hoogte van je schouderblad helemaal vastzitten. Laat iemand het goed masseren en dan bedoel ik goed(!). Dit kan een beetje pijn doen, maar is een ‘verlichtende’ pijn. Ik herken nl de symptomen. Je kunt niet heel diep ademhalen zonder pijn te krijgen. Succes en beterschap.

 83. richard bosveld Reageer

  Ik heb last van mij middenrif elke ochtend als ik wakker word, na 15 minuten zijn de klachten zo goed als weg, word er wel ’s ochtends wakker van 7 dagen in de week, ben er goed ziek van onderhand, wat zou het kunnen zijn?

  • Dit kan eigenlijk van alles zijn… indigestie, refluxklachten, te veel / weinig / dikke / dunne maagsappen, slaapapneu, middenrifbreuk, slecht sluitende maagklep, galstenen, galblaasontsteking, galwegontsteking, alvleesklierontsteking, maagslijmvliesontsteking, maagzweertje, hyperventilatie tijdens de slaap, stenose… Meestal komt pijn nabij het middenrif in de ochtend (tijdens het ontwaken en opstaan) vanuit de maag, maar soms ook vanuit o.a. de galblaas, alvleesklier, longen of het middenrif. Maar maaggerelateerde (en dan met name maagzuurgerelateerde) klachten lijken mij persoonlijk het meest voor de hand liggend. Heb je ook last van zure oprispingen, brandend maagzuur, slokdarmklachten of maagkrampen en/of misselijkheid na het eten? En neemt de (maag)pijn af als je in een andere houding gaat liggen? Persoonlijk zou ik hier sowieso eens mee langs de huisarts gaan… Heel veel sterkte en beterschap toegewenst met deze pijn nabij het borstbeen! Groeten, Paul

  • Dit heb ik sinds een week ook! Weet je al wat het is? Ik heb de afgelopen maanden ook last van zure oprispingen en pijn bij ontlasting, dus ik zou denken aan iets met maag/darmen. Ik heb 4 april een afspraak bij de dokter maar zou eigenlijk eerder wat willen weten over deze pijn nabij het borstbeen…

  • Bij een middenrifbreuk puilt veelal een (klein tot aanzienlijk) deel van de maag uit door een scheurtje in het middenrif. Dit kan allerhande spijsverteringsklachten tot gevolg hebben, waarvan zure oprispingen en brandend maagzuur doorgaans de belangrijkste en meest op de voorgrond tredende zijn… Bij pijn op de borst (of nabij het borstbeen) met zuurbranden in de slokdarm tot gevolg zou ik in ieder geval en allereerst een middenrifbreuk, maagzweer en maagklepdisfunctie laten uitsluiten…

 84. Hallo, Ik ben een meid van 21 jaar oud en ik heb de laatste twee weken steken in het midden van mijn borst. Ik voel het vooral wanneer ik geslapen heb en recht op ga zitten. Dan krijg ik een vervelende steek. Het is geen zeurende pijn maar meer een snijdende pijn scheut. Ik voel het alleen als ik bepaalde bewegingen maak (zoals van liggende positie rechtop ga zitten) of wanneer ik heel diep uitadem of voorover buig. Maar als ik in de loop van de dag de zelfde bewegingen maak voel ik het veel minder dan wanneer ik net wakker ben.. heel vreemd. Omdat ik er niet veel last van heb, ben ik niet naar de huisarts gegaan, maar het baart me wel zorgen. Want ik rook niet (af en toe met het stappen) en ik drink ook niet overdreven veel, ook af en toe. Ik dacht zelf al aan een verkeerde houding tijdens het slapen, maar ik ben niet ineens anders gaan slapen ten opzichte van een paar weken geleden..? Misschien kunt u mij verder helpen. Groetjes, Jessika

  • ik heb precies hetzelfde! ben zelf 24 jaar. ik weet niet of ik er mee naar de dokter moet

 85. Beste lezer, Ik heb sinds drie weken last van kortademigheid en het gevoel dat mijn borstbeen soms ‘vastzit’/spierpijn heeft. Als ik een bepaalde beweging doe krijg ik een steek. Ik gaap ook veel om toch het gevoel te krijgen dat ik ‘dooradem’ en genoeg zuurstof binnen krijg. Ik krijg de kortademigheid zowel bij rust als bij inspanning. Super vervelend. Achtergrond: ik heb heel veel stress gehad. Ik heb ook anders leren ademen i.v.m. hyperventilatie door de stress. Daarnaast heb ik schouderproblemen van het zitten. Omdat ik tegenwoordig wel (met oefeningen) netjes via mijn buik adem en de pijn/kortademigheid niet verdwijnt, toch even een bericht hier. Hopelijk is iemand hier bekend mee.

 86. Ik werd vannacht wakker met hevige drukkende pijn op mijn borst/middenrif. Het duurde zeker een halfuur voordat de pijn op de borst een beetje zakte. Ik kon niet op mijn zijde liggen. Diep inademen was pijnlijk. Ik ben daarna gaan slapen en vanochtend nog steeds zeurende lichte pijn.

 87. Hallo, ik ben 15 jaar en heb sinds 2 weken een “drukkend” gevoel op mijn borstbeen. Ook heb ik precies een soort van elektrische schokjes in men linker borst. Wanneer ik plat op men rug lig en men borst omhoog wil brengen, brengt dit soms een stekende pijn met zich mee. Kan iemand me helpen?

 88. Hallo, ik ben 19 jaar en heb van vorige week ongeveer last van mijn borstbeen bovenaan. Als ik slik of ademhaal en uitadem heb ik last en ook van mijn slokdarm-luchtpijp. Het is ook precies dat er de hele tijd iets duwt en vast steekt. Wat zou dit kunnen zijn?

  • Beste Maya, Bekijk dit antwoord t.a.v. slokdarmspasmen eens om te zien of dit je bekend voorkomt… Ben je al bij een arts geweest? Sterkte! Groeten, Paul

 89. Hallo, Ik heb al een aantal maanden (voor mijn gevoel sinds de geboorte, keizersnede, van mijn zoon) behoorlijke pijn aan mijn stuitje en daar is pijn aan mijn borstbeen bijgekomen. Ik heb van mijn borstbeen ’s morgens veel last, moet op mijn rug liggen om het te ontlasten. Het is een zeurende pijn in het midden van mijn borstbeen, die ook gedurende de dag aanwezig blijft. Bij bepaalde bewegingen wordt de pijn erger. Ik ben bij mijn huisarts weggestuurd dat het vervelend is (zonder enig onderzoek, het zou Tietze kunnen zijn), maar er aan beide klachten niets te doen is, moet vanzelf over gaan. Toch zit m’n pijnlijke borstbeen me niet helemaal lekker, lijkt ook niet te verbeteren. Hoop dat u me enig advies kunt geven…

  • Beste Iris, Lijkt de pijn nabij je borstbeen gerelateerd te zijn aan voedingsmomenten? Dus treedt de pijn op na het eten en heb je daarbij ook last van oprispingen, zuurbranden en/of uitstralende pijn richting de schouder?

 90. Hallo, ik heb sinds enkele jaren steeds terugkerende pijn rechts aan mijn borstbeen. Het lijkt of het tussen een rib en het borstbeen zit. Ik heb artrose en slik 2x per dag ontstekingsremmers. Toch komt en gaat het. De laatste tijd heb ik er bijna constant last van. De plaats van waar de pijn zit wordt groter. Meestal als ik met een klacht bij de huisarts komt is het van artrose en kan hij niks doen, ik twijfel nu dus of ik wel zal gaan.

 91. Ik heb enorme pijn links van mijn borstkas / linker borst en mijn linker schouderblad… Dit komt gemiddeld zo’n 1 keer per week voor en altijd ’s morgens vroeg als ik net wakker ben… Het duurt ongeveer een uur voordat het wegtrekt… Ik heb dit al heel wat jaartjes, maar zo langzaamaan gebeurt dit vaker en duurt het langer voordat het wegtrekt… Ik kan de pijn dan enigszins verlichten door mijn linker onderarm van buiten naar binnen te bewegen. En heel hard in mijn borst te prikken met mijn vingers… Ik heb het gevoel dat ik de enigste ben op de wereld die dit heeft, dus ga niet naar de huisarts… Daarbij is het toch al over tegen de tijd dat je er bent. Enig idee of ik ook echt de enige ben op de wereld die dit heeft? Of een idee waardoor dit komt?

 92. Ik heb sinds twee weken last aan de onderkant van mijn borstbeen. Het is een constante zeurende gevoel als in het midden op de onderste punt van mijn borstbeen drukt is het erg gevoelig als ik en al ik staand achterover leun zie ik rechts van het onderste punt een licht bobbel. Wat ik al langer heb is als ik met me vinger verder zakt net onder het borstbeen en ik druk dan lijkt het net of ik iets wegdrukt of iets over elkaar heen gaat. Ik moet zeggen heb een lichte trechter borst. En het is toevallig dat na intensieve work-out gebeurt is maar hiervan niet echt buikspierpijn van gehad. M.v.g. Johan

 93. Ik heb veel pijn in mijn maag… maar nu lijkt de pijn achter mijn ribben te zitten… het doet zoveel pijn dat ik de hele dag op bed lig… iemand een idee wat het kan zijn?

 94. Hallo, Een paar dagen geleden werd ik wakker met zeurende pijn tussen mijn schouderbladen, doorlopend naar de rechter bovenrug + schouder. De pijn blijft bij stil zitten en bewegen. Bij diepe inademing voel ik mijn borst. Ik kan totaal niet op beide zijden liggen, dat doet enorm pijn. Wat kan ik het beste doen?

  • Dit zou bijvoorbeeld een longontsteking of borstvliesontsteking kunnen zijn. Maar bijvoorbeeld ook een vorm van spierpijn of een teken van nierstuwing… Heb je er ook andere klachten bij zoals koorts, ademhalingsklachten en/of hoestklachten?

 95. Beste Paul, Hopelijk weet u raad. Ik loop al 8 maanden met pijn/druk op mijn borst. Mijn klachten: – voornamelijk drukkend gevoel. meestal links : bij schouderkom en bij middenrif; – steken links en rechts van borstkas; – wel erge drukpijn bij middenrif; -pijn is niet hevig maar dof aanwezig (dan weer niet maar grotendeels van de dag wel); – misselijk en trillen; – drukken veroorzaak soms iets meer pijn (niet hevig); – pijn in de rug (overal midden, L + R, onderrug); – pijnlijke schouders; – dove linkerarm; – loom gevoel soms in vlagen; – gewichtsverlies; – hoofdpijn… Mijn onderzoeken: – cardioloog (fietstest, echo, ecg, röntgen) alles goed; – longarts (thorax, blaastest) alles goed; – maagarts (endoscopie) ontstoken maagvlies en een kleine middenrifbreuk… Mijn status: – goede BMI; – gezonde eetgewoontes; – redelijk gezonde leefstijl… Bij mij is vroeger de ziekte van Scheuermann in de rug ngeconstateerd, verder geen last meer van gehad. Was nu wel weer te zien op de thoraxfoto. Door de klachten ontwikkel je aardig wat angst, ben hiervoor ook bij een hulpverlener geweest, maar de klachten blijven. klachten vaker ’s avonds en ’s nachts. Soms heb ik het idee bij bepaalde bewegingen dat ik het kan verergeren, soms ook niet. pijn zit vanaf schouder links naar de maag. met sporten soms extra last. Artsen weten het niet meer. Paul weet u nog wat?

  • Beste Jozef, Ik zie dat je dit verhaal onder meerdere artikels hebt achtergelaten… Ik heb je vraag dan ook reeds onder een ander artikel (pijn ribben, middenrifbreuk o.i.d.) beantwoord. Sterkte! Groeten, Paul

 96. Sinds een paar weken heb ik last van mijn borstbeen. Het lijkt wel alsof hij op onverwachte momenten op slot slaat. Vooral met uitademen doet het pijn en als ik op het borstbeen druk ook. De pijn bevindt zich vooral in het midden van het het borstbeen en straalt iets uit naar het links. Na een tijdje verdwijnt de pijn weer als ik bijvoorbeeld een bepaalde beweging maak. Ben wel benieuwd wat dit zou kunnen zijn..

 97. Hallo, ik ben Frans, leeftijd 59 jaar. Loop al enige tijd met een vreemd gevoel rondom mijn middenrif/borstbeen. Als ik direct onder mijn borstbeen druk, dan voelt dat aan als een “waterzak”, beetje vreemde omschrijving, maar ik kan het niet anders verwoorden. Ik heb de laatste weken ook pijn achter mijn middenrif. Ik vroeg me af of deze twee zaken met elkaar te maken kunnen hebben. De pijn is er niet altijd, heb het vooral na het slapen, maar ook wel eens de hele dag door. Ligt mijn maag direct achter het middenrif? Want dat zou wellicht de verklaring kunnen zijn voor dat “waterzak” gevoel. Ben regelmatig bang dat ik iets aan m’n hart hebt… Weet het ook niet meer. Maak me er veel zorgen om. Komt iemand dit bekend voor??

  • Ik vind het heel lastig om in te schatten wat je bedoelt met een ‘waterzakgevoel’, maar het eerste wat me te binnen schiet is een middenrifbreuk, waarbij een breukzak uitpuilt via een breukpoort in het middenrif.

 98. Mijn zoontje van 11 jaar heeft al een tijdje een knobbeltje in het midden onder de borst. Hij had geen last maar nu zegt hij dat het wat pijn doet. Wat zou dit kunnen zijn? Ben ongerust.

 99. Hoi, ik heb al langere tijd (zeker een jaar) last van pijn op mijn borstbeen, rechts, vanaf het midden tot boven m’n rechterborst, en het straalt wat uit naar mijn linkerborst (maar zit vooral rechts). De pijn is in wisselende mate aanwezig. In het begin had ik er vooral last van nadat ik geslapen had en werd ik ook wakker van de pijn. Ik kan daardoor niet (goed) op mijn zij slapen omdat de pijn dan erger wordt. Inmiddels heb ik er naast ’s nachts en ’s ochtends ook overdag last van. Ik vind de pijn het best te omschrijven als een brandende en drukkende pijn. Soms voel ik het meer, soms minder, maar inmiddels is het vrijwel continu aanwezig. Ik ga er ook steeds slechter van slapen, dus het begint nu wel echt vervelend te worden. De pijn neemt niet toe bij inspanning (bv hardlopen), het lijkt zelfs of ik het dan wat minder voel. Ik voel het vooral in rust. Ik ben een paar maanden geleden naar de huisarts geweest en hij dacht dat het te maken had met een (ontstoken) spieraanhechting, maar inmiddels heb ik er dus meer last van gekregen. Iemand een idee wat dit kan zijn / in welke richting ik moet denken? Alvast bedankt!

