Mondslijmvliesontsteking: 5 tips bij ontstekingen in je mondholte…

Body · Door Ilse

Een ontstoken mond (stomatitis) houdt in dat je mondslijmvlies geïrriteerd of geïnfecteerd is geraakt door een bacterie, virus of schimmel. In veruit de meeste gevallen ontstaat een ontstoken mond doordat zich bacteriën in plooitjes of wondjes van het mondslijmvlies nestelen. Zo ontstaat een mondslijmvliesontsteking oftewel stomatitis meestal door een bacteriële infectie van:

  • Tandvlees
  • Gehemelte
  • Tong
  • Wangslijmvlies
  • Binnenkant lippen
  • Speekselklier (onder de tong)

Klachten & symptomen van een ontstoken mond

Een mondslijmvliesontsteking gaat doorgaans gepaard met allerlei klachten & kenmerken. De bekendste symptomen van een ontstoken mond zijn als volgt:

  • Pijn & gevoeligheid van de mondholte
  • Opgezwollen mondslijmvliezen
  • Teruggetrokken, rood & bloedend tandvlees
  • Evt. zweertjes, blaasjes of aften
  • Evt. kies- of tandpijn (gebitsklachten)
  • Evt. dik & plakkerig speeksel

Deze klachten en symptomen van een mond-ontsteking zijn altijd vervelend, maar slechts zelden gevaarlijk. Als de bron van de ontsteking in je mond wordt weggehaald, trekken de klachten vanzelf weer weg.

Ontstoken mond voorkomen & genezen

Er zijn allerlei verschillende soorten en benamingen voor mond-infecties. Toch ontstaat de ontsteking in je mond bijna altijd doordat bacteriën zich op plekjes gaan nestelen waar ze niet thuishoren. Zo kunnen bacteriën zich ophopen:

  • In eventuele gleufjes tussen je tanden & tandvlees (“pockets”)
  • Achter op de tong & onder de tong
  • In wondjes die ontstaan doordat je op je wang bijt
  • In wondjes die ontstaan doordat je te hard poetst
  • In de ruimte tussen 2 tanden of kiezen
  • In de diepe slijmvliesplooien tussen tanden & lippen

Je kunt een ontsteking in de mondholte dan ook voorkomen of verhelpen door iedere dag zo veel mogelijk bacteriën uit je mond te verwijderen. Hierbij 5 simpele tips om een mond-ontsteking of mond-infectie te behandelen…

Tip 1. Bacteriën doden voorkomt een mond-ontsteking

Er zijn allerlei mondspoelmiddelen waarmee je bacteriën kunt doden die zich op lastige plekjes in je mond hebben genesteld. Om bacteriën te kunnen doden, moet zo’n mondspoelmiddel wel een werkzaam antibacterieel bestanddeel bevatten! Als je een ontstoken mond wilt verhelpen, neem dam altijd een mondwater met één of meerdere van de volgende werkzame stoffen:

  • Chloorhexidine
  • Triclosan
  • Natriumwaterstofboraat
  • Hexetidine
  • Waterstofperoxide
  • Tetracycline
  • Alcohol (vanaf +/- 70%)

Let op: er zijn ook talloze mondspoelmiddelen op de markt die geen antibacterieel bestanddeel bevatten en uitsluitend verfrissend werken.

Tip 2. Bacteriën verwijderen voorkomt een mondinfectie

Elke bacterie die uit je mond wordt verwijderd, hoeft niet te worden gedood. Maak je mond daarom iedere dag goed schoon. Poets iedere dag grondig je tanden. Gebruik een flosdraad of tandrager voor de tussenruimtes. En schraap je tong schoon met een tongreiniger. Wat veel mensen vergeten, is dat spoelen minstens zo belangrijk is als poetsen! Als je je mond niet goed schoonspoelt, blijven de los gepoetste bacteriën namelijk in je mond achter!

Tip 3. Ontsteking in mond voorkomen door eetgedrag

De bacteriën die een mond-ontsteking veroorzaken of verergeren, komen in principe binnen via je voeding. Hoe meer je snoept, des te meer tandplak zich op je tanden vastzet. Tandplak vormt een uitstekende voedingsbodem voor bacteriën, en bacteriën zullen zich snel vermenigvuldigen. Snoep dus niet te veel en beperk bovendien je snoepmomenten en suikerrijke drankjes.

