Een schrijver op Diet Blog heeft een interessant artikel geschreven over (niet) sporten en afvallen. Zorgt de titel “Waarom sport jij niet als je wilt afvallen?” ervoor dat jij je ongemakkelijk voelt? Ik voel me al schuldig, alleen al door er over te schrijven… We leven in een tijd waarin dieetpillen en Sonja Bakker enorm populair zijn. Waarom? Omdat het comfortabel is: het kost niet al te veel tijd, niet al te veel moeite, niet al te veel geld en niet al te veel energie. En je hebt in ieder geval het gevoel dat je iets aan je gewicht doet, ook al weet je diep van binnen dat je veel méér zou moeten doen. Misschien is niet sporten nog een heel stuk nadeliger dan je zou denken…

Sporten = niet populair

In tegenstelling tot Sonja, dieetpillen en maaltijdvervangers is sporten helemaal niet zo populair, althans niet bij de groep mensen die lichaamsbeweging het hardst nodig heeft. Maar waarom is sport niet populair als je wilt afvallen? Voor sporten is wilskracht en doorzettingsvermogen nodig. Daarnaast is sporten lang niet zo gemakkelijk als een paar aanpassingen doorvoeren in je voeding of iedere avond een “pilletje poppen”.

Niet sporten is makkelijk. Bovendien hebben veel mensen gewoon geen zin om te sporten. Ze vinden tv-kijken, computeren en in het café hangen vele malen leuker dan tekeergaan op een crosstrainer of aan de gewichten hangen. Ook geven mensen de verantwoordelijkheid over hun lichaam graag uit handen. Het ligt niet aan mij, maar aan die taart of aan die vermoeiende baan of aan die lichamelijke klachten. Sowieso geen tijd of moeite spenderen om onze doelen te bereiken; het moet eigenlijk vanzelf gaan. En sporten is nu eenmaal tijdrovend en vermoeiend…

Lijstje met excuses waarom sporten & afvallen niet samen gaan

Niet sporten? Dit is mijn persoonlijke lijstje met redenen waarom ik niet sport:

 • Misschien raak ik geblesseerd
 • Ik heb geen zin om te zweten
 • Ik heb geen zin om me om te kleden
 • Het is moeilijk om vol te houden
 • Ik heb te weinig tijd
 • Ik krijg een gevoel van schaamte en ik voel me stom
 • Het is te koud
 • Het is te warm
 • Ik ben te moe
 • Waarom zou ik überhaupt een poging doen?
 • Ik bereik mijn doel toch nooit
 • Op het moment dat ik stop is alle moeite voor niets geweest

Dit zijn slechts de redenen die ik kon bedenken als excuses om niet te gaan sporten, en niet alleen voor wat betreft afvallen, maar voor lichaamsbeweging in het algemeen.

Niet sporten: drogredenen…

Waarschijnlijk komen veel van de redenen om niet te sporten uit bovenstaande lijst overeen met de jouwe. Als je eerlijk bent zijn het stuk voor stuk drogredenen (en anders uiterst zwakke excuses). Op het oog zien ze er misschien logisch en gerechtvaardigd uit, maar ze slaan natuurlijk nergens op. De kans dat je geblesseerd raakt is vele malen kleiner als je regelmatig traint. Daarnaast zijn er volop sporten denkbaar die helemaal niet blessuregevoelig zijn en kun je ook geblesseerd raken tijdens een vakantie. Zweten is niet alleen goed voor huid, het is ook nog eens goed voor je huid omdat je poriën als het ware worden schoongespoeld. Jezelf omkleden is letterlijk binnen een minuut gebeurd; leg je sportkleren op een vaste plek en het is niet eens noemenswaardig. Hoe regelmatiger je sport, des te gemakkelijker je het volhoudt. Kies 2 of 3 avonden per week uit en houd deze tijden gereserveerd.

