In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn open relaties niet zomaar “voor iedereen”. Hoewel het waar is dat open relaties zich niet houden aan de maatschappelijke regels voor wat een traditionele relatie is, volgen ze wel hun eigen regels. Omdat open relaties ingewikkelder van aard zijn, bedenken koppels grenzen en beperkingen. Het hebben van onderling overeengekomen regels kan het verschil betekenen tussen een gelukkige, gezonde open relatie en een rampzalige situatie.

Wat is een open relatie?

relatie-koppel-liefde

Een open relatie betekent dat je meer dan één romantische of seksuele partner tegelijk hebt. Het is een regeling waarvan beide partijen overeenkomen dat het niet-exclusief of niet-monogaam is. Als één of beide partners romantische of seksuele activiteiten buiten de relatie ondernemen, is het aspect van de overeenkomst van groot belang. Als de twee partijen niet instemmen met een open relatie of huwelijk en één of beide toch meerdere partnerschappen aangaat, staat het bekend als een niet-consensuele, niet-monogame (NCNM) relatie.

Andere namen voor open relaties

Een andere naam voor een open relatie is “consensuele niet-monogamie”. Beide partijen zijn het erover eens dat een relatie niet-monogaam is. “Niet-monogamie”, “polyamorie” en “polyamoreuze relatie” verwijzen ook naar een open relatie. “Polygamie” verwijst naar het hebben van meer dan één echtgenoot tegelijkertijd. Als een huwelijk niet-monogaam is, wordt het een “open huwelijk” genoemd.

Hoe je een open relatie met je partner kunt verkennen

Omdat velen verwachten dat relaties en huwelijken monogaam zijn, kan het een uitdaging zijn om een open relatie met je dierbaren te bespreken. Religieuze of familiale overtuigingen kunnen het iets heel moeilijks maken voor mensen om te accepteren. Als je zegt dat je iets buiten de relatie wilt ontdekken, kan je partner verdrietig, jaloers of defensief worden. Maar zo eerlijk mogelijk zijn over je gevoelens zal de relatie alleen maar helpen, zelfs als dat betekent dat je ontdekt dat je niet langer aan de behoeften van de ander kunt voldoen en dat het moet eindigen.

Het is belangrijk om het onderwerp met geduld en begrip te benaderen. Het is mogelijk dat je partner niet geïnteresseerd is in een open relatie. Geef ze de tijd en ruimte om het idee te verkennen en vragen te bedenken. Eis niet meteen een antwoord of word niet boos als ze besluiten dat het niet goed voor ze is. Als je partner geïnteresseerd is in het verkennen van een open relatie, is het essentieel dat jullie het allebei eens zijn over regels of best practices. Jullie kunnen bijvoorbeeld allebei afspreken om veilige seks te gebruiken, zoals condooms. Het is cruciaal dat jullie allebei op dezelfde lijn zitten en je aan de gemaakte afspraken houden. Soms gaan stellen in therapie om deze kwesties te bespreken en hun gevoelens te onderzoeken.

Is een open relatie gezond?

relatie-koppel-verassing

Open relaties kunnen net zo gezond zijn als monogame relaties. En sommigen beweren dat de voordelen het algehele welzijn aanzienlijk kunnen verbeteren.

In traditionele, monogame relaties verwachten we dat onze partner al onze behoeften vervult. Maar één persoon is niet in staat om aan zo’n grote opdracht te voldoen. Dit kan de oorzaak zijn van ontevredenheid in relaties, resulterend in conflicten en in sommige gevallen kan het leiden tot affaires of zelfs echtscheiding.

Mensen in open relaties melden de volgende voordelen voor hun relatie:

  • Betere communicatie: open relaties vereisen een constante lijn van open communicatie.
  • Opwinding en passie: stellen kunnen problemen vermijden die voortkomen uit verveling of een stagnerend seksleven. Onderzoek naar koppels die een open relatie overwegen toont aan dat getrouwde stellen die overgaan op een open relatie een hogere seksuele tevredenheid hebben dan degenen die monogaam blijven. En deze stellen hebben meestal meer seks met elkaar.
  • Meer vertrouwen: je op je gemak voelen als je partner met iemand anders is, laat zien dat je een hoge mate van vertrouwen hebt. Je kunt er zeker van zijn dat je partner altijd bij je thuis zal komen, en andersom.
  • Minder jaloezie: vaak wordt aangenomen dat open relaties gepaard gaan met veel jaloezie, maar in veel gevallen is het tegendeel waar. Mensen die een open relatie hebben, ervaren eerder wat bekend staat als “compassie”, wat geluk is als ze hun partner gelukkig zien.

Mensen in open relaties melden de volgende voordelen voor het individu:

  • Meer wensen en behoeften vervuld: met meer dan één partner is de kans groter dat je op verschillende manieren bevredigd wordt. Dit geldt vooral voor seksuele bevrediging. Libido’s kunnen niet op elkaar afgestemd zijn. Samenzijn met andere mensen kan de kloof opvullen en wrok wegnemen die anders aanwezig zou zijn.
  • Vrijheid van expressie: partners buiten je relatie kunnen je in staat stellen om te handelen naar bepaalde verlangens waar je echtgenoot misschien niet aan mee wil doen.
  • Minder druk om aan alle behoeften van je partner te voldoen: er is minder spanning en angst als je niet verantwoordelijk bent voor het bevredigen van alle verlangens van je partner, vooral als het om seks gaat. Hierdoor kun je elkaar meer waarderen.
  • Meer waardering voor je partner: open relaties betekenen tijd apart, in die tijd kan jij of je partner intiem zijn met iemand anders. Deze ruimte kan ervoor zorgen dat je je partner mist. Samen zijn met iemand anders kan je herinneren aan alle redenen waarom je ervoor gekozen hebt om met hem of haar te zijn.

Hoeveel procent van de open relaties eindigt in een relatiebreuk?

Er zijn niet veel gegevens gepubliceerd over open relaties en echtscheidingen, maar wat we weten suggereert dat het vergelijkbaar is met monogame relaties.

Voor sommige stellen is een open relatie een zeer succesvolle dynamiek die uiteindelijk hun relatie verbetert. Sommige mensen gaan echter een open relatie aan om de verkeerde redenen, omdat ze denken dat het al bestaande problemen zal oplossen. Voor die mensen kan een open relatie de reden zijn voor echtscheiding. Een open relatie moet een keuze zijn waar beide partijen het over eens zijn. En beide mensen moeten volledig toegewijd zijn.

Tekenen dat een open relatie een probleem is

relatie-koppel-ruzie

Een open relatie is niet voor iedereen weggelegd. Hier zijn enkele waarschuwingssignalen dat het niet gaat werken:

  • Eén of beide partners worden jaloers of voelen zich ongemakkelijk
  • Eén partner is het niet eens met de regeling
  • Het huwelijk of partnerschap is gespannen en niet langer gelukkig
  • Eén partner wordt oneerlijk of geheimzinnig
  • Grenzen worden overschreden

Het is belangrijk dat de twee partners het eens zijn over een open relatie, zodat beide partijen er voordeel van hebben. Grenzen moeten duidelijk worden besproken en vastgesteld. Dan kan iedereen aangeven waar hij of zij zich niet prettig bij voelt.

Regels voor een succesvol open relatie

De beste open relaties zijn die met regels. De regels worden bepaald door het koppel. Ze variëren omdat elk stel uniek is en andere dingen belangrijk vindt. Er zijn echter een paar algemene regels waar veel mensen in open relaties bij zweren.

1. Kies er niet voor om de verkeerde redenen

Je relatie openstellen kan een manier zijn om je relatie van goed naar geweldig te brengen. Kijk echter niet naar deze optie als de manier om een worstelende relatie te redden. Als de communicatie slecht is, vertrouwen en jaloezie een probleem zijn, of als er een geschiedenis van ontrouw is, dan is een open relatie niet de oplossing. Later zou het dat wel kunnen zijn, maar dan moet je eerst aan de basisproblemen werken.

2. Geef prioriteit aan je relatie

Ook al heb je relaties met andere mensen, vergeet niet om quality time met je echtgenoot of echtgenote te reserveren. Je zou een hiërarchische polyamorie kunnen overwegen waarbij je echtgenoot of echtgenote nummer één is.

3. Laat jaloezie niet toenemen

Het is heel normaal om wat jaloezie te ervaren in een open relatie. Zolang je er op de juiste manier mee omgaat, kan het gezond blijven. Herken wanneer je je jaloers voelt, erken het en praat er met je partner over. Jaloerse gevoelens kunnen betekenen dat je nieuwe grenzen moet creëren met je partner.

4. Bespreek veilige seks

Zorg ervoor dat je een plan bedenkt voor veilige seks. Hoe ga je jezelf precies beschermen? Heb je condooms nodig? Gaan jullie regelmatig screenen op soa’s?

5. Zorg voor open communicatie

Constante, eerlijke communicatie met je partner is de sleutel om een open regeling te laten werken. Je zult ongetwijfeld verschillende complexe emoties hebben. Als ze opkomen, praat er dan over met je partner. Bepaal hoe gedetailleerd jullie het vinden om over externe partners te praten. Voer een open dialoog over wat gedeeld moet worden en wat gespaard moet blijven.

6. Spreek af hoe je je situatie uitlegt aan buitenstaanders

Polyamorie en open relaties worden vaak verkeerd begrepen. En helaas is dat meestal een negatieve opvatting. Je wilt niet dat mensen het verkeerde idee krijgen, dus hoeveel moet je delen met vrienden en familie? Als je kinderen hebt, moet je voorzichtig zijn met hoe je het onderwerp met hen benadert. Overweeg om lid te worden van een online gemeenschap voor open relaties.

7. Stel seksuele grenzen

Veel mensen beginnen een open relatie om hun seksualiteit te verkennen. Hoewel dit voor de meesten de belangrijkste aantrekkingskracht is, heeft iedereen grenzen. Bepaal de grens om ervoor te zorgen dat je je op je gemak blijft voelen bij wat je echtgenoot doet. Is penetratie toegestaan? Hoe zit het met orale seks? Wees specifiek en neem niets aan.

8. Stel emotionele grenzen

Het is soms moeilijk om seks en intimiteit van elkaar te scheiden. Het stellen van emotionele grenzen is net zo belangrijk als seksuele grenzen en kan je de pijn besparen die wordt veroorzaakt als je te ver gaat. Bepaal hoe comfortabel je bent met dingen als met dezelfde persoon naar bed gaan en uitgaan. Kun je sociaal tijd met hem of haar doorbrengen? Zorg ervoor dat je regels opstelt voor bij wie je wel en niet kunt zijn. Kan dat iemand zijn die jullie allebei kennen?

9. Regelmatige check-ins

Een deel van het voeren van eerlijke gesprekken met je partner is het houden van regelmatige check-ins om de pols van de relatie te voelen. Zorg ervoor dat beide mensen zich nog steeds prettig voelen bij de huidige regeling. Open relaties kunnen veel veranderen, simpelweg omdat er meer mensen bij betrokken zijn. Daardoor kan iemand besluiten dat hij niet langer een open relatie wil. Sta open om er op elk moment een punt achter te zetten als dat voor jullie allebei niet het beste is.

10. Vergeet toestemming niet

Open relaties zijn een vorm van consensuele non-monogamie of CNM. Instemming is wat open relaties onderscheidt van vreemdgaan. Als je niet zeker weet of je partner zich ergens goed bij voelt, wees dan voorzichtig.

11. Toon overal respect

Als je echtgenoot of echtgenote je primaire partner is, dan is hij of zij degene bij wie je thuiskomt, zelfs nadat je intiem bent geweest met andere mensen. Dus hoewel je relatie met je echtgenoot anders is, betekent dat niet dat je andere partners als “minder dan” moet behandelen.

Onthoud dat je relatie is wat jij wilt dat het is. Natuurlijk zijn er richtlijnen, maar relaties zijn niet one-size-fits-all. Als het gaat om een open relatie, is de nummer één regel dat jij en je partner op één lijn zitten. Als jullie je allebei op je gemak voelen en gelukkig zijn, dan heb je het goed gedaan.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.