Heuppijn wordt in medische bewoording ook wel ‘coxalgie’ genoemd. Het betreft doorgaans pijn vanwege een aandoeningen van het heupgewricht en/of de omliggende weefsels.

Pijn in de heupen kan verschillende oorzaken hebben, maar wordt in veel gevallen veroorzaakt door een slijmbeursontsteking. Hieronder vind je 5 tips m.b.t. heuppijn door toedoen van een heupbursitis oftewel heupslijmbeursontsteking. Hopelijk zullen onderstaande tips je helpen om jouw heupklachten te verklaren en/of te verhelpen…

1. Overbelasting kan heupslijmbeursontsteking & heuppijn veroorzaken

De slijmbeurs in je heup is een soort vochtig kussentje tussen de aanhechting van pees en bot. De slijmbeurs zorgt ervoor dat je je heupgewricht zonder wrijving of schuring kunt bewegen. Hoe frequenter en intensiever je je heupgewricht belast, des te groter de kans op heuppijn en een slijmbeursontsteking. Een slijmbeursontsteking in de heup ontstaat vaak door verkeerd of overmatig tillen, duwen, trekken of boven de macht werken.

De kans op overbelasting is extra groot als je zwakke spieren, pezen of banden in je heupgewricht hebt. Dit kan komen door slijtage of door onvoldoende lichaamsbeweging. De slijmbeurzen in je heupen kunnen ook worden overbelast als je zwaar lichamelijk werk doet zoals bouwwerkzaamheden (tegelzetten, metselen, timmeren e.a.). Pas dus op met overbelasting van je heup-gewrichten als je een slijmbeursontsteking in je heupen wilt voorkomen.

2. Slijmbeursontsteking & heupklachten wegens verkeerde houding

Een slijmbeursontsteking in de heupen wordt niet per se veroorzaakt door mechanische problemen (blessures door overbelasting) en dynamische problemen (blessures door verkeerde beweging). Ook een langdurige, onnatuurlijke statische oftewel stille houding van het heupgewricht kan een slijmbeursontsteking van je heup in de hand werken.

Denk maar eens aan werk waarbij overmatig & langdurig wordt gehurkt, gebukt of geknield zoals stratenmaken, tegelen of constructiewerk. Ook een verkeerde sta- lig- of zithouding kan zodoende bijdragen aan een heupslijmbeursontsteking. Denk maar eens aan een chauffeur die de hele dag in een onnatuurlijk houding achter het stuur zit. Probeer daarom altijd een zo natuurlijk en ergonomisch mogelijke houding aan te nemen om een slijmbeursontsteking te voorkomen.

3. Fysiotherapie ter behandeling van slijmbeursontsteking heup

Fysiotherapie, manuele therapie en orthopedie dragen voor veel mensen niet of nauwelijks bij aan de genezing van een slijmbeursontsteking. Therapie kan echter wel uitkomst bieden als spieren, pezen of banden in en rondom je heupen worden belemmerd of geblokkeerd. Immers: hoe minder hard je spieren moeten trekken om je heup te bewegen, des te kleiner de kans op een slijmbeursontsteking (bron).

Zo kan het nooit kwaad om bij een slijmbeursontsteking van de heup een fysiotherapeut of manueel therapeut in te schakelen, al is het maar om indirecte belemmerende factoren aan te pakken. Hoe sterker je spieren, pezen en banden, des te meer de slijmbeurzen in je heupen namelijk kunnen verduren zonder ontstoken te raken.

4. Rust om heuppijn door een slijmbeursontsteking te behandelen

In het beginstadium heeft een slijmbeursontsteking in de heup veel weg van spierpijn. Na verloop van tijd wordt de heuppijn echter alsmaar heviger. Uiteindelijk ontstaat een intense zeurende, uitstralende pijn. Een heupslijmbeursontsteking verdwijnt zelden volledig. De kans is bovendien groot dat een slijmbeursontsteking in volle hevigheid terugkeert als de heup opnieuw wordt overbelast.

Het is dan ook vooral belangrijk om het heupgewricht voldoende rust te gunnen bij pijn in de heup. Draai niet te veel overuren, vooral niet als je zwaar lichamelijk werk doet. Probeer regelmatig van houding te wisselen, vooral als je veelvuldig gebukt of gehurkt moet werken. Probeer bovendien voldoende aan lichaamsbeweging te doen om je spieren, pezen en banden sterk en soepel te houden. Ook dit helpt een slijmbeursontsteking van de heup en overige heupklachten te voorkomen.

5. Medicijnen bij heuppijn door een heupslijmbeursontsteking

Orale ontstekingsremmers zoals Diclofenac (merknamen: Cataflam® & Voltaren®) dringen doorgaans niet diep genoeg tot de slijmbeurs van de heup door om verlichting te brengen bij een slijmbeursontsteking. Een directe injectie met de corticosteroïde Cortisol oftewel Hydrocortison (merknaam: Solu-Cortef®)  is meestal een stuk effectiever bij heuppijn & heupklachten. Als behandeling met ontstekingsremmers en/of langdurige rust niet helpt, dan kan de slijmbeurs operatief worden verwijderd.

De heupklachten verdwijnen doorgaans volledig na een slijmbeurs-operatie. In zeldzame gevallen is dit niet het geval of worden de heupklachten juist erger. Een slijmbeursoperatie of operatieve slijmbeurs-verwijdering is overigens een vrij heftige ingreep waar een behoorlijk revalidatie-traject bij komt kijken. Hoe frequenter en intensiever je je heupgewricht belast, des te groter de kans op een slijmbeursontsteking. Ben dus zuinig op je heupen als je een slijmbeursontsteking van je heup wilt voorkomen.

Tot slot

Overigens kan heuppijn ook worden veroorzaakt door andere aandoeningen dan een slijmbeursontsteking van de heup. Zo kan je heup ook te lijden hebben onder o.a. een blessure, kneuzing, breuk, ontsteking, infectie, tumor of minerale disbalans. Over deze oorzaken van heupklachten kun je meer lezen in dit artikel over de mogelijke oorzaken van heuppijn

Heb jij last (gehad) van een slijmbeursontsteking in je heup? En zijn jouw heuppijn & heupklachten inmiddels opgelost? Laat a.u.b. hieronder je ervaring en adviezen achter!

194 Reacties

 1. Ik heb net als de meeste mensen hier heb ik een pijnlijke plek op de linker heup. ‘s-Nachts wordt de pijn heviger als ik op de linker heup lig en wordt ik er 5 keer per nacht wakker van. De pijn gaat via een pees naar de knie die ook pijnklachten geeft. De pijn wordt minder als ik ga lopen. Inmiddels heb ik al veel van de bekende ontstekingsremmers, pijnstillers en injecties gehad maar deze werken maar tijdelijk. Ook heb ik fysiotherapie, osteopathie, kinesetherapie, schockwavetherapie een podotherapie geprobeerd maar niets helpt om de pijn weg te krijgen Op echo’s en MRI’s is een ontsteking zichtbaar. Wie kent een orthopeed die ervaring heeft met operaties aan de heup (slijmbeurs/pees) en die mij een realistisch beeld kan schetsen over de slagingskans van een operatie of heeft iemand nog andere tips voor mij?

 2. Het is begonnen met jeuk aan de buitenkant van mijn heup… Maanden lang bij vlagen
  intense jeuk maar geen uitslag te zien op de huid. Nu is er die brandende pijn in mijn heup ook bij vlagen maar erg pijnlijk en hinderlijk. Iemand enig idee wat dit kan zijn, die combinatie jeuk/pijn?

 3. ik heb al jaren lage rugklachten (slecht bewegende onder rugwervels en een stijf bekken) alles gehad onderzoeken, spuiten, pijnbestrijding, diverse ziekenhuizen maar niemand die raad weet… 2 jaar geleden een liesblessure opgelopen die niet over wilde gaan. nog eens foto’s laten maken en bleek dat er een stuk bot aan mijn heup(bal) was gegroeid, hierdoor bewoog mijn bekken/heup niet voldoende. hier ben ik 2 jaar geleden aan geopereerd. nu heb ik sinds 2 jaar weer ontzetten veel pijn in mijn heup wat door gaat tot mijn enkel, binnen kant als de buitenkant. mijn bewegingen zijn belabberd… echo gehad en blijkt een peesontsteking te zijn. diverse spuiten gehad (cortisol) maar de ontstekingen blijven… en de pijn word ondraaglijk (ik slik zo ibuprofen 600 mg of tramadol voor de pijn… maar zelfs hier raak ik aan gewend en de pijn is weer terug. iemand tips over een goed ziekenhuis? mag in Nederland of België zijn

 4. Hallo hier met Jeanet uit Leiden heb al 4 jaar een slijmbeursontsteking in mijn heup overal al geweest 12 spuiten gehad die nu niet meer helpen ik ben ten einde raad kan haast niks meer ik wil alleen maar weten wie weet een arts die wel opereerde hier doen ze het niet ben nu doorgestuurd naar Erasmus in Rotterdam moet weer 3 maanden wachten tot ik terecht kan wie helpt mij groet Jeanet

 5. Radeloos!!! Ben nu al een jaar in de ziektewet, door een heupslijmbeursontsteking, pfff… Heb volgens mij alles al gehad, fysio, fysio met beweging, shockwave, dry needle en 3 spuiten in de heup. Zijn er nog opties voor mij??? Graag antwoord erop, want zie het niet meer zitten…

  • Persoonlijk zou ik een second opinion aanvragen bij een heupspecialist om te laten uitsluiten dat er niet méér aan de hand is dan een heupslijmbeursontsteking…

 6. Ik heb sinds een kleine twee weken af en toe een raar gevoel in mijn heup / bovenste deel van mijn bovenbeen. Het zit aan de buitenkant, zeg maar op de plek waar je bot het meeste uitsteekt. Het doet niet zozeer pijn maar is gevoelig als je er op drukt. Het ontstond dus een kleine twee weken geleden en ging toen na een paar dagen weer over. Nu heb ik er sinds gister weer wat last van. Het is een beetje vaag maar heeft iemand enig idee wat dit zou kunnen zijn? Het lijkt ook wel dat zodra ik sta en ik er op druk het minder gevoelig is dan als ik zit. Verder is er ook niet iets vreemds aan te zien als dikte of roodheid. Misschien ook nuttig om te vermelden dat ik voordat dit begon ik een aantal weken last heb gehad van mijn voet door een ingegroeide nagel en hier soms nogal verkrampt met ditzelfde been heb gelopen. De klachten ontstonden een paar dagen nadat de teen behandeld is. In ieder geval is het meest kenmerkende hieraan is dat het gewoonlijk niet pijn doet maar het wel pijnlijk / gevoelig is als ik de specifieke plek indruk. Wat zou dit kunnen zijn?

 7. Dag allemaal, Wat ik hier lees is zo herkenbaar… Al jaren last van heupslijmbeursontsteking, rechts, met uitstralingspijn tot aan de knie, langs het dijbeen, samen met hielspoor, ook rechts… pijnlijk!!! Soms voel ik de heuppijn zelfs links ook lichtjes opkomen… Ben ten einde raad, en zo sportief… Erg moeilijk voor mij. Ik ben nu Ashtanga yoga begonnen, dit is dan toch al ter plaatse sporten en tot rust en acceptatie komen in plaats van lange afstanden wandelen of lopen, want die zijn uit den boze. Ik heb ook al veel uitgeprobeerd. Pillen (Brexine) en ik ben helemaal niet in voor pillen!!! Shockwave, Cortisone infiltraties, zowel in heup als in voet, dagelijks stretchen…ofwel helpt het niet ofwel tijdelijk. De Strassburg Sock voor mijn hielspoor aan de voet doet goed maar ik kan er niet mee slapen. Dat jeukt en is te warm. Nu heb ik een brace voor mijn hielspoor (nachtspalk Thuasne NOX) besteld, ik hoop dat het hier wel mee lukt om nachts aan te houden; die is open aan de voorkant. Werkt blijkbaar genezend. Dan is er al 1 probleem opgelost. Ik draag nu ook constant steunzolen. De heup, tja, op een operatie opdringen? Zoals je zegt zijn ze er helemaal niet happig op om dit te doen… Ik ben van de streek van Leuven, België, heeft er iemand een goede tip voor mij voor een behandeling of raadpleging bij een chirurg? En is het dan wel de juiste beurs die ze verwijderen? Of zet het zich nadien op een andere beurs? Ik lees dit hierboven? Ik weet het ook niet meer. Ik laat me tegenwoordig intens masseren, maar niet de pijnlijke plek in de heup, en ik heb de indruk dat de spieren van het dijbeen achteraf nog meer pijn doen? Hoe kan dat nu? Enne, moet je dit warm of koud behandelen? Dat weet ik ook niet? Misschien koud op de beursontsteking en warm op de dijbeen spieren? Hielspoor behandel ik met koud. Kan u mij hierbij helpen?

 8. Hallo ik ben een vrouw van 47 met twee kunstheupen. De eerste heup heb ik 17 jaar geleden gekregen… nu kreeg ik erg last van mijn rechtse heup ik dacht er zal een nieuwe heup in moeten. Heb foto’s laten maken van de prothese deze is nog goed… Nu blijken de heupslijmbeurzen, heuppezen, heupspieren en heupzenuwen geïrriteerd te zijn. De orthopeed gelooft niet in pijnstilling. Fysio heb ik gehad maar hielp niet. Ik moet gaan sporten… maar nu mijn vraag. Met deze pijn kan ik toch niet sporten? Na stofzuigen of lopen heb ik al pijn… Iemand hier ervaring mee? Welke sportoefeningen dan? En weet iemand hoelang dit duurt? Zit al jaar thuis en kan niks… Groetjes, Sanne

  • Het is niet zomaar 1-2-3 te bepalen of iemand “door diens pijn heen zou moeten bewegen” of juist “aan diens pijn toe zou moeten geven” en om die reden beweging zou moeten staken. Dit is aan een medisch professional om in te adviseren. Ook het voorschrijven van medisch geïndiceerde oefeningen dient te worden gedaan door een arts of bewegingstherapeut die op de hoogte is van de exacte individuele situatie. Hoelang je heupproblematiek zal aanhouden, is helaas niet te voorspellen, aangezien dit afhankelijk is van talloze beïnvloedbare factoren… :( Overigens staat het je mijns inziens vrij om een receptvrije pijnstiller zoals paracetamol of ibuprofen in te nemen. Mocht je orthopeed lichaamsbeweging aanbevelen, vraag hem/haar dan WELKE oefeningen hij/zij aanbeveelt en of je een receptvrije pijnstiller mag innemen zodat je pijnvrij(er) kan bewegen…

 9. Ook sinds 3 jaar chronische heupslijmbeursontsteking, klachten zijn al uitgebreid hierboven omschreven echter mis er een. Iemand bekend met klachten in de voeten? Ik heb bij de slijmbeursontsteking ook erg last van mijn voet, erg pijnlijk. Iemand hiermee bekend?

  • Dit heeft er veelal mee te maken dat je bij een heupslijmbeursontsteking gedwongen wordt je lichaamshouding aan te passen: je loophouding, lighouding, stahouding, zithouding, fietshouding… Hierdoor worden al je gewrichten anders belast dan ze gewend zijn, waardoor onder andere voetklachten, beenklachten, rugklachten en zelfs nekklachten en schouderklachten kunnen optreden. :(

  • Ja hier het zelfde helaas geen tips jij? koelen neemt de pijn wat af.

  • Dan kan dit niet van de slijmbeursontsteking zijn, dat heeft echt met je rug te maken , dat is de druk op de zenuw, dat is uitstralingspijn. Bij een slijmbeursontsteking heb je uitstraling tot aan de knie.