Te weinig tijd hebben, is pertinente onzin. Als je tijd hebt om te slapen, te eten, te douchen en met vrienden af te spreken, dan moet er ergens ook een gaatje vrij te maken zijn voor lichaamsbeweging. Jezelf schamen voor sport is natuurlijk van de zotte; je zou je eerder moeten schamen voor passiviteit. Van sporten krijg je het warm, dus kou is geen excuus. En als het te warm is, kun je lekker gaan zwemmen of een sportschool opzoeken met airco. De poging doe je logischerwijs voor een fitter, slanker, sterker en gezonder lichaam. De enige manier waarop je je doel zeker niet haalt is door niet te sporten. En moeite doe je nooit voor niks. Calorieën die je verbrandt zouden anders zijn opgeslagen als vet. En spieren die je hebt gekweekt raak je niet zomaar meer kwijt. Kortom: iedere reden om niet te sporten is eigenlijk een reden om wél te sporten. Dus kom van die luie bank af!

Het geheim van wél sporten en afvallen…

Als je wilt beginnen met afvallen, dan wéét je dat je meer zou moeten bewegen. Alleen een dieet volgen, zorgt meestal voor tegenvallende afslankresultaten, omdat je ten eerste niet strakker in je vel komt te zitten, en ten tweede last krijgt van energieloosheid en lusteloosheid. Daarom is sporten ideaal om ervoor te zorgen dat déze afslankpoging WEL zal slagen, en het resultaat ervan ook op de lange termijn blijft bestaan.

Toch zijn velen niet bepaald te spreken over sporten met als doel afvallen; de resultaten vallen namelijk tegen en het is zó moeilijk om sport vol te houden… De vaakst voorkomende redenen hiervan zijn als volgt:

 • Te hoge verwachtingen: je kunt niet wekelijks 5 kilo lichaamsvet kwijtraken door enkel en alleen gematigd intensief te sporten; zélfs niet als je 7 keer per week sport. Vijftien kilo overgewicht komt er niet in een half jaar bij, en zal evenmin binnen een half jaar verdwijnen. Je moet dan ook reële verwachtingen hebben, een halve kilo per week is al héél erg goed, en dan moet je écht intensief sporten en bovendien op je voedingspatroon letten.
 • Te weinig sporten: 3 keer per week sporten, is het absolute minimum; bij minder dan drie keer zul je op lichamelijk vlak (qua gewicht, contouren en strakheid) nauwelijks iets merken van het sporten.
 • Niet intensief genoeg sporten: een te lage hartslagfrequentie zorgt ervoor dat je hooguit wat minder stijf bent qua spieren en gewrichten, maar afvallen zal niet lukken als je je hartslag onvoldoende opdrijft.

Wat zijn dan wél realistische doelen als het gaat om afvallen & sporten?

 • Het belangrijkste is volhouden – Sporten en gewicht verliezen werkt alleen als je het zeer regelmatig doet. Je moet in het begin ten minste 3x keer per week sporten, en dit bij voorkeur opbouwen naar 5x per week (3x cardiotraining, 2x krachttraining).
 • Je moet de juiste sporten doen met de goede intensiteit – Niet buiten adem zijn, maar ook niet confortabel kunnen praten.
 • Ga niet op een streng dieet als je begint met sporten – Door streng te diëten, voorkom je dat je geen betere conditie opbouwt, omdat je lichaam dan onvoldoende brandstof en bouwstoffen aangereikt krijgt (en helaas, door zulke ‘uithongering’ verbrand je geen vet, maar veeleer spieren).

Niet sporten: tot slot

Niet sporten… Enkele honderden jaren geleden hadden we het niet nodig om te sporten. Mensen bewogen simpelweg meer gedurende de dag omdat er geen moderne transportmiddelen waren. We hadden bovendien veel meer verplichte taken en hadden niet de middelen om taken uit te besteden aan derden. Men deed alles zelf: reparaties aan de woning, voedsel vergaren, brandstof vergaren, tuin bijhouden etc. Kortom: we verbruikten veel meer calorieën dan nu het geval is. Omdat we steeds meer calorieën binnenkrijgen en steeds minder calorieën verbruiken, blijven we aan het einde van de dag zitten met een calorie-overschot en dit overschot eindigt als vet op je buik, heupen en billen. Wil je dit voorkomen, dan moet je toewerken naar een calorieschuld. De oplossing: 3x een halfuur, en bij voorkeur 3x een uur per week intensief sporten!