 100. Hallo, ik ben een jonge vrouw van 27 jaar en ik ben bekend met het hypermobiliteitssyndroom. Het laatste jaar heb ik steeds meer last van mijn borstbeen. Mijn borstbeen knakt al een behoorlijke tijd en hier vond ik nooit hinder onder. Het laatste jaar wordt dit knakken erger en moet ik het vaker “los maken”. Dit gaat gepaard met heel veel pijn. Naast het knakken heb ik ook constant een klemmend, trekkend en stekende pijn bij mijn borstbeen, maar ook naast mijn borstbeen. Heb ook bepaalde drukplekken die erg pijnlijk zijn. De laatste tijd moet ik mijn borstbeen dagelijks knakken, als ik dat niet doe dan kan ik niet meer rechtop lopen en heb ik er ook veel pijn aan. Ik wordt er nu wel erg moedeloos van en weet niet goed wat ik ermee moet doen. Ik ben ook al een keer naar de huisarts geweest en die vertelde mij dat het aan mijn hypermobiliteit gedoe en dat ik mijn borstspieren moest gaan trainen om ervoor te zorgen dat er minder ruimte op mijn borstbeen zou komen. Echter zijn mijn borstspieren goed ontwikkeld en als ik ze verder ga trainen dan trekt deze spieren mijn schouder uit de kom. Heeft iemand een idee wat ik nog meer kan doen om van de pijn af te komen en of een idee wat het naast hypermobiliteitssyndroom verder kan zijn?

  • Ik ben er misschien achter waar mijn probleem vandaan komt. De fysiotherapeut vertelde mij dat door mijn extreme instabiele schouder de kop van mijn schouder te ver naar voren staat. Dit kan ervoor zorgen dat er te veel druk op mijn ribben komt te staan, waardoor ik erg veel pijn bij mijn borstbeen heb. Ook kwam de fysio erachter dat de rechterkant van mijn borstbeen en ribben meer naar voren staat / meer omhoog komt dan links. Over een maand wordt ik aan mijn schouder geopereerd en hopelijk verdwijnt dan ook de heftige pijn bij mijn borstbeen.

  • Hallo Martine, Dankjewel voor het delen van je bevindingen; hopelijk kunnen ook anderen met klachten van het borstbeen hier wat mee! Sterkte met de operatie! Groeten, Paul

 101. Hallo, Mijn moeder heeft al een tijd last van haar borstbeen en boven haar borst. Ze kan er ’s nachts niet van slapen. Ze heeft al enige ontstekingsremmers gehad, maar die helpen niet. Heeft u enig idee?

  • Kun je de borstbeenklachten misschien nader omschrijven qua aard, ernst en voorkomen? Waar doet de pijn op of nabij het borstbeen zich precies voor, straalt de pijn uit, worden de klachten erger bij bepaalde handelingen, houdingen of bewegingen, heeft haar arts medegedeeld wat er precies aan het borstbeen mankeert, is er een vervolgbehandeling of vervolgonderzoek ingepland?

 102. Ik heb al vanaf januari 2014 last van mijn rug en borstbeen. Dit zit vooral aan de linkerkant. Ik voel daar twee soorten pijn. De ene pijn komt als ik mijn torso naar links of naar rechts draai. Daarbij kan ik ook bij borstbeen flink hard laten knakken of de druk te verlichten. De andere soort pijn is een lijn die willekeurig op kan spelen, maar zeker dagelijks meerdere keren terugkomt en zit vaak rondom het gebied van mijn tepel. Mijn huisarts zegt dat dit gerelateerd kan zijn aan mijn houding, maar aangezien ik het de heel dag door heb, vind ik dit niet zo aannemelijk. De pijn in mijn rug voel ik de hele dag door rondom mijn linker schouderblad.

 103. Hoi, Ik ben 39 jaar en heb sinds 2 weken een soort van spierpijn op mijn borstbeen. Ademen is soms moeilijk vooral als ik lig. Ik heb last van tintelingen aan mijn linkerhand, linkerwang en tong. Vaak heb ik last van mijn linker schouderblad alsof er iets bekneld zit. Echter is de pijn aan mijn borstbeen nieuw. Kan het zijn dat ik overbelast ben door zwaar werk? Groetjes, Nicole

  • Ja, het zou zomaar kunnen dat je overbelast bent door zwaar werk… De vraag blijft alleen welke structuren overbelast zijn geraakt. Tintelingen duiden meestal op een zenuw-gerelateerd probleem, maar een zenuw kan bijvoorbeeld worden afgekneld door een overbelaste spier of een gekneusde rib. Als puntje bij paaltje komt, zouden de klachten (van borst, schouder, hand en gelaat) die je beschrijft echt van alles kunnen betekenen. Persoonlijk zou ik er dan ook echt even mee langs de huisarts gaan. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst!

 104. Hoi allemaal, De zoveelste met vage klachten… Ik ben 29 jaar en heb sinds 2 weken een drukkend gevoel in het midden van mijn borstbeen. Vorige week voelde ik me heel duizelig en had ik ook last van hartkloppingen en zweetaanvallen. Ook last van kortademigheid/benauwd. Geen idee waar dit opeens vandaan komt?!

 105. Hallo, Ik heb al een aantal maanden een druk op m’n borst. Het voelt niet echt als pijn, maar wordt er wel kortademig door. Het is vaak een paar dagen wel last en dan weer een aantal dagen merk ik niets. Het zit precies in het midden en overal waar ik druk, verandert het gevoel niet. Weet iemand iets? Ik ben 27 jaar. Gr. Bas

 106. Hallo, Ik heb een vraag, ik loop al maanden met pijn op de borst, misselijk, licht in het hoofd en raar gevoel armen en benen. Ben bij de huisarts geweest, neuroloog, cardioloog, longarts, heb een MRI-scan gehad, een CT-scan en een 24-uurs kastje om te kijken of ik apneu had, maar alles was goed. Ook nog een evenwichtstest, daar bleek uit dat ik hyperventilatie had. Ben ook bekend met paniekaanvallen helaas. Heb al verschillende keren een hartfilmpje laten maken omdat ik zo bang was dat het mijn hart was, maar ook dat was goed. Ik word er zo langzamerhand gek van, elke dag die angst en klachten. Ben ook bij een acupuncturist geweest, hypnotherapeut en bij de fysio, maar mijn klachten worden helaas niet minder. Heb het idee dat het elke dag erger word. Nu weet ik dat er een hoop tussen je oren kan zitten, maar ik voel de pijn echt. En dan word ik weer bang, ga gekke dingen denken, bijvoorbeeld dat het mijn hart is. En zo blijf je maar malen, het maakt het leven er niet makkelijker op, zeker als je omgeving zoiets heeft van je kan er zelf wat aan doen. Ga je gedachten verzetten of sporten. O ja, loop ook bij de psycholoog, zij zei jou angst is zo groot, ik geef je nog wel wat antidepressiva. Maar ik slik al Oxazepam, maar dat slik ik al zo lang dat het geen effect meer heeft. Kan iemand me misschien zeggen hoe ik van die rotgedachtes af kan komen en mezelf niet gek moet maken? Want de klachten worden daar alleen maar erger van. En ik heb een fijne relatie, niets te klagen, gaat super allemaal, dus waar komt het dan vandaag? Stress is wat ze ook zeggen. Ik ben 51 jaar.

  • Ja ik kan er van meespreken. Heb ook steeds krampachtige pijn ter hoogte van het borstbeen dat uitstraalt naar de schouderbladen. Het is niets cardiovasculair want ik ben door de cardioloog grondig onderzocht. Ik heb ook al jaren last van duizeligheid, het gevoel hebben van een dronkemansgang waarbij je dan angst krijgt en het gevoel hebt dat je gaat vallen. Heb een MRI van de hersenen gehad, ook een MRI van de lever, ik ben ook volledig nagekeken op Neus- Keel- en Oorgebied. Geen uitleg. Ik begrijp er niets meer van. Iemand die dit niet meemaakt weet niet hoe invaliderend dit werkt. Je durft bijna niets meer alleen. Heeft iemand ook dergelijke klachten?

  • Hoi Patty, Ik ben nu 33 jaar en heb al 15 jaar last van hyperventilatie. Nu veel minder omdat ik weet hoe ik er mee om moet gaan. Het zal nu niemand opvallen dat ik het heb. Bij mij begon het met vanuit het niets ineens last van hyperventilatie, 3 dagen continu. Huisarts vertelde: ow, dat is hyperventilatie, dat doe je zelf. Dat was het… Drie maanden thuis gezeten… laatste maand alleen in bed gelegen omdat ik wilde slapen, dan voelde ik niets. Angstig ben je… gaat het gevoel wel weg? Wanneer komt het weer… Heel veel gedaan. Maar wat mij heeft geholpen: hypnose cd om te leren je spieren te ontspannen (je zet nl al je spieren vast door die hyperventilatie-aanvallen). Iedere dag luisteren, je lichaam per onderdeel ontspannen. Tot je automatisch gaat ontspannen. Ik kwam erachter dat ik een week nadat er iets was gebeurd dat voor mij niet leuk was (kon van alles zijn) ik een hyperventilatie-aanval kreeg. Maar sinds het ontspannen, is het zoveel minder geworden. Laat het over je heen komen als het komt omdat je weet dat het over gaat. Ga liggen/lopen/douchen net wat voor jou op dat moment prettig is en laat het even gaan. Sterkte!

  • Hallo, eerst en vooral begrijp ik dat het angstaanjagend is als ge zulke aanvallen hebt. Ja de hyperventilatie kunt ge laten screenen. Dat is een apparaatje waarin je moet blazen en die grafisch word opgetekend. Dan ziet ge een vernauwde curve. Komt overeen met een verstikkingsgevoel. Daarnaast kunt ge met een kinesitherapeut oefeningen aanleren die de hyperventilatie verbeterd. Goede moed!

  • Beste Patty. Ik ben 22 jaar en ervoer sinds mijn 17e precies hetzelfde. Angst is een automatische reactie die zich vormt als je iets in/aan je lichaam voelt en hierover blijft nadenken. Vaak gaat de gedachte van straks word ik niet meer wakker of ik ga dood daarbij door je hoofd, waardoor dit alleen maar erger word en ook de gevoelens in/aan je lijf zal verergeren. Dit is helaas heel moeilijk los te laten omdat wat je voelt inderdaad lichamelijk is, maar veroorzaakt word door stress. Door al die gedachten word de angst zo groot dat je er als het ware in zit. Wat belangrijk is om te onthouden is dat jij die angst niet bent, die zit in je. En dat te trainen. Ik wens je veel sterkte en succes!

 107. Anderen hebben het ook al beschreven, maar ik zie nog geen echte conclusies/antwoorden. Ook ik heb vooral ’s nachts vreselijke pijn op mijn borstbeen wat uitstraalt naar achteren tussen mijn schouderbladen. Diep ademen is dan bijna niet mogelijk, alleen oppervlakkig, alsof er een strakke band om m’n borstkas zit. Ook voelt het als allemaal messteken. Bewegen doet zeer en zittend slapen doet minder zeer dan liggend slapen. Overdag is het minder pijnlijk, maar nog steeds zeer aanwezig. Ademen, bewegingen, bij alles voel ik messteken. Ik heb geen stress, niks raar gedaan of bezeerd bij het sporten en geen idee wat het zou kunnen zijn… De dokter weet het ook niet en denkt aan een geïrriteerde spier. Iemand enig idee?

  • Beste Iris, In principe kan zulke pijn in de borststreek van alles betekenen. Van angina pectoris tot longklachten; van een geïrriteerde spier tot een beknelde zenuw; van longen tot maag tot hart… Een scherpe, stekende pijn op de borst (gevoel van messteken) op de plek waar de ribben aan het borstbeen vastzitten middels rib-aanhechtingen duidt meestal op ribklachten. Zo kunnen steken in de borststreek ontstaan door irritatie van het ribkraakbeen, tussenribspieren of de spieren die de ribben met het borstbeen verbinden (syndroom van Tietze e.a.)… Een brandende pijn achter het borstbeen (veelal met uitstraling naar de bovenrug, tussen de schouders) is meestal het gevolg van zuurbranden. In dat geval is er sprake van zure maagsappen die in de slokdarm terechtkomen: maagzuurreflux met zuurbranden tot gevolg. Maagzuur in de slokdarm zal doorgaans eveneens slokdarmkrampen, slikklachten, keelirritatie en aanverwante slokdarmklachten veroorzaken. Deze branderige vorm van pijn op de borst manifesteert zich doorgaans enkele uren na de maaltijd, met name als je ligt of vooroverbuigt. Pijn op de borst door toedoen van brandend maagzuur wordt over het algemeen minder zodra je rechtop gaat zitten of een maagtablet inneemt dat het maagzuur neutraliseert. Een drukkend, beklemmend gevoel op de borst kan ook komen door hartkramp ten gevolge van een zuurstoftekort in het hartweefsel (angina pectoris). Zulke pijn op de borst treedt vooral op tijdens lichamelijke inspanning, bij stress en heftige emoties, na een flinke maaltijd of als je vanuit een warme ruimte de kou tegemoet treedt. Pijn op de borst door angina pectoris wil nog weleens uitstralen naar hals, kaak en/of schouder. De pijn zal doorgaans afnemen als je relaxt of een nitroglycerinepilletje onder de tong legt. Een uiterst scherp stekende pijn op de borst kan ook nog komen door een ontsteking van het pericard/pericardium/hartzakje (pericarditis). In dat geval wordt de pijn op de borst meestal voorafgegaan door een luchtweginfectie met griepverschijnselen zoals koorts. De pijn wordt maar al te vaak erger door hoesten, diep inademen en liggen op de rug of linkerzij. Tot slot kan een scherpe, brandende of stekende pijn op de borst afkomstig zijn vanuit de longen: forse verkoudheid, longontsteking (pneumonie), longvliesontsteking (pleuritis), longembolie, klaplong e.a. Bij een dergelijk luchtwegprobleem is logischerwijs ook sprake van klachten van het ademhalingsstelsel, zoals benauwdheid, sneller ademen, en prikkelhoest… De combinatie van ‘messteken’, uitstralende pijn naar de rug (tussen de schouderbladen), toenemende pijn bij ademhalen, moeite met ademhalen en het gevoel van een ‘strakke band’ om de borst maakt het lastig om een exacte onderliggende oorzaak aan te wijzen. Persoonlijk zou ik bij je huisarts aandringen op doorverwijzing naar een specialist. Sterkte & groeten, Paul

  • Ik heb nu een dag of 3 zulke steken in m’n borstbeen dat liggen niet eens gaat. Moet zittend slapen want liggen gaat niet. Heb wel astma. Maar ben op ’t moment totaal niet verkouden. Ik vind ’t angstaanjagend dus durf me amper te bewegen. Uitademen gaat ook al niet goed, ben ten einde raad. De pijn op m’n borst is net alsof ze er met messen inzitten…

 108. Een ziekte die vrij zeldzaam en dus onbekend is, niet in bloed of op röntgenfoto’s aantoonbaar, maar wel veel van de genoemde klachten verklaart is: SCCH (sternocostoclaviculaire hyperostose). Deze ziekte is alleen via een botscan te traceren. Lange bus- of autoritten zijn een kwelling omdat een statische houding klachten veroorzaakt. Na inspanning (vooral repeterende handelingen) de armen niet meer omhoog krijgen, het gevoel hebben dat borstbeen, sleutelbeenderen en ribben verdikt zijn, onverklaarbare kaakontstekingen. Het is maar een selectie… Het goede nieuws: er is wat aan te doen (infusen). Het slechte nieuws: het is ongeneeslijk en de wachtlijsten zijn ontzettend lang.

 109. Mijn vriend heeft ook al jaren regelmatig last van pijn op z’n borst. Hij is hier al eens voor naar de huisarts geweest, maar zij geeft aan dat ze denkt dat het niets ernstigs is… Wat het wel is kan ze echter niet zeggen. Hij krijgt geen verwijzing naar een specialist. Hij heeft de pijn op zijn borst meestal na het sporten (dus niet tijdens) en pas als hij in bed ligt. Gisteravond was het weer zo ver. Hij wil dan niet toegeven dat het pijn doet en zegt dat het wel meevalt, maar ik zou hem het liefst meenemen naar de eerste hulp. Ik maak me echt zorgen… Is dit terecht?

