De medische term voor heuppijn is coxalgie. Het betreft pijn die wordt veroorzaakt door aandoeningen van het heupgewricht en/of de omliggende weefsels. Pijn in de heupen kan velerlei oorzaken hebben. Hieronder bespreken we 3 algemene tips tegen heupklachten…
1. Pijn in heup door slijmbeursontsteking
In veel gevallen wordt pijn in de heupen veroorzaakt door een slijmbeursontsteking. Een slijmbeursontsteking doet in beginsel denken aan spierpijn, maar wordt steeds heviger. Op den duur wordt het een zeurende, uitstralende pijn. Hoe frequenter en intenser je je heupgewricht belast, des te groter de kans op een slijmbeursontsteking. Een slijmbeursontsteking gaat zelden volledig over. Allereerst kun je behandeling bij de fysiotherapeut of orthopeed proberen.
Ook kan een orale ontstekingsremmer worden toegediend (Diclofenac e.a.), maar deze dringt vaak niet (voldoende) door tot de slijmbeurs. Een directe injectie met Cortisol in het gewricht helpt doorgaans beter. Voldoende rust is een absolute aanrader. In het ergste geval dient de slijmbeurs operatief te worden verwijderd. In dit artikel over heupslijmbeursontsteking kun je meer lezen over een slijmbeursontsteking van de heup…
2. Artrose kan pijn in de heupen veroorzaken
Pijn in de heupen wordt veelal veroorzaakt door heup-artrose (slijtage van het heupgewricht). Artrose wordt gekenmerkt door hevige, terugkerende zeurend pijn die erger wordt bij bewegen. Artrosepijn beïnvloedt je houding, je bewegingen en met name het lopen. Vaak begint een behandeling met fysiotherapie, orthopedie en/of warmwater-oefeningen. Bij heup-artrose kan uiteindelijk een kunstheup (volledige heupprothese) nodig zijn.
3. Instabiliteit & afwijking van de heup kan verregaande heuppijn veroorzaken
Een vorm van of variatie op bekkeninstabiliteit of heupinstabiliteit kan hevige pijn in de heupen teweegbrengen. Hierdoor treedt veelal gewrichtspijn, mobiliteitsverlies en instabiliteit op van bekken en/of heupgewrichten. Voorbeelden van dit soort heupproblemen zijn onder andere:
- Subluxerende heup oftewel ‘snapping hip’
- Heupdysplasie (HD): een vormafwijking van de heup
- Gewrichtsmuis (los stukje bot of kraakbeen) in het heupgewricht
- Hypermobiliteit: hyperlakse oftewel loszittende heupgewrichten
- Afwijking (slijtage, rafeling, flap, scheur e.a.) van het labrum: de kraakbenige structuur aan de rand van de heupkom
- Ontsteking of infectie van het gewrichtskapsel c.q. gewrichtsslijmvlies
- Beschadiging van het heupkraakbeen zélf (kraakbeenletsel)
- symfysiolyse: loslating van de verbinding tussen beide schaambeenderen, waardoor deze uiteen staan
- Scheuring van het ligamentum teres: het bandje dat de heupkop met de heupkom verbindt
- Doorbloedingsstoornis in de heup
Bij dit soort heupafwijkingen en heupklachten kan een vreemd geluid (‘klik’, ‘plop’, ’tik’ e.a.) ontstaan bij beweging, evenals pijn- en instabiliteitsklachten van bekken en heupen. Pijnklachten treden op bij o.a. draaibewegingen en voorovergebogen zitten.
4. Blessure, infectie & breuk als oorzaak van heuppijn
Hoewel artrose en slijmbeursontsteking de belangrijkste veroorzakers zijn van pijn in de heupen, zijn er nog veel meer. Enkele voorbeelden zijn:
- Sportblessure & botbreuk (fractuur)
- Bacteriële infectie
- Reuma & rughernia
- Tekort aan vitamine B12
- Tumor in de heup
Tot slot
Bij heuppijn moet daarom altijd onderzoek worden gedaan naar de lage rug, het bekken, de knie en de lies. Wanneer heupklachten langdurig aanhouden is röntgenonderzoek, echografie en/of een MRI-scan aanbevelenswaardig. Bij vermoeden van een tumor is een botscan noodzakelijk. Bij lichte, kortdurende heuppijn is fysiotherapie, manuele therapie en/of ontstekingsremming veelal afdoende. Ook een warm bad kan verlichting brengen.
Heb jij ervaring met pijn in de heupen? En weet je inmiddels wat de oorzaak is/was? Deel jouw ervaringen en bevindingen m.b.t. heupklachten in een reactie hieronder!