We hebben het op gezondr al vaker gehad over BMI (Body Mass Index) en vetpercentage. De belangrijkste reden waarom je vetpercentage veel meer zegt over de lichamelijke gesteldheid dan de BMI is omdat de BMI alleen rekening houdt met massa en lengte. Je vetpercentage zegt echter veel meer over je lichamelijke gezondheid omdat deze voorbijgaat aan je postuur. Een frêle meisje weegt nu eenmaal veel minder dan een stevig gebouwde man, ook al zijn ze van om en nabij dezelfde lengte…

3 verschillende lichaamstypes

Binnen de antropologie wordt onderscheid gemaakt tussen 3 verschillende aangeboren lichaamstypes, de ectomorf (‘de slanke mens’), de mesomorf (‘de gespierde mens’) en de endomorf (‘de corpulente mens’). Lichaamstypes hebben niets te maken met de gevolgen van voeding en lichaamsbeweging, maar zijn categorieën voor aangeboren verschillen in postuur, botstructuur en lichaamswerking.

Ze hebben alles te maken met de genetisch bepaalde lichaamsbouw en lichaamssamenstelling die je bij je geboorte hebt meegekregen. Je lichaamstype zegt niet alleen iets over je postuur, maar ook over uiteenlopende eigenschappen van je lichaam, en daar kun je heel wat van leren…

De ectomorf (‘de slanke mens’)

De ectomorf is van nature frêle gebouwd en mager. Een ectomorf heeft dunne armen en slanke benen en een bescheiden borstkas. Het ectomorfe lichaamstype heeft zijn voor- en nadelen. Voor de ectomorf is het erg moeilijk en tijdrovend om spiermassa op te bouwen, een duidelijk nadeel. Het voordeel is echter dat de ectomorf ook nauwelijks vetmassa ontwikkelt en veel en gevarieerd kan eten.

Voeding voor de ectomorf

Wanneer je als ectomorf spiermassa wil ontwikkelen, dan dien je grote hoeveelheden calorieën te nuttigen, voornamelijk uit essentiële eiwitten en daarnaast uit gecompliceerde koolhydraten en meervoudig onverzadigde vetten. Deze calorieën kun je het beste verdelen over zes kleinere maaltijden per dag. Bij een ectomorf uit ongezonde voeding zich niet zo snel in gewichtstoename, maar ongezond eten doet je natuurlijk geen goed wanneer je aan je spiermassa probeert te werken.

Training voor de ectomorf

Als het aankomt op lichaamsbeweging, sporten en trainen, dan dien je als ectomorf heel veel en uitgebalanceerd te eten en heel veel te sporten. Het lichaam van een ectomorf verbrandt namelijk snel calorieën. Wanneer je als ectomorf spiermassa probeert te ontwikkelen, dan dien je je energie voornamelijk te spenderen aan krachttraining. Maak gebruik van grote weerstanden, weinig herhalingen en regelmatige rustpauzes. Cardio is voor een ectomorf minder belangrijk omdat vetmassa zich minder snel vertoont en alle energie die je aan cardiovasculaire workouts spendeert, niet kan worden gebruikt voor krachttraining.

De mesomorf (‘de gespierde mens’)

De mesomorf is van nature pezig en gespierd en heeft een ‘normale’ lichaamsbouw, ergens tussen de ectomorf en endomorf in. Een mesomorf heeft van nature niet alleen meer spieren, maar ook nog eens weinig vetmassa. De mesomorf kan makkelijker aankomen en afvallen in lichaamsgewicht en hoeft dus minder moeite te doen voor een goed ontwikkeld figuur.

Voeding voor de mesomorf

Een mesomorf kan het beste een evenwichtig, gezond eetpatroon volgen. Je dient er als mesomorf voor te zorgen dat je niet te vaak ongezond eet, want hoewel je makkelijker afvalt dan de ectomorf, kunnen er ongemerkt ook al snel enkele pondjes aankomen.