 110. Mijn vriend (36 jaar) heeft ook al jaren regelmatig last van pijn op de borst. Meestal heeft hij dit ’s avonds als hij in bed ligt (vaak heeft hij daarvoor gesport). Zijn conditie is goed en hij heeft zeker geen overgewicht, dus daar kan het niet aan liggen. Hij is een tijd geleden al bij de huisarts geweest, maar zij kan niets vinden. Zij geeft ook aan dat ze niet veel van het hart weet… maar hij krijgt geen doorverwijzing… Nu had hij gisteravond ook weer last van pijn op de borst, en nam een paracetamol tegen de pijn. Dat doet hij niet vaak, dus de pijn was nu wel heel erg. Ik zou het liefst met hem naar de eerste hulp gaan, maar dat wil hij niet. Volgens hem is het niets ernstigs, maar ik maak me toch zorgen… Terecht?

 111. Beste lezer, Mijn borstbeen kwam tijdens mijn zwangerschap naar voren ook m’n ribben waren enorm gevoelig. Dacht dat ik een knobbeltje voelde, maar bleek het uiteinde van m’n borstbeen te zijn, aldus verloskundige en huisarts. Ik ben 7,5 maand geleden bevallen, maar heb nog altijd dezelfde klachten. Volgens huisarts moet ik het tijd geven… Mijn borstbeen is heel gevoelig, evenals m’n ribben. En het staat nog steeds naar buiten. Voor de zwangerschap had ik dit niet. Heb een bloedonderzoek gehad, maar hier kwam niets uit… Iemand enig idee?

 112. Hoi! Wie weet dat iemand van jullie met dezelfde klachten rond loopt… Ik heb al enige tijd last van de volgende klachten: – Pijn aan m’n borstbeen. Deze lijkt onderaan ook wat opgezwollen te zijn. Tevens wel eens pijnprikkels in de rest van m’n ribbenkast; – Pijn in linker lies. Het steekt en lijkt net of er kleine hapjes uitgegeten worden. Dit was denk ik ook de eerste plek die pijn ging doen; – Pijn in stuitje. Vooral bij opstaan nadat ik een tijd gezeten heb; – Pijn in m’n handen. Dit vooral tussen de kootjes in. Ik heb gemerkt dat het de pijn wat verlicht als ik vitaminepillen slik. Dit zijn van die alles in een pillen die je overal kunt krijgen. Ik moet ze wel dagelijks slikken en het liefst een meer dan de aanbevolen hoeveelheid dan een te weinig… Ik ben voor deze klachten al naar de reumatoloog doorverwezen, maar die kon niks vinden. Vervolgens ook naar de cardioloog geweest, maar dat was allemaal in orde! Iemand van jullie een idee? Grt. Tim!

  • Beste Tim, Hoe oud ben je precies? Persoonlijk zou ik je bloed eens laten testen op eventuele tekorten, overschotten en/of disbalansen aan vitamines, mineralen en sporenelementen… Met name vitamine D, vitamine B12, vitamine B6, ijzer, calcium, kalium en magnesium… En eventueel ook schildklierwaarden en ontstekingsparameters… Het zou mij niet verbazen als er sprake is van een tekort aan vitamine B12 of vitamine D en/of een overschot aan vitamine B6. Vooral een overschot aan B6 kan verregaande zenuwklachten en pijnklachten veroorzaken. Als je een multivitamine inneemt kan de balans binnen het B-complex even omslaan, maar dit heft het onderliggende probleem slechts zeer kortstondig op… Daarom raad ik altijd aan om niet zomaar multivitamines in te nemen, maar liever bloedwaarden te controleren en aan de hand daarvan eventuele concrete/feitelijke tekorten aan te vullen. Heel veel sterkte met de pijn op het borstbeen en de aanverwante klachten! Groeten, Paul

 113. Ik wil ook maar eens mijn verhaal delen. Ik heb al lange tijd af en aan last van mijn borst. Laatste tijd (aantal maanden) gaat het niet meer weg. Het begint vanuit mijn maag lijkt het. Daar drukken doet ook zeer. De (maag)pijn loopt achter mijn borstbeen door en soms drukt het ook erg op mijn keel. De pijn is erg stekend en drukkend, waardoor ik mij soms erg benauwd voel. Als ik mijn kind op mijn arm draag, steekt het nog erger. Ik draag hem meestal rechts. Huisarts zei dat het stress is, maar dat betwijfel ik. Zelf heb ik al pantoprazol genomen 2 weken lang. Het hielp ff, maar kwam net zo hard weer terug.

  • Dit klinkt als een maagzuur-gerelateerd probleem. Wellicht een slecht sluitende maagklep, gastro-oesofagale reflux of een maagzweertje…

  • kan je alsjeblieft antwoord terugsturen, ik heb de zelfde problemen. Hoe is het met jou afgelopen? Laat me weten aub

 114. Hey, Ik heb namelijk sinds een paar weken pijn over heel mijn borstkas, voornamelijk aan de voorkant. De dokter heeft gezegd dat ik scoliose had. Niet heel veel misschien, maar een kromming van nog geen 8°. Ze denkt dat ik (ik ben nog maar 13 jaar) net in de puberteit gekomen ben en daarmee dat deze pijn met de groei te maken heeft. De dokter heeft mijn bloeddruk gemeten (was 120/70 goed dus), naar hart en longen geluisterd (was ook allemaal in orde), zuurstofgehalte gemeten (99% dus dat is ook goed). Nu is mijn vraag, als dit allemaal in orde is, kan het dan nog iets met mijn hart te maken hebben? Of is dit helemaal uit te sluiten? Met vriendelijke groetjes, K

  • Beste K, Om hartklachten volledig te kunnen uitsluiten zal allereerst het hartritme moeten worden onderzocht op hartritmestoornissen. Meestal wordt dit gedaan aan de hand van 24-uurs holter-onderzoek. Maar aangezien je artsen dit niet nodig achtten, zou ik me geen zorgen maken om hartklachten, sowieso niet als je HELE borstkas pijn doet. Zoals je hierboven kunt lezen, zijn er talloze mogelijke oorzaken van pijnklachten aangaande ribbenkast/borstkas (borstbeen en ribben) die niets met het hart te maken hebben. Sterkte ermee! Groeten, Paul

 115. Hoi, Ik ben 14 jaar en ik heb sinds een paar dagen last van mijn borstbeen en dan vooral in het midden. Als ik erop druk doet het veel pijn en als ik voorover buig en bij andere ingespannen bewegingen. Als ik heel diep inadem voel ik ook een stekende pijn. Ik weet niet goed of ik naar de dokter moet gaan of het moet aankijken. Heeft iemand een idee wat het kan zijn?

 116. Hallo, Ik heb sinds kort pijn naast mijn borstbeen en voornamelijk aan de linkerkant. Ik heb opgezocht wat het kon zijn, maar niks gevonden… Weet iemand wat dit zou kunnen zijn? Ik heb een erge steek, en vooral als ik ga slapen en dan wil ik gaan draaien voel ik het heel erg en het doet pijn, ik ben nog maar 14 jaar. Kan het zijn dat dit een teken is van groeipijn of heeft het echt met de borstbeen te maken? Bedankt alvast!

  • Beste A, Op welke hoogte bevindt de pijn zich precies (als je tussen keel en navel kijkt)? Net onder je keel, bij je bovenste ribben, bij je boezem, bij je onderste ribben, net boven je navel… En hoe ver naar de zijkant? Hoe voelt de pijn: brandend, kloppend, zeurend, knagend, schrijnend, stekend, opvlammend, uitstralend? Doet het borstbeen zelf pijn of rondom liggende weefsels? In principe kan er van alles aan de hand zijn. Van (latent) zuurbranden tot een middenrifbreukje tot een kneuzing tot angina pectoris tot inderdaad groeipijn. Mocht je je zorgen maken, neem dan even telefonisch contact op met de huisarts. Wellicht heb je in de tussentijd alvast iets aan dit artikel over pijn op de borst, dit artikel over pijn rondom de ribben en dit artikel over pijn in de bovenbuik… Sterkte ermee! Groeten, Paul

 117. Hallo, Ik ben Anuar en ben 18 jaar oud. Ik heb sinds ik een paar keer aan hasj heb gerookt klachten op de borst. Na 4 of 5 haaltjes werd ik ineens duizelig en ging me hart enorm hard kloppen, even later voelde ik me zo zwak dat ik even moest liggen en mijn vrienden hebben vervolgens de ambulance gebeld. De ambulance had een hartfilmpje gemaakt en zag niks acuut. Hij zei me wel dat hij 2 afwijkingen vond en dat het normaal was vanwege mijn leeftijd. Het leek een week goed te gaan, en plotseling kreeg ik (lopend richting huis) een drukkend gevoel op de borst dat een beetje uitstraalde naar de binnenkant van m’n linker bovenarm. Ik heb gewacht tot het wat beter gaat en ben vervolgens gaan slapen. Midden in m’n slaap werd ik trillend wakker en had ik een beetje moeite met ademen. Met moeite ben ik uiteindelijk toch nog gaan slapen. Daarna meteen een afspraak met m’n huisarts gemaakt. Na wat metingen zei ze dat er niks met m’n hart is en dat het waarschijnlijk door hyperventilatie/paniekstoornissen komt. Ik vond dat maar vreemd, want ik heb niet echt stress gekend en ben ook niet iemand die zich snel ergens druk over maakt. Sinds die dag heb ik bijna elke dag pijn op de borst en wat steken in m’n hart. Twee weken na m’n bezoek bij de huisarts kreeg ik een raar gevoel tijdens het slapen, voelde me heel zwak en een lichte hoofdpijn. Daarna leek het alsof ik een druppel in m’n hoofd/hersenen voelde wat eigenlijk best vreemd klinkt. Dus ik weer afspraak bij m’n huisarts en die vertelde weer dat er niks met m’n hart is. Daarna leek het een paar dagen weer goed te gaan. Daarna kreeg ik dezelfde klachten terug, maar dit keer heb ik ook klachten in m’n rug, nek en linkerbeen. M’n rug leek van binnen te trillen, aderen in m’n nek voelde soms heel raar het leek alsof het voor een seconde vast zat en dan weer niet en bij m’n linkerbeen kreeg ik steeds tintelingen en slapende voeten. En nog steeds weet ik niet wat ik heb. Weet een van jullie toevallig wat of herkent iemand dit? Groetjes, Anuar

  • Beste Tahar, Deze combinatie van klachten lijkt (in elk geval deels) van neurologische aard te zijn. Persoonlijk zou ik absoluut bij je huisarts aandringen op doorverwijzing naar een neuroloog voor neurologisch onderzoek. Ik beweer geenszins DAT er iets ernstigs aan de hand is, maar het lijkt me niet verkeerd om een neurologisch probleem uit te sluiten, al is het maar uit voorzorg. Neem het verhaal wat je hierboven hebt getypt desnoods mee naar je huisarts… Of je klachten echt iets met de hasj te maken hebben, durf ik overigens niet te zeggen. Misschien hebben je longen of bloedvaten extreem hevig gereageerd op het roken (al dan niet vanwege bepaalde stoffen in de hasj), maar het zou ook toeval kunnen zijn. Hoe dan ook heel veel sterkte & beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 118. Hallo, Ik heb nu reeds 4x in het jaar een zeer drukkende pijn op mijn borstkas. De pijn begint plots, loopt op om dan de volgende dag terug af te nemen. 2-3 dagen erna heb ik nergens nog last van. Momenteel zit ik terug in z’n piek. Liggen lukt niet, zeker niet op mijn linker zij, dan lijkt het net of ik verpletterd wordt, dus moet ik zittend slapen. Meerdere malen kom ik wakker omdat de druk te hoog wordt en ik heel maar heel oppervlakkig meer kan ademhalen. Ik moet zeggen dat, iedere keer ik het heb het erger en erger wordt. Het is een continue drukkende pijn, meest in het midden die uitstraalt naar beide kanten en schouderbladen. Bij zitten is het aanwezig maar dragelijk. Bij wandelen wordt de druk groter en groter tot ik niet anders kan dan mij te gaan zetten en te wachten tot het terug dragelijk wordt (duurt een min of 2). Zou iemand weten wat dit is? Gisteren bij de arts geweest en die heeft bloed getrokken maar daar nog geen resultaat van. Indien niets gevonden wordt wil de dokter er nog even tegenaan kijken, zeer duidelijk dat de dokter mijn pijn niet voelt!

 119. Hallo allemaal, Ik heb sinds afgelopen jaar steeds een “random” steek in mijn borstbeen, elke keer als ik mijn borst aanspan (of soms niks doe) lijkt het alsof er op mijn hart en longen gedrukt wordt. Ook heb ik een kleine knobbel aan de linker kant van mijn borstbeen. Sinds ik last heb van deze symptomen merk ik ook dat mijn maag een stuk gevoeliger is geworden, snel misselijk etc. Ik ben al een keer naar de cardioloog geweest, maar zij zeiden dat alles prima was. Heeft iemand ideeën wat dit kan zijn of heeft iemand iets soortgelijks?

  • Beste Akin, Een hartspecialist/cardioloog kijkt naar je hartfunctie, hartritme en hartslagfrequentie en (al dan niet in samenwerking met de pulmonoloog/longspecialist) vaak ook naar de longfunctie. Naar heel veel andere mogelijke oorzaken van je klachten wordt echter niet gekeken tijdens een cardiologisch consult. Ik ben GEEN arts, maar mij zou het niet verbazen als er bijvoorbeeld sprake is van een middenrifbreuk. Ben je sinds het bezoek aan de cardioloog nog teruggegaan naar je huisarts? En zo ja, wat raadde hij/zij aan? Sterkte in ieder geval! Groeten, Paul

 120. Heb ook soms pijn op de borst. Als ik ga bukken heb ik last van reflux. En lijkt of mijn ribben pijn doen. Sindsdien heb ik in bed ’s morgens als ik vroeg wakker word zes of zeven uur naar de wc. Dan terug naar bed dan begin ik last te krijgen van benauwdheid. Net of mijn keel zowat geen lucht doorheen krijg. Ook niet door mijn neus. Arts kon niets vinden. Dit heb ik elke morgen. En een slappe arm. Wel TIA gehad twee jaar geleden. Wie weet wat dit is? Groet, Ina

 121. Hallo, Ik ben 37 jaar en sinds vorig jaar juli loop ik met pijn op mijn borst. Ik heb onderzoeken gehad bij de cardioloog, daar bleek alles uitstekend te zijn. Ik probeerde te sporten, maar door zoveel pijn op mijn borst durf ik niet. Tijdens sporten heb ik geen last, pas als ik thuis op de bank zit krijg ik heel veel pijn. Ook als ik water drink, ik drink 2 liter water elke dag. En als ik eet soms… Tijdens eten of drinken of daarna krijg ik pijn op de borst. Ik ben onverklaarbaar 12 kilo in paar maanden aangekomen. Ik heb pillen van de huisarts voorgeschreven gekregen tegen maagzuur, maar dat hielp niet. Twee weken gebruikt. Ook bij de fysiotherapeut geweest voor ademhalingsoefeningen, het helpt allemaal niet. Soms als ik pijn heb in mijn borst straalt het uit naar de achterkant. Dat doet erg zeer en soms voelt mijn linker arm slaperig of tintelend. Elke dag met pijn op de borst bijna een jaar. Ik hoop erachter te komen wat de oorzaak van de pijn op m’n borst is. Want lopen met zo’n pijn is niet fijn!

