De medische term voor heuppijn is coxalgie. Het betreft pijn die wordt veroorzaakt door aandoeningen van het heupgewricht en/of de omliggende weefsels. Pijn in de heupen kan velerlei oorzaken hebben. Hieronder bespreken we 3 algemene tips tegen heupklachten…

1. Pijn in heup door slijmbeursontsteking

In veel gevallen wordt pijn in de heupen veroorzaakt door een slijmbeursontsteking. Een slijmbeursontsteking doet in beginsel denken aan spierpijn, maar wordt steeds heviger. Op den duur wordt het een zeurende, uitstralende pijn. Hoe frequenter en intenser je je heupgewricht belast, des te groter de kans op een slijmbeursontsteking. Een slijmbeursontsteking gaat zelden volledig over. Allereerst kun je behandeling bij de fysiotherapeut of orthopeed proberen.

Ook kan een orale ontstekingsremmer worden toegediend (Diclofenac e.a.), maar deze dringt vaak niet (voldoende) door tot de slijmbeurs. Een directe injectie met Cortisol in het gewricht helpt doorgaans beter. Voldoende rust is een absolute aanrader. In het ergste geval dient de slijmbeurs operatief te worden verwijderd. In dit artikel over heupslijmbeursontsteking kun je meer lezen over een slijmbeursontsteking van de heup…

2. Artrose kan pijn in de heupen veroorzaken

Pijn in de heupen wordt veelal veroorzaakt door heup-artrose (slijtage van het heupgewricht). Artrose wordt gekenmerkt door hevige, terugkerende zeurend pijn die erger wordt bij bewegen. Artrosepijn beïnvloedt je houding, je bewegingen en met name het lopen. Vaak begint een behandeling met fysiotherapie, orthopedie en/of warmwater-oefeningen. Bij heup-artrose kan uiteindelijk een kunstheup (volledige heupprothese) nodig zijn.

3. Instabiliteit & afwijking van de heup kan verregaande heuppijn veroorzaken

heupklachten voorkomen verhelpen Een vorm van of variatie op bekkeninstabiliteit of heupinstabiliteit kan hevige pijn in de heupen teweegbrengen. Hierdoor treedt veelal gewrichtspijn, mobiliteitsverlies en instabiliteit op van bekken en/of heupgewrichten. Voorbeelden van dit soort heupproblemen zijn onder andere:

 • Subluxerende heup oftewel ‘snapping hip
 • Heupdysplasie (HD): een vormafwijking van de heup
 • Gewrichtsmuis (los stukje bot of kraakbeen) in het heupgewricht
 • Hypermobiliteit:  hyperlakse oftewel loszittende heupgewrichten
 • Afwijking (slijtage, rafeling, flap, scheur e.a.) van het labrum: de kraakbenige structuur aan de rand van de heupkom
 • Ontsteking of infectie van het gewrichtskapsel c.q. gewrichtsslijmvlies
 • Beschadiging van het heupkraakbeen zélf (kraakbeenletsel)
 • symfysiolyse: loslating van de verbinding tussen beide schaambeenderen, waardoor deze uiteen staan
 • Scheuring van het ligamentum teres: het bandje dat de heupkop met de heupkom verbindt
 • Doorbloedingsstoornis in de heup

Bij dit soort heupafwijkingen en heupklachten kan een vreemd geluid (‘klik’, ‘plop’, ’tik’ e.a.) ontstaan bij  beweging, evenals pijn- en instabiliteitsklachten van bekken en heupen. Pijnklachten treden op bij o.a. draaibewegingen en voorovergebogen zitten.

4. Blessure, infectie & breuk als oorzaak van heuppijn

Hoewel artrose en slijmbeursontsteking de belangrijkste veroorzakers zijn van pijn in de heupen, zijn er nog veel meer. Enkele voorbeelden zijn:

 • Sportblessure & botbreuk (fractuur)
 • Bacteriële infectie
 • Reuma & rughernia
 • Tekort aan vitamine B12
 • Tumor in de heup

Tot slot

Bij heuppijn moet daarom altijd onderzoek worden gedaan naar de lage rug, het bekken, de knie en de lies. Wanneer heupklachten langdurig aanhouden is röntgenonderzoek, echografie en/of een MRI-scan aanbevelenswaardig. Bij vermoeden van een tumor is een botscan noodzakelijk. Bij lichte, kortdurende heuppijn is fysiotherapie, manuele therapie en/of ontstekingsremming veelal afdoende. Ook een warm bad kan verlichting brengen.

Heb jij ervaring met pijn in de heupen? En weet je inmiddels wat de oorzaak is/was? Deel jouw ervaringen en bevindingen m.b.t. heupklachten in een reactie hieronder!

241 Reacties

 1. S ‘morgens bij het opstaan een stevige pijn in mijn (van mijn kant gezien rechts) heup. Links helemaal geen last. Pijn bij het opheffen van mijn knie naar mijn borst. Ook bij het draaien van mijn been. Na een uur is de pijn praktisch verdwenen. Ik loop 4 a 5 keer per week (niet rennen) een afstand van 5 km. Ik heb dan nergens last meer van. Zoals gezegd, Alleen bij het opstaan. Ik ben 75 en heb altijd sport gedaan.

 2. ik heb al jaren last van op en af gaande klachten in mijn heup. al een paar keer onder echo spuit gehad voor de slijmbeurs ontsteking. Laatste keer heeft het niet gewerkt. en moet nu enige tijd wachten voor we verder kijken wat te doen. Mijn slijmbeurs ontsteking is waarschijnlijk gevolg van mijn rug afwijking, waardoor ik niet goed loop en veel pijn heb. ( onderste rugwervels zijn in 2012 vast gezet en de rugwervel L4 is nu slecht aan het worden, zenuw beknellingen op L4 rechts en L5 links en rechts). door zenuwblokkades kan ik redelijk door de rugpijn heen komen, maar helaas lukt dat nog niet me de slijmbeurs ontsteking. Dus als het lopen lukt ivm de rug, lukt het vaak weer niet door de pijn in de heup. Is een cirkeltje waar moeilijk uit te komen is… wie heeft nog tips??

 3. Al enkele jaren toenemende beenpijn (rechts). Voornaamste klacht is pijn in boven/zijkant bovenbeen en gespannen spieren in bil en pijn rond heupgewrichten. Pijn straalt inmiddels uit naar mijn enkel en de gehele zijkant van mijn kuitbeen. Fysio weet het niet meer, huisarts weet het niet meer en pijn wordt steeds erger; waar ik eerst nog wel eens pijnvrije periodes had, heb ik die nu niet meer. Het tast mijn humeur aan, energie is weg en werk combineren met kinderen wordt steeds lastiger. Oh ja, ben 46, klachten zijn 7 jaar geleden langzaam op komen zetten na de bevalling van mijn jongste. Geen bekkeninstabiliteit gehad. Wie weet raad? (volgens medici geen hernia, maar nooit MRI gehad. Foto van heup gemaakt bij orthopeed, maar was niets op te zien en hij stuurde me binnen 1 minuut weer naar huis, ondanks mijn pijnklachten)

  • Ik loop sinds januari 2020 met zelfde klachten. Op foto was niets te zien. Een injectie in mijn heupkop hielp 2 dagen en een tweede injectie hielp helemaal niet. Inmiddels 24/7 pijn. afspraak gemaakt bij een orthopeed bij een ander ziekenhuis dan mijn eigen. Na het maken van een mri kwam men erachter dat ik heupkopnecrose had. Terwijl er niets te zien was op de foto, was het heel duidelijk op de mri. Ik wacht nu op een nieuwe heup. Helaas kan dat nog wel even duren.

  • Bioresenantie en dan kom je er waarsch achter dat je hoofd zenuw van de leg is..

  • Elieselotte

   Kan ook aan je schoenen/loophouding liggen. Goede schoenen zeer belangrijk! Ik kreeg van een podoloog steunzolen toen is de pijn gelijkelijk weggegaan.

  • ik, man 69 jaar, zelfde klachten kom net terug van huisarts. sporthernia? weinig aan te doen.

  • Aan u klachtenbeeld herken ik een bekkenverwringing. Een echte manueel therapeut of chiropractor kan u verlossen van dit hevige ongemak .

 4. Ik had ook hardnekkige pijn in mijn heup. De dokter dacht aan een slijmbeursontsteking. Ik heb een tijdje ontstekingsremmer geslikt, maar het ging niet over. Wat wel heeft geholpen is een bezoek aan de orthopeed. Ik kreeg aangepast schoeisel aangemeten.

 5. Ik heb sinds 2012 heup impingement na een intensive sport carrière van 27 jaar (kickboksen) ik was extreem lenig splits over de 180 graden geen probleem. Maar na me 40 begon me heupklacht, in verschillende Nederlandse ziekenhuizen Boden ze me een totale heup prothese aan.. Maar met mijn actie werk (montage in de bouw veel tillen veel bukken hurken en over de grond kruipen) is dit geen optie voor mij. Die dingen gaan maar 10 tot 15 jaar mee en schieten te makkelijk uit de kom. Sport heb ik al helemaal op zij moeten leggen waar ik extreem depressief door was.. Veel van mijn vrienden in me kickboks wereld hebben in België de BHR resurfacing laten zetten bij Koen de smet, alle heel succesvolle resultaten. In nederland hebben ze dit geprobeerd met goedkopere imitaties (de ASR van dePuy) en on ervaren chirurgen, met alle slechte gevolgen van dien ze kunnen het hier niet en ze kraken de succesvolle operaties in het buitenland af en sterker nog mensen hier in nederland geven ze niet eens de kans om naar het buitenland te gaan. Sinds 2008 is er al een internationale recall van vele merken van deze imitaties (sommige zelfs ongetest op de markt kwamen) in Nederland hebben ze deze operatie techniek afgeschaft en zelfs de succesvolle Birmingham hip replacement werd afgeraden zorgverzekeraars weigeren te vergoeden in succesvolle landen (B UK GER) ik Ken vele met resurfacing die er heel blij mee zijn (de THP heeft een hele Hoge risico op luxaties) Andy Murray heeft een aantal maanden geleden deze resurfacing laten zetten en is er heel succesvol mee…
  Ik ben altijd een hard werkende maar arme jongen geweest. Momenteel heb ik een andere Baan gevonden, heel zwaar, heel smerig, heel moeilijk soms werk ik 60 uur per week maar het verdient veel… Ik lijd enorme pijn elke dag ik ben enorm depresief denk elke dag aan zelfmoord.. Maar ik ben al jaren aan het sparen en ik ga er godverdomme komen, ik ben enorm woest op mijn regering zwaar teleurgesteld in mijn zorgverzekeraars ..nederland heeft gefaald in alle opzichten, belastingen, kinderdagverblijfregelingen, zorg, onderwijs banken, pensioenen, de immigranten, Nederland is een echt K-land geworden maar ik heb geduld;

  • Hey Ryo, ik lees je bericht en herken veel in je verhaal, het is geen makkelijke weg En klote en logisch dat je je zo voelt. Misschien kan ik over impigment advies geven: ik heb op jonge leeftijd epyfulisiolyse gekregen ( afglijding heupkop) en door medische fouten en heftige banen, nu een beschadigde heup, en oa heupimpigment. 6 maanden geleden geopereerd in Duitsland via contract zorgverzekeraar. Als je meer informatie wilt kan ik je die sturen, ik weiger om mij ooit nog in Nederland te laten behandelen want het is één groot prutswerk, ongekende wachttijden en verkeerde adviezen ( van 4 verschillende artsen in totaal) Duitse arts was intelligent, 2 weken wachttijd IPV een jaar!! in nl voor een verkeerde operatie. Hij heeft uitstekend bot weggehaald, de schroef eruit gehaald, een labrumscheur behandeld. Overigens voel ik me nog steeds 60, niet 30, ik hoor continue een tik bij bewegen, kan niet lang lopen, rugpijn, heuppijn door displasie en dat is deprimerend, als je zo’n fysiek persoon bent. Ik heb net zoals jij in de bouw gewerkt en tien jaar lang zwaar fysiek til werk gedaan, sport ook. En dat heeft absoluut heftig effect gehad op de conditie. Ik zou je aanraden direct te stoppen als je je zo voelt, want het word alleen maar erger op die manier, je sloopt je lichaam echt met dit werk. Hoop dat je eruit komt en ik als je meer informatie wilt laat t me weten.

 6. Mijn tante heeft terugkerende heupklachten. Het zou inderdaad goed kunnen dat ze last heeft van artrose. Een goed idee om een warm bad te nemen om tijdelijk de pijn te verlichten. Verder gaan we kijken wat we kunnen doen.

  • Hoi Jan, Laat je tante aan haar huisarts een verwijsbrief voor de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Deze zijn gespecialiseerd in orthopedie

  • Door een hoge val vanaf een muurtje in de bergen in Tunesië 3jaar geleden heb ik twee dikke bulten op mijn heup overgehouden, daardoor krijg ik steeds hevige pijnen en gaat mijn heup steeds onverwachts op de blok. Wat kan ik hier tegen doen? Belangrijk om te weten is dat ik er toen “gewoon” mee ben blijven lopen en niet naar een arts of ziekenhuis ben geweest. De pijnen heb ik al 3 jaren en het laatste half jaar worden de pijnen steeds erger en vanaf toen gaat mijn heup ook steeds op de blok. Iemand een idee wat dit kan zijn?

 7. Bedankt voor dit goede artikel. Het is erg vervelend wanneer je pijn aan je heup hebt. Dat voel je de hele dag door.

  • Beste, Ik ben al 2 jaar thuis doordat ik een CAM-impingement / CAM-inklemming heb, zowel rechts als links. Links is het uiteindelijk al 8 maanden geleden geopereerd geweest en heb nog steeds zeurende last aan lies, buitenkant heup en bil. ???? Bij tweede opinie vertelde die dokter dat ik altijd last zal blijven hebben, terwijl de dokter die me opereerde beloofde dat ik weer zou kunnen sporten… Omdat ik weinig kraakbeenschade heb. Na heel die tijd ben ik naar zoveel orthopedisten geweest en iedereen zei me iets anders. Gevolg: ik zit er psychisch wat door en ik vertrouw niemand meer in de geneeskunde, ook kinesisten spreken elkaar constant tegen.

 8. Hallo, Ik ben op 16 juni 2017 voor de derde keer geopereerd aan de rechterheup. Na de operatie lag de rechtervoet plat op naar binnen geslagen op bed. De orthopeed kan geen antwoord geven op de vraag waarom dit zo was. Als ik moet hoesten of niezen heb ik pijn; ontzettende pijn vanuit de bil. Heeft iemand hier eens mee te maken gehad of ervaring mee?

 9. Hallo, Wie herkent dit: Niet meer kunnen zitten van de heuppijn. Ik ben een vrouw van 61 jaar. Ongeveer anderhalf jaar geleden kreeg ik pijn m.n. in linker lies. Daarna ook een tijd in de rechter lies. Er is een foto gemaakt en er was kraakbeenverlies in beide heupen. De huisarts stuurde mij naar de fysio om de spieren aan te laten sterken. Fysio heeft linker bil heftig behandeld en daarna begon de pijn in mijn linker bil. Het werd zo erg dat het doortrok naar mijn linkervoet en heftige tintelingen in de voet. Door naar de neuroloog en daar is een MRI gemaakt. Daaruit kwam dat er een bulging disc was L5 s1 (kleine hernia)maar dat kon ook een toevalstreffer zijn. Inmiddels kon ik bijna niet meer lopen. Staan was heel pijnlijk en zitten onmogelijk. Veel pijnstilling gehad. Diclofenac; Oxycodon; Niets hielp en inmiddels kon ik niet meer zitten. Doorgestuurd naar de pijnpoli en daar een proefprik in mijn rug gehad. Geen resultaat. Begonnen met pregabaline. Dit hielp als ik het samen met ibrufen 600 gebruikte de scherpe kantjes eraf te halen, maar had veel bijwerkingen. Afbouwen dus. Was een hel. (kreeg angstklachten ervan) Inmiddels shock wave en dry needling geprobeerd. Geen resultaat. Pijnpoli wist het ook niet meer. Dus weer terug naar de neuroloog. Deze heeft een spier en zenuwgeleidingsonderzoek gedaan. Was goed. Omdat ik zelf toch het gevoel had dat het van de heup af kon komen doorgestuurd naar de orthopeed. Inmiddels dus anderhalf jaar verder. Inmiddels gaat staan beter en kan ik ong. 2 a 3 km lopen zonder grote gevolgen, maar nog steeds niet zitten. Hij zei dat het niet van de heup af kon komen, omdat de pijn daarvan in de liezen zit en niet verder dan de knie kan komen. Bij mij doet hoesten en persen en zitten nog steeds pijn tot in mijn voet. Verder was het kraakbeenverlies zo’n 50% en dan wordt er nog niet geopereerd. Mijn vraag is: Of iemand deze klachten herkent. Of een injectie in de heup zou kunnen helpen. Deze optie heb ik bij de artsen niet gehoord??? Met dank voor het lezen en ik hoop dat iemand raad weet. Liko

  • Wat n geklungel van artsen. Ga naar het AZ Klina Ziekenhuis in Brasschaat, België. Afdeling neurochirurgie. Dr. de Jong. Vraag de zorgverzekeraar wel of ze er een zorgcontract mee hebben! Daar hebben ze geen protocollen en doen ze gerichter onderzoek. Bij mij na 1/2 jaar ondraaglijke rugpijn en ‘halfslachtig onderzoek’ bleek daar dat er fracturen in mij wervels aanwezig waren. Nu ben ik klachtenvrij! P.S. Het jaar ervoor ook al een langdurig onderzoek gehad naar de oorzaak van mijn zenuwpijn. Vijf artsen wisten het niet. Rugpoli Veluwe in Velp constateerde toen een rughernia. Meteen een corticosteroïden injectie en gestopt met medicatie tot zelfs morfine… Succes!

  • Dit lezende kan ik alleen zeggen / aanraden om naar, waar ik ben heengegaan, Medinova Kliniek Zestienhoven te Rotterdam te bellen en een afspraak te maken met de orthopedisch chirurg aldaar. Ik heb met dezelfde klachten zeker 3 jaar gelopen. 1ste jaar gestuurd naar fysio’s (een paar), maar na anderhalf jaar zeiden ze, we hebben echt alles gedaan en ’t wordt steeds erger. Toen ben ik vorig jaar in september, na met mijn vuist op tafel te slaan (geëist van de huisarts, omdat de fysio zei, er moet een MRI-scan gemaakt worden) naar de Medinova Kliniek Zestienhoven gebeld. Paar keer geweest in september zei de arts dat ik in beide heupen slijtage had. Nu word ik a.s. 20 maart geopereerd. Eerst aan de rechter heup (een nieuwe heup) de voor-operatie die is veel minder heftig. Over dan 4 maanden ongeveer na de 1ste operatie komt de 2de operatie. Je loopt weer goed na 14 dagen eventueel nog maart 1 kruk. Maar de pijn in de heup is zo verschrikkelijk. Ik kan nu helemaal niets ook lopen gaat bijna niet. ’t Is iedere dag erger. Voor mij een geweldige dag als ’t is gedaan. Beide kanten dan kan ik weer alles. Heb gekozen voor ruggenprik met roesje. Zou als ik u was bij de er gewoon een verwijsbrief afdwingen. ’t Wordt vergoed door de zorgverzekering. Hoop dat u het doet. En veel sterkte bij deze gang! O. Blaak

  • Mijn Schoonmoeder had in het Dendermondse Ziekenhuis haar 1ste Heup laten opereren, en nadien was het slecht gebeurd want paar maanden nadien moest ze terug naar het Ziekenhuis maar dan in Sint Niklaas en daar hebben ze wel 4X achter elkaar die 1ste Heup geopereerd, en nadien pas de tweede heup, en nu heeft ze wel 6 Maanden in Sint Niklaas in ’t Ziekenhuis gelegen, en 1 Maand en half in Beveren gaan revalideren, ze was nog maar van deze Dinsdag terug Thuis en ze had Dinsdag en Woensdag met de Trappen te doen die 1 Hoop die wel 5X geopereerd is geweest geforceerd en nu kon ze niet meer staan niet meer steunen niks meer. Wat moet er nu gebeuren met mijn Schoonmoeder? Ik maak me grote Zorgen

 10. Goede tips. Pijn in de heupen is erg beperkend en is iets wat het liefst zo snel mogelijk verholpen word. Orthopedie is vaak een geschikte oplossing tegen de pijn. Het is wel belangrijk om een goede orthopeed te vinden.

 11. Hallo, ik ben 21 jaar en heb sinds 1,5 jaar last aan mijn heup. Het is een zeurende pijn die vooral vanachter aan mijn heup te voelen is, maar ook binnenin (ik kan het niet goed aanwijzen). Na veel onderzoeken (MR-arthrografie / arthro-MRI-scan, botscan, CT-scan,…) bleek dat ik een hele lichte vorm van heupdysplasie heb… zou ik hiervan zoveel pijn kunnen hebben??? klachten blijven aanslepen en de pijn wordt erger en de dokter zelf weet het niet meer… wordt er een beetje moedeloos van.

  • Vraag verwijzing naar een pijnkliniek (DC) daar zijn ze deskundig en hebben de nieuwste methode om je pijnvrij te krijgen. Sterkte en succes.

 12. Hallo, zo’n 20 jaar geleden kreeg ik last van vage heuppijn rechterheup, niks ergs, maar op dat moment verhuisde ik net naar Spanje dus dacht bij mezelf effe vlug laten doorlichten, als resultaat niks mis met heupgewricht, prima. Maar lamgzaamaan werd de pijn erger, tot op zeker moment, na ’n jaar of 5/6 kreeg ik plots hevige lage rugpijn. Onderzoeken wezen uit dat ik 2 hernia’s had, eigenlijk 2 (waarschijnlijk aangeboren) scheve wervels die langzaamaan steeds schever groeiden en die in 1e instantie die vage pijn aan de rechterheup hadden veroorzaakt. Tijdje met die hevige onderrugpijn (geknelde zenuw) gesukkeld; pijnstillers, strakke rugsteun / rugband. Ondertussen was, zo leek, m’n ene been ook al 7 mm. langer dan ’t andere, was niet echt langer geworden, maar ’t bekken was dus al zo ver scheefgegroeid. Na die periode van hevige lagerugpijn ging m’n rechterheup & been, soms tot in de knie en zelfs voet, steeds meer pijn doen en vaak zakte ik er ook doorheen. Had de meeste van m’n schoenen links ’n zool laten aanmaken van die 7 mm. Dat leek ’n klein beetje verlichting te geven, niet echt lang echter. Ik bleef zo’n aantal jaren verder sukkelen, met pijnstillers als ’t echt niet meer kon. Maar nu zo’n 3 jaar geleden, begin 2014 begon ook m’n rechterbeen pijn te doen, en dat ging erg snel, vaak niet uit te houden pijnen in heupen, (scheefgegroeid) bekken & benen, alles blokkeert zo’n beetje en ik weet me geen raad meer, ik kan m’n benen niet meer kruisen (knieën over elkaar slaan), krijg m’n benen nog maar zo’n 30 cm uit mekaar, en ’t gaat razendsnel de verkeerde kant op. Wat kan ik eigenlijk doen, ik word enkel maar sterkere medicatie voorgeschreven, die nauwelijks tot niet helpt want de pijn is bot op bot & geblokkeerd bekken / heupen. Hoop dat iemand raad weet. Alles is welkom. Ik probeer zoveel mogelijk te wandelen en ook zwemmen als dat mogelijk is want dan worden de gewrichten ’t minst belast, de arts raadde me aan om te blijven bewegen zodat tenminste m’n spieren sterk zouden zijn om die zwakke rug & de rest op te vangen. Nou, spieren heb ik haast ook niet meer… Groetjes Sonia. Hopelijk weet iemand raad.

  • Hallo Sonia, Overweeg eens een ortomanueel arts. Ik kon zelf van het een op het andere moment niets meer optillen. Na aanraden van iemand naar een orthomanueel arts geweest die constateerde dat mijn wervels op 5 plaatsen en tevens mijn bekken scheef stonden. Al na de eerste behandeling viel mij op dat ik ineens recht zat in de auto. En dat terwijl ik altijd dacht dat mijn stoel versleten was. Na 5 behandelingen kon ik weer tillen, had ik geen moeë / onrustige benen meer. Is te proberen… Groeten D.

 13. Ik heb al jaren heuppijn, vooral mijn linkerheup, en dit ’s nachts. We hebben al nieuwe matras gekocht, andere slaaphouding aangenomen, ontstekingsremmers genomen, bloed om te checken op reuma, MRI, RX, cortisone spuit, op voeding gelet om te zien of het van iets bepaald kon zijn… maar arts zei dat dit niet kon komen van iets te eten of drinken… terwijl ik nog altijd voor heb dat het is wanneer ik alcohol of iets met tomaat of andere zuren heb gedronken of gegeten. Maar geen reuma, op MRI of RX niks abnormaal, cortisone hielp deels 3 weken. De orthopedisch kon niks meer voor me doen… Maar ik blijf wel met de pijn zitten?!? Mijn heup knakt ook wel. En al paar keer iets heel pijnlijks geblokkeerd… maar tja volgens dokter niets aan te zien, niet in bloed of foto.