 10. Drie maanden geleden kreeg ik ineens heftige heupklachten, herkenbaar zoals door anderen ook beschreven. Röntgenfoto liet een linkerheup met beginnende coxartrose zien. Te weinig voor een nieuwe heup. Van diclofenac werd ik ontzettend beroerd (hoge bloeddruk, hartkloppingen) en ben op zoek gegaan naar een alternatief. Buiten de bekken oefeningen vooral rekken en strekken iedere dag, slik ik nu Atrosan (o.a. duivelsklauw) en Boswellia en binnen een week zijn mijn klachten gereduceerd tot bijna nihil. Geen stekende pijnen meer ’s nachts, kan de trap weer op, uitstralende pijnen naar bovenbeen, etc. etc. Het voelt nu iedere dag beter. Een aanrader!!!

 11. In 2005 (toen 54 jaar oud) maakte ik een harde smak op een versleten judomat. Blessure bleef. Gestopt met jarenlang jiujitsu en gaan fietsen. Orthopeed nr 1 vertelde me dat het slijtage was aan de heup en hij gaf me een jaar of zeven eer ik aan de kunstheup moest. Vijf jaar later (2010) vertelde orthopeed nr 2 me dat mijn heup er beter uitzag. Het was dus geen artrose in elk geval, wat ikzelf dacht. Verleden jaar, zeg een ruime vijf jaar later weer, meldde orthopeed nr 3 me dat er slechts sprake van een klein beetje slijtage. Volgens hem was het een slijmbeursontsteking, dus de fysiotherapeut die ik iets eerder bezocht, had me alleen maar pijn gedaan door als een waanzinnige op mijn si-gewrichten te duwen. Enfin, orthopeed nr 3 gaf me een flinke injectie en een dag later swingde ik de stad door. Helaas, een dag later weer pijn dus ben maar weer gaan fietsen. Ik doe eigenlijk alles zoveel mogelijk op de fiets, al 15 jaar lang, ik wandel dus zo min mogelijk. Een week geleden kwam de pijn terug, maar nu zo hels dat het gevaarlijk werd om ook maar uit bed te stappen zonder om te vallen. Wandelstok genomen, etc. Zit nu onder de pijnstillers, die wel wat helpen (diclofenac na retard 75 pch) en zie uit naar volgende week: ik mag dan een nieuwe spuit halen. Zo’n spuit krijg je maar eens in de drie maanden, vaker mag niet. Ik ben nu 65. Mijn leeftijdgenoten en ouderen zeggen: joh, het is ouderdom, leer er maar mee leven. Ik berust erin en haal nu en dan een spuit en als de pijn draaglijk is ga ik weer sporten (racefiets, licht verzet dus zo min mogelijk kracht zetten). Interessant is dat elke orthopeed iets anders zegt. Het kan zijn dat die blessure uit 2005 tot krachtverlies heeft geleid, waardoor de heupbursitis de kop kon opsteken. Een vriend van me kampte ook met een slijmbeursontsteking en kreeg rust voorgeschreven. Dat deed ie niet, hij bleef gewoon doorfietsen. Een jaar later was het opeens weg… Tja, bij elk mens is het weer anders. Succes allemaal en count your blessings (als je die nog hebt).

  • Het is inderdaad niet altijd even gemakkelijk om een specifieke onderliggende oorzaak van heuppijn en aanverwante heupklachten (immobiliteit, stijfheid, steken, doofheid, tintelingen e.a. ) te achterhalen of exact aan te wijzen. Kraakbeenletsel / labrumletsel (van de kraakbenige ring / kraakbeenring), Pincer-impingement of CAM-inklemming van dijbeen / femur tegen heupkom / acetabulum (femoro-acetabulaire impingement: FAI, waarbij een stukje van de flexibele rand van de heupkom klem komt te zitten tussen heupkom en de heupkop), een gewrichtsmuis / kraakbeenstukje (corpus liberum) in het heupgewricht, met slotklachten tot gevolg, letsels van het ligamentum Teres, heupartrose, heupblessure / liesblessure (t.a.v. adductor longus), Piriformis Pijnsyndroom, Ischiasneuralgie, Iliac Crest Pain (ICP), Ilium Apophysitis (IA), Apophysitis (Pelvic Apophyseal Injuries) t.a.v. anterior superior iliac spine (ASIS), coxitis fugax (tijdelijke heupirritatie door steriele / irritatieve ontsteking van de heup), syndroom van Maigne (posterior rami syndrome), Meralgia paresthetica (aandoening van huidzenuw in bovenbeen), avulsiefractuur (breuk door trekkracht van pees aan bot), bursitis / slijmbeursontsteking van de heup (iliopsoasslijmbeursontsteking / ‘bursitis iliopsoas’, middelste gluteale bilspierslijmbeursonsteking / ‘bursitis gluteus medius’ of ischiogluteale slijmbeursontsteking / ‘bursitis ischioglutealis’), iliopsoas tendinitis c.q. peesontsteking heup, septische artritis of heuppolyartritis (reumatische ontsteking van de heup: ontstekingsreuma of reumatoïde artritis), doorbloedingsstoornis van het heupgewricht, een niet goed aangelegde heup (heupdysplasie, heupsubluxatie, heupluxatie), bekkeninstabiliteit, bandenpijn, de ziekte van Perthes (gestopte bloedvoorziening naar dijbeenbotkop, met botsterfte tot gevolg), avasculaire botnecrose (aseptische necrose c.q. dissecansaseptische botnecrose c.q. osteochondritis dissecans), botbreuken van het heupbot / heupbeen (gebroken heup c.q. collumfractuur), epifysiolyse (afglijding van een deel van de heupkop), volledige epifysiolyse van het caput femoris (volledig afgegleden heupkop), heupslijtage / coxartrose, een hernia van L1 – L2 of een al dan niet beklemde liesbreuk… Vaak dienen er talloze scans, foto-onderzoeken, kijkoperaties, bloedonderzoeken en bewegingsonderzoeken (forceren / elimineren) te worden verricht, en zelfs dat biedt bij lange na niet altijd garantie o peen juiste heupdiagnose. Mijn ervaring is dat het diagnosticeren van heupklachten maar al te vaak geschiedt op basis van ’trial and error’ en door op enigszins experimentele wijze oorzaken uit te sluiten middels eliminatieprocedures. Een cortisonespuit zetten en kijken of er verbetering optreedt… Zo niet, dan verder zoeken… Als heuppatiënt moet je veelal sterk in je schoenen staan om aan te blijven dringen op vervolgonderzoek na vervolgonderzoek. :( Helaas is de heup een extreem complex gewricht waar heel veel aan kan mankeren…

 12. Louise Akkermans Reageer

  Ik heb scoliose, fibromyalgie en artrose. De laatste 4 jaar met een rolstoel op vakantie omdat ik niet kon lopen zonder pijn. Bij de orthopeed gehoord dat het een chronische slijmbeursontsteking is. In ieder bovenbeen een spuit en loop nu als een kievit, ZONDER pijn. Een bevrijding!

  • Onwijs goed om te vernemen! Een heupslijmbeursontsteking kan inderdaad in veel gevallen worden gekalmeerd met behulp van een corticosteroïd-injectie in het heupgewricht.

  • Ik ben een vrouw van 53 jaar en heb ook scoliose, niet schrikbarend maar toch. De laatste 3 jaren heb ik erg veel klachten, dit is met name gekomen door acute spit. Ik heb een zeurende uitstralende pijn in mijn linker heup. Ben al bij zoveel fysiotherapeuten geweest maar bij al weinig oefeningen raak ik overbelast. Toch zegt men dat ik oefeningen moet doen om de spieren juist sterker te maken. Mijn ervaring is, hoe minder ik doe hoe beter ik me voel. Nu lees ik jouw bericht en denk, zal ik ook een slijmbeursontsteking hebben. Heb dit zelf vaak geopperd maar dit werd steeds opzij geschoven. Bovenstaand verhaal is voor mij heel herkenbaar.

 13. Heel herkenbaar! Sinds mei 2016 hier ook al veel pijn rond de heup. Bij huisarts geweest en had in eerste instantie verwacht slijmbeursontsteking, diclofenac hielp niet dus toen foto’s laten maken. Kwam ook niks uit. Uiteindelijk fysiotherapie, toen manueel therapie, uiteindelijk weer terug naar andere huisarts. Hiervan maar morfine gehad, Nou ja ook geen succes toen nog meer morfine en doorverwijzing naar neuroloog. Ook hier hadden ze niks verwacht, MRI laten maken kwam helaas hernia uit. In de hoop dat dat het bleek te zijn (kwamen ze in oktober achter) operatie gehad pijn eventjes weg (natuurlijk door zware medicatie). Maar helaas weer terug fysiotherapeut weer laten kijken i.v.m. dat ik daar al onder behandeling sta voor hernia… Achteraf toch heupslijmbeursontsteking. Om injectie gevraagd bij huisarts omdat ik er al 8 maanden mee loop… deze gekregen 2 dagen was de pijn weg na de injectie en nu keert de pijn in de heup gewoon weer terug… geef de moed op…

  • Conniepullens

   Sappenkeur gedaan en eten als medicijn. Dat heeft wonderen verricht. Super Gezond En Baat HET Niet Dan Schaad HET Zeker Niet. Boek: sap gezond van Cherie Calbom en Maureen Keane. Eten als medicijn van Dale Pinnock. Sapcentrifuge gekocht en effect na een week en drie maanden later heupslijmbeursontsteking bijna volledig genezen. Ook heb ik drie maanden lang elke dag een avocado gegeten. Tip van oma! Ik heb mijn eetpatroon volledig aangepast en drink nog enkele keren per week de sappen. Je moet er even iets voor over hebben. Succes!

 14. In mei 2016 verdraaide ik mijn been, mijn hele werd geblokkeerd, Pijn schoot in mijn lies. Na 2 weken volledig vast te zitten naar de huisarts en ik ben doorgestuurd naar de orthopeed, röntgenfoto’s niets te zien, echo niets te zien en bij de MRI scan met contrastvloeistof constateerde men een ontsteking aan mijn kraakbeen en mijn heupkom ligt erg diep. Bij de MRI scan konden ze maar 15 CC vloeistof inspuiten omdat ik zoveel pijn had. Eigenlijk komt het erop neer, dat ik er maar mee moeten leren leven. Ik heb dicloflenac gehad, maar de pijn keerde weer terug. Nu ik dit zo lees, lijkt het wel of ik een slijmbeursontsteking heb. Morgen ga ik naar mijn huisarts om een second opinion te regelen.

 15. Ik tob nu bijna 5 jaar met een chronische slijmbeursontsteking. Van alles geprobeerd om van die heftige pijn af te komen, rust houden, fysiotherapie, shockwave therapie, totaal 8 injecties, dry needling, pijn- en ontstekingsremmers zoals prednison en morfinepleisters. Gisteren van mijn orthopeed te horen gekregen, dat hij niet wil opereren. “Ouderwets” was 1 van de redenen. Ik ben ten einde raad. Ik slaap haast niet van de pijn, kan niet fietsen, stukje lopen, niet lang zitten en staan. Ook al 8 maanden niet werken. Ik ben nu op zoek naar een orthopeed die me wel wil helpen. Operatie is naar mijn mening nog het enige redmiddel om weer zonder pijn normaal te kunnen functioneren. Heeft iemand een tip voor me bij welk ziekenhuis/orthopeed ik wel terecht kan voor die operatie?

  • Beste Jan, Ik heb je bericht afgekapt, aangezien je hier de halve website van het AZ Monica probeerde te publiceren en deze informatie auteursrechtelijk beschermd is… ;)

 16. Hoe is het beste om te slapen bij een slijmbeursontsteking bij de heup graag tips.

  • Van een fysiotherapeut heb ik de tip gekregen om een kussen tussen je benen te doen. Als je op je zij ligt, dit geeft inderdaad wat verlichting.

 17. Is deze aandoening alleen een vrouwending, ik zie hoofdzakelijk reacties van vrouwen, of lopen mannen niet zo gauw te pruttelen over hun aandoeningen.

 18. Hoi, ik heb bijna 10 jaar last gehad van een slijmbeursontsteking op mijn linkerheup. De laatste 5 jaar werd ik regelmatig ingespoten met wisselende resultaten. Dit jaar alleen al 4x. Uiteindelijk heeft mijn orthopeed besloten om m operatief te verwijderen. Dat is nu 3 dagen geleden en nu al merk ik verschil! Uiteraard heb ik nog pijn in de wond, maar de drukpijn die ik voorheen voelde, is al weg. De eerste orthopeed waar ik onder behandeling was wilde de operatie niet uitvoeren. Ik ben toen naar een andere op zoek gegaan en terecht gekomen bij dr. De Windt in Hengelo. Ik heb ook last aan mijn rechterkant. Dit is doordat ik links wat meer wilde ontzien iets meer gaan opspelen. Als dit ook zo extreem gaat worden, laat ik die zeker ook weghalen. Na de operatie vertelde de arts mij dat, na het klieven van het peesblad, de slijmbeurs er al “uit plopte” doordat deze zo onder spanning stond. Geen overbodige operatie dus.

  • Hoi Marijke, Hoe gaat het nu met je (heupproblematiek)? Met groet, Janneke

  • Hoi Janneke, De stand van zaken nu, 4 mei, is als volgt: De ontsteking van de slijmbeurs die verwijderd was, is weer terug. ???? Ben ondertussen bij een reumatoloog geweest, die wil gaan onderzoeken waarom ik deze slijmbeursontstekingen heb. Heb er namelijk 4. Op beide heupen en beide schouders. Als de reumatoloog niks voor mij kan betekenen, heb al vast een verwijzing gekregen voor de pijnpoli. Heb weer enorm veel pijn.

 19. Ha! Ondertussen al 2 – 2,5 maand geleden ben ik naar de huisarts gegaan vanwege pijn in mijn heup. Soms is het een zeurderig pijn in mijn heup die uitstraalt naar mijn leus en bovenbeen maar het kunnen ook pijnaanvallen zijn met pieken dat ik jankend op mijn bed lig totdat de pijn weer weg zakt. De huisarts vermoedde toen een overbelaste heup en ik heb diclofenac gekregen voor de pijn. Ik heb een jaar als camera assistent op de filmset gewerkt en dan maak je lange dagen met heel veel lopen en ook regelmatig erg zware dingen tillen. Vandaar dat ik zelf aan een overbelaste heup dacht. Ik speel cricket en heb een paar keer tijdens het trainen en inlopen van het gooien gehad dat ik door mijn heup zakte alsof ik hem verzwikte. Dit deed niet perse heel veel pijn maar was vooral gek. Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk rust te houden maar op dochters advies de heup ook niet volledig te ontlasten. Sinds 5 weken zit ik voor 1 jaar in Australie maar de pijn blijft. En ik probeer de logica te vinden achter wanneer de ergere pijn komt. Na een dag hiken in de bergen heb ik geen last, maar na 12 uur in de trein zitten wel. Ook surfen en voetballen op het strand ging goed. Hardlopen moet ik nog niet doen want daar wordt de heup niet heel blij van. Ik ben nu bang dat het een slijmbeursontsteking is die niet weg aan het trekken is. Ik heb de diclofenac nooit als een keur geslikt, dus de 2x per dag voor 10 dagen, maar vooral preventief tegen de pijn. Maar ik lees ook dat die eventueel niet sterk genoeg zijn om tot de ontsteking door te dringen. Als ik Nederland was was ik allang voor een tweede keer naar de huisarts gegaan om een ontsteking uit te sluiten, maar hier in een vreemd land is dat toch anders. Zijn hier wellicht tips? Nog meer rust en tijd gunnen? Toch de diclofenac kuur doen? (ik heb er nog genoeg geloof ik) Zijn er dingen die een signaal zijn voor iets anders? Tips of oefenen die helpen? Een heel verhaal maar wellicht iemand hier die me een beetje op weg kan helpen. Ik ben overig 26, op goed gewicht en ben al sinds jonge leeftijd altijd bezig geweest met sport. Meestal zo’n 2 of meer dagen per week.