Weet jij nog meer tips waarmee je op een gezonde manier kunt afvallen door middel van sporten? En waarom sport jij niet als je wilt afvallen? Laat het weten in een reactie hieronder.

6 slechte excuses om niet te hoeven sporten

Ik hoor om me heen de gekste redenen om niet te hoeven sporten. Van tijd- tot effectiviteitsgebrek… En van gewichtsperikelen tot stofwisselingsklachten. Hieronder lees je 6 slechte excuses (die niet opgaan) om niet te kunnen of hoeven sporten…

1. Ik heb 3 weken gesport zonder resultaat, dus het werkt niet

Lichaamsbeweging werkt om calorieën te verbranden; altijd en voor iedereen! Misschien dat je naar jouw zin niet snel genoeg resultaten boekt, maar dat is een totaal andere discussie.

2. Ik ben te zwaar om aan lichaamsbeweging te doen

Als je gelooft dat je te zwaar bent voor lichaamsbeweging, dan verkeer je in een vicieuze cirkel. Zolang je niet slanker wordt, zul je niet bewegen en zolang je niet beweegt, zul je niet slanker worden. Stap daarom uit je zelfgemaakte isoleercel en begin desnoods met 5 minuutjes wandelen.

3. Ik verbrand geen calorieën met lichaamsbeweging

Calorieën verbranden is een absoluut gegeven waar niets aan kan worden veranderd. Iedereen verbrandt calorieën door lichaamsbeweging, ook jij! Bovendien kan iedere calorie die je verbrandt niet worden omgezet in lichaamsvet.

4. Met sporten verbrand je minder calorieën dan een Mars bevat

Dit is geen excuus om niet te sporten, maar een reden om geen Mars te eten! Als je 45 minuten actief traint op een crosstrainer, dan verbrand je al snel 300 tot 400 kilocalorieën. Als je ook nog eens je Mars links laat liggen, dan bespaar je er 267… Dat is een score van 667!

5. Sporten werkt averechts, want je krijgt er honger van

Niet sporten omdat je er honger van krijgt is de omgekeerde wereld. Leer liever om je honger op een verantwoorde (lees: gezonde) manier te stillen. Neem als je honger krijgt een handje pinda’s, een stukje mozzarella of een plakje mager vlees. Dan kan honger geen kwaad.

6. Ik heb gewoon geen tijd om te sporten

Er is nagenoeg niemand die geen tijd heeft voor lichaamsbeweging. Neem gewoon eens vaker de fiets en de trap, en loop in je pauzes een blokje om of ga 10 minuutjes touwtjespringen. Alle beetjes helpen!

Gebruik jij weleens slechte smoesjes om niet te hoeven sporten? Laat hieronder je origineelste excuus achter!

Waarom je met diëten nooit je droomlichaam bereikt…

Mensen zijn door de jaren heen lui geworden. Onze overgrootouders waren nog genoodzaakt om voor ieder akkefietje talloze kilometers te lopen. Onze grootouders gingen nog met de fiets naar hun werk, al was dat 30 of 40 kilometer verderop. En onze ouders hadden op hun 18e geen geld voor een auto.

Jongere generaties krijgen op hun 18e verjaardag een rijbewijs (inclusief auto) cadeau. Als de middelbare school verder dan 2 kilometer verwijderd is van thuis, ligt er een buskaart klaar of wordt men weggebracht. Kortom: mensen zijn welvarender en zodoende inactiever geworden.

Mensen worden tegelijkertijd actiever & inactiever

Omdat we grote auto’s willen rijden, werken we steeds langer. Omdat we ook onze sociale contacten niet willen verwaarlozen, duiken we regelmatig het café in en socializen we vanachter de computer. Onze agenda’s worden voller en onze levens drukker. Tot lichaamsbeweging worden we echter niet meer gedwongen, waardoor onze lichamen dikker worden.

Nadelen van lijnen

Er zijn dan ook steeds meer mensen die willen afvallen en afslanken. Vermageren moet echter wél vanzelf gaan! Want moeite doen (lichaamsbeweging) kost tijd, en tijd hebben we niet. We willen het liefst vet verliezen door iets in onze mond te stoppen (pilletjes, shakes, dieet etc.). Eten moet je toch, dus dieetproducten zijn lekker tijdsefficiënt!