  • Bij mij ook al jaren klachten , dokter geweest orthopeed zei dat het psychisch was omdat nergens iets uit kwam … scan foto’s maar niks te zien . Ik ben echt niet gek hoor ! Maar het belemmerd me tot de dag van vandaag . Wil steeds de dokter weer bellen maar ben bang dat ik toch weer afgescheept wordt … Ik heb het in mijn rechterheup en heb er dagen bij dat ik moeilijk kan lopen en vooral als ik veel doe , heb ook pijn als ik erop duw en soms in combinatie met mijn rug . Als ik in de bank heb gezeten avonds en wil omhoog gaan voel ik me net een oude vrouw ik strompel dan gewoon zoon pijn dat dat doet maar goed ben 32 dus ben toch wel benieuwd wat dat kan zijn …

 14. Sinds drie jaar pijn in linkerheup, aan de zijkant, vaak ook de bilspier, trekt door tot in enkel en geeft een brandend gevoel in been. Laatste maanden ook naar lies en lijkt dan of ik door been zak. Het grootste probleem is dat ik na 50 meter lopen pijn krijg en ik niet meer normaal kan lopen, lijkt of been niet helemaal naar achter kan. Verschillende heupinjecties gehad tegen slijmbeursontsteking die niet hielpen. Triggerpoints behandelingen die wel verlichting gaven maar het lopen verbeterd niet. MRI-scan wees heupdysplasie uit, toen injectie in heup onder röntgen gehad (arthrografie). De heuppijn was duidelijk minder thuis, tijdens liggen en geen liespijn, alleen lopen veroorzaakt gelijk pijn en gaat moeizaam. Bij lang zitten ook pijn in bil. Vandaag bij orthopeed geweest, deze wil een kijkoperatie in de heup doen, dit schijnt een zware ingreep te zijn. Iemand hier ervaring mee? Alvast bedankt.

  • Beste Angelique, Zoals je in het artikel hierboven kunt lezen, kan er echt van alles aan de hand zijn met het heupgewricht. Omdat het een zeer complex gewricht is –met talloze samenkomende structuren– is het vaak lastig om de exacte oorzaak / aanleiding van heupklachten aan te wijzen. Bot, kraakbeen, spier, pees, slijmbeurs, aanhechting, zenuw, bloedvat… Heupdysplasie of heup(sub)luxatie komt relatief veel voor en de klachten die je beschrijft zijn vrij kenmerkend hiervoor. Zie ook voorgaande reacties over HD en H(S)L… Mijn ervaring is overigens wel dat voor een juiste diagnose van heupklachten en heupaandoeningen doorgaans ingrijpende stappen vereist zijn. Maar al te vaak wordt chronische heuppatiënten juist meegedeeld dat men ‘ermee moet leren leven’ omdat men niet bereid is om ’tot het uiterste’ onderzoek te blijven verrichten naar heupklachten. :(

  • Ik ben zelf twee maal geopereerd aan mijn rechter heup. De eerste keer omdat het labrum gescheurd was en de tweede keer omdat ik weer pijn kreeg na drie jaar. Niets te zien op CT of MRI dus weer opereren. Ditmaal had ik ontstekingen en verklevingen. Die zijn weggehaald, gewricht schoongemaakt en PSOAS pees losgesneden van het labrum. Nu vier maanden verder, nog steeds pijn, zwelling en ook een cortison injectie gehad. Dit had twee weken effect. Lopen, zitten, alles doet zeer en is beperkt. Ik begin er een hard hoofd in te krijgen…

  • Angelique, bij het piriformis syndroom kun je ook pijn in je bil krijgen. Vooral bij zitten en overbelasting. Deze (piriformis) spier kan een vervelende pijn geven, m.n. omdat hij de ischiaszenuw (nervus ischiadicus) af kan klemmen. Dit syndroom wordt behoorlijk onderschat en zelfs niet altijd erkend; al helemaal niet als het chronisch is geworden. Veel beterschap toegewenst!

  • Heuparthroscopie vorig jaar laten doen nog altijd heel veel pijn. Revalidatie is heel zwaar en bij mij heeft het niks geholpen.

 15. Hallo, Ik heb een heupdysplasie. Het is een beetje extra misvormd omdat ik in Irak (geboorteland) ben geopereerd toen ik nog een baby was. Mijn ouders weten niet wat er precies is gedaan, het ziekenhuis bestaat niet meer en wij hebben geen enkel document. De laatste maanden heb ik belachelijk veel heuppijn. Ik ben door de jaren heen bij meerdere orthopeden en pedagogen geweest. Een operatie is de enige oplossing. Alleen ben ik daarvoor nog te jong, ik ben 24. Kunstheupen gaan 15 jaar mee en dat mag je maar 2x doen. Ik heb een prik met verdoving gehad in mijn linker heup. Dit zou een paar maanden de heuppijn moeten verlichten. Ook slik ik hiernaast morfine: 60 mg per dag. Ik ben ten einde raad. Mijn heuppijn blijft aanhouden, ongeacht hoeveel rust ik neem.

  • Hallo Ann, een kennis van mij heeft ook heupdysplasie en is nooit goed geholpen. Veel pijn, erg kreupel lopen en paar injecties. Nu geopereerd in Nijmegen en de kom is vernieuwd en gemaakt van cement en botsplinters van haarzelf daarin een nieuwe heup. Alleen 3 maanden niet lopen op die kant. Ze is jong maar nu geen pijn meer en been is wat langer waardoor je beter loopt. Hopelijk heb je hier wat aan.

  • Hoi ik zou naar een andere orthopeed gaan en daar een second opinion doen… Ik zal het kort houden maar ik was pas 21 met mijn totale heupprothese. Ik heb tegen mijn orthopeed gezegd ik wil nu leven en als ik 50 ben zie ik het wel verder… Uiteindelijk gaf hij mij daar gelijk in. Sterkte groeten Melanie

 16. Ik heb sinds een maand pijn aan het bot wat uitsteekt onder mijn heup. Vooral pijn met traplopen en slapen. Volgens alles trochantair pijnsyndroom. Moet 7 maart naar huisarts. Aangezien wij in augustus een rondreis door Indonesië gaan maken, maak ik me zorgen of ik dan wel kan lopen. Iemand misschien tips? Bij voorbaat hartelijk dank…

 17. Ook bij heupklachten moet je denken dat er iets mis kan zijn met je voet. Jaren pijn gehad in de heup. Totdat ik steunzolen kreeg omdat bleek dat de ene voet langer was dan de andere. Komt heel veel voor. Na de steunzolen is de pijn verdwenen… :)

 18. Wie o wie kan mij verder helpen? Sinds 2007 heb ik last van een recidief snapping hip, links. Ik ben 46 jaar. Veel pijn (door slijmbeursontsteking), maar niet direct van de snap, maar van de irritatie en omvang / impact van het steeds blijven snappen… ‘Alles’ moet rechtuit, en in mijn omgeving is bijna alles hieraan aangepast. Helaas voor mij gaat in het leven niet alles rechtuit…en blijft het heel erg oppassen en aanpassen en pijn lijden. Revalidatie, fysio, personal training, sportarts, pijnpoli en weer naar de orthopeed hebben er toe geleid dat ik nu 2/3 x per jaar geprikt wordt door een top-radioloog met cortisone. Soms werkt dit, soms niet of te kort met weer veel pijn als gevolg. Wie heeft er ervaring met een (kijk)operatie aan de slijmbeurs van de heup en waar? Alvast hartelijk dank! Groetjes, Janneke

 19. Ik heb HMS (hypermobiliteitssyndroom) en daardoor al een paar operaties gehad i.v.m. peesontstekingen. Aan beide kanten heb ik nu snapping hips: heupen die vaak knakken en er net niet uit schieten. Vorig jaar heb ik 2x een spuit in mijn linkerheup gehad… slijmbeursontsteking. De 2e spuit ging mis, dat voelde ik gelijk. Veel pijn en de heup werd dik, rood en hard… maar ik had geen koorts. De spuit is 27 mei gezet en al met al heb ik hier tot 20 juli mee doorgelopen omdat er op de echo geen pus te zien was. Zo veel pijn, echt vreselijk, en na 3 echo’s en veel antibiotica ben ik toch 21 juli opnieuw geopereerd aan de heupslijmbeursontsteking. De chirurg schrok enorm: 120 cc pus! En mijn bindweefsel was weggevreten en de bacterie zat bijna in mijn heupbot… Het was de stafylokokkenbacterie. Ik heb een week in het ziekenhuis gelegen met een enorm diepe wond die 2x per dag werd schoongespoeld. De hele zomer op bed gelegen met thuiszorg die 2x per dag kwam. De wond groeide gelukkig goed dicht en bleef schoon. Nu heb ik nog fysiotherapie, 2x in de week fitness en moet nog 1x terug voor een controle of de spieren goed zijn dichtgegroeid. De kans dat iemand deze bacterie naar binnen krijgt is minimaal, maar voor mij nooooooit geen spuiten meer… Ben veel pijn gewend, maar dit was drama… Na de operatie zo opgelucht dat die pijn super goed te doen was… Met goede begeleiding en trainen probeer ik nu mijn spieren zo sterk mogelijk te houden om meer heupklachten te voorkomen. Heuppijn heb ik altijd door de HMS, maar daar heb ik mee leren leven…

 20. 6 weken heb ik mijn heup flink hard gestoten tegen een uitstekende stang. Kreeg hier aardig veel last van kon niet meer goed lopen en zeker niet zitten. Bij de huisarts geweest die dacht dat het een kneuzing was maar voor de zekerheid foto’s laten maken. op de foto’s is niks te zien. Nu 6 weken later en heel wat fysio afspraken later kan ik nog steeds niet normaal zitten zonder pijn in de linker bil / heup en de pijn trek zo nu en dan door naar de hamstring. het rare vind ik zelf is dat als ik ga lopen als ik pijn heb al de pijn weg gaat. Iemand nog tips tegen de pijn en of wijze raad? groetjes frank

  • Jacqueline

   Ik heb sinds enkele maanden hetzelfde. Blijkt bij mij Piriformis Syndroom te zijn. Klachten die je omschrijft heb ik ook.

  • Frank, ik heb echt precies het zelfde als jou! Ben van een autobrug gevallen die omhoog stond, achterover op m’n rug en bil. Maar de symptomen zijn net als bij jou: ’s nachts erge pijn in hamstring en heup. Zodra ik ga lopen is de pijn weg…

 21. Een week of 3 terug kreeg ik tijdens een wandeling van circa. 16 km met daarin een hoogteverschil van 360 m heftige pijn in mijn rechter bilspier. Sindsdien gaat die pijn niet meer echt weg en lijkt ze zich verplaatst te hebben naar de heup. Als ik rust houd wordt de pijn minder, maar ook bij een korte wandeling van circa 5 km komt ze in volle hevigheid terug en is het zonder pijnstillers niet mogelijk te lopen. Mijn vraag is nu of ik beter een paar weken rust kan nemen, in de hoop dat de pijn dan verdwijnt?

 22. Vraag ik heb sinds 2008 rechts een totale nieuwe heup als gevolg van heupkop necrose op m’n 39e… Nu is het volgende het geval als ik hard nies dan doet mijn heup / prothese pijn… Waar zou dat vandaan kunnen komen?

  • Hi, Ik herken het. Heb hetzelfde. Een prothese en pijn in de lies als ik nies. Nou kan de heup/prothese uiteraard geen pijn doen. Metaal voelt niks. Mijn gedachte is dat de pijn komt van de kapsel. Die is immers doorgesneden of zoiets om de prothese te kunnen plaatsen. En aan de kapsel zitten de pezen die ook meedoen in de pijngewaarwording. Trouwens krijg ik de klachten ook als ik bepaalde oefeningen voor de onderrug doe: op de rug liggen en been om en om ‘verlengen’ terwijl het andere been omhoog wordt getrokken. Wellicht dat de kapsel gewoon kwetsbaar blijft na de operatie en gekke oefeningen of plotseling trekken aan de pezen en dus kapsel (door niezen) daarom voor pijn zal blijven zorgen.

  • Jane Valkenburg

   Heb ook nieuwe heup 2015 nu ben ik erg verkouden en als ik nies doet ook pijn en als ik me stoot erg aan ook het blijf gevoelig ook heb dat me onder been als ik te veel loop krijg strakke band om ik werk in de zorg dus veel lopen.

  • Bart Harsevoort

   Ik heb zins 2012 een totale nieuwe heup en heb van het begin af pijn klachten als ik moet proesten niezen dan is het net of er een mes in wordt gestoken in de lies streek en aan de rechterkant van de heup. Ga ik een eindje lopen dan na 500 meter gaat de rechterheup opzwellen waardoor lopen een kwelling wordt. Na 10 minuten pauze gaat het weer een beetje en even later zwelt het weer op en moet ik weer pauzeren. Moet heel erg oppassen met buigen van de heup er het gebeurt mij vaak dat hij knikt en dan weer terug springt wat erg pijnlijk is. Schoenen veteren moet ik erg oppassen en heb nu dus schoenen met klittenband maar toch oppassen. Heb dus diverse hobby’s moeten opgeven doordat ik continu problemen kreeg met de heup. Gelukkig gaat het fietsen mij nog steeds goed af en moet goed oppassen met afstappen de vele problemen wat ik lees zijn mij allemaal herkenbaar en moeten wij daar daar maar mee leren leven? Gr. Bart Harsevoort

 23. Hallo allemaal, ik ben 19 jaar en heb al ruim een half jaar last van heupklachten. Als ik een dag stage had (kinderdag opvang) en ging liggen in de avond voor een paar minuten, zakte ik echt door m’n benen als ik wilde opstaan. Nu heb ik het ook als ik een dagje ga winkelen, vrijwel niks doe of als ik nu een dag stage heb gehad (basisonderwijs). Nu weet ik niet wat het is, en maakt een fysiotherapeut en reumatoloog het ook niet duidelijk. Het enige wat eruit kwam was een ‘probleem heup’ (goh). Iemand enig idee waar dit aan kan liggen?

  • Goedemorgen. Ik lees je bericht en heb precies dezelfde klachten gehad. Foto’s laten maken en daar kwam heupdysplasie uit. Daar ben ik toen aan geopereerd en sinds dien geen last meer van. Was 21 toen ze het ontdekte en geopereerd ben, nu 28 jaar geen last meer. Ik zou dus even foto’s laten maken en langs de orthopeed gaan. Mij hebben ze ook eerst jaren naar huis gestuurd bij de huisarts met diclofenac. Toch doorgezet en om een foto gevraagd.

  • Marja ten Braak

   Waar zit je op? Heb zelf ooit enorme pijn in mijn heupen gehad omdat ik op kleine stoeltjes zat met een klein zitvlak. Later heb ik een kruk gekocht, laag maar met groot zitvlak, toen was de heuppijn zo over.

 24. Goede avond. Ik heb een vraag. Ik heb 2014 rechts een nieuwe heup gehad maar hij vliegt er telkens weer uit nu moet ik waarschijnlijk weer onder het mes moeten de arts zegt daar zit je niet op te wachten maar ik zit hier ook niet op te wachten ik durf niets meer te ondernemen 2 week geleden zit ik te kletsen met kleindochter en hup daar ging hij weer ik durf niet meer ben overal bang voor

 25. Goedendag, loop al jaren met klachten heup na x ray en marcainisatie heup pijn weg en vervolgens weer terug. Nu is mijn vraag na een marcainisatie in het heupgewricht totaal geen pijn ook niet in mijn spieren. Werkt de marcainisatie ook op de piriformis spier? Aangezien ik denk dat dit het probleem is namelijk krijg binnenkort een mri en vraag me af of ze dan ook iets zien als er iets is met de piriformis bijv het piriformissyndroom? Mocht dit echter niet zo zijn met welk onderzoek kun je zien of je het piriformissyndroom hebt?

  • De diagnose ‘Piriformis Syndroom’ wordt doorgaans gesteld als een heleboel andere potentiële (gemakkelijk aantoonbare) oorzaken van heupklachten reeds zijn uitgesloten. Een arts stelt de diagnose doorgaans aan de hand van stretchtests en weerstandstests. De piriformisspier heeft als belangrijkste functie de heup naar buiten draaien bij het strekken van de heup… En daarnaast het naar buiten bewegen van de heup bij het heffen van het been. Hierbij een filmpje van een piriformistest die veelvuldig wordt ingezet voor diagnosticering van PFS:

 26. Heb al jaren pijn in mijn heupen, maar uitsluitend ’s nachts. Overdag geen last van. Op een gegeven moment kan ik dan gewoon niet langer op die zij liggen en draai me om, dan is de pijn even verschrikkelijk heftig en trekt dan weer weg na een seconde of 10 tot een draagbaar zeurderig iets. Tot het proces zich weer herhaalt. Bij ’t opstaan nog een beetje stijve heupen, maar na een uurtje is alles wel weer over. Dacht omdat ik inmiddels 63 ben dat ik waarschijnlijk “nieuwe heupen” moest. Röntgenfoto’s laten maken, maar aan het heupgewricht mankeerde niets volgens de orthopeed. Was wel wat anders aan de hand, waarschijnlijk heupslijmbeursontsteking. Kun je dat zien op een röntgenfoto? Naar fysiotherapie gegaan en doe er oefeningen voor, maar volgens mij helpt dat niets. Nu denk ik er over om een nieuwe topper op mijn boxspring te kopen… Maar wat is dan de juiste keuze? Als ik in een hotel slaap, komt het altijd hier op neer: hoe harder het bed, hoe meer pijn. Een enkele keer tref je een zacht bed, dan baalt mijn partner en ben ik blij… Is koudschuim een goede keuze dan?

  • Hallo, ik heb al een tijdje last van hetzelfde probleem. Ik vergelijk de heuppijn altijd met krampen. Ik ben 19 jaar en heb geen idee waar de pijn in m’n heupen vandaan komt. Af en toe is het zo erg dat ik gewoon niet meer weet hoe ik moet zitten. Wat doet u ertegen als de heuppijn te heftig wordt?

  • EEN GOED MIDDEL TEGEN HEUPPIJN IS HET NATUURLIJKE SMEER MIDDEL DUIVELSKLAUW , EEN GEL IN DE NATUUR WINKELS VERKRIJG BAAR , IEDERE OCHTEND EN AVOND SMEREN . NA VERLOOP VAN TIJD GEEN LAST MEER EN ALS HET DE KOP EVEN OPSTEEKT SMEREN EN WEG IS DE PIJN.

  • Lydia Hoogstoel

   Een Tempur matras kopen is een must, duur maar is zijn prijs waard!

  • Ik ben 30 en ik heb precies hetzelfde.. Alleen s nachts.. En als ik s ochtends wakker wordt beetje soort van spierpijn, maar als ik uit bed ben, nergens meer last van… Weet u inmiddels wat het is?

 27. Sinds enkele weken heb ik tijdens en na het hardlopen last van een pijnlijke heup. Na een dag rusten is het minder. Na het mountainbiken heb ik er weinig tot geen last van. Ik wil het liefste niet rustiger aan doen omdat ik aan het trainen ben voor de halve marathon. Wat zou het beste advies zijn om te voorkomen dat het erger wordt? Hoelang zou ik eventueel rust moeten houden? Mvgr Kevin

 28. Hallo allen, Ik woon nu 10 jaar in het VK en kom er met dokters en fysio niet uit. Ik heb in december 2015 een ongelukje gehad op het werk. Meniscus gescheurd. Het duurde 3 maanden voordat de dokters dit vast stelde en na nog eens drie maanden kreeg ik eindelijk mijn operatie. Knie is aardig hersteld met uitzondering van wat pijn bij het opstaan of draaien van mijn been (alsof er bot delen in mijn knie over elkaar schuren. Maar dat is slechts tijdelijk) Echter, langzaam begonnen mijn beide heupen stekende pijn te voelen na ongeveer 5 a 10 minute lopen. Daarnaast heb ik flinke stekende pijn in de onderrug (alsof ik zwanger ben. De bovenzijde van mijn rechter dijbeen (buitenkant) is extreme gevoelig. Een soort van vreemde pijn net onder de huid. Pijnlijk als ik erover heen wrijf (net als of mijn dij slaapt) MRI, röntgen, voelen hier en daar. beetje fysio. Niks te zien of te voelen. Maar de pijn heb ik dan ook niet als ik in rust stand ben. Het gebeurt na 5 minute lopen. Voor mijn ongelukje heb ik 1 jaar, 12-uurs diensten gelopen (45 minute pauze) Daar heb ik tussen twee machines gewerkt met een tussenafstand van 4 meter en een “target” van 155 onderdelen per uur. Vrij intensief met (snel)lopen en draaien met de heupen. Ik ben 53, redelijke conditie, ben hooguit 10 kilo te zwaar op het moment (1.82/90kg) Als ik loop heb ik het gevoel dat ik na 5 minute kreupel ben en ik MOET zitten voor een paar minuten. het voelt alsof mijn heupen exploderen. Nogmaals… Specialisten hier hebben geen idee. Enige hulp/suggesties zou zeer welkom zijn. groetjes uit het VK.

  • Fred, je moet is even op Google kijken op de site van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Misschien kunnen ze je daar van de problemen af helpen. Ik weet uit oude ervaringen, dat daar heel veel kennis zit.

 29. Goedemiddag. Klein maandje geleden heb ik een scooter ongeluk gehad in Thailand waardoor ik o.a. mijn teen gebroken heb. Maar ben ook hard op mijn rechter heup gevallen… Paar dagen had ik hier last van en kon ik niet op deze kant slapen. Maar nu bijna een maand verder is mijn heup opgezwollen en als ik erop druk voelt het alsof er vocht onder zit. Terwijl ik na een paar dagen er eigenlijk geen last meer van had . Mijn heup voelt als een spons. Zit op dit moment nog steeds in Thailand en ben toch beetje bezorgd wat zou dit kunnen zijn. Vriendelijke groeten, Robin

 30. Beste; ik ben nu 45 jaar oud. Heb al zes jaar last van een ontsteking in de gluteus medius; na verschillende therapieën hebben ze een scheur in die pees dichtgenaaid. Na acht maanden is die pijn nog altijd niet verdwenen. De chirurg wil nu een nieuwe heupprothese plaatsen omdat er een kleine HD (heupdysplasie) is en ook artrose aanwezig is. Zal de pijn in de gluteus medius dan wel overgaan? Voor mijn werk moet ik heel veel stappen. Groeten, Els

  • Of je heuppijn over zal gaan door een nieuwe heupprothese kan niemand met zekerheid voorspellen of garanderen. Zeker niet iemand via internet die geen ervaring heeft met je medische dossier of medische geschiedenis. Degene die hieromtrent de beste inschatting kan maken is de chirurg. Vraag hem/haar gewoon heel duidelijk wat je kan en mag verwachten…

 31. Hallo, bedankt voor de informatie heb weer dingen gelezen die ik nog niet wist… ik heb zelf o.a. last van klik / plopgeluiden in mijn heup (en tenen) met lopen. Heb een tijdje geleden ineens veel last van mijn heupen gekregen heb toen van de fysiotherapeut oefeningen gekregen. Deze doe ik dagelijks, maar ik merk dat ik vooral veel (extra) last van mijn heupen heb rond mijn menstruatie. Ik moet de heupoefeningen dan meerdere keren per dag doen om zo op die pijnmomenten verlichting te hebben. Het gevoel is te beschrijven als brandend en noem het ook vaak verzuurd. Vraag me echt af wat het is. Ben 28 jaar en maak me wel zorgen. Iemand een idee waar deze heuppijn vandaan komt?

  • Hoi Jessica, heb precies hetzelfde! Ben nu zelf 26 jaar. En het is inderdaad heftiger rond m’n menstruatie. Heb je hier nog steeds last van? En heb je misschien al meer info over wat het is?

 32. Ik heb al een jaar pijn in mijn heupen, vooral na inspanning. Ik basketbal 3 keer per week best intensief. Een jaar geleden kreeg ik hier opeens last van. Vooral na een training of wedstrijd als ik weer ben afgekoeld of een nachtje heb geslapen. Ik ben dan helemaal stijf en lopen doet dan pijn. Ik loop al bij een manueel therapeut maar die weet het ook niet. Er zat iets scheef in m’n rug wat bij elke behandeling weer recht wordt gezet en wat nu vrij stabiel is, maar de pijn wordt niet minder. Weet iemand wat dit kan zijn? Bij een week of 2 weken rust heb ik nauwelijks last, dus echt alleen bij inspanning. Ik hoop dat iemand weet wat dit kan zijn of wat verstandig is om te doen. Alvast bedankt!

  • Dit zou een heupslijmbeursontsteking kunnen zijn, maar ook een vorm van bekkeninstabiliteit of heupdysplasie. Normaliter kunnen deze potentiële oorzaken van heupproblematiek worden vastgesteld of uitgesloten door bewegingsonderzoek (forceren / elimineren).

 33. Heb vorige week ook een bot-opbouw bovenkaak gehad en heb net als Marion ook veel pijn in lies. Een branderige felle pijn. Ben benieuwd hoe het nu met Marion gaat.

