Noten & bederf: gepelde & gebrande noot kort houdbaar!

Noten bederfNoten zijn gezond en eiwitrijk. Ze worden erg veel gegeten, met name door vegetariërs, veganisten, macrobiotiek aanhangers, “groene diëters” en “rauwe diëters”. Noten vormen een uitstekende bron van licht verteerbare eiwitten, enkelvoudig- en meervoudig onverzadigde vetzuurketens, vitaminen, mineralen & spoorelementen en zijn daarom goede, gezonde vleesvervangers. Noten blijven echter niet zo lang goed en gezond als veel mensen denken…

Houdbaarheid & bederfelijkheid noten

Noten zien er vrijwel altijd hetzelfde uit, waardoor je niet makkelijk kunt zien of ze nog goed zijn. Omdat noten – hoe kan het ook anders – een nootachtige smaak hebben, proef je bij veel nootsoorten ook niet wanneer ze hun beste tijd hebben gehad. Ongepelde, ongebrande noten blijven tot 6 maanden goed. Als noten echter gepeld en/of gebrand zijn, kunnen ze binnen relatief korte tijd bederven. Omdat het moeilijk te zien of te proeven is of noten nog goed zijn, kun je ze uit voorzorg maar beter niet te lang bewaren.

Gebrande noten: hoe verloopt het branden van noten?

Branden klinkt als roosteren, maar het  is eigenlijk een vorm van frituren in een dun laagje olie. Gebrande noten zijn dus gebakken in vloeibaar frituurvet… En vet – met name dierlijk vet – is relatief bederfelijk. Vet is vooral vatbaar voor bacteriën, schimmels en gisten als het oud of ranzig is… Als zulke micro-organismen zich in gebrande noten nestelen, kun je er flink ziek van worden.

Koelen om noten langer te behouden

Vetzuren blijven veel langer goed als je ze koelt. Vooral gebrande noten kunnen daarom het beste droog en afgesloten (liefst vacuüm) worden bewaard in de koelkast (+/- 7 graden).

Gezondheid

Het branden van noten zorgt er overigens niet alleen voor dat noten sneller bederven. Het zorgt er tevens voor dat een groot deel van de goede voedingsstoffen in noten verloren gaat. Eet noten daarom bij voorkeur rauw, dus ongebrand en ongezout. Tot de gezondste noten behoren o.a. walnoten, amandelen, hazelnoten en cashewnoten.

Ben jij dol op noten? En welke noten eet jij dan zoal? Laat hieronder een berichtje achter!

5 reacties op “Noten & bederf: gepelde & gebrande noot kort houdbaar!

 1. Lydia ·

  Ik bezit een cashewboom, ben woonachtig in Suriname, maar hoe verwerk ik de cashew na het plukken?

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Lydia, Ik ben geen expert, dus pin me er niet op vast… Ik heb een tijdje geleden gelezen dat het een fabel is dat rauwe cashewnoten giftig zijn en dat je cashews dus gewoon rauw kunt eten. (bron) Wil je cashewnoten branden oftewel roosteren, dan dien je ze in een oven of laagje olie te bereiden. (bron) Groeten, Paul

 2. Maya ·

  Goed stuk tekst. Met meer dan 40 jaar ervaring in rauwe en gebrande noten kunnen we eraan toevoegen dat gebrande noten ongeveer 6 weken bewaard kunnen worden. Mits ze afgesloten en droog worden bewaard. De meeste noten worden gebrand in arachide-olie, waardoor er zo min mogelijk gifstoffen vrijkomen. Uiteraard zijn rauwe noten de beste keuze, omdat deze alle voedingsstoffen bevatten. Belangrijk hierbij is dat de kwaliteit en versheid van goed niveau zijn, omdat ook zoals in dit stuk wordt aangegeven, gepelde noten vatbaar zijn voor bederf. Kijk ook eens op Veganuts.nl

  Reageer
 3. FL ·

  Vet is juist totaal niet vatbaar voor bederf van bacterien, schimmels of gisten. Bederf van vet komt door oxidatie, een bederfproces wat veroorzaakt wordt door de blootstelling aan licht en lucht (ranzig worden). Dit bederf gaat overigens bij plantaardig vet sneller dan bij dierlijk vet. Als gebrande noten sneller bederven, dan zal dit niet komen door de vetten waarin ze gebrand worden.

  Reageer
 4. EB ·

  Maar het is me nu nog steeds niet duidelijk hoe kort ‘kort houdbaar’ is…

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.