Koemelk gezond? Melk = ongezond + nergens goed voor…

Food · Door Ilse

melk ongezond koemelk gezondheid

Melk is NIET goed voor elk… De witte motor is tegen een muur van tegenberichten te pletter geslagen… En je lichaam schreeuwt niet om zuivel, maar door toedoen van zuivel… Hoewel de zuivelindustrie nog steeds het tegendeel beweert, is uit verschillende wetenschappelijke studies gebleken dat koemelk (maar ook veel andere zuivelproducten zoals bepaalde soorten yoghurt en kaas) géén voedingsstoffen leveren die niet beter kunnen worden verkregen uit andere voedingsmiddelen. Melk is dus niet essentieel voor een gezond, gevarieerd en uitgebalanceerd dieet. Sterker nog: nieuw onderzoek wijst uit dat melk een aantal slechte eigenschappen heeft…

Onderzoeksresultaten die de nadelen van melk bewijzen, vind je onderaan dit artikel…

Ingrediënten koemelk

Laten we eerlijk wezen: melk bevat een aantal nuttige voedingsstoffen, waaronder eiwitten, calcium en enkele B-vitamines. Melk bevat daarentegen ook volop verkeerde vetten en relatief veel calorieën per milliliter (+/- 100 kilocalorieën per glas). Eiwitten, calcium en B-vitamines kunnen zodoende beter worden verkregen uit groenten, noten, peulvruchten, volkorenproducten, vis, mager vlees, paddenstoelen en sojaproducten. Vervang koemelk als waterleverancier / vochtleverancier niet door frisdrank, maar bijvoorbeeld door groene thee, witte thee, water of zwarte koffie.

Nadelen van melk voor de gezondheid

De mens is van nature intolerant voor koemelk. Het is dan ook niet voor niets dat veel mensen een voedingsintolerantie of allergie hebben voor zuivelproducten. In grote delen van Azië wordt om die reden vrijwel géén melk gedronken. Hoewel voorheen werd gedacht dat melk botontkalking tegengaat, blijkt het tegendeel waar. Calcium uit melk wordt namelijk niet efficiënt door het menselijk lichaam opgenomen. Melk zou botontkalking juist bevorderen. Bovendien zijn er verregaande verbanden vastgesteld tussen melkconsumptie enerzijds en bepaalde vormen van kanker anderzijds.

Het leven van een melkkoe

De positieve en negatieve eigenschappen van koemelk hangen sterk samen met de manier waarop een melkkoe haar leven lijdt. Hoe meer stress en ellende een rund ervaart, des te meer stresshormonen zij aanmaakt. En deze hormonen vind je terug in melk. En hoe meer stresshormonen, des te lager de weerstand van de koe, dus hoe groter de kans op infecties en des te groter de kans op medisch noodzakelijke toediening van antibiotica. En ook antibioticarestanten kunnen in veel gevallen worden teruggevonden in koemelk. De ongezondste melkkoeien en koemelk vind je terug in de fabrieksmatige, stressvolle bio-industrie, omdat koeien niet worden behandeld als beesten, maar als objecten.

Hoewel de regelgeving omtrent hormonen en medicamenteuze restanten in zuivelproducten steeds verder wordt aangescherpt en er steeds meer aandacht komt voor de leefwijze en het stressniveau van slachtvee en melkvee, is veruit de meeste melk nog altijd afkomstig uit de bio-industrie.  Ga daarom te allen tijde voor biologische melk en melkproducten! In dat geval zijn jouw zuivelproducten grotendeels vrij van synthetische gewasbeschermingsmiddelen die koeien via hun voeding kunnen binnenkrijgen, (resten van) antibiotica, stresshormonen, groeihormonen en andersoortige gifstoffen en antinutriënten. Gelukkig blijft toediening van het hormoon BST voor het kunstmatig opschroeven van de melkproductie van koeien voorlopig verboden binnen de Europese Unie, al is er nog altijd sprake van illegaal hormoongebruik. (bron)

Wetenschappelijk onderzoek

melk ongezond koemelk slechtMelk is nergens goed voor en is dan ook ten onrechte opgenomen in de ‘schijf van vijf’ van het Voedingscentrum. Vreemd is het niet, want het “onafhankelijke” wetenschappelijk onderzoek waarop het Voedingscentrum zich baseert, wordt gefinancierd door o.a. de Nederlandse Zuivel Organisatie (partijdiger kan bijna niet). De slogan ‘eerlijk over eten’ gaat in dit geval dan ook niet op.

Nogmaals: het moge duidelijk zijn dat melk bepaalde voedingsstoffen bevat die voordeel kunnen opleveren voor het menselijk lichaam, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat de (veronderstelde) voordelen van koemelk opwegen tegen de (potentiële) nadelen.

Bronnen

Uit onderstaande reacties op dit artikel bleek dat mensen behoefte hadden aan bronnen die de nutteloosheid van melk onderbouwen. Dus bij dezen…

BRON 1: Harvard School of Public Health over de nieuwe richtlijnen voor gezonde voeding: “The recommendation to drink three glasses of low-fat milk or eat three servings of other dairy products per day to prevent osteoporosis is another step in the wrong direction. Of all the recommendations, this one represents the most radical change from current dietary patterns. Three glasses of low-fat milk add more than 300 calories a day. This is a real issue for the millions of Americans who are trying to control their weight. What’s more, millions of Americans are lactose intolerant, and even small amounts of milk or dairy products give them stomachaches, gas, or other problems. This recommendation ignores the lack of evidence for a link between consumption of dairy products and prevention of osteoporosis. It also ignores the possible increases in risk of ovarian cancer and prostate cancer associated with dairy products.” Bron: Harvard School for Public Health

BRON 2: Uit Harvard Nurses’ Health Study: Milk, dietary calcium, and bone fractures in women… [Am J Public Health. 1997]: “OBJECTIVES: This study examined whether higher intakes of milk and other calcium-rich foods during adult years can reduce the risk of osteoporotic fractures. METHODS: This was a 12-year prospective study among 77761 women, aged 34 through 59 years in 1980, who had never used calcium supplements. … RESULTS: We found no evidence that higher intakes of milk or calcium from food sources reduce fracture incidence. Women who drank two or more glasses of milk per day had relative risks of 1.45 for hip fracture (95% confidence interval [CI] = 0.87, 2.43) and 1.05 for forearm fracture (95% CI = 0.88, 1.25) when compared with women consuming one glass or less per week. Likewise, higher intakes of total dietary calcium or calcium from dairy foods were not associated with decreased risk of hip or forearm fracture. CONCLUSIONS: These data do not support the hypothesis that higher consumption of milk or other food sources of calcium by adult women protects against hip or forearm fractures.” Bron: Harvard University

BRON 3: Zweeds onderzoek naar de relatie tussen de consumptie van zuivel en eierstokkanker: “Results: After adjustment for potential confounders, women who consumed 4 servings of total dairy products/day had a risk of serous ovarian cancer (rate ratio: 2.0; 95% CI: 1.1, 3.7; P for trend = 0.06) twice that of women who consumed <2 servings/day. No significant association was found for other subtypes of ovarian cancer. Milk was the dairy product with the strongest positive association with serous ovarian cancer (rate ratio comparing consuming 2 glasses milk/day with consuming milk never or seldom).” Bron: The American Journal of Clinical Nutrition

Meer over melk & zuivel

‘Melk is goed voor elk’ was altijd een populaire slogan van de zuivelindustrie om iedereen meer zuivel te laten eten en drinken. Maar de laatste jaren wordt steeds meer duidelijk dat melk helemaal niet zo goed voor je is als de producenten je willen laten geloven…

Zuivelgericht Voedingscentrum

Nu zul je misschien denken dat melk wel goed voor je is omdat het opgenomen is in de zogenaamde ‘Schijf van Vijf’ van het Voedingscentrum. Maar bedenk goed dat het ‘wetenschappelijk onderzoek’ waarop het Voedingscentrum zich baseert, via speciale fondsen gefinancierd wordt door grote producenten van levensmiddelen, waaronder de Nederlandse Zuivel Organisatie. Het voedingscentrum is daarom niet bepaald objectief of onafhankelijk te noemen… Hierbij enkele nadelen van melk en zuivelproducten op een rijtje:

  • Melk zit bomvol ‘verkeerde’ (verzadigde) vetten
  • Melk levert naar verhouding veel calorieën
  • Van nature heeft de mens een intolerantie voor koemelk
  • Melk bevordert botontkalking (osteoporose)
  • Er is een verband aangetoond tussen melk en het risico op bepaalde soorten kanker

Het enige noemenswaardige ‘voordeel’ van melk en zuivelproducten is dat het door velen lekker wordt gevonden.

Melk: eiwit & calcium

Bijna iedereen heeft vroeger van zijn of haar ouders geleerd dat je melk moet drinken voor sterke botten. Dit zou komen door het macromineraal calcium oftewel kalk dat in melk zit. Helaas is deze veronderstelling een absolute marketingfabel.

Wetenschappelijke onderzoeken, van onder andere de Harvard University, hebben aangetoond dat calcium in melk niet goed wordt opgenomen door de menselijke spijsvertering en het menselijk lichaam. Dat komt o.a. door de aminozuursamenstelling van de eiwitten die in melk zitten.

Uit onderzoek blijkt ook dat melk juist zorgt voor een grotere kans op botontkalking (osteoporose) in plaats van een kleinere kans. De kwaliteit van je botten neemt af door toedoen van melk, en dus niet toe. Overigens zit er voldoende calcium in groene groenten om aan je dagelijks aanbevolen hoeveelheid calcium tegemoet te komen.

Zuivel & dieet

Ook als je op een caloriebeperkend dieet bent, kun je koemelk maar beter laten staan. Drie glazen melk per dag zijn al snel goed voor 200 tot 300 kilocalorieën. Ook de 0% vet varianten bevatten veel calorieën, maar dan in de vorm van suikers. Het gebrek aan vet in magere yoghurtjes en 0% vet zuiveldrankjes wordt in veruit de meeste gevallen gecompenseerd met een flinke berg suiker.

Ook andere zuivelproducten zoals smeerkaas, kaasproducten, populaire vruchtenyoghurt en zuiveldrankjes bevatten veel calorieën. En ook deze zuivelproducten heb je niet nodig om gezond te leven. Laat melk dus vaker staan, want het is niet gezond en je hebt géén zuivel nodig voor de voedingsstoffen. Drink of eet zuivel af en toe als je het lekker vindt.

Update: opzettelijke misleiding door melkproducenten

Tegenberichten zoals ‘Melk is wél goed voor elk’ (onlangs op Nu.nl, maar helaas niet langer beschikbaar) zorgen voor verwarring. In het betreffende artikel legt professor Toon van Hooijdonk uit dat melk wel degelijk erg gezond voor je is. Lees alleen niet over deze zin heen middenin het bericht: “Van Hooijdonk, die de afdeling onderzoek van melkfabrikant Campina leidt, stelt dat er geen sprake van is…”

Dit zegt genoeg. Natuurlijk zal een hooggeplaatste medewerker van Campina zeggen dat melk goed voor je is. Hij verdient er immers zijn geld mee. Sterker nog: hij wordt betaald om ervoor te zorgen dat het onderzoek dat hij doet naar melk, alleen in het voordeel van Campina is.

Zo blijkt maar weer dat je goed moet kijken van wie berichten afkomstig zijn, want voor je het weet trap je er weer in. Heb jij een duidelijke mening over melk? Deel hieronder jouw opvattingen en bevindingen!