 34. Ik heb alle vragen (en antwoorden!) gelezen, maar hoewel ik de heuppijn en de uitstraling goed herken, is er bij mij een ding anders… Ik kan uren wandelen zonder problemen, bukken en traplopen gaat prima. Ik heb ‘normaal’ nergens last van. De pijn komt opzetten als ik rust. Dus op een stoel zit of in bed lig… Ook mijn rechterzij gaat helemaal niet meer, het heupbot doet dan teveel pijn. Ik sta het grootste deel van de dag, dat is nog uit te houden… Wat kan dit zijn?

  • Beste Emilie, Heupklachten die zich uitsluitend manifesteren in rust kunnen te maken hebben met simpele aspecten, zoals een slecht bed of oud matras… Met te lage of te hoge stoelen of een fiets die niet aansluit op je lichaamsverhoudingen… Of een verkeerde slaaphouding, zithouding of stahouding… Heuppijn in rust kan eveneens te maken hebben met een vitamine D-tekort of magnesiumtekort, evenals met osteoartritis (degeneratieve arthrosis deformans) van de heup. Voor zover ik weet komt pijn in de heup tijdens rust / slapen / uitrusten meestal ook voor bij (bepaalde varianten van de) heupbursitis oftewel heupslijmbeursontsteking. Ook dan treedt de heuppijn soms uitsluitend ’s nachts tijdens slapen op. Sowieso is de pijn in de heupen door een slijmbeursontsteking / bursitis negen van de tien keer het ergst als je op de betreffende / aangedane heup ligt en/of slaapt. Hetzelfde geldt eigenlijk voor tendinitis (peesontsteking) en ischias c.q. ischiasneuralgie nabij het heupgewricht, maar dan heb je er meestal overdag ook last van, zeker ook bij heupbewegingen / heuprotaties… Met heupklachten die ontstaan of in ernst toenemen wanneer je uitrust, zou ik overgiens absoluut even langs de huisarts of fysiotherapeut gaan. Met een beetje geluk heeft hij / zij de oorzaak van je heupprobleem in rust in een mum van tijd achterhaald. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 35. Sinds ik bot opbouw gehad heb sinds verleden jaar heb ik heup problemen soms gaat het een tijdje goed en dan krijg ik weer last van mijn heup is iemand hier mee bekend ik heb al een mri scan gehad ct scan gehad ze kunnen niks vinden

  • Ik heb 25/4/16 kaakbot-opbouw gehad met stukje 10cm bot uit heup en sinds eergisteren vreselijke pijn in heup met ambulance naar ziekenhuis gebracht maar op foto en echo eerst vocht te zien en mijn ontstekingswaarden waren erg hoog. Maar toch naar huis gestuurd met doosje morfine en ondanks heel veel pijn. Ik vermoed slijmbeursontsteking maar daar kreeg ik negatief reactie op. Is er iemand die dit herkend?

 36. Ik heb al ruim een jaar last van vooral mijn rechterheup. Een jaar geleden begon het met pijnuitstraling van mijn heupgewricht tot aan mijn voet. Na een paar weken werd de pijn zo hevig dat het voelde alsof ik een betonnen broekspijp had, alsof ik de langste marathon had gelopen; en dat al na 50 meter! Om over bukken en traplopen maar niet te spreken. Een paar minuten stilstaan of zitten herstelde het ‘normale’ gevoel weer in mijn been. Totdat ik weer 50 meter gelopen had. Ik kon wel door de grond gaan van de pijn. Bij de huisarts heb ik een injectie gekregen, maar deze hielp nauwelijks, ook de Naproxen heeft geen effect gehad. Ibuprofen of aspirine werken ook niet. Inmiddels heb ik een manier gevonden om verder te kunnen lopen: langzaam lopen, enkel op platte schoenen en op een oppervlakte die zo vlak mogelijk is zoals asfalt. Maar nu lijkt mijn heupbot uit te steken in vergelijking met de andere heup. De pijn lijkt nu ook te beginnen op een andere plek dan eerder het geval was. Nu begint het vooral achter op mijn heup/bil en trekt later de voorzijde bij mijn lies erbij. Het intens vermoeide gevoel blijft bij lopen, maar niet meer met dat intens zware gevoel. Vreemde bijkomstigheid is dat ik hevige kramp in beide heupen krijg wanneer ik achterop een scooter wil zitten. Toch maar weer eens langs de huisarts…

  • Hallo Mariska, Ik zou inderdaad weer naar de huisarts gaan. Mogelijk heb je last van een neurologische claudicatio. D.w.z. dat, na enige tijd druk (door lopen) op de plaats waar je een van je beenzenuwen uit je rug komt, de zenuw wordt afgeklemd. Dat kan zijn door een hernia, kanaalstenose (meestal nier bij jonge mensen) of een aangeboren afwijking in je rug. Hoop dat de oorzaak wordt gevonden.

  • Hey hoi Mariska, Ik zit met precies hetzelfde heupprobleem, alleen is het nu zo erg dat ik achter een rollator loop, ben net 33 geworden. Heb vanaf mijn 27ste ernstige heupklachten, spierkrampen, ondragelijk pijn in de liezen / benen. Spieren gaan op en neer verkrampen in de bovenbenen / kuiten / tenen en onderkant voet. Ook kramp in mijn linker heup, die kan ik niet meer draaien en de heup rechts ook nauwelijks. Ben nu na 6 jaar heupklachten pas wat wijzer, want ze konden het allemaal niet vinden. Maar ben bij een neuroloog geweest en die zag artrose links en rechts in de heup. Ik ben aan de zware morfine al 6 jaar en aan diclofenac en valium tegen de krampen, maar wordt nog steeds wakker van alle heuppijn. Nu pas na 6 lange jaren niks meer te kunnen, ja nog 5 minuten lopen maar viel steeds om dus heb nu een rollator en voor de steun ga ik eindelijk naar een orthopedisch chirurg. Ik weet niet waar je woont, maar mijn vriendin is daar ook heen geweest en heeft een nieuwe heup gekregen. Hele goede aardige man en gespecialiseerd in heupen en artrose. De naam van deze orthopeed is Bas (B.L.E.F.) ten Have in Martini Ziekenhuis te Groningen. Maak alsjeblieft zo snel mogelijk een afspraak bij je huisarts voor een doorverwijzing naar een orthopedisch chirurg, deze heeft als specialisatie heupartrose en heupproblemen. Ik ben nu 6 jaar verder en geestelijk kapot. Ik heb reuma en de reumatologen hebben het niet eens gezien. En de neuroloog zag de artrose in m’n heupen voor 2 weken terug aan beide kanten! Heb ik dan eindelijk de oorzaak te pakken??? Ik word iedere nacht wakker van de pijn in m’n heupen, vooral in de linker heup, daar begon alles ook mee… En kramp in de liezen, benen en kuiten… En onder mijn voeten, 24 uur per dag, 7 dagen in de week, het stopt niet, ondanks 60 milligram morfine en soms 70 milligram diazepam per dag, zo nodig ook 150 milligram diclofenac (3x per dag 50 mg). Ik heb zoveel en de heuppijn gaat er nu dwars doorheen. Ik kan ook mijn benen niet meer over elkaar heen krijgen hoor, dan ben je 27, veel gesport en dan wordt je zo ziek… Ik gun het mijn ergste vijand niet, maar na 6 jaar heuponderzoeken ga ik dus nu daarheen, naar Bas ten Have in het Martini Ziekenhuis Groningen om te kijken hoe erg de artrose in m’n heupen is, maar ik voel de botten over elkaar heen gaan. En heb ook veel pijn dat uitstraalt naar de onderkant van de knie, maar nu ook de hele knieën doen pijn. Als je namelijk te lang doorloopt met deze klachten die jij omschrijft en je zal wel artrose hebben (want blijkbaar moest het ook bij mij 6 jaar duren en moet ik al 6 jaar lijden), dan kan de artrose dus ook in andere gewrichten gaan zitten doordat je anders loopt… in de knieën bijvoorbeeld. Ik hoop dat je echt zo snel mogelijk een afspraak maakt voor een doorverwijzing naar een gespecialiseerd orthopedisch chirurg die veel verstand heeft van heupartrose en heupbeschadigingen. Dus als je niet te ver weg woont: gespecialiseerde arts in artrose in heupen en beschadigingen… deze man zet dus ook kunstknieën en kunstheupen als dat nodig is. In Groningen Martini Ziekenhuis specialist dokter Ten Have afdeling orthopedische chirurgie… Ik hoop dat je wat aan mijn info hebt, maar alsjeblieft loop er niet mee door, want de consequenties kunnen groot zijn en dan ben je nog verder van huis als het zich gaat verspreiden! Succes mensen liefs en veel sterkte!

  • Zelf al jaren pijn / stijf in de heupen bij opstaan van bed en stoel en uit auto stappen. Anderhalf jaar geleden fibromyalgie diagnose. Sinds half jaar pijn in lies en begon bij aanhechting rug/bil. Ondertussen röntgenfoto: niets te zien qua heupartrose. In januari bleek vitamine D3 tekort 28 en moest minimaal 50 zijn. Een boost gekregen van 4x 25.000 IE vitamine D en daarna elke dag kauwtablet van 880 IE. Vermoeidheid gaat wat beter. Ook had ik al B12 injecties sinds juli vorig jaar via de orthomoleculair arts. Elke week 1 van 10 mg (dat is 10x zoveel als bij de huisarts werd verteld). De arts ging in november met pensioen, de huisarts neemt dit schema niet over. In overleg met andere orthomoleculaire arts zelf hetzelfde middel via internet in België besteld. Kost maar een paar euro per ampul. En de naalden en spuitje gewoon bij de apotheek gehaald. Was ook maar circa 6 euro kwijt voor 20 stuks. Mijn man geeft de B12-spuit. Dan maar niet via de huisarts. Ik en mijn heupklachten hebben er baat bij. Maar door de vitamine D boost en dat de vermoeidheid minder werd, vergat ik circa 8 weken de B12 injectie. Vorige week wel weer genomen en tot mijn verbazing was mijn liespijn / heuppijn en uitstraling naar bil en been zo goed als weg!!! Dus de combinatie vitamine D én vitamine B12 in hoge dosering injectie helpt. Maar moet wel zeggen dat na 5 dagen de pijn in heupen en liesstreek langzaam terugkomt, dus nu weer stipt elke 6 à 7 dagen een B12-injectie. Injectie niet zomaar doen hoor, je moet wel weten waar en in spier etc. Ik hoop dat je hier wat aan hebt, en wie weet ook andere met dit heel vervelende heupprobleem.

 37. Hallo, Ik heb al een tijdje last aan mijn beide heupen, rechts wat meer. Als ik duw op het bot aan het heupgewricht dan doet dit pijn. Ook lang stil zitten of lang wandelen geeft heuppijn. Ik heb artrose in mijn nek, ben bang dat dit ook het geval is in het heupgewricht.

  • Zelf heb ik niet altijd ook last van heupen ook bij het lopen uiteindelijk ebt het wel weer weg. Heb nu ook steunzolen en dat werkt ook bij heuppijn. Maar ook aan je gewicht dus let daar ook op. Kan ook aan leeftijd liggen ben 62 jaar en werk nog 40 uur in de week ondanks mijn heupklachten.

 38. Al enkele weken een steeds terugkerende en opkomende vlammende pijn in mijn rechter heup. Of ik nu wandel of in huis bezig ben, aan het werk ben of in rust, het komt ineens opzetten. De heuppijn is verschrikkelijk pijnlijk en pijnstilling zoals ibuprofen werkt niet voldoende. Na enige tijd zakt de pijn in m’n heup weer. Er is geen duidelijke aanleiding waardoor de heuppijn op komt zetten.

 39. Hallo, Ik heb 2 kinderen, 4 en 2 jaar oud. Bij de eerste had ik wat bekkenpijn, maar was goed te doen. Bij de 2e heel erge pijn in de bekken en bekkentherapie gehad tot 2 maanden na de bevalling. Na 6 maanden heel veel pijn tot op de dag van vandaag. Ik ben radeloos… ik heb fysiotherapie gehad en cesaertherapie voor bekkeninstabiliteit, nog steeds, ook al 3 maanden. Ik slik 2x daags naproxen i.v.m. slijmbeursontsteking aan beide heupen. Mijn huisarts neemt mij en mijn heupklachten niet serieus, maar ik kan amper slapen. Sta vermoeid op en ben echt radeloos, want volledige rust kan niet met 2 kids. Ik ben 32 jaar en voel me 80. Hebben jullie behalve injecties een goed advies?

  • Wat vervelend deze heupklacht! is er wel eens een MRI scan van je heupregio gemaakt?

  • Petra korevaar

   Bestie Verena, wat zwaar voor je. Ik begrijp je. Heb iets vergelijkbaars met bekkeninstabiliteit meegemaakt. Wat mij hielp was door voeding de hormonen stabiliseren. En daarmee het lichaam. En ontstekingsremmend eten. Pijnstilling werkt verzurend en daarmee houdt je het deels in stand. Veel groene groenten, kiemen, bittere groenten, rijst, haver, boekweit, kip, vis, ei, peulvruchten, bosvruchten, borage-olie, koriander, munt, komkommer, omega 3, 6, 9 olie. Stop met koffie, chocolade, suiker, melk, glutenhoudend graan, aardappels, citrusvruchten, gist, hete kruiden, rood vlees. Kijk of je een goede probiotica kunt nemen voor je darmen. Vraag anders advies aan een natuurdiëtiste, je hormonen zijn de sleutel hier. Ook training, bijv pilates heel voorzichtig bij goede docent, gaat je helpen. Heel veel sterkte en vooral ook geduld. Maar het komt goed, ik spreek uit ervaring.

  • Hilda Eeman

   Hi verena, Ik heb zelf ook veel bekkeninstabiliteitsklachten gehad, ben uiteindelijk beland bij Rocco Kuijper, een fysiotherapeut die zich gespecialiseerd heeft op het gebied van toegepaste kinesiologie. Lees zijn website! Ik was in 2 behandelingen echt van mijn pijnklachten af, natuurlijk ben je daarna nog wel een tijdje bezig om helemaal de oude te worden, maar na ongeveer 6 maanden ben ik volledig hersteld van mijn heupklachten.

  • Chiropraxie van de heupgewrichten! Kun je ook zonder verwijzing heen…

 40. Ik heb ontzettende stekende pijn in mijn linker heup. Alsof ze er met een mes in aan het draaien zijn. De heuppijn komt en het gaat. Dan heb ik nergens last van en ineens is het er. Het maakt niet uit of ik beweeg of in bed lig. Dus rust. De pijn in m’n heup blijft hetzelfde. Het komt ook opzetten tijdens zitten of lopen. Ik probeer om de heuppijn weg te krijgen allerlei bewegingen. Maar niets helpt. Ik word er erg onrustig van. Wil alsmaar bewegen. Slapen gaat niet. En ineens is het dan weg. Alsof er iets beknelt zat in de heup. Maanden terug had ik het ook. Een paar dagen last gehad en is het weg gebleven tot nu. Wie weet wat dit mogelijk kan zijn? En wat ik er mee kan om het te voorkomen of beter, dat het voorgoed weg blijft.

  • Ter verduidelijking: een “loose body” wordt in het Nederlands ook wel een ‘los fragment’ of ‘gewrichtsmuis’ genoemd…

  • Maria Penders

   Arme Arme Meid, ik moest huilen bij het lezen van je bericht, want ik heb ook al vier jaar helse pijnen in mijn linkerheup, ribben en linker been, ik ben ook al overal geweest maar niemand kan me helpen, ik ben radeloos, ik hoop dat er snel verandering in komt want ik kan niet meer, ik ben op. Heel veel sterkte en kracht wens ik jou , Maria

 41. Ik heb al jaren af en aan last van mijn linkerheup/onderrug. Het is vooral moeilijk in rust en stilzitten op zachte stoelen, of banken. Ik vermijd het leunen op die kant, want dat doet pijn, een soort zeurende pijn. Nu is er ook een vlak op mijn linkerheup waar de huid wat gevoelloos is en het tintelt richting been. De laatste tijd begin ik ook last te krijgen van onderrug en dit straalt wat uit naar boven. Ik zal wel naar de huisarts gaan, maar heeft er vast iemand tips? Simone 34 jaar

  • Hallo Simone, Herkenbare klachten voor mij. Ik heb erg veel baat bij het zitten op een “BackJoy” een soort zitje dat je op een stoel of bank legt. Alleen bij heel zachte banken werkt het niet. Ik sleep de BackJoy overal mee naartoe en kan weer uren ergens zitten, ondanks mijn heupklachten. Te koop in zorgwinkels. Verder zou ik je aanraden toch ook naar de huisarts en of fysiotherapeut te gaan met de pijn in je heupen. Sterkte en ik hoop dat je plezier hebt van mijn ervaringstip!

 42. Hallo, ik zit op voetbal en een paar weken geleden krijg ik ineens heel erg veel last van mijn heup tijdens mijn 1e wedstrijd van die dag, eerst merkte ik het niet zo en dacht ik dat ik wel door kon spelen maar naarmate het verloop van de wedstrijd kon ik bijna niet meer lopen, ik moest daarna nog een wedstrijd spelen en heb maar heel kort gespeeld. Mijn vader dacht dat het door de groei kwam, maar mijn moeder denkt dat het overbelasting van de heup is aangezien ik er alleen last van had als ik bewoog. Dus denkend dat het heup-overbelasting was heb ik de rust gehouden, met de instelling dat ik in het nieuwe jaar geen heuppijn meer had. Ik was een paar dagen geleden een klein rondje gaan hardlopen (nog geen kilometer) en het ging goed. Maar naarmate de dag vorderde begon ik steeds meer last van m’n heup te krijgen en nu doet de heup weer veel pijn. Ik weet nu niet wat het is en wat ik moet doen, want nog meer rust houden is niet echt een mogelijkheid i.v.m. voetbal. Vriendelijke groet, Linda

  • Beste Linda, Aan de heupklachten die je beschrijft, kunnen talloze mogelijke oorzaken ten grondslag liggen. Dat exacte onderliggende oorzaak van jouw individuele heuppijn is aan de hand van je verhaal dan ook niet zomaar 1-2-3 vast te stellen. In theorie zou inderdaad sprake kunnen zijn van een heupblessure door acute of chronische overbelasting van het heupgewricht, maar dan nog zegt dat weinig over de aard en ernst van je heupproblematiek. Puntje bij paaltje wil je immers weten welke heupweefsels (spieren, zenuwen, pezen, banden, ligamenten, slijmbeurzen, botvliezen, botten, kraakbeen, et cetera) betrokken zijn bij de heuppijn en wat er precies aan deze weefsels mankeert. In dat opzicht zou bijvoorbeeld sprake kunnen zijn van een heupslijmbeursontsteking, een beknelde heupzenuw, heupdysplasie, heup(sub)luxatie, bekkeninstabiliteit, et cetera. Je zult dan ook echt een arts moeten raadplegen om hieromtrent meer duidelijkheid te krijgen. Gezien je heupklachten reeds meerdere weken aanhouden (en er ondanks verregaande rustneming nauwelijks spontane verbetering in je heupproblematiek lijkt te zitten), lijkt een huisartsbezoekje me überhaupt geen overbodige luxe. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 43. Sinds paar weken last van heup richting bil. Normaal geen last maar als ik ren na ongeveer half uur begint het pijn te doen in de heup en dan kan ik niet meer echt rennen. Dit heb ik een paar keer gehad maar na de laatste keer dat ik rende (10 km) schoot de pijn erin en sindsdien blijft er een zeurende pijn in mijn heup. Je kunt het niet echt pijn noemen het is dan meer een gene. Maar nu durf ik niet meer te rennen omdat ik bang ben dat het erger en erger wordt. Vind dit erg vervelend want ik wil over een jaar een halve marathon lopen. Rende de laatste tijd ongeveer 2 à 3 keer per weer 10 km. En ik mis het nu al! Wat moet ik doen?

  • Wat je moet doen is langs de huisarts gaan. Die kan je indien nodig doorverwijzen voor foto’s of scans van het heupgewricht om te zien wat er aan de heup mankeert. Beterschap!

 44. Hallo, heb altijd heel veel pijn gehad in mijn rug, heel wat onderzoeken gehad wat het kon zijn blijkt dat de ruggenwervel versleten is. Daarbij kreeg ik ook heel veel pijn in mijn heupen met slapen als ik te veel gedaan soms trek het in mijn bil, benen, heb bij elke dokter gezegd wat het kon zijn, maar daar kreeg ik niet veel antwoord op. Weet iemand wat die pijn in de heupen kan zijn?

 45. Hoi, zo’n twee maanden verder na mijn laatste post hier zo, zal ik toch maar even een nieuw post plaatsen om mijn (nieuwe) situatie voor te leggen en hopelijk kan ik daaruit weer wat wijzer worden. Inmiddels heb ik een MRI-scan gemaakt van mijn heup (links), daar kon de orthopeed een scheur zien in de heup (labrum). Hij zal mij nu doorverwijzen naar Den Haag bij een specialist hierin en hopelijk kan dat dan verholpen worden (blijkbaar zal het een operatie zijn, maar zullen we dan zien). Maar daar blijft het niet bij ben ik bang. Mijn vraag is ook of dit ook vanuit de lies is ontstaan (de problemen) en hoe zit het met mijn bekken (bot), want bij de aanhechting gebied steekt het bot er duidelijk uit wat bij iedereen normaal is, maar veel meer dan mijn rechterkant (of kan zoiets normaal zijn)? En daarnaast heb ik nog steeds dat zo vreemde gevoel in de buikwand, waarbij de afgelopen dagen, wanneer ik voornamelijk op mijn linkerkant lig, het lijkt alsof er iets wil ontsnappen vanuit mijn buik (iets met de zwakke buikspieren wellicht)? Ben deze week weer eens bij de huisarts geweest, die ook heel erg zeker constateerde dat het geen liesbreuk is. Zelf denk ik meer aan een sportmanshernia, ook wel pubalgia genoemd. Hoe groot is de kans daarop, dat ik dat zou kunnen hebben? Ik hoor graag uw reactie. Gr. Fahd

  • Beste Fahd, Een labrumscheur/kraakbeenscheur van de heup kan allerlei mogelijke oorzaken hebben, ik betwijfel of de oorzaak achteraf nog kan worden achterhaald. De druk op de buikwand zou door een buikwandbreuk (liesbreuk, navelbreuk, bovenbuikwandbreuk o.i.d.) of middenrifbreuk kunnen komen, maar ook dat hoeft niet per se. Overigens is een sportershernia (sportersliesbreuk, sportliesbreuk, ‘athletic pubalgia’, ‘sports hernia’) hetzelfde als een liesbreuk. Alleen een arts kan potentiële oorzaken van je klachten met enige zekerheid achterhalen en uitsluiten, dat is via internet niet of nauwelijks mogelijk. Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

 46. Ik heb nu ongeveer een jaar last van mijn beiden heupen of het spierweefsel dat daaromheen zit. Dit is eigenlijk alleen het geval tijdens het zitten (dan valt het wel mee maar voel ik het wel) en als ik mijn benen over elkaar wil doen, dit gaat eigenlijk niet. Ik vraag me af wat ik hieraan kan doen, graag uw reactie?

 47. Sinds 3 jaar loop ik met veel pijn in achterkant rechter bovenbeen en sinds een jaar ook rechts heuppijn. In de jaren 90 maakte ik tijdens een klimtocht een val waarbij ik door touwrek terugviel op een rotsband. Sindsdien heb ik een bekkeninstabiliteit en moest ik regelmatig naar de manueel therapeut terug om de boel recht te laten zetten. Door de jaren heen ben ik weer van alles gaan doen, weliswaar nooit zonder pijntjes. In 2004 maakte ik op mijn werk een val van een trap (6m. hoog) en heb ik al mijn ribben aan de linkerkant gekneusd. Of dat verband houdt met de pijn weet ik niet. Ik bleef lange bergtochten lopen met rugzak, maar was na 3 dagen vaak uitgeblust (ging toch door). Ook deed ik om de week aan wilgen knotten (zwaar zaagwerk) en trainde ik voor de Apeldoornse vierdaagse. Daar is toen de pijn in mijn been begonnen. Uiteindelijk bij neuroloog MRI-scan en röntgenopnamen laten maken omdat bij fysiotherapeut vermoeden bestond dat ik een hernia had. Ik werd door de neuroloog gefeliciteerd dat er niks aan de hand was met rechterbeen, rugwervel en heupen. Bij Papendal stelde een sportarts dat ik mijn bekken beter moest stabiliseren. Terug bij mijn manueel therapeut kreeg ik 2x per week een ‘rugmarathon’. Ik moest leren tillen; uiteindelijk mijn eigen gewicht. Een zware training en ik ben wel wat gewend. Hield ik niet vol. Dryneedling geprobeerd. Geen resultaat. Het enige moment dat ik geen last heb, is in bed (Tempur matras). Blijft nog over een orthopeed, een osteopaat en andere mogelijkheden in alternatief circuit. Ik weet het niet meer en zou de oorzaak willen weten. Houdt het allemaal verband met het SI-gewricht (bekkeninstabiliteit). Lezend op uw website kom ik een hoop dingen tegen waarvan ik denk dat het zou kunnen zijn. Ik besef ook dat u op grond van dit verhaaltje niet direct kunt aangeven wat het is, maar misschien zou u mij een richting kunnen wijzen? Ik hoop op een reactie. Met vriendelijke groet, Ingrid

 48. Ik loop al jaren met die pijnlijke scheuten, maar komt na een paar operaties aan mijn rug. Er zijn vier wervels vastgezet, maar links en rechts in mijn onderrug heb ik net of ze er messen in steken heeft het iets met mijn heup te maken ik weet het niet. Ik krijg van mijn huisarts steeds te horen dat ze niks meer aan mij kunnen doen van pijnstillers neem ik 160 Mg morfine verdeeld op de dag, maar de pijn blijft en ik blijf maar lopen naar de dokter. Ik ben eigenlijk ten einde raad dus als iemand ook zoiets heeft hoor ik het graag! Groetjes, Roland

 49. Hallo misschien kan iemand mij een beetje helpen. Sinds ongeveer 8 maanden heb ik last van mijn heupen vooral rechts. Wanneer ik iets actiefs heb gedaan heb ik een zeurende pijn op mijn heupbot vooral bij draaien doet het erg pijn. Ik heb al meerdere keren Fysio gehad maar de klachten blijven hetzelfde. Ook heb ik weken niks gedaan dan is de pijn wel wat minder maar zodra ik actiever word komt de pijn terug. De Fysio zei dat het eventuele heupslijtage zou kunnen zijn omdat ik meer last heb bij hoesten en niezen en dan vooral bij het niezen. Deze klachten zijn wel gekomen na mijn bevalling mijn dochter is nu bijna 1 jaar.