  • Hi, heb je al eens een injectie in de heupslijmbeurs gehad? Daar had ik de eerste keren wel baat bij. Ook ik had eigenlijk alleen maar last bij veel zitten. En op vakantie met slapen. Thuis heb ik een waterbed en doordat de druk beter verdeeld is, gaf dit geen problemen. Op vakantie waren de bedden altijd veel te hard en ging ik stuk van de pijn. Nu 3 dagen geleden is de heupslijmbeursontsteking operatief verwijderd nadat ik 5 jaar veel en 1 jaar extreem veel pijn heb gehad.

  • Hoi heb je al eens nagedacht over beenlengteverschil? Dit kan nare heupklachten veroorzaken. Ik ben 3x bij de dokter geweest i.v.m. slijmbeursontsteking in de heup. Uiteindelijk blijkt dat ik beenlengteverschil heb. Met een steunzool kunnen de heupklachten verdwijnen…

 20. Jeanette van Montfrans Reageer

  Ikzelf heb al bijna een jaar bursitis in beide heupen ik ben geboren met heupdisplasy heb op 1 jarige leeftijd een heupoperatie rechts gehad en 10 jaar geleden een nieuwe heup links voordat ze er bij mij achterkwamen zijn er een hoop dingen gedaan een MRI scan een echo er zijn foto’s gemaakt en ik ben zover geweest dat ik helemaal niet meer kon lopen door de vreselijke pijn in beide heupen het gaat nu wel beter ik zwem weer en wandel weer een half uur per dag maar nog geen 1 dag helemaal pijnvrij heb voltaren gebruikt hielp niet heb ibuprofen geslikt trouwens slecht voor de maag maar het was voor mij het enig wat de pijn een beetje verlichte ik kan alleen maar een goede raad geven blijf in beweging maar bij pijn ontzie je zoveel mogelijk met tillen en dragen en neem dan rust ik ben nu 63 jaar en ik spreek uit ervaring heb alleen maar 1 hoop dat het ooit verdwijnt oftewel overgaat.

 21. Hoi… Ik ben drie jaar terug bij de huisarts geweest voor klachten (lies / heup) ik zakte gewoon door m’n heup heen heb aantal weken mank gelopen. Een dag voor de heup en lies echo waren mijn klachten verdwenen. Tijden daarna kwamen de heupklachten en liesklachten af en toe terug maar had altijd een rot gevoel in mijn heup uitstralend naar mijn lies. Maar ik dacht dat ik een blessure had opgelopen na het vele sporten destijds. Sinds vier maanden ben ik opnieuw moeder geworden en ik had veel klachten bekken en heupen. Maar die ene heup was en is het ergste en ik kan de pijn nog steeds moeilijk aanwijzen omdat het op dit moment uitstraalt naar beneden. En ik heb ben er ook achter dan ik beenlengte verschil heb. Maar ik ben de zeurende pijn zat en ik loop er al een flinke tijd mee. Ik werk in de zorg en ik voel me belemmert in mijn werkzaamheden. Klopt het dat de pijnklachten kunnen doorstralen naar de lies?

 22. Sinds een tijdje heb ik na mijn hockeytraining vaak een brandend gevoel in mijn rechter heup. Voor het eerst had ik hier last van nadat ik een keer ben gevallen. Kan ik het best afwachten en rusten of vaker naar de fysio gaan?

 23. Wat fijn dat jullie hebben gereageerd! Mijn huisarts wist niet meer goed wat ze ermee aan moest (dit zei ze ook letterlijk). Ze heeft mij geadviseerd met mijn omgeving te praten en te kijken welke stappen nu te nemen. Ik heb inmiddels weer contact met mijn huisarts gehad en heb aangegeven dat ik graag een echografie wil. Mijn huisarts wilde mij niet doorverwijzen en wil toch dat ik nog eens terug ga naar de orthopeed. Mijn verhaal voor de tweede keer aanhoren (en waarschijnlijk mij weer wegsturen). Toen ik baby was en mijn rechterbeen niet meer kon bewegen is er gedacht aan een ziekenhuisbacterie, echter is dit niet uit de test gekomen. Verdere onderzoeken naar het hoe en waarom mijn been niet meer kon bewegen zijn niet meer ter sprake gekomen. Had er toen destijds direct een foto gemaakt moeten worden? Ik denk zelf dat er iets niet goed volgroeid is waar ik wellicht nu de lasten van ondervind. Ik moet morgen op de echografie en hoop ZO dat er iets uit komt… dan kan ik verder!

  • Ook ik hoop echt voor je dat er wat uit de echografie van je heupen zal komen! Overigens gaat bovenstaand artikel over heupklachten door een heupbursitis oftewel heupslijmbeursontsteking. Over andere mogelijke oorzaken van pijn in de heupen kun je desgewenst nog veel meer lezen in dit artikel over heuppijn (met daaronder 150+ reacties)… Heel veel sterkte en beterschap toegewenst!

  • Goedenavond allemaal, Ik wil jullie toch even op de hoogte brengen. Inmiddels op de echo geweest en de klachten worden waarschijnlijk veroorzaakt door iliopsoas-tendinopathie / verkorte iliopsoasspier. Aankomende donderdag zal een sportarts mij verder onderzoeken en dan kijken welke stappen te ondernemen… Er is mij geadviseerd infiltratie of een paar behandelingen bij een fysiotherapeut (Dry Needling) te ondergaan.

  • Dankjewel voor de update; hopelijk worden je heupklachten snel naar behoren behandeld… Sterkte!

 24. Hoi allemaal, Ik ben 24 en loop al enige tijd rond met stekende pijnen in mijn heup / bekken. De röntgenfoto heeft laten zien dat er een lichte artrose aanwezig is echter geeft de orthopeed aan dat ik daar op deze leeftijd absoluut nog geen last/pijn van moet hebben. ”Ik kan u niet helpen” was het resultaat van een bezoekje bij de orthopeed. De pijn is met name bij het auto rijden en bij het liggen. Heeft iemand enig idee waar dit op kan duiden? Een kleine maar misschien wel belangrijke kanttekening: dat ik 6 maanden was en later op mijn 4e heb ik enige tijd mijn rechterbeen niet kunnen gebruiken. Ik heb dit bij de orthopeed aangegeven echter reageerde hij hier niet of nauwelijks op. Mijn huisarts gaat toch overleggen met de orthopeed om alsnog een MRI te laten maken zodat er hopelijk meer duidelijkheid komt. Ik word moe van de pijn en hoop dat ik alsnog wordt doorverwezen voor een MRI. Als er iemand is die wellicht tips of adviezen kan geven .. heel graag!

  • Hallo Kim, Ik ben zelf 33 jaar en rugpatiënt / heuppatiënt. Daarbij ben ik ook arts en ik kan het niet nalaten te reageren op je bericht. Als ervaringsdeskundige weet ik dat orthopeden helaas niet allemaal even goed kijken en je staat vaak na 5 minuten weer buiten. Natuurlijk kan ik jouw situatie zo niet beoordelen maar 1 ding is zeker: als je echt artrose in je heup hebt is dat niet normaal op jouw leeftijd en moet er een onderliggende oorzaak zijn. Denk bijvoorbeeld aan heupdysplasie, niet alle orthopeden denken hieraan; bij mij is dat pas vorige maand ontdekt, terwijl ik al 10 jaar bij verschillende orthopeden kwam èn zelf ook nog eens meer dan gemiddelde kennis hiervan heb. Misschien kan je hier via je huisarts iets mee… Succes!

  • @paul; vit D def/ Ca of Mg tekort geven kans op osteoporose maar hebben geen directe relatie met artrose. Artrose is meer een mechanisch probleem dus slijtage op oudere leeftijd of op jonge leeftijd tgv een anatomische variatie vh gewricht/ extreme overbelasting bij topsport

  • Klopt helemaal wat je zegt! Dergelijke micronutritionele tekorten kunnen –enigszins afhankelijk van aard, ernst en randfactoren– echter wel de symptomen van osteoartrose verergeren, waaronder de pijnklachten en mobiliteitsbeperking. Ik heb al menig artrosepatiënt voorbij zien komen met een ernstig vitamine D-tekort of tekort aan mineralen/elektrolyten. Dus het kan de moeite waard zijn om dit te laten testen… just saying… :)

  • Beste Kim. Ik weet niet waar je woont, maar voor mijn heupklachten loopt ik bij orthopeed dr. Haidar Jan in Dirksland. Hij is erg kundig en een v/d weinige die een kijkoperatie van de heupen kan doen.

  • Hey Syl, Ik zat al een jaar te prossen met pijn in mijn heup trekkend naar mijn rug en linker been, slapende voet soms. Ik naar orthopeed, alle soorten scans genomen. Ja u wervels onderaan zitten vast zei hij en artrose (ik ben 52 ). Ik heb ondertussen 8 infiltratiespuiten gehad niks hielp tot 1 van de dokters praktijk zei ga eens (ik ben van Mol) naar Overpelt naar een neuroloog, een goede rugspecialist, Dr. Peuskens. Ik daar naartoe met al mijn verslagen en foto’s. Hij zei ja maar het is niet u rug het is u bekken waar we moeten aan werken. Er is geen hernia. Nu heb ik de eerste infiltratie gehad in mijn heup en de pijn is beter. Nog wel gevoelig. Later op deze maand moet ik terug en dan gaan ze de heupzenuw verbranden. Ik zou als ik van u was ook eens een neuroloog raadplegen. Groetjes, Kris

 25. goeden morgen ik heb ook een slijmbeurs ontsteking in de heup heb ook erg branderig gevoel in de benen kan er niet van slapen wie herkent dit ik ga binnenkort naar de pijnpoli de arts vertelde mij van dan word het een injectie pppfffff daar zie ik zo tegenop dit lijkt mij erg pijnlijk en hoe verder is het dan weg of moet je er dan nog een keertje een??? dus mijn vraag is is een injectie voor een heupslijmbeursontsteking erg pijnlijk of is het wel te doen zo dat ik weet wat ik kan verwachten word het verdooft op die plek of moet je er zelf ff om vragen wie herkent dit?

  • Hallo Ciska. Heb net je bericht gelezen. Verschillende reacties van mijn kant staan op de site. Ik heb eind december een injectie in mijn lies gehad ter bestrijding van een slijmbeursontsteking in de psoas. Ik kreeg een lichte verdoving d.m.v. een klein prikje in mijn lies wat niet of nauwelijks pijn deed. De injectie van de anti-ontstekingsremmer in de heupslijmbeurs voelde ik dus niet. Via een scan werd de injectievloeistof gevolgd en gekeken of hij goed terechtkwam. Moest erna 48 uur liggen en rusten. Heb een paar keer tijdens die tijd fikse pijn in mijn lies gehad en kon mijn been niet strekken (het rekken v/d psoas was onmogelijk). In de weken erna is de pijn v/d behandeling totaal verdwenen. Ik heb helaas maar heel kort effect v/d behandeling gehad en moet toch nog verder dokteren. Sterkte en wie weet heb jij wel baat bij de injectie; ik heb namelijk een kunstheup en dus een andere oorsprong van de ontsteking. Groeten van Marike Avignon

  • Hey Ciska, Ik heb het onlangs een heupinjectie in de heupslijmbeurs laten doen en het viel mee. Ze verdoven eerst de plaats en dan doen ze de behandeling. Je wordt wel gewaar als ze vloeistof in de heup spuiten, maar doet geen pijn.

  • Ik heb een aantal weken geleden een injectie in mijn linker heup gehad. Had al vaker injecties in mijn knie gehad dus wist wat ik kon verwachten. Verdoving heb ik niet gehad, mijn huisarts heeft hem gezet en het is geen pretje maar wel te doen vind ik. De vloeistof brandt vooral aan het einde. Helaas krijg ik vaker ontstekingsremmers omdat ik het HMS syndroom (hypermobiliteitssyndroom) heb, te lange banden om de gewrichten en hierdoor vaak slijmbeursontsteking en peesontsteking, o.a. van de heup. Heb al 2 heupoperaties achter de rug en maak me zorgen over mijn heup, die knakt steeds langs mijn banden met bewegen: Snapping Hip. Succes met je heup en hoop dat de injectie je meevalt en helpt…

  • De spuit in de heupslijmbeurs voelde ik amper. Is echt 100% meegevallen!

  • Heb ook een heupslijmbeursontsteking aan de rechterkant, kan niet met slapen op die kant liggen dan doet het pijn in m’n heup. Mijn dokter heeft mij een injectie af geraden omdat ik een medicijn voor hoge bloeddruk slikt, dus alleen insmeren met ontstekingsremmer op die pek wat een tijdelijke verlichting geeft, rust geeft minder last van heuppijn en niet forceren met strekken.

 26. Hallo Sandra, Ik heb net je berichtje gelezen. Ik hoop dat er wat duidelijkheid komt uit je onderzoeken en bezoeken bij de fysio. Geef de moed niet op! Zware en vermoeide benen ken ik als het heel warm weer is, hier in Avignon, ’s zomers, maar ik herken het niet als een heupprobleem. Om kort te zijn, mijn heupproblemen begonnen met lage rugklachten en pijn in mijn lies. Ik heb daar ruim 10 jaar last van gehad. Na die 10 jaar had ik ook steeds het idee dat mijn gewricht “gesmeerd” moest worden… dat er iets vastzat. De pijn straalde toen ook uit naar mijn dijbeen en knie, ad buitenkant. Moest toen ook veel moeite doen om mijn been te heffen, bijvoorbeeld om de auto in te stappen of sokken aan te doen e.d. Het was soms 6 weken heuppijn hebben en erna weer 3 weken niks. Op den duur werd het steeds permanenter. Lopen met name was zeer pijnlijk. Slapen werd toen ook moeilijk, het niet kunnen vinden van een pijnloos plekje. Indertijd was ik nog wel “meester” over mijn bewegingen. D.w.z. ik kon het nog wel in de hand houden en alle heupbewegingen maken, zij het met pijn. Nu met de problemen van de kunstheup, waar jij hoop ik, nog lang niet aan toe bent, heb ik weer hele andere ervaringen, zoals die slijmbeursontstekingen. Veel sterkte in elk geval! De rest van mijn berichtje is meer voor Paul. Ik weet inmiddels dat mijn nieuwe heup niet goed pâst of in mijn lichaam zit. Heb vandaag de second opinion chirurg ontmoet. De injectie heeft geen effect gehad op mijn psoasslijmbeursontsteking (wat een lang woord). Ik moet a.s. maandag naar Marseille om te kijken of ze via een arthroscopie kunnen zien waar de psoas de prothese “verkeerd” tegenkomt. Eventueel kan er sprake zijn van het doorsnijden van een pees… Oeps, wat kan dat voor effect hebben? Heb ik dan een “dood” been? De chirurg second opinion geeft het heft uit handen en laat het liever aan een Professor uit “Hôpitaux Nord” uit Marseille over, of het op die manier behandelen van de psoas kan werken, of dat er een andere prothese aangemeten moet worden. Dat zal, volgens zeggen, de laatste oplossing zijn, die alleen als het niet anders kan, zal worden toegepast. Die operatie schijnt zwaar te zijn, vergeleken bij het plaatsen van een eerste kunstheup? Marike, Avignon.

