Zit je in een relatie dan wil je dat die soepel verloopt en dat jullie allebei gelukkig zijn. In het begin spatten de vonken er nog vanaf en zijn jullie tot over je oren verliefd op elkaar. Na een paar maanden begint verliefdheid langzaam plaats te maken voor houden van. Dit is de basis voor een langdurige relatie.

Ook als je van elkaar houd kan er wel eens een verkeerd woord vallen of ontevredenheid. Meestal kom je daar wel weer overheen. Toch zijn er signalen die erop wijzen dat het eigenlijk geen zin meer heeft om aan je relatie te werken. Dit zijn de waarschuwingssignalen die laten zien dat het einde van jullie relatie mogelijk in zicht is.

4 signalen dat je relatie misschien over is

vrouw-man-koppel-ruzie

We hebben meerdere relatietherapeuten gevraagd wanneer ze zeker weten dat een koppel het niet gaat halen. Ze gaven ons 4 duidelijke signalen die laten zien dat de relatie waarschijnlijk niet meer te redden is. Vind alle signalen hieronder en wat je kunt doen als je je relatie toch wil redden.

Signaal 1. Je bent ongelukkig in je relatie

Een van de belangrijkste signalen dat je relatie niet lekker loopt, is wanneer je ongelukkig bent in je relatie. Maar wanneer ben je echt ongelukkig in een relatie? Ongelukkig is namelijk nogal een groot woord. Kortgezegd haal je voor jezelf niets meer uit de relatie dat je plezier geeft of zelfs maar een tevreden gevoel.

Je wil liever alleen dingen doen

Ongelukkig zijn in een relatie kan zich op meerdere manieren uitten. Als je bij jezelf merkt dat je heel erg uitkijkt naar momenten dat je partner er niet is en liever alleen dingen doet dan met je partner is het tijd om eens bij jezelf te raden te gaan of je nog wel gelukkig bent in je relatie.

Je groeit uit elkaar

Ben je in dat stadium dan kun je je zelfs alleen en ongelukkig voelen als je samen iets met je partner doet. Je voelt een gapend gat tussen jullie en hebt en wil geen dingen meer delen met je partner. Het kan verlammend werken en resulteren in een relatie die maar voort blijft kabbelen, terwijl jullie langzaam maar zeker verder uit elkaar groeien.

Pas op als je partner stil wordt

In relatietherapie klagen mensen regelmatig dat hun partner snel boos wordt. Die mensen hebben niet door dat dit eigenlijk goed nieuws is. Zolang iemand zijn of haar frustraties en boosheid nog uit wil die persoon nog aan de relatie werken. Die persoon is nog niet zo ongelukkig dat er geen redden meer aan is.

Stonewalling

Als een partner stilvalt en zichzelf terugtrekt dan noemen we dat stonewalling. Dit duidt erop dat iemand zo ongelukkig is dat hij of zij zich heeft afgesloten van de relatie. Het maakt simpelweg niet meer uit wat de partner doet. Er zijn geen verwachtingen meer en dus ook geen reden om boos of verdrietig te worden. In dit geval is de partner achter de schermen vaak al plannen aan het maken om weg te gaan.

Is je relatie nog te redden?

Ben je in de fase van stonewalling gekomen dan is je relatie bijna voorbij. Het punt is dat er twee mensen gemotiveerd moeten zijn om aan de relatie te werken. Als iemand zich volledig heeft teruggetrokken dan is er geen manier om aan de relatie te werken. Is het nog niet zover en zien jullie beiden nog een lichtpuntje dan is het tijd om met elkaar in gesprek te gaan en te zoeken naar een manier waarop jullie beiden weer gelukkig worden.

Signaal 2. Jullie zijn samen niet in staat om problemen op te lossen

man-troost-vrouw

In elke relatie is wel eens een discussie of een ruzie. Dat is op zich niet erg. Het wordt pas een probleem als jullie er samen niet uitkomen en dezelfde ruzie elke keer weer terugkomen. Dat kan al over hele kleine dingen gaan zoals het huishouden, maar ook financiën en over gemaakte afspraken die jullie niet nakomen.

Je partner ziet alles als een aanval

In een relatie zijn er simpelweg dingen waar jullie anders tegenaan kunnen kijken. Daar kun je niet omheen. Het wordt pas problematisch als je er samen niet uitkomt. Bijvoorbeeld als je partner alles ziet als een aanval. De partner zal alle kritiek die je hebt aangrijpen als reden om een kritiekpunt op jou aan te halen. Als dat het geval is zal geen enkele discussie of ruzie succesvol opgelost worden.

Het gevaar daarvan is dat je geen vertrouwen meer hebt in je partner en steeds meer gesprekken over lastige onderwerpen probeert te vermijden. Je kunt hierdoor het gevoel krijgen dat je niet meer op je partner kunt rekenen.

Jullie hebben overal ruzie over

Hoewel af en toe een ruzie niet erg is, moet je niet continu ruzie maken. Van die ruzies die elke keer weer terugkomen en nooit opgelost lijken te worden. Bovendien is het niet normaal als je over elk klein dingetje ruzie krijgt. Bij de meeste koppels zullen kleine dingen niet leiden tot een ruzie. Ze gaan samen in gesprek en zoeken een oplossing waar beide partijen tevreden mee zijn.

Kritiek op elkaars karakter

Het wordt nog erger wanneer in deze ruzies andere punten aangehaald worden die niets met het huidige conflict te maken hebben. Haal geen oude koeien uit de sloot als dat onderwerp al lang afgehandeld had moeten zijn. Het is ook niet het moment om kritiek op het karakter van je partner te uiten. Dit is iets waar je partner weinig aan kan doen. Begin je hiermee, dan is het einde zoek.