  • Ik heb precies hetzelfde, soms paar dagen geen last en daarna weer dagen achter elkaar een samendrukkend gevoel in m’n borstbeen wat soms leidt tot paniekaanvallen. Huisarts zegt dat het door stress komt, maar ik twijfel daar toch wel aan.

 122. Ik heb nu al voor de derde keer in 3-4 jaar een plotselinge opkomende pijn in het weke deel van mijn borstbeen. De plek is exact en de pijn loopt op tot zeer heftig, met uitstraling rondom. Je kan niet echt zitten of liggen en lopen is de enige optie dan. De pijn van het borstbeen begint meestal ’s avonds en bereikt z’n hoogtepunt ’s morgens vroeg. In alle gevallen naar de huisartsenpost geweest en met een shot morfine was de pijn in 15 minuten gezakt en kon ik weer naar huis. Ik heb een blanco medisch dossier en ze hebben geen idee wat deze ‘borstbeenpijn’. zou kunnen veroorzaken. Heb geen hartklachten, geen maagzuur, maagaandoening of andere mankementen daar, althans, waar ik weet van heb of ooit is geconstateerd… Wie heeft zoiets vergelijkbaars meegemaakt nabij het borstbeen en weet waar het vandaan komt of wat het is? Ik hoor het graag!

 123. Hallo. Ik heb pijn tussen mijn borsten. Bij adem halen. Bukken. En als ik met mijn vingers op de plek druk. Wat is dat?

  • Ik heb sinds kort ook van zulke pijn op de borst. Als ik buk dan voel ik onder mijn linkerborst iets bewegen en is een heel naar gevoel en wil weten wat dat is. Net of er iets geklemd zat en terug op zijn plaats moet komen…

  • Hier heb ik ook last van… Ik krijg soms ook een drukkend, benauwend gevoel tussen de borsten.

  • De hiatus oesophageus is de doorgang van de oesofagus oftewel slokdarm door het middenrif. Het middenrif betreft de verbinding tussen slokdarm en buikholte. Als een orgaan of weefsel uitstulp via het middenrif, spreekt men ook wel van een middenrifbreuk. Een middenrifbreuk KAN zich ter hoogte van de boezem voordoen en de door jullie beschreven klachten teweegbrengen. Als je naast pijn tussen de borsten ook nog eens aanvullende klachten hebt die gerelateerd zijn aan eten (gastro-oesofageale reflux c.q. zure oprispingen, brandend maagzuur, weinig eetlust, maagpijn/maagkramp, misselijkheid e.a.), dan is de kans op een breukje in het middenrif des te groter. Veel mensen met pijn en refluxklachten door een middenrifbreuk hebben baat bij Losec MUPS. Dit is een maagsapresistente maagzuurremmer/protonpompremmers met als werkzame stof omeprazol, Logischerwijs kan er ook een totaal ander probleem ten grondslag liggen aan jullie pijn op de borst en aanverwante klachten nabij de borsten, dus voor uitsluitsel zullen jullie echt even langs de huisarts moeten gaan.

 124. Hoi, Ik heb sinds twee dagen zwellingen naast mijn ribben in mijn ribbenboog. Doet af en toe pijn bij lachen en hoesten en in elkaar zitten. Wat zou dit kunnen zijn?

 125. Hallo allemaal, Drie maanden geleden kreeg ik een pijnlijk gevoel aan de rechterkant van mijn borstbeen. Het is meer een zeurende pijn en de pijn wordt erger bij een oprisping of drinken van koolzuurhoudende dranken en warme dranken. Hier ben ik in de tussentijd al een aantal keren voor bij de huisarts geweest. Ze dacht meteen aan maagzuur en heb toen maagzuurremmers gekregen. Na 2 weken ben ik teruggegaan omdat de remmers niet hielpen. Ik heb toen andere medicamenten gekregen, maar die hielpen ook niet. Toen weer teruggegaan en ik heb het idee dat ze het nu ook niet meer weet. Aangezien ik ook last kreeg van mijn rug (tussen de schouderbladen) heeft ze me doorverwezen naar de fysiotherapeut. Die merkte meteen dat er een rugwervel geblokkeerd zat en hier wordt ik nu ook voor behandeld. De rug wordt minder maar de pijn rechts van mijn borstbeen blijft. De fysiotherapeut zei dat er een verband kon zijn met de pijn bij mijn borstbeen, maar dat de pijn erger wordt bij het drinken van koolzuurhoudende dranken vond hij vreemd. Ik ben nu bang dat er iets mis is met mijn slokdarm en dat hoe langer ik wacht, des te erger het wordt. Iemand die weet wat er mis is met me?

  • Hallo, Deze klachten van pijn op de borst had ik ook toen de artsen galstenen constateerden. Een hele lijdensweg van maagtabletten en andere pijnstillers totdat ik het echt niet meer volhield. Na drie jaar pijn toch maar de galblaas verwijderen en daarna nooit meer last van gehad. Misschien toch ook maar eens een echo laten maken om te kijken of het galstenen zijn?

  • Dat is inderdaad ook nog een optie, Denise. Afhankelijk van de aard en locatie ervan kunnen galstenen inderdaad ook zulke pijnklachten uitlokken. Als een galsteen vastzit nabij de alvleesklier en aldaar ontstekingen veroorzaakt, kun je op verscheidene plekken uitstralende pijn ervaren. Over galstenen kun je desgewenst meer lezen in dit artikel over galblaas-gerelateerde gezondheidsproblemen. En over de aanvallen van koliekpijn die kunnen worden uitgelokt door vastzittende galstenen kun je eventueel meer lezen in dit artikel over galkolieken.

 126. Hallo, Ik heb maandag een gastroscopie laten uitvoeren wegens reflux. Dit gevoel zat altijd in mijn keel, geen pijn op borstkas. Nu heb ik sinds het onderzoek hevige pijn midden op de borstkas. Ik denk dat door die darm mijn slokdarm beschadigd is. Wat kan ik doen? Of komt het van iets anders? Ik heb ook wel vitamine D-tekort, maar neem daar nu vitaminen voor. Ook had ik te weinig witte bloedcellen. Ik zou toch geen infectie opgelopen zijn door dat onderzoek? Wie heeft hier ervaring mee?

 127. Diana Van de Velde Reageer

  Na een gastroscopie heeft men vastgesteld dat ik 4 maagzweren, een maagbreuk en maagzuurreflux heb. Na nu 8 weken Pantomed 40 milligram te hebben genomen en te moeten horen dat ik deze medicatie voor de rest van mijn leven moet nemen (maagbreuk), blijft de pijn op mijn borstbeen bij inspanning bestaan. Houd ik mij rustig, dan gaat de pijn over. Ik moet iedere nacht minimaal 1x opstaan om te gaan plassen en voel mij steeds te moe en lusteloos om iets te doen… terwijl ik vroeger een echt werkpaard was. Heb het ook heel vlug koud, om het volgende moment opeens in zweten uit te barsten! Nu vreest mijn huisarts dat mijn hart bij inspanning te weinig zuurstof rondpompt en ik moet daarom binnenkort een volledig cardiologisch onderzoek ondergaan. Heeft hier iemand ervaringen mee? Want ik ben er niet gerust in. Ik ben 55 jaar…

 128. Dag allemaal. Ik ben al wat ouder, sport best veel, zeker om de dag. Sportschool, zwemmen en fietsen. Ik kreeg borstspierpijn. ik dacht aan mijn hart natuurlijk. Ik ging sporten en de pijn ging juist weg. Op de sportschool zei men me; je herstel van de spierinspanning verloopt langzamer naarmate je ouder wordt. Ga extra magnesium en zink slikken. Ik ben naar een sportvoedingswinkel gegaan en het daar ook voorgelegd. Ook die man zei me, slik magnesium en zink. Dat ben ik dus ook gaan doen, en de pijn op de borst mindert zeker wel. Groet, Henk

  • Dag Henk, Wat ik lees over de pijn bij u heb ik een gelijkwaardige pijn op mijn borstbeen. In rust geen last, maar zodra ik een ommetje ga maken, is het mis. Ik kan dan echt niet meer verder lopen van de pijn op mijn borstbeen. Heb al diverse onderzoeken gehad van mijn hart, maag en longen, maar zonder resultaat. De doktoren weten niet wat het is. Ik ben ook niet zo jong meer, maar zou nog graag genieten van het leven. Waar moet of kan ik nog naartoe voor een oplossing?

 129. Hallo, Ik ben een meisje van bijna 15, sinds eind december 2014 heb ik druk op m’n borst, ben ik kortademig, benauwd en krijg ik pijn in me bovenrug en tussen mijn schouderbladen. Vooral als ik lig voelt het alsof er iets heel zwaars op m’n borst ligt. Ik heb toen mijn bloeddruk gemeten en mijn bovendruk was 136 en onderdruk 95. Is dit normaal voor een puber? Op een zondagochtend werd ik wakker met pijn aan me ogen en al snel zag ik vlekken in mijn zicht, ik kon bijna niets zien en toen het minder werd kreeg ik extreme hoofdpijn en voelde ik me suf en slaperig. Ik heb het bijna altijd koud en mijn handen worden blauw/paarsachtig als ik buiten ben in de kou of kou voel. Ik weet niet wat ik moet doen want mijn klachten zijn vaag en veranderen steeds, want sinds kort ben ik niet meer kortademig en niet meer zo vaak benauwd en heb ik niet meer zo vaak hartkloppingen. In plaats daarvan zweet ik heel erg wanneer ik het koud heb en tijdens inspanningen krijg ik scherpe pijn bij m’n borstbeen. Ik heb het tegen mijn moeder verteld en zij zei dat ik dingen voel die er niet zijn en dat ik me aanstel. Ik weet niet wat ik moet doen, wat als het wel ernstig is?

  • Beste Shania, Een (systole/systolische) bovendruk van 136 in combinatie met een (diastole/diastolische) onderdruk van 95 duidt doorgaans op een ietwat verhoogde bloeddruk. Persoonlijk zou ik met een combinatie van alle klachten die je hierboven hebt beschreven sowieso altijd even langs de huisarts gaan. Natuurlijk kan het best zijn dat er niks aan de hand is, maar het kan natuurlijk nooit kwaad als bijvoorbeeld je longen, hart en schildklier worden onderzocht. Nogmaals, ik beweer NIET dat er iets aan de hand is en ben sowieso GEEN arts, maar vind het niet per se verantwoord om met zo’n scala aan vage klachten meerdere maanden af te wachten. Heel veel beterschap! Groeten, Paul

  • Als je je echt zorgen maakt, kan je ook zelfstandig naar de huisarts gaan. Of eventueel met een ander familielid. Je weet tenslotte zelf het beste of er iets mis is met je lichaam. Is het iets kleins… niet erg, maar dan heb je zeker uitgesloten dat het niets ernstiger is! :-)

  • Hey, Ik heb exact dezelfde symptomen. Mijn lichaam is kouder dan die van de mensen om mij heen. Als ik buiten ben geweest zijn m’n handen donkerpaars, alsof ze dood zijn. Ook zweet ik als ik ’t koud heb en vaak als ik opsta krijg ik vlekken voor m’n ogen en word ik een beetje duizelig. Nu heb ik op dit moment verschrikkelijk last van stekende pijn bij m’n hart.

 130. Hallo, Ik heb een vraag… Ik ben op 29 september 2014 aan mijn hart geopereerd en heb nog steeds last van het borstbeen. De hechtdraden die geplaatst zijn, zijn voelbaar aan de buitenkant en zichtbaar door drie bulten. Als ik hoest lijkt het net alsof het borstbeen naar binnen getrokken wordt. Wat is dit? En dan nog iets… Ook ben ik drager van borstprotheses, deze zijn beschadigd, er zitten plooien in en ze zijn lek. Ik heb ze sinds 2006, kan dit door de hartoperatie veroorzaakt zijn? Ik had het ziekenhuis aansprakelijk gesteld hiervoor, maar gisteren bericht gekregen dat ze geen aansprakelijkheid nemen omdat het volgens hun niet kan. Er zit een kapsel omheen en dat kan breken als er druk op komt te staan dus naar mijn medeweten kan het wel. Wat is uw mening daarover? Alvast bedankt voor het lezen!

  • Beste Angelique, Wat een ontzettend nare situatie! De klachten die je omschrijft zijn van uiterst medisch-specialistische en mogelijkerwijs juridische aard. Of borstprotheses beschadigd kunnen raken tijdens een hartoperatie en waarom het borstbeen ogenschijnlijk naar binnen wordt getrokken bij het hoesten, durf ik dan ook niet te zeggen, aangezien ik geen arts ben. Of er sprake is van aansprakelijkheid of nalatigheid evenmin. Het lijkt me al met al niet onverstandig om medisch en/of juridisch advies in te winnen bij een objectieve organisatie. Misschien kun je allereerst inlichtingen inwinnen bij je zorgverzekeraar? Mocht je over een rechtsbijstandsverzekering beschikken, dan zou ik ook die raadplegen. Zorgverlener hebben tevens een klachtenfunctionaris, dus bij vermoeden van een medische fout kun je ook een vertrouwenspersoon of klachtencommissie van het betreffende ziekenhuis of de betreffende kliniek benaderen. Mocht je geen voet aan de grond krijgen, dan kun je er ook nog voor kiezen om je klacht te melden bij het ‘Landelijk Meldpunt Zorg’ en desnoods een bemiddelaar/mediator in te schakelen. Daarbuiten kun je medische klachten voorleggen aan -of indienen bij- ‘De Geschillencommissie’, een ‘Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg’, ‘De Letselschade Raad’, ‘De Nationale ombudsman’, een ‘Juridisch Loket’, ‘Patiëntenfederatie NPCF’, de ‘Raad voor Rechtsbijstand’, ‘Stichting Keurmerk Letselschade’, de ‘Vereniging van Advocaten voor Slachtoffers van Personenschade’ (ASP) of de ‘Vereniging van Letselschade Advocaten’ (LSA). In extreme gevallen kun je zelfs aangifte doen bij de politie, bijvoorbeeld als de verantwoordelijke niet bevoegd was om te handelen, de behandelaar over onvoldoende deskundigheid beschikte en/of als de gevolgen van het handelen heel ernstig zijn. Tot slot kun je zelfs de civiele rechter om een uitspraak vragen. Welke stap je dient te nemen, kan ik niet zeggen… dit is volledig afhankelijk van de exacte situatie en wat je wilt bereiken. Op de site van het Landelijk Meldpunt Zorg vind je meer informatie over de verschillende opties. (bron) Hel veel sterkte in ieder geval met de klachten nabij het borstbeen! Groeten, Paul

 131. Ik heb vanavond al sinds 21:00 uur vreselijke pijn. Paracetamol met codeïne gekregen op Eerste Hulp, maar helpt niet. Linkerarm voelt verlamd aan en steken in mijn hart net alsof er een mes in zit. Nu uren later 7:30 nog steeds niet over. Wat moet ik doen!? Ze zei dat het een borstkas-ontsteking is. Help!