Nagenoeg niemand die gaat lijnen of diëten valt af. De enkeling die afvalt, komt na een tijdje weer aan. Met diëten bereik je dan ook nooit je droomlichaam. Dit heeft een aantal redenen:

 • Door lijnen verlies je spieren en geen vet
 • Sporten is veel effectiever voor afvallen dan diëten
 • Diëten zorgt ervoor dat je stofwisseling trager wordt (jojo-effect)
 • Gezonder eten is veel effectiever dan calorieën minderen

Sporten is beter dan diëten

Vooral sporten is belangrijk. Lichaamsbeweging zorgt er namelijk niet alleen voor dat je calorieën verbrandt… Het is ook nog eens goed voor je stofwisseling, vetverbranding, spieropbouw en algehele lichamelijke gezondheid. Ga dus niet op dieet, maar meer bewegen. Maak tijd vrij voor lichaamsbeweging en je zult zien dat afvallen helemaal niet zo moeilijk is. Kortom: sporten verbetert je lichaam; lijnen ontregelt je lichaam!

Heb jij ook jaren gelijnd en talloze diëten geprobeerd? Laat hieronder jouw verhaal achter!

24 Reacties

 1. Ikzelf woog bijna 100 kilo, ben vervolgens afgevallen naar 58 kilo en vond dat te weinig en wilde een paar kilo aankomen. Ik woog toen 65 kilo en voelde mij daar het beste bij. Heb dit gewicht trouwens ook best een tijd vast gehouden. Tot dat ik plots vreet buien kreeg en behoorlijke ook. Tel daar een paar vakanties bij op en ik woog opeens 73 kilo. Na een tijdje ups en downs, veel sporten en niets afvallen pak ik het nu minder rigoureus aan. Ik squat met minimaal 20 bewegingen per minuut en hou dat ongeveer 15 minuten vol (cardio) vervolgens zet ik een paar lekkere nummers op en dans ik als een gek, soms een streetdance choreografie. Ik hou dit 20 minuten vol (cardio). Hierna doe ik buik, arm, bil en been spieroefeningen met behulp van de 8 minuten (abs, arms etc) filmpjes op YouTube. In totaal dus 24 minuten. Dit alles doe ik thuis en ben nu 2 weken bezig. Ondanks het lekkere eten op oud op nieuw is het mij gelukt om 3 kilo kwijt te raken in die 2 weken. Ik heb 2 balansdagen als ik 1 dag de fout inga. Voor de rest probeer ik zo normaal mogelijk te eten en zoveel mogelijk tussendoortjes te laten staan. Ik blijf doorgaan. Wat mijn probleem nu is, is dat ik volgens de weegschaal ben afgevallen, maar dat ik het aan mijn lichaam nog niet zie. Ik heb het afvallen te vaak opgegeven omdat ik geen resultaten zie, met als gevolg dat ik weer meer aankom omdat het mij niets meer kan schelen. Dan denk ik terug: ik woog jaren bijna 100 kilo het is mij gelukt om af te vallen door simpel meer te sporten en minder te eten. Vooral je voeding is belangrijk als je wilt afvallen.

 2. Ben niet met Abdel eens 45 minuten hardlopen iedere dag? dan nog eens fietsen en wat zegt ie nog meer? ik heb werk, een gezin en mijn huishouden en een hond en sociale contacten, familie en daarnaast sport ik, maar iedere dag zolang heb ik geen tijd voor hoor. maar minimaal 3x per week proberen een uur lang te trainen is wel gezond je kunt ook doorslaan.

