Plaatselijk vet verbranden op je heupen is onmogelijk. Verwacht dan ook niet dat je gericht het vet op je heupen kan laten verdwijnen. Heupvet kwijtraken kan slechts op één manier, namelijk door tegelijkertijd je spiermassa te vergroten en je algehele vetpercentage te verlagen. Hieronder vind je 4 tips…

1. Heupspieren trainen = minder heupvet

Heupvet verbranden gebeurt alleen als je meer calorieën verbruikt dan je binnen krijgt. Praktisch gezien zul je meer aan lichaamsbeweging moeten doen en je calorie-inname binnen de perken moeten houden. Probeer allereerst specifiek je heupspieren te trainen middels gespecialiseerde beenspieroefeningen. Zodoende worden je heupen sterker en strakker. Het vet blijft voorlopig echter zitten; dit zul je na verloop van tijd pas kwijtraken.

2. Uithoudingsvermogen vergroten

Het is vooral belangrijk dat je cardio (aerobische oefeningen zoals hardlopen, fietsen, touwtje springen, crosstrainer, hometrainer, spinning e.a.) afwisselt met krachttraining (anaerobische oefeningen met gewichten en weerstand). Cardio zorgt ervoor dat je een betere conditie krijgt en in korte tijd veel calorieën verbrandt. Krachttraining zorgt ervoor dat je spiermassa groter wordt. Spieren zorgen ervoor dat je lichaam meer calorieën verbrandt, zelfs als je passief op de bank ligt.

vet heupen heupvet kwijtraken vette heup3. Algeheel vetpercentage verlagen

Als je heupen gespierder worden, zullen ze automatisch magerder lijken. Je lichaam zal echter pas efficiënt je lichaamsvetreserves gaan verbruiken (waaronder je heupvet) als je je spiermassa hebt vergroot en je calorie-intake en calorie-verbranding op elkaar hebt afgestemd. Als je enkel vetstapelingen op je heupen hebt, zul je relatief snel verlost zijn van het vet op je heupen. Als je echter over je hele lichaam vetstapelingen hebt, zal het veel langer duren voordat ook je heupvet is verdwenen. Kortom: hoe hoger je lichaamsvetpercentage, des te moeilijker het is om slankere heupen te bewerkstelligen.

4. Vet heupen: bloedsomloop stimuleren

Als je het vet op je heupen kwijt wilt raken, is het tevens van belang om je bloedsomloop te stimuleren. Je heupen zijn namelijk ontvankelijk voor cellulite. Je kunt de bloedsomloop van en naar je heupen o.a. verbeteren met behulp van massages.

5. Niet alleen minder eten

Focus je niet alleen op minder eten als je vet op je heupen wilt verliezen c.q. kwijtraken, want je krijgt écht geen strakkere bilpartij en slankere heupen door jezelf uit te hongeren. Iets minder (in combinatie met beduidend gezonder) eten, is prima, maar overdrijf de voedselvermindering niet. Je verliest dan namelijk spiermassa en vocht, hetgeen leuk lijkt op de weegschaal, maar er niet voor zorgt dat je vet kwijtraakt. Een goede regel om vet kwijt te raken –en niet spiermassa en vocht– is door niet meer dan 250 kilocalorieën minder te eten dan je nodig hebt per dag.

6. Véél cardio zorgt uiteindelijk voor minder vet rond je heupen

Als je écht iets wilt veranderen aan je heupen, doe dan minimaal 5 keer week aan cardiotraining. Je zult je misschien afvragen waarom zo vaak, maar het grootste probleem van cardiotraining is dat je weinig resultaten zult zien als je maar één of twee keer per week cardio’t. Dit is dodelijk voor je motivatie, vandaar dat ik voorstander ben van een serieuze aanpak. Een goede cardio-oefening om een strakker lichaam te krijgen, is de crosstrainer. Probeer het 30 minuten per dag te doen, en je zult zien dat de contouren van je lichaam –inclusief de heupcontouren– snel mooier worden.

7. Krachttraining niet vergeten!

Doe aan krachttraining! Niet om het vet op je heupen kwijt te raken, maar om de vorm van je heupen en heupspieren te verbeteren. Je krijgt écht niet snel dikke gespierde benen van krachttraining (zoals velen denken). Je zorgt er juist voor dat je een beter figuur krijgt. Een strak lichaam is namelijk niet alleen minder vet, maar ook een betere definitie van vormen. Door aan krachttraining te doen, voorkom je onder andere een slappe huid.

Tot slot

Vet op of rond de heupen is voor veel vrouwen een zogenaamde ‘probleemzone’. Als je een paar kilo aankomt, dan is het vaak rond dit heupgebied. Helaas is er geen gouden tip die altijd leidt tot succes, maar je kunt er zeker iets aan doen. Het is belangrijk om te weten dat je vet rond je heupen niet plaatselijk kunt kwijtraken. Over het algemeen geldt de regel dat de plaatsen waar je al eerste dik wordt, de laatste plaatsen zijn waar je vet kwijtraakt. Je heupzone is dan ook een uitdaging; vandaar dat je bovenstaande tips (serieus) in acht dient te nemen!