 132. Hallo, Ik heb vanaf september al erg last van steken in m’n linkerborstkast. Het zijn een soort van messteken lijkt het wel. En het straalt dan naar boven. Nu heb ik de laatste week erg last van erge druk op m’n borstbeen. Ook heb ik erg stinkende urine dan normaal, soort chemische geur lijkt het wel (ik ben 17 jaar). Moet ik hiermee naar de dokter gaan of gaat dit vanzelf over?

  • Dit zou onder meer kunnen duiden op een probleem met nieren en/of blaas. Persoonlijk zou ik er even mee langs de huisarts gaan.

 133. Ik heb heb in principe als ik stil sta nergens last van, maar bijvoorbeeld als ik op bed lig en ik wil me omdraaien, dan doet het pijn een klein beetje links van m’n borstkas. Ik voel m’n hart wel een beetje kloppen. Bij elke bepaalde beweging (inclusief m’n armen rekken naar boven en half naar achteren) heb ik daar een steek… Ik vrees dat het m’n hart is. Bij het kuchen en hoesten klapt die steek er ook in. Wanneer ik met m’n linker hand naar boven ga en m’n hoofd naar rechts rek brandt het daar ook.

  • Hoi Fedde, Zoals ik dit lees, doet het mij denken aan 3 jaar geleden. Had precies het zelfde… Bleef ermee lopen, uiteindelijk bleek het borstkas-ontsteking en longontsteking te zijn. Zou er niet te lang mee rondlopen hoor…
   Succes

 134. Hallo, Ik ben 30 jaar en momenteel 26 weken zwanger. Ik heb enkele weken geleden 1-malig een heftige pijn aan mijn rug (regio bh-bandje) gekregen. Het voelde aan als messteken; ’t hield een uur aan en straalde uit naar heel de omtrek van mijn bh-bandje. Na een dag nazinderen was het voorbij. Nu heb ik 5 dagen geleden terug zo’n steek in de rug gekregen. Vooral Links, regio ribben. Het is vooral als ik lig. Maar als zwangere zou ik vooral op mijn zij moeten liggen. Draai ik me om, dan is het rechts. Mijn borstbeen is ook ontzettend gevoelig. Ik weet dat alles uitzet bij een zwangerschap en ik weet ook niet of dat van enkele weken geleden iets met dit te maken heeft. Maar de rugpijn en de bandenpijn zijn een serieuze gradatie minder en neem ik er gerust bij. Omdat ik twee nachten geen oog heb dichtgedaan ben ik er dus ziek bij geworden. Ik zit met een heftige verkoudheid en moet gaan oppassen voor een longontsteking. Hierdoor heeft de dokter geen aandacht geschonken aan de pijn die ik heb. Hij ging er zelfs niet op in. Hierdoor kan ik niet slapen en dus ook niet gemakkelijk genezen…

  • Beste Marieke, Als ik jou was, zou ik opnieuw een afspraak maken met je huisarts, specifiek voor de pijnsteken nabij de bovenrug en schouderbladen. In dat geval moet je arts er wel aandacht aan schenken. Tijdens een zwangerschap kun je mijns inziens maar beter het zekere voor het onzekere nemen. Heel veel sterkte & beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 135. Linda Molendijk Reageer

  Ik heb na mijn maagverkleining op 6-6-’14 pijn gekregen bij het borstbeen. Nu 6 maanden verder ruim 56 kilo kwijt, maar door medische fouten een hernia en rijdend in een scootmobiel, door een foutje dus. Gisteren te horen gekregen dat ik het Syndroom van Tietze heb en 1 december mag ik voor een TENS een kastje wat op je borst geplaatst wordt en dat ik zelf kan bedienen. Dat kastje geeft stroomstootjes af als ik erop druk. Vandaag bloed geprikt omdat ze denken dat ik reuma heb…

 136. Hallo, ik ben een jongen, ben 15 jaar. Ik had al eerder last bij mijn borstkas, dat was dan om de heel veel maanden, maar sinds de zomer ongeveer heb ik het bijna elke dag. En dan ook meerdere keren lange steken. ’t Wordt erger als ik ademhaal, hou dan m’n adem voor paar seconden in. Iemand enig idee of het erg is?

 137. Ik heb al jaren last van pijnaanvallen eens in de zoveel maanden. Soms heb ik ’n halfjaar nergens last van en soms binnen een paar weken alweer. Ik heb dan hevige steken rond mijn borstbeen, vooral aan de rechterkant. Het gebeurt vrijwel altijd ’s avonds. Ik zit dan gewoon rustig op de bank. Ik lig daarna vaak een halfuur tot twee uur te kronkelen en huilen van de pijn. Heb geen stress of zo, had het ook in mijn vakantie. Ik ben al bij de huisarts geweest, die vond het ook vage klachten. Werd doorverwezen naar manuele therapie om alles rond de ribben en borstbeen los te maken, maar dat heeft niet geholpen. Iemand een idee?

  • Beste Rianne, Dit zou van alles kunnen zijn; maag, middenrif, lever, long, galblaas, alvleesklier of milt bijvoorbeeld… Zo kan het een refluxprobleem zijn, een koliekaanval door een vastzittende niersteen of galsteen, een maagzweer of verkramping van het middenrif. Ik ben GEEN arts; dit zijn enkel speculaties ter illustratie. Is de pijn gerelateerd aan eten (x-aantal uur na ’t avondeten o.i.d.), aan een bepaalde lichaamshouding (liggen, zitten, onderuitzakken e.a.) of aan een bepaalde ademhaling (sporten, ontspannen e.a.)… Vervolgonderzoek door een internist en eventueel een scan van de organen lijkt mij persoonlijk zinvoller dan ‘mechanische’ therapie, maar nogmaals, ik ben GEEN arts. Heel veel sterkte & beterschap toegewenst! Groeten, Paul

  • Hey Rianne, Ik heb precies de zelfde klachten! Altijd in de avond en vooral als ik in slaap probeer te komen! Ik voel het licht aankomen maar het zet dan acuut door! De aanval duurt vaak een half uur tot een uur. De pijn is vreselijk! Ik loop hier al jaren mee soms een heel jaar weg, maar soms een paar keer per week! Diverse onderzoeken gehad… Het wordt uiteindelijk gerelateerd aan mijn chronische slokdarmaandoening. Ik heb daar mijn twijfels over… Maar vind de klacht ook heel moeilijk te verwoorden! De pijn verdwijnt vaak zoals ‘ie komt opzetten. Ben jij verder bekend met andere klachten die wellicht in verband staan? M.v.g. Roy

  • Galstenen. Deze veroorzaken als ze in de galbuis vast komen te zitten, ontzettende pijnaanvallen van 1 tot 4 uur. Wanneer de galsteen uit de buis geperst is, is de pijn ook meteen weer over. Google maar eens op galstenen. Dan kun je wat meer zekerheid krijgen of jouw pijn hetzelfde is.

  • Beste Rianne en Roy, Als ervaringsdeskundige denk ik in de richting van slokdarmspasmen, vooral als één van jullie zegt last te hebben van slokdarmproblemen. Ikzelf heb achalasie van de slokdarm en al bijna 15 jaar last van ‘aanvallen’. Deze veroorzaken een pijn op het borstbeen of tussen de schouderbladen. De pijn kan uitstralen naar de armen of naar het hoofd, en in het bijzonder de tanden en het tandvlees. Eten van bepaalde voedingsstoffen heeft hier invloed op, net zoals te laat eten of ongezond eten. Meer info over achalasie/slokdarmspasmen is er zeker op het internet te vinden. Veel succes!

  • Hee Rianne, Ik heb precies hetzelfde, dat de pijn komt in vlagen. Ook als ik met een platte hand op mijn borst druk, voel ik pijn onder mijn borstbeen en ik kan het ook weer voor een maand niet hebben. Heeft iemand enig idee wat hieraan gedaan kan worden? Ik loop al bijna 8 jaar met deze pijn onder het borstbeen. Groetjes, Dennis

 138. Hallo lieve mensen, ik heb nu 4 jaar heel hevige pijn op mijn borst, ik heb ook aanvallen van hyperventilatie. Ik ben heel bang, want het wordt maar erger. Kan iemand mij hierbij helpen? Dank jullie…

  • Zegiklieverniet

   Hallo Sara, Ben je hiervoor al naar je huisarts geweest? Dit is altijd de beste oplossing. Begin september heb ik ook een ‘aanval’ gehad en dacht dat ik een hartaanval kreeg. Dit is een aantal keer voorgekomen en ben toen naar de huisarts geweest. Achteraf blijkt dat ik paniekaanvallen heb gepaard met hyperventilatie. Hier kun je natuurlijk wat aan doen maar het is een lange weg. Kijk eens of je ademhalingsoefeningen bij de fysio moet gaan doen. Door verkeerd ademen kun je namelijk heel veel last krijgen van je borst en alles wat er omheen zit.

 139. vraagje… Vijf maanden terug ben ik geopereerd aan het hart; openhartoperatie. Dus borstbeen doorgedaan, maar nu heb ik pijn op de borst. Vervolgens is het onderste deel van het borstbeen wat uit kraakbeen bestaat niet goed toegegroeid wegens ontoereikende doorbloeding, met als gevolg dat mijn borstspieren afgescheurd zijn… met als gevolg binnen 2 weken operatie… Iemand raad hieromtrent of ervaringen? Steeds welkom! Met vriendelijke groeten, Andre

 140. Ikzegmenaamlieverniet Reageer

  Hallo, Ik ben een meisje van 12 jaar, ik heb altijd al een pijnlijke steek onder me borst gehad. Vroeger als klein kind had ik het, en precies op dat moment had me opa een hartaanval. Ik heb al die tijd al hartstikke last onder me rechterborst. Maar mijn opa heeft ook een kastje bij zijn hart. Maar het kan niet erfelijk bij mij zijn want in principe is hij niet familie van mij, eigenlijk me stiefopa maar ik ben opgegroeid met hem. Maar wat zijn die steken? Ik heb er nu heel erg last van. En ik heb ook heel vaak een steek in me zij.

  • Ikzegnaamooklieverniet

   Sinds mijn vader 15 jaar geleden hartproblemen kreeg denk ik ook steeds bij ieder steekje dat er wat is. Maar gelukkig is er niks aan de hand. Iedereen heeft wel steekjes en pijntjes overal. Alleen sommige mensen gaan daardoor denken dat er iets is. Waardoor je spieren verkrampen. En daardoor denk je dat het nog erger is. En dat gaat zo door. Gedachten van een mens zijn zo sterk, dat je jezelf helemaal gek kunt maken, terwijl er niks is. Vertel zeker aan iemand in je omgeving wat je voelt. Blijf er niet mee zitten! Ga als je dat wilt dan moet je naar je huisarts gaan en vertel waar je bang voor bent. Want voor je het weet worden deze gedachten alleen maar erger en kun je het niet meer loslaten. En hoe jammer is dat!

  • Ikzegmenaamlieverniet

   Ja dat kan, maar ik heb er soms wel last van en nu een hele tijd niets. Maar dan is er opeens een hele erge steek, het zit ook dicht bij mijn hart. Maar dankjewel.

 141. Ik heb pijn onder het borstbeen al enkele weken. Ook zit er een knobbeltje, dat ik kan pakken en heen en weer kan bewegen… Last van misselijkheid gehad, maar die is inmiddels verdwenen. Iemand enig idee?

  • Met knobbeltjes zou ik zeker eens naar de dokter gaan, die kan voelen wat zo’n knobbeltje betekent…

 142. Heb alle vragen zeer aandachtig bestudeerd en hierop mijn verhaal gebaseerd. Sinds vele jaren heb ik een zeer irritant gevoel rond en achter mijn borstbeen. Vaak gaat dit gepaard met ademhalingsproblemen. Voel me zeer snel moe en heb veel last van verzuring in de spieren. Ook vaak heb ik het gevoel dat ik een slijmbal onder mijn borstbeen heb zitten. Met ophoesten komt er niets los krijg hierdoor minderlucht en voel me daarna beroerd en moe. Er is een aantal jaren geleden bij mij verhoogde bloeddruk geconstateerd en COPD ik gebruik hiervoor medicijnen. Nu is mijn vraag de gene die een reactie hebben geplaatst gebruiken die toevallig medicijnen voor hoge bloeddruk. In de bijsluiter van mijn medicijnen kom ik vele bijwerkingen tegen de gerelateerd zijn aan deze pijnen en irritaties. Nu de laatste weken kreeg ik veel last van eczeem lezen in de bijsluiter medicijnen hoge bloeddruk. Jawel ook dit stond ertussen. Weer meer troep om het eczeem tegen te gaan. Nu het gehele verhaal verteld aan huisarts mag geen eigen meting meer doen bloeddruk is voor mij te laag 100/70 waarom dan medicijnen door gebruiken voor hoge bloeddruk? Met alle kans van bijwerkingen die omschreven staan in bijsluiter. Zonder overleg huisarts gestopt met medicijnen bloeddruk en een aangepast leefpatroon met gezonde voeding en lichaamsbeweging. Bloeddruk blijft normaal wel iets hoger als met medicijnen maar geen pijn meer op en rond het borstbeen.

  • Nu, na een week geen medicijnen te hebben gebruikt tegen hoge bloeddruk, heb ik aanzienlijk minder pijn rond het borstbeen. Ook voel ik mij vele male rustiger. Waardoor het leven aangenamer is en zelfs interesse heb om andere dingen te doen.

  • Hoi Gerard, Ik heb ook een bloeddruk pil genaamd Perindopril 4 mg. Had jij die ook? Ik heb namelijk ook zo’n last van die pijn links onder mijn borst. Héél erg moe en verzuring in de spieren. Mijn bloeddruk is 110/60. Hoop dat je mij wil antwoorden. Groet van Margje

 143. Hallo, Ik heb sinds drie dagen geleden pijn bij mijn borstbeen, en het doet meer pijn als ik daar bijvoorbeeld druk of als ik een bepaalde beweging maak. Er is bij mij dit jaar een hoge bloeddruk waargenomen (89/124) en ik ben bang dat mijn hart iets met de pijn te maken heeft. Alhoewel twijfel ik toch of het misschien een zenuw is die niet zo lekker zit, omdat ik nog in de groei ben (ik ben 15 jaar). Zou iemand mij misschien kunnen vertellen wat het zou kunnen zijn? Ik ben er namelijk erg ongerust over.

  • Beste Emiel, Niemand kan je via internet met zekerheid vertellen wat er precies mankeert aan of rondom je borstbeen. Er hoeft natuurlijk niks ernstigs aan de hand te zijn, maar als je je ernstig zorgen maakt, kun je het best even je huisarts bellen. Sterkte & beterschap, Paul

  • Beste Emiel, Je zou kunnen denken aan het syndroom van Tietze. Ik heb al ’n aantal jaren pijn aan mijn borstbeen, je komt erachter als je met je vinger in het midden van je borstkas drukt en vasthoudt. Als de pijn erger wordt, dan kan het Tietze zijn. Google maar eens naar syndroom van Tietze. Misschien heb je hier iets aan… Groetjes, Jan

 144. Mijn dochter heeft krampachtige, stekende pijn achter het borstbeen bij een allergische reactie (melkallergie). De allergische reactie begint in de mond en zakt langzaam naar beneden. Zal de kramp dan in de slokdarm zitten of is het maagzuur?