  • Hoi Marike, Jij ook veel sterkte! Ik hoop ook dat ik snel duidelijkheid krijg over m’n heupklachten. Voor de Prednisolon en MTX had ik nooit op deze manier last van heupspieren of heuppezen en zo. Ik deed 2x per week aan sport en was lekker fit. Ik ben wel eens bang dat de medicijnen mijn lichaam behoorlijk hebben aangetast. T is behoorlijk frustrerend ook omdat ik nog niet precies weet wat het nu is en waar het vandaan komt. Groetjes, Sandra

  • Hoi hoi, Nou gister eindelijk uitslag gekregen van de echo. De Orthopeed heeft oudjaarsdag een spuit Kenacort-A gegeven in de heup maar dat heeft alleen veel pijn gegeven. De pees in de heup is beschadigd door overbelasting. In mijn geval was dat door het hardlopen. Er is littekenweefsel en vocht in de heup te zien. Als dit zich uberhaupt herstelt, kan dit heel lang duren. Het verklaart in ieder geval de pijn in de heup en de rest van de benen omdat de heuppees in verbinding staat met de rest van het been. Is ben doorverwezen naar de fysio in het ziekenhuis. De fysio die ik nu heb helpt helaas niet voor de heuppijn. Afwachten wat deze fysio te vertellen heeft…

 27. Hallo, Ik heb sinds april 2015 pijn in mn benen. Van de een op de andere dag werd ik wakker met zeurende, stekende pijn in beide benen. Ik heb een halfjaar Prednisolon geslikt (hoogste dosis 60mg) daarnaast heb ik een aantal maanden MTX gebruikt, zowel geslikt als gespoten. E.e.a. i.v.m. uveïtis (inwendige oogontsteking). Al heel veel bloedonderzoek gehad overal naar maar niks gevonden. Sinds maart 2015 volledig van de Prednisolon af en in september 2015 gestopt met de MTX vanwege alle bijwerkingen. Ik dacht dat de pijn in m’n benen kwam door de medicatie maar ik blijf pijn houden. MRI gehad van de rug was niks op de zien. Oudjaarsdag een spuit Kenacord in m’n heup gehad. Er was met de echo vocht te zien in de linkerheup. Ik maak me nogal zorgen over de oorzaak en denk af en toe zelf aan MS of Reuma omdat ik er al bijna een jaar mee rondloop. De spuit helpt nog niks, ik heb op het moment weer veel pijn. De pijn zit vooral links aan de zijkant van m’n bovenbeen wel daar waar een slijmbeurs zit. Het straalt uit door beide benen maar links is het ergst. De pijn loopt langs de buitenkant van m’n bovenbenen naar de buitenkant van m’n onderbeen en scheenbeen. Soms voel ik steken door m’n been gaan of voelt het gloeiend aan. Ook voelen m’n benen slap en zwak aan en is er links enige spierzwakte geconstateerd. In februari moet ik weer naar de orthopedisch chirurg om de uitkomst van de echo en het resultaat van de spuit te bespreken. Mijn vraag eigenlijk ook voor mijn geruststelling. Kan een slijmbeursontsteking in de heup klachten van spierzwakte veroorzaken en pijn in het scheenbeen?

  • Ja, dat kan –enigszins afhankelijk van de exacte aangedane heupslijmbeurs– wel. Maar hoewel een heupslijmbeursontsteking tot de mogelijke aanstichters behoort, zijn er naar mijn ondeskundige mening voordehandliggendere oorzaken van je heupproblematiek. Zie desgewenst ook (de reacties onder) dit artikel over heuppijn… Heel veel sterkte en beterschap toegewenst!

  • Hallo Sandra, Ik ben “expert” op het gebied van slijmbeursontstekingen… Helaas… Als gevolg van een totale heup-prothese, dus weer een heel ander verhaal als dat van jou. Misschien heb je toch wat aan mijn verhaal. Spierzwakte herken ik niet als zodanig. Ook het gloeiende gevoel zegt mij niets. Alleen de aanwezigheid van vocht komt overeen met mijn ervaring met slijmbeursontstekingen. Het niet kunnen maken van een bepaalde beweging van mijn been is wel een symptoom, de heuppijn is dan zo intens dat het mij niet lukt om bv mijn been te heffen.Het lijkt dan alsof mij de kracht ontbreekt, maar dat is niet hetzelfde gevoel als zwak en slap. Het uitstralen van de pijn herken ik wel, bijvoorbeeld tot aan de buitenkant van mijn knie, soms tot aan de buitenkant van mijn kuit. Ook traplopen vereist een hoop inspanning, net zoals het in- en uitstappen van de auto of het aantrekken van kousen, schoenen, broek. Liggen en zitten, naar gelang, is ook pijnlijk. Het is maar een klein berichtje met weinig informatie, maar ik hoop dat je er toch wat aan hebt. Groeten van Marike uit Avignon – Frankrijk

  • Hallo, Bedankt voor de reacties! Ik ben afgelopen maandag weer bij de fysio geweest en die heeft mijn heupen en de buitenkant van m’n bovenbenen weer behandeld. Deed heel veel pijn en de 2 dagen daarna voelde alles beurs aan en voelden m’n benen erg slap. Ik zei spierzwakte in m’n vorige bericht, maar het is meer het gevoel van zwakte. Slappe vermoeide benen. Het is niet zo dat is er ook echt doorheen zak, wat je met spierzwakte wel zou hebben denk ik. Bij de orthopeed was de kracht links wel wat minder. Als ik op een rijtje zet waar ik het meeste last van heb, dan staat pijn in de heupen op de voorgrond. Een zeurende pijn in m’n heup die via de buitenkant van het bovenbeen naar de knie gaat en dan aan de buitenkant van het onderbeen verder naar beneden. Zowel de linker als rechter heup, maar links is erger. En dus verder een slap vermoeid gevoel. Rechts is er nu bij gekomen dat ik regelmatig kramp in m’n middelste tenen heb. Er is van de linkerheup een röntgenfoto gemaakt waar geen afwijkingen op te zien zijn. Alleen op de echo was dus vocht te zien. Ik ga straks bellen met het ziekenhuis of ik eerder kan komen, want die spuit had nu al iets van resultaat moeten laten zien maar ik heb het idee dat de pijn alleen maar erger wordt.

  • Ik las al dat je t.a.v. je heupproblematiek heel veel bloedonderzoeken hebt ondergaan… Aangezien ik regelmatig lees dat voor de hand liggende factoren over het hoofd worden gezien, wilde ik toch even vragen wat de exacte bloedwaarden waren van je vitamine D en vitamine B12…

 28. Beste Paul, Heel veel dank voor je reactie en de uitleg van de trochanter en de psoas. Deze spieren hebben waarschijnlijk een enorme “blessure”. De chirurg heeft, volgens zijn eigen zeggen, heel veel moeite heeft gehad om de prothese te plaatsen. In elk geval heb ik sindsdien steeds pijn, scheuren en vocht in de regio van mijn heup. De pijn straalt uit, in verbinding zijnde, zoals jij aangeeft, naar bijvoorbeeld de knie of nog lager. De chirurg himself heeft geen antwoord op mijn slijmbeursontstekingen. Ik heb geen fysiotherapie meer, de laatste fysiotherapeut die ik heb ontmoet, ging te werk met een soort massagevoorwerp met knoppen en bollen, wat hij op de pijnplekken duwde. Dit was zogenaamd om de pijn op te wekken (die er al was!!!) en zodoende een soort ontspanning te veroorzaken, zo van dit is te erg, nu laat ik alles “los”. Het heeft geen positieve uitwerking gehad, maar ik denk dat dat voor de hand ligt. Ik ben er maar één keer geweest. Het is helaas waar dat je, als je in de medische molen zit, soms niet meer weet of het wel of niet goed is wat er gebeurt. Je geeft je over, met maar één idee: als het maar helpt! Ik heb nu een 2e afspraak met de second-opinion-chirurg op 15 januari. Hij is degene die de eerste injectie heeft voorgeschreven, met als mening dat er soms 2 à 3 nodig zullen zijn om een genezing van de heupslijmbeursontsteking te verkrijgen. Deze chirurg heeft ook twijfels uitgesproken over de maat van de prothese… Een randje aan de heupkom zou een wrijving kunnen veroorzaken? Heeft iemand daar ervaring mee? Nogmaals bedankt voor de site en de aandacht die ik via deze link mag ontvangen. Ik hoop binnenkort een positieve reactie te kunnen sturen. Marike. Avignon

  • Beste Marike, Heel hartelijk dank voor je sympathieke berichtje! Ik ben bekend met de medische molen. Als je er eenmaal in zit, grijp je inderdaad alles aan in de hoop op verbetering. De vele teleurstellingen die daaruit voortkwamen hebben me er destijds toe bewogen deze website op te zetten. Sowieso hoor ik om me heen ZEER gemengde verhalen over heupprotheses. Mijn ‘stiefschoonmoeder’ had echt een onwaarschijnlijk goede ervaring. Zij liep enkele weken na de heupoperatie (bijna letterlijk) als een kievit… Maar de moeder van een vriend van mij heeft al jaren een heupprothese waarbij de ‘kunstheup’ met regelmaat volledig uit de kom schiet (luxeert)… Onderaan dit artikel over heupproblemen en dit artikel over liesklachten vind je eventueel nog verscheidene verhalen van ‘ervaringsdeskundigen’ c.q. ‘lotgenoten’ op gebied van heupprotheses… Ik hoop van harte dat er heel snel een oplossing wordt gevonden voor je heupklachten en dat je op zeer korte termijn wordt verlost van deze ellende. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

  • Hoi Marike. Ik kwam nu toevallig op de site terecht en zag je berichtje staan met de vraag of iemand ervaring had met een randje op de heupkom die pijn veroorzaakt. Ik ben na jaren pijn geopereerd aan mijn linkerheup omdat er een randje aan de heupkom zou zitten. Deze hebben ze weggebrand. De klachten namen na de operatie toe en na een jaar zwakte het iets af. Nu, 3 jaar later, nog steeds heuppijn. De klachten zijn er helaas al 13 jaar. Fysio etc. hielp niet. Ik lees nu bij iemand anders wel iets over de angst voor MS. Ik heb de diagnose MS 3 jaar geleden gekregen… niet dat het een verband zou moeten hebben, maar ik heb het toevallig al eens eerder gehoord via via… Dokters zeggen dat de heupproblematiek en de MS niets met elkaar te maken hebben.

 29. Hallo, Ik heb al eerder gereageerd op de site van Gezondr. Bedankt voor de mogelijkheid om de problemen i.v.m. heup en slijmbeurs te kunnen delen! Ik weet niet of iemand baat heeft bij mijn ervaringen, maar misschien kan mijn bijdrage uitsluitsel geven of herkenning. 2011: plaatsing van een totale prothese v/d heup rechts. Reden: heupdysplasie met veel pijn, onmogelijk om normaal te lopen, lage rugpijn. Helaas na de heupoperatie ben ik nooit meer zonder heuppijn geweest. Aankleden, liggen, zitten… 2013: Gescheurde spieren, vocht in de spieren en pezen. Eindelijk een MRI van de heup met een diagnose: slijmbeursontsteking van de trochanter, veroorzaakt zogenaamd door draadjes die normaal gesproken geen gêne veroorzaken. Operatie v/d heupslijmbeurs in 2014. Altijd nog pijn. Met aankleden, zitten, fietsen, autorijden, liggen… Onmogelijk om mijn been op te heffen. Alleen lopen gaat redelijk goed. Vele keren hulp gezocht, maar geen oplossing verkregen. O.a. via chirurg doorgestuurd naar fysio en een andere chirurg (een oud-leerling dus…). Geen antwoord op mijn pijn. Geen pijnstillers die verlichten. Uiteindelijk nog weer een andere chirurg ontmoet die meteen de diagnose stelde. Dit keer een slijmbeursontsteking van de psoas. Ik hoop dat de redactie deze spier kan uitleggen. Bevestiging via een MRI. Ik heb inmiddels één injectie gehad via een scan en er is een kleine verbetering. Ik moet de mening afwachten van deze nieuwe chirurg die mijn onderzoeken gaat bekijken. Ik heb een scintigrafie gehad en een scan. De botten zijn volgens zeggen goed, maar de prothese schijnt iets te groot te zijn. Ik kan wel zeggen dat ik minder last heb als ik weinig beweeg. Geduld dus en nog meer geduld. De heup is heel pijnlijk en maakt de dagelijkse bewegingen echt moeilijk. De heup is een gewricht wat erg moeilijk te ontzien is. Sterkte voor iedereen die met deze heuppijn opgescheept zit. Marike, Avignon

  • Beste Marike, Met ’trochanter’ wordt doorgaans de ’trochanter major’ bedoeld. Dit is de botstructuur die deel uitmaakt van het dijbeen en ook wel bekendstaat als ‘grote rolheuvel’. De slijmbeurs nabij de trochanter major staat ook wel bekend als ‘bursa trochanterica’ en een ontsteking van deze slijmbeurs wordt ‘bursitis trochanterica’ genoemd. Een dergelijke slijmbeursontsteking komt voornamelijk voor als onderdeel van het ’trochanter major pijnsyndroom’ en het ’tractus iliotibialis frictie syndroom’. Bij deze fenomenen is de grote peesplaat c.q. bindweefselplaat c.q. fascie die van de bekkenkam naar de knie loopt (’tractus iliotibialis’) beschadigd, geïrriteerd of ontstoken; bijvoorbeeld door overbelasting, een ongeval, blessureletsel of overmatige wrijving… Met ‘psoas’ wordt meestal de ‘musculus psoas major’ (de grote lendenspier) of anders de ‘psoas minor’ (de kleine ronde lendenspier) bedoeld. De ‘musculus psoas major’ vormt samen met de ‘musculus iliacus’ (darmbeenspier) de ‘iliopsoas’. Als de slijmbeurs van de iliopsoas (‘bursa iliopsoas’) ontstoken is, spreekt men ook wel van ‘bursitis iliopsoas’. Deze heupslijmbeursontsteking maakt veelal onderdeel uit van het psoas syndroom oftewel iliopsoas syndroom. In principe is het probleem hetzelfde, maar dan elders in de heupregio aanwezig. Het lijkt er dus op dat men in eerste instantie de verkeerde heupslijmbeurs als dader heeft aangewezen. Onderga je momenteel nog fysiotherapie en/of injecties in de heup? Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

 30. Ik ben 3 maanden geleden geopereerd aan mijn rechter heup. Na een jaar overal geweest te zijn hebben ze me in Breda geholpen aan een scheur in het kraakbeen. Ik ben 17 jaar en doe aan volleybal. Na 3 maanden intensief revalideren bij de fysio 2x in de week heb ik nu weer last van m’n heup. Ik heb geen idee wat het is. Ik heb vooral pijn bij de stap afmaken. Mijn rechterbeen kan ik niet helemaal naar achter strekken. Ook heb ik moeite met een goede houding zoeken, bij te lang staan krijg ik last van m’n rug en heup. Wat kan er aan de hand zijn?

 31. Hallo, sinds kort is het duidelijk dat ik een slijmbeursontsteking heb in mijn linker heup. Ik heb al heupklachten vanaf 2006 (zo niet langer). Ook heb ik al jaren last van lage rugklachten. Ik heb begin december 2015 een spuit in de heupslijmbeurs gehad en het loste ook een hoop problemen in mijn rug op! Nu is mijn vraag heeft dat verband met elkaar? Overigens komt de ontsteking weer terug, daar baal ik nog het meest van.

  • Jazeker, een heupslijmbeursontsteking kan absoluut verband houden met lage rugklachten. Door de pijn in je heup neem je maar al te vaak vanzelf en onbewust een verkeerde loophouding, stahouding en lighouding aan, waarbij je gaat compenseren met andere ledematen. Dit kan allerlei pijnklachten teweegbrengen, waaronder in de rug. Andersom zie je overigens vaker: dat men zichzelf in geval van rugklachten een andere manier van lopen aanleert om de rug te ontzien, waardoor op den duur een slijmbeursontsteking aan de zijkant van de heup ontstaat. Onwijs veel sterkte toegewenst!

