Ontslakken – Wat is een ontslakkingskuur?

OntslakkenOntslakken ofwel een ontslakkingskuur heeft niets te maken met slijmerige beestjes die een huisje op hun rug meezeulen. Met “slakken” worden in dit geval afvalstoffen bedoeld die zich door de jaren heen in je lichaam hebben verzameld. Voorbeelden van slakken zijn nicotine, cafeïne, alcohol, pesticiden, zware metalen, synthetische kleur-, geur- en smaakstoffen en conserveermiddelen. Een ontslakkingskuur zorgt ervoor dat deze stoffen uit je lichaam – en vooral uit je darmen – worden verwijderd.

Twee manieren om te ontslakken

Een ontslakkingskuur gaat altijd gepaard met vasten. Dit betekent dat er gedurende een aantal dagen niks mag worden gegeten. Drinken is wel toegestaan. Er zijn twee verschillende ontslakkingskuren die je kunnen helpen om je lichaam te ontgiften:

  • Calorieloze ontslakkingskuur met uitsluitend water en thee
  • Calorie-arme ontslakkingskuur waarbij ook pure fruitsappen en pure groentesappen zijn toegestaan

Ontslakken met water & thee

De ontslakkingskuur waarbij je enkel water en thee mag drinken bevat 0 calorieën en is dus erg streng. Je moet van goeden huize komen om een calorieloze ontslakkingskuur meerdere dagen vol te houden. Vaak wordt een calorieloze ontslakkingskuur in groepsverband gevolgd, bijvoorbeeld in een kuuroord of hotel. Zodoende hebben de deelnemers steun aan elkaar. Tijdens een calorieloze ontslakkingskuur worden de darmen dagelijks schoongespoeld met behulp van een klysma. Er wordt een slang via de anus in de darmen gebracht waardoor water wordt ingespoten. Zodoende weken de aangekoekte slakken in de darmen los en worden ze weggespoeld. Een ontslakkingskuur op basis van water en thee duurt meestal 7 dagen en kost ongeveer EUR 600,- tot EUR 1000,-.

Ontslakken met fruitsap & groentesap

Ontslakken met behulp van groente- en fruitsap wordt ook wel sapvasten genoemd. Je kunt dit gewoon thuis doen. Meer info over sapvasten vind je hier.

Voordelen ontslakkingskuur

De afvalstoffen in je lichaam zouden zorgen voor vermoeidheid, futloosheid, vroegtijdige ouderdomsverschijnselen en stress. Een ontslakkingskuur zou daarom o.a. zorgen voor:

  • Een schoon lichaam
  • Een betere algehele gezondheid
  • Gewichtsverlies
  • Mooiere huid
  • Mooier haar

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.