Tip 4. Mondslijmvliesontsteking voorkomen door tandartscontrole

Een goede tandarts controleert niet alleen je gebit op gaatjes. Hij controleert ook op tandsteen, tandplak, de kwaliteit van je tandvlees en tanderosie. Al deze factoren spelen een belangrijke rol bij mond-ontstekingen. Zodoende kan een periodieke controle en onderhoudsbeurt door de tandarts een ontstoken mond helpen voorkomen.

Tip 5. Irritatie vermijden = mondontsteking voorkomen

Een ontsteking in de mond kan worden uitgelokt door irriterende stoffen. Hierbij valt te denken aan conserveringsmiddelen in tandpasta en voedsel. Maar ook bepaalde medicijnen (corticosteroïden, antibiotica e.a.) kunnen een mond-ontsteking uitlokken. Ook voedselallergie & voedselintolerantie kunnen bijdragen aan een mond-infectie. Bovendien is het roken van sigaretten een belangrijke factor bij het ontstaan van een ontstoken mond.

Aanvullende tip: Een bacteriële mondinfectie of mondontsteking kan tevens de oorzaak zijn van een slechte c.q. stinkende adem.

Tot slot

Een goede mondverzorging is de beste behandeling tegen een ontsteking van de mond. Wordt een mond-ontsteking erg pijnlijk of ontstaan er abnormale klachten? Neem dan contact op met je huisarts of tandarts.

Heb jij weleens last van een ontstoken mond? En heb jij de ideale methode gevonden om snel van je mond-ontsteking af te komen? Laat hieronder jouw reactie achter!

50 comments


  • Gerrie

    23 december 2018

    begin oktober is een speekselklier verwijderd (onderkaak) i.v.m. een licht chronisch ontstoken cyste. Vanaf die tijd blijf ik een wat pijnlijke zwelling houden als ik erop duw bij de operatieplek. Maar ik heb nu ook voor de derde keer een ontsteking aan mijn gehemelte. Het begint met een hard bultje met een ontstoken kopje. Dat gaat na een dag open en dan voelt het een paar dagen als een blaar. Het is daarna over, maar na een dag of 10 ontstaat hetzelfde opnieuw. Wat kan ik het beste doen?

  • Karijn

    7 december 2018

    Dank voor je reactie. Ijzer en vitamine D zijn in orde. De rest weet ik niet. Maar ik vraag me af of het een vitamine tekort is. Begin van de week werden de klachten een stuk erger, mijn tong brandde heel erg en reageerde erg op voedsel en de overige slijmvliezen ook. 3 dagen gelden begonnen de klachten af te nemen en ik heb nu alleen nog een gevoelige tongpunt en de zoute smaak. Heb wel een afspraak bij de huisarts maandag, zal de vitamines eens navragen.

  • Karijn

    2 december 2018

    Nog een aanvulling op mijn bericht van 28 – 11 – 18. Sinds een dag of 4 heb ik een constante zoute smaak in mijn mond. Moet iets te maken hebben met het veranderde mondslijmvlies lijkt mij. Eerst proefde ik af en toe zuur maar nu is het dus constant zout.

    • Paul

      7 december 2018

      Zijn je vitamine B12, vitamine B11, vitamine B6, vitamine D en ijzer al eens gecontroleerd?

  • Karijn

    28 november 2018

    Ik heb sinds 5 weken rood, gevoelig en gezwollen mondslijmvlies van mijn onderkaak. Het zit op de binnenkant van mijn onderlip en de zijkanten van de wang naar het tandvlees toe. Ook doet mijn tong zo nu en dan mee. Onder de tong, tongpunt en zijkanten. Ook heb ik een reactie met voedsel, maakt niet uit wat ik eet. Maar soms reageer ik ook niet op voedsel. Ik poets al met een tandpasta zonder menthol. De klachten komen en gaan. De ene keer is het mijn lip en dan neemt dat af en dan zit het onder mijn tong etc. Soms is het een paar dagen weg of minder en dan begint het weer. 10 jaar geleden had ik dit ook en is het na een week of 5 spontaan verdwenen en nooit meer last van gehad tot nu dan. Heb toen 2 tandartsen bezocht en de huisarts maar ze hadden geen idee wat het was. Ook de 2 antibiotica kuren die ik kreeg hadden niet geholpen. Een raadsel dus.