  • Hartelijk bedankt voor je reactie! Ik kon namelijk weinig over heupslijmbeursontstekingen en rugklachten terug vinden op internet. Begin februari krijg ik weer een injectie in mijn linker heup. Ik vermoed dat ik het ook in mijn rechter heup een slijmbeursontsteking heb, dus ik hoop dat die ook meteen behandeld wordt! Groetjes, Helena

 32. Hallo. Sinds 2009 slijmbeursontsteking aan mijn linkerheup. Naar huisarts gegaan en adviseerde mij om voor twee weken met krukken te lopen. Dit hielp maar de ontsteking kwam weer terug. Sindsdien last. Inmiddels 4 spuiten gehad waarvan 1 onder echobegeleiding. Alleen heb ik de pech dat de spuiten maar 1 à 2 weken werken. Ondertussen ook nog peesontstekingen aan beide ellebogen gehad. De zogenaamde tennisarm. Hier aan geopereerd. Nu linker arm een golfelleboog. Ook rechts in de heup nu een slijmbeursontsteking . Orthopeed geweest maar kan mij niet verder helpen. Op botscan niets te zien. Doorgestuurd naar reumatoloog. Weer röntgen en bloedprikken i.v.m. vermoeden artritis psoriatica. Ook al niet. Wel totaal geen vitamine C in lichaam dus conclusie scheurbuik. Dit kan een oud skelet veroorzaken. Vandaar de pijnen overal aan mijn gewrichten. Nou ik barst van de pijn. Pijnstilling gekregen waaronder 2x tramadol 100 mg per stuk. 2x naproxen 500 mg per stuk. 8x paracetamol 500mg per stuk en dit is elke dag. Ik ben er sinds vandaag mee gestopt want ze helpen niet. Ik voel me niet serieus genomen hier want operatie raad mijn orthopeed af. Omdat de kans bestaat dat een operatie niet helpt.. Dus ik een verwijzing bij de huisarts gevraagd en morgen kan ik naar België voor een second opinion bij het UZ Leuven…

  • Mertens Anne

   Hello , Ik sukkel al 3 jaar met een heup die enorm pijn kan geven bij gaan of staan . Ook ’s nachts word ik wakker van de heuppijn . Ik las dat je naar Leuven zou gaan . Mag ik daarover wat meer info ? Ik wil nl ook graag naar Leuven . Ging u naar de heupkliniek ? Welke arts ? Welk resultaat ? Op voorhand bedankt. Anne

  • Hallo Peggy, mag ik je vragen hoe ze bij jou vitamine C-tekort hebben vastgesteld? Heeft een reguliere arts dat vastgesteld? Ik tob zelf ook met slijmbeursontstekingen (heupslijmbeursontsteking en jaren geleden triple / Thönnis osteotomie gehad door te laat ontdekte heupdysplasie, schouderklachten en ook voet). Heb een kindje met een buikwanddefect waarbij ooit een homeopathisch arts zei dat dat wellicht zou komen door vitamine C-tekort in mijn lijf. Voor mij dus interessante materie. Groet, Ellen

 33. Ongeveer 5,5 jaar geleden had ik plots, na intensieve dansoptredens, hevige pijn in mijn heup. Dokters, specialisten, kinesisten… Geen enkel wist wat het kon zijn. Na verder onderzoek was er ofwel ‘niets te zien’ of het waren ‘groeipijnen’. Nu ben ik 20 jaar en de pijn blijft steeds terugkeren, de laatste weken wordt het enkel erger. Na wat opzoek werk kwam ik opeens op DE diagnose, een slijmbeursontsteking. Alle symptomen komen overeen. Hoe komt dat er bij de tests nooit iets te zien is geweest? Naar welke specialist kan ik hier best mee gaan? (Vroeger wel vaak naar kinesisten geweest voor oefeningen e.d. maar nooit met veel resultaat) Hoe komt het dat het na zo lang een vage altijd blijvende pijn, het opeens terug met de dag erger wordt?

 34. Ook ik heb aan beide heupen een slijmbeursontsteking. beiderzijds 2x spuiten gehad met niet het gewenste resultaat. Nu ben ik in behandeling bij de fysio, ‘Deep Oscillation’ en tape. Aan een kant word de pijn minder, gelukkig. Aan de andere kant nog niet en daar begint ook een spier richting buitenkant knie te vervelen. Inmiddels ook voor een beknelde zenuw L5 S1 aan beide kanten een pijnblokkade gehad. Moet nu geduld hebben volgens de kenners. Maar dat valt niet mee. Alle andere pechvogels wens ik sterkte toe.

 35. Enige maanden terug had ik enorme stekende pijnen in een heup. Naar de dokter, en de diagnose was kapselontsteking van de heup. Kreeg eerst Diclofenac en vervolgens Naproxen voorgeschreven. Geen verbetering bijna, alleen de pijn was minder. Gestopt met pillen slikken. Rust was de enige remedie maar dat kan niet gezien mijn tamelijk fysiek zware werk (veel lopen). Op deze site kreeg ik inzicht en goede adviezen over bursitis. Wat mij verder geholpen heeft zijn stretching en yoga-oefeningen om de onderste rugspieren met het heiligbeen en buikspieren te versterken. Daarbij ben ik meer supplementen gaan gebruiken. 1. Probiotica acidophilus 2. Glucosamine 3. Multi-vitamine 4. Lecithine… Dit heb ik voor mezelf uitgezocht en ik heb er veel baat bij tot nu toe. Overbelasting was de oorzaak en ik heb dus vooral rust genomen op momenten dat het kon tijdens werk om het zieke heupkapsel hiermee te ontzien. Heel belangrijk is, hoe vanzelfsprekend, een goede nachtrust. Daar moet men echt aandacht aan schenken. O ja Gezondr heb ik zojuist toegevoegd aan Facebook want ik ben wel iemand die gezond zijn nu nog meer waardeert. ;)

  • Beste Frans, Fijn om te horen dat je iets aan de informatie op Gezondr hebt gehad; en leuk ook dat je lid bent geworden van de Gezondr-Facebookpagina! Ik heb je link naar de SI-oefeningen even netjes weggewerkt ‘voor de mooi’. :) Wellicht heb je ook nog iets aan dit algemenere artikel over heupklachten (met daaronder 120+ reacties). Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 36. Ik heb aan beide heupen slijmbeursontsteking… Links ruim een jaar en rechts een maand nu. Oorzaak is subluxatie heupen bij elke stap die ik zet (HMS). Eerst zo van de klachten af zien te komen lukt dat niet dan spuiten. Ben er zo klaar mee! Lees weinig van ontsteking aan beide heupen.

  • Je leest het weinig, maar het is er wel degelijk. Met 2 kunstheupen nu ook slijmbeursontstekingen aan beide zijden. Links al gespoten, maar het levert niet het gewenste resultaat. Nu veel rusten!

  • Ik heb ook aan beidde kanten een heupslijmbeursontsteking… nu een jaar gediagnosticeerd, maar waarschijnlijk al langer aan de gang. Ik heb 2x een kuur diclofenac gehad en in de linkerheup 2x een injectie. Dit hielp niet, de pijn wordt eigenlijk heftiger. Nu dus naar de orthopeed over 2 weken. Ik ben benieuwd…

  • Ik heb zelf eindelijk na jaren de diagnose HMS (hypermobiliteitssyndroom) gekregen. Na lang behandeltraject aan me polsen is nu de heup aan de beurt. Eerst deed het pijn bij als er op ging drukken vooral en langzaam aan nu ook bij zitten lopen liggen en aanraking. Heb je tips om het te verlichten?

  • Hallo Shaïda, De beste behandeling bij hypermobiliteit (los van Ehlers-Danlos of Marfan) hangt sowieso af van jouw individuele klachtenpatroon. Vaak kunnen spieren een deel van het werk van de gewrichtsbanden opvangen en/of ‘ondersteunen’. Het lastige is echter dat de uiterste grens waarin een gewricht zich kan bewegen bij iemand met hypermobiliteitssyndroom veel hoger ligt dan bij anderen. Deze uiterste grens verschilt zelfs zeer sterk per HMS’er. Zodoende is het heel lastig om jezelf passende oefeningen aan te leren die WEL de spieren rondom de hypermobiele gewrichten versterken, maar NIET je gewrichten (sub)luxeren. Het lijkt me dan ook niet onverstandig/onverdienstelijk om samen met een ervaren sportarts, fysiotherapeut of andersoortige bewegingstherapeut een passend trainingsschema met spierversterkende oefeningen op te stellen. Daarnaast kunnen bepaalde hulpmiddelen uitkomst bieden bij hypermobiliteitsklachten; denk maar eens aan inlegzooltjes en ortheses. Helaas zijn er geen medicijnen om hypermobiliteit te genezen; wel kunnen pijnklachten door toedoen van hypermobiliteit worden bestreden met (ontstekingsremmende) pijnstillers. Wel vreemd dat de hypermobiele gewrichten pijn doen bij druk, lopen, liggen EN aanraking… Weet je zeker dat er geen sprake is van een (aanvullend) ontstekingsprobleem zoals een slijmbeursontsteking, pees(schede)ontsteking of zenuwontsteking? Zie desgewenst ook dit algemenere artikel over de mogelijke oorzaken van heupklachten… Heel veel sterkte & beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 37. Hallo, ik ben 39 en gisteren tijdens het wandelen is het ‘in mijn heup geschoten’. Zo af en toe gebeurt dit. De heuppijn voelt alsof er een stuk puntig bot in mijn heup prikt. En zit aan de zijkant van mijn heup met uitstraling in mijn been. Vooral bergafwaarts is de stekende pijn te voelen. Na een warm bad was de pijn niet minder. En als ik een tijdje heb gezeten en opsta om te lopen, is de pijn in de heup ook zeer aanwezig. Iemand een idee wat deze heupklacht zou kunnen zijn?

 38. Ik heb al sinds 2003 een slijmbeursontsteking in mijn rechterheup. Ook alles geprobeerd, maar dan ook echt alles. Uiteindelijk ben ik in 2007 geopereerd in UZA Antwerpen door dokter Dossche. Operatie ging goed, maar de revalidatie duurde zeker 3 maanden. De eerste weken mag je bijna niets, lag beneden op een bed in de woonkamer. Daarna heb ik ongeveer 2 jaar geen last gehad, dat was fantastisch! De heuppijn is echter toch weer teruggekomen. Weer terug naar Antwerpen, spuit erin en fysio. Hielp niets… Nu loop ik alweer jaren te sukkelen, en van alles te proberen. Ben wel een keer succesvol geholpen door dokter Cris Peters in Hamme België, die een spuit Traumeel precies in de ontsteking gaf… Na 4 Traumeel-spuiten pijnvrij! Pijn kwam later helaas weer terug, volgens Peters had ik me nooit moeten laten opereren, want dan had hij het helemaal weg kunnen krijgen. Nu zit er veel littekenweefsel waar absoluut niets meer aan te doen is. Voor mij zit er niets anders op dan te accepteren dat ik de rest van mijn leven met een kruk moet lopen, en altijd pijn in de heup heb. Dus voor iedereen die een operatie overweegt, denk er heel goed over na! Neem anders contact op met dokter Peters, je kan hem op Google vinden. Wie weet verandert je hele leven door een paar Traumeel-spuiten.

  • Ook ik heb al jarenlang last van heupklachten door een chronische heupslijmbeursontsteking. Ik heb al van alles geprobeerd, ook traumeel, maar helaas heeft ook dit niet mogen baten. Een bursitis van de heup blijkt simpelweg ERG vervelend te zijn en hoe goed een bepaalde behandeling aanslaat is vooral afhankelijk van iemands individuele situatie en de exacte onderliggende oorzaak van de ontstoken heupslijmbeurs… Het is trouwens wel heel makkelijk van dokter Peeters om te beweren dat zijn Traumeel-injecties zouden hebben geholpen om je heupslijmbeursontsteking voor 100% te genezen indien je niet eerder al een heupslijmbeursoperatie zou hebben ondergaan… Heeft hij het littekenweefsel in je heupgewricht eigenhandig ontdekt, aangetoond en onderzocht? Of was het slechts een loze aanname? De eerstvolgende arts die je bezoekt, beweert waarschijnlijk dat zijn/haar methode perfect zou hebben uitgepakt als je niet eerder al Traumeel zou hebben laten injecteren… Persoonlijk haat ik dit soort loze claims… Men staaft de werkzaamheid van diens eigen kunnen uitsluitend met andermans falen. De arts waarnaar je verwijst is volgens mij Kris Peeters (dus niet Chris Peters), een Belgische sportarts… Ikzelf lees helaas veel meer negatieve verhalen en ervaringen over traumeelinjecties in het heupgewricht dan positieve en heb er zelf dus ook geen baat bij gehad. Ik vind dan ook dat artsen voorzichtig moeten zijn met dit soort ongenuanceerde en gegeneraliseerde uitspraken.

 39. kan iemand uit ervaring vertellen hoe de revalidatie na een bursitus operatie van de heup verloopt? Zit erg te twijfelen of oké het wel moet doen… Ik heb een chronische slijmbeursontsteking met veel pijn. Mijn orthopeed wil wel opereren, maar geeft bedenktijd, omdat het best een grote operatie is volgens hem. Ook zegt hij dat maar 70% van de bursitispatiënten baat heeft bij de slijmbeursoperatie en dat het vaak nabloedingen geeft. Graag een ervaring? Heel erg bedankt alvast!

  • Ikzelf ben 17 april jongstleden geopereerd en de slijmbeurs is verwijderd van de heup. De slijmbeursoperatie duurde een dag- en nachtopname, de volgende dag rond 18 uur naar huis. De pijn valt reuze mee, maar het niet of slechts 50 procent belasten van de heup duurt lang. De eerste weken veel rusten en met de rolstoel naar buiten en binnen. Lopen met krukken. Af en toe toch last als ik eigenlijk een te drukke dag heb gehad en te veel gedaan heb (lees gelopen). De nachten waren moeilijk omdat ik alleen op mij rug kon liggen. Na 2 weken krammen uit de heup gehaald en ik kreeg toestemming om te fietsen. Elke dag gaan fietsen en dat ging goed, zonder pijn. Nu bijna 6 weken verder sinds de heupslijmbeursoperatie en ik mag gelukkig met 1 kruk en weer gewoon lopen. Buiten loop ik met kruk, in huis zonder. Dus de slijmbeursoperatie van de heup is het absoluut waard, maar je moet wel geduld hebben en luisteren naar de orthopeed.

  • marianneke

   Hallo beste mensen, Na jaren een ontstoken heupslijmbeurs te hebben gehad, fysio en injecties die mij maar een paar uurtjes pijnvrij gaven, ben ik ook geopereerd en is de slijmbeurs uit mijn heup verwijderd, mijn pees gekliefd enz. Na maanden revalideren, in het ziekenhuis, en daarna bij mijn eigen fysio, is de pijn nooit weggeweest, en heb ik dus geen baat gehad bij de operatieve heupslijmbeursverwijdering, minder dan 70 procent. Dus ik zou zeggen uit ervaring, ga niet te snel over tot een operatie van een chronische heupslijmbeursontsteking. Sterkte allemaal! Marianneke

 40. Het volgende na 3x Sint Maartenskliniek, 4x goudinjectie, 1000 gram morfine, paracetamol 100 mg, fysio, osteopathie, blijf ik pijn houden in mijn heup en bovenbeen. Sint Maartenskliniek zegt dat ik een slijmbeursontsteking op mijn heup heb, nu wil mijn huisarts me naar een pijnbestrijding sturen omdat de pijn aanhoud. Wie weet of dit wel zal helpen? Dank je wel, Shirley

 41. Vraag, ik heb een slijmbeursontsteking aan mijn heup, slik morfine 1000 mg, 4x injectie gehad, Sint Maartenskliniek gelopen, nu zegt mij huisarts omdat ik nog heel veel pijn heb, ga maar naar de pijnbank, ja ik vind dat raar omdat er in Nijmegen gezet werd voor 98 procent zeker een slijmbeursontsteking van de heup. Wat nu?