  • Lijkt me eerder bekkeninstabiliteit dan heupslijtage, maar dat is lastig te bepalen uitsluitend aan de hand van een verhaal. Ben je al eens doorverwezen naar een orthopeed of andersoortig heupspecialist?

 50. Hallo allen, Ik heb nu sinds 2 weken heel veel last van mijn linker heup en been dit is plotseling begonnen. Ik heb constant veel pijn in mijn heup en been. Mijn been tintelt heel erg en het lijkt net of ze er met messen in zitten te steken zowel in rust en ook als ik in beweging ben. Ik ben al bij de huisarts geweest en deze zegt dat ik een slijmbeursontsteking in mijn heup heb en daar heb ik diclofenac van gekregen maar deze doen helemaal niks pijn wordt alleen maar heviger en ik kan ook niet meer op mijn been staan van de pijn. Hang nu veel op mijn rechterbeen en kant van mijn lichaam. Paracetamol en naproxen doen ook niks. Wie heeft er voor mij tips of adviezen om toch mijn linker been te kunnen gebruiken of wie kan mij vertellen wat ik hiermee moet want ik ben hier nog veel te jong voor 22 jaar. Ik hoop dat iemand mij hierbij kan helpen. Groeten, Dennis

 51. Hoi, Ik heb op dit moment ook erg veel last van wat blijkt mijn (linker) heup. Om even een jaar of 4 terug te gaan heb ik veel last gehad van mijn lies. Ik heb veel gevoetbald, maar weinig getraind ernaast en ik heb ook overgewicht. Na een tijd voelde ik ook in de bilstreek en bovenbeen pijn, maar nooit gedacht dat het mijn heup was. Ook gedacht aan een hernia, maar mijn rug bleek prima in orde na een MRI-scan. Bij röntgenfoto’s was wel te zien dat ik wat slijtage had in mijn linkerheup, maar daar deed de orthopeed verder niets mee. Op dit moment doet het erg pijn bij de heup. Aantal kenmerken zijn, pijn bij niezen en hoesten, pijn bij lopen en te lang staan, Draaibeperking (in bed draaien is een nachtmerrie). Weleens snapping hip gehad, Pijn aan dijbeen/bovenbeen, met een uitstralend gevoel naar knie en enkel, ook heb ik een zwak vreemd gevoel in de buikwand, aanhechting en lies (zelfs soms een gevoelige plek in mijn linker testikel), pijn in de bilstreek, bukken gaat erg lastig. Ik hoop dat ik hier enigszins geholpen kan worden hiermee om weer een stap dichterbij te zijn van wat ik nou heb. Heb me vaak genoeg wanhopig gevoeld en ik ben nog maar 25. Ik ga binnenkort wel weer naar de orthopeed gelukkig, alhoewel hoop ik nou wel even goed geholpen te kunnen worden. Mvg, Fahd

  • Beste Fahd, Dit zou een chronische blessure kunnen zijn van een pees, spier, kapsel of band in de liesstreek/heupstreek, maar (afhankelijk van de uiterlijke kenmerken en eventuele aanvullende symptomen) bijvoorbeeld ook een liesbreuk, vastzittende niersteen, prostaatontsteking of beknelde zenuw kunnen zijn. Het is heel lastig om daar 1-2-3 op afstand uitspraken over te doen… Dat men heupslijtage heeft vastgesteld, is in ieder geval een belangrijk aanknopingspunt, maar pijn in de buikwand, liespeesaanhechtingen en testikels duidt nou niet per definitie op een versleten heup. Misschien dat er toch meer aan de hand is, maar wel vreemd damt men na al die onderzoeken dan nog altijd niets concreets heeft geconstateerd… Wellicht vind je nog aanvullende handvatten in dit artikel over liespijn/liesklachten en dit artikel over liesblessures… Heel veel sterkte & beterschap in elk geval! Groeten, Paul

  • Hallo, Ik ben erg benieuwd hoe het met je is nu? En wat er in tussen tijd allemaal is gebeurt? Veel van jou klachten komen overeen met die van mij… Sinds 2 jaar last van mijn linker heup toen der tijd een MRI laten maken en daarop konden ze wel een klein labrum scheurtje vinden (maar vonden ze hem toen te klein om te opereren). Fysio heb ik een poosje gedaan. Af en aan last dan weer weken niet en dan weer weken wel. Sinds een half jaar is het erger geworden de heuppijn is uitgebreid tot aan mijn enkel. En kan sinds een 8 weken niet meer lopen (met krukken kan ik een 15 minuten lopen en dan heb ik al pijn). Loop voor heuponderzoek al wel bij ziekenhuis. Groeten, ASP

 52. petra van den bor Reageer

  Petra. Ik hoop via de site graag wat meer te weten willen komen over mij klachten. Ik heb veel pijn in mijn onderrug, stekende pijn in mijn linkerheup, knie en andere gewrichten, mijn benen kan ik niet ver meer uit elkaar krijgen en als ik lange afstanden loop is het net of dat na een poosje me benen niet meer willen. Net of er totaal geen energie meer in zit en dan moet ik ook echt gaan zitten en even weer me accu opladen. Ik heb wel last van ochtendstijfheid maar me hele lichaam gaat pijn doen, ik voel me net een oude vrouw terwijl ik pas 48 ben. Ik heb krachtverlies in beide handen, wie herkent dit en kan me raad geven als pijnstilling gebruik ik paracetamol en tramadol?

  • Mooisteliefste

   Klopt inderdaad kenmerken fibromyalgie, heb dat zelf ook en nu op heden door vochtig weer veel last heupen pijn en onderrug, helaas pijnstillers helpen niet maar advies elektrische deken tegen je rug aan, doet echt wonderen (op dat moment) het is echt leren leven met spieren/wekendelen reuma!

 53. Hoi, Bij mij begonnen de klachten 5 jaar geleden met zware vermoeidheid, een soort griep die maar niet overging. Daarna last van boven rugpijn, voornamelijk aan de linkerkant en in mijn schouderblad een trekkende oncontroleerbare beweging die ik niet onder controle kreeg. Die ook mijn linker schouder en elleboog uit de kom trok. Na een revalidatietherapie is dit gelukkig goedgekomen en heeft het zich niet meer herhaald. Kort daarna begon het met lage rugpijn ter hoogte van de broekriem en het stuitje. Mijn been ging ongecontroleerd naar binnen draaien en mijn voet naar mijn kleine teen. Hier ook geen controle over. Hier heb ik toen een marcaïnisatie van de heup voor gehad, deze had maar van korte duur succes. En er kwam een hele lichte heupafwijking naar voren waar een operatie niet voldoende bij zou helpen. Tijdens de loopanalyse zijn we erachter gekomen dat de klachten in mijn hele linker helft zitten. Mijn linker bekken is al een aantal keer gesubluxeerd door het ongecontroleerde bewegen. Dit is inmiddels 22 keer gebeurd en heb dus chronische bekkeninstabiliteit eraan over gehouden. Mijn enkel en mijn voet zijn ook instabiel. Nu zijn ze erachter gekomen dat het gaat om dystonie: een motorische, neurologische bewegingsstoornis. Ik ben overigens een vrouw van 36 jaar.

  • Volgens mij heb je eerder dit jaar het verhaal omtrent je heupklachten al eens achtergelaten op deze site, maar daarin kwamen de oncontroleerbare bewegingen niet naar voren. Pijnlijke samentrekking van spieren of spiergroepen die zich herhaaldelijk voordoen en die je niet kunt controleren, duiden inderdaad maar al te vaak op dystonie. En het klopt inderdaad ook dat een bepaald lichaamsdeel als gevolg van de krachtige samentrekkingen kan (sub)luxeren en uiteindelijk volledig uit de kom kan schieten. Ook onnatuurlijke standsafwijkingen kunnen inderdaad het gevolg zijn. Dystonie is een vrij zeldzame neurologische aandoening die wordt gekenmerkt oncontroleerbare en veelal krachtige aanhoudende motorische stoornissen. Er wordt hoofdzakelijk onderscheid gemaakt tussen primaire (idiopathische) en secundaire (symptomatische) dystonie en allerhande subtypes… De aangewezen behandeling/medicatie van heupdystonie is vooral afhankelijk van de soort/vorm. (bron) In elk geval fijn dat de onderliggende oorzaak van je heuppijn en aanverwante heupproblematiek eindelijk is achterhaald! Heel veel sterkte toegewenst!

 54. Sinds 3 maanden heb ik regelmatig last van een korte heftige pijnlijke steek ik mijn heup. Deze heuppijn duurt echt maar een paar seconden en dan voel ik niks meer. Ben naar huisarts geweest hij dacht aan heupslijtage mede ook omdat mijn ene heup waar ik de pijn aan heb niet zo beweeglijk is. Bij een bepaalde beweging die de dokter maakte deed de heup erg pijn maar bij andere bewegingen ging het goed. Ik vraag me af of slijtage wel de juiste diagnose is want heb geen last van ochtendstijfheid en de pijn in de heup is maar kort aanwezig. Wie heeft er ook last van deze steken of wie weet wat het zou kunnen zijn?

  • Aangezien ik GEEN arts ben, is het niet aan mij om twijfels te trekken bij medische diagnoses. Logischerwijs kan en mag ik om die reden ook geen second opinions verschaffen. Echter, naar mijn persoonlijke, ondeskundige mening vind ik heupslijtage oftewel heupartrose wel een tikkeltje ‘far-fetched’. Natuurlijk zou het inderdaad best zo kunnen zijn dat het heupkraakbeen afgesleten is, maar de heupklachten die je beschrijft, kunnen in principe allerlei mogelijke oorzaken hebben. Dat een huisarts aan de hand van enkele bewegingstestjes artrose vaststelt, lijkt me dan ook een tikkeltje voorbarig. Gezien de korte, felle pijnsteken in de heup lijkt een gewrichtsmuis of kraakbeenscheur van het heupgewricht me niet minder waarschijnlijk. Als ik in jouw schoenen stond zou ik dan ook aandringen op vervolgonderzoek t.a.v. foto’s en/of scans. Sterkte!

 55. Ik loop nu bijna een jaar met pijn in mijn rechter heup. Ik heb tal van onderzoeken gehad maar telkens richt men zich op vervanging van de heup. Maar omdat er geen veranderingen in het bot zijn wordt het dus niet gedaan. Mijn heupgewricht laat geen artrose zien, wel heb ik verkalkte heuppezen (uitslag echo) en heb ik een slijmbeursontsteking gehad. Ik heb 8 spuiten met pijnstiller en cortison in de zijkant van me been gehad, geen resultaat. Ik heb een pijnbehandeling met TENS gehad en ook met een naald in mijn lies waar stroom op gezet werd, geen resultaat. Ik heb zowat alle pillen al gehad die een ontsteking moeten remmen, zonder resultaat de heuppijn blijft. Inmiddels slik ik oxynorm dit helpt iets. Ik kan niet lang zitten staan of lopen, trap op lopen is een drama, sokken aan doen is een drama, ik ben steeds onbeweeglijker. Ik ben ten einde raad. Kom net uit het ziekenhuis bij orthopeed nummer 3 en die stuurde me naar huis omdat hij niets aan de pijn in de heup kan doen. Wat de heuppijn veroorzaakt weet niemand omdat iedereen kijkt of de heup vervangen moet worden maar dat weet ik inmiddels al dat het niet aan een artrose ligt. Fysiotherapeut zegt kan niets voor mij doen omdat het te pijnlijk is als mijn heup beweegt wordt, hij zei het kon een muis in het gewricht zijn en die was op foto’s e.d. niet te zien, maar niemand kijkt hierna of het een gewrichtsmuis in de heup is, vandaag werd gezegd dat en het wel op foto’s gezien kon worden maar dat ik dit niet had. Ik heb geen hoop meer dat ik ooit weer normaal kan lopen. Help!!!

  • Ongeveer een half jaar geleden kreeg ik pijn aan de linkerkant van m’n heup de pijn begon uit te stralen naar m’n knie later naar m’n scheenbeen, ik ben 75 jaar loop elke dag 10 kilometer rook niet geen alcohol goed gewicht, kon op een gegeven moment geen 50 meter meer lopen moest gaan zitten van de pijn, dokters geen raad foto’s, ja je hebt wel slijtage, dus van het ene op het andere moment niet meer kunnen lopen, ik geloofde het niet, soms ging het iets beter, maar ik dacht het is afgelopen, tot ik ontdekte dat ik met rust beter kon lopen, binnen 14 dagen was ik van alles af, ben weer de oude. maar ik zal de pijn en ergernis nooit vergeten, hoop hiermede mensen te kunnen helpen, de dokter zijn nog zal ik je n spuit geven, ik zijn die mag jezelf gebruiken, geen rotzooi in m n lijf.

 56. Beste Paul, Al een jaar lang kan ik niet meer normaal functioneren niet lang lopen staan lage rugklachten pijn in linkerkant lies been en steken in me linker voet. Bij een second opinion is er een labrum scheurtje gezien bij de heup heeft u enig idee of dat zo’n scheurtje zo veel pijn kan veroorzaken en belemmering? Zijn er andere mensen die hier soms ervaring mee hebben? De arts waar ik voor de second opinion was zei dat dit niet kon, bij de second opinion stelde ze zelfs een kijkoperatie voor van de heup. Ik vind het allemaal erg tegenstrijdig heeft u ervaring met een scheurtje van het labrum in de heup?

  • Beste Marjo, Labrumletsel oftewel kraakbeenletsel van de heup komt vrij veel voor (onder ettelijke duizenden Nederlanders op jaarbasis). Het labrum is de kraakbeenring die vastzit aan de kom (acetabulum) van het heupgewricht en zodoende de kop (femur) van het dijbeen beschermt. Er zijn allerlei redenen waardoor het heupkraakbeen beschadigd kan raken, maar meestal gaat het om sportletsel tijdens explosieve sporten (m.n. onder dansers, turners, gymnasten, volleyballers e.a.) of als gevolg van trauma door een val, klap of stoot op de heup. De ernst van zulk soort kraakbeenblessures loopt zeer sterk uiteen en verschilt dan ook van persoon tot persoon. Dat geldt dus ook voor de (pijn)klachten die een labrumscheur kan veroorzaken. De aard van labrumletsel van de heup kan variëren van milde degeneratie tot ondiepe inscheuring tot volledige afscheuring van de kraakbeenring. Labrumletsel van het heuplabrum uit zich meestal in pijn aan de voorkant van het heupgewricht, pijn in de liesstreek en mobiliteitsverlies c.q. bewegingsbeperking qua heupbewegingen. Labrumletsel is doorgaans goed te diagnosticeren middels lichamelijk onderzoek v.w.b. endorotatie, anteflexie, adductie en circumductie van het heupgewricht… Door het been op een bepaalde manier te draaien, kan de heupkop over de labrumbeschadiging worden gemanoeuvreerd, waardoor de heuppatiënt plots pijn ervaart en aangeeft. Als de heup bij een provocatieve bewegingstest in 90 graden anteflexie (in voorwaartse richting) wordt geheven, zal dit doorgaans een typische bewegingsbeperking met een hard eindgevoel en pijn tot gevolg hebben. Bij circumductie is doorgaans een klikgeluid hoorbaar en een pijnlijke ‘bumb’ merkbaar. Beeldend onderzoek (meestel middels een MR-artrogram, een speciaal soort MRI-scan) kan labrumafwijkingen doorgaans goed in beeld brengen. De meest effectieve behandeling van labrumletsel binnen het heupgewricht is inderdaad een kijkoperatie door een orthopeed c.q. orthopedisch chirurg, waarbij de kraakbenige beschadiging wordt hersteld middels ‘labrale refixatie’, waarbij het losse gedeelte van de kraakbeenring met fixatie-ankers aan het bot wordt vastgemaakt, meestal d.m.v. een endoscopische/artroscopische kijkoperatie… Deze ingreep brengt risico’s met zich mee, maar is meestal gerechtvaardigd omdat kraakbeenscheuren niet zomaar herstellen door rust. De noodzaak van een operatie geldt des te meer in geval van ‘Femoral Acetabular Impingement’ (FAI), waarbij een stukje van de flexibele kraakbeenring van de kom van het heupgewricht tussen de kom en de kop klem komt te zitten. Sowieso kan een labrumscheur op de lange termijn leiden tot verregaande heupslijtage, waardoor op den duur een kunstheup nodig kan zijn. Verminderde kracht bij het zijwaarts heffen van het been kan overigens ook wijzen op een peesscheur van de heuppees; daarnaast behoren spierscheuren in de heupspieren nog tot de mogelijkheden… De steken in je been en voet duiden echter veeleer op een zenuwprobleem, maar dit kan wel weer gerelateerd zijn aan kraakbeenletsel; bijvoorbeeld doordat een heupzenuw in de verdrukking raakt door een irritatieve ontstekingsreactie van de heup… Zulke zenuwpijn kan echter ook tal van andere mogelijke onderliggende oorzaken hebben… Hoe dan ook laat bij een labrumletsel van de heup de buitenste kraakbenige rand van de heupkom los (meestal door acuut trauma, soms door chronische overbelasting), en dit moet 9 van de 10 keer worden opgelost om verdere heupproblemen te voorkomen. Al met al KAN labrumletsel wel degelijk verregaande pijnklachten en zelfs ontstekingsreacties veroorzaken; dit is volkomen afhankelijk van de aard en ernst van de kraakbeenproblematiek. Ik ben overigens GEEN arts; voor uitsluitsel zul je dan ook opnieuw contact op moeten nemen met een orthopeed of orthopedisch chirurg. Wat ik me overigens wel afvraag is HOE de labrumscheur is gediagnosticeerd, dus waarop ‘ie is gezien… Is er een MRI-scan uitgevoerd en heeft de arts die de second opinion uitvoerde deze MRI onder ogen gehad? Ik ben benieuwd… Heel veel sterkte in elk geval! Groeten, Paul

  • Hoi Paul, Ontzettend bedankt voor u reactie! Er is wat meer duidelijkheid voor mijn. Het scheurtje is vastgesteld door een 2de MRI met contrastvloeistof in het heupgewricht. Ik heb echter nooit geen trauma gehad met het heupgewricht, het is langzaam aan steeds erger geworden… De ene arts zegt ook je kunt er geen last van hebben het is een klein scheurtje en deze arts stelt een kijkoperatie voor. Vind het dan ook een moeilijke beslissing waar ik goed aan doe. Ik loop ook bij een chiropractor hij zegt dat het met de iliopsoas spier te maken heeft en behandeld mijn daar nu al enige tijd voor. De pijn in de heup is iets minder maar kan nog steeds niet normaal functioneren… Weet jij of dat het mogelijk is om een injectie in de ilopsoas spier te krijgen? en een marcaïnisatie van de heup is dit geen optie voor een eventuele kijkoperatie van de heup of zou dat weinig effect hebben? Hartelijke dank voor het meedenken! Groeten, Marjo

  • Beste Marjo, Een injectie in de spier die van je heup naar je dijbeen loopt, is mogelijk. Deze behandeling staat ook wel bekend als een ‘musculus piriformis injectie’. Een injectie met lidocaïne en/of corticosteroïden in de iliopsoasspier wordt ook nog weleens gegeven, maar de effectiviteit en raadzaamheid hiervan is volledig afhankelijk van de exacte onderliggende aanstichter van de pijn in je heup en lies. Gezien je artsen het niet eens lijken te kunnen worden over de onderliggende oorzaak, zouden injecties dus een tikkeltje experimenteel zijn… Zo zou de pijn in heup/lies inderdaad vanuit het heupkraakbeen of de iliopsoasspier afkomstig kunnen zijn, maar bijvoorbeeld ook vanuit de slijmbeurs en/of pees van de iliopsoasspier of de piriformisspier. Ik ben geen arts, dus advies hieromtrent kan ik absoluut NIET geven. :( Nogmaals sterkte! Groeten, Paul

 57. Hallo, Ik ben 39 en heb met vlagen last van heuppijn. Vandaag ging ik wandelen en ineens schoot het erin. Vooral bergafwaarts was zeer pijnlijk, alsof er een stuk scherp bot in mijn heup prikt. Vanaf dat moment is de pijn niet meer weggeweest. Als ik gezeten heb en ga lopen is de heuppijn ook zeer aanwezig. Zelfs na een warm bad ging het bewegen van de heup niet makkelijker. Ik heb lengteverschil in mijn benen en de heupklachten doen zich voor in mijn kortere been. Wat zou het kunnen zijn?

 58. Ik heb in maart een nieuwe knie gekregen, en vanaf die tijd heb ik heupklachten en lage rugklachten. De huisarts zegt dat het komt door een verkeerde houding door de knieslijtage. Maar het is nu al 5 maanden geleden… Er zijn röntgenfoto’s gemaakt van de heup en die wijzen op lichte slijtage, maar niet alarmerend. Zou het verstandig zijn om een scan te laten doen? Zelfs in bed als ik niet beweeg heb ik pijn.

 59. Hi, Ik heb al meer dan een jaar last van mijn rechter bekken/SI gewricht, deze staat vaak scheef, met als gevolg pijn in de lies en heup. Mijn fysio zet het weer recht en de klachten nemen dan weer af. Ik ben bekend met “slappe” banden en doe oefeningen om sterkere heup/bekken spieren te krijgen, zodat zij de boel op de plaats kunnen houden. Vandaag 2e dag van mijn mijn vakantie in Spanje, hoorde en voelde ik tijdens het insmeren een soort klik geluid en meteen pijn in de linker heup (gister met de auto aangekomen). Dit is echter een heel ander soort pijn dan die ik eerst had bij mijn bekkenprobleem. Ik heb geen idee wat het is en wat ik er aan zou kunnen doen. Bewegen is niet pijnlijker dan zitten. Het weer opstaan of omdraaien is wel pijnlijk. Wat zou het kunnen zijn en wat ik eraan zou kunnen doen en moet ik naar een dokter hier in Spanje gaan?

