Maakt pasta dik of toch niet? – 3 weetjes over pasta

Food · Door Ilse

Pasta behoort tot de bekendste en meest populaire koolhydraatleveranciers die je in westerse keukens tegenkomt. Omdat koolhydraten steeds vaker de schuld krijgen van overgewicht, wordt pasta (samen met brood, rijst, aardappels en fruit) steeds vaker in het verdomhoekje gezet. Maar is pasta nou echt slecht voor de lijn of is het de zoveelste onterechte zondebok? Hieronder het antwoord…

1. Volkorenpasta

Pasta bestaat uit tarwe en water. Voor witte pasta wordt tarwebloem gebruikt; volkorenpasta bestaat grotendeels uit tarwemeel. Meel is beduidend gezonder dan bloem. Bloem is namelijk meel waar vrijwel alle nuttige vezels en micronutriënten uit zijn gezeefd. Volkorenpasta bestaat daarentegen uit volkorenmeel; dit is gemaakt van “hele granen” en kan zodoende onder de gezonde koolhydraten worden geschaard.

Kortom: eet bij voorkeur gedroogde volkorenpasta met een bruine kleur!

2. Al dente

Hoe zachter de pasta, des te hoger de glycemische waarde. Daarentegen geldt: hoe harder de pasta, des te beter voor je bloedsuikerspiegel, insulineniveau, hongergevoel en afslanksucces. Kook pasta dus nooit door en door gaar, zacht & plakkerig.

Dus: eet pasta al dente; dat betekent beetgaar, met een zekere “bite”.

3. Aanvullende ingrediënten

Een portie (+/- 75 gram) volkorenpasta hoeft echt geen negatieve invloed uit te oefenen op afvallen. Sterker nog: de vezels en micronutriënten in dit soort pasta kunnen afslanken juist ten goede komen.

Wat wel funest kan zijn voor je lijn is hetgeen je bij de pasta eet. Calorierijke roomsaus is logischerwijs veel slechter voor je dan een magere tomatensaus… Neem liever vis dan vet gehakt… En paprikablokjes i.p.v. bacon of ham.

Al met al dien je je pasta zo slank en gezond mogelijk aan te kleden!

Tot slot

Het mediterrane dieet wordt al jaren de hemel in geprezen omdat Italianen, Grieken en Spanjaarden zo gezond zijn vanwege hun superieure eetgewoonten. Dit is een interessante wetenswaardigheid, want pasta is zowel in Italië als in Spanje als in Griekenland een authentiek en ongekend populair gerecht. (bron)

Eet jij pasta binnen je (afslank)dieet? Laat hieronder weten of –en zo ja, hoe– jij je pasta het liefst bereidt…