  • Marjan

    13 maart 2018

    Mijn mondholteslijmvlies is mogelijk ontstoken? Beide kanten zijn behoorlijk gevoelig. Ook heb ik vaak een droge mond en de binnenkant van mijn onderlip voelt stroef aan. Het is erg gevoelig om mijn achterste kiezen schoon te vegen met mijn tong, iets waar ik voorheen totaal geen last van had. Het lijkt alsof mijn mond kleiner wordt, verandert… Wie heeft dezelfde ervaring en wat moet / kun je ermee / ertegen doen. Het voelt niet aangenaam.

  • jp

    12 januari 2018

    Heb al een tijdje last van een droog gevoel aan de binnenkant van de wangen. Ook aan de binnenkant van m’n onderlip voelt het bobbelig aan (eerst droog gevoel).

  • Gerdien

    12 december 2017

    Hai mijn naam is Gerdien. Ik ben nu voor de tweede keer geopereerd aan mijn kaak. Maar nu heb ik het gevoel alsof er een walnoot tussen mijn wang en kaak zit. Van de week bij orthopeed geweest en zei. Zei. Dat mijn slijmvlies klieren enorm geïrriteerd zijn, verder heb ik constant een droge mond en een gebarsten onderlip, kan ik hier iets aan doen.

  • Jet

    9 december 2017

    Hallo – veel van deze klachten kunnen ook een (verlate) stressreactie zijn. Lichaam en geest zitten heel holistisch in elkaar. Nooit last gehad van mond klachten door stress – nu ineens wel. Droge mond, naar gevoel, nare smaak, snel kapotte wangen en gehemelte met eten etc. Eerder reageerde mijn lichaam heel anders op stress! Ik probeer zo gezond mogelijk te leven, zowel mentaal als qua voeding en beweging (lukt niet altijd). ???? De symptomen bestrijd ik door droge mond tandpasta, mondspray, sabbelen op suikervrije snoepjes etc. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer de balans weer goed is, het weer over zal gaan.

  • antje

    29 september 2017

    hallo… heb al 4 weken last van ruwe en irriterende binnenkant van de onderlip. weet iemand wat hier tegen te doen is? gr. Antje

  • Corrie

    16 augustus 2017

    Goedemiddag ik heb al enkele weken last van plakkerige speeksel kan dat komen door mondslijmontsteking

  • Corrie

    16 augustus 2017

    Goedemiddag ik heb al enkele weken last van plakkerige speeksel kan dat door een mondontsteking komen

  • Paula

    10 mei 2017

    Ik heb sinds 2,5 jaar last van een “brandende” mond. Ook mijn tong, ondertanden en onderste kiezen branden. Nu heb ik sinds een paar weken het gevoel alsof het opgezet is door vocht of zo. Wat me dus ook een stijf gevoel oplevert en waardoor ik ook soms moeite heb met spreken. Herkent iemand dit?

    • Paul

      10 mei 2017

      Zijn je vitamine B12 en vitamine B6 weleens gecontroleerd? Gebruik je wellicht bepaalde voedingssupplementen waarin veel B6 zit?

    • Jolanda

      19 november 2017

      Ja ik heb het nu ook meting stuk onder gehemelte stil droge mond keel stuk hees zijn dit is ook al vier weken zozeer zegen dat je moet blijven tanden poetsen vossen en spelen met mond water drie keer persdag dan moet het overgaan

  • Anne Hovens

    2 februari 2017

    Hallo, zoek eens op internet naar oregano-olie. Die schijnt bacteriën, virussen en schimmels te doden. Is een sterk natuurlijk antibiotica. Moet druppelsgewijs worden gebruikt want is enorm sterk. Of eerst mengen met een scheutje andere olie. Kan ook 1 druppel op de tandpasta bij het tandenpoetsen of paar druppels in water om te spoelen, als preventief middel tegen mondslijmvliesontsteking.

