Je weet misschien al dat alles wat je eet effect heeft op jouw huid. Maar wat nu wel en niet werkt om een mooie huid te bewerkstelligen, is soms lastig te bepalen. Het duurt immers even voor de effecten van jouw dieet merkbaar worden aan de (verbeterde of verslechterde) kwaliteit van jouw huid.

Omdat ieder lichaam –en dus ieders huid– anders is, kun je het beste experimenteren met de onderstaande tips en uitzoeken welke goed werken voor jou…

1. Verminder of stop het gebruik van voorgefabriceerd voedsel

Het meeste voorgefabriceerde c.q. kant-en-klare voedsel bevat veel chemicaliën en toegevoegde suikers die een slechte invloed hebben op jouw huid. Eet daarom zoveel mogelijk natuurlijke producten: ‘Whole Foods‘ (natuurvoedingsmiddelen). Zorg dat je elke dag ook rauwe groenten, rauw fruit en andersoortige ‘Raw Foods’ (rauwe voedingsmiddelen) eet, zoals in lunchsalades of bij het diner.

2. Drink voldoende water om een uitgedroogde huid te voorkomen

Iedereen weet het inmiddels wel, maar het is onmisbaar –óók voor je huid – om iedere dag opnieuw voldoende water te drinken. Minimaal 1,5 liter per dag, maar als je intensief sport, moet je soms tot wel 3 liter water drinken. Drink overigens niet te veel in één keer, maar doseer je water-intake over de hele dag. Water zorgt ervoor dat afvalstoffen jouw lichaam kunnen verlaten. Bovendien wordt je hele lichaam gehydrateerd voor een optimale vochthuishouding. Dus zonder water géén mooie huid…

3. Gebruik géén zout met jodium (JoZo)

Jodium is van levensbelang, maar als je gezond en gevarieerd eet en een gezonde schildklier hebt, krijg je doorgaans voldoende jodium binnen. Het is dan ook niet nodig (en in veel gevallen zelfs ongezond) om met jodium verrijkt (JoZo) zout te eten. Als je acne hebt, is deze tip erg belangrijk, want met jodium verrijkt zout zorgt ervoor dat acne kan verergeren. Als je per se zout wilt toevoegen aan je maaltijden, koop dan natuurlijk zeezout of liever nog Keltisch of Himalayazout. (bron)

4. Eet & drink één maand geen zuivel voor ’n mooie huid

mooie huid voeding Als je vaak last hebt van een rode of schilferige huid, dan kun je deze tip proberen. Veel mensen zijn namelijk licht allergisch voor zuivel, zonder dat zelf te weten c.q. beseffen. Wordt jouw huid zichtbaar beter, stop dan helemaal met het eten en drinken van zuivel. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft jouw lichaam geen zuivel nodig. Dat je sterke botten krijgt van zuivel is ook een fabel, en de kans is zelfs groot dat melk botontkalking in de hand werkt! (bron)

5. Eet meer yoghurt & kwark (of juist niet) voor een mooie huid

Deze tip is logischerwijs alléén bedoeld voor mensen die géén (lichte) allergie hebben voor koemelkeiwitten. Je hebt deze zuivelproducten niet per se nodig, maar ze kunnen wél helpen om een mooie, gezonde huid te bewerkstelligen. Yoghurt en kwark bevatten namelijk bepaalde melkzuurbacteriën die bij veel mensen leiden tot een goede darmflora. Een optimaal darmmilieu kan op zijn beurt weer resulteren in een mooiere en gezondere huid.

Let dus wel goed op, want bij andere mensen hebben kwark en yoghurt juist een averechts effect op de huid. In dat geval moet je yoghurt en kwark dus links laten liggen om een mooie huid te bewerkstelligen.

6. Eet tenminste vijf keer per dag groente en/of fruit

Je leest het regelmatig op deze site, maar groente en fruit zijn erg belangrijk voor een optimaal dieet en een goed gestel. Deze voedselcategorieën dragen niet alleen bij aan betere afslankresultaten en je algehele gezondheid, maar zijn ook werkzaam om een mooie huid te krijgen. Een goede regel of jouw groente- & fruit-intake gevarieerd genoeg is, is kijken naar de kleur. Eet rode, oranje, gele, groene en paarse groenten en fruitsoorten. Deze natuurlijke plantenkleurstoffen hebben namelijk een extreem krachtige antioxidant-werking!

7. Meer vezels & onverzadigde vetten zorgen voor een gezonde huid

Eigenlijk gelden voor een goede huid veel van dezelfde regels als bij een dieet om gewicht te verliezen… Voor een goede huid zijn vezels en onverzadigde vetten van essentieel belang. Om vezels binnen te krijgen kun je volkorenproducten en (bruine/witte/groene) bonen en peulvruchten eten. En om genoeg onverzadigde vetten binnen te krijgen, moet je regelmatig vis eten. Als je geen vis lust, kun je ook omega-3 capsules kopen bij de drogist.

Wat je verder moet eten voor een mooie + gezonde huid…

Een mooie en gezonde huid bepaalt voor een groot gedeelte hoe gezond en mooi je in het algemeen bent en oogt. Nu kun je voor een fortuin zalfjes en crèmes op je huid smeren, maar goede en gezonde voeding is veel effectiever. In dit artikel lees je daarom wat je moet eten voor een gezonde en mooie huid.

1. Drink genoeg voor een gezonde huid!

Genoeg drinken zorgt er voor dat je niet uitdroogt en is daarmee een belangrijke stap naar een mooie en gezonde huid. De beste drankkeuzes zijn water en groene thee (zonder suiker). Groene thee bevat bovendien krachtige antioxidanten die helpen om huidbeschadiging door UV-stralen (zonlicht) te voorkomen. (bron)

2. Kies voor gezonde koolhydraten

De gezonde koolhydraten die je vindt in o.a. volkorenproducten bevatten veel voedingsvezels en antioxidanten. Deze helpen op hun beurt om gifstoffen af te breken die verantwoordelijk zijn voor het verouderingsproces, zo ook huidveroudering.

3. Vermijd té veel proteïnen / eiwitten

mooie en ezonde huidHoewel proteïnen / eiwitten goed voor je zijn, moet je er ook niet te veel van eten. Je lichaam kan namelijk maar 10 gram eiwitten per uur efficiënt verwerken voor nuttig gebruik. Als je structureel meer dan 30 gram per 3 uur aan eiwitten eet, dan onttrekt het afbraakproces te veel vocht uit je lichaam, met onder andere als gevolg dat je huid te droog wordt. Voor een gezonde huid dient dus een optimale hoeveelheid eiwitten te worden genuttigd!

Daarnaast is een goede maatstaf voor het aantal eiwitten dat je maximaal per dag zou moeten eten 0,8 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht. Dit houdt voor iemand van 65 kilo in dat je maximaal 52 gram eiwitten per dag mag eten. Voor sporters gelden overigens andere regels omdat zij meer eiwitten nodig hebben voor het behoud en de opbouw van spieren.

4: Ga voor de gezonde omega 3-vetzuren!

We weten allemaal wel dat gezonde vetten goed zijn voor je algemene gezondheid, maar ze zijn ook erg belangrijk voor een mooie en gezonde huid. Dit komt vooral omdat huidcellen onverzadigde vetten nodig hebben voor het vasthouden van vocht. Je vindt de gezondste omega 3-vetzuren onder andere in vette vis (zalm, tonijn, makreel e.a.), noten en diverse soorten olie (hennepolie, chia-olie, walnotenolie, amandelolie, krillolie, visolie, algenolie, Sacha-Inchi-olie e.a.).

5: Nogmaals: eet vooral véél groenten + fruit

In groenten en fruit zitten ontelbaar veel stoffen die zorgen voor een mooie, stralende en gezonde huid. Zo zit in veel groenten en fruit de stof silica, dat je huid haar elasticiteit geeft en daarmee rimpels voorkomt. Kies groenten en fruit met een grote diversiteit aan kleuren, zo weet je dat je heel veel verschillende vitamines, mineralen, enzymen, fytonutriënten en antioxidanten binnenkrijgt!

Voeding & huid: 4 voedingsmiddelen die jouw huid verzorgen

Voeding & huidJe huid weerspiegelt je algehele gezondheid en schoonheid. Er zijn dan ook talloze cosmeticaproducenten die hierop inspelen met dagcrèmes, nachtcrèmes, zalfjes, sprays, smeerseltjes en poedertjes. Het grappige is dat veel van de ‘unieke’ ingrediënten van cosmeticaproducten van nature voorkomen in voeding. Een gezonde, gevarieerde en uitgebalanceerde voeding is dus veel beter voor je huid dan dure cosmeticaproducten. Hieronder vind je een lijstje met de beste voeding voor je huid!

Tip 1: Jawel: groenten & fruit!

Groenten en fruit bevatten ontzettend veel stoffen die bijdragen aan een gezonde huid. Enkele voorbeelden hiervan zijn vitamines, mineralen, spoorelementen, antioxidanten, enzymen, co-enzymen, aminozuren, fytochemicaliën en ga zo maar door. In veel groenten en fruit zit de stof silica. Deze stof houdt je huid soepel en elastisch en helpt rimpels voorkomen.

Tip 2: Water…

Water voorkomt uitdroging; niet alleen van je interne organen, maar ook van je huid. Als je genoeg water drinkt, blijft de vochtbalans van je huid optimaal en blijft je huid dus zacht en soepel. Voldoende water drinken is dus een belangrijke stap naar een mooie, gezonde huid.

Tip 3: Volkorenproducten

Volkoren producten (volkoren pasta, zilvervliesrijst, brood van hele graankorrels, hele ontbijtgranen, etc.) bevatten enorm veel voedingsvezels. Voedingsvezels zorgen voor een optimale spijsvertering en indirect voor een mooie huid. Volkoren producten bevatten ook veel antioxidanten die de huid ontdoen van gifstoffen (ontgiften) en zodoende het verouderingsproces vertragen.

Tip 4: Vette vis

Transvetten en grote hoeveelheden verzadigde vetten zijn slecht voor je huid. Goede vetten, zoals meervoudig onverzadigde vetzuurketens, zijn daarentegen zeer goed voor je huid. Omega 3-vetzuren en omega 6-vetzuren zijn belangrijk voor een mooie, gezonde huid. Vooral vette vis (o.a. zalm, tonijn, makreel en sardines) bevatten veel van dit soort goede vetten.

Het juiste dieet voor een mooie, gezonde huid in het kort…

Universele tips voor een mooie huid bestaan niet. Wat voor de één namelijk perfect werkt, heeft bij de ander juist geen (of zelfs een averechts) effect. Ieder lichaam werkt nu eenmaal anders en hoe je het best een mooie huid kunt bewerkstellingen is daarom persoonsgebonden.

Wat wél voor iedereen geldt, is dat er een relatie bestaat tussen je dieet en de kwaliteit van je huid. Welke dieettips bij jou het beste werken voor een gezonde huid, is een kwestie van uitproberen. Hieronder hebben we de populairste dieettips voor mooie huid uiteengezet. Probeer ze eens om te kijken of jouw huid er mooier van wordt.

Mooie, gezonde huid: volop water drinken

Veel water drinken heeft doorgaans een zeer positieve invloed op de kwaliteit van je huid. Door veel water te drinken, kunnen afvalstoffen het lichaam gemakkelijker verlaten. Veel water drinken voorkomt puistjes, mee-eters en andere ontstekingen in de huid, evenals een droge huid. Drink voor een mooie, gezonde huid minimaal 1,5 liter water per dag. Is het erg warm of sport je veel? Drink dan 2 tot 3 liter water.

Wat je juist níet moet eten voor een mooie, gezonde huid

Jodium heeft een negatieve invloed op acne. Een goede tip voor een gezonde huid is dus regulier (jodiumrijk) zout vervangen door zeezout. Een volgende tip is uitproberen of je een mooiere huid krijgt als je geen voorgefabriceerd voedsel meer eet. Eet zoveel mogelijk natuurlijke (biologische) producten om een mooie huid te krijgen. Je kunt ook experimenteren met het weglaten van zuivel binnen je dieet. Mensen die allergisch zijn voor zuivel merken dat vaak als eerste aan hun huid. Verder spreekt het voor zich dat vet voedsel geen aanrader is voor een mooie, gezonde huid.

Wat je juist wél moet eten voor een mooie, gezonde huid

De ultieme tip voor een gezonde huid is het eten van voedsel met veel vitamines, mineralen, spoorelementen en andere gezonde voedingsstoffen. Eet veel groenten en fruit, want die zitten boordevol goede voedingsstoffen. Om een mooie huid te krijgen is het verstandig om groenten en fruit met verschillende kleuren te eten.

Weet je zeker dat je niet allergisch bent voor zuivel? Dan is het aan te raden om regelmatig yoghurt en kwark te nuttigen. Yoghurt en kwark bevatten namelijk bacteriën die de darmflora bevorderen. Een goede darmflora zorgt op zijn beurt voor een mooie huid. Tot slot zijn alle producten met vezels en onverzadigde vetten aan te raden om je lichaam (en dus je huid) optimaal te doen werken. Houd je niet van vis? Koop dan omega-3 capsules om toch aan de nodige visolievetzuren te komen.
Er gaat niks boven groenten en fruit in de zomer. Fruit en groenten zijn niet alleen op hun allerlekkerst in de zomer, ze helpen ook nog eens om af te vallen zodat je bijtijds weer in je bikini past. En er is alweer een nieuw zomervoordeel ontdekt van groenten en fruit. Fruit en groenten maken je huid namelijk prachtig goudbruin!

Mooie bruine huid door voeding: oranje & groen

gebruinde huidRecent onderzoek wijst uit dat je een aantrekkelijke bruine huidskleur beter kunt bewerkstelligen door het eten van de juiste soorten groenten en fruit, dan door te bakken in de zon. De “geelheid” van de huid wordt namelijk bepaald door twee natuurlijke pigmenten, genaamd melanine en carotenoïde. Melanine wordt beïnvloed door UV-straling. Carotenoïde wordt beïnvloed door voedingsstoffen, waarvan bètacaroteen de belangrijkste is. Bètacaroteen zit met name in bepaalde groene en oranje groente- en fruitsoorten.

Onderzoek…

Wetenschappers vroegen een groep vrijwilligers om afbeeldingen te vergelijken van blanke mensen. Op de helft van de afbeeldingen stonden foto’s van personen vóór en nádat ze een dagelijks dieet van vijf specifieke soorten groenten en fruit hadden gevolgd, namelijk:

 • Watermeloen
 • Abrikozen
 • Pepers
 • Wortels
 • Spinazie

Op de andere helft van de afbeeldingen stonden personen vóór en nádat ze bruiner waren geworden door toedoen van zonlicht. Alle vrijwilligers vonden de goudbruine tint die was verkregen dankzij het groente- en fruitrijke dieet veel aantrekkelijker dan de zongebruinde huidskleur.

Mooie bruine huid dankzij voeding: snel resultaat?

Experimenteel onderzoekspsycholoog Ian Stephen van de Bristol University (Verenigd Koninkrijk) stelt niet voor niets dat het geheim van een perfecte huidtint gelegen is in natuurlijke chemicaliën. Een gezonder dieet kan al binnen een maand zichtbare effecten hebben op je huid. Bovendien is het veel gezonder dan je huid langdurig blootstellen aan fel zonlicht. Het dieet dient 5 dagen per week te worden gevolgd en alle 5 de voedingsmiddelen dienen op elk van de 5 dagen te worden gegeten.

Danone Essensis: de nieuwe yoghurt voor een mooie huid?

Functionele levensmiddelen oftewel ‘Functional Foods’ (FF) worden dé nieuwe trend op gebied van afvallen, dieet & wellness zo lijkt het. Het Franse concern Danone komt met een nieuw soort yoghurt, genaamd Danone Essensis, die goed zou zijn voor je huid.

Danone zegt dat de yoghurt de kwaliteit van je huid verbetert als je het voor tenminste één maand eet. Dit zou komen door bepaalde ingrediënten, waaronder vitamine E en antioxidanten uit groene thee, die de bovenste laag van de huid voeden. De yoghurt zal in drie smaken verschijnen…

Danone Essensis & soortgelijke producten

Danone is het moederbedrijf van veel merken, waaronder ook Evian water. Eerder bracht het bedrijf ook al Danone Activia op de markt voor een gezonde darmflora. Danone verwacht tenminste 100 miljoen euro te verdienen met Danone Essensis in het komende jaar.

Voorlopig lijkt er geen einde te komen aan de marketingtrucs van toetjesfabrikanten. De vraag blijft natuurlijk of dit soort functional foods, beauty foods en pro- & synbiotica echt helpen om gezonder en slanker te worden. Gezien de negatieve berichten van zo goed als alle andere functionele toetjes die tot nu toe op de markt zijn gekomen, zal ook deze waarschijnlijk alleen in theorie werken.

Toch verkopen bijvoorbeeld de 0% vet toetjes nog altijd erg goed, ook al zijn deze toetjes 2 keer zo duur als de “normale” varianten en niet per se beter voor de lijn.

Dus…

Helaas ziet het ernaar uit dat levensmiddelenproducenten er niet écht op uit zijn om op een bewonderenswaardige manier de gezondheid van consumenten te verbeteren en daar een eerlijke en welverdiende duit aan over te houden… Maar dat ze simpelweg allerlei loze beloftes en valse claims uit de duim zuigen en aan hun producten verbinden.

Dit gebeurt bovendien enkel en alleen om er meer van te verkopen en dus grotere omzetten en winsten te genereren. En bovendien om de concurrentie voor te blijven. Dus geef het nog een paar jaar en dan zijn alle voedingsmiddelen (brood, zuivel, fruitdrankjes, koekjes en misschien zelfs snoep) zogenaamd  “functioneel”.

Ben jij gevoelig voor marketingpraatjes & veelbelovende gezondheidsclaims van “functionele” voedingsmiddelen zoals Danone Essensis? Laat hieronder een reactie achter! Heb jij aanvullende tips qua voeding en dieet voor een mooie, stralende, optimaal gehydrateerde en gezonde huid? Deel ze in een berichtje hieronder! En weet jij nog meer goede tips om een mooie & gezonde huid te krijgen middels specifieke voedingsmiddelen? Laat in een reactie weten wat voor jou goed werkt!

