Nepvezels: gaten in darmen door kunstmatige voedingsvezels

Food · Door Ilse

gaten in darmen

Ik lijk zo langzamerhand wel een grasgrazer zoals extreem pro-biologisch ingestelde personen worden genoemd op het sarcastisch-medische weblog DokterLutser.nl. Ik stamp tenslotte elke week wel een niet-biologisch product de grond in. Maar aangezien wij Nederlanders steeds meer ‘extra gezonde’ levensmiddelen door de strot geduwd krijgen door de levensmiddelenindustrie, voel ik mij toch genoodzaakt om de bezoekers van Gezond’r juist te informeren. De uitkomsten van onderzoeken naar (zogenaamd) ‘gezonde’ producten staan namelijk maar al te vaak op wetenschappelijke websites, waardoor ze het grote publiek slechts zelden bereiken. (bron)

Het gevolg hiervan is dat reclamemannetjes en marketingafdelingen van grote voedingsmiddelenbedrijven maandenlang (en soms zelfs jarenlang) hun gang kunnen gaan met de verkoop van ‘extra gezonde/verrijkte’ levensmiddelen terwijl men allang heeft aangetoond dat deze producten in werkelijkheid helemaal niet gezond zijn. En soms zelfs schadelijk, risicovol en gevaarlijk voor de humane gezondheid! Want pas na langdurig juridisch getouwtrek worden zulke producten uit de supermarktschappen verwijderd, maar dan is het kwaad allang geschied… Dit is precies wat er momenteel aan de hand is met toegevoegde voedingsvezels in fabriekslevensmiddelen…

FOS de kunstmatige voedingsvezels

Deze keer staat FOS in de schijnwerpers. Waarschijnlijk heb je nog nooit gehoord van deze Fructo-OligoSachariden, maar FOS zit in heel veel verschillende ‘extra gezond’, ‘verhoogt de weerstand’ en ‘verbetert de stoelgang’ producten, zoals popiejopie groentesapjes en vruchtensapjes, zogenaamd extra gezond brood, toetjes en andere zuivelproducten. FOS is de officiële naam voor synthetische voedingsvezels. Dit zijn kunstmatig c.q. fabrieksmatig gefabriceerde voedingsvezels die worden toegevoegd aan levensmiddelen.

Het is niet voor niets dat de voedingsmiddelenindustrie ervoor kiest vezels in haar producten toe te voegen. Het is namelijk aangetoond dat voedingsvezels die van nature in groenten, granen en vruchten zitten bijdragen aan een optimale gezondheid. In principe zijn vezels dus hartstikke goed voor je, en steeds meer mensen weten dit, waardoor men tegenwoordig vezelrijk wil eten. Net zoals met de ‘0% vet hype’ verkoopt een product nu eenmaal veel beter als je op de verpakking met grote letters verkondigt dat het vol zit met voedingsvezels: “bomvol vezels”, “extra veel voedingsvezels”, “met toegevoegde vezels”…

Het foute is echter dat levensmiddelenfabrikanten allerlei synthetische nepvezels, kunstvezels en surrogaatvezels bedenken die helemaal niet de functie van natuurlijke voedingsvezels kunnen uitoefenen. Het gaat om kunstmatige vezels die hun oorsprong vinden in de inuline van niet-eetbare bloemen, planten en zelfs bomen (dus ‘hout’ van boomschors en boomstam). Deze vezels zijn belachelijk goedkoop, dus fabrikanten kunnen er extreem makkelijk hun producten vezelrijker mee maken, zodat ze de hoeveelheid vezels op de verpakking en in de ingrediëntenlijst kunstmatig kunnen opkrikken. En wij consumenten denken dan: “Wat een boel gezonde vezels, dat product moet ik kopen!”

Enkele synoniemen voor fructo-oligosachariden (FOS) zijn ‘oligofructose’, ‘oligofructaan/oligofructanen’ en ‘oligosaccharide fructaan/fructanen’. Een vergelijkbare vezel is de galacto-oligosacharide (GOS).

Voordeel van natuurlijke voedingsvezels

Het voordeel van natuurlijke voedingsvezels is dat ze slecht worden afgebroken door je spijsvertering en zodoende een beschermlaag in je darmen vormen. Zodoende krijgen de goede bacteriën (darmflora) die zich van nature in je darmen bevinden een betere voedingsbodem om hun werk goed te kunnen doen: efficiënt voedsel verteren tot stoffen die bruikbaar zijn voor je lichaam. Als je veel vezels eet, wordt er bijvoorbeeld minder vet uit jouw voeding opgenomen en opgeslagen in je lichaam als lichaamsvet. Ook zorgen vezels voor een sneller voldaan gevoel, waardoor je minder zult eten en sneller zult afvallen dankzij voedingsvezels.