Training voor de mesomorf

Als mesomorf is het verstandig om regelmatig te bewegen. Twee tot drie keer per week een cardiovasculaire training plus een gematigde krachttraining is perfect. Als mesomorf kun je je niet veroorloven van alles naar binnen te schrokken en niet te bewegen, want dan ontwikkel je al snel overgewicht en zul je hard aan de slag moeten om de kilo’s er weer af te trainen.

De endomorf (‘de corpulente mens’)

De endomorf is van nature ronder gebouwd en is bedeeld met meer vetmassa. Voor een endomorf is het knap lastig om gewicht te verliezen en makkelijk om aan te komen. Het grote voordeel is dat je als endomorf ook snel spiermassa kan ontwikkelen. Een extreem gezond eetpatroon en regelmatige lichaamsbeweging + krachttraining is aan te raden…

Voeding voor de endomorf

Het is verstandig om als endomorf zes maal per dag kleinere maaltijden te nuttigen om de stofwisseling op gang te houden. Je dient als endomorf goed te letten op je vet- en koolhydraatinname. Als endomorf is het extra belangrijk om goed te ontbijten en veel water te drinken. Als endomorf kun je je maar beter niet te vaak laten verleiden door zoete en vette snacks.

Training voor de Endomorf

Lichaamsbeweging is voor niemand zo belangrijk als voor de endomorf. Start als endomorf met lichte aerobische activiteiten zoals wandelen, fietsen of zwemmen en voer de intensiteit langzaamaan op tot een halfuur aan een stuk. Een dagelijkse licht-intensieve workout werkt voor de endomorf het beste. Wanneer je gewend bent aan je aerobe training kun je gaan afwisselen met krachttraining. Juist omdat je als endomorf relatief makkelijk spiermassa opbouwt is het belangrijk om daar aan te werken. Elke kilo spiermassa zorgt namelijk dagelijks voor de verbranding van 100 calorieën.

Nog even in het kort…

lichaamstype ectomorf mesomorf endomorfIedere persoon wordt geboren met een bepaald lichaamstype. Je lichaamstype bepaalt je algemene lichaamsbouw, je botstructuur en je aanleg voor het al dan niet kweken van o.a. spieren en vet. Er bestaan drie verschillende lichaamstypen, namelijk:

  • Ectomorf: slanke bouw
  • Mesomorf: gespierde bouw
  • Endomorf: volumineuze bouw

Ectomorf (slanke bouw)

De ectomorf is van nature mager en heeft een slank gestalte. De ectomorf kan relatief veel eten omdat het lichaam voeding niet snel op slaat als lichaamsvet en bovendien in een rap tempo calorieën verbrandt. Spieren kweken is voor de ectomorf echter niet eenvoudig.

Om spiermassa te kweken zal een ectomorf de nodige moeite moeten doen. Voor spieren kan de ectomorf het beste veel eiwitten, gecompliceerde koolhydraten en meervoudig onderverzadigde vetten eten. Eet bij voorkeur zes keer per dag kleine porties. Qua lichaamsbeweging dient de ectomorf zich voornamelijk te richten op krachttraining met de nodige weerstand.

Mesomorf (gespierde bouw)

Een mesomorf heeft een gespierde bouw en een “normaal” postuur. De mesomorf zit wat dat betreft tussen de ectomorf en endomorf in. De mesomorf heeft gewoonlijks weinig vetmassa, maar komt in verhouding tot de ectomorf een stuk sneller aan.

Als mesomorf zijnde, is het met het oog op gewichtsbeheersing belangrijk om goed te letten op hetgeen je eet. Afvallen gaat de mesomorf relatief gemakkelijk af. Met een gezond voedingspatroon ontwikkelt de mesomorf al snel een goed figuur. Qua lichaamsbeweging is een combinatie van cardiotraining met zo nu en dan wat krachttraining perfect om je lichaamsgewicht in balans te houden.