 42. Nou ik ben er klaar mee! 11 maanden geleden begon het… 10 Xenon Fysio, 4x osteopathie, 3x naar de Sint Maartenskliniek geweest… Zeggen ze na een MRI 4 morfinespuiten voor een ontstoken heuppees. Moet met rusten overgaan… Afgelopen dinsdag weer een spuit gehad, was de laatste. Zegt de dokter, “Nou mooi, helemaal geen pijn in de heup meer.” Word ik vandaag gebeld n.a.v. de spuit… Ik weet het niet meer, want ik heb nog altijd heuppijn en kan amper lopen door m’n heupklachten… maak me er eigenlijk best wel druk over. Hoopvol afwachten. Groetjes, Shirley Sebregts

 43. Na onderzoek bij een podoloog heb ik zooltjes gekregen voor de pijn in m’n heup, links 4 millimeter verhoging. De heuppijn werd na 1,5 week al minder en is nu na 5 weken over. De oorzaak van m’n heupprobleem was dus een scheefstand in de onderrug. Dit alles na foto’s en onderzoek (botscan) bij orthopeed en MRI bij neuroloog (MRI). Ik heb al met al 14 maanden last gehad van heupklachten, kreeg bijna geen slaap, was echt wanhopig! Geen arts kwam op het idee om naar een podoloog te verwijzen, vond het zelf op internet.

  • Goedemorgen, Dank je! Wel, ik zal het tegen mijn huisarts zeggen. Laatste wat ik kan proberen voor mijn heupklachten, anders wordt het België. Fijne dag, Shirley

  • Bij mij juist omgekeerd. Ik ben geopereerd aan mijn beenlengteverschil, heb een beenverkorting gehad. En sinds die operatie heb ik last gekregen van mijn heup. Het gaat op en af dus heb nog geen stappen ondernomen, maar hoop dat het niet erger word.

 44. Heb al 11 maanden pijn/ Fysio, osteopathie Sint Maartenskliniek, morfine, zetpil paracetamol 1000 mg… Nou, na 10 maanden kwamen ze erachter dat ik een slijmbeursontsteking aan mijn heup had. Ik zit in de schoonmaak, dus nu had ik een vraag… Mag ik scooter rijden met een heupslijmbeursontsteking? Mij lijkt het trillen op de scooter namelijk niet goed. En ik doe nou aangepast werk, zitten op een houten stoel. Wie kan mij vertellen of ik gewoon de ziektewet in moet? Dank jullie wel, Shirley

 45. Tjeee, ik lees allemaal verhalen over mensen met een slijmbeursontsteking in de heup. Nooit geweten dat zulke heupklachten zo lang kunnen aanhouden. Zelf heb ik in de loop van een jaar mijn slijmbeursklachten opgebouwd. Op een gegeven moment kwam ik bij de fysio en gaf aan dat ze mij niet mocht behandelen, naderhand had ik nog meer last van m’n heup dan voor de behandeling… Logisch, als ik had geweten dat het toen al een slijmbeursprobleem was. Ben nu in behandeling bij een hele goede acupuncturist. Deze man is arts en doet al dertig jaar aan acupunctuur. Hij is heel kundig en weet op al mijn vragen antwoordt. We zouden ons meer in dit soort behandeling moeten gaan interesseren. Wij zijn veel te veel gericht op de reguliere gezondheidszorg. Na een behandeling met naalden op diverse plaatsen rondom mijn heup en ook mijn been en onderbeen, voel ik veel verlichting. Het is een kwestie van geduld, maar mijn heup gaat telkens een stap vooruit. Ben blij dat ik al bij hem in behandeling was, want de uitstraling in mijn onderbeen en tenen wees erop dat ik bijna een hernia had. Hoop dat jullie hier wat aan hebben, zorg voor jezelf en neem in ieder geval geen cortison-injectie in de heupslijmbeurs.

 46. Jolande Beijerink Reageer

  In 1991 ben ik van mijn eerste dochter bevallen. Omdat haar hoofdje vrij bol was en mijn weeën pijn deden op mijn heupen en SI-gewrichten, hebben ze geholpen door mijn benen ver uiteen te duwen en daardoor ruimte te maken. Gevolg: slijmvliesontsteking/slijmbeursontsteking in beide heupen. Dit werd behandeld met warmteplaten en later injecties. Die hielpen alleen de pijn blijft terugkeren als ik langere tijd in bed op mijn zij slaap. Dan straalt het uit naar mijn been tot de knie. Ga ik languit liggen dan trekt het weg! Nooit geweten dat hier veel mensen last van hebben! #herkenning

  • Hoi Jolande, Bij veel bevallingen heb je een ‘bonus’ dat er een SI-gewrichten van zijn plek af schuift. Helaas is dit een kwaaltje wat veel therapeuten over t hoofd zien. Maar t geeft wel heel vervelende klachten! Kan dus geen kwaad om eens langs een bekkentherapeut te gaan (valt vaak onder de vergoeding van fysiotherapie) of een zogenaamde alternatieve therapeut in de vorm van een medisch masseur. Absoluut de moeite waard om eens naar te laten kijken. Succes! #ervaringsdeskundige

 47. Ik heb ruim 3 jaar een slijmbeursontsteking in mijn linkerheup. Fysio, 5 injecties, triggerpoint massage, ontstekingsremmers, botscan, eigenlijk al van alles geprobeerd, maar niets helpt. Ik kan in en om huis alles doen zonder al te veel pijn, de pijn is wel altijd aanwezig bij overbelasting, slapeloze nachten. Wandelen lukt niet meer, alleen als ik iedere 50 meter stop, dan kan ik weer 50 meter lopen. Erg vervelend, want ik mocht graag wandelingen maken met onze hond. Fietsen was ook bijna niet mogelijk i.v.m kracht zetten om de trappers rond te krijgen, maar dat is opgelost met een elektrische fiets. Wie herkent deze klachten? Ik kom er niet verder mee.

  • Ik herken de klachten van de heupslijmbeurs. Ik ben in februari 2014 begonnen met slijmbeursproblemen in mijn linkerheup. En als gevolg van de heupslijmbeursontsteking gekmakende rugpijn. De pijn was alles bepalend en ik kon op geen enkel gebied meer functioneren. Mijn huishouden ligt stil, sporten is onmogelijk, slapen ging niet, waardoor hele nachten aan het spoken enz. enz. Afgelopen 23 december ben ik geopereerd en is de heupslijmbeurs operatief verwijderd. De pijn in mijn rug is op dit moment weg. De komende 6 weken mag ik de heup en rug enkel belasten met twee krukken. De specialist heeft aangegeven dat ik zeker op ’n half jaar moet rekenen voor ik hersteld ben. Ik heb goede hoop op ’n goed herstel, maar het revalideren na de slijmbeursverwijdering valt zwaar. Stilzitten en rust nemen komen niet in mijn woordenboek voor.

  • Ik heb sinds afgelopen december al 3 jaar een slijmbeursontsteking in de linker heup. Van alles geprobeerd: injecties, acupunctuur, osteopathie, alle pijnstillers die je maar kan bedenken (en overigens helemaal niet werken)… In het ziekenhuis zei de arts “Ik kan niks voor je doen”. Een heupslijmbeursontsteking opereren deden ze niet meer omdat de bursitis bij te veel mensen weer terugkwam. Ik kreeg te horen, OOIT gaat het een keer over, nou dat geloof is na 3 jaar wel verdwenen… Ik kan wel functioneren, maar niet op de zij liggen. En vooral zachte banken of autostoelen geven veel last. Ik baal want heb het gevoel dat ik voor de rest van mijn leven met deze chronische heupslijmbeursontsteking moet rondlopen!

  • Hallo Tineke, Toen ik jouw verhaal over heupklachten las kon ik niet nalaten te reageren. Heel veel jaren geleden was ik in contact met een homeopaat in Duitsland. Toen ik zat te wachten in de wachtkamer kwam een man naar buiten, bij de dokter, en die was zeer verontwaardigd. Hij had al maanden een slijmbeursontsteking in zijn heup en die ging niet over. Nu had deze dokter hem verteld dat hij kwark op z’n heup moest smeren en dan zou het binnen twee weken over zijn… KWARK!? zei hij vol afkering, man, hij moest eens weten wat ik er allemaal al op heb gedaan, gesmeerd, geslikt… De man kon niet eens werken vanwege z’n pijn in de heup. Die dokter is niet goed wijs, kom ik daarvoor hiernaartoe!? Ik heb mij later bij die betreffende arts geïnformeerd tijden mijn visite, en deze vertelde mij: 2 maal per dag kwark op de heup smeren, ’s ochtends en ’s avonds, ter hoogte van de heuppijn. In laten werken totdat de kwark op het heupgewricht droog en brokkelig is en dan verwijderen. En daarna dus weer opnieuw… Dat is alles. Toen mijn man later een slijmbeursontsteking in de knie had, jawel daar zit ook een slijmbeurs, heb ik dat toegepast en… hij was heel snel van de pijn af en kon zijn werk hervatten. Nu ben ik aan de beurt met mijn heupen en ook daar werkt het perfect. Wellicht denk je, ach leuk gezegd, maar probeer het maar uit, wellicht gaat het ook goed bij jou. Hartelijke groet, Catharina

  • @ Catharina: En zowel bij jou als je man is er daadwerkelijk een heupslijmbeursontsteking gediagnosticeerd? Dus was er daadwerkelijk sprake van een bursitis in het heupgewricht of was er gewoon sprake van algemene heuppijn? Ik kan me namelijk niet voorstellen dat er een stof in kwark zit die kan doordringen tot in de heupslijmbeurs.

  • Goedemorgen, Nou ik zit met hetzelfde… 11 maanden geleden van 4 treden van de trap gevallen. Bleef pijn houden… Fysiotherapie, osteopathie, morfinepleisters, spuiten, Sint Maartenskliniek… Heb dinsdag de laatste morfinespuiten gekregen, maar nog altijd pijn in de heup. Word vandaag teruggebeld, nou hij krijgt het te horen! Want nog steeds heuppijn en dan te bedenken dat ik heel de week zit. Een ramp voor mij, ik ben geen zitkont. Laten we hopen, anders ga ik maar naar België… Moet beter kunnen worden, toch? Een fijn weekend gewenst! Groetjes van Shirley

 48. Ik heb een slijmbeursontsteking in de heup en heb er een maand of twee geleden 2 injecties tegelijk voor gehad, maar de pijn verdwijnt niet! Ik word er gek van, want ik kan er ’s nachts gewoon niet van slapen en ben dan ook oververmoeid de volgende dag! Wat kan ik hier verder nog aan doen, want pijnstillers helpen ook niet! Ik ben echt wanhopig, want ik wil graag weer eens gewoon kunnen slapen zonder die slijmbeurspijn!

  • Breng een bezoek aan n goede orthopeed. Mogelijk dat hij je verder kan helpen met de veronderstelde slijmbeursontsteking van je heup.

 49. genezen slijmbeursontsteking Reageer

  Ongeveer 5 jaar geleden kreeg ik tijdens het hardlopen plotseling hevige pijn in mijn heup. Dit ging maar niet over. Prognose huisarts was slijmbeursontsteking. In totaal 4x een spuit erin gehad. Hielp wel, maar doordat ik weer volop ging bewegen kwam de pijn hierna weer volop terug. Manuele therapie hielp niet genoeg voor de slijmbeursklachten in de heup. Schockwave en rustig aan doen hielp wel, totdat ik weer gewoon ging bewegen. Uiteindelijk naar orthopeed geweest, hij zei na MRI-scan dat er eigenlijk niets aan te doen was: het zou vanzelf over gaan en anders moest ik er maar mee leren leven. Via een kennis terechtgekomen bij een sporttherapeut die ook shockwave en manuele therapie doet. Hij constateerde dat het RS gewricht (ongeveer ter hoogte van je stuitje) bij mij verschoven was. Hierdoor bewoog ik niet synchroon, wat waarschijnlijk de oorzaak is van de slijmbeursontsteking. Hij heeft regelmatig de boel rechtgezet en d.m.v. shockwave en fysiotherapie de slijmbeursontsteking laten verdwijnen. Doordat ik nu dus wel goed beweeg, is de slijmbeursontsteking van de heup niet meer teruggekomen. Ben nu oefeningen aan het doen om de heupspieren weer sterker te maken. Mijn tip: laat goed nagaan of je gewrichten recht staan, dit is vaak de oorzaak dat de ontsteking van de slijmbeurs maar blijft voortduren. Veel succes en sterkte allemaal!

  • Ik loop inmiddels ook al sinds oktober met een pijnlijke rechter heup. Waarschijnlijk heb ook ik een bursitis/slijmbeursontsteking in het heupgewricht opgelopen doordat mijn SI-gewricht geblokkeerd was. Doordat ik hypermobiel ben en dus niet snel merk dat er iets geblokkeerd zit (geen pijn en geen bewegingsbeperking) heb ik veel te lang doorgelopen met de heupblokkade, met als gevolg dat ik nu met de gebakken peren zit. Momenteel wordt mijn bil ingetapet waardoor de pijn in de heup minder is en ik mijn been verder uit kan draaien, maar zonder tape komt het in alle hevigheid terug. Ik sta nu op het punt om me toch maar eens door te laten verwijzen voor een CT, MRI of echo in de hoop dat ze iets kunnen vinden, maar ik ben er bang voor… Negen van de tien keer kunnen ze toch geen echte oorzaak vinden en zal je ermee moeten leren leven waarschijnlijk.

  • Dank je voor de tip om de spieren van de rug sterker te maken. Bij mezelf heb ik ook het idee dat iets in het heiligbeen, RS-gewricht dus, verschoven is of verzwakt. Doe nu regelmatig oefeningen, vooral stretchen. Met mijn therapie is de kapselontsteking bijna over. Wat een ellende is dat!

 50. Hoeveel mensen stappen naar een arts met heupklachten en worden niet gehoord? Zijn er wel artsen die werkelijk geïnteresseerd zijn in de mens? Mensen die verbanden kunnen leggen? Wetenschappelijk zijn we toch goed ontwikkeld waarom blijven er dan zoveel mensen met heuppijn rondlopen met niet gehoord te worden en hen klachten meenemend. Ik ben zelf ook iemand die al 4 jaar met rug/heup klachten rond loop. Ik zoek naar oplossing voor m’n heupen. Rust; 2 jaar fysiotherapeut niet geholpen; 1 jaar chiropractor heeft verlichting gegeven maar oorzaak zit er nog; opnieuw fysio en kort na gestopt klachten werden erger, ook soort krampen werd erger; 4 maanden extra magnesium calcium en vitamine D; dan gewone hoeveelheid. op moment dat het ging werken dan 2 maanden gebruiken, maar zodra ik gestopt was werden de heupklachten erger; ik ben nu bezig met acupunctuur… Ja, je pijn went wel, maar ik heb het idee dat het anders kan. Misschien zijn mijn klachten geen ontstekingsklachten. Vele huisartsen zijn gewone mensen, maar ook specialisten zijn gewone mensen. Helaas te veel van dit soort mensen die geen echte interesse hebben in jouw als mens. Nadenkend als jij weg bent. Wat kwam deze persoon mij nu echt zeggen? Heb ik wel de goede diagnose gesteld? Werken we aan een echt herstel of is het een pleistertje of een verantwoord uitstellen? Weinig artsen zijn hier mee bezig (misschien jij eerst beter zijn en ze dan pas betalen voor wat ze waard zijn). Aan hoeveel loketten heb je geen gehoor ten gehore gekregen. Waar kan je werkelijk heen met je klachten? Men legt geen verbanden laat staan dat er in ieder mens naar het oorzakelijke word gezocht. Wij moeten het zelf doen. Wat is je gezondheid waard? Ergens moeten we opnieuw beginnen want het oude heeft ons gebracht waar we nu zijn. Dus goed je bloed en urine laten onderzoeken (hoe werkt de hormonale huishouding bij je?). MRI alles uit de kast halen. Het is toch niet te geloven dat we zolang met chronische heupklachten rondlopen? Ik wens dat er voor ieder een oplossing aandient.