 60. Hoi, Ik heb nu al een aantal jaar last van mijn rechter heup. De pijn komt plotseling, waarna ik mijn heup/been niet opzij kan draaien zonder erdoorheen te zakken. Sinds een aantal weken is dit ook in mijn linker heup. De pijn gaat gelukkig ook weer over waarna ik weer alles met mijn heupen en benen kan doen. Weet iemand misschien hoe ik dit kan voorkomen of wat dit is? Groetjes, Anne

 61. Ik heb pas 1 week pijn aan mijn heup. De heuppijn kwam nadat ik heel lang had gerend. Ik had de hele dag door pijn aan m’n heup, het werd wel minder, maar telkens als ik begin te rennen komt de pijn in het heupgewricht weer terug. Het is nooit tijdens het rennen, maar altijd na het rennen. Tijdens merk ik er niks van…

  • Na al opgezocht naar commentaren, zie ik als Raymon toestand: Ook jarenlang gerend in goede houding en vaak hoge weerstand gefietsen (fitness) kreeg ik ook enorm pijn na trainen (lopen&fietsen), oe ik oud, oe almaar pijnlijker word blijkbaar, als ik op bed lig > kon niet meer in rechte foetus slaaphouding te slapen, enkel in links wel of buik op bed, vrij vervelend! (ben doof en let niet op mijn grammatica dank U) :( psst ik heb blijven proberen me aan te passen met lopen/fietsen (licht) toch blijft gelijkmatig pijn, slijtage zal t worden en al 3 keer nr ziekenhuis geweest om na te kijken ma levert niks op, maar scan nog niet gedaan. In heupprothese gedachte? nee ben te jong voor (31j) en zal ook ooit versleten.. Zucht Ooit zei iemand dat ik niet gemaakt was om hardlopen, moeilijk aanvaardbaar. Het is zoals je graag voetbalt, die bal ni kan missen en goalt. Ik denk dat ik moet ermee leven met pijn. De groeten Toma

 62. Hallo, Ik ben een beetje ten einde raad! Ik heb al maanden pijn in mijn heupen, schaambot, uitstralende pijn naar mijn benen en ik krijg het vooral als ik te lang zit en het zit ook in mijn onderrug. Nu loop ik hiervoor bij de dokter, maar die weet niet zo goed wat het nog kan zijn… Ik heb voordat ik deze heupklachten en rugklachten kreeg wel intensief gesport, wat ik dus nu ook niet meer kan, want als ik gesport heb, dan is het een dag later ook weer erge pijn! Ik slik elke dag paracetamol, maar dat helpt ook niet erg en ik ben bang dat het iets ernstigs is. Ben benieuwd of iemand weet wat deze pijn in de heup/bekken kan zijn? Groetjes, Charlotte

  • Beste Charlotte, Een anderhalf jaar geleden viel ik van de trap, beide heupen waren gebroken, breuken die ze nog nooit eerder hadden gezien, dat is weer zo voor mij. Ik voelde niets van pijn, specialisten konden het niet geloven, maar het was zo. Ik mocht zes weken niet op mijn voeten steunen, ben naar huis gekomen. In bed laten zetten en een rolstoel, nu anderhalf jaar later door gewoon gordijnen op te hangen schiet er iets in mijn bibs rechtsboven, ondertussen straalt allen uit naar mijn been en voet en ik moet veel pijnstillers nemen. Mijn vraag naar jou toe waarom laat je de dokter geen brief schrijven om onder een scanner of MRI te gaan??? Vriendelijke groeten, Dominique

  • Beste, Ik heb een sportheup, ik had ook veel last van pijn in de heup met uitstraling tot in mijn been. Nachten niet kunnen slapen of met veel moeite in de zetel met mijn been op de leuning. Een paar keer naar de dokter geweest, kinesiologie gevolgd, niets bracht op. Dokter heeft mij dan onder röntgenfoto laten gaan en daar was duidelijk te zien dat het slijtage van de heup was. Dan heb ik bij een specialist geweest nog eens foto genomen en 2 maanden nadien was ik geopereerd met een sportheup en 5 dagen nadien mocht ik al naar huis. Dus moest ik van jou zijn zou ik zeker eens röntgenfoto laten nemen. M.V.G. Dirk

  • Hallo Charlotte. Jij hebt een verwrongen bekken aan je heupklachten te zien. Links en rechts staan gekanteld t.o.v. elkaar hierbij. Zoek een goede manueel therapeut en leg hem je klachten voor en deze kan je geheel van je heupklachten af helpen in 1 sessie.

 63. Hallo, Ik heb al drieënhalf jaar een slijmbeursontsteking in mijn linker heup. Heb al van alles gedaan om er vanaf te komen, van medicatie tot acupunctuur tot osteopathie, enzovoort… Niks werkt. Soms is de heupslijmbeursontsteking rustig en soms speelt het weer erg op. Ik kan er al drieënhalf jaar niet op liggen en mijn andere heup begint overbelast te raken, dat merk ik. Heeft iemand nog een tip? Ik ben een beetje ten einde raad… Wat kan ik nog kan doen om de ontstoken heupslijmbeurs tot rust te brengen? M.v.g. Brigitte

  • Welke medicamenten heb je zoal gehad voor je heupslijmbeursontsteking? Bij een chronische ontsteking van de heupslijmbeurs worden doorgaans periodieke Bursitis Trochanterica Injecties (BTI) toegediend. Zo’n injectie in de heupslijmbeurs bevat meestal een corticosteroïde of hyaluronzuur. Dit is een ontstekingsremmend middel dat direct in de heupslijmbeurs wordt geïnjecteerd. De corticosteroïde of het hyaluronzuur dat de ontstekingsreactie remt heeft even tijd nodig om volledig tot uiting te komen; de volledige werking laat meestal 2 tot 3 dagen op zich wachten. Om die reden wordt doorgaans een plaatselijk verdovende vloeistof toegevoegd. Tot de lokale anaesthetica behoren onder andere articaïne, bupivacaïne, levobupivacaïne, lidocaïne, mepivacaïne, oxybuprocaïne, prilocaïne, ropivacaïne en tetracaïne. De werking van zo’n plaatselijke verdovingsvloeistof treedt onmiddellijk of binnen enkele minuten in. Ik hoor wel vaker van mensen met een heupslijmbeursontsteking die geen baat hebben gehad bij een injectie met corticosteroïden, maar over het algemeen werkt het goed ter bestrijding van de pijn, waardoor ook je mobiliteit toeneemt en je op een ‘natuurlijkere’ manier gaat lopen, wat de genezing van de bursitis weer verder kan bevorderen. Als de (chronische) slijmbeursontsteking van je heup niet blijvend wordt opgelost met een enkele injectie, kan een herhalingsbehandeling vereist zijn. (bron) Daarnaast bestaat de behandeling van een slijmbeursontsteking van de heup veelal uit fysiotherapie met strecting van de iliopsoas-spier. In geval van ernstige pijnklachten door de heupbursitis in heup en lies kan een operatieve ingreep worden overwogen waarbij de iliopsoas-pees deels wordt gekliefd. Deze operatie dient bij voorkeur te worden uitgevoerd door een ervaren orthopedisch chirurg. Hoe dan ook onwijs veel sterkte & beterschap toegewenst!

  • l.derksenh

   Op een dekbed slapen helpt bij slijmbeursontsteking en dan een dekbed over je heen helpt Ik heb nu 3 spuiten in mijn linker heup gehad een maand geleden helpt nog niets nu n ook last van andere heup veel pijn in billen

 64. D. van der Loos Reageer

  Ik had gisteren een acute niesbui, waardoor ik “door mijn linker heupgewricht ging”. Weet niet precies wat er gebeurde, maar was erg pijnlijk en kan er nog steeds niet goed op staan. Het doet vooral pijn bij zitten en lopen. Bij het liggen minimale pijnklachten, want dan kan ik het ontzien. Soms voelt het alsof er 2 botten langs elkaar schuren/klikken. En een zeurende pijn met extra pijnscheuten af en toe. Hopende dat iemand hier zoiets ook heeft meegemaakt of heeft gevoeld, en mij iets op weg kan helpen naar wat het kan zijn. Bij voorbaat dank, D. van der Loos

  • Bevindt de pijn zich aan de binnenkant van de heup? Wellicht een liesbreuk nabij het heupgewricht? Het is heel erg lastig om dit soort klachten te plaatsen zonder de exacte locatie en aard van de pijn te kennen… Persoonlijk zou ik er dan ook mee langs de huisarts gaan. Sterkte & beterschap!

 65. Hallo, Sinds eind januari heb ik ontzettend veel rugpijn. De kinesist denkt dat het een hernia is, veroorzaakt door bekkeninstabiliteit (of omgekeerd). Nu is de rugpijn quasi weg, maar de heuppijn (vooral linkerkant) is er nog steeds. Voornamelijk als ik op mijn rug lig kan ik bijna niet recht komen. Ik heb een bekkenband gekregen, maar probeer die niet te gebruiken om de spieren niet te verslapen. Eind mei heb ik een MRI-scan gepland en een afspraak bij de neuroloog. Gezien de rugpijn wel quasi weg is, vraag ik me af of dit nog nodig is? Met andere woorden: kan een MRI-scan en neuroloog ook iets doen aan bekkeninstabiliteit of is het toch beter de afspraak te houden? Ik voel nog steeds dat mijn rug zwak is, maar de felle pijn in de rug (niet in de heup) is toch verdwenen. Dank voor uw advies. Groeten, Bieke

  • Persoonlijk zou ik de afspraken gewoon laten staan. De kinesist/fysiotherapeut denkt de onderliggende oorzaak van je klachten te kennen, maar wellicht denkt de neuroloog hier heel anders over. En mocht de MRI-scan niets geks aan het licht brengen, dan zou dat nog altijd een welkome geruststelling zijn.

 66. Sinds een jaar of vijf heb ik vaak last van mijn heupgewricht. Met name de heup links, maar ook rechts. Daarnaast heb ik ook vaak last van verzuring in de spieren rondom het heupgewricht als ik spanning op de heup zet zoals opzij omhoog bewegen. Nu ben ik vijf jaar geleden ook gebeten door een teek en kreeg ik een grote rode kring. Vervolgens twee weken antibiotica gehad en daarna op vakantie gegaan in Bulgarije en drie weken op een keihard bed geslapen. Met brede heupen lig je dan erg slecht op je zij. Sindsdien heb ik dus die pijn. Nu vraag ik me af of een van de twee gebeurtenissen ermee te maken kunnen hebben. Een paar dagen na de tekenbeet kon ik ook meteen al niet meer lekker zitten liggen of lopen door de pijn. Dat ging over met de kuur, maar na de vakantie in Bulgarije kwam de heuppijn terug, hetzij minder heftig maar ook nu als ik langer dan twee uur loop voelen mijn gewrichten enorm stijf en doet iedere stap pijn aan de heup. Heeft u hier ideeën over?

  • Beste Inge, Zowel de tekenbeet als het langdurig op een veel te hard bed slapen kan in theorie hebben bijgedragen aan je chronische heupklachten. Een grote rode kring na een tekenbeet kan duiden op de ziekte van Lyme (Lymeziekte c.q. Lyme-borreliose). Dit is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door Borrelia-bacteriën die op hun beurt worden overgedragen door de beruchte schapenteek. Vooralsnog gaat men ervan uit dat Lyme-borreliose een multi-systeemziekte is; het is een vreselijke en zwaar onderschatte ziekte die bij elke patiënt anders uitpakt. Sowieso kan Lyme je gewrichten enorm beïnvloeden; bij Lyme-artritis zijn de gewrichten zelfs vaak het enige doelwit. Sowieso werd Lyme pas ontdekt toen in 1975 een flink aantal jongeren ogenschijnlijk onverklaarbare gewrichtsklachten ontwikkelde in het plaatsje Old Lyme. De verschijnselen van gewrichtsontsteking (Lyme-artritis) zijn hoofdzakelijk zwelling en pijn in de door Lyme aangedane gewrichten… Werd je toevallig ook nabij de heup gebeten door een teek? De gewrichtsontsteking ontstaat bij de helft van de Lyme-patiënten binnen 3 maanden na de tekenbeet en/of het optreden van de welbekende rode ring/kring… Gewrichtsontsteking door Lyme-artritis kunnen verspringen tussen diverse gewrichten en zelfs pas in het latere beloop van de Lyme-ziekte optreden. Ondanks behandeling met antibiotica kan lyme-artritis nog een flinke tijd blijven voortduren. Er zijn aanwijzingen (dus zonder wetenschappelijk uitsluitsel) dat voortdurende gewrichtsklachten na behandeling van de ziekte van Lyme worden veroorzaakt door een persisterende infectie, maar dit is dus slechts een hypothese op basis van verkennend onderzoek. In de chronische fase van lyme-borreliose komt soms ook een op fibromyalgie lijkend syndroom voor, al dan niet in combinatie met gewrichtsontstekingen door Lyme-artritis.Al met al zijn er talloze immunologische reacties die Lyme-patiënten kunnen vertonen. Helaas zijn er nauwelijks goede bloedtests (bloedanalyses & bloedwaardebepalingen) voor Lyme… Serologie + PCR geeft vooralsnog de meest nauwgezette en betrouwbare testresultaten, maar omdat dit onderzoek erg duur is, wordt het zelden uitgevoerd. (bron) Of jouw knieklachten worden veroorzaakt door (restklachten van) Lyme durf ik al met al niet te zeggen. Sowieso ben ik GEEN arts. Maar ik neem aan dat het tot de mogelijkheden behoort. Overigens is 5 jaar wel een erg lange periode, dus wellicht is er sprake van een totaal andere oorzaak. Ben je al eens naar een arts geweest met de pijn in je heupen en aanverwante heupklachten? Heel veel beterschap in ieder geval! Groeten, Paul

 67. Mensen probeer eens MSM poeder, is te koop bij de tuinen grote pot voor 10.00 euro daar doe je lang mee. Bij mij helpt het ik heb ook al jaren last van mijn heupen en linker lies. Elke morgen een half theelepeltje in combinatie met sinaasappelsap na 2 weken merkte ik dat ik minder pijn in de heupen had.

 68. Ik stond vandaag op met pijn aan mijn linker bil, en dan meer aan de zijkant. Lopen doet pijn en trekt door (hoe vreemd dan ook) naar de heup en binnenkant van mijn been. Sommige stappen zijn vreselijk! Andere doen minder pijn, moet ik nu rusten of juist doorgaan?

 69. Hallo, Ik ben net 22 geworden en augustus 2014 bevallen van onze dochter. In de zwangerschap kreeg ik last van mijn heup/bovenbeen. Het begon met het gevoel te hebben dat mijn heup niet altijd even goed werkte (alsof hij op zijn plek bleef staan met een pas zetten) en dat ik er door zakte. Na de bevalling is het niet weggetrokken. Ik heb nu af en toe tijdens het lopen dat ik het gevoel heb dat ik door mijn heup zak en krijg dan meteen een akelige pijnscheut in mijn bovenbeen. Soms heb ik een dag geen last, dan weer een dag dat het meerdere keren voorkomt. Het is alleen tijdens het lopen, niet als ik op wil staan vanuit de stoel. Heeft iemand enig idee wat dit zou kunnen zijn? Ik dacht zelf aan misschien bekken instabiliteit, maar heb er alleen rechts last van. Ik rook, sport niet en ben momenteel thuisblijfmoeder.

 70. Hallo, Ik heb sedert 10 jaar een nieuwe heup en heb sindsdien vele jaren pijn in mijn bil, uitstralend naar knie. Ook problemen met zitten en op de zij liggen. Echter, sinds korte tijd kreeg ik last van lumbale kanaalstenose, via door MRI gezien. De stenose werd succesvol behandeld, maar de klachten van het bil/been verhaal blijven bestaan. Er is geen sprake van een slijmbeursontsteking. Zou het zomaar kunnen dat er wat met mijn heupprothese aan de hand zou zijn? Kun je met een röntgenfoto eventueel zien wat er aan de hand is?

  • Beste Wil, Als er vreemde kunststoffen of metalen worden geïmplanteerd of geprothetiseerd, wordt de huid opengesneden, waardoor onvermijdelijk bacteriën binnendringen die zich normaal in en op de huid bevinden. Deze bacteriën komen zodoende op plaatsen terecht waar ze niet thuishoren. Ook je lichamelijke weerstand is na een prothesiologische of ingreep verzwakt, waardoor bacteriën minder tegenstand zullen ondervinden en meer schade kunnen aanrichten. Meestal gaat het om de staphylococcus epidermidis, een normaliter ‘onschuldige’ en zelfs nuttige bacterie die in de huid zit om aldaar als poortwachter te dienen en indringers te bevechten. Deze bacterie kan echter grote schade aanrichten als ‘ie tijdens amputatieve en/of reconstructieve chirurgie meelift en onderhuids terechtkomt. Zelfs bij een succesvolle operatie zal je lichaam altijd een afweerreactie op touw zetten tegen het nieuwe, lichaamsvreemde materiaal (de prothese of het implantaat). Omdat een implantaat niet zomaar kan worden afgestoten/uitgestoten, zal de ‘nieuwkomer’ na verloop van tijd worden ingekapseld. Eventuele bacteriën die tijdens de operatie zijn meegelift, kunnen zich dan aan het prothesemateriaal hechten, waardoor zich na verloop van tijd een dun laagje (biofilm) op het prothesemateriaal afzet. Hierdoor kan uiteindelijk een gebrekkige verbinding ontstaan tussen lichaamseigen weefsels enerzijds en heupprothese anderzijds. Een antibioticum is niet of nauwelijks opgewassen tegen zo’n filmlaagje. Als bacteriën in groten getale aanwezig zijn, loopt je lymfestelsel als het ware over en kunnen ze zelfs vanuit het geïnfecteerde biomateriaal worden opgenomen in je lichaamscellen en aldaar chronische infecties veroorzaken. Ik weet niet hoe je volledige klachtenpatroon eruitziet, maar op den duur kan zelfs een sepsis/bloedinfectie/bloedvergiftiging optreden (iets waar ik helaas persoonlijke ervaring mee heb). Waarom implantaten meestal goed worden verdragen, maar door sommigen niet, is op voorhand niet te voorspellen; dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met je immuunafweer. Hier heb jij momenteel niks aan, maar men is bezig met de ontwikkeling van NOG betere protheses/transplantaten, bestaande uit biomaterialen met een dunne coating van antibacteriële peptiden die opgewassen zijn tegen antibiotica-resistente bacteriën. Natuurlijk kan er ook iets totaal anders aan de hand zijn met je heupprothese, maar meestal hebben dit soort klachten te maken met ontstekingen, infecties, een gebrekkige inkapseling van de prothese en/of gebrekkige spierkracht (spieren die de prothese niet afdoende ondersteunen). Door pijn ga je verkeerd lopen en door een foutieve houding en motoriek ontstaan motorische problemen en mobiliteitsverlies. Bijvoorbeeld omdat je goede heup je slechte heup gaat opvangen en compenseren… Door ontstekingen kunnen weer zwellingen ontstaan en die zwellingen kunnen weer zenuwen in de verdrukking brengen, waardoor zenuwpijn ontstaat. Al met al zijn er allerlei potentiële, onderliggende oorzaken voor je heupproblematiek… Of de oorzaak op een röntgenfoto kan worden gezien, is niet te voorspellen, maar een (al dan niet preventieve) foto kan in ieder geval weinig kwaad. Welke onderzoeken heeft men tot nog toe uitgevoerd? Heel veel sterkte & beterschap in elk geval! Groeten, Paul

  • Dank voor uw reactie. Ik heb inmiddels een afspraak staan met de orthopeed, maar kun je, ondanks dat je een totale heupprothese (THP) hebt -10 jaar geleden geplaatst- toch nog een trochantair pijnsyndroom hebben? Zo ja, wat kan ik daaraan doen? Volgens de huisarts is er geen sprake van een slijmbeursontsteking. Ik kan niet op de aangedane zij slapen en word er wakker van de heuppijn tijdens mijn slaap. Lopen gaat in het begin, maar na 10 minuten komt de pijn in de heup weer opzetten en gaat ie niet meer weg. Ook problemen met zitten… ik heb het gevoel alsof ik op een bult zit. Dit speelt al jaren! Hopende weer iets van u te mogen vernemen. Hoop echter niet dat er een nieuwe heup aan te pas moet komen…

  • Ja, je kunt inderdaad nog altijd pijn in je heup ervaren na een volledige heupprothese. Bot of kraakbeen bevat immers geen zenuwen en pijnreceptoren, dus heuppijn ontstaat niet vanuit je heupbeen/heupbot zelf. Pijn ontstaat vanuit de zenuwen in de weke delen rondom de botten, dus in spieren, banden, kapsels, pezen, slijmbeurzen, botvliezen, et cetera. Als je heup vervangen is, is in principe alleen het heupgewricht zelf vervangen, dus de kop en de kom; dus het benige deel van je heup, bestaande uit bot en kraakbeen. Afhankelijk van de exacte operatietechniek blijven veruit de meeste spieren, pezen, banden, kapsels, slijmbeurzen en zenuwen gespaard. Als er iets aan deze (bind)weefsels in de heupregio mankeert, treedt dus nog altijd pijn “in de heup” op. In principe is trochantair pijnsyndroom namelijk niets meer of minder dan pijn in de heup die gerelateerd is aan de ‘draaiers’ van je heup… de trochanters… de botuitsteeksels. THP is in veruit de meeste gevallen gerelateerd aan de ’trochanter major’ (de voelbare,grote draaier aan de buitenzijde van je heup/dij). Klachten ten aanzien van deze rolheuvel oftewel dijring tussen de heup (coxa) en dij (femur) ontstaat vooral door beschadigde, geïrriteerde en/of ontstoken structuren die (al dan niet direct) over of langs de trochanter major heen schuren. Onder andere de grote peesplaat ’tractus iliotibialis’, de heupabductoren: de spieren die aan de buitenkant van de heup liggen en de gluteus maximus, gluteus medius, gluteus minimus, tensor fasciae latae en vastus lateralis. Al deze structuren bewegen vlak over elkaar heen en sommige ervan maken direct contact met de trochanter. Om overmatige wrijving van deze structuren te voorkomen zitten er slijmbeurzen tussen, die op hun beurt inderdaad ook weer geïrriteerd of ontstoken kunnen raken (wat in jouw geval dan uitgesloten is). De kans dat er door je heupoperatie veranderingen zijn opgetreden op plekken waar pezen aan botten vastzitten, is logischerwijs aanzienlijk. Ook zou er sprake kunnen zijn van een ontsteking, verkeerd of vertraagd vastgroeien van tijdens de heupoperatie beschadigde structuren, een achtergebleven stukje bot of kraakbeen, of verlittekening/fibrosering van beschadigde weefsels, waardoor verstijfd littekenweefsel kan gaan ’trekken’. Ik beweer overigens GEENSZINS dat er wordt voldaan aan de vereisten/voorwaarden/symptomen van trochantair pijnsyndroom of dat er per definitie sprake is van een aanverwant probleem… Ik ben überhaupt GEEN arts… Maar het behoort wel tot de mogelijkheden. Wat je kunt doen ter behandeling van je heuppijn en heupklachten is helaas moeilijk te zeggen zolang de onderliggende oorzaak van je heupklachten niet achterhaald is. Ik hoop in ieder geval van harte dat je orthopeed je verder kan helpen met de pijn in je heup. Heel veel sterkte nogmaals! Groeten, Paul

  • Op een botscan met nucleaire contrastvloeistof is doorgaans goed te zien wat er aan de hand is met je heupen.

 71. Hallo, Ik ben 25 en ik heb na intensief sporten vaak last van mijn heupen. Vooral aan de buitenkant, voor mijn gevoel op de plek van de heupkom (weet ik niet zeker, ben geen deskundige). Ik heb dit altijd gehad als ik flink intensief sport. Bij rustig sporten heb ik hier geen last van. Bij deze pijn kan ik bijna niet meer lopen. Na lang staan heb ik regelmatig last van mijn onderrug, maar ik weet niet of dit dezelfde oorzaak heeft. Ik ben hypermobiel in bepaalde delen van mijn lichaam en heb lichte X-benen. Wat zou de oorzaak kunnen zijn van mijn klachten? En heeft iemand tips om hiermee om te gaan? Omdat deze heupklachten alleen na intensief sporten komen heb ik geen idee…

  • Beste Milou, Ik denk dat je de oorzaken van de pijn in je heupen zelf al opnoemt: X-benen + hypermobiliteit. Als je heupen hypermobiel zijn, zijn ze automatisch ook instabieler. In dat geval spreekt men ook wel van bekkeninstabiliteit of heupinstabiliteit. Instabiliteit en hypermobiliteit van de heupgewrichten kunnen ook nog eens leiden tot subluxatie van de heup; de heupkop schiet dan deels uit de heupkom (subluxerende heup oftewel ‘snapping hip’). In extreme gevallen luxeert de heup zelfs volledig; bij een volledige heupluxatie bevindt de kop zich in z’n geheel buiten de kom, wat ook wel ‘uit de kom schieten’ wordt genoemd. Dit merk je natuurlijk direct, maar m’n punt is dat er ook verregaande heuppijn en aanverwante heupklachten kunnen optreden als de heup slechts een klein stukje luxeert. Door de wrijving kunnen de weke delen (zoals spieren, pezen, banden, kapsels, slijmbeurzen en botvliezen) in het heupgewricht namelijk flink geïrriteerd of zelfs ontstoken raken. Ook kan er sprake zijn van heupdysplasie (HD), een -al dan niet aangeboren- vormafwijking van de heup. In geval van heupdysplasie is de heupkom te steil, waardoor de heupkop niet helemaal goed in de kom ligt. Heb je naast de heuppijn na intensief sporten ook last van startpijn, instabiliteit en mobiliteitsverlies? Al met al zou er (al dan niet door de hypermobiele heupen) bijvoorbeeld sprake kunnen zijn van een heupslijmbeursontsteking, labrumletsel, heupkraakbeenletsel, ligamentproblemen (t.a.v. het ligamentum teres) en/of problemen met botvliezen, gewrichtskapsels of gewrichtsslijmvliezen in de heup. De manier waarop je met je heupklachten dient om te gaan is volledig afhankelijk van de onderliggende heupaandoening. Wellicht is het een idee om een afspraak te maken met je huisarts of fysiotherapeut en om een doorverwijzing te vragen naar een gespecialiseerd bekkentherapeut c.q. bekkenfysiotherapeuten… Waarschijnlijk kan hij/zij de exacte oorzaak van je heupklachten achterhalen en een aangepast sportschema samenstellen waarmee je enerzijds je heupgewrichten minder zwaar belast en anderzijds je heupspieren versterkt, zowel qua kracht als coördinatie. Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

 72. Hoi, Ik ben Conchita. Ik heb altijd gewerkt als schoonmaakster in een verzorgingshuis voor mensen met een lichte verstandelijke beperking. Heb ik zelf ook. Ik ben dan net 1 jaar getrouwd en heb daarvoor nooit heupklachten gehad. Ben zelf 31 jaar oud. De heupklachten begonnen allemaal na een val met de fiets op mijn linker flank. Een hele erge felle pijn in mijn linkerarm en schouder, wat een flink gekneusde elleboog en schouder meebracht. Drie maanden in totaal niet kunnen poetsen. Daar heb ik ook fysio voor gekregen. Daarna weer heel voorzichtig aan begonnen met schoonmaken, maar dit was van korte duur… Overal in mijn lichaam ontstond spierpijn, koude rillingen en spierkrampen. Dit ging gepaard met algemeen malaise en koorts die werd afgedaan als overspannenheid door mijn huisarts. We hebben bloedonderzoek gedaan naar reuma, maar daar kwam niks uit. Heb gesprekken gehad met een psycholoog en een jobcoach gekregen voor op het werk, maar de klachten bleven, vooral ook de pijn in de heup. Ben ook weer teruggestuurd naar de fysiotherapeut. En ben bij een orthopeed geweest, die heeft een MRI-scan laten maken van mijn rug en een botscan van de schouder. Heb toen voor 6 maanden een orthopedisch korset gehad voor mijn rug, als ondersteuning van een scheurtje in de L4 L5 wervel. Na 6 maanden waren de klachten nog niet over. Heb van hem toen het geneesmiddel Arthrotec gehad. Ben intussen gestopt met het schoonmaakwerk. Ben toen gestuurd naar neuroloog, maar die heeft verder niks gevonden in de rug; de scheurtjes waren goed genezen. Ben door hem verwezen naar een orthomanueel arts, waar mijn huisarts niet blij mee was. De orthomanueel therapeut heeft een verwringing van het bekken gevonden, en een peesontsteking in mijn linkerbil, aan de zitknobbel van de hamstring. Het bekken is rechtgezet en de peesontsteking is behandeld met injecties. Maar omdat mijn huisarts het niet snel genoeg vond gaan met het herstel ben ik door hem naar de revalidatie van het ziekenhuis gestuurd, zonder te overleggen met de orthomanuele arts. Dit heeft alleen maar meer heupklachten opgeleverd. Ze hebben daar niks kunnen vinden… ben daar geweest voor rugklachten en bekkeninstabiliteitsklachten, maar het heeft niet geholpen. Ik ben teruggegaan naar de huisarts, waar een vervanger van mijn eigen huisarts inviel en die zij dat ik moest stoppen met deze therapie. En heb van haar een verwijsbrief mee gekregen voor Nijmegen, de Sint Maartenskliniek. Ik ben overgestapt van huisarts en ben gestopt met de revalidatietherapie. En ben toch naar de Sint Maartenskliniek gegaan. Daar ben ik eerst bij de orthopeed geweest, die heeft een nieuwe MRI-scan laten maken van mijn onderrug, maar die zag er helemaal goed uit. Verder heb ik hier een CT-scan van mijn bekken gehad. Daar is een hele lichte heupdysplasie op te zien. Ik heb hier ook nog opnieuw een botscan gehad en die liet zien dat er geen artrose in het heupgewricht zat. Verder heb ik nog een heupgewrichtsinjectie gehad; deze heeft maar een dag geholpen. Niet voor een slijmbeursontsteking, maar tussen de gewrichten in. En een loopanalyse gehad… Een operatie aan mijn heup zou mij niet helpen, dus ben ik teruggestuurd naar mijn huisarts. Omdat het bekken verwrongen is bleven, ben ik teruggegaan naar de orthomanuele arts. En naar een andere fysiotherapeut. Ik ben nog een keer teruggestuurd voor een MRI om een hernia uit te sluiten en heb toen gevraagd om een andere neuroloog, maar er is niks gevonden. Deze neuroloog stelde voor om een MRI van mijn hersenen en mijn hele ruggenmerg te maken, maar er kwam niks ernstigs naar voren. Hij stelde wel voor om een afspraak te maken met de kinderneuroloog. En die heeft dystonie (stoornis in de spierspanning) in de heup vastgesteld. Ben toen bij een ander revalidatiecentrum begonnen omdat ik inmiddels een dwangstand had van mijn linker voet en been. En heb ook andere medicijnen gekregen. Het gaat op het moment de goede kant op. Heb aangepaste schoenen en een scootmobiel. En een rolstoel voor lange afstanden. Verder heb ik nog wel last van dikke enkels en dikke voeten. Ook nog last van nachtelijke kuitkrampen en bij inspanning ben ik vlug, moe maar daar zijn wij op het moment met de revalidatiearts en de fysiotherapeut en de orthomanuele arts en orthopedische schoenmaker mee bezig. Ook de huisarts en de kinderneuroloog zijn daar mee bezig, dus dat gaat goed komen.

 73. Ik heb al ruim een jaar behoorlijke pijn in mijn heupen/bekken/onderrug regio. Vorig jaar een aantal keren een injectie in mijn slijmbeurs op de trochanter major (dijbenstructuur) gehad en in december na 3 maanden fysio een echo en foto. Er is niets te zien, niets te vinden. Mijn osteopaat heeft wel een paar keer mijn bekken rechtgezet en blokkerende wervels onderin mijn rug losgemaakt. Dry Needling gehad en nu oefentherapie, maar het schiet niet op. Nu ben ik wel hypermobiel in alle gewrichten; zo schieten gewrichten makkelijk in subluxatie en heb ik zelf het gevoel dat mijn heup aan de wandel gaat. Daarna is de pijn ook weer erger en het oefenen weer moeilijker. Fysio en huisarts etc. kijken je dan meewarig aan en je wordt niet geloofd. Wat denken jullie, maar eens een verwijzing vragen naar een orthopeed/pijnpoli of zo? Ik kan ook geen Zaldiar (tramadol + paracetamol) blijven slikken namelijk.

 74. Hallo allemaal, Vanaf mijn 15e kreeg ik al last van me heup/bekken. Het begon nadat ik 8 uur moest werken in de jumbo op de brood afdeling, ik dacht dat het kwam door het lange staan op mijn benen dus ik was er niet mee bezig(de volgende dag was het ook zo goed als weg). Toen ik 18 was was het flink erger geworden en ben ik ermee maar de dokter geweest, hier is een foto gemaakt er was niks op te zien dus ik moest naar de fysio voor een verkalkt spiertje in mijn bekken. Vanaf mijn 19e ben ik gaan werken in de horeca en hier is het alleen maar erger geworden. Als ik nu lang zit, sta of loop voelt het aan alsof het allemaal op instorten staat. Met te weinig beweging kan het niet te maken hebben, ik fietste vroeger 15 kilometer heen en 15 kilometer terug voor mijn school jaar in jaar uit, ik heb stage gelopen voor mijn opleiding beveiliging op het SS Rotterdam en daar moest ik onwijs veel trappen lopen omdat de lift geen optie was voor de beveiliging en ik heb gewerkt in de horeca waar ik genoeg beweging heb gehad. Nu ben ik 20 en eindelijk door verwezen naar een orthopeed die mij eerst naar de fysio gestuurd voor een snapping hip en daarna pas een foto wil maken? Mijn fysiotherapeut denkt dat het niet uit mijn heup/bekken streek komt maar vanuit mijn rug dit lijkt mij sterk want de linker kant van mijn heup is dikker. Het is een brandende stekende pijn in de heup die wanneer ik er veel last van krijg voel in mijn onderrug, lies, bovenbeen en knieën. Ik zou zelf totaal niet meer weten wat ik moet doen. Ik slik veel paracetamol om de heuppijn te verminderen. Is er misschien iemand die denkt te weten wat dit is?

 75. Gisteren een cortisol-injectie gekregen aan de zijkant van mijn bovenbeen i.v.m. slijmbeursontsteking. Enkele jaren geleden heb ik dit op dezelfde plek gehad, zo ook 2x in mijn schouder. Nu was ik net aan het dweilen en voelde een soort klik daar op die plek op mijn bovenbeen met direct een nare uitstralende pijn naar mijn bil als gevolg. Wat zou dit kunnen zijn?

  • Een klik duidt veelal op een knerpend gewricht, misschien je heupgewricht? Uitstralende pijn is in veel gevallen zenuwpijn; misschien dat er een zenuw tijdens het knerpen van het gewricht bekneld raakt. Of misschien heeft de injectienaald een zenuw geraakt bij het injecteren. Dit zijn slechts MOGELIJKE oorzaken; uitsluitsel kan ik je niet geven.

 76. Hallo, ik ben 57 jaar en heb sinds een maand of 4 last van pijn in mijn linkerheup/lies. Heb in 1979 een motorongeluk gehad en heb daarbij o.a. mijn linker bovenbeen verbrijzeld. Heb een 1 cm. korter linkerbeen gekregen, jaren zonder verhoging gelopen totdat ik hernia verschijnselen in mijn rechterbeen kreeg. Heb een verhoging van 1 cm in mijn linkerschoen gedaan en probleem was 1 dag later voorbij. Echter het probleem nu, heb dus last van mijn linkerheup. De pijn heb ik alleen als ik ga zitten/opstaan. Bij het opstaan/iets oppakken van de grond blokkeert mijn heup en heb dan geen kracht in mijn been. Moet mijn bilspier aanspannen en mijn bekken naar voren bewegen, dan ontspant alles en kan weer lopen (dit ritueel duurde in het begin soms 20 minuten, nu met bovenstaand ritueel een paar seconden). Inmiddels heb is er een röntgenfoto, MRI-scan gemaakt en heb een injectie met tijdelijke pijnstiller en corticosteroïden gekregen. Mijn linker heup heeft zeer licht ongelijkmatige slijtage volgens de Orthopeed heb ik zeker geen nieuwe heup nodig. De injectie heeft niets gedaan. Ik heb na mijn ongeluk een behoorlijk vergrote Trochanter Minor gekregen, de Orthopeed zegt dat dit niet de oorzaak kan zijn, ik had dan al veel eerder last hebben gekregen. Ik krijg volgende week nog een vaatonderzoek om e.a. uit te sluiten. Wat ik na mijn ongeluk soms voelde bij een bepaalde beweging was als of er iets in mijn lies over iets heen schoot (lichte klik). Dit deed geen pijn. Had dit ongeveer 1 x in de maand. Als het vaatonderzoek geen uitkomst bied, moet ik naar een Academisch Ziekenhuis voor verder onderzoek. Wordt er een beetje gek van. Iemand een soortgelijke ervaring?

  • Ik herken uw heupklachten. Zelf heb ik ook een dijbeenbreuk gehad 1982, verbrijzeld, niet operabel, 3 maanden in tractie, lange revalidatie, 3 centimeter verkort, dus ophoging aan schoen, altijd gedaan en lang goed geweest, maar nu toch veel pijn, zelfde als u beschrijft. Eindelijk gaan ze een MR-scan doen, hoop op een oplossing. Ben nu in ziektewet, hoop toch om terug aan ’t werk te kunnen, in zorgsector.

 77. Hoi vraagje ben vrouw van 51. Maakte van de week verkeerde beweging nu last van me zijkant van me rug kan me linkerbeen amper optillen doet erg zeer dan voel ik het in me rug. Wat kan het wezen?

 78. Beste Paul, Sinds 2 weken heb ik lage rugpijn met een uitstraling naar m’n heupen. Het is altijd of in de ene heup of in de andere. Nu een dag last gehad van m’n linkerheup en ineens schiet de zeurende pijn over naar m’n rechterheup. De rugpijn is sinds een dag of 4 weg, ik had namelijk ook een blaasontsteking erbij die nu over is, maar de heuppijn blijft. Het voelt aan als een zeurende, beetje stekende pijn. Het rare vind ik dat het zo vaak van de ene naar de andere heup springt. Als het ‘overspringt’ is ook gelijk de pijn weg aan die betreffende kant en gaat ie in de andere heup zitten. Wat kan dit zijn? Groetjes, Sandra

  • Beste Sandra, Het komt relatief vaak voor dat men een pijnlijke heup automatisch gaat ontzien, waardoor de andere heup extra zwaar wordt belast. Zodoende kan heupdysplasie en/of bekkeninstabiliteit van heup naar heup ‘overspringen’. Ik ben GEEN arts, dus het zou ook best iets anders kunnen zijn, bijvoorbeeld Trochanter major pijnsyndroom of een vorm van ontstekingsreuma, heupartritis, heupartrose, zenuwbeknelling o.i.d. Ben je al bij je huisarts, fysiotherapeut of bekkentherapeut geweest met je heupklachten? Heel veel sterkte en beterschap in ieder geval! Groeten, Paul

 79. Hoi redactie! Ik hoopte bij jullie een artikel te vinden over het Syndroom van Ehlers-Danlos (EDS) c.q. ‘fibrodysplasia elastica generalisata congenita’, dit komt voor bij ruim 3.000 Nederlanders en het traject vanaf de diagnose is een doolhof. Er is geen specialist voor en op het internet moet je het vooral doen met forums en praktijkverhalen. Er is geen medicijn of genezing voor het aangedane bindweefsel, maar een opsomming van hulpmiddelen, homeopathische geneesmiddelen, tips en andere nuttige info op een plek zou veel mensen helpen. Ik hoop op een reactie en hopelijk een artikel om me verder in te lezen! Alvast bedankt!

  • Beste Marlies, Vooralsnog is er geen informatie op Gezondr te vinden over het Syndroom van Ehlers-Danlos (EDS). Ik heb het op mijn to-do-lijst gezet en probeer er werk van te maken. Groeten, Paul

 80. Hoi! Sinds ongeveer 6 weken heb ik last van m’n rechterheup en rechterbeen. Heb een jaar geleden een donornier gekregen. Ben dus ook al een jaar aan de prednison, ben die nu aan ’t afbouwen. Ben sinds september aan ’t sporten, heb naar mijn weten geen verkeerde beweging gemaakt of zo. Heb al 7x fysio gehad. Binnenkort foto laten maken in ’t ziekenhuis. Iemand een idee waardoor de heupklachten worden veroorzaakt? Naar mijn idee, wordt de heuppijn steeds erger. Ik kan ’s ochtends amper lopen van de pijn.

 81. Ik ben 44 en heb al jaren last van mijn heup en uitstraling zijkant bovenbeen. In principe kan ik prima bewegen, maar mijn heup wordt wel steeds stijver. Zitten en liggen is het vervelendst, met mijn heup aan de boven is erg vervelend. Zo krijg ik bij aanspannen van de heupspieren snel last van verkramping. Nu ben ik voor een jaar of twee geleden bij een orthopeed geweest en die heeft aangegeven dat mijn heupkop naar achter gedraaid staat in mijn heupkom. Dit is ook te herkennen aan de stand van mijn been. Deze staat altijd naar buiten. Kleermakerszit is voor mij juist heel prettig en recht op een stoel zitten is ellende. Als ik met mijn benen vooruit zit, draait mijn been naar buiten totdat mijn tenen de bank raken. De orthopeed heeft gezegd dat ik met de heupklachten moet leren leven en alles mag doen, maar met mate. Ik liep vroeger de vierdaagse van Nijmegen, maar dat is nu te veel van het goede. Door deze afwijking in mijn heup wordt er veel druk gelegd op mijn SI-gewricht en deze blokkeert uiteindelijk. Sinds anderhalf jaar loop ik regelmatig bij een manueel therapeut vanwege de pijn in de heupen. Deze deblokkeert mijn SI-gewricht waardoor de beurse klachten in mijn rug en de uitstralingen aan de buitenkant van mijn been verminderen. Dit gaat dan weer een tijdje goed. De stijve klachten rondom mijn heup en de spierpijn en pijn aan de banden blijven helaas. In verband met mijn astma kan ik geen ontstekingsremmende pijnstillers nemen en beperk mij alleen tot de paracetamol. Deze heb ik dan ook bijna dagelijks nodig om de heuppijn te verlichten. Soms heb ik ook het gevoel dat bij een plotselinge beweging de kop uit de kom wil schieten. Zou dit te maken kunnen hebben bij de enorme druk/belasting op de spieren en banden aan de buitenkant van mijn heup? De stand van mijn heup, de naar achter gedraaide heupkop, kom ik nergens tegen op internet. Ik ben erg benieuwd of er nog meer mensen zijn die deze aandoening hebben en hoe het hun vergaat.

  • Beste Petra, Groeiafwijkingen en andersoortige standafwijkingen van de heup komen relatief vaak voor en behoren tot de plausibele oorzaken van heupdysplasie en bekkeninstabiliteit. ‘Hopelijk’ zijn er bezoekers c.q. ervaringsdeskundigen die hun bevindingen met je willen delen… Waar jouw heuppijn precies vandaan komt en hoe deze ontstaat en wordt veroorzaakt kan IK je in ieder geval niet vertellen, helaas. Heel veel sterkte! Groeten, Paul

 82. Hallo, voor mijn zwangerschap had ik al regelmatig last van mijn heup. Nu tijdens mijn zwangerschap kan ik soms bijna niet meer lopen… Ik heb veel last van steken aan de rechterkant van mijn heup en als ik plat lig in bed kan ik mezelf niet overeind duwen of niet meer omdraaien in bed zonder moeite en kraken… Ik denk zelf dat het vanuit mijn heupgewricht komt. Het is altijd dezelfde plek en als ik loop dan krijg ik ook steken op deze plek. Zou dit na de zwangerschap weer over gaan? M.v.g. S

  • D. Gerrits

   Hallo S, Ik heb ook last gehad van hevige heupklachten tijdens mijn zwangerschap. Mijn gynaecoloog schreef me toen vitamine B voor en dit hielp! Hoop dat je hier nog wat aan hebt. M.v.g. D.G.

  • Hallo, ik ben 40 jaar en sinds 3 jaar heb ik een heupprothese. Deze is bij mij geplaatst i.v.m. heupkopnecrose. De oorzaak van mijn heupkopnecrose is nooit achterhaald. Mijn hoop was natuurlijk na het herstellen van de heupoperatie dat ik meer pijnvrij en mobiel zou zijn, hetgeen ook zeker in ’t eerste halfjaar het geval was. Een goede loopbeweging maken bleef lastig maar ik was zeker pijnvrij. Na een halfjaar kreeg ik opnieuw pijnklachten kon moeilijker lopen, steeds kortere afstanden etc… Uiteindelijk bleek ik een chronische peesontsteking te hebben ontwikkelend dus opnieuw intensieve fysiotherapie en 3 x in een half jaar een cortisone injectie. Dit gaf niet t gewenste resultaat. Dus heb ik vorig jaar een peesoperatie gehad waarbij de pees is schoongemaakt en er een ruitvormige inkeping is gemaakt. Daarna rustig aan pijnklachten waren minder tot dat ik opnieuw ging belasten… Nu weer een jaar later nog steeds pijnklachten en functieverlies van mijn rechterbeen. Inmiddels een second opinieonderzoek gehad met als uitslag : prothese geen afwijkingen of bijzonderheden wel een verzwakte pees en spierartrofie van mijn bilspier. Beetje gekke omschrijving, haha, maar heb dus een flinke deuk in mijn bil sinds mijn heupprothese. ;-) Orthopead heeft me nu gezegd dat er geen mechanische oorzaken zijn voor mijn pijn en functionele klachten. Hij kan ’t dus niet verklaren… Mijn vraag is of er mensen zijn die dit herkennen? Bij het belasten van mijn been wordt mijn been ter hoogte van mijn prothese dik een verdikking/ bult van ongeveer 12 cm. En soms rood. Momenteel loop ik buitenshuis met een kruk. Elk advies, raad of andere bevindingen zijn zeer welkom! En ieder van hier natuurlijk veel succes toegewenst!

 83. Hallo, Ik heb sinds een paar maanden ernstige pijn bij rechter onderrug, trekt naar been en lies. Ook krachtverlies, kan niet lang lopen, staan en zitten, kan mijn been niet heffen en mijn knie niet optrekken. Een week in het ziekenhuis gelegen, neuroloog dacht aan hernia, maar op foto en scan niet te zien. Afgelopen week naar de orthopeed geweest, hij denkt aan een scheurtje in de psoas spier of in een pees die bij m’n rechterheup loopt. Hij wil 2 december een injectie in het kapsel van mijn heup geven, maar dit is denk ik alleen pijnstillend en ontstekingsremmend. Ik vroeg me nu ook af of zo`n scheurtje vast is te stellen en wat er aan te doen is… Heb zelfs al aan de morfine gezeten.

  • Ik ben 16 en heb sinds een maand stress en stijgende rugpijn (onderrug). Ik vroeg me af of dit erg is en of het wellicht vanzelf overgaat. Wie kan mij helpen?

 84. Wat vervelend om te lezen allemaal. Hoop dat je kunt vinden wat nodig is om je heupklachten te verbeteren of liever nog te verhelpen natuurlijk. Wanneer ik elke keer weer begin met hardlopen, heb ik hetzelfde, vaak krijg ik al direct last van zeurende pijn bij mijn heupen. Bij normaal wandelen en lopen heb ik daar totaal geen last van. Ik heb geen artrose, geen B12-tekort, is allemaal getest en ook geen slijmbeursontsteking. Ik heb wel 2 zwangerschappen gehad en bij de laatste is ook mijn bekken aan 1 kant eraf gegleden. Ik denk dus zelf, maar ja, ik ben geen specialist dat het door de bekkeninstabiliteit en zwangerschappen komt. Maar bij welke specialist zou ik dan mij moeten laten behandelen? Fysio? Manueel? Eerst scan laten uitvoeren? Etc. Heeft iemand een gouden tip en indien mogelijk omgeving Rotterdam? Alvast hartelijk dank.

  • Beste An, Dit zou inderdaad best weleens een variatie op bekkeninstabiliteit c.q. heupinstabiliteit kunnen zijn. Dit gaat veelal gepaard met o.a. startpijn, gewrichtspijn, mobiliteitsverlies en instabiliteit van de gewrichten in het bekken. Enkele voorbeelden van klachtenpatronen zijn als volgt: Luxatieproblematiek van de heupgewrichten, namelijk:

   • A. Heupdysplasie (HD): een vormafwijking van de heup; de heupkom is te steil, waardoor de heupkop niet volmaakt in de kom ligt
   • B. Heupsubluxatie: de heupkop ligt deels binnen en deels buiten de heupkom (subluxerende heup oftewel ‘snapping hip’)
   • C. Heupluxatie: de heupkop bevindt zich volledig buiten de heupkom (‘dus uit de kom’)

   Maar (naast de uitgesloten artrose en slijmbeursontsteking) ook: algemeen hypermobiele heupgewrichten; afwijking of letsel van het labrum; heupkraakbeenletsel; problemen met het ‘ligamentum teres’; ziekte van het gewrichtskapsel of gewrichtsslijmvlies in de heup; symfysiolyse; of een loszittend stukje kraakbeen in het heupgewricht. Al met al lijkt bekkeninstabiliteit door een vorm van heupdysplasie me niet onwaarschijnlijk. Bekkeninstabiliteit treedt namelijk relatief vaak op tijdens de zwangerschap als gevolg van zwangerschapshormonen die het bekken rekbaarder maken. Bekkentherapie oftewel bekkenfysiotherapie zou inderdaad raadzaam kunnen zijn. Ik ben overigens GEEN arts… Voor uitsluitsel dien je logischerwijs je huisarts te raadplegen; wellicht kan deze je doorverwijzen naar een gespecialiseerd bekkentherapeut oftewel bekkenfysiotherapeuten. Heel veel sterkte & beterschap in ieder geval! Groeten, Paul

 85. Ik ben nu 50+, maar doe aan hardlopen (marathons) sinds mijn 22e. Kreeg vorig jaar na 2 tot 3 km hardlopen een zeurende pijn rechtsonder in de rug. De pijn werd erger gedurende het hardlopen. Na de training kan/kon ik met veel moeite mijn rechterknie optrekken om een lange trainingsbroek aan te doen. Ook last van de rechter lies. Röntgenfoto’s laten maken – uitslag: beginstadium artrose aan rechterheup en SI-gewricht. Moet eigenlijk stoppen met “fanatiek” lange afstandshardlopen – doe ook nu ook veel rustiger aan. Loop alleen nog in het bos, op zandpaden. Ook regelmatig zwemmen i.p.v. hardlopen. Heeft iemand nog een “gouden tip” om toch nog enigszins te kunnen blijven rennen in de komende jaren of moet ik mij erbij neerleggen? En is er aan artrose verder niets meer te doen?

  • Beste Ben, Als je enkel last hebt van pijn zou je met je arts pijnstilling bespreekbaar kunnen maken. Of marathons haalbaar zijn in geval van artrose durf ik niet te zeggen, dat is denk ik sterk afhankelijk van de individuele situatie. Wellicht heb je wat aan de info in dit artikel over artrose… Groeten & sterkte, Paul

  • Hoi Ben, Na 28 jaar te hebben hardgelopen op redelijk niveau is ook bij mij artrose aan beide heupen geconstateerd (ben 53 jaar). Ik liep al twee jaar te sukkelen van de pijn, met name rechts. Zelfs ’s nachts (lies en buitenkant heup). Na allerlei instanties, fysiotherapie, chiropraxie etc. Door mijn huisarts doorverwezen voor röntgenfoto’s waaruit de artrose bleek. In overleg met de chirurg de rechter heup 4 weken geleden vervangen; de linker heup is voorlopig niet nodig. De pijn van voor die tijd is weg, nu alleen spieren aansterken (zit al op de hometrainer). In de toekomst probeer ik toch wel weer een beetje te hardlopen c.q. joggen, ’t is maar net hoe je lichaam het aangeeft, aldus de chirurg. Vr. gr. Henk

 86. Ik heb een maand geleden een verkeerde beweging gemaakt met mijn heup, waardoor het lijkt alsof er iets tussen is geschoten. Ik ging kapot van de pijn, en vooral uit een stoel komen, en erin gaan zitten is ondraaglijk. Na een paar dagen gaat de ergste pijn weg… totdat ik dit dus tot 3 keer heb meegemaakt. Alsof het er in schiet. Het is echt de bovenkant van mijn heup, van voren naar achteren. En nu heb ik dus constante pijn. Als ik bijvoorbeeld in de auto stap, moet ik mijn been er eerst in tillen. Ik ben 51 jaar. Wie heeft ook zoiets meegemaakt, en wat kan het zijn?

  • Sarah Vandenberghe

   Hallo, Ik heb sinds enkele dagen pijn aan mijn linker heup. De eerste dagen ging het stroef, onder andere nadat ik uit bed kwam of lange tijd neerzat. Maar sinds gisteren is het een ramp om in of uit mijn auto te geraken; dan moet ik, net als jij, mijn linkerbeen vastpakken, en zo in de auto zetten, want anders is het heel pijnlijk. Ik heb nu een afspraak gemaakt met de osteopaat, hopelijk brengt die soelaas. Succes!

 87. Hoi hoi, Ik al wederom weer een tijdje last van me heup, de pijn straalt uit via mijn lies naar mijn knie. Nu ook erge last van mijn rug. ’s Ochtends als ik uit bed kom, kan ik haast niet lopen, maar na verloop van tijd gaat het beter. Vorig jaar uitval gehad van mijn beide benen, toen kon de huisarts niets extreems opmerken. Diclofenac gekregen alles ging weer goed. Tot een paar weken geleden. Vandaag weer bij de huisarts geweest en nu volgens haar scheve bekken… Maar dat zou dan vorig jaar toch ook al het geval geweest zijn? Wat te doen nu!?

  • henny sterk

   Zou het een uitkomst kunnen bieden om naar een orthopeed te gaan, ie gespecialiseerd is in heupen?! Ik heb (binnen een tijdsbestek van 3 jaar) mijn eigen heupen moeten laten vervangen door kunstheupen. Hetzelfde met beide knieën! Nu heb ik geen enkels meer en kom sinds kort alleen nog bij een ‘pijnarts’,in het Elizabethziekenhuis te Tilburg. Ik kan je vertellen dat deze arts mij geweldig volgt en ik kan altijd bellen en/of mailen als het niet goed gaat vanwege de pijn. In het AMC en ook in Nijmegen zijn er gespecialiseerde artsen, alleen voor heupen, knieën, enkels etc.

 88. Beste redactie, ik zie mijn vraag er nog niet tussen staan… Ben 1,5 jaar geleden bevallen en tijdens mijn zwangerschap is vrijwel direct pijn in mijn heupen ontstaan. Op het laatst moest ik de hele nacht door draaien om de kanten af te wisselen. Zo’n lange tijd later voel ik het nog steeds in bed en als ik mijn benen over elkaar sla. Kom ik hier ooit van af en kan ik iets doen om mijn heupen te helpen? Bedankt voor de reactie.

  • Beste F, Dit zou weleens bekkeninstabiliteit kunnen zijn; althans, dat treedt relatief vaak op na zwangerschap en bevalling. Momenteel staat er geen artikel over instabiel bekken online, maar ik zal proberen er z.s.m. een artikel aan te wijden. Google eens op deze indicatie en neem indien nodig contact op met je huisarts of fysiotherapeut. Sterkte in ieder geval! Groeten, Paul

 89. Hallo allemaal, Ik heb al meerdere jaren last van mijn linkerheup, het voelt ook alsof ik meer op m’n linkerheup leun dan op m’n rechterheup bij ’t lopen etc. Als ik lange afstanden loop heb ik ook last van mijn linkerheup, sinds kort ook van mijn rechterheup. Zou ik hiervoor naar de huisarts moeten, of is dat overdreven? Groetjes, Nadoria

  • Lieve Schouteden

   Beste Nadoria, Ik heb in juli 2005 een motorongeval gehad. Niets aan de hand, totdat ik einde van het jaar klachten in mijn bovenbeen had. Het zou de heup zijn. Ik laat me scannen/RX en mijn heup is in zeer goede staat. In de loop van 2006 begint mijn bovenbeen extreme pijnen te vertonen. Kan er bijna niet meer op lopen. Mijn been gaat krom staan, mijn heup kantelt naar voor, mijn rug kromt zich naar binnen, met alle gevolgen van dien. Geen dokter die de MOEITE doet om iets te ondernemen. uiteindelijk doe ik het zelf en ga via via (vrienden kinesiste) naar een kinesitherapeut die shockwave therapie doet op mijn pijnlijke bovenbeen. Wat een verademing, ik kon terug beter lopen, ik kon terug van een stoel opstaan. Ik had met al voorgenomen dat ik nog een half jaartje het zonder rolstoel zou doen. Oké, dat was echt niet voldoende, ik ging naar kine, hielp niet, ging voor steunzolen (2,5 jaar gedragen) hielp niet. Ik liep krom en krommer, als een kreupele? Ging naar Leuven, Dr. Peers zei me “maar mevrouw, dat ziet niet goed uit voor u.” Ik wist het. Hij stelde voor manuele therapie voor mijn been, en ja dat was de oplossing, maar ik liep nog steeds en erger dan een kreupele. Godzijdank zei mijn vriendin , ga naar M. Schepers, kinesiste (200 meter van mijn deur weg) die kan je misschien beter doen lopen. En ja, zij was mijn redding. Nu loop ik beter en kan het iedereen maar aanraden, zoek iemand die je doet beter stappen. De enige redding. We lopen ons helemaal van giet. Mijn spieren binnen de heupen liggen volledig lam, d.w.z. ik kan met geen middel mijn benen nog over elkaar leggen. Dat doet vreselijk pijn, ongeacht ik al die jaren al kine volg, maar niets helpt. Ze weten niet wat te doen, of ze zoeken niet (goed). Ik kan je alleen maar aanraden, probeer je houding terug te krijgen. Ze zouden me over 6 jaar terug al een nieuwe heup zetten. Die heupspecialisten gaat het er vaak alleen om de kassa kassa. Ze bekijken de knook, en ben er zelfs van overtuigd dat ze de RX/foto maken die zeker kan dienen om een nieuwe heup te laten plaatsen. Zwijg me stil van dat wereldje. Ik heb er genoeg van. Probeer gewoon een kinesitherapeut(e) te vinden die je recht doet lopen. Het kan, succes! Lieve

 90. Sinds een aantal maanden heb ik last van m’n linkerheup. Het begon ermee dat ik niet meer op kan liggen maar inmiddels is het zo dat lang zitten niet prettig is evenals lang lopen. Daarnaast is er in mijn beide knieën behoorlijk wat slijtage aanwezig en is links al eens mijn knieschijfpees verzet. Mijn linkerknie is dus ook mijn slechtste en voor de pijn daarin gebruik ik dagelijks een TENS. Zouden de heupklachten samen kunnen hangen met m’n knieproblemen? Ik ben dit jaar ook 9 weken zwanger geweest (18 juni geëindigd in een miskraam), zouden die hormonen misschien invloed hebben? De pijn in m’n heup trekt overigens door naar m’n lies, en ook naar de bovenkant van m’n knieschijf aan de binnenkant.

 91. ik heb als ik loop, dat het zomaar ineens in mijn lies schiet, het voelt alsof er een pees even klem zit… erg pijnlijk. Tevens heb ik al jaren met tijd en wijlen pijn in beide heupgewrichten. Soms maanden geen last en pijn, waarna het ineens weer begint. Van de week weer tijdens een lange wandeling, zeurende pijn , midden in mijn heupgewricht. Elke stap die ik dan zet is erg pijnlijk. Tijdens rust neemt de pijn weer af En als ik zit kan ik niet mijn benen over elkaar doen. Dat is echt te pijnlijk dan. Soms kan het dagen of weken aanhouden en liggen op je zij in bed is dan ook niet prettig Vorig jaar zijn er foto’s gemaakt van mijn heupen, maar daar waren geen significante afwijkingen op te zien. Ik ben 44 jaar en heb de klachten al jaren. Het gekke is, dat als ik de anticonceptiepil slik de pijnklachten veel minder zijn, zodra ik stop heb ik echt dagelijks pijn en zijn lange stukken lopen niet meer te doen. wat kan dit toch zijn, want het belemmerd me aan alle kanten!?

 92. Ik heb 6 maanden geleden een poging gedaan om te gaan hardlopen. Na een aantal keer opbouwen had ik ineens last van mijn rechterheup. Ik dacht dat het kwam omdat ik liep op harde ondergrond en misschien schoenen aan had met te weinig demping. Uiteindelijk paar keer geprobeerd maar de pijn bleef aanhouden. Ook met gewoon normaal lopen op het werk en zo deed het erg zeer. Het straalt verder niet uit, het zit echt in mijn heup. Slapen was soms moeilijk. Na 5 weken rust weer een keer geprobeerd te hardlopen en toen ging het wel weer. Nu sinds 2 weken ben ik begonnen met voetballen. We hebben nu 4 trainingen in een week gehad en ik heb een hoop spierpijn gehad en ik was blij dat ik geen last van mijn heup had. Tot afgelopen donderdag. We speelden op een erg nat veld door de vele regenval en het was erg zwaar. Toen ik aan het trainen was voelde ik pijn in mijn heup opkomen, dezelfde pijn als toen met hardlopen. Ik heb nog een training gehad daarna en onder het trainen valt het op zich mee met de pijn zolang ik blijf bewegen. Maar zodra ik stop voel ik het weer opspelen. Nu heb ik heel de nacht niet geslapen omdat ik me geen houding kon geven door de druk en de pijn op mijn heup. Ook met gewoon lopen voel ik wat pijn in mijn heup. Wat zou dit kunnen zijn? Is dit misschien gewoon een soort spierpijn? Gezien ik nooit echt groepssport zo intensief heb gedaan?

  • Dit klinkt zeker niet als spierpijn, maar veeleer als instabiliteit van het heupgewricht en irritatie/ontsteking van de weke delen dientengevolge. Dit kan te maken hebben met een slecht aansluitende heupkom, maar bijvoorbeeld ook met een ontoereikende looptechniek. Ik zou je huisarts of fysiotherapeut er eens naar laten kijken.

 93. Ik, 45 jaar, loop nu bijna 3/4 jaar met heup/been/liespijn. Traject tot nu toe is: – foto’s gemaakt, conclusie artrose, vervolg fysio – fysio hielp niet, werd alleen erger, conclusie slijmbeurs – huisarts twee keer spuit gezet, hielp gedeeltelijk, maar komt terug. Vervolgens orthopeed bezocht. Deze merkte op bij de foto’s dat de overgang van de kop, naar het been, dikker is dan gebruikelijk. Dit is een lichamelijke variatie, die nog maar sinds enkele jaren bekend is. Orthopeed geeft aan dat hij vermoedt dat het slijmbeurs is, maar dat het ook nog een scheurtje, infectie van het gewricht, spier of wat dan ook kan zijn. Binnenkort MRI om meer zekerheid te hebben en daarna met gespecialiseerde orthopeed een vervolgafspraak. Ik hoop dat ze een oplossing vinden, want dit is niet leuk, ook niet voor mijn kids. Lopen, fietsen, zwemmen, alles doet pijn op een manier dat ik het idee heb dat mijn lichaam aan geeft rustiger aan te doen. Maar dat doe ik al. Zelf languit op de bank/in bed liggen doet pijn.

  • Je klachten komen sterk overeen met die van mij. ook is de overgang kop naar been bij mij dikker dan normaal en zit er een uitstulping. fysio helpt ook niet en maakt het alleen maar erger en wandelen, fietsen gaat bij mij ook niet meer goed. bij aanspannen van de spieren voel ik pijnsteken. en ik heb vaak zeurende pijn in de bil. lies en de zij en onderbuik en denk zelf aan een versleten heup maar weet je al wat jij mankeerde?

 94. Hi, ik ben zelf 17 jaar oud en heb ook al bijna een half jaar last van mijn heup. De pijn schiet er vaak in als ik aan het lopen ben of als ik mij omdraai in bed. Het zijn een soort steken maar als ik mijn hand tegen mijn heup aanduw en in tegengestelde richting leun dan is de pijn wel redelijk te verhelpen. Heeft iemand anders hier ook last van of heeft er iemand tips om dit te verhelpen? Alvast bedankt!

  • Hey, Ik ben 15 en heb dat ook, maar heb je dat dan ook als je in bed ligt en je draait dat je je moeilijk kan bewegen (met een soort steek in de heup)?

  • cor hoogeboom

   Ja, ga naar de dokter; ik heb zelf ook een bursitis van de heupslijmbeurs.

 95. Hallo, ik heb al ruim 5 jaar last van mijn rechter heup. Vooral (lang) zitten is een probleem. 4 jaar geleden is er een CT-scan gemaakt. De arts zag een hele kleine uitstulping aan het bot en gaf aan dat hij me kon opereren, maar dat hij niet zeker wist of die uitstulping de oorzaak was. Maar ik had zoveel pijn en kon ’s avonds niet meer zitten (moest plat) dat het mij de enige optie leek. Dus de operatie werd ingepland. Een zware operatie waarbij ze de heup uit de kom moesten trekken. Een week voor de operatie kwam ik met mijn dochter bij een manueel therapeut ivm een verdraaid bekken. Op mijn vraag wat het gevolg zou zijn als ze daarmee door zou lopen kreeg ik mijn klachten te horen: lage rug-, heup- en liespijn! Ik heb toen de operatie afgezegd en de manueel therapeut heeft mij behandeld met dry needling. Hielp redelijk. Een stuk minder pijn en ik kon ’s avonds weer gewoon blijven zitten op de bank! Enkele maanden later werden de klachten weer erger. Toen behandeld met triggerpoint therapie. Ook dit hielp redelijk goed. Ik heb het daarna zelf aardig goed onder controle kunnen houden d.m.v. massage met een bal. Echter sinds een maand of 2 heb ik er weer erg veel dat van (heb helaas zittend werk). Misschien van belang: loop graag hard, maar de laatste jaren minimaal door allerlei blessures (la hielspoor). Tijdens mijn laatste zwangerschap (17 jaar geleden) last gehad van bekkeninstabiliteit. Is nooit behandeld. Ik ben 45 jaar. Ik ben met de klachten destijds overal geweest. Huisarts, fysiotherapie, manuele therapie, sportarts, chiropractor, osteopaat, orthopedisch centrum oost Nederland… Waar zou ik nog heen kunnen?

  • Probeer eens acupunctuur, dat zet het lichaam weer recht (na lange tijd).

 96. Op 13-06-2013 heb ik een auto ongeluk gehad waarbij ik uiteindelijk na over de kop te zijn gegaan met me auto op de zijkant tegen een lantaarnpaal tot stilstand gekomen. En op 05-12-2013 ben ik (als passagier) met meerdere inzittenden van achteren aangereden en kwamen we in de vangrail terecht. Nu ben ik inmiddels al een hele tijd bezig met Fysio behandelingen en zijn wordt ik al een tijd behandeld d.m.v. dry needling. Maar helaas wil dit tot nog toe niet helpen en val ik nog altijd iedere avond met pijn in slaap en sta daar ook weer mee op. Er zijn al foto’s gemaakt van de ruggenwervel en bekken / heupen. Hier is (helaas) niets uitgekomen.
  De ergste pijn zit in de ruggenwervel en heupen/bekken wat doortrekt tot ver in me onderbeen. Hoor het graag als er iemand tips of raad heeft hoe hier mee om te gaan of pijn vrij te kunnen worden?

 97. Hallo, sinds en maand heb ik last van mijn rechter heup, alsof hij niet goed zit. Als ik de trap op loop doet het op een rare manier pijn. En voel ik inwendig mijn heup scheuren/klikken. Ik ben nog maar 35. Ik ben niet gevallen en buiten het traplopen heb ik nergens last van. Alleen na het traplopen een beetje. Wat kan het zijn?

  • Het zou van alles kunnen zijn, maar de heupklachten die je beschrijft doen denken aan een ‘snapping hip’, al dan niet door iliopsoas bursitis (iliopsoas syndroom). Maar ook heupdysplasie kan gepaard gaan met een knappend of knerpend geluid. Aangezien de heuppijn al een maand aanhoudt, lijkt het me niet onverstandig om je huisarts of fysiotherapeut er eens naar te laten kijken. Groeten & sterkte, Paul

 98. Kan het zijn dat pijn onder de voeten voortkomt uit instabiele bekken/heupen, zeer zwakke bekkenbodem en de daarbij horende pijnklachten in de lage onderrug en spierzwakte in de benen? Een van beide voeten is zelfs vaak pijnlijk koud.

  • Ja, dat kan zeker. Pijn zorgt ervoor dat je met niet-pijnlijke delen gaat compenseren en een ‘verkeerde’ houding aanneemt. Dat iets kan, wil overigens niet zeggen dat er ook daadwerkelijk sprake van is. Dat zal echt door een arts moeten worden geconstateerd of uitgesloten. Beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 99. Beste Paul, Van de week tilde ik een kind uit de zee en zette het op mijn rechterheup. Nu verga ik van de pijn. De pijn zit boven (rechts bovenaan) het heupbot. Deze kant van mijn heup is een zwakke plek. Vroeger veegde ik vaak de vloer aan. Als ik die beweging nu maak (ook bijv met stofzuigen) heb ik snel weer last, dus vermijd ik dat zoveel mogelijk. Kan het zijn dat ik mijn heupspier of heuppees heb geblesseerd? Of zelfs gescheurd? En zo ja, wat moet ik doen? Hartelijk dank voor je reactie, Christel

  • Beste Christel, Het zou inderdaad een vorm van letsel kunnen zijn die bij jouw heuppijn veroorzaakt, maar het zou evengoed irritatie of een vorm van ontsteking kunnen zijn, bijvoorbeeld door overbelasting, een verkeerde houding, stelselmatig verkeerd bewegen etc. Pijn in de heup kan doorgaans niet 1-2-3 aan een onderliggend probleem worden gelinkt, zelfs niet als ‘ie zich voordoet bij een specifieke beweging. Daar is echt onderzoek ter plekke voor nodig, bijvoorbeeld door een huisarts of fysiotherapeut. Ik denk dan ook dat medische hulp zoeken een goede eerste stap zou zijn. In ieder geval heel veel sterkte met je heupklachten! Groeten, Paul

 100. Beste allemaal, Ik heb sinds enkele maanden een volledige heupprothese en heb hier vooral zittend erg veel last. Nu mocht het zo zijn dat ik zittend werk heb en daardoor erg veel last heb bij lange momenten van zitten. Ik overweeg om een bureaustoel op maat te bestellen. In mijn omgeving zijn er enkele mensen met een stoel van EMTEK Ergonomics, toch hoor ik graag van jullie of jullie ervaring hebben met een bureaustoel op maat.

  • Roderick Lodewijks

   Beste Chris, ik deed wat onderzoek om een artikel te schrijven op onze website en kwam daardoor bij jouw vraag terecht. Ik ken namelijk veel mensen die op een EMTEK stoel zitten, omdat ik ze zelf inmeet. Wij zijn een familiebedrijf in de tweede generatie en doen ons werk met liefde voor het vak. De beste manier waarop je erachter kan komen of een dergelijke stoel voor jou werkt is door ons eens uit te nodigen voor een gratis en vrijblijvende passing. Misschien heb je dat al eens gedaan, omdat ik nu 2,5 jaar later reageer. Zo nee, dan nodig ik je uit om een afspraak met mij te laten maken via Emtek.nl. Dan kom ik bij je langs met een demo stoel voor een passing. Met vriendelijke groet, Roderick Lodewijks

 101. Beste Paul, Ik heb al heel lang last van mijn heupen (ben nu 44 jaar), dan weer hier dan weer daar. Ik kan er wel mee leven. Lange stukken lopen lukt niet, maar 2 km is ook wel goed genoeg voor mij. Soms is het hele gebied stijf, dan loop ik ook niet zo elegant, soms de aanhechting op de kam ontstoken. Er zijn foto’s van gemaakt twee jaar terug. Het zag er toen goed uit, maar ik had een heel lichte vorm van HD. De kom was net niet helemaal gesloten zoals die had moeten zijn. Daardoor dus misschien een iets instabiele omgeving rondom de heupen. Soms links soms rechts last, soms allebei. Het komt, het gaat, het is nooit helemaal weg. Nu rijd ik ook al heel mijn leven (professioneel)paard. En tijdens het rijden kan het soms ‘verkeerd’ zitten. Dan moet ik even een bepaalde beweging maken en dan “zit ie weer goed”. Alleen de laatste tijd gebeurt ’t mij steeds vaker dat het heel veel pijn doet. Héél veel. Ik móet stoppen, stilstaan, en ik trek dan wit weg, dat voel ik wel. En soms moet ik van het paard af om het weer ‘goed’ te krijgen. Ik merk dat ik behoudend ga rijden en zelfs een beetje bang wordt voor wanneer het komen gaat. Het is alsof het diep in de heup zit, en niet de banden om de heup heen, en bij het “goed” schieten van de heup (wat dus steeds meer pijn doet) hoor je een klik. Wat is het en wat kan ik er aan doen? ik ben een beetje bang voor het feit dat ik straks mijn vak niet meer kan uitoefenen. Bij voorbaat dank voor het beantwoorden.

  • Beste Anne, Wat het precies is? Ik denk eigenlijk dat de heupkop deels uit de heupkom schiet doordat het heupgewricht niet goed aansluit en overdekt is; althans, dit fenomeen doet zich erg vaak voor bij een heupdysplasie (HD) zoals je die beschrijft. Het uit de kom geraken van de heup wordt ook wel heupluxatie of -subluxatie genoemd; het betreft dus een aandoening waarbij de heupkop van het bovenbeen uit de heupkom schiet. Of eigenlijk doet het één zich niet per se voor tezamen met het ander; ze behoren veeleer tot dezelfde onderliggende heupproblematiek… Even voor de beeldvorming: er worden 3 zwaartegraden gehanteerd voor luxatieproblematiek van de heupgewrichten, namelijk:

   • Heupdysplasie: de heupkom is te steil, waardoor de heupkop niet volmaakt in de kom ligt
   • Heupsubluxatie: de heupkop ligt deels binnen en deels buiten de heupkom
   • Heupluxatie: de heupkop bevindt zich volledig buiten de heupkom

   Een dysplasie leidt dus vaak tot een subluxatie of volledige luxatie. Het klikken dat je hoort is in dat geval letterlijk het in en uit elkaar schieten van het heupgewricht, wat in feite een subluxatie van de heup betreft. Deze instabiele wrijving zorgt er waarschijnlijk ook voor dat de aanhechtingen geïrriteerd of ontstoken raken. Op den duur kan hierdoor ook heupartrose optreden. In principe is er niet veel wat je kunt doen tegen heupluxaties. Je spieren moeten naar alle waarschijnlijkheid flink compenseren qua spierkracht voor de gebrekkige bol-kom-constructie en naarmate je ouder wordt, worden je spieren slapper, waardoor je heupen zwakker en instabieler worden. Zodoende worden bestaande luxatieproblemen gewoonlijk alsmaar erger naarmate de tijd verstrijkt. Zoals je al aangeeft, ga je door toedoen van je angst ook nog eens je houding aanpassen, wat doorgaans niet bepaald ten goede komt aan het ‘in de kom houden’ van je heupgewricht. Al met al is heupdysplasie bij volwassenen (die diegenen die niet meer in de groei zijn, waardoor er dus geen sprake kan zijn van een nog altidj voortschrijdende groeistoornis: evolutieve heupdysplasie oftewel dysplastische heupontwikkeling) uitsluitend te behandelen met een heupdysplasie-operatie. Er zijn verscheidene operaties mogelijk ter correctie van heupdysplasie, waaronder Peri-Acetabulaire Osteotomie (PAO), pandakplastiek, (Triple) Inter-Trochantere Osteotomie (ITO/TITO) en een heupprothese. Ze dienen allemaal ter verbetering van de heupkop-overdekking; naarmate de kop van de heup beter wordt overdekt, neemt namelijk de druk per vierkante centimeter heupkraakbeen af, waardoor pijn en mobiliteitsverlies worden teruggedrongen. Ik denk echter dat geen van deze operaties het amazonebestaan ten goede zullen komen… dus het spijt me als ik je hiermee teleurstel. Ik ben overigens GEEN arts; dit is enkel mijn persoonlijke, onprofessionele opvatting. Voor uitsluitsel dien je sowieso je huisarts te raadplegen. Heel veel sterkte & beterschap in ieder geval! Groeten, Paul

 102. heb nu sinds enkele weken lage rugpijn, voor mijn gevoel is mijn heup het probleem. Ik voel vooral de pijn bij de aanhechting waar je bovenbeen overgaat aan het bekken (de romp) zeg maar. Het ging iets beter ben veel blijven bewegen maar nu afgelopen nacht, ik ging gewoon naar het toilet geen vreemde bewegingen voelde ik de pijn toenemen in mijn rechter heup en nu is het echt heel vervelend. Continue pijn bij lopen, zitten, gewoon bij elke beweging. Heeft iemand een idee in welke richting ik moet denken bij deze klachten. Ik lees hier veel, ook over HD en slijmbeursontsteking. Geen zaken waar je vrolijk van wordt natuurlijk.