  • kris

    14 januari 2017

    Ik sukkel al 7 jaar met op en af pijn in mijn mond. Mijn dokter geeft mij telkens Daktarin (miconazol) dat bleek te helpen nu niet meer. Nu zij een parontholoog dat ik geen schimmel heb maar volgens haar een bacterie. Nu op bloedtesten en darm en maag controle vinden ze ook geen schimmel dus voor niks Daktarin genomen. Nu ik buit ook al wel eens op mijn binnen kaak als ik slaap en heb een lactose tolerantie. En als ik orale gemeenschap heb of kus bij mijn vriendin wordt het precies erger. Heb al van alles geprobeerd nu zegt de stomatoloog dat ik te weinig drink water dus. Is waar en heeft mij laten spoelen met natriumbicarbonaat ben daar nu terug mee bezig. Mag je met dit product gewoon poetsen ook zonder water. Had ik hier gelezen en ze zou er vanaf zijn. Ik hoop er alleen vanaf te raken.

  • Ensi

    9 januari 2017

    Hallo ik heb al twee weken pijn in mijn mond keel als ik iets eet word het erger het is begonnen met gebruik van antibiotica tegen maagbacterie de kuur heb ik tien dagen geleden afgemaakt maar de klachten in mijn mond gehemelte en keel is het zelfde ik snap niet wat dit alvast bedankt voor uw reactie

    • Paul

      12 januari 2017

      Dit zou een allergie kunnen zijn of wellicht maagzuurreflux. Er zijn echter veel meer mogelijke oorzaken van pijn in mond, verhemelte en keel. Heb je dit mondprobleem reeds voorgelegd bij je huisarts?

    • Ensi

      12 januari 2017

      Bedankt voor je reactie Paul ik heb het niet voorgelegd aan mijn huisarts, maar met de apotheek contact gehad. Bedankt voor je reactie nogmaals!

  • Jolien

    11 december 2016

    Ik heb al zo’n 1,5 week last van mijn mond. Binnenkant onderlip voelt aan de binnenkant helemaal rimpelig. Ook voelt mijn mond heel erg droog. Tandvlees is iet wat rood maar heb geen last van blaasjes / aften. Kan dit ook een ontsteking zijn? Mijn huisarts zegt dat het wel mee valt en vanzelf weer over gaat, maar het is zeer onaangenaam. Wat kan ik doen om het weg te laten gaan? Ik spoel sinds een paar dagen 2x daags net Dentaid PerioAid.

    • Michelle

      1 januari 2017

      Ik heb precies hetzelfde! Vooral dat rimpelige gevoel in mijn onderlip… mijn bovenlip begint nu ook. Al ongeveer 2 weken last van hoop nog steeds dat het weg gaat maar het lijkt de ene dag erger als de andere dag… Maar even de huisarts bellen maandag, of heb je al een gouden tip?

    • Robert

      6 februari 2017

      Gebruik je een E-smoker?

    • Brigitte

      21 mei 2017

      Ik heb in januari een heftige keelontsteking en oorontsteking gehad. Ik heb daardoor twee tot drie weken bijna dagelijks ibuprofen geslikt. Dat hielp goed tegen de pijn, al ging ik wel wat last van mijn maag krijgen. Ik was nog maar pas beter, toen ik last ging krijgen van een droge, pijnlijke rimpelige plek aan de binnenkant van mijn onderlip. Ook het puntje van mijn tong en de zijkanten van de tong werden pijnlijk. Ettelijke tubes Daktarin gesmeerd, en uiteindelijk, na enkele weken was het helemaal weg. Ik was nog geen vier dagen klachtenvrij, toen ik wegens rugpijn weer ibuprofen ging slikken. Twee dagen maar, en nog geen twee dagen later begon mijn mond weer dezelfde problemen te vertonen. Weer aan de Daktarin. Ondertussen nadenken hoe dit toch allemaal kon gebeuren, want ik heb nog nooit eerder in mijn leven dit soort problemen gehad. Het kwartje is gevallen toen ik de bijwerkingen van ibuprofen ging lezen: komt zeldzaam voor: mondslijmvleesontsteking! Voor iedereen die dezelfde of gelijksoortige klachten heeft, ga eens je gangen na: wat heb je gegeten of wat voor medicijnen heb je geslikt… Lees de bijsluiter, want ook al komt het zelden voor (en hoe vaak is dat dan eigenlijk?), jij kan de ongelukkige zijn die een overgevoeligheid heeft ontwikkeld voor dat voedingsmiddel of dat medicijn.

