Nieuwe calorieëntabel die rekening houdt met calorieverbruik…

Vrijwel iedereen die zich bezighoudt met afslanken en gewichtsverlies heeft de calorieëntabel weleens bekeken. De calorieëntabel werd samengesteld in Engeland in 1889. De tabel bevat bijna alle mogelijke voedingsmiddelen en geeft weer hoeveel calorieën ze bevatten per 100 gram.

De vermelde calorieën worden verkregen uit eiwitten, vetten en/of koolhydraten. Het aantal calorieën zegt echter niks over de aard van de voedingsstoffen die verder in het betreffende voedingsmiddel aanwezig zijn. Daarom wordt er binnenkort een nieuwe calorieëntabel samengesteld…

Calorieverbruik door verteringsproces

De nieuwe calorieëntabel zal niet meer uitsluitend het aantal calorieën (de energiewaarde of calorische waarde) weergeven, maar ook het energieverbruik. Tenminste: ze willen deze twee waarden gaan verrekenen. Er zijn namelijk voedingsmiddelen die gemakkelijk worden verteerd en opgenomen door het lichaam, maar ook voedingsmiddelen die slechts langzaam worden verwerkt.

Hoe meer moeite het kost om een product te verwerken, des te meer calorieën het lichaam verbruikt tijdens dit proces. In principe zouden deze calorieën kunnen worden afgetrokken van de caloriewaarde van het voedingsmiddel. Je neemt deze calorieën in, maar ze worden ook automatisch weer verbruikt. Daarnaast verschilt het per voedingsmiddel welk deel van de calorieën daadwerkelijk achterblijft in het lichaam. (bron)

Tot wel 25% minder calorieën…

Sommige voedingsmiddelen leveren zodoende tot wel 25 procent minder calorieën dan in de huidige calorieëntabel wordt weergegeven. Er zijn echter ook levensmiddelen die beduidend méér calorieën bevatten dan 120 jaar geleden werd gedacht.

Wat mij betreft is het dus een uitstekend idee om de calorieëntabel (die ook wij voor onze recepten gebruiken) eens flink op de schop te nemen en te updaten. Immers, als je lichaam bijvoorbeeld 20 kilocalorieën verbruikt voor het verteren van een appel met schil, dan levert deze appel onderaan de streep geen 60, maar 40 kilocalorieën. En dat is een wezenlijk verschil! Zie desgewenst ook:

Nieuwe calorieëntabel: Food Standards Agency

De Britse organisatie Food Standards Agency (FSA) kun je zien als het Britse Voedingscentrum. Het doet onderzoek naar en publiceert over voedselveiligheid en voedingsgerelateerde ziekten. Een vertegenwoordiger van de FSA heeft al gezegd dat de nieuwe bevindingen op het gebied van calorieën wetenschappelijk gezien interessant en kloppend zijn, maar niet belangwekkend genoeg om op grond ervan de voedingswaardetabellen op productverpakkingen te veranderen.

De verschillen in calorie-aantallen zouden volgens de FSA namelijk niet groot genoeg zijn om noemenswaardige impact te hebben op het “gemiddelde dieet”. Het feit blijft echter dat de de calorie-aantallen die je momenteel op de verpakkingen van voedingsmiddelen kunt aflezen, niet accuraat zijn en dat voorlopig ook niet zullen worden. Misschien is het daarom verstandig om in de toekomst de calorieëntabel op internet te raadplegen voordat je een zak paprikachips opentrekt. En dus niet de voedingswaardetabel op de zak…

Wat denk jij van de daadwerkelijke energetische ‘caloriewinst’ die voedingsmiddelen opleveren? Deel jou opvattingen hieromtrent in een berichtje hieronder!

1 reactie op “Nieuwe calorieëntabel die rekening houdt met calorieverbruik…

  1. E.M.Schimmel ·

    Dit lijkt mij een zeer goed plan ,want je weet dan beter welke voedingsmiddelen je kunt gebruiken bij je tellingen van de calorieen

    Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.