 51. Hoi, Ook ik heb regelmatig last van slijmbeursontstekingen in m’n heup t.g.v hardlopen. Mijn remedie: permanent koelen met icepacks. Leg een voorraadje in je vriezer en je grijpt nooit mis. Hiermee krijg ik m’n slijmbeursontsteking er weer onder en hoef geen loop te missen.

 52. Ik loop al een jaar of 8 met heupklachten (ben nu 46) het begon met pijn bij liggen, vooral op mijn zij. Betere matras hielp in eerste instantie een hoop. Later begon het toch steeds meer op te spelen. Hardlopen, traplopen en zware dingen sjouwen verergeren de klachten. Geen pijn tijdens beweging maar vooral erna bij zitten op de bank of liggen in bed. Verschillende onderzoeken gehad, voor reuma, en röntgenfoto’s. Volgens de arts was het uitstraling vanuit de rug door slijtage van het kraakbeen tussen de ruggenwervels. Een aantal jaren later na een verhuizing heb ik het bij mijn nieuwe huisarts aangekaart. Die komt nu met fibromyalgie, omdat ik als ik het druk op het werk heb en heel veel moet sjouwen veel uitstraling heb naar de benen, en bovenbil. Op z’n ergst doe ik geen oog dicht ’s nachts zonder paracetamol + brufen, als ik verder veel rust (wandelen doet wel goed) slaap ik ’s nachts wel redelijk alleen niet meer op m’n zij, dat geeft stekende pijn.

 53. Hoi, Ik heb ook af en toe en soms weken achter elkaar last van mijn rechterheup. Dan weer zit de pijn in mijn lies, dan voel ik het weer tussen kop en kom of juist achter in mijn bekken. Uit een röntgenfoto blijkt dat ik een milde slijtage heb. Niet ernstig genoeg voor een operatie. Een paar jaar terug had ik opeens heel heftige snijdende pijn in die heup. Ik had die dag mijn heup overbelast door het beklimmen van een trap met 500 treden. Dit gebeurde tijdens een wandelvakantie in Roemenië. Een van de reisgenoten was gespecialiseerd in Touch For Health. Zij heeft me een behandeling gegeven. Het kwam volgens haar door onbalans van een bilspier. Ze vertelde mij hoe ik dit weer in orde kon krijgen. En het is echt fantastisch. Ik was meteen van die pijn af. Een paar dagen later voelde ik de pijn weer terugkomen. Door de behandeling te herhalen verdwenen die klacht meteen weer. Sindsdien heb ik van die snijdende pijn gelukkig geen last meer.

  • Hallo Hannie, Ik ben heel benieuwd wat je dan hebt moeten doen? Ik heb namelijk dezelfde klachten als jij… pijn in mijn rechterbeen/heup en als ik mijn been schuin naar boven til, klemt er iets in mijn lies, tenminste zo voelt het. Ik ben natuurlijk ook al overal geweest, maar niemand weet een afdoende middel om er vanaf te komen… dus ik ben benieuwd naar jouw oplossing? Groetjes, Marianne

 54. 14 dagen geleden heb ik 4 injecties gekregen in m’n linkerheup. 5 dagen geleden de andere kant. Tot nu toe is het wel bevallen, maar hoe lang zal de pijn wegblijven?

 55. Hallo, Ik heb al een tijd last van mijn rechterheup. De hele dag zeurende pijn. Pijnstillers zoals paracetamol en diclofenac helpen mij niet. Ik loop al bij de fysiotherapeut. Mijn huisarts gooit alles op “ja, maar je hebt fibromyalgie”, lekker makkelijk om alles daarop te gooien. Ik hoop echt dat het gauw eens wat beter gaat, anders moet er toch verder gekeken worden. Ik heb een gezin en ik wil graag van die pijn af, want doordat ik probeer de heup te ontzien, ga ik verkeerd lopen en krijg ik last van de andere kant. Ik word er echt gek van!

 56. Hallo, Ik heb ook pijn in mijn heupen, geen idee wat het is. De dokter zegt slijmbeursontsteking, de fysio zegt dat ik hypermobiel ben. Ik heb totaal geen vertrouwen in alle vormen van medische zorg. Ik moet altijd eerst googelen wat mijn probleem is, en wat de oplossing is, daarmee ga ik naar de huisarts (of niet) en dan is het opgelost. Alleen mijn klachten sluiten aan bij stukken over hypermobiliteit en slijmbeurs. Ik sport al hoe de fysio mij geleerd heeft om mijn heup te ontzien door mijn spieren aan het werk te zetten. Nu had ik alleen pijn in mijn rechter heup, en nu, 1 jaar later komt daar mijn linker heup ook bij. Ik ben net 22 geworden, kan niet meer zonder pijn in de auto/stoel zitten, naar de wc, slapen, bukken, gemeenschap… Ja, 2-3 dagen extra pijn. Lopen gaat het best als ik eenmaal op gang ben. Staan gaat goed, gelukkig want ik ben kapster. Ik vind het zo erg dat een jonge meid als ik mijn leven aan moet passen (alles hoger zetten zodat ik niet hoef te bukken) omdat ik iets mankeer waar mensen van 80 nog niet eens last van hebben. Iedereen vindt me een aansteller want “een jonge meid als jij moet dat toch kunnen?”

  • Niet belangrijk

   Hallo anoniem, Ik heb een maand of 2 geleden last van mijn onderrug… pijn in mijn zij, lag gewoon te creperen op bed midden in de nacht. Omdat ik het niet vertrouwde, ben ik 2 weken geleden naar het ziekenhuis geweest om röntgenfoto’s te laten maken. Uitslag: 1 scheve wervel! Maar ik moet er wel bij zeggen dat ik sinds 2012 borstkanker heb met uitzaaiingen in mijn bekken… 1 op mijn rib en 1 op mijn onderrug. Het is stabiel, de tumor boven mijn linkerborst is geslonken van 5 of 6 cm naar 3 cm tot nu toe (godzijdank). Rechterborst is schoon en de uitzaaiingen zijn ook stabiel door mijn medicijngebruik, het slaat goed aan! Vorige week donderdag een MRI-scan laten maken in het ziekenhuis… overmorgen uitslag bij mijn internist. Ik heb het idee dat het door de scheve wervel komt. Voor de rest voel ik mij prima. Graag jouw reactie anoniem? Bedankt en voor jou sterkte!

  • Hallo, Ik loop al jaren met pijn in mijn heupen, ik heb heel erg veel last van slijmbeursontstekingen, hier in Nederland wilden ze me niet meer helpen omdat ik al veel spuiten heb gehad voor de ontstekingen. Ik heb daarom besloten om me eigen te laten onderzoeken in België, hier wilden ze me wel helpen en ben ik aan me rechter heup geopereerd. Ik moet zeggen, ik heb veel profijt van deze operatie gehad, alleen blijft de pijn zo nu en dan terugkomen, dus ben er nog niet vanaf. Ik ben ook kapster geweest en heb dit opgegeven, want door het lange staan werd dit alleen maar erger. Ik ben ook pas 24 en ik vind het ook niet normaal dat ik in alles beperkt word door de pijn. :( Ik hoop dat ze een keer met een oplossing komen, want het zit op dit moment in allebei me heupen en ook nog eens in me schouder.

  • Ik ben inmiddels al bijna een jaar onder behandeling van een chiropractor, hij zegt dat mijn wervel verschoven is en die probeert hij nu recht te zetten. In het begin moest ik 2 keer in de week komen en we hebben het nu afgebouwd naar 1 keer in de 6 weken. Het gaat wel iets beter, maar ik moet vooral veel geduld hebben. Vooral je houding is erg belangrijk: rechtop lopen en op beide benen tegelijk staan! Verder moet ik 2 keer per week naar de sportschool om mijn spieren te trainen die dan weer het belastende werk beter aankunnen. En heeeel veel lopen, maar daar komt het niet altijd van. Iedereen veel succes en vooral veel sterkte!

 57. ik loop al een tijdje te mieren met mijn been. Heb ook fibromyalgie: reuma in de weke delen. Nu tweemaal longkanker en speelt steeds dat ik verhoging krijg. Maandag naar de longarts geweest, alles oké tot zover na 1 week in ’t ziekenhuis te hebben gelegen, bloed waarde was ook goed. Nu steeds pijn in mijn been rechter been. Gisteren hoorde ik dus dat het een slijmbeursontsteking is. Ging koorts meten en had verdraaid weer verhoging… Ik ben bang dat het van de longontsteking is… Wat ik niet snap: maandag was alles nog oké! Dan kan het toch niet van de slijmbeurs kunnen komen? Vriendelijke groet, Elly

  • Hoi Elly, Ik heb ruim 2 jaar met een slijmbeursontsteking gelopen, maar ik heb er nooit koorts van gehad. Ik ben inmiddels geopereerd (op 14 april jl.) en moet nog wat geduld opbrengen voordat ik weer gewoon kan functioneren. Veel sterkte met alles! Groetjes, Marike

 58. Hallo, Ik ben bij de chirurg geweest, die een bursitis trochanterica [red: ontsteking van de bursa/slijmbeurs op de ’trochanter major’ (onderdeel van het dijbeen)] heeft bevestigd n.a.v. een MRI-scan. Deze ontsteking is een gevolg van de manier waarop ik ben geopereerd voor een totale heupprothese. Om een luxatie te voorkomen, zijn bij mij de spierbundels opzij geschoven om bij het bot te kunnen. Aan het eind van de ingreep zijn de spieren teruggeplaatst met behulp van een soort draadjes, die normaal gesproken geen last of pijn veroorzaken. In uitzonderlijke gevallen gaat het dus niet helemaal goed. Er ontstaat dan wrijving en irritatie, met alle gevolgen van dien. De chirurg heeft een nieuwe ingreep aangeraden: het verwijderen van de draadjes, evenals het behandelen van de ontsteking. Vervolgens 3 weken met krukken lopen en revalideren. De chirurg, Dr. Prudent, heeft een goede reputatie in Avignon en werkt in “La Clinique Montagard”. Groeten, Marike – Avignon

  • Ook ik heb vorig jaar een nieuwe heup gekregen. Nu bijna een jaar later is het nog steeds niks. Slijmbeurzen zijn constant ontstoken, de peesplaat is verkort en er is beenlengteverschil ontstaan… Bij de fysio hoor ik “rusten, je doet te veel”. Maar ik liep voor de operatie elke dag 10 kilometer, nu nog geen 100 meter. En elke dag pijn!
   Ik word er gek van… die constante pijn maakt dat je depri wordt.

 59. Lachise Marike Reageer

  Hallo, Na het plaatsen van een nieuwe heup in oktober 2011, heb ik erg veel pijn gehad. Tot de operatie werd besloten na het vaststellen van een dysplasie. Ik ben nog vrij jong, inmiddels 54 jaar en werk in de verpleging. De pijn na mijn operatie is nooit helemaal weggeweest en is sinds zomer 2013 alleen maar verergerd. Te veel gelopen? Na veel aanhouden heb ik uiteindelijk een MRI-scan gehad waarop 2 slijmbeursontstekingen en een spierbundel met beschadigde zenuwen te zien zijn. Ik kan niet meer werken en weet niet wat ik het beste kan doen. Heb al een paar verschillende ontstekingsremmers gehad, zonder baat, en krijg inmiddels elke week kleine prikjes met Voltaren, ook zonder resultaat. Ik ben een beetje depri (sorry voor de term, maar ik woon al 32 jaar in Frankrijk en heb af en toe twijfels over woorden). Wie kan mij weer wat moed geven en eventueel raad? Ik heb op 12 maart een consultatie met de chirurg, hij krijgt dan mijn MRI-scan te zien… Tot nu toe heeft hij mijn pijn en klachten nooit echt serieus genomen. Ik hoop op een reactie. Overigens zijn ook mijn dijbeen, kuit en enkel (aan de achterkant) erg opgezwollen. En het traplopen is moeilijk. Groeten, Marike Avignon P.S. Bedankt!

 60. Ter verduidelijking: in de heup zitten meerdere bursae, 1 aan de buitenzijde en 1 in de lies. De meeste klachten zijn gelokaliseerd rond de bursa aan de buitenzijde. Op zich hoeft er geen directe relatie te zijn met het heupgewricht. De bursa ligt onder de heup/beenspier ter hoogte van het meest uitstekende deel van het onderbeen, dat verder naar binnen pas het gewricht vormt, en zorgt er voor dat de beweging van de spier over het bot zo soepel mogelijk verloopt. Als reactie op pijn komt er veelal meer spanning op die spier te staan waardoor de druk weer toeneemt en de bursa meer klachten geeft. De oorzaak kan divers zijn, van overbelasting tot een standsafwijking in de werverlkolom, heup, knie, enkel of voet, van lage rugklachten en daardoor ontstane veranderde bekkenstand, en van slijtage aan het gewricht zelf. Beperkte slijtage is een normaal verouderingsproces en mag geen extreme klachten veroorzaken. De oorzaak van de klachten moet dan gezocht worden in de structuren buiten het gewricht. Ernstige slijtage is goed in beeld te krijgen met en röntgenopname of scan, de musculaire zaken zijn het vakgebied van je fysiotherapeut. Bij aanhoudende en verergerende klachten eerst een foto laten maken om ernstige slijtage of afwijkingen uit te sluiten, dan naar de fysio en dan pas een injectie of operatie overwegen. Groeten, Rob Hogenkamp – fysiotherapeut Fysiobus

  • lyda molenaar

   De klachten bij mij zijn begonnen met de rug en lies en buitenkant bovenbeen. Eerst heb ik Naproxen gehad. Toen ben ik naar de fysiotherapeut verwezen. Deze gaf aan dat het mijn slijmvlies was en ook dat mijn heup vastzat. Er is behoorlijk wat trek- en duwwerk gedaan. Toen ik voor de zevende behandeling kwam, vond ik het eigenlijk wel genoeg, maar ben toch nog behandeld. Dat was het heen en weer schudden van het bovenbeen. De volgende dag was de pijn zo behoorlijk dat ik er niet van had kunnen slapen. Daarom de huisarts gebeld en die heeft toen direct een injectie gegeven. Deze gaf aan dat door de fysiotherapie het ook erger kan worden. Mijn vraag is of door de fysiotherapeut goed behandeld is omdat er behoorlijk veel druk op het been is geweest, wat uiteindelijk voor uitstraling over de hele bovenkant van het been zorgde. Heeft het geen tegenwerkend effect gehad omdat er zo veel pijn ontstaan is?

 61. Al jaren heel veel pijn in linkerheup; verschillende malen bij diverse huisartsen geweest. Uiteindelijk doorgestuurd naar reumatoloog waar artrose werd vastgesteld. Injectie gehad, heeft even geholpen. Aleve en 1000 mg paracetamol, maar dit helpt niet. De pijn is zo afschuwelijk dat ik na lang zitten echt niet meer kan lopen van de pijn. Ik word echt wanhopig van de pijn in die heup! Heeft iemand nog een idee?