    • Paul

      24 mei 2017

      Beste Brigitte, Dat je Daktarin (met als werkzame stof het anti-schimmelmiddel miconazol) hebt gebruikt, insinueert dat er sprake was van een schimmelinfectie. Maar voor zo ver ik weet kan ibuprofen helemaal geen mondschimmelinfectie uitlokken… Heeft je huisarts Daktarin voorgeschreven of had je dit toevallig nog liggen? Voor een ‘gewone’ (steriele) mondslijmvliesontsteking helpt Daktarin namelijk helemaal niet… Groeten, Paul

    • Brigitte

      24 mei 2017

      Beste Paul, Bedankt voor je snelle reactie op mijn melding! Ik ben aanvankelijk naar huis gestuurd met een hydrocortison crème voor de bobbeltjes aan de rand van mijn onderlip. Dit was niet mijn eigen arts. Een paar dagen later ging ik opnieuw langs om mijn eigen huisarts hierover te consulteren. Hij zei dat het een schimmelinfectie zou kunnen zijn. Zodoende kreeg ik de Dactarin voorgeschreven. Het duurde ook veel langer dan gebruikelijk dat het minder werd, maar dat werd toegeschreven aan stress i.v.m. het stervensproces van mijn moeder. Ik ga er nu maar mee door omdat er geen alternatief is, en ik bovendien overmorgen twee weken op vakantie ben. Als je nog tips voor mij hebt, dan lees ik dat heel graag.

    • Noelle

      18 oktober 2017

      Ik heb sinds 2 weken last in mijn mond, rode ruwe plekken/vlekken/rimpels in de wangen en lippen… enkel wit stipje doet géén pijn. Gevoel van verbrande tong. Vanaf gisteren een rimpelig gehemelte (qua gevoel) soms kloppend tandvlees. Soms heel droge mond en lipranden. De huisarts zegt aften… dat t wel met 2 weken weg moet zijn, daar geloof ik zelf niets van die aft is al weg. Heeft u misschien een passend advies?

    • Paul

      18 oktober 2017

      Ik ben een jaartje of 15 geteisterd geweest door gigantische aften in mond en keel… Geloof me, pijnloze aften bestaan ECHT niet. Dit lijkt me eerder een gevalletje mondschimmelinfectie of een hevige allergische reactie jegens een bepaald voedingsmiddel. Aangezien ik géén arts ben, kan en mag ik überhaupt geen medisch advies geven… Los daarvan kan ik je eveneens geen praktische tips geven zolang de aard, aanleiding en onderliggende oorzaak van je mondklachten volkomen onduidelijk zijn. Van aften is naar mijn ondeskundige mening geen sprake, want afteuze mondzweren doen simpelweg pijn. Zie eventueel ook:

  • Elly

    5 november 2016

    Heb ook zo pijn in me mond met en warm drinken, nu lees ik kan ook zijn van je kunstgebit. Het is net of ik iedere keer op me wangen bijt. Ga maar gauw na de tandarts. Heb er echt pijn aan me tong ook. Bedankt voor de tip!

  • carine

    28 september 2016

    Ik heb ruim 15 jaar van de ene arts naar de andere gelopen met ernstige mondontsteking. Mijn tong en slijmvliezen waren volledig wit, hard en gebarsten. Heb allerlei gels, spoelingen, cortisone gekregen. Niets hielp tot ik via een ouder vrouwtje een tip kreeg. Gewoon poetsen met natriumbicarbonaat en ook spoelen met een oplossing daarvan. Na 2 weken was mijn mond volledig genezen! Nu gebruik ik dit 2x per week preventief.

    • kris

      14 januari 2017

      Heb jou reactie gelezen nu ik sukkel ik er ook al 7 jaar mee met mondslijmvliesontsteking. En spoel nu met natriumbicarbonaat maar nog maar 1 week. Maar jij poets uw tanden er mee is dat echt beter want spoelen helpt niet echt vind ik. Nu de stomatoloog heeft dat laten maken bij de apotheek. Maar zag dit in de winkel voor brood te maken ook staan is dat het zelfde. Ik ga het in ieder geval ook proberen zo.