43 Reacties

 1. Tis wel leuk dat jullie anti conceptie aanraden bij Acne maar veel vrouwen krijgen er door de verstoring van je hormonen pigment vlekken van. Ben je vanje Acne af kun jeje daarna derest vanje leven bezig houden met pigment vlekken :s Net zoals ik helaas…………

  • Wie raadt anticonceptiemiddelen tegen acne aan? het is zo dat “de pil” in bepaalde gevallen werkzaam kan zijn die tegen puistjes, maar dat neemt inderdaad niet weg dat de anticonceptiepil –net als ieder ander medicijn– ook gepaard gaat met allerlei bijwerkingen, waaronder ook huidklachten. Sterker nog: bij sommigen veroorzaakt de pil juist acne; althans, werkt de pil acne in de hand… dit is afhankelijk van iemands individuele hormoonhuishouding en van de onderliggende oorzaak van de puistjes.

 2. Ik drink al bijna 2 jaar bijna geen zuivel meer. Wel eet ik nog magere kwark. Mijn huid is stukken beter geworden. Wel heb ik nog last van erg droge plekken rondom mijn kin en voorhoofd. Maar het werkt dus echt.

 3. In plaats van zuivel kun je sojayoghurt eten. Dit is wel prijzig, maar wat je ook kunt doen -en wat ik ga doen- is zelf sojayoghurt maken m.b.v. een yoghurtmachine. Heb er net eentje via Kijkshop aangeschaft en ben benieuwd! Ik hoop dat mijn huid er mooier van wordt!

 4. Wat ook kan helpen bij het verzorgen van je huid is shag mengen met honing en suiker. Dit is een uitstekende huidscrub. De shag en suiker zorgen voor een zachte en elegante huid.

 5. Ik heb een bruine huid daarom ook wat vetter. Ik heb ook lage acne. Ik ben naar de dermatoloog geweest en heeft me daar ook wel wat voor gegeven. En daarbij gebruik ik ook Roche-Posay Effaclar H. Helpt zeer goed voor een mooie huid! :D

 6. Mijn dochter had heel veel last van acne. Verschillende soorten zalf van de huidspecialist, maar niks hielp. Toen heeft de huisarts de pil (YASMIN) aangeraden / voorgesteld. En de acne was ineens helemaal weg!

 7. Anouk Van Damme Reageer

  Het is de eerste maal dat ik hier eens reageer maar toen ik het medicijn reacutane meerdere malen las wou ik eventjes ook reageren. 17 jaar terug heb ik dit 4 maanden genomen omdat ik zowaar dikke steenpuisten op mijn kin had. Daarvoor had ik op en af antibiotica moeten nemen tegen acné. Het hielp tot… ik er wanneer mee stopte. Ten einde raad heeft de dermatoloog me reacutane voorgeschreven. Hij was ten einde raad en eerlijk gezegd ik ook. Voor een vrouw is het misschien nog erger dan voor een man in het gezicht, maar in mijn geval, ik durfde gewoon geen stap meer buiten zetten. Ik was blij met die medicatie want mijn steenpuisten waren na 4 maanden verdwenen. MAAR, de gevolgen nadien waren enorm. Ik was letterlijk achteraf volledig uitgedroogd, sinusitis in de ergste vorm, mijn lever was goed beschadigd (heeft zich wel hersteld maar het heeft lang geduurd), slijmvliezen compleet uitgedroogd met als gevolg de ene infectie na de andere. Het heeft toch een lange tijd geduurd eer mijn lichaam terug op zijn positieven was. Positief daar aan was dat ik een hele mooie huid had achteraf, maar de acné is toch teruggekomen, gelukkig niet meer zo erg. Ook heb ik chronische pancreatitis (ben geen alcoholiste maar ik had een steen in de gal die naar de pancreas is gegaan) gekregen 11 jaar terug. Ik wijt dit niet ten volle aan dit medicijn maar ik denk toch dat het ook trigger was met andere factoren erbij. Mijn punt is, dit medicijn is goed als je echt zware acné hebt, maar er zijn heel veel negatieve gevolgen. En ook heb ik littekens op de kin door die steenpuisten destijds. Gelukkig niet overdreven, maar ze zijn er toch. En ze gaan niet weg. Ik gebruik nu al jaren de Avène producten te verkrijgen via de apotheek en daarmee kan ik die acné goed tegenhouden.

 8. Ik ben onlangs op vakantie een aantal kilo afgevallen, en die goede moed wil ik er graag in houden! het enige probleem is, dat ik een echte zoetekauw ben. Ik heb voor een mooiere huid chocola al afgeschreven maar koekjes, drop en chips eet ik nu des te meer. Enig idee hoe ik er vanaf kan komen?