Tot hier klinkt het dus goed om producten te eten waar voedingsvezels aan zijn toegevoegd. Maar het probleem is dat het bij deze producten gaat om synthetische voedingsvezels en niet om de natuurlijke voedingsvezels die je tegenkomt in bijvoorbeeld volkorenproducten, groenten en fruitsoorten. De goedkope nepvezels hebben helaas niet de gezonde eigenschappen van ECHTE vezels. Ze zijn dan wel niet verteerbaar, maar de darmen hebben er zelfs dusdanig veel moeite mee dat er minuscule gaatjes in je darmen kunnen ontstaan. Dit fenomeen staat ook wel bekend als ‘Leaky Gut Syndrome’ (LGS) oftewel ‘Lekkende Darm Syndroom’ (LDS)

Sowieso zijn er ontzettend veel verschillende soorten natuurlijke vezels, en het draait er bij vezelrijk eten JUIST om dat je een optimale variatie aan voedingsvezels bewerkstelligt. Te veel van dezelfde soort voedingsvezel is dus sowieso niet goed.

Gaten in afweersysteem door synthetische voedingsvezels

Drs. Wendy Rodenburg van de afdeling Humane voeding aan de Wageningen Universiteit heeft onderzoek gedaan naar synthetische voedingsvezels en kwam tot een opvallende conclusie: je darmen worden zo lek als een mandje: Lekkende Darm Syndroom (LDS).

Nu houdt dit NIET in dat je daadwerkelijk grote, zichtbare gaten in je darmen krijgt zoals met Omo Power in kleding, maar dat de doorlaatbaarheid van de darmwand toeneemt en vooral ook dat het afweersysteem oftewel immuunsysteem –dat zich voor een groot gedeelte in je darmen afspeelt– gaten in haar defensie begint te vertonen.

De synthetische voedingsvezels uit ‘extra gezonde’ producten zorgen er waarschijnlijk voor dat er verzuring optreedt in de darmen. De darmcellen hebben daarom meer energie nodig om zichzelf in stand te houden en dit maakt ze kwetsbaar: Ze reageren niet meer goed op ongewenste indringers en ziekteverwekkers, zoals pathogene bacteriën, schimmels, virussen en gisten, en staan daarom aan de basis van een verhoogde kans op ontstekingen en infecties.

In een onderzoek uit 2005 van een voorganger van Rodenburg werd reeds duidelijk dat de synthetische voedingsvezels ratten veel vatbaarder maakten voor salmonellabacteriën. Waardoor dit kwam was toen nog niet precies duidelijk, maar hier heeft Rodenburg dus verandering in gebracht…

Een lekke of lekkende darm betekent een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand, waardoor voedingsstoffen minder goed worden opgenomen en bepaalde afvalstoffen door de darmwand zouden kunnen lekken. :(

Kunstmatig gezond in de prullenbak

Dus na melk (de witte motor), 0% vet & vetarme producten en populaire probiotica-drankjes, kunnen ook de zogenaamd gezonde producten met toegevoegde synthetische voedingsvezels de prullenbak in.

Volgens mij is het nu ook wel officieel: Het overgrote merendeel van de zelfbenoemde ‘extra gezonde’ producten die in de supermarkt te vinden zijn, is in werkelijkheid zinloos en vaak zelfs risicovol of schadelijk voor de gezondheid. Er zijn er in ieder geval niet of nauwelijks die daadwerkelijk concrete gezondheidsvoordelen met zich meebrengen… Ik sluit daarom dit artikel ook af met een uitspraak die je van een echte grasgrazer kunt verwachten: “Eet zo veel mogelijk planten en zo weinig mogelijk fabrieksmatig bewerkte, samengestelde en geraffineerde kant-en-klaarproducten”.

Wat denk jij van het ontstaan van gaten in de darmen (Lekkende Darm Syndroom) door kunstmatige/synthetische voedingsvezels die door levensmiddelenfabrikanten worden toegevoegd aan ‘extra gezond’ producten? Laat hieronder een berichtje achter!