Is je relatie nog te redden?

Als jullie echt overal ruzie over maken is het moeilijk om jullie gedrag te veranderen. Toch is het niet onmogelijk zolang jullie allebei maar willen. Willen jullie hieruit komen dan moet je samen een andere manier vinden om te communiceren.

We raden aan om een speciaal moment in te plannen waarin jullie naar elkaar proberen te luisteren. Probeer je hierbij in te leven in het standpunt van de ander en sta open voor een andere mening. Is dit moeilijk dan kun je hiervoor een relatietherapeut inschakelen.

Signaal 3. Er is geen intimiteit

koppel-ruzie

Het verschil tussen gewoon vrienden en een liefdesrelatie is intimiteit. Dan gaat het zowel om emotionele intimiteit als om fysieke intimiteit. Als een van de partners of beide partners geen intimiteit meer zoekt dan is de relatie hard op weg naar het einde.

Elke relatie heeft ups & downs

Er kunnen beste periodes zijn waarin koppels wat minder fysiek intiem zijn. Bijvoorbeeld als het druk is op het werk, iemand zwanger is of als iemand niet lekker in zijn vel zit. Al deze zaken kunnen ervoor zorgen dat het libido van iemand naar beneden gaat.

Jij wil geen intimiteit

Als maar een van de twee geen fysieke intimiteit wil kan dat voor beide partijen behoorlijk wat frustratie opleveren. De persoon met het lage libido wil misschien wel genegenheid, maar geen seks. Toch kan er een moment komen dat diegene geen genegenheid meer zoekt, omdat de partner altijd wil aanzetten tot seks.

Je partner wil geen intimiteit

Voor degene die wel fysieke intimiteit wil kan het gebrek eraan onzekere gedachtes opleveren. Die persoon heeft misschien het idee dat de ander hem of haar niet meer aantrekkelijk vindt of niet meer geïnteresseerd is. Het is belangrijk om samen te praten over de intimiteit of het gebrek daarvan. Praat over de gevoelens van beide partners en bepaal of er nog toekomst inzit of dat dit het punt is om te stoppen met de relatie.

Er is geen aantrekkingskracht meer

Als beide partners geen aandrang meer voelen om met elkaar te knuffelen of seks te hebben dan is dat een groot probleem. Intimiteit is niet alles in een relatie, maar het is wel een belangrijk punt. Zonder dat kun je beter als vrienden verder.

Is je relatie nog te redden?

Ook in dit geval is er nog steeds een kans dat de relatie te redden is. De sleutel tot succes is ook in dit geval praten over seks. Probeer bij elkaar te achterhalen wat de reden is dat iemand niet meer intiem is. Bespreek hoe jullie je beide hierbij voelen en ga op zoek naar mogelijke oplossingen. Ga naar een therapeut, plan een romantische date of bespreek elkaars fantasieën en ontdek waar jullie beiden wel warm van worden.

Signaal 4. Er is een ernstig gebrek aan vertrouwen in de relatie

trust-issues-vertrouwen-problemen-koppel

Als je besluit om je leven samen met iemand te delen is het noodzakelijk dat je elkaar vertrouwt. Je moet erop kunnen vertrouwen dat je partner afspraken nakomt en niet tegen je liegt. Dat geldt onder andere op het vlak van financiën, maar ook op het gebied van contact met anderen.

De meeste koppels spreken met elkaar af dat ze exclusief met elkaar een liefdesrelatie hebben. Sommige koppels kiezen juist weer voor een vrije relatie. Welke optie je ook kiest, beide partijen moeten zich aan de gestelde regels houden en niet liegen over waar ze mee bezig zijn.

Extreme jaloezie

Een partner moet erop kunnen vertrouwen dat de partner niets achterhoudt. Daar ontstaat het tweede probleem. Sommige partners zijn extreem jaloers en achterdochtig zonder achterliggende reden. Ze zullen de telefoon van hun partner doorpluizen, willen controle op met wie ze bevriend zijn en zullen boos worden als iemand met ze praat. Dit is in de meeste gevallen een uiting van onzekerheid, maar het kan wel voor flinke scheuren in de relatie zorgen en zelfs een breuk.

Is je relatie nog te redden?

Vertrouwen krijg je niet, dat moet je verdienen. Als iemand het vertrouwen geschaad heeft kan het wel weer terugkomen, maar dat kan alleen doordat de partner bewijst het ook te verdienen. Als het gaat om extreme jaloezie is het van belang dat de jaloerse partner onder ogen ziet dat hij of zij jaloers is. Daarnaast is het belangrijk om erachter te komen waar de jaloezie vandaan komt. Vervolgens moeten afspraken gemaakt worden over jaloers gedrag. Bijvoorbeeld niet spioneren en accepteren dat het niet mogelijk is om controle over iemand te hebben.

Conclusie: Wel of niet samen verder?

Zie je een van deze vier signalen in je relatie dan lijkt het einde van je relatie in zicht. Als je niet ingrijpt, zal dat ook zeker het einde betekenen. Als jullie allebei de relatie niet op willen wegen en bereid zijn om te vechten voor je relatie dan is het alsnog mogelijk om er iets van te maken.

We hebben wat tips gegeven over wat te doen, maar wil je meer kans op resultaat dan raden we aan om een relatietherapeut te zoeken. Die kan samen met jullie het achterliggende probleem beter doorgronden zodat jullie het op de juiste manier aanpakken.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.