  • Sylvia

    31 juli 2016

    Ik heb pijn in mijn onderste gehemelte. Loop al 5 jaar met klachten (na een mega ontsteking NA het verwijderen van een verstandskies). Al 100x naar tandarts, kaakchirurg terug geweest. Ze kunnen niks vinden. Vaak staat mijn tong soort van in de brand… Maar ook de binnenkant van mijn ondergehemelte (onder mijn tong). Soms is het niet te harden. Heb zelfs kaakfysiotherapie gehad… I.v.m. verkramping van mijn kaakscharnieren. Soms is het gewoon niet uit te houden. Ik zuig op paracetamol, smeer met kruidnagelolie, slik ibuprofen… Ze weten niet waar het vandaan kom. Is er iemand met de gouden tip misschien. Word er moedeloos van… En sacherijnig. Ik wacht met smart op reacties!

    • Hansie

      26 augustus 2016

      Beste Sylvia dit wijst op een door bacterie, virale (door virus) opgelopen infectie het enige wat helpt heeft bij mij ook geholpen is een goed mondspoelwater te verkrijgen bij de apotheek. Dit dood namelijk alle bacteriën is je mond. Laat mij even weten of dit je van die nare pijn heeft afgeholpen wel 3x daags spoelen en zolang mogelijk in de mond houden Succes Sylvia.

    • Ria

      29 december 2016

      Ik ken dat probleem ook en ook ik heb er al 5 jaar last en ook ik word er gestoord van. Schijnt Brandende Mond Syndroom / Burning Mouth Syndrome (BMS) te heten. Bij mij begon het na een heftige periode in mijn leven. Het brandend gevoel is wel stukken minder, maar ik heb nu al een tijd last van mijn gezicht. De spieren trekken de hele dag onwillekeurig samen. Ik heb fysio gehad, maar ik begin erover te denken mij vol te stoppen met rustgevende pillen.

    • Ludo

      29 juni 2018

      Hoi Sylvia, Dit is wel heel herkenbaar… ook van alles geprobeerd, zit nu aan de Tea Tree mondolie water, en ik moet zeggen het begint eindelijk te verminderen… Succes!

    • Lies

      11 juli 2018

      Ik heb dit precies hetzelfde, ook na verwijderen en chirurgische ingreep van kaakchirurg kaken klemmen. Heb kaakfysio hiervoor gehad. Perio-Aid van tandarts, 2 kiezen verwijderd, tong aan linkerkant en hele linkerkant van mijn gezicht brandt, en tandvlees ook nu al 9 jaar. Kom er niet vanaf. Getest op intoleranties niks. Ga nu weer naar tandarts heb causticum geprobeerd is homeopathisch middel hielp iets maar niet voor lang. Soms is mijn mond heel droog andere keren loop ik te kwijlen uit mijn linker mondhoek. Bij mij is gezegd is stress en zenuwpijn en ze kunnen er niks aan doen.

  • Cecile

    28 juli 2016

    Hallo ik heb sinds maanden een virus in bloed en heb rode vlekken in mijn mond en branden ik heb al verscheidene gels zoals Daktarin helpt niet ook een fles die dokter voorgeschreven geeft helpt ook niet heb jij raad bedankt

    • Paul

      29 juli 2016

      Beste Cecile, Welk virus zit er in je bloed? En hoe is dit vastgesteld? Daktarin is een anti-schimmelmiddel en doet dus niks tegen virussen… Ik vraag me dan ook af of er sprake is van een bacteriële (door bacterie), virale (door virus) of fungale (door schimmel) mondslijmverliesontsteking… Het lijkt me niet onverstandig om je huisarts om eenduidige informatie te vragen… Sterkte!

    • Natasja

      10 juli 2023

      Oh he ik heb dit sinds 3 weken. Begon met gevoel van aften en keelpijn en nu ook brandend gevoel links, maar inderdaad onwaarschijnlijk pijnlijk. De arts ziet wat rood in de mond en keel maar niets zeer afwijkend, moet spoelen en dat is het.

  • ria

    31 mei 2016

    Paul, bedankt voor je reactie. Het betreft inderdaad een kunstgebit. Loop al 10 maanden met een brandende mond. Ben nu naar de dermatoloog geweest en krijg binnenkort een plaktest. Ik hoop zo dat er iets aan gedaan kan worden want het is soms niet te harden!

    • Paul

      1 juni 2016

      Ik weet niet welke kunststoffen / kunstharsen in Nederland worden gebruikt voor kunstgebitten, maar ik kan me zomaar voorstellen dat daar in theorie potentiële allergenen tussen kunnen zitten. Ook de plastics, de kleurpigmenten, de acrylen / acrylaten en zelfs de kleefpasta zouden mogelijkerwijs boosdoener kunnen zijn… (bron + bron) Overigens bestaat er hypo-allergene kleefpasta; of er ook zoiets is als een hypo-allergeen kunstgebit weet ik niet. Hopelijk kan de dermatoloog je verder helpen! Sterkte ermee!

  • Br

    22 mei 2016

    Ik zoveel pijn in mijn mond en tong het is gewoon niet uit te houden zoveel pijn heb ik elke dag!

    • ria

      31 mei 2016

      Heb je soms ook een kunstgebit?

    • Peetje

      23 maart 2017

      Hallo Br, Ik begrijp je gevoel ik heb ook veel pijn in de mond. Bij mij komt het door allergieën. Zijn er zoveel is onmogelijk om deze te elimineren. Ik kan dan niet meer eten tandenpoetsen etc. Een nachtmerrie. Met de artsen kom je ook niet veel verder!!!

  • Ger

    23 december 2015

    Hallo Paul, Jammer dat hier zo weinig aandacht is voor mondslijmvliesallergieën. Zo heb ik mondallergie voor o.a. Dental materialen (meta methyl acrylate, MMA, e.a.). Ook een koppeling met allergieën van de voorhoofdsholten en bijholten slijmvliezen is een punt. Die heb ik namelijk ook, maar van weer andere typen materialen. Al met al zijn dit kort door de bocht slijmvliesallergieën. Ik kom hier later nog op terug onder jouw artikel over allergie, intolerantie en pseudo-allergie om mijn ervaring te delen met de allergietesten die ik onlangs bij het VUmc heb gehad met de daarbij standaard maar ook niet standaard overgevoeligheidsreacties.

    • ria

      31 mei 2016

      Ik denk dat ik allergisch ben voor mijn prothese, is dat mogelijk? B.v.d.

    • Paul

      31 mei 2016

      Om wat voor soort prothese gaat het en van welk materiaal? Je hoort bijvoorbeeld nog weleens dat mensen allergisch (of eigenlijk intolerant) reageren op siliconen gebitsprotheses…

    • Caatje

      13 mei 2018

      Beste Peetje. Ook ik heb veel allergieën en onmogelijke deze allen te elimineren! Brandende geïrriteerde mond. Tandenpoetsen doe ik alleen met water. Hoe gaat het nu met je? Misschien kunnen we ervaringen uitwisselen… Inderdaad met de artsen kom je niet verder!!! Alhoewel je berichtje een jaar oud is hoop ik dat je reageer!!!

  • Linda

    27 juni 2015

    Laat bij chronische ontstekingen of een pijnlijke mond/tong je bloed eens controleren op een vitamine B12-tekort of vitamine D-tekort.

    • Thea

      7 februari 2018

      Hoi. Ik had ook al 2 jaar last van mijn mond: branderig gevoel, dikke tong, moeite met slikken, soms zo erg dat als ik at mijn voedsel bleef hangen. Altijd kapotte mondhoeken, werd er gek van… En mijn dokter wist het ook niet meer… Tubes Daktarin gebruikt, maar niks hielp. Toen kreeg ik een vervangende arts die liet bloed prikken bij me. En met nog meer klachten, zoals hoesten, kortademigheid, pijn in de maag en nog meer… Bleek dat ik bloedarmoede had! Waarde was 3.2: al jaren veel te laag! IJzertabletten gehad en alle kwalen verdwenen al na een paar weken. Ook die branderige mond en vooral tong! Dus misschien kan het bij jullie ook de oorzaak zijn van de mondslijmvliesontstekingen.

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.