 3. KomVanDieBankAf! Reageer

  Ben het met Sanne eens: door te sporten heb je meer energie, voel je je beter en daardoor zekerder. Dat laatste alleen al is heel veel waard. Spreek uit eigen ervaring. Het is bijzonder onprettig, en dan druk ik me heel netjes uit, om niet blij te zijn met je lijf. Snel resultaat boek je door je stofwisseling in rust te ‘versnellen’. Dat bereik je door spierversterkende oefeningen te doen. Omdat je meer spieren kweekt moet je lijf de hele dag door meer calorieën verbranden dan wanneer je bv. hetzelfde gewicht hebt maar dan met minder spieren en meer vet. Bijkomstig voordeel is dat Spieren zwaarder zijn dan vet. Een gespierd persoon met dezelfde lengte en (bot)bouw als een minder gespierd persoon ziet er bij een gelijk gewicht dus slanker uit. Naast spierversterkende oefeningen kun je aan cardio doen, je weet wel, waar je moe van wordt: rennen, fietsen, enz. Dat is goed voor je conditie en bovendien verbrand je er terwijl je sport wat extra calorieën mee. Maar vet inruilen voor spieren en daarmee je stofwisseling versnellen zodat je 24 uur per dag – 7 dagen per week meer (vet) verbrand helpt het best. Het is ff wennen in het begin maar het is fantastisch om minder moe te zijn en je goed te voelen omdat je aan je zelf werkt. Zodra je resultaat begint te zien, en als je het handig aanpakt kan dat heel snel, raak je gemotiveerd om door te gaan. Het werkt zelfs twee kanten op: Zodra je de moeite neemt om te sporten sta je bijna vanzelf (en dus zonder moeite!) veel bewuster stil bij je voeding. Vaak blijkt dan dat je met een paar kleine aanpassingen veel beter kunt eten. Zonder dat snoepen/snacken/alcohol totaal verboden wordt. Ik ben gek op lekker eten, vind het ook moeilijk om nee te zeggen en er is altijd wel opnieuw een reden waarom ik allerlei lekkers toch verdiend heb. Zo werkt het gewoon in mijn hoofd. Maar nu ik ook vrij fanatiek sport zegt dat zelfde stemmetje in mijn hoofd: “ja, maar als je nu dat pak koekjes eet (koopt!) dan waren die 500 calorieën die je met veel moeite in de sportschool hebt verbrand op de fiets en de loopband dus mooi voor Jan L., wil je echt dat pak koekjes?”… En dan laat ik ofwel het pak in de supermarkt liggen, of ik heb het al in huis en dan eet ik er minder van ineens. Of ik koop volgens welbekend Polder-model een kleiner pak koekjes… Sporten is fijn en lekker, het geeft je een voldaan gevoel, zowel lichamelijk als mentaal. Heb je nog nooit echt de moeite genomen het eens goed te proberen en ben je wel te zwaar ga dan eens bij jezelf na waarom je niet wil sporten. Dikke kans dat je ergens bang voor bent. Bang om het niet goed te doen of bang om stom over te komen tussen allemaal doorgewinterde afgetrainde lijven. Maar dat geef je niet aan jezelf toe, liever verzin je een van de excuses waar dit item mee begon. Misschien was je vroeger geen held tijdens de gymles en lijkt sporten je daarom niets. Wellicht heb je zelfs trauma’s overgehouden aan gymles en sport. Maar dat was toen en dit is nu. Je mag zelf kiezen wat je doet en niemand zal je uitlachen. Dat denk je maar. En dat komt waarschijnlijk omdat je niet zo blij bent met jezelf. Ik wil iedereen die wil afvallen maar (nog) niet sport oproepen om eens te proberen om een maand lang heel veel meer te gaan bewegen, op wat voor manier dan ook. Je zult je zoveel beter voelen. Het heeft effect op je hele gezondheid. Je slaapt beter, staat daardoor fitter op, je kunt helderder denken, je voelt je zelfverzekerder en je krijgt een enorme mentale boost. Dus komt allen van die bank af en gun het jezelf om het in ieder geval een keer serieus (een wat langere tijd) te proberen. HEEL VEEL SUCCES!!!

 4. Sporten kan wel te duur zijn maar sporten doe je niet alleen op een sportschool. Je kan ook buiten gaan fietsen, wandelen, hardlopen en skaten. En thuis je buikspieren trainen als je geen geld hebt voor een sportschool. Als je gaat sporten voel je je actiever, gezonder en fitter.