 103. Hallo, Ik ben een jaar geleden op mijn rechter bovenbeen/heup gevallen met skaten. Op het moment dat ik viel had ik enorme pijn, maar die nam daarna wel weer af. Vooral aan de zijkant van mijn bovenbeen, ik had zelf het idee dat mijn dijbeenspier een klap had gehad. Ik heb nog een tijdje mank gelopen, maar ik kon alles nog bewegen en na een aantal dagen ging het wel weer (althans dat leek zo). Ik ben in die tijd ook geopereerd aan mijn galblaas, dus moest toen sowieso even rustig aan doen. Maar sinds ik weer aan het sporten ben (nu zeker al een half jaar) wordt de pijn iedere keer erger. Deze neemt na een dag rust weer af, helemaal weg gaat het naar mijn idee niet. De pijn zit in mijn zij, heup en (soms) onderrug. Ik heb er destijds niet specifiek naar laten kijken omdat het in eerste instantie mee leek te vallen. Maar ook buiten het sporten, als ik lang moet lopen of staan, neemt de pijn weer toe. Omdat ik vorig jaar geopereerd ben werd eerst gedacht dat de pijn in mijn zij nog daarvan was. Inmiddels loop ik ook bij de internist om onderzoek te doen naar o.a. mijn darmen. Maar ik twijfel soms of deze pijn daarmee samenhangt. Wellicht heb ik toch iets beschadigd met die val? Maar als dit in mijn heup zit waarom doet mijn hele rechter zijkant dan pijn? Ik wil ook niet constant maar voor van die vage klachten naar de huisarts gaan. Helemaal omdat je iedere keer weer weg wordt gestuurd met zo’n “huis-tuin-en-keuken-verklaring” (zoals ik dat noem). Maar als er een spierscheurtje, breuk o.i.d. is ontstaan dan zou ik niet alles soepel moeten kunnen bewegen toch?

 104. Hallo, Ik heb sinds dat ik vorig jaar in het ziekenhuis heb gelegen vaak last van mijn heupen… ik ben al vanaf kleins af aan bekend met heup klachten en ben daarvoor naar een speciale arts geweest… maar sinds vorig jaar heb ik al meer last… heb verschillende soorten onderzoeken gehad, maar er kwam niets uit… De orthopeed dacht dat ik een geïrriteerde slijmbeurs had… maar sinds een paar weken heb ik al meer last… kan niet lang staan of lopen want dan heb ik al last… ik heb ook vaak last van mijn voeten en kramp in m’n rechter kuit…. Heeft iemand tips of weet iemand wat ik hiermee moet? Ik ben nog maar 16 jaar en weet het even niet meer…

 105. Beste Paul, Ook ik wil even mijn klachten beschrijven in de hoop dat je op afstand er iets over kan zeggen. Ik heb al geruime tijd last van mijn zij ter hoogte van mijn heup. Ik kan het ook precies lokaliseren in het midden van mijn heup als ik 3 punten verbind met elkaar (zij, voor en achterkant) het zit namelijk zo diep binnenin. Ik heb het vroeger grappig gevonden dat het knakt als ik mijn been in ligstand optil en neerleg. Het is dus ook die kant. Beschrijving pijn: een zeurende vreselijke allesbepalende pijn die alleen met flinke pijnstilling afneemt. Ik ben vastende, dus de afgelopen 3 dagen heb ik liggen rollen over de vloer omdat ik mijn vasten niet wilde verbreken. Maar ook een pijnstiller helpt soms niet. Het gekke is dat na eten de pijn ook afnam. De pijn komt en gaat en is er wel een uur of anderhalf op zijn hevigst. Dan heb ik ernstige drang om mijn benen te bewegen als een worm op bed en draaien of druk leggen op die plek, uiteraard helpt niets. Ik ben bekend met PDS-klachten (ooit een huisarts gesteld) maar ik weet vrijwel zeker dat dit het niet is want ik heb niets geks gegeten of gedaan. Het vasten ben ik ook gewend te doen en ook zonder vasten is de pijn extreem. Ik heb geen idee hoe ik er achter kan komen wat het is. De huisarts zal het vast kort bekijken en aangeven dat het wellicht PDS is of het vasten en het dus mijn darmen zijn, maar mijn gevoel zegt dat dat niet klopt. Heb vrijwel wekelijks en dan dagen achtereen ook vreselijke zeurende pijn dat doortrekt naar mijn voet vanaf mijn bovenbeen buitenlangs en dan achterlangs of zijlangs ook naar echt achterkant van mijn voet. Ik schreef het steeds toe aan mijn darmen, maar ik heb verder geen PDS-klachten gehad sinds die 1e keer dat ik na bedorven jus bij een huisartsenpost terecht kwam en die deze diagnose stelde. Ffffff erg veel en wellicht ook te onduidelijk, maar ik hoop echt dat je me tips kan geven wat ik kan benoemen naar de huisarts met wie ik vrijdag een afspraak heb. Ik hoor al zo vaak dat er niets aan de hand is, waardoor dat ik stopte met naar huisartsen gaan, terwijl ik er dagelijks last van heb en nu tot het erge aan toe! Ik begrijp dat er mensen veel ergere klachten hebben maar zolang ik die niet gevoeld heb voelt dit voor mij als erg.

  • Beste Loubna, Het nare van de term PDS vind ik dat het een vage sticker is die je wordt opgeplakt bij gebrek aan een betere verklaring voor je klachtenpatroon, terwijl die verklaring er 9 van de 10 keer wel degelijk is. Ik “heb” ook PDS volgens de artsen, maar geloof er niet zo in. Bij mij is het waarschijnlijk de nasleep van een hevige bacteriële bloedinfectie… Van vele anderen met PDS hoor ik dat ze er uiteindelijk achter zijn gekomen dat het toch een voedselallergie, -intolerantie of -malabsorptie bleek te zijn. Of een chronische darminfectie, galstenen, nierstenen, nier(bekken)ontsteking, buikvliesontsteking of probleem met baarmoeder, eierstokken of eileiders. Vaak komt men er bij toeval achter en soms zelfs pas jaren na de diagnose PDS. Ik ben geen arts, dus ik durf niet te zeggen wat er precies met je mankeert, maar mij doet je pijn enorm denken aan koliekaanvallen zoals die voorkomen bij vastzittende en ontstekende galstenen of nierstenen. Is er al eens onderzoek gedaan naar je galblaas? Of desnoods je alvleesklier? Persoonlijk zou ik in jouw situatie iedere strohalm aangrijpen… Het vreemde is natuurlijk wel dat de pijn zich bij jou veel lager voordoet, waardoor je toch eerder zou denken aan problemen met de darmen, maar de pijnvorm vind ik daar niet per se bij passen. Ook raar dat de pijn doortrekt naar je been en voet; dat vind ik ook niet echt passen bij darmproblematiek. Ik blijf het overigens zeggen: ik ben GEEN arts, dus ik deel enkel mijn persoonlijke, onprofessionele opvattingen… Mij zou het niets verbazen als er galstenen vastzitten in de galwegen tussen galblaas en darmen, maar dat is een wilde gok. Heel veel sterkte in ieder geval! Groeten, Paul

  • Dag Paul, Een update: ik ben bij de huisarts geweest en heb alles benoemd behalve de PDS… die vage term ben ik zat en als het er echt was, dan zouden de klachten veel helderder zijn. Na je reactie bedacht ik me dat ik eigenlijk meer allergische reacties lijk te hebben op bepaalde producten zoals avocado en witte chocolade… En in de mond een vreselijke reactie op rucola-sla; dan raakt ’t slijmvlies in mijn mond kapot van binnen en de lippen worden vreselijk gebocheld en pijnlijk alsof ik te pakken ben genomen door een zwerm bijen. Denk dat m’n darmen ook reageren op bepaalde zaken waar ik niet op kan letten omdat t vast overal in zit. Afijn, terug naar de heup. Na wat simpele onderzoekjes zoals lopen, op de tenen staan en de grond raken met vingers, lijkt het een zenuwbeknelling. De pijn is na die vreselijke twee weken volledig gaan liggen om weer over ’n week of twee de kop op te steken. Mensendieck word ik naar doorverwezen en als zij vastlopen toch foto’s laten maken. De huisarts heeft me toch beter geholpen dan ik verwachtte, ze nam me serieus. Ik blijf de site volgen voor tips en trucs, mochten anderen helaas dezelfde klachten hebben. Groeten, Loubna

 106. Ik lag voor het laatst in bed en draaide me om… toen kreeg ik een soort steek in me heup/been en kon hem eerst niet zo goed in beweging krijgen door een stekerig gevoel. Dus ging ik me been voorzichtig buigen, even rusten en toen was het weg. En 2 dagen later lag ik op de bank en gebeurde hetzelfde. Weet iemand wat er aan de hand is? Verrekt misschien? Of zou ik naar de dokter moeten? P.S. Ik ben nog wel een tiener…

  • Beste Robin, Dit zou te maken kunnen hebben met zwakke heupspieren en/of bindweefselsystemen (fascia). Een dergelijke zwakke plek in je bewegingsapparaat en biomechanische keten uit zich meestal in gebrekkige neuromusculaire controle, verminderde stabiliteit en ontoereikende spierkracht, evenals vermijdingsgedrag met als resultaat een slecht functionerend bewegingsapparaat. Zwakke heupen kunnen echter ook elders in het lichaam worden weerspiegeld; zo veroorzaken ze soms (indirect) rugklachten en/of knieklachten. Als je ligt, kan een zwakke heup als het ware een klein stukje uit de kom schieten (heupdysplasie). In normale/gezonde omstandigheden oefent de heupkop namelijk druk uit op de heupkom, maar doordat een heup met zwakke spieren en aanhechtingen de boel niet goed op zijn plek houdt, is het allemaal een beetje wiebelig. Dit hoeft overigens niet per se te betekenen dat je heupen zwak zijn; het kan bijvoorbeeld ook te maken hebben met de vorm van je heupbeenderen. Zo kan iemand van nature een afwijkende vorm heupkop hebben; normaliter is de kop van de heup bol, maar als deze wat langgerekt en afgeplat is, ontstaan sneller dit soort heupklachten. Ik ben overigens GEEN medicus, dus je heupprobleem zou ook best een hele andere oorzaak kunnen hebben. Voor uitsluitsel dien je inderdaad je huisarts te raadplegen. Sterkte & groeten, Paul

 107. Geert Deceuninck Reageer

  Op 6 mei 2013 werd bij mij een heupprothese ingeplant. Sindsdien geen dag zonder pijn geweest. Ik heb verschillende specialisten geraadpleegd. Ondertussen in februari 2014 geopereerd van een liesbreuk (gevolg van de heupoperatie?), maar dat bracht ook geen soelaas. In mei 2014 twee epidurale injecties gekregen met telkens slechts enkele dagen zonder pijn als gevolg. Verleden week nieuwe foto’s en echo waaruit blijkt dat er vocht zit in de bursa/slijmbeurs bij de heup. Er wordt telkens gezocht naar mogelijke oorzaken extern aan de prothese. Ik krijg stilaan de indruk dat bij mij een verkeerde prothese is geplaatst. Eén dokter opperde die mogelijkheid. Een sportprothese (resurfacing) mag enkel geplaatst worden bij een perfecte botstructuur. Gezien artrose de oorzaak is van de ingreep, denk ik dat mijn botstructuur niet ideaal is. Die laatste dokter heeft mij gezegd dat de prothese er op middellange termijn weer uit zal moeten. Ondertussen worden allerlei lapmiddelen uitgeprobeerd, maar ondertussen ben ik al anderhalf jaar met ziekteverlof met alle (financiële) gevolgen van dien. Ook persoonlijke gevolgen want ik kan niet meer behoorlijk functioneren, ook thuis niet bij de dagdagelijkse taken. Dit legt een bijkomende last op de schouders van mijn echtgenote. Fietsen en zwemmen, wat ik regelmatig deed, lukken niet meer. Enkel een dagelijkse wandeling van één uurtje lukt, kwestie van beweeglijk te blijven. Nu begint mijn andere heup ook op te spelen. Deze reactie enkel maar om te zeggen dat een heupoperatie niet zo evident is en bij toch een aanzienlijk aantal patiënten geen oplossing biedt.

 108. Ik ben vorig jaar juli van de trap gevallen en heb daarbij mijn meniscus beschadigd en botkneuzingen opgelopen. Ben in november aan meniscus geholpen. Nu heb ik sinds een aantal maanden pijn in mijn heup, kan mijn been niet naar buiten ‘leggen’. Mijn been op mijn andere knie leggen en laten rusten is onmogelijk en uiterst pijnlijk, De pijn is gelokaliseerd aan de buitenkant, en niet uitstralend naar mijn lies. Het zou een slijmbeursontsteking kunnen zijn, daar lijken de klachten op als ik Google. Mijn vraag is: kan deze ontsteking ontstaan door de traumatische val vorig jaar en de daaropvolgende operatie?

  • Beste Els, Dat kan zeker. Bursitis van de knie oftewel knieslijmbeursontsteking of slijmbeurs van de heup oftewel heupslijmbeursontsteking kan ontstaan door allerlei vormen van overmatige druk op de slijmbeurs/bursa. Van stelselmatige wrijving en overbelasting door knielen, hurken of bukken tot een val, klap, stoot of infectie. Als gevolg van de impact zwelt de slijmbeurs op. De slijmbeurs raakt geïrriteerd of ontstoken, wat men bursitis noemt. Groeten, Paul

  • Beste Paul, Hartelijk dank voor de reactie. Ik heb de pijn niet in mijn knie (althans niet de zogenaamde slijmbeursontsteking pijn) maar in de heup aan de kant van de gekwetste knie. Dus ik denk aan een slijmbeursontsteking in mijn heup. Kan dat evenzo als gevolg van het knieletsel?

  • Niet als direct gevolg van het knieletsel, maar veeleer als bijkomend gevolg van de val. Een val op je knie wordt immers deels opgevangen door je heup. Al is een heupslijmbeursontsteking meestal het gevolg van wrijving of impact direct op de heup. Dus wanneer je daadwerkelijk op je heup terechtkomt. Ik zou er eerlijk gezegd even een dokter naar laten kijken, die kan je waarschijnlijk direct vertellen wat er aan de hand is (of lijkt te zijn). Groeten, Paul

 109. ellen wennink sterk Reageer

  Ondertussen in april behandeling gehad aan L4, maar niet geholpen. In augustus volgt behandeling aan L3. Rugpijn is veel erger geworden al voor de behandeling… Het been tot onder de knie voelt aan als halve verdoving (kriebelen van mieren) bovenbeen alsof ‘ie vol zit met kneuzingen. Gr. Ellen

 110. Hoi iedereen. Begin december heb ik de spieraanhechtingen van beide heupen overbelast. Nu (bijna juli) heb ik nog steeds regelmatig last van m’n heupen. Tot niet kunnen lopen aan toe… Nu is mijn vraag of dit normaal is, of er meer mensen zijn met deze ervaring en wat er eventueel aan gedaan kan worden.

  • Beste Paula, Ben je met je heupklachten bij een arts geweest? Het is namelijk moeilijk in te schatten wat je kan doen om je heuppijn te verlichten als de onderliggende oorzaak onduidelijk is. Je zou immers verwachten dat een spierblessure van de heup zich na ruim een halfjaar zou hebben hersteld… Ik hoor het graag. Sterkte + groeten, Paul

  • Hoi allemaal. Inmiddels ben ik bij de huisarts geweest. Zij denkt dat het niet m’n heupen zijn, maar m’n bekken. Doorverwezen naar de fysio om te kijken of het bekkeninstabiliteit is/kan zijn. Voor 12 behandelingen doorverwezen en als het geen verbetering geeft weer terug naar de huisarts. Groetjes, Paula

  • Beste Paula, Het onderscheid tussen heup enerzijds en bekken anderzijds gaat niet helemaal op; je heupen maken namelijk deels onderdeel uit van je bekken. Het bekken bestaat namelijk uit 4 beenderen: heiligbeen, staartbeen en linker + rechter heupbeen/heupkom. In de heupkommen zitten je linker en rechter heupkop verankerd. De bewegende delen van je heupen (heupgewrichten) train je onder meer om bekkeninstabiliteit (symfysiolyse) tegen te gaan. Naast bekkeninstabiliteit kan er meer met het bekken aan de hand zijn: bekkenscheefstand (asymmetrie), bekkenuitlijning, bekkenbodemverzakking, slijtage of een mechanisch mankement. Maar hoe dan ook zijn vaak ook de heupen betrokken bij bekkenproblematiek. Naast fysiotherapie, bekken(bodem)therapie en/of oefentherapie zou je ook nog een ondersteunende bekkenband kunnen dragen. Misschien heb je er iets aan… Sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 111. Ik heb 2 kunstheupen. De laatste tijd heb ik veel pijn in mijn rechterheup. Vorige week een CT-scan gemaakt. Vanmorgen telefonisch consult van orthopedie gehad. Nu blijkt dat ik een los botfragment in mijn heup heb zitten en mijn psoas-spier daardoor ingeklemd zit. Op 8 juli kan ik pas weer terecht bij orthopedie. Mijn vraag is: wie kan mij hier meer over vertellen en wat is er evt. aan te doen? B.v.d. Ans

 112. ik heb 2 kunstheupen, maar met met wisseling van het weer heb ik heel veel pijn bij mijn heupen en ook steken. En zijn ze ijskoud dan. En dan kan ik niet op en neer. Wat kan ik hieraan doen? Ik heb al thermo-ondergoed gekocht, maar dat helpt niet en pijnstillers slikken, oké, dat doe ik al, maar ik wil niet te veel slikken. En het werkt ook niet echt… Wat kan ik hieraan doen? Ik word gek van die pijn!

 113. Ellen Wennink Sterk Reageer

  Heb ook veel klachten. Pijn komt vanuit lies, bekken, bil, geheel bovenbeen, inclusief zijkant bovenbeen, tot vlak onder de knie. Hevige pijnaanvallen, ook vaak lage rugpijn. Heb in 2010 de rechterheup gebroken, geen operatie gehad; door erop te lopen, is het in de goede stand op elkaar gaan zitten. Wel zijn de onderste 2 rugwervels versleten. Zitten, staan en lopen vormt een probleem. Op foto’s niets te zien, op botscan niets te zien. Fietsen gaat aardig. Neem al heel lang ontstekingsremmers. Ze denken dat het uit de rug komt. Moet nu naar de pijnkliniek. Liggen is ook een probleem, voor wat betreft een goede houding vinden. De pijnaanvallen zijn heftig; sta dan te trillen op mijn benen. Het gaat dus om mijn rechterheup. De osteoporose-uitslag was: rechts -1.8 en links -2.6. Aanvulling… Het gaat op dit moment nog slechter met lopen omdat ik eind oktober geholpen ben aan mijn rechterknie: binnen- en buitenmeniscus laten bijwerken. En in juli 2013 had ik een breuk, net boven de rechter-enkel, die niemand heeft herkend/opgemerkt. Zes weken later met de uitslag van de botscan is het gezien. Deze pijn kwam er nog bovenop. En de kniewond wou maar niet dicht. Alles bij elkaar dus enorm lastig. Groeten, Ellen Wennink

 114. Ik heb al ruim 6 weken pijn in beide heupen en bovenbenen. Dokter zegt stress. Ben wel met medicijn gestopt na 16 jaar. Dus m’n lichaam moet nu zelf een balans zien te zoeken. De pijn is erg als ik loop, fiets of lang sta. ’t Belemmert m’n dagelijkse bezigheden en ik word er behoorlijk onzeker van.

  • Jouw verhaal is voor mij erg herkenbaar! Ik word ook erg onzeker van de heuppijn. Ik gooide het zelf ook op stress vanwege een scheiding, maar juist met sporten, wandelen en staan komt de pijn in de heupen opzetten en heb ik er daarna nog dagen last van. Het belemmert mij enorm in het dagelijks leven.

 115. Al 3 maanden heb ik last van een slijmbeursontsteking aan de linker heup ik heb al 2 cortisone spuiten gekregen ik neem ook ontstekingsremmers, maar de pijn gaat niet weg. Nu stelt de dokter een operatieve verwijdering van het slijmbeurs voor. Heeft iemand er ervaring mee?

 116. Hallo, Ik heb nu sinds mijn 13e ontzettend last van mijn heup. Ik ben inmiddels 17 jaar en loop al dik 4 jaar met dezelfde klachten. Ben naar 3 verschillende ziekenhuizen gegaan om te kijken wat het was, maar nergens is wat te vinden. Toch heb ik er last van, van m’n onderrug, heup, bovenbeen en af en toe ook van m’n knie. Ik doe aan wedstrijdzwemmen en heb met het zwemmen niet of nauwelijks last. Maar met het hardlopen… dat lukt nog geen 30 seconden of ik heb er al flink last van. Slapen gaat de laatste tijd ook erg slecht door de pijn; ik kan niet eens meer op m’n heup liggen. Iemand toevallig een idee wat dit kan zijn?

  • Beste Just Me, Ik herken je klachten heel goed (helaas). Ook ik heb jaren met pijn rondgelopen zonder dat artsen wisten wat er aan de hand was en iets konden vinden. Uiteindelijk weer een scan gehad, het bleek dat ik een milde vorm van heupdysplasie heb. Te kleine afwijking om een standscorrectie uit te laten voeren en te jong voor een nieuwe heup (nu 31). Helaas dus nog veel pijn dagelijks, vooral met lopen. :( Spieren eromheen versterken helpt wel iets. Als ik jou was, zou ik de artsen eens laten kijken naar heupdysplasie (HD)! Een van de kenmerken is ook dat je niet of moeilijk met veel pijn in kleermakerszit kunt zitten. Als je dit ook hebt, zeker op HD laten onderzoeken! Heel veel sterkte! Gr. Marjolijn

 117. Geert Deceuninck Reageer

  Op 6 mei 2013 kreeg ik een volledige heupprothese (een zogenaamde sportprothese). Eind december ben ik nog altijd niet van de pijn verlost. Blijkt dat er zich rond de prothese klieren vormen. Ook moet ik nog bloedonderzoek afwachten waaruit moet blijken of ik allergisch reageer op de prothese en wat dan misschien de oorzaak van de kliervorming kan zijn. Iemand met dergelijke ervaring?

 118. Reeds enkele weken heb ik een dergelijke klacht wat heel erg frustrerend voor me is om te ervaren. Heb de artsen geconsulteerd en mij werd Diclofenac tabletjes en het smeersel Deep Hot voorgeschreven. Bij het innemen van de tabletjes wordt alleen de pijn verzacht, maar de klacht gaat er niet mee weg. Gelieve andere alternatieven graag te delen…

 119. In 2006 kreeg ik last van mijn heup. Heb therapie gehad, vele malen. Heb 4 maal een spuit in mijn heup gehad. Heb 5 jaar fitnes onder begeleiding gehad. Ben bij een sportarts geweest. Heb dry needle therapie gedaan( 5 maal ) Ben nu geopereerd aan mijn voeten, omdat ik verkeerd liep zei de podo-therapeut. Het hielp allemaal niet. Heb nog steeds last van mijn heup. Vooral nachts. Na een uurtje of 5 begint de pijn weer op te komen. Heeft iemand nog een een iedee hoe ik van deze pijn afkom.

  • Hallo, Misschien is het probleem inmiddels verholpen, maar dat lijkt me sterk aangezien heupklachten vaak van lange duur zijn. Kijk eerst eens of je matras niet te oud, te hard of te zacht is. Vervolgens zou ik foto’s laten maken bij de orthopeed en kijken of het heupdysplasie kan zijn of slijtage. Vooral heupdysplasie wordt wel op latere leeftijd ontdekt. Succes!

 120. Mijne heren, Juist de buitenkoppen van mijn heupen doen ’s morgens bij opstaan veel pijn, met enige uitstraling naar de lage rug.na verloop van tijd gaat dat over. We lopen zeer regelmatig, zo’n 10 Km. Dan zo goed als geen pijn. Wat kan of gaan we eraan doen? Graag uw reactie, Smeele

  • Heb juist hetzelfde ’s morgens doen mijn heupen pijn en is alles stijf en hoe meer ik beweeg hoe minder pijn ik heb.Moest van huisarts naar kinesist voor oefeningen maar dit helpt niet echt.Ik loop ook regelmatig 8km en dan is de pijn ook zo goed als weg.Heeft iemand hier een uitleg voor?

  • Er zijn meerdere redenen te verzinnen, maar door te bewegen is je bloedsomloop sneller en zijn je spieren warm en flexibel. Deze combinatie (en op langere termijn versterken van de spieren) kan problemen met gewrichten vaak oplossen. Bewegen voelt vaak in het begin niet goed om pijn in de heupen tegen te gaan, omdat de pijn eerst erger wordt, maar is in veel gevallen wel de beste manier om er van af te komen (uitzonderingen zoals slijtage daargelaten).

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.