Noten behoren –voedingskundig gezien– tot de zaden of enkelvoudige dopvruchten. Ze worden rauw, gekookt, geroosterd, gebrand of geweekt gegeten. Nootachtigen worden door veel diëters gemeden omdat er vaak op wordt gehamerd dat ze boordevol vetten zitten. Dat noot-achtigen rijk zijn aan vetten is juist; dat ze om die reden niet moeten worden gegeten is echter pertinent onjuist. Noten zijn erg gezond omdat ze overwegend goede vetten bevatten en een bron van belangrijke eiwitten en vitamines zijn.
Dopvruchten & vetten
Welke vetten onderscheidt men eigenlijk? We kennen de volgende vetten die al dan niet voorkomen in noot-achtigen:
- Verzadigde vetten
- Enkelvoudig onverzadigde vetten
- Meervoudig onverzadigde vetten
- Transvetten
- Cholesterol
De eigenschappen van de verschillende vetten
Verzadigde vetten zijn potentiële dikmakers en dienen met mate te worden genuttigd en voornamelijk uit mager vlees te worden verkregen. Enkelvoudig onverzadigde vetten zijn goed voor je, maar krijg je doorgaans voldoende binnen. Ze zitten in alle dierlijke en plantaardige voedingsmiddelen die überhaupt vetten bevatten. Meervoudig onverzadigde vetten –zoals omega-3- & omega-6-vetzuren– zijn ontzettend belangrijk voor je lichaam. Je moet ze alleen wel zo min mogelijk verhitten.
Fabrieksmatige transvetten zijn ronduit slecht voor je. Transvetten waren ooit onverzadigd, maar zijn door verhitting of fabrieksmatige bewerking versleuteld. Cholesterol is geen vet, maar een verzamelnaam voor verscheidene vetachtige stoffen die door het bloed kunnen worden vervoerd. Ze kunnen in meerder of mindere mate schadelijk en/of bevorderend zijn voor de lichamelijke gezondheid. Verzadigde vetten hebben een cholesterolverhogend effect.
Onverzadigde vetten werken cholesterolverlagend. Een evenredige verdeling van verzadigde en enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren is dus wenselijk.
Welke vetten zitten er in noot-achtigen?
Hierbij een opsomming van de vetgehaltes van noten…
- Noten bevatten géén transvetten
- Ze bevatten géén cholesterol
- Nootachtigen bevatten weinig verzadigde vetten
- Noten bevatten erg veel enkelvoudig onverzadigde vetten
- De noot bevat behoorlijk veel meervoudig onverzadigde vetten
Nog een paar voordelen van noten…
Noten hebben verder een positieve uitwerking voor / bij / tegen:
- Hartinfarcten & beroertes
- De cholesterolspiegel
- De aderen
- Het verouderingsproces
- De ontwikkeling van de hersenen
- De energiebalans
- Brandend maagzuur
- De spierontwikkeling
- Het immuunsysteem
Conclusie
De bovengenoemde opsomming is ronduit positief te noemen! Allereerst bevatten noten géén transvetten en géén cholesterol. Over je directe gezondheid hoef je je bij het eten van noot-achtigen dus absoluut geen zorgen te maken. Noten bevatten kleine hoeveelheden verzadigde vetten. Omdat verzadigde vetten dik maken, kun je noten dus beter met mate eten. Noot-achitgen bevatten voornamelijk veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren en, hoewel je er waarschijnlijk geen gebrek aan zult hebben, zijn deze goed voor je.
De noot bevat relatief veel meervoudig onverzadigde vetten en juist daarom is het verstandig om regelmatig kleine porties noten te eten. Ook als je aan het lijnen bent, want de vele eiwitten in noot-achtigen zijn bevorderend voor de lijn. Ze houden namelijk je spieren intact (waardoor je meer vetten verbrandt) en ze nemen het hongergevoel weg!
Heb jij vragen, opmerkingen of suggesties ten aanzien van de (veronderstelde) voordelen en nadelen van noten? Deel ze in een reactie hieronder!