Endomorf (volumineuze bouw)

De endomorf is van nature voller gebouwd en heeft meer vetmassa dan de ectomorf en mesomorf. Een gezond voedingspatroon en regelmatige lichaamsbeweging zijn voor een endomorf dus extra belangrijk om het gewicht onder controle te houden. Als endomorf zijnde is het verstandig om zesmaal daags kleine porties voeding tot je te nemen en niet te veel vet en koolhydraten te nuttigen.

Lichaamsbeweging zou voor de endomorf dagelijkse kost moeten zijn. Begin met cardiotraining en voeg krachttraining toe zodra je lichaam dat aankan. Een endomorf bouwt vrij snel spiermassa op. Profiteer daar dus van. Hoe meer spieren je hebt, des te meer calorieën je lichaam nodig heeft om te functioneren, ook in ruststand.

Tot slot

Op basis van je lichaamstype kun je veel leren over de werking van je lichaam. Vandaar voorgaande uiteenzetting van de algemene eigenschappen en de juiste voeding + training (lichaamsbeweging) per lichaamstype. Laat hieronder weten welke bouw jij van nature hebt en welke aanpassingen jij aan de hand van je lichaamsbouw hebt doorgevoerd binnen je eetpatroon en beweegschema!

Wat is jouw lichaamstype? En houd je hier rekening mee voor wat betreft eten en bewegen? Deel hieronder jouw vragen, opvattingen en bevindingen aangaande lichaamstypes!

7 Reacties

  1. Het ligt toch wel een stuk gecompliceerder dan in het bovenstaande artikel wordt beschreven. Misschien goed om dit eens goed te herschrijven aan de hand van de volgende bron…

    • Beste Jeroen, Je bron betreft je eigen (commerciële) website, vandaar dat ik de link uit je (overigens weinig inhoudelijke) reactie heb verwijderd. Aan de hand van je bron leid ik af dat je punt is dat de drie verschillende lichaamstypen binnen de psychologie zijn uitgedacht en dat de onderverdeling (over)gesimplificeerd is. Dus dat je niet zomaar alle mensen kan onderverdelen in slechts 3 types… Prima, maar dat geldt natuurlijk voor alles. Categoriseren, indelen, classificeren en rubriceren, zorgt voor structuur, gemak en toepasbaarheid. Je zult ergens grenswaarden (een minimum en een maximum) moeten vaststellen en grenzen moeten afbakenen… Als we zaken niet zouden indelen in categorieën en onder bepaalde titels / benamingen zouden scharen, zouden we in een abstracte en ongrijpbare wereld leven. Sinds jaar en dag wordt dit gedaan op basis van patroonherkenning. Ik snap dat ‘William Sheldon’s Body Type Theory’ c.q. ‘Personality Theory’ niet volmaakt is, maar dat geldt voor alles. Met dit soort zaken gaat het altijd om gemiddelden, medianen en grote gemene delers. Logischerwijs zijn er volop mensen die tussen twee lichaamstypes ‘invallen’ en zodoende moeten improviseren… Val je ergens tussen mesomorf en endomorf, ga dan tussen de adviezen en richtlijnen van beide lichaamstypen in zitten. Deze –mijns inziens zinloze– discussie wordt ook al een tijdje gevoerd onder andere Gezond’r-artikels:

      Al met al lijkt het er een beetje op dat je niet per se wilde discussiëren over lichaamstype of lichaamsbouw, maar voornamelijk behoefte had aan linkbuilding voor je eigen site. Helaas druist dit in tegen de algemene voorwaarden van Gezond’r…

  2. Prima artikel! De standaard diëten kunnen dus allemaal de prullenbak in. Er zijn zoveel verschillende mensen: klein & mager, klein & breed, groot & smalle bouw, groot & brede bouw. ’t Is wonderbaarlijk dat er nog altijd één standaard taillemaat wordt aangehouden bij vrouwen. Zo uit de tijd! De bottenbouw, de spierbouw en de vetopslagen, alles wordt duidelijk op deze site. Super interessant!