 5. Ik ben het in grootte maten ook eens met Abdel, behalve dan ‘VETKLEP’ en ‘DIKNEK’. Ik ben ook zo iemand en er komt meer bij kijken dan alleen een van die stoel af komen. Niet alle mensen zijn lui of onbeweeglijk en of beseffen dat ze verkeerd bezig zijn maar doen er niets mee. Zelf ben ik 4 jaar terug gestopt met roken en voor je het weet komen de kilo’s aan, woog zelf altijd 86 kilo maar dat is intussen 117 geworden… Dat is een behoorlijke domper op je gezondheid, daarbij komt dat ik mij steeds meer begon te schamen tegenover andere mensen door mijn omvang. Door een lang ziektebed kon ik er ook niet aan beginnen, ik heb veel lopen denken en ben zelf zover gekomen dat ik de knop omdraaide om naar een gezond leven te gaan. Voor iemand die nauwelijks of zelden aan sport heeft gedaan omdat het niet nodig was, is dat een behoorlijke verandering in je leven. Ik heb die stap nu gezet en zal er alles aan doen om het vol te houden. Gezondheid heeft een hoge prijs maar is zeker haalbaar, misschien hoor ik hier ook geen bericht te zetten maar misschien is het voor andere mensen met overwicht een goede aanzet voor hen. Wie er ook mee begin, ik heb respect voor je als jij zelf of met een ander die knoop door kunt hakken naar een gezond leven. En als andere mensen hen daar mee kunnen helpen op de club of sportschool, kom dan mensen… geef hen de steun die ze nodig hebben. Wij mensen met overwicht zijn jaloers op mensen die alles kunnen eten en doen, kom.. geef hen die steun. Sterkte.

 6. Ik ben het eens met Abdel, Ik doe zelf buikspieroefeningen en wat sjorren met gewichten. Dit doe ik 1x in de week met een vriend van me. Om te sporten met een vriend/bekende is het leuker om te doen en makkelijker vol te houden. Ik heb overigens nog geen sixpack, hoewel ik helemaal niet dik ben. Dit maakt me ook niet veel uit. De houding vind ik ook erg belangrijk. Als je rechtop loopt met de schouders naar achteren, zit dat veel prettiger achter de computer. (aangezien ik een ICT-opleiding doe is dat wel handig). :wink: Je moet niet lopen mekkeren over waarom je niet wil / kunt / mag je moet gewoon rustig aan beginnen, en als je ergens moeite mee hebt, vraag gewoon advies. Er zijn zat plekken waar je iemand het een en ander kunt vragen die er meer verstand van hebben dan jijzelf. Succes!

 7. ik ben 1.70 lang en weeg 68 kilo. Toen ik 63 kilo woog had ik een sixpack waar je gewoon letterlijk de was op kon doen. Maar slechts door die 5 kilo extra (wat vooral rond me buik is gaan zitten) is me sixpack veranderd in een one-pack. Ik heb nooit van me leven op een sport gezeten, en nu zit ik op de sportschool om die onepack er af te rennen. En ik moet jullie zeggen, ik heb me werkelijk waar rot gerend op die lopende banden, me rot gefietst en daarna ook nog es krachttraining doen. En ik ga de goede kant op, ik zie de lijnen rond me buikspieren enigszins terugkomen. Maar het grappige is, als ik kijk naar al die mensen die daar in die beweegfabriek rondlopen, dan zie ik ze allemaal (de jongemannen) krachttrainingen doen. Wat verwachten ze nou? Dat ze Bruce Lee worden door wat gewichten op te tillen. Wat je ziet is dat hen armen groot en gespierd zijn, maar voor de rest zien ze er niet uit (buik, billen, rug, benen allemaal vet). Armen zijn mijns inziens het makkelijkst te trainen en zwellen het allereerst op. Wil je de rest van je lichaam ook es een mooie kantje geven (en vooral je buik) REN JE DAN ROT. Ren alsof elke dag je leven er vanaf hangt. Probeer elke dag zo rond de 45 minute hard te lopen op 70% van je maximale hartslag… vervolgens een half uur op de fiets en dan nog es een uur gewicht trainingen. En als je weer denkt van O IK HEB GEEN ZIN, dan moet je het volgende in je hoofd halen; STA OP VAN DAAR JIJ ZIELIGE VETKLEP, WAT BEZIELT JE NOU JOH MET JE DIKNEK!

 8. :roll: sja.. al die reacties, maar zijn er al werkelijk antwoorden gekomen op de vraag? concreet wezen graag mensen!

 9. ik sta al jaren bijna elke dag op een stepapparaat thuis en doe trouw oefeningen, dat is dus helemaal niet duur en je kunt dan nog tv kijken ook zodat de tijd enorm snel gaat. en je hoeft niet eens de deur uit, ideaal..

 10. Voor iedereen is t natuurlijk anders, maar t is ergens heel erg logisch dat wanneer je sport, je je calorieën verbrandt! De hoeveelheden die je binnenkrijgt per dag varieert natuurlijk wel, maar het ligt er ook allemaal aan wat je aan vetten, suikers, vitaminen enzovoorts binnenkrijgt… Zelf heb ik een jaarabonnement bij een sportschool, dat kost me wel 20 euro per maand, maar ik kan sporten wanneer ik wil en heb dus ook zelf het meeste in de hand. Waarom niet sporten? Je kan ook lekker naar die groepslessen of een begeleider vragen! Komt helemaal goed, ten slotte voel je je vaak ook nog eens goed als je eens flink heb gesport!

 11. Ik kan niet sporten omdat ik een kunstheup heb die subluxeert, heb borstkanker gehad, heb naar nu blijkt ook een versleten rug. Heb altijd pijn, al 14 jaar, ben heel weergevoelig, vooral vocht, maar ook kou, heb je nog een oplossing?

 12. Handbalster / zwemster Reageer

  Hallo, Ik ben gaan handballen om af te vallen dat doe ik nu bijna 4 jaar (2x in de week training en 1x in de week wedstrijd) maar ik heb zelf het idee dat ik dikker word. Ik snap het niet nu ben ik sinds 5 weken ook maar gaan zwemmen 1 dag in de week en zie nog weinig resultaat. Hebben jullie misschien nog een tip voor mij zodat ik meer resultaat zie. Ik ontbijt ’s morgens ik eet regelmatig en iedere dag 2 stuks fruit en ’s avonds een lekker groente diner. Groetjes handbalster / zwemster

 13. Hee. Vraagje… Ik loop sinds een tijdje hard, maar ik heb al flinke bovenbenen van diverse sporten. Krijg ik dan juist nog meer spieren in mijn benen of gaat er ook wat van af op den duur?

 14. Sporten duur? je kunt het zo duur maken als je zelf wil! Ik ga niet naar de sportschool. Ik heb een paar goede wandelschoenen gekocht, waar je zeker 1 à 2 jaar mee doet, iedere dag flink wandelen kost je niets. Je hebt al voor minder dan 100 euro goede schoenen. Waar een wil is is een weg. Daarnaast doe ik thuis aan fitness, gewoon een paar goede work-out dvd’s gekocht, werkt prima hoor!! En inderdaad blessures is geen reden om niet te gaan sporten, dan kun je net zo goed je huis niet meer uitkomen omdat je bang bent om onder een auto te komen. On topic, ik had altijd als excuus dat ik te moe was, dat ik vond dat het er stom uitzag, te duur, te weinig tijd… hahaha! Bijna de hele lijst wel van hierboven. Nu ik het eenmaal in mijn leefpatroon heb ingebracht, kan ik niet meer zonder!

 15. Er is hier nog een belangrijke reden vergeten. Sporten is gewoon duur. Vaak betekent duur ook: te duur. Niet iedereen heeft geld voor een abonnement op een sportschool, voor het lidmaatschap van een sportvereniging en voor het aanschaffen van sportartikelen. Daarnaast zijn er ook een aantal werkgevers die, uit angst voor de kosten van een blessure, druk op werknemers uitoefenen om vooral niet te gaan sporten.

  • Huh?! Sporten is gratis. Het mooie van sport is dat je er in beginsel niets voor nodig hebt. Google eens op ‘calisthenics’… Je hoeft écht niet per se een duur sportschoolabonnement of dure sportmaterialen aan te schaffen om effectief te kunnen trainen / fitnessen.

 16. Hai wonderWoman. Door welke vorm van sport val je het meeste af? Hoe vaak per week?

 17. Soms is het gewoon te warm om te sporten. En als je gaat forceren krijg je hoofdpijn van. Nicky

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.