Heb jij vragen over vet op de heupen verbranden en afvallen nabij de heupzone? Of heb je vragen omtrent het afslanken van de heupregio? Laat dan hieronder een berichtje achter!

16 Reacties

 1. Beste, Ik las bovenstaand artikel en wilde u vragen welke specifieke CARDIO oefeningen ik kan doen voor vetverlies op heupen en buik en billen. Ik ben uw advies gevolgd en doe dagelijks 30 minuten crosstrainer of joggen. Dank bij voorbaat!

 2. IkVindMezelfDik Reageer

  Hallo, Ik ben een meisje van 12, eigenlijk weeg ik niet eens zo veel. Maar er zit vet rond m’n heupen. Ik eet geen snacks meer en zo. En als ik naar training ga, ga ik er hardlopend heen. :) Maar af en toen neem ik een snoepje. Gewoon 1x per dag als tussendoortje. Is dat erg? Wie heeft tips? X

 3. Is dat deze? En werkt het echt? Ik ben een meisje van 15, bijna 16 en voel me dik door mijn heupen. En ik wil er graag iets aan doen! Alvast Bedankt. x

 4. just passing by Reageer

  Die 30 minuten kun je het best aan een stuk door doen. Je lichaam begint pas actief vet te verbranden na 20 minuten voor die tijd ben je gewoon energie aan het verbranden. Groet.

 5. 30 minuten op de crosstrainer, kan je dat ook 3x 10 minuten doen? of 2x 15? Maakt dat wat uit? Dat je bijvoorbeeld na zoveel minuten even pauze houdt? x

 6. 5x een halfuur is dat veel beter dan 2x een uur? Zit het hem in de herhaling? Groetjes, Lisa

 7. Hele goede tips moet ik zeggen! Je zegt heel duidelijk waar het op staat, 5x in de week cardiotraining. Misschien schrikt et eerst af, maar het is wel de werkelijkheid. Ten minste, als je echte dunnere / smallere / strakkere heupen wilt bewerkstelligen…

 8. hoi ik ben een sportieve puber van 17 die komend schooljaar gaat beginnen aan een sportopleiding. Ik ben zeer trots op mijn lichaam omdat ik er al een jaar aan werk. Alleen mijn bovenbenen zijn breder door spieren en niet door vet (mijn bovenbenen vind ik minder mooi). Ik wil graag mijn heupvet verminderen, alleen ik weet helemaal niet hoe je dat vermindert. Liefs, puber van 17

 9. Als je 11, 12 of 13 jaar bent is het inderdaad normaal dat je lichaam veranderd. Als je overgewicht hebt, kan je het beste een afspraak maken met je huisarts, als dat (wat ik vermoed) niet het geval is, dan kan je beter helemaal niet afvallen, je lichaam heeft energie nodig om volwassen te worden. Die banaan is juist super gezond voor jullie!! Ga iets doen wat je leuk vind, dansen, paardrijden, hockey, op stap met vrienden, op schildercursus of wat dan ook en wees alleen zuinig met suiker, want dat zouden meer mensen moeten doen. ;-)

 10. Hey ik Ben een Meisje van elf jaar, ik ben erg mollig maar laatst ben ik 5 kilo afgevallen nu wil ik aan mijn heupen beginnen want die zijn enorm lang maar als ik er aan voel voel ik voornamelijk bot

 11. Hee, Ik ben een meisje van 13 jaar. Ik heb best veel heupvet… Maar ik voel me er niet lekker bij. De vriend van me moeder is een personal trainer, dus daar train ik soms mee… Maar hoe kan k zo snel mogelijk heupvet kwijtraken?

 12. Hee, Ik ben 12 jaar en ik ben redelijk dun, maar mijn heup vet vind ik zelf heel lelijk en dikkig .Hebben jullie misschien oefeningen die ik kan doen om dat vet weg te halen ! please , jullie helpen mij dan heel erg .kus mij

  • Het is normaal om rond je 12e meer curves te krijgen: Meer vet op je heupen en dijen. Dat is juist mooi en is onderdeel van vrouw-zijn! Dus gefeliciteerd! ;-) Mannen vinden het ook mooi hoor. Maar ik snap dat het wennen is… Het duurde bij mij ook even voordat ik eraan gewend was, maar nu vind ik het prachtig!

  • Anomiempje

   Veel water drinken , ochtends yoga doen, 3 fruit stuks per dag (geen banaan) en geen tussendoortjes om te voorkomen om geen tussendoortjes te eten is het handig om goed te ontbijten en avondeten (daar graag alleen groenten) ps Citroen uitknijpen en in een glas water doen helpt ook

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.