  3. Hallo, Dat er verschillende lichaamstypes bestaan wist ik al en toch is het goed om het weer te lezen, vooral nu de media zoveel aandacht besteed aan obesitas en alleen mensen laat zien die enorm veel eten. Dit raakt me enorm omdat dit in mijn geval niet zo is. Tot op mijn negende was ik een slank kind en daarna begon ik aan te komen, op mijn veertiende ben ik begonnen met lijnen en sindsdien een jojo-effect. Toch zijn er periodes geweest dat ik een stuk lichter woog dan nu (15-30 kg). Maar helaas, na een tijd kwam het er weer op. Sporten deed ik enorm veel, dus ik was altijd wel gespierd en had ook enorm veel spierkracht. Het afvallen lukte me wel wanneer ik me ertoe zette; tot in 2007 (ik woog toen 30 kg lichter en liep iedere dag ongeveer 3 kwartier tot een uur), prachtig en een gezond gewicht. Op een dag begon ik te beseffen dat er iets mis was, want ik verloor geen gewicht meer en kwam juist aan. Vlak daarna werd ik ziek en een opname was onvermijdelijk omdat ik een gevaarlijk hoge bloeddruk had. Er was een handjevol medicatie nodig om het kunstmatig laag te houden en al heel snel woog ik weer 107 kilo. En vanaf dat moment lukt het me niet om op een gezond gewicht te komen. van het een komt het andere en ik ontwikkelde ook diabetes mellitus. Ik schaam me hier enorm voor! Continu geef ik mezelf de schuld, tot op een dag ik naar het Slotervaart Ziekenhuis ben gestapt voor een gastric baypass. Ik kwam ervoor in aanmerking. och heb ik er vanaf gezien en de reden hiertoe is omdat ik me besefte dat ik helemaal niet veel at, maar een andere voedingspatroon nodig heb. En ook denk ik dat het deels aan mijn medicatie ligt. Ik ben nu op zoek naar informatie die me kan helpen om voor mij een passend dieet te ontwikkelen, want doorzettingsvermogen heb ik en te veel eten doe ik niet, maar nu nog de juiste combinatie en zie hier… Deze site is een begin. Kort en duidelijk geven jullie dat aan, een link naar een dieet voorbeeld passend bij verschillende lichaamstype zal mij nog verder helpen. Ga zo door! Vriendelijke groet, Sylvia van Brussel.

    • Hey sylvia, Momenteel ben ik een eBook aan het schrijven. Een aantal onderwerpen die misschien wel interessant zijn voor jouw zijn; Welk soort lichaamstype heb ik? Eet schema, slaap scheme etc. Nou denk ik dat je nu al wel een eet scheme hebt, omdat ik nu pas reageer en toevallig je reactie zag hier. Ik ben geen medische doktor, arts of diëtisten, maar nou heb ik zeker wel veel verstand van de gezonde levensstijl. Mijn eBook (een boek op het internet) heet: Easy Muscle en is voornamelijk voor mensen die wat gespierder willen worden en-/of voor mensen die wat gezonder in het leven willen gaan staan. Ik werk hier onder andere (vertelde ik net ook al) een thuis en sportschool schema in, zodat je als je thuis wilt blijven niet naar de sportschool hoeft. Nou raadt ik niet aan om er 100% van mijn eBook van uit te gaan, maar natuurlijk gewoon naar een diëtisten gaan, omdat die waarschijnlijk jou zal laten bloedprikken, vetpercentage oplaat meten, gewicht en lengte en nog veel meer. Met vriendelijke groet, Sidney

  4. Prima artikel, waar ik me helemaal in kan vinden, als endomorf mens. Ik moet inderdaad erg oppassen met wat ik eet, maar daarentegen kweek ik wel makkelijk spiermassa.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.