 9. Ik heb een donkere huid en ik wil mijn huid lichter maken niet net als Michael Jackson maar gewoon wat lichter niet dat ik blank moet worden maar gewoon net als de huid van Beyoncé. Ik wil geen dure producten kopen kan je bijvoorbeeld geen huidmaskers van yoghurt maken of van iets anders waardoor je lichter wordt? Geef me a.u.b. tips.

  • Nee, je kan je huid niet zomaar 1-2-3 lichter maken. Er zijn wel huidbleekproducten, maar die werken niet of zijn hartstikke agressief. Als je je huid op een gemakkelijke manier lichter kon maken, dan had Michael Jackson echt geen honderdduizenden euro’s uitgegeven aan maffe behandelingen. Beyoncé wordt trouwens digitaal geretoucheerd in magazines (bron + bron + bron) en tijdens commercials en optredens zit er een dikke plamuurlaag aan make-up overheen. Met sommige aspecten van je lichaam word je nu eenmaal geboren en je zult ermee moeten leven. Je kan ze niet zomaar veranderen omdat je dat nu eenmaal graag wilt…

 10. Hey, Ik heb al sinds m’n geboorte een koemelk-eiwit allergie. Daar valt prima ‘omheen’ te eten hoor. Tegenwoordig hebben ze in de supermarkt ook ruime keus aan soja-vervangers, zoals vla, melk, yoghurt, ijs. Van het merk Alpro Soja. Let wel op of je hier niet op reageert, er zijn namelijk veel mensen die ook voor soja allergisch zijn. Geitenmelk is ook een goede vervangen, maar ook hier kan je allergisch voor zijn. Bij de natuurwinkel hebben ze vaak ruime keus uit geitenmelkproducten. Verder is melk echt niet nodig om binnen te krijgen. In bijvoorbeeld broccoli of sesamzaad zit veeeeeel meer calcium dan in melk zit. Het enige voordeel dat melk heeft, is dat er een enzym in zit dat de opname van calcium bevordert. Maar als je gewoon gezond eet verder, krijg je echt wel genoeg calcium binnen hoor. Een allergie kan je nooit echt vanaf komen, hoewel het klopt dat het daar soms op lijkt. In tijden dat je hormoonhuishouding verandert (pubertijd, middelbare leeftijd) kunnen je allergieën ook veranderen en dus ook je mooie huid. Het kan zijn dat je sterker gaat reageren, of juist minder (zelfs zo sterk dat het lijkt alsof je niet allergisch bent). En bedenk dat je nieuwe allergieën kan ontwikkelen. Voor wie een maand een zuivelvrij dieet wil proberen: bedenk je dat melk ook in veel producten verwerkt zit. Dus niet alleen de melk, kaas en yoghurt laten staan. Ook veel koekjes en sauzen bevatten melk, en vergeet de melkchocolade niet! Pure chocola is vaak wel zonder melk. En let op of je echt plantaardige margarine hebt. Veel ‘plantaardige margarine’ bevat wel plantaardige vetten, maar bevat daarnaast ook nog melk. Eieren zijn trouwens geen zuivelproduct.

 11. @Syl Stoppen met de pil (welke dan ook! dus ook mycroginon 30!) heeft wel degelijk invloed op je huid! Dit komt omdat er dan een hormoonschommeling teweeg wordt gebracht, en zoals je weet hebben hormonen invloed op je huid (puistjes etc.) Als je een tijdje gestopt bent verdwijnt de acne vanzelf omdat je hormoonhuishouding dan weer in balans is. Tot die tijd is Benzoyl Peroxide Hydrogel een uitkomst om lichte tot matige acne plaatselijk te behandelen. Dit kun je gewoon zonder recept bij de apotheek komen in 2 verschillende sterktes 5% of 10%. Bij lichte acne raad ik 5% aan en bij een wat ergere vorm van acne 10%.

 12. Hee Jessy, Zuivel heb je echt niet nodig hoor, wat Paul ook zegt. Meer als 2 derde van de wereldbevolking eet helemaal geen zuivel en die hebben juist hele sterke tanden en botten. Das typisch iets van de “koe-landen”. De calcium in onze zuivel is voor kalfjes bestemd en voor de groei van botten van het dier. Trek het maar na in de wetenschap, dan zie je dat onze bottenstructuur hele andere calcium bevat. De calciumtheorie van zuivel is allang achterhaald. Veel beter is bijvoorbeeld spinazie, soja en vóóral bonen (vaak door ons een ondergewaardeerd product helaas) maar in die producten daar zit de calcium in die belangrijk is voor ons mensen. Uiteraard kan het eten ven zuivel voordelen opleveren, zoals yoghurt voor huid en darmen. Ik eet helemaal niets van zuivel (want ik lust dat niet) en ik heb hele sterke botten, en een best wel gave huid. Je moet ook een beetje geluk hebben met je aanleg. Daarbij is steeds meer bekend dat zuivel juist voor allerlei problemen kan zorgen o.a. in je spijsvertering / metabolisme, omdat veel mensen er een allergie voor hebben zonder het te weten. Veel groenten en fruit, beetje vlees, beetje zuivel (indien gewenst), genoeg (water) drinken en volkorenproducten zijn gewoon het beste. Kortom, datgene om ook slank te blijven en datgene wat ook eigenlijk iedereen wel weet.