  • Beste Teun, Koemelk(eiwit)allergie gaat doorgaans gepaard met zowel kramp van de spieren (dus soms ook het spierweefsel van de maag) als pijn en/of zwelling van slijmvliezen (van slokdarm en luchtwegen). Waar de klachten precies vandaan komen is dus moeilijk te zeggen. Dat zal echt door een arts moeten worden onderzocht. Sterkte & groeten, Paul

 145. Goedendag allemaal, Ik heb al de hele dag last bij inademen. En bij het eten doorslikken lijkt het net alsof ik een hele bol daar heb zitten. Een soort druk… Dat heb ik sinds 4 uur ’s ochtends/’s nachts. Hopelijk kunnen jullie mij helpen. Met vriendelijke groeten, Naima

  • Beste Naima, Deze pijn nabij het borstbeen zou gerelateerd kunnen zijn aan je longen, maar bijvoorbeeld ook je schildklier of hartzakje. Ik zou er even mee naar het vrij spreekuur van je huisarts gaan. Sterkte & beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 146. Hallo allen. Ik ben zeker 10 jaar geleden geholpen aan een maagverkleining die een paar weken later niet goed bleek te zijn, dus er volgde nog een operatie waarbij ze een stuk maag hebben verwijderd. Hier klapten echter de nietjes uit door toedoen van ontsteking en zwelling. Ik spuug sindsdien dagelijks en bleek jaren later een zweer te hebben in de slokdarm. Nu heb ik nog steeds last van spugen 3 à 4 keer per dag, maar eerlijk is eerlijk, ik ben eraan gewend geraakt, maar sinds een paar dagen heb ik zo’n pijn net onder mijn ribben (in het midden)! Het lijkt ook alsof alles in mijn slokdarm blijft hangen en houd nu helemaal niets meer binnen. Voel me best beroerd en ook slikken begint pijn te doen. Maar ik wil niet zo’n zeur zijn om bij de huisarts aan te kloppen. Ik gebruik zetpillen paracetamol tegen de pijn en Rennie voor het zuurbranden. ’s Nachts is de pijn helemaal ondraaglijk! Weet iemand wat dit kan betekenen en of het toch wijs is langs de huisarts te gaan?

 147. Beste, Ik heb al een maand last van een soort ‘spierpijn’ vlak onder de ribben. Heb al een gastroscopie ondergaan en daaruit blijkt dat er gal terugvloeit naar mijn maag. Maar de pijn is niet gerelateerd aan eten, dus ik denk niet dat dit de oorzaak is van mijn pijn. Ik weet wel dat ik galstenen heb en ik vroeg me nu af of die spierpijn, die ook uitstraalt naar mijn rug en ribben, te maken heeft met de gal. Kan iemand hierop antwoorden? Wel is het zo dat ik veel sport (ik badminton namelijk 2 keer in de week en ook ga ik wekelijks naar de yoga… Misschien heeft het hiermee te maken? Alvast bedankt!

  • Beste Sandra, Uitstralende pijn door o.a. zuurbranden/brandend maagzuur en/of galklachten kan inderdaad nog weleens worden ervaren als een ‘soort spierpijn’. Soms is er ook sprake van koliekpijn (hevige pijnaanvallen). Het hoeft geenszins gerelateerd te zijn, maar het zou in theorie kunnen. Staat er nog een vervolgonderzoek of vervolgbehandeling op de planning?

  • Ja, ik moet maandag een echo laten nemen van mijn galblaas. Ik hoop dat ze daarop kunnen zien of de gal ontstoken is. Moest dit geen uitsluitsel geven, wat is dan de volgende stap?

  • Beste Sandra, Ik Ben geen medicus, dus wat de volgende stap zou worden, is aan een arts om te beslissen. Meestal wordt een galblaasontsteking veroorzaakt door een vastzittende galsteen en die vinden ze doorgaans wel terug op een echo. Omdat er gal terugvloeit neem ik aan dat ze het er niet bij laten zitten indien ze niet direct iets op de echo terugvinden. In dit artikel over galklachten en galblaaslijden (vooral ook in de reacties eronder) vind je wellicht meer bruikbare informatie. Groeten & sterkte, Paul

 148. Ik heb sinds een week of 2 een stekende pijn aan de rechterzijde van mijn borstkas, ongeveer ter hoogte van of net aan de binnenkant van mijn tepel. Deze branderige steken komen met vlagen. Sinds gister gaat dit bovendien gepaard met een soort van samentrekkingen/kramp in de maagstreek onder mijn ribben. Ik heb overigens geen verkleuring of verdikking op de rechterzijde van mijn borstkas. Iemand enig idee waar deze symptomen op zouden kunnen duiden?

 149. Mijn man heeft nu sinds een paar maanden als hij hoest, en dat is veel met de hooikoorts, hevige pijn op borst. Hij, en ik dus ook, wordt ’s nachts soms wakker van de pijn. Hij heeft geen hart- en longklachten, die zijn al uitgesloten via onze huisarts. Wel heeft hij ernstige artrose in zijn nek en daarom dachten we zelf ook aan artrose. Wat dunkt U?

 150. Ik heb zo’n 2x in de week last van mijn borstbeen/ slokdarm. Het lijkt net of je een snoepje in zijn geheel doorslikt en blijft hangen bij het borstbeen. En ik eet niks op dat moment en niks ervoor of erna. Kan dat kwaad? Moet ik naar m’n huisarts? Ik ben geen klager, maar dit doet echt pijn. Weet iemand hier iets over? B.v.d. Wietske

  • Hoi Wietske, jouw klachten passen het beste bij slokdarmspasmen of slokdarmkrampen (een spierkramp, gezien je slokdarm ook uit spiervezels bestaat). Net zoals je wel eens kramp in je tenen kan hebben. Het is niet ernstig en niks om je zorgen over te maken. De pijn gaat steeds vanzelf weer weg, ook al kan die heel hevig zijn. Het soort voedsel dat je inneemt, heeft er niks mee te maken, dus je eetgewoonten hoef je niet aan te passen. Het kan zowel voorkomen als je drinkt of als je eet. Periodes van stress kunnen het verergeren of ervoor zorgen dat het vaker voorkomt. Medicatie bestaat (in de vorm van een pilletje onder de tong), maar heeft vaak weinig zin. Tegen de tijd dat je het pilletje ooit genomen hebt, is de spasme vaak al vanzelf weer over. Het is heel vervelend, heel pijnlijk en kan je zelfs soms de adem benemen, maar het is niet levensbedreigend en je kan niks doen om het te voorkomen. Even op de tanden bijten als het weer gebeurt… Ik spreek uit ervaring…

 151. Beste, Ik heb sinds een aantal weken ook last van pijn op mijn borstbeen, vooral in het midden. Het straalt soms door naar mijn linkerborst en arm. Ook voel ik soms een soort van kramp. Ik ben hiermee naar de dokter gegaan en gezien ik zittend werk doe en niet veel beweeg mijn dokter dacht dat het leek op het syndroom van Tietze. Ik ben nu begonnen met rennen en zwemmen staat op de planning. Alleen de pijn neemt niet af. Paracetamol helpt niet en ik heb ook licht last van mijn keel. Uitstralingen naar mijn kaak en kin zitten er ook bij. Wanneer ik beweeg en loop heb ik er niet meer last van. Maar de pijn is erg vervelend. Nog meer mensen die hier last van hebben?

 152. Hoi, Ik heb een vraagje… 2 jaar geleden heb ik een ongeluk gehad waarbij ik een harde stoot aan de voorkant van mijn ribbenkast heb gehad.{onderkant ribbenkast /links bij maag} Echter voelde ik daarna direct pijn in m’n linker bovenrug! De huisarts zei dat mijn ribben verdraaid waren en 3 ruggenwervels verschoven bij het opvangen van de klap. Hij adviseerde om na een aantal maanden een manueel therapeut op te zoeken. Ik kon helemaal niets meer na dat ongeluk, was ook heel erg benauwd en veel pijn maar voornamelijk in mijn rug/zijkant ribben en borst. Om een lang verhaal kort te maken..in rust namen de pijnklachten af maar in beweging wordt het weer heel hevig..ik heb nog steeds last van dezelfde symptomen en inmiddels al een heel legertje aan manueel therapeuten/fysio therapeuten, osteopaten en orthomanuele arts etc. versleten… dus heeft iemand een tip voor mij? want ik weet het zo ongeveer niet meer…

 153. Ben gister naar de spoed gegaan. Hartritmestoornissen. Moet komende week naar cardioloog voor inspanningstest en echo van het hart. Als deze stoornis een gevolg is van Avelox. Kan dit dan ook spontaan verdwijnen of blijft de sinusknoop nu gestoord?

 154. Beste, Ik heb twee dagen geleden 1 tablet Avelox 400 genomen en daar veel hartkloppingen van gehad, kon er niet van slapen. Nu, twee dagen later, nog een licht gevoel van hartkloppingen en pijn onderaan het borstbeen. Wat moet ik hier verder mee? Uiteraard ben ik gestopt met die pillen.

  • Ik zou met aanhoudende klachten omtrent het hartritme altijd even telefonisch contact opnemen met je huisarts. Sterkte & groeten, Paul

 155. Afgelopen zaterdag heb ik op de spoedeisende hulp gezeten voor druk op mijn borst en heel licht in mijn hoofd zijn. Ik sport 3 keer in de week en dan heb ik nergens last van. Die pijn in mijn borst is nu al 2 weken en zit onder aan mijn borstbeen. Daarbij voel ik de pijn ook licht naar mijn rug trekken. Vooral na een stevige maaltijd krijg ik last. Ik word dan ook licht in mijn hoofd. Uit de afgelopen zaterdag gemaakte ECG blijkt dat mijn hart prima in orde is. Mijn hartslag in rust is wel wat hoog (100) en de bloeddruk was ook wat hoog (wellicht zenuwen). Is er iemand die mijn klachten herkent en mij advies kan geven? Groeten, Wim

  • Yasminnetje

   Klinkt als je maag. Ik heb precies dezelfde klachten ben nog jong 25 jaar met mijn hart niks mis alleen idd rond de 100 slagen in rust niks ernstigs zei de arts. Nu mag ik morgen voor een maagonderzoek. Klinkt misschien raar maar werd mij verteld dat maagzuur deze klachten kunnen veroorzaken zonder dat je zuur in je keel komt. Last van borstbeen rug etc. Ik heb het ook na het eten. Hopen dat er morgen iets uit komt. Succes en sterkte

 156. Hallo, de laatste paar weken heb ik last van mijn borstbeen. Vaak nadat ik heb geniest heb ik er veel pijn. Het is niet gewoon druk, het doet ook echt pijn. Ik kan alleen niet zeggen of het er in zit of erachter. Weet iemand misschien wat dit zou kunnen zijn?

 157. Hallo, Ik heb al 2 weken erge pijn in de zijkant van mijn linkerborst. Bij het ademen en iets optillen krijg ik steken. Ik kan ook niet op mijn rug liggen omdat het trekt. Het is zo pijnlijk. Ik kan ook niet diep ademen omdat het zo gevoelig is. Ik heb hiervoor aan mijn luchtwegen een bacteriële infectie gehad. De huisarts zei vorige week dat het een overbelaste spier was, maar de pijn wordt niet minder en pijnstillers doen niets. Wat moet ik doen?

  • Beste Sara, Het beste kun je je huisarts opbellen en eerlijk zijn. Zeggen dat je ervaring hebt met spierpijn en dat dit anders aanvoelt. Geef bovendien aan dat je je zorgen maakt. Mocht je huisarts je niet verder kunnen helpen, dan zal hij je doorverwijzen voor specialistische zorg. Heel veel sterkte en beterschap! Groeten, Paul

  • Sara; bleek achteraf dat ik 3 gekneusde ribben had van al dat hoesten. Met behulp van fysio ben ik er vanaf.

 158. Op een maand tijd ben ik 4x in het ziekenhuis opgenomen. Ondertussen ben ik 3 stents en een ballonnetje rijker en kreeg een klein hartinfarct. Knagende tot vlijmscherpe pijnen bleven vreten onder mijn borstbeen, precies bij het middenrif. Na de 3e coronarografie via lies en pols lijkt alles prima te functioneren. Onderzoeken bepaalden dat de gal en de maag in orde zijn. Wat nog zou kunnen volgens de cardioloog is dat het spasmen zijn (oorzaak niet bekend), waardoor mijn chronische hyperventilatie weer parten speelt. De spasmen zetten zich op mijn zwakke punt, namelijk rond het hart en borstbeen, althans dat is de uitleg. Dus rustig aan doen en ademen in een plastiek zakje, niet stressen enz. Ik weet het perfect, ik heb er langdurig mee te maken gehad. Momenteel heb ik zeker al meer dan een uur last en pijn. Geruststelling: ik ga er niet dood aan. Herkent iemand zich hierin? Bedankt alvast voor de reactie.

  • Hoi, Ik weet niet wat ik heb. Ik, ben geopereerd aan mijn hart en sindsdien constant pijn in de borstkas, vooral als ik lig ervaar ik een brandend gevoel en steken, moeilijk uit te leggen… Nu nog meer pijn. De arts zegt dat het komt door de hartoperatie, maar de operatie al 8 maanden geleden. Soms ook last bij het ademen en hoesten. Wie weet wat het evt. kan zijn? Grt. Yvonne

 159. Ik lijd aan Voorkamer Fibrilatie (VKF) en werd een halfjaar geleden behandeld via ablatie. Tijdens de ingreep werd de zenuw van het middenrif beschadigd met als gevolg dat de rechterzijde van het middenrif naar boven is geschoten. Resultaat: kortademigheid en zeer snel moe na inspanning. De cardioloog bevestigde mij dat het minstens een jaar duurt voordat spontaan herstel optreedt. Vraag: Is dat zo? En is er een behandeling voor de beschadiging van het middenrif? Bedankt voor info.

  • Beste Emiel, Ik kan je daar helaas geen antwoord op geven. Je cardioloog is gespecialiseerd in hartklachten en kan gemakkelijk informatie inwinnen bij een collega voor wat betreft (behandeling/herstel van) het middenrif, dus je zou hem/haar om raad kunnen vragen… Heel veel sterkte! Groeten, Paul

  • Bedankt voor je reactie. De cardioloog had dit nog nooit eerder meegemaakt, dus verdere uitleg was hier overbodig. En hij wist ook niet of er een behandeling bestaat, laat staan welke. Om mij gerust te stellen heeft hij waarschijnlijk een termijn van 1 jaar genoemd, zonder dit daadwerkelijk te weten. Ik denk dat deze beschadiging fataal zal zijn en dat daar niets aan te doen valt.

  • Het middenrif oftewel diafragma is de scheiding tussen borstholte en buikholte. De nervus phrenicus is de zenuw die het middenrif doet samentrekken. Is dit de zenuw die tijdens de ablatie is geraakt? Wat ik namelijk niet snap is dat een van beide zijden (links dan wel rechts) van het middenrif ‘naar boven kan schieten’ door toedoen van een zenuwbeschadiging. Bedoel je misschien dat er sprake is van een middenrifbreuk c.q. hernia diafragmatica waarbij een deel van de maag via de (uitgerekte) opening in het middenrif uitpuilt? Ik kan me namelijk totaal geen voorstelling maken bij je situatie, maar als zelfs je arts dit nog nooit eerder heeft meegemaakt, zal er meer aan de hand zijn. Is er een naam aan de complicatie verbonden?

  • Hoi, Via Google kom ik hier terecht en zie dat je hetzelfde door hebt gemaakt als ik. Hoe gaat het inmiddels? Ik ben nu bijna 5 maanden verder (ablatie was eind januari 2014) en het gaat best goed. Ze hebben tevens mijn slokdarmzenuw geraakt en dat herstelt niet zo snel, heb jij door ook last van? Ik ben benieuwd…

  • Dr. Pim Welvaart, Diafragma Chirurgisch Centrum, Tiel, heeft een techniek ontwikkeld om een deels verlamd middenrif met een laparoscopische methode te ‘reven’. De bolle stand van het verlamde deel van het middenrif wordt daardoor verminderd.

 160. Hallo allemaal, Ik zie bij veel van jullie mijn eigen klachten terug. Ik loop al jaren met klachten als pijn op mijn borstbeen, zwervende spierpijnen en krampen, duizelingen en zelfs in het ergste geval een lichte verlamming van de linkerzijde van mijn gezicht. Ik heb ook de hele rimbam aan testen ondergaan. Bij mij werd in eerste instantie stress gerelateerde hyperventilatie vastgesteld. Vergis je hier niet in hoor! Ik heb aanvallen gehad die zo heftig waren dat ik dacht het niet meer te overleven, en ik ben echt geen watje. Overal enorme spierpijn en bijna niet meer kunnen bewegen en een hart dat helemaal op hol sloeg. Toen ik eenmaal wist wat het was kon ik de eerste symptomen (licht duizelig) snel herkennen. Remedie (voor mij) was ergens gaan zitten met mijn handen als een kommetje over mijn mond en neus en proberen aan leuke dingen te denken. Voorzichtig ademen maar er niet op concentreren. De spierpijn trekt niet meteen weg maar wordt ook niet erger. De geruststelling dat ik het proces kon stopzetten was voor mij al grotendeels het medicijn. Laatst heeft men echter ook hypertensie (constante hoge bloeddruk) bij mij geconstateerd. Om dit te bestrijden krijg ik ace remmers. Als geluk bij een ongeluk hebben deze ace remmers (die productie van een stresshormoon tegengaan) mijn hyperventilatieklachten en een vaak aanwezige zeurende hoofdpijn volledig weggenomen. Ik deel mijn verhaal hier in de hoop dat iemand er wat aan heeft. Mijn tip: Raak niet in paniek en ga niet focussen op je lichaam. Probeer op tijd even gas terug te nemen en desnoods te mediteren of wat jou gedachten ook maar afleidt. Als dat helpt zijn je klachten bijna zeker hyperventilatie gerelateerd. Je moet jezelf natuurlijk wel altijd eerst laten checken (bloed, hart) bij je huisarts.

 161. Wie kan helpen? Een jaar geleden werd ik doorgestuurd naar het ziekenhuis omdat ik veel last had mijn mijn maag en bij kouder weer pijn op mijn borst kreeg. Hier was in eerste instantie niets uitgekomen (gastrocopie). Nu ik weer last heb, ben ik weer naar mijn huisarts gegaan die mij op mijn kop gaf omdat ik niet terug was geweest om de uitslag door te spreken. Misverstand zeg maar. Nu heb ik sinds een paar maanden weer erg veel last en heb ik een kuur gekregen om de Helicobacter-bacterie om zeep te helpen. In eerste instantie geweldig, want ik voelde mij na 3 dagen heerlijk en had een hoop energie. Nu, een paar weken later, weer problemen en weer naar de huisarts. Dit keer heb ik echt benadrukt dat ik soms erg veel pijn op mijn borst heb en het straalt uit naar mijn rechterarm. De huisarts weet het denk ik ook niet precies en geeft nog steeds de schuld aan mijn maag of mijn slokdarm. Wederom een kuur/cocktail antibiotica meegekregen. Toch ben ik niet gerustgesteld en vraag mij nog steeds af of maagklachten passen bij mijn symptomen. Bij inspanning (meer dan normaal) en bij kouder weer krijg ik dus pijn op de borst, wat geleidelijk wel weer wegtrekt. Herkent iemand deze symptomen? Groeten, Mart

 162. Hallo, Bij mij is ook alles al nagezien wat er kan na gezien worden, ik zoek ook altijd maar veder… heb nu info over een tekort aan vitamine D. De pijnen zitten op de borst en zijkant ribben; ook onder de oksels en armen. Ik neem nu vitamine D in (800 IE); gewoon, innemen het smelt in de mond. Moet zeggen, er zit verandering in… Eraf ben ik er nog niet van, maar de pijnen zijn geminderd. Ik ben geen dokter, bespreek dit dus met uw arts, maar mijn ervaring leert mij dat veel dokters het weglachen. Maar… als je eens op het net zoekt, zul je ervan versteld staan hoeveel mensen er een tekort aan vitamine D hebben en welke ziekten en pijnen dit kan veroorzaken! M.v.g. Frank

  • Dag, Inmiddels is mij bekend dat ik galstenen en een middenrifbreuk heb. De chirurg kon mij niet garanderen dat mijn pijnklachten (gloeiend borstbeen) zouden verdwijnen na een galblaasverwijdering. Ik ben benieuwd of het bij anderen wel gelukt is… Vit. D slik ik al jaren, daarvan ben ik niet opgeknapt. Iemand ervaring met een middenrifbreukoperatie? Groet, Roosmary

 163. Hallo, Ik ben 29 en heb sinds een jaartje ook regelmatig last van pijn op en rond m’n borstbeen, welk vaak doortrekt tot onder langs m’n ribben en tot boven in m’n hals. Ik heb al sinds mijn tienerjaren (15/16) last van hartkloppingen, welke nu het afgelopen jaar bijzonder erg zijn geworden: onregelmatig slaan, ff stilstaan en dan ineens kloppen alsof je de marathon gerend hebt. Langdurig heel langzaam slaan of gewoon langdurig ontzettend snel slaan totdat het je compleet ziek maakt, terwijl ik gewoon rustig op de bank zit. Door de jaren heen heb ik al meerdere hartfilmpjes gehad en die blijken goed te zijn, althans, dat is wat ik telkens te horen krijg. Ik ben 25 nov. vorig jaar in het ziekenhuis beland met een abces in mijn hersenen (in het gebied welk je hartslag, ademhaling en zicht regelt), waar ik een week op intensive care heb gelegen en daarna 2 maanden op neurologie en 11 zakken antibiotica per dag naar binnen gepompt kreeg. Een maand voorafgaand hieraan heb ik een zware paniekstoornis ontwikkeld en ik heb veel last van hyperventileren. Ik ondervind hier vrijwel dagelijks last van. Ik ben vaak zo ontzettend doodsbang en raak echt compleet in paniek (echt doodsangst), wat vervolgens meerdere uren kan aanhouden. Ik durf nog nauwelijks alleen thuis te zijn of naar buiten te gaan, bang dat er iets gebeurt en er geen vrienden of familie in de buurt zijn om me te helpen als het fout gaat. En alles volgt mekaar op en vult elkaar aan: hartkloppingen, pijn op en rond borstbeen, totale paniek, hyperventileren en al deze dingen verzieken mijn leven echt compleet. Ik wil niet meer bang zijn… Vaak denk ik eraan dat ik beter af was geweest als ik gewoon dood was gegaan in het ziekenhuis. Dan hoefde ik nu in ieder geval niet meer bang te zijn; dan was ik verlost uit deze hel. Gr. Michel (mijn excuses als ik onnodige dingen hier vermeld heb… maar ik voel me best wel radeloos momenteel)

  • Hoi Michel, Hoe gaat het nu met je? Ik was zelf aan het surfen om te zoeken naar klachten van maagpijn, pijn bovenbuik en pijn op de borst… en kwam jouw verhaal tegen… zo herkenbaar voor mij… Dat van je hartslag herken ik meteen… het overslaan, hard kloppen alsof je hart eruit komt terwijl je rustig zit of op bed ligt… Dat je hart even stopt en weer verder gaat… Ik heb 15 jaar geleden in het Erasmus MC tal van onderzoeken gehad tot een hartecho, fietstest, kastje aan mijn lijf voor 24 uur. Uit dat alles kwam naar voren dat ik een heel klein gaatje had in mijn linker hartklep, MAAR dat veroorzaakt zeker geen hartritmestoornissen hoor, dat heeft 50% van de bevolking. Die merken er niet eens iets van en worden er 100 mee… Maar afijn, de eindconclusie is: roken, koffie, medicatie (echt waar!) en voornamelijk STRESS, EXTREME ANGSTEN etc. veroorzaken zulke klachten. Lieve Michel… ik lag nachten wakker, en maar aan mijn pols voelen, om gek van te worden… Mijn doodsangsten waren zo erg dat ik dacht dat ik nooit meer “normaal” zou worden. Ik durfde nergens meer naar toe, bang om alleen te zijn. Toen kreeg ik Xanax, een antidepressivum (die kunnen ook angstwerend werken!), dat kostte me nog maanden maar ik kwam er bovenop en mijn hartklachten waren minder, veel minder! En ik lette er niet zo veel meer op… Tot 3 jaar terug, toen ik in het ziekenhuis terecht kwam met een gezwel in mijn hoofd… toen kwamen mijn werkelijk niet te verteren angsten weer terug… ik sprak niemand, ik nam mijn telefoon niet op, durfde niet in de douche, durfde niet te eten, durfde helemaal niets! Ik ben nu 3 weken geleden gestart met een MAO-remmer, Nardil… Als je dat opzoekt lijken het zware medicijnen, maar dat valt echt reuze mee, en het dieet ook… Als je oplet wat je eet en drinkt is er niets aan de hand. Voor de angst werkte het al na 3 dagen, stukken minder… Voor mijn hypochondrische gedrag om te denken dat ik het aan mijn hart heb of kanker heb werkte het na 1 week al: stukken minder vervelende gedachten… Ik ben nog in de opbouw en hoop dat het me meer gaat brengen… Ik heb er veel positieve verhalen over gevonden in ieder geval… mensen die dachten dat ze niet meer te redden waren… dat alleen zelfmoord nog de oplossing zou zijn om van die vreselijke, gekmakende gevoelens af te komen… Die mensen zweren bij een MAO-remmer. Maar het blijft vechten in de opbouw, logisch. Ik weet niet of jij medicatie gebruikt, maar ga alsjeblieft naar een psychiater en leg je probleem duidelijk uit, zeg dat het onhoudbaar is… Een rustgever/angstremmer zoals Benzodiapinen werkt ECHT en bovendien DIRECT! Mits je de goeie krijgt en de goeie dosering, het enige nadeel is dat ze verslavend werken… maar dat weegt niet op tegen de angsten vind ik… Mijn verhaal is erg lang, maar ik wilde je graag uitleggen dat het ECHT goed kan komen. Zoek a.u.b. hulp. Heel veel succes!

 164. Hallo… Ik ben Roger, 43 jaar. Heb al 7 jaar pijn op het borstbeen. Drie jaar terug een fietstest gehad en een echo van het hart. Allemaal goed gelukkig. Maar de laatste weken is de pijn heel sterk aanwezig… Ik ga ermee naar bed en sta ermee op. Als ik beweeg of in- en uitadem doet alles pijn. Ook een verkrampt gevoel al 5 dagen, nu in de linkerarm. Heb in het verleden al verschillende medicatie gehad voor angst en paniek, want daar gooien de artsen het steeds maar weer op. Ik ben ten einde raad nu, want de pijn overheerst alles. Merk ook als ik zit en dan opeens opsta, dat mijn hart sneller gaat en ook als ik me inspan een onaangenaam gevoel op de borst ontstaat. Ben afgelopen vrijdag nog op de eerste hulp geweest… Toen ik het vertelde daar werd ik boos omdat steeds gezegd wordt dat het iets geestelijks is… Toen opeens kreeg ik dus druk op de borst en dacht dat dit het einde was… Pas na een halfuur kreeg ik een hartfilmpje en de arts stond met de duimen omhoog voor me en zei ‘ik wou dat ik zo een mooie hartfilm had’… Echter de druk en pijn is niet minder geworden en vaak durf ik me niet eens meer in te spannen… Groetjes, Roger

  • Hallo Roger, Is er ook gekeken naar je longen en je bloeddruk? Je klachten kunnen eigenlijk allerlei mogelijke oorzaken hebben, dus daar valt niet veel zinnigs over te zeggen, maar relatief ‘standaard’ testjes en onderzoekjes kunnen soms al wat licht op de situatie werpen. Desnoods een keer aan je huisarts vragen of je uitgebreid bloedonderzoek mag laten doen via het huisartsenlaboratorium. Nu is het zo dat mentale stress heus wel vaak een rol speelt bij druk, pijn en kramp rond middenrif, borstbeen en/of maag, maar daar moet men niet te snel van uitgaan. Desnoods een second opinion aanvragen of, als men het op psychologische grondslagen blijft gooien, vragen wat daaraan kan worden gedaan… Sterkte & beterschap! Groeten, Paul

  • Beste Paul… Heb op de keuring van mijn werk 1 maand terug bloedonderzoek gehad en een longtest aan een machine en dat was allemaal goed… Het rare is, ik ben monteur/stratenmaker, dus zwaar werk… En toch ben ik er nog steeds… De ene zegt constant gespannenheid, de ander zegt Tietse Syndroom. Mijn bloeddruk is alijd rond de 120/70 120/60. Gr. Roger

 165. Om de paar maanden krijg ik onverwachts en onaangekondigd ontzettende pijn, precies midden op mijn borstbeen. De eerste twee keren dat het gebeurde lag ik binnen tien minuten op de Spoedeisende Hulp, maar geen hartafwijkingen geconstateerd. De pijn is zó hevig dat ik er beroerd van word en wit wegtrek. Het trekt door naar de onderkant van mijn borsten, naar mijn kaken en naar mijn rug, zodat op mijn rug liggen erg pijnlijk wordt. Na ongeveer drie kwartier zakt de pijn en kan ik weer overgaan tot de orde van de dag. Het lijkt wel een soort kramp of spasme en de volgende dag voel ik nog wel waar het gezeten heeft. Wat kan dit zijn?

  • Beste Maatje, Dit kan eigenlijk van alles zijn. Ik ben geen medicus, dus kan uitsluitend mee redeneren vanuit persoonlijke ervaring, maar het doet mij sterk denken aan koliekpijnen en ontstekingspijnen zoals die o.a. kunnen ontstaan door toedoen van vastzittende nierstenen of galstenen. Wat is er destijds op de Spoedeisende Hulp aan onderzoeken verricht? En is er uiteindelijk een bepaalde diagnose gesteld? Zo niet, dan lijkt het me niet onverstandig om contact op te nemen met je huisarts en hem/haar om een doorverwijzing voor vervolgonderzoek te vragen. De pijnaanvallen die je beschrijft, waarbij je wit wegtrekt, lijken me immers erg heftig! Groeten en heel veel sterkte toegewenst, Paul

 166. Jorrie Spanjer Reageer

  Heb net het gevoel dat ik een steen heb doorgeslikt en dat die blijft hangen tussen mijn borsten, en dat is een heel raar gevoel!

