Fibromyalgie is chronische en langdurig aanhoudende pijn en stijfheid in spieren, pezen, peesaanhechtingen en/of gewrichtsbanden. Fibromyalgie ofwel “het fibromyalgiesyndroom” is dan ook voor iedere patiënt anders. Fibromyalgie wordt –samen met o.a. tendinitis– ook wel wekedelenreuma of Weke Delen Reuma (WDR) genoemd. Fibromyalgiesyndroom gaat doorgaans samen met allerlei andere gezondheidsklachten, waaronder chronische vermoeidheid. Het grote nadeel van wekedelenreuma is dat er geen afwijkingen in spieren worden gevonden en geen tekenen van reuma in de urine of het bloed. Hieronder vind je 4 tips om de klachten van fibromyalgieklachten te verlichten.

1. Ontstekingsremmers bij fibromyalgie

Fibromyalgie is een vage en veelomvattende aandoening, vaak zonder duidelijke of eenduidige oorzaak. Veel artsen en specialisten erkennen fibromyalgiesyndroom niet eens als ziektebeeld. Meestal worden ontstekingsremmers voorgeschreven, maar deze werken slechts in 30 procent van de gevallen.

2. Medicatie zoals SSRI’s…

Fibromyalgie wordt meestal geclassificeerd als een reumatische spieraandoening, omdat chronisch pijnlijke spieren een veelvoorkomend symptoom is. Recent onderzoek wijst echter uit dat disfunctionerende neurotransmitters een belangrijke rol spelen bij fibromyalgiesyndroom. Neurotransmitters zijn betrokken bij velerlei lichamelijke processen, waaronder herstel. Medicijnen die hormonen en neurotransmitters beïnvloeden –zoals SSRI’s– zouden dan ook uitkomst kunnen bieden bij Weke Delen Reuma (WDL).

3. Fysiotherapie & massage

Fysiotherapie, massages, acupunctuur, chiropraxie en lichaamsbeweging kunnen verlichting brengen bij fibromyalgiesyndroom. Dit geldt echter niet voor alle fibromyalgiepatiënten.

4. Voedingssupplementen

Gezonde voeding en voedingssupplementen zouden verlichting kunnen brengen bij fibromyalgie. Voorbeelden die op veel forums en informatieve websites worden genoemd zijn: co-enzym Q10, ginseng, groene thee-extract, omegavetzuren, koninginnengelei en bepaalde mineralensupplementen. Wat ook veel wordt aangeraden is een biologisch dieet. Dit betekent eten zonder kunstmatige toevoegingen zoals geur-, kleur- en smaakstoffen. Sterker nog: aangezien geen afwijkingen worden gevonden in spieren, bloed of urine, kan de diagnose fibromyalgiesyndroom nooit met 100% zekerheid worden gesteld; vaak blijkt achteraf sprake te zijn van een (ernstig) tekort aan vitamine B12, vitamine D of schildklierhormonen

Heb jij ervaring met fibromyalgie? Deel jouw vragen opvattingen en bevindingen ten aanzien van fibromyalgiesyndroom en laat  hieronder een berichtje achter!

3 Reacties

  1. Ik heb al jaren fybromyalgie. Het was een fysiotherapeut die in mijn nek de triggerpoint ontdekte. Had last van oa duizeligheid. Hij heeft heel veel triggerpoints behandeld met dry needling. Met een acupunctuur naald prikt hij in de triggerpoint (erg pijnlijk) en schakelt daarmee de actieve triggerpoint uit. Triggerpoints kunnen heel groot zijn (meer dan 0,5 cm) en geven veel pijnlijke uitstraling. Door het deactiveren (soms na een paar keer aanprikken) verdwijnt de uitstralende pijn. Het heeft heeft me enorm geholpen. Geen hoofdpijn, geen duizeligheid meer. Slaap ook weer beter! Helaas weten veel mensen niet van deze behandeling, ook bijvoorbeeld mijn huisarts niet. Het is echter de enige manier om triggerpoints uit te schakelen.

    • Triggerpoints bestaan niet… P.S. Opvallend hoeveel mensen met fibromyalgie het woord ‘fibromyalgie’ niet kunnen spellen (ik lees fibromialgie, fybromyalgie, fibromiealgie, fybromialgie, fibromyalgy, et cetera). :P

  2. Ik neem Fibrofit Strong en dat helpt mij goed. Er zit van alles in, maar wat ik belangrijk vind is dat het natuurlijk is; een natuurlijke samenstelling. Beslist een aanrader voor mensen met fibromyalgie, stijve spieren, vermoeidheid en zo.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.