 62. Graag zou ik willen weten in welk ziekenhuis ik de slijmbeurs in mijn rechter heup kan laten verwijderen. Tot nu toe ben ik bij verschillende specialisten geweest die geen voorstander zijn van een operatie en het afdoen met ontstekingsremmers. Ik heb de slijmbeursontsteking (is aangetoond op de MRI) inmiddels 15 jaar en de laatste jaren in toenemende mate erge pijn waarbij het lopen soms onmogelijk is. Na alles te hebben geprobeerd lijkt mij een operatie nog mijn enige kans op een normaal leven. Hoop dat iemand weet welk ziekenhuis dit doet, al is het in het buitenland.

  • Beste Margot, Ik weet dat slijmbeurzen van o.a. de knie en schouder in zeldzame gevallen worden verwijderd, wat me al geen ideale situatie lijkt. Van een heup kan ik me dat eigenlijk nauwelijks voorstellen omdat de twee kolossale delen (bol en kom) van je heupgewricht, waar je hele bovenlijf op rust, dan ruwweg over elkaar zouden schuren. Je gewricht zal dan veel sneller slijten en veel sneller (blijvende) schade oplopen. Ik weet dat deze operatieve ingreep van de heup bestaat, maar ik vraag me af of je een ziekenhuis zult vinden waar ze bereid (of überhaupt gemachtigd) zijn om de ingreep uit te voeren zonder doorverwijzing van een specialist. Ik kan me voorstellen dat een heupslijmbeurs wellicht wordt verwijderd in noodsituaties, dus bij hevige, chronische bursitis trochanterica of bij onvoldoende resultaat van een niet-operatieve behandeling (pillen, injecties e.a.), maar ik denk dat je dan eerst een arts zult moeten vinden die achter deze ingreep staat… Sowieso ben je na een slijmbeursverwijdering nog altijd niet gegarandeerd van een oplossing. Het menselijk lichaam is een wonderbaarlijk organisme/mechanisme en zal bij het schuren van het gewricht een nieuwe slijmbeurs proberen te ontwikkelen. Een recidief is dus mogelijk: de slijmbeurs komt dan ‘gewoon’ weer terug. Ik ken overigens geen ervaringsdeskundigen wiens heupslijmbeurs is verwijderd, maar wellicht zijn er bezoekers… Voor zover ik weet wordt de ingreep uitgevoerd in het SJG te Weert. Overigens zijn er verschillende slijmbeurzen rondom het complexe heupgewricht aanwezig, waaronder de iliopsoasslijmbeurs (‘iliopsoas bursa’), de gluteale middelste bilspierslijmbeurs (‘bursa gluteus medius’) en de ischiogluteale slijmbeurs (‘bursa ischioglutealis’), dus ik kan me voorstellen dat de ene slijmbeurs meer impact heeft dan de andere. De daadwerkelijke heupslijmbeurs (trochanterische slijmbeurs c.q. ‘bursa trochanterica’) laten verwijderen, lijkt me in elk geval geen eenvoudige oplossing. Heel veel sterkte! Groeten, Paul

  • Hallo Margot, Ik ben ruim 13 jaar geleden aan een slijmbeurs geopereerd in het Groene Hart ziekenhuis in Gouda. Na een half jaar revalideren (dat viel vies tegen, dat hadden ze me niet verteld) ging het weer helemaal prima. Ik kon weer werken, in de verpleging, dus veel en zwaar werk, maar na 8 jaar is het weer in meer dan volle hevigheid terug gekomen. Ik ben nu zo ver dat ik zelf niet meer kan douchen zonder hulp, anders kan in de rest van de dag helemaal niets. De post halen beneden? Dat zit er niet meer in, 2x per week thuiszorg, scootmobiel, mijn kleinkinderen kunnen alleen hier zijn als er iemand is om ze op te tillen van de grond. Ik ben nog nooit bij mijn zoon thuis geweest omdat die 2-hoog woont… Er zijn nieuwe therapieën, maar die hebben nu bij mij alleen maar averechtse uitwerking gehad. De pijn is nu vele malen heftiger dan voor de operatie en ook veel uitgebreider. Ik heb morfine gekregen tegen de pijn, maar daar kreeg ik hallucinaties van. Het klinkt nogal negatief, ik HEB jaren kunnen werken na de operatie, maar denk goed na voor je hier aan begint. Er zullen best mensen zijn die een positief resultaat gehad hebben (je zou van mij 10 jaar geleden ook een jubelend antwoord gekregen hebben) maar misschien doen ze het nu in zo weinig ziekenhuizen omdat de kans op terugkeer zo groot is, maar dat weet ik dus niet. Ik wens je heel veel sterkte toe!

  • Hey Margo, Vvoor een slijmbeursoperatie kan je terecht in het UZA Edegem bij Dr. van Gestel. Groetjes, Vicky

  • Mijn oude buurvrouw heeft een slijmbeursontsteking een paar maanden geleden in Enschede weg laten halen.

 63. Loop al meer dan 10 jaar met heupklachten rond die vooral bij het liggen de kop opsteken. Ben overal geweest (Zwolle, Nijmegen, Groningen) en alle soorten behandeling gehad (ruts, medicijnen, spuiten, fysio, manuele mensendieck etc.) en kreeg uiteindelijk in 2012 een nieuwe heup in Zwolle. Maar de pijn is volledig terug, vergeefse moeite dus en weggegooid geld. In het voorjaar voor het eerst gehoord over mogelijk slijmbeursontsteking (structureel). Spuit gehad. Effect? Pijn is weer helemaal aanwezig. Slik vooral ’s nachts veel paracetamol/tramadol.

 64. Ik ben zo ontzettend bang voor spuiten! Zijn ze erg pijnlijk? Want ik moet er toch aan geloven…

  • De pijn van de spuit is maar even… zeker als je niet kijkt valt het allemaal best mee. De dagen erna heb je wat meer last, en uiteindelijk neemt het af. ’t Is beter dan Diclofenac of zo. En soms moet je een tweede spuit.

  • Ik heb al zo vaak spuiten gehad in de heup, ze zijn even gemeen, maar nadien is het heerlijk, even ’n paar weken zo goed als pijnvrij… maar de slijmbeursontsteking komt altijd weer terug, althans bij mij…

 65. Hallo, Ik begrijp uit de reacties dat de heupklachten niet iets is waar we gauw vanaf zullen komen, helaas. :-( Bij mij is twee jaar geleden een slijmbeursontsteking vastgesteld, waar ik inmiddels een injectie voor heb gehad, welke snel hielp. Maar ik sukkel er nu weer mee. Bij lang lopen hevige pijn in heup, lies, bil en bovenbeen tot in de knie.

 66. Ik denk dat ik een (beginnende) slijmbeursontsteking door hardlopen heb. Ik ga maar eens beginnen met rustig aan doen! Kan iemand zeggen wat goede alternatieven voor hardlopen zijn, die geen pijn opleveren in m’n heup?

  • Vormen van cardiofitness met een beduidend lichtere impact op je gewrichten zijn o.a. skeeleren, roeien en crosstrainer.

  • T.a.v. van Lies: Ik raad je een hometrainer aan (fietsen) en een trapstep (een toestel waarbij je op een linker en rechter voetpedaal staat en onder druk steeds de l. en de r. voet op en neer beweegt). Hetzelfde kan je bereiken met een gewone trap. Wat mij in de informatie opvalt is dat nergens staat hoelang een slijmbeursontsteking duurt. Het ontstaat namelijk spontaan en je weet niet wanneer het ophoudt. Is een fysiotherapeut noodzakelijk? Met goede oefeningen bereik je al veel. Zorg voor een balans tussen passiviteit en activiteit is mijn laatste advies.

 67. Ik lees alleen maar negatieve ervaringen, dit baart mij zorgen! Ik heb zelf nu 3 maanden last van een slijmbeursontsteking in de heup, heb nu twee keer een injectie gehad en het lijkt goed te gaan. Een teamgenootje van mij heeft het ook gehad, ze heeft een jaar rustig aan gedaan en 2 injecties gehad en kan nu weer voetballen. Er is dus nog hoop, je kunt ervan genezen en er weer mee sporten, hoera! Hopen dat dit bij mij ook gebeurt!

 68. anita van geffen Reageer

  Ik heb vanaf 30 juni last van een pijnlijke heup. Naar de huisarts geweest en die heeft een slijmbeursontsteking geconstateerd. Ik heb al verschillende spuiten erin gehad, maar die helpen niet. Ik ben ook bij de orthopeed geweest en die zei mij dat ik met een krukken moet gaan lopen om mijn heup te ontzien. Hij wil me niet opereren. Ik vraag me nu wel af hoe lang ik zo moet blijven lopen. Ik heb vreselijke pijn, loop inmiddels ook in de ziektewet. Wat is wijsheid?

 69. Nou, ik ben vanmorgen naar de huisarts geweest en ik kan niet geopereerd worden volgens de orthopeed. Er zijn nog nooit foto’s gemaakt… Ik heb er nu 50 mg Tramadol bijgekregen en moet ermee leren leven. De Tramadol en de paracetamol met codeïne mag ik 3 keer per dag. Medicatie kan indien nodig nog verder opgehoogd worden. Snappen jullie dit nou!? Het is van: “als je je goed voelt fijn voor je, maar als het niet gaat pech”. Ik zit er echt helemaal doorheen.

 70. Hallo, Ik loop al sinds 2 jaar met een slijmbeursontsteking van afwisselend mijn linker- en rechterheup, uitstraling naar onderrug het been. ontstekingsremmers gehad, was ik allergisch voor, dus mag ik niet meer… Injecties gehad, hielpen niet of maar even… Naar orthopeed geweest, beweeglijkheid is goed, dus geen slijtage… Weer injectie, heb toen zelfs met een rollator moeten lopen en daarna in de rolstoel. Niets helpt, op dit moment lig ik veel in bed, elektrisch verstelbaar. Ik zoek zo een houding waarin ik het beste lig, als pijnmedicatie paracetamol met codeïne, maar ook dat helpt maar eventjes. Ik kan maar kort op een stoel zitten en na even lopen krijg ik veel pijn. Autorijden is een crime. Morgen weer naar de huisarts voor meer opties… Osteopaat hielp niet en manuele therapie ook niet. Ik ben nu 50 jaar en diabeet, dus ja niet echt een leuk vooruitzicht wat ik hier allemaal lees. Maar ik heb mijn hart even kunnen luchten want veel mensen begrijpen je niet. Allemaal veel sterkte!

  • Dag Els. Wat een verhaal. Mijn ervaringen kun je er zo bovenop leggen. Ik stond vandaag, na bezoek aan de huisarts en overleg met mijn therapeut op het punt te besluiten er toch maar in de laten spuiten… Alleen als ik al die verhalen lees denk ik: dat is niet het éérste wat ik moet doen, maar het laatste. We zijn zo gewend dat alles snel weer beter moet zijn. Mijn ervaring als verpleegkundige, gedurende 50 jaren, is over het algemeen dat, wanneer je een balans kunt vinden tussen bewegen en rust, je beter af bent. Geef als het enigszins kan je lichaam de tijd om te herstellen op een natuurlijke manier. Natuurlijk willen al die deskundigen jou graag behandelen: daar hebben ze voor gestudeerd. Maar als je hen op de man af vraagt wat ze hun echtgenoot zouden aanraden zeggen de meesten dat ze het nog even aan willen zien omdat ze wel weten dat lang niet alle behandelingen het gewenste resultaat hebben. Toen ik vanmiddag de secretaresse, van de Prof. die mij in Nijmegen zou behandelen sprak en ik zei: ” U kent waarschijnlijk als geen ander de mensen bij wie het allemaal niets heeft geholpen en waardoor ze steeds weer moeten terugkomen… Als U het goed vindt stel ik de behandeling nog 2 maanden uit en ga ik voort met de natuurlijke middelen die voorhanden zijn en mij al enige verbetering hebben gebracht sinds ik daar een maand geleden mee ben gestart…” “Heel verstandig mevrouw. Maak maar een afspraak voor over 2 maanden: die kunt U dan, als U hersteld bent gemakkelijk afzeggen!”… AFWISSELEND, (dus niet elke dag alles) gebruik ik nu Zweedse kruiden (drankje en kompres) drink ik heermoesthee, smeer met smeerwortel, neem duivelsklauw, glucosamine, Vit. D3 25 mcg, 4x Vit C 1000 mg, knoflook, proppolis en vit. B complex. Beweeg ik matig met 2 krukken en rollator. Autorijden (niet in de file!) gaat weer. Geen pijnstillers voor de nacht, maar alleen 1 magnesiumpil (Pharma-Nord) in water opgelost of een hele banaan, die ook magnesium bevat, tegen de kramp. Ik snap niet dat niet veel meer mensen hun toevlucht nemen tot natuurlijke middelen, maar zich ziek laten maken met verdovende en symptoombestrijdende middelen die niet echt genezen, maar wel suf en inactief maken. Ik zal 2 maanden na nu melden hoe het er met mijn slijmbeursontsteking voor staat.

 71. Wie kan mij helpen aan informatie? Ik heb een chronische slijmbeursontsteking in beide heupen. Heb er al 2 jaar last van, maar nooit extreem. Tot van de week. wel spuiten of niet? Huisarts zegt van wel…

 72. l.hanrath(lous) Reageer

  De LE-pijn werd zoals uit foto”s in een ziekenhuis bleek veroorzaakt door artrose van de 3e t/m de 5e nekwervel. Gevolg: verwijzing naar fysiotherapeut, waarbij behandeling met tussenpozen nu langzamerhand continue geworden is= l x p. 14 dagen. Namelijk omdat de klachten -die nog steeds te wijten zouden zijn aan artrose- nu ook de de heupen, een knie en beide schouders hebben aangedaan. Een aantal keren werden foto’s gemaakt van de gewrichten en l keer stond ik op wachtlijst voor een schouderoperatie, die ik moest uitstellen omdat injectie met prednison verbetering gaf. Op het moment is de situatie weer erg slecht: kan slechts zeer kort lopen, m.b.v. een stok of rollator. Staan is al heel erg moeilijk, zodat ik nu op advies van de ergotherapeut, die sinds l week enige adviezen geeft, een hoge kruk bij het aanrecht gezet heb om de noodzakelijke handelingen te verrichten. Door enige hulp in huis lukt het nog wel om het huis op orde te houden, maar door pijn -bv. liggen op de schouders- slaap ik slecht en wil ik nu stoppen met slaapmiddelen. Dat is ook een gevecht! Bekend bij het revalidatiecentrum, die alleen diagnose stelde en voor de hand-artrose cursus aanbood plus “korsetje” voor de duimen H.a. houdt operatie erg af, evenals de fysio. Ik zie af en toe adressen voorbij komen op websites, die behandeling voor mijn soort problemen aanbieden, maar wat kan ik er van verwachten? Ik lees wel uit voorgaande reacties dat er weinig oplossingen geboden worden, maar ik zou omdat mijn laatste onderzoek in het ziekenhuis al weer 5 jaar geleden plaatsvond nu wel weer eens opnieuw willen laten kijken c.q. advies van een specialist willen hebben.

 73. Ik heb de slijmbeursontsteking in de heup nu ongeveer 7 maanden. Fysiotherapie, ontstekingsremmers en twee injecties gehad. Waar ik nu het meest last/pijn van heb is als ik ’s nachts op de “goede” kant lig en de pijn in de heup schiet. Een vervelende pijn die uitstraalt naar kniehoogte en langdurig blijft hangen. Ik denk dus ook dat het een “snapping hip” is. Er is al geadviseerd om ’s nachts een kussen tussen de knieën te doen om meer evenwicht te krijgen.

 74. Hallo,
  Een tijdje terug had ