Hoewel een maagband of maagverkleining een goed behandeling lijkt te zijn van obesitas, is het veranderen van dieet, lichaamsbeweging en levensstijl minimaal even succesvol op lange termijn. Dit blijkt uit een onderzoek gepubliceerd door International Journal of Obesity.

In het onderzoek werden twee groepen een aantal jaren gevolgd. De ene groep had een operatieve ingreep ondergaan zoals het plaatsen van een maagbandje of het verkleinen van de maag. De andere groep onderging geen operaties, maar werd, net zoals de eerste groep, begeleid door psychologen en andere deskundigen op het gebied voeding en beweging.

Harder werken zonder maagband of maagverkleining

Terwijl het verliezen van gewicht en het onderhouden daarvan voor beide groepen ongeveer even snel ging, moest de groep die geen operatie had ondergaan harder werken om deze resultaten te halen.

Groot gedragsvoordeel van obesitas behandeling zonder operatie

De groep die geen operaties had ondergaan tijdens de obesitas behandeling had een belangrijk voordeel: ze hadden hun gedrag aangepast en daarmee hun kijk op lichaamsbeweging en eten. Dit is erg belangrijk voor het op peil houden van hun nieuwe gewicht.

Op lange termijn slechter af met maagband en maagverkleining

De groep met een maagverkleining of een maagbandje at na een aantal jaren veel meer vet en fastfood en was minder bewust bezig met eten dan de andere groep. Bovendien had deze groep vaker last van depressie en stress in vergelijking tot de groep die geen operatie had ondergaan.

Wat dit onderzoek in feite zegt is dat je met een maagverkleining of een maagband op korte termijn makkelijker kunt afvallen, maar dat de lange termijn gevolgen slechter zijn dan met een obesitas behandeling die zich puur richt op gedragsverandering en de kijk op eten en sport.

Het lijkt dus beter om geestelijke hulp te zoeken bij specialisten, in plaats van het ondergaan van een operatie.

Gerelateerde artikelen:
Maagband: de voordelen en nadelen in het kort

2 Reacties

  1. Wilbert Sluiter Reageer

    Hoi Thirsa, Heb je al mindfulnesstraining gevolgd? Dat is erg succesvol om je mindset voorgoed te veranderen. Of ben je al geopereerd? Ook daarna is mindfulness een goede oplossing. Vr. groeten, wilbert sluiter, huisarts & trainer

  2. hallo ik ben thirsa ik heb in obesitas kliniek gezeten en alle killos zitten er weer dubbel en dwars aan en natuurlijk is dat mijn eigen schuld maar door de niet goede na behandeling en steun ben ik weer zoveel aangekomen wat ik zelf heb gedaan natuurlijk maar had gewoon niet de goede hulp en daarna ook niet dus nu zit ik na te denken om maag verkleining te doen vind wel spannend hoor maarjah gr thirsa

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.