 13. Ons lichaam heeft wel degelijk zuivel nodig hoor! En van melkproducten krijg je wel sterkere botten, er zit namelijk calcium in. Het calcium zorgt ervoor dat je later minder vatbaar bent voor osteoporose (letterlijk vertaald: poreus bot) en consoorten…

 14. Hallo, Als ik zuivelproducten eet of drink krijg ik uitslag rond om mijn mond… Ik ben er mee naar de huisarts gegaan en hij zij dat het ook kan komen, dat ik een te gevoelige huid heb. Ik heb zelf een maand geen zuivelproducten genomen en ik geen uitslag meer… Maar omdat yoghurt belangrijk is ook voor je darmen… ben ik dat weer gaan eten en nu heb ik weer uitslag. Kom je er ooit vanaf? Ik heb dit vroeger nooit gehad. Is het zo dat als je ouder wordt dat je hormonen anders gaan werken en dat je zulk soort allergieën eigenlijk kunt krijgen? Groet, Car

  • Overgevoeligheden, allergieën, intoleranties of opnamestoornissen kunnen gerelateerd zijn aan hormonen, maar dat hoeft niet per se. Ze ontstaan vaak op jonge leeftijd, maar ze kunnen ook pas later ontstaan. Een koemelkeiwitallergie of een lactose-intolerantie behoort al met al tot de mogelijke oorzaken van je huidklachten…

 15. die yoghurt werkt echt! ik had last van acne ik deed het net 1x en het is gelijk echt veel en veel minder erg!

 16. Ik heb ook lichte pukkeltjes op mijn bovenarmen en bovenbenen gehad. Het is helemaal verdwenen na veel scrubben. :D

 17. Voor mijn acne heb ik echt alles geprobeerd, dus ook Roaccutane. Erge troep!!! Je mag dus niet zwanger worden, geen alcohol (zelfs na zoveel jaar had ik nog steeds last van een brandend gevoel tussen mijn longen en bij mijn middenrif) en nog meer van dat soort dingen. Het is echter wel weggegaan, maar na een aantel jaar had ik weer acne. Ik heb wel ontdekt dat ik allergisch ben voor koemelkeiwit. Hartstikke leuk! Not! Dat zit echt in bijna alles. Ik ben nu aan het googelen over hoe en wat. Ook zal ik heel graag 12 kilo willen afvallen, maar veel diëten schrijven veel zuivel voor waardoor ik eigenlijk niet echt weet wat ik moet eten. Ik ben wel gek op sla, groente en fruit maar wat voor ontbijt moet ik nemen? Altijd maar brood met bijvoorbeeld halve jam is ook een beetje eentonig. Of wat ik ook nog wel is doe is fruit als ontbijt. Kan iemand mij vertellen wat nog meer goed is voor de huis en een dieet? Groet!

 18. Ik heb ook veel last gehad van acne, heb ook van alles geprobeerd van zalfjes tot pilletjes en behandelingen bij een huidtherapeut (die maakt het echt alleen maar veel erger!)Na een antibiotica kuur van ongeveer 6 maanden (wel erg veel pillen per dag in het begin maar ja, je doet het ergens voor) :) ben ik er eigenlijk zo goed als vanaf. Wel heel af en toe nog een pukkeltje maar lang zo erg niet meer gelukkig! En niet schrikken dat het eerst misschien iets erger word (ik wou er ook al mee stoppen maar ben er gelukkig mee door gegaan) maar het heeft echt geholpen! Misschien iets om te vragen aan je huisarts? Hoop dat je er wat aan hebt…

 19. wie heeft er ervaring met acne en het gebruik van minder suikers? Ik heb al een paar jaar lang van Acne en ik heb alles al geprobeerd. Van dermatoloog (pillen en crème) tot huidtherapeut (fruitzuurbehandelingen) maar het gaat niet weg, het wordt juist alleen maar erger. De huidarts adviseert mij zelfs om aan de reacutane te gaan. Ik weet alleen niet of ik dat wel moet doen. Nu las ik laatst iets over glucose en acne. Dat dit echt invloed kan hebben. Wie heeft daar ervaring mee en wie weet waar je dit soort diëten kan vinden? Groet, Hanneke

 20. In de zomer krijgt je lichaam van de zon vitamine D. Probeer eens een tijdje extra vitamine D en B12 te nemen. Heeft echt en goed effect op je huid.

 21. Ik heb net als Carolien ook lichte pukkeltjes op mijn bovenarmen. Vaak verdwijnen deze in de zomer (door de zon denk ik) en worden ze in de winter weer erger. Ik heb dit al sinds mijn zevende, dus het heeft denk ik niets met hormonen te maken. Vroeger ben ik er weleens voor naar de dermatoloog gegaan, en die gaf me toen een heel dikke crème, die ik er tweemaal daags moest opsmeren. Daar werd ik al gauw laks mee, omdat ik niet direct verschil merkte. Nu merk ik vooral dat mijn huid ’s ochtends zacht aanvoelt en ’s avonds weer een beetje pukkelig is. Misschien is het dus inderdaad zo dat ik allergisch ben voor zuivel, maar ik denk het niet. Allicht kan ik het proberen, en als ik er resultaat mee geboekt heb, zal ik het hier weer laten weten. Een maandje geen kaas, melk, eieren en yoghurt moet toch lukken?

 22. dhr. baltussen Reageer

  Laurence. Als het inderdaad zo is dat je littekens van die kuren krijgt, moet je daar meteen mee stoppen. Je zou eens een afspraak met je huisarts moeten maken. Hij kanje medicijnen voorschrijven. Het probleem is dat deze vrij agressief zijn. Je acne mag dan wel verdwijnen, je huidstructuur zal er niet door verbeteren. De oplossing is eigenlijk niet zo moeilijk. Probeer eens te beginnen met het innemen van vitamines. Een sterke multivitamine en een vitamine A en E vitaliseert de huid. Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende onverzadigde vetten binnenkrijgt. Probeer dan ook eens omega-3 & omega-6 capsules.

 23. Ik ga al een jaar naar de huidspecialiste, maar mijn huid verbetert er niet erg op. Ze stuurt mij af en toe naar het acnelaboratorium waar ze de puistjes zuiver uitduwen. Maar ik begin alsmaar meer en meer te merken dat ik littekens van die kuren krijg. Wat doe ik hieraan?

 24. Veel water drinken helpt zeker voor een mooie huid en probeer ook eens een masker op te doen 1 keer per week helpt zeker wel!

 25. ik heb een moeilijke droge huid. dus ik ga het ook proberen. ik hoop dat het lukt. :) tips tegen wallen: neem 2 een zakje kruidenthee. maak die nat en stop het voor de volgende ochtend in de koelkast. als je ’s ochtends wakker word doe dan de natte koude theezakjes onder je ogen, op het gebied waar het donkerder is (wallen). hou ze vijf minuten op de ogen, en je wallen zijn een stuk minder! ;) groetjes, Sarah

 26. Ik heb geen last van een gevoelige huid, maar om dat zo te houden ga ik dit een beetje toepassen… in het gezonder leven… Groeten, Megan

 27. Als ik veel chocola eet dan krijg ik veel puistjes! Dus nu ga ik proberen minder ervan te eten… :cry: Proberen hé! En veel water drinken helpt ook voor de mooie huid!

 28. charissa rubens Reageer

  Yoghurt helpt ook voor je huid, smeer een klein laagje op de huid , en je zult zien en voelen de verbetering. Laat het er 5 minuten op, was het dan met warm water eraf, door het zuur gaan de poriën open en wordt je huid mooier!

 29. Eerst had ik een mooie huid mijn vriend en ik zijn de laatste tijd erg veel pasta met kaas en dergelijke gaan eten en de laatste tijd zit ik helemaal onder de pukkels! Weet iemand of het stoppen met de pil (microgynon 30) er ook iets mee te maken heeft? Groetjes!

  • Ja, stoppen met de anticonceptiepil zorgt relatief vaak voor hormonale acne-uitbraken. :(

 30. Ja, dat ga ik ook maar eens proberen Carolien! Wat eet jij dan bijvoorbeeld op je brood (i.p.v. zuivel) om een mooie huid te krijgen?

 31. Op vele Amerikaanse sites gelezen dat knoflook op een puistje desinfecterend werkt en daardoor snel heelt. Baat t niet dan schaad t niet! Voor mij werkt het, knoflook snijden en erop smeren!

 32. Ik heb lichte pukkeltjes op mijn bovenarmen en bovenbenen. Ik ga die tip om een maand geen zuivel te eten eens uitproberen! Wie weet word het minder of gaat het zelfs weg! En dan krijg ik weer een mooie egale huid… :D

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.