  • Dat is precies het gevoel wat ik ook heb, heb dit nu al weken constant, gaat niet weg, constante pijn midden op het borstbeen… Zoals je zegt, net of ik een steen (en GEEN kleintje) heb ingeslikt die niet weg wil… wordt er herhaaldelijk ’s nachts wakker van en het blijft ook de hele dag. :( Morgen maar eens naar de huisarts gaan,. Ik dacht eerst m’n maag, daarna dacht ik, oei misschien is het m’n hart, toen zei m’n zus, misschien is het gewoon wat stress, nog iemand anders zei me dat het ook een slokdarmontsteking kan zijn… Ach ja, morgen ga ik toch maar eens naar de huisarts, eens horen wat zij te zeggen heeft…

 167. Beste, Ik heb al sinds mijn 17 jaar (ik ben nu 29) soms pijn op mijn borst. Het is vaak de kant waar het hart ligt. Ik ben al naar de dokter gegaan, maar die zegt dat het puur spanning is. Mijn hart is gezond volgens de tests. Ik heb wel het hypermobiliteitssyndroom, dus ik ben extreem flexibel. En als ik erg veel stress heb zoals nu (want mijn vader heeft kanker), komt de pijn terug op. Het is te beschrijven als een zwaar gevoel op de borst die vaak uitstraalt naar de ribben en zelfs over de volledige borstkas. Ik heb wel vaak rugklachten door mijn hypermobiliteit, maar ik probeer zo veel mogelijk sport te doen. Toch maak ik me soms zorgen om die hevige pijn op de borst/ribben. Het kan soms een week duren. Wat zou deze pijn zijn?

 168. Al zo`n 2 jaar heb ik last van pijn op het borstbeen, wat naar achteren trekt, naar de schouderbladen en ook naar mijn buik. Sinds negen jaar slik ik antidepressiva; kan dit een bijwerking zijn? Of is dit “gewoon” spanning?

  • Beste Ellen, Voor zover ik weet zouden antidepressiva juist mentale spanning moeten voorkomen, waardoor gerelateerde pijn op de borst juist zou moeten verminderen. Wel staan bepaalde antidepressiva erom bekend dat ze hartkloppingen (palpitaties) in de hand kunnen werken, maar dat is een ander verhaal. Ik ben geen arts en sluit bovendien totaal niet uit dat er een verband bestaat tussen antidepressiva enerzijds en pijn op de borst anderzijds, maar er is voor zover ik weet niets substantieels over bekend. Bel anders eens naar je huisarts, die zal je daar vast en zeker meer over kunnen vertellen. Sterkte & groeten, Paul

  • Inmiddels bekend dat ik galstenen heb, ik word a.s. dinsdag 26 nov. geopereerd.

 169. Ook ik heb al maanden last van pijn achter het borstbeen. Heb van de huisarts maagzuurremmers gehad die niet werkten. ’t Gaat nu erger worden; ook trekt de pijn naar hoger, van sleutelbeen naar sleutelbeen. En ik voel het achter tussen m’n schouderbladen. Iemand ervaring met wat dit zou kunnen zijn?

  • Hoi Laura, Als ik het zo lees, ben ik bang dat je ook galstenen heb, net als ik; vraag je huisarts om een verwijzing voor een buikecho, dan kunnen ze het zien; ik wordt a.s. dinsdag (26 nov.) geopereerd.

 170. Hallo, Ik heb al een paar dagen erge last van mij borstbeen en/of ribben en/of hart. Ik ben echt doodsbang! Wat moet ik doen?

  • Je huisarts(assistent)(e) bellen lijkt me een laagdrempelige en raadzame stap. Heel veel sterkte!

 171. Tilly van der Kleij Reageer

  Zelf heb ik al ruim 2 jaar pijn aan mijn ribben; rechts, met een uitstraling naar links, net onder mijn borsten. Drie pijnbehandelingen op de pijnpolikliniek hebben geen resultaat gehad. Ik heb een slecht sluitende maagklep. Soms denk ik dat het daarmee samenhangt. De arts zegt van niet. Ik word er soms moedeloos van. Ben benieuwd of iemand de ribklachten herkent…

 172. Sinds ik op 8/8/2008 kou heb gevat met enkele dagen keelpijn en wat hoesten, heb ik voortdurend (dag en nacht) pijn onderaan mijn borstbeen – in het midden. Talloze onderzoeken hebben geen afwijkingen van de gemiddelde norm voor mijn leeftijd (inmiddels 60 jaar) gevonden. Ook veel alternatieve benaderingen hebben geen soelaas geboden. Sinds een paar dagen lijkt de pijn toe te nemen van draaglijk naar ondraaglijk. Soms ervaar ik de pijn niet als ik op de top van mijn kunnen bezig ben met bijvoorbeeld sport. De enige pijnstiller die soms werkt is marihuana, maar dat wil ik niet vaak gebruiken (hooguit 1x per week). Meditatie (verschillende vormen) helpt helaas ook niet. Op internet nog geen anderen gevonden met hetzelfde pijnbeeld. Enige malen een camera onderzoek gehad van slokdarm, maag en twaalfvingerige darm. Niets te zien… En de internist zei, na drie jaar pijn mogen we concluderen dat het niet iets dodelijks is (een magere troost). Gelukkig heb ik geen aanleg tot depressie en functioneer ik nog behoorlijk, maar op dit moment zit ik toch echt in een dal.

  • Dag Pieter, Ik zit nu zelf op de bank met een continu aanhoudende pijn achter m’n borstbeen. Ik heb al een halfjaar klachten en ga volgende week voor een scopie naar ’t ziekenhuis. Toch even een berichtje voor je, want ik heb je verhaal gelezen en echt met je te doen. Houd je taai hè! Gr. Roosmary

 173. Ik heb al 9 jaar last van pijn op mijn borst. Ben een paar keer bij een arts geweest en die scheepte me af met een gekneusd borstbeen…? Heel raar, aangezien deze pijn altijd in rust komt en het nu al 9 jaar duurt. De pijn wordt ook steeds heviger en houdt langer aan. Ik ben dan duizelig en het trekt nu door naar mijn hoofd en rug. Ik wil me toch nog eens uitgebreid laten onderzoeken, maar je wordt er zo moedeloos van als je altijd maar verteld wordt dat het niets is. Het was zelfs een keer zo hevig dat ikasmper nog kon bewegen en dat ik de nightcare heb gebeld. En die zeiden ga maar maandag na je arts. :( Stel ik me dan nu echt zo aan of is er toch iets meer dan dat?

 174. Ik heb regelmatig pijn op de borst. Soms in het midden van de borst, maar meestal achter mijn linkerborst. Verschillende keren ben ik bij de huisarts en later ook bij de longarts en cardioloog geweest, allerlei onderzoeken ondergaan, maar helemaal niks mis, zeggen ze. Nu ben ik natuurlijk heel erg blij dat ik niks heb, maar aan de andere kant maak ik me ook zorgen. Waarom heb ik dan steeds pijn, hartkloppingen, ontstekingen en hoofdpijn de hele tijd? Ik werd doorverwezen naar een reumatoloog en die dacht dat ik fibromyalgie had, maar een echte behandeling kreeg ik niet. Heel vaag allemaal. Ik ben bang dat ik misschien een ernstige ziekte heb en dat men dat niet op tijd herkent.

  • Marianne Snip

   Ik zou aandringen op meer onderzoeken. Ik liet mij wegsturen met omeprazol, want een gaatje in het middenrif zou de oorzaak zijn. Nu moet je niet schrikken, maar uiteindelijk heb ik diagnose borstkanker gekregen. Veel pijn aan borstbeen en rug is toen verdwenen. Heeft niks met elkaar te maken zeiden de artsen. Nu heb ik na chemotherapie, amputatie en okseltoilet ondergaan. Nu, na 2 weken, heb ik wederom pijn op/in of achter borstbeen. Met melk en peperkoek gaat dit pas weg… Blijft vreemd toch? Sterkte!

 175. Als ik adem doet het onder mijn borst heel veel pijn. Ik krijg ook steken en druk onder mijn borst. Ik heb hier nu al heel lang last van, maar durf er niet direct mee naar de dokter te gaan omdat ik bang ben dat ik iets heb wat ik niet zou willen. Kan iemand mij a.u.b. helpen?

  • Dilbert Wazir

   Hallo Sacha, Ik heb bijkans 2 jaar deze zelfde pijn op mijn borst. Ik ben langs geweest bij mijn huisarts, maar die neemt het niet nauw en geeft paracetamol 500mcg 3 x daags. Zonder resultaat. Inmiddels heb ik in de nachtelijke uren een soort van koude rillingen die vanuit de borst uitstralen. Kan iemand mij helpen a.u.b. met deze klacht c.q pijn op de borst?

 176. Mijn zoon heeft een droge pericarditis gehad en is geholpen geweest door een lange tijd aspeciek te nemen. Hij is 19 jaar en hij wil weer beginnen met trainen, maar klaagt over pijn in zijn borststreek en linker schouderblad. De dokter zegt dat er aan zijn hart niks mankeert en er geen ontsteking te zien is in zijn bloed. Wij vragen ons af, wat is het dan? Kan iemand mij helpen, a.u.b.?

 177. Ik heb pijn aan mijn borstbeen als ik met mijn romp draai of mij hoed uittrek. Dan houdt die pijn voor 5 minuten aan. Ook als ik mijn borst naar voren beweeg, krijg ik daar last van. De pijn begint ongeveer 10 centimeter onder mijn keel. Ik ben 20 jaar en heb geen idee wat het is. Kan iemand mij helpen?

 178. Een jaar geleden is bij mij mijn borstbeen (bij de linker ribben) pijn beginnen te doen en met uitstraling naar mijn rug. De diagnose die ik kreeg was artrose op rugwervels. Nu, een jaar later, moest ik terug voor een onderzoek van de thorax omdat ademen en bewegen steeds moeizamer verliep. De huidige diagnose: een verzakte rib en een gedraaide wervel. Wat zal het de volgende keer zijn? Het houdt maar niet op!

 179. Ik heb in 2002 een longtransplantatie gehad. Sinds dat moment heb ik veel last van mijn ribben en borstbeen, vooral in de ochtend.

  • Beste Th.J.schuit, De pijn zou natuurlijk afkomstig kunnen zijn van het beschadigde weefsel. Je zou echter verwachten dat het genezingsproces na al die jaren toereikend moet zijn en de schade heeft hersteld. Ik zou in jouw geval absoluut contact opzoeken met je arts of specialist om je klachten te bespreken. Groeten & sterkte, Paul

  • Hoi, Ik wil hier ook even m’n verhaal kwijt. Mijn vriend heeft 2x een klaplong gehad en 2x vats operatie [red: VATS – Video Assisted Thorascopical Surgery]. Dat is nu 2 jaar geleden, en hij heeft nog bijna dagelijks pijn, vooral in de winter. Hij is groot en slank gebouwd. Nu al 4 maand elke dag heeft hij pijn op zijn borstkas. Vorige week nog longfoto gehad en de longen zijn oké. Maar waar komt die pijn vandaan? Hij zegt dat heel zijn borstkas pijn doet. Het gaat ook naar de knie. Hij heeft al een gastroscopie laten uitvoeren, maar ook die was in orde. Hij heeft het gevoel niet serieus genomen te worden. De dokter zegt dat het misschien iets tussen zijn oren is!? Nu, sinds een week, is de pijn constant en hij wordt er zelfs bang van. Hij denkt dat het zijn hart is en we zijn heel bang natuurlijk. De huisarts zegt dat het zijn spieren zijn; dat hij aan sport moet doen en meer moet eten. Hij is namelijk heel slank meet 1,80 meter en 55 kilo. Maar dat is altijd al zo geweest. We worden een beetje radeloos. M.v.g. Mini

 180. Een paar jaar geleden had ik regelmatig pijn aan de linkerkant van mijn borstbeen, vooral bij het inademen. Ik ben hier toen enkele keren voor bij de dokter geweest en 2 keer bij een cardioloog, Zij zeiden dat er niets aan de hand was. Ik heb hier vervolgens een jaar niets meer van gevoeld tot een maand geleden. Het is een soort stekende pijn in de hartstreek. Nu moet ik er wel bij vermelden dat ik ook pijn heb in de linkerschouder en vandaag last heb gehad (juist in het midden) van mijn borstbeen. Wat ik ook heb ondervonden is dat ik regelmatig duizelig ben. En wanneer ik ga slapen, krijg ik een raar gevoel, precies alsof ik aan het zweven ben. Ik ben nu bijna 16 jaar en maak me wel wat zorgen.

  • Beste Anoniem, Heb je je bloedsuikerspiegel en bloeddruk al eens laten opmeten? Dit lijken mij twee hele makkelijke en goedkope eerste stappen die wellicht tot een vervolgplan kunnen leiden. Succes en sterkte ermee! Groeten, Paul

 181. Ik ben in het verleden een keer op mijn borstbeen gevallen. Het was een dun balkje waar ik op viel en ik heb er nog steeds erg veel last van, vooral als ik zwaar heb getraind.

 182. Ik heb pijn bij het ademhalen. Meestal maar een paar uur, dan is het weer over. Moet ik hiermee naar de huisarts? Ik wil me niet aanstellen…

 183. Hallo, Ik heb vaak iets links van mijn borstbeen pijn. Dat is een heel vervelend gevoel. Moet ik me zorgen maken? Ik ben niet heel oud; tussen de 12 en 16 jaar. Moet ik dit aan een arts vertellen? Als dit zich in de toekomst zich vaker herhaalt, ga ik dat zeker doen.

 184. Beste Ria en Maya, Jullie klachten herken ik en met name als ik ga liggen in bed. De pijn is inderdaad soms ondragelijk. De dokter geeft aan dat het misschien aanhechtingen van het borstbeen zijn, zelf geloof ik dat niet. Het komt zomaar opzetten. Heb nog geen verdere onderzoeken gehad, maar vind het heel vervelend en naar. Ben benieuwd naar verdere ervaringen. En Sterkte beiden!

 185. Ik heb al vanaf februari dit jaar last van pijn op de borst. Om die reden heb ik long- en hartfoto’s laten maken en die waren goed. De pijn wordt erger als ik op mijn rug lig en is dan ondraaglijk. Ik werd er al op geattendeerd dat ik via de buik moest ademen en heb daar dan ook op gelet en de pijn werd inderdaad minder. Laatst naar de orthopeed geweest, maar die kon niets voor me doen. Nu word ik naar een internist gestuurd. Ik heb ook borstimplantaten, die zijn afgelopen mei vernieuwd omdat de vorige helemaal ingekapseld waren en ik daar last van had. De pijn op de borst werd na de vernieuwing ook niet minder, maar juist erger. Wie heeft er soortgelijke klachten en wat is eruit gekomen?

  • Hallo Maya, Met soortgelijke klachten loop ik al bijna twee jaar. Ik ben inmiddels volledig APK-gekeurd en er is niets uit gekomen. Ik heb een hartecho gehad, inspanningstests met nucleaire vloeistof, hartscan, twee maal gekatheteriseerd, slokdarm-onderzoek, maagonderzoek, bloedonderzoek. longfoto’s etc. En nog steeds niets gevonden. Gek word ik ervan. Ik heb even gedacht dat het stress van mijn werk was. Ik besloot half mei namelijk te stoppen met werken en sinds het moment van besluitname had ik geen pijn meer. Totdat het in augustus zonder aanwijsbare oorzaak weer begon. Ik heb van de cardioloog te horen gekregen dat ik ermee moet leren leven, want een oorzaak is niet te vinden. Het vreemde is wel dat ik er meestal in rust last van heb (’s nachts of als ik rustig op de stoel zit). Graag zou ik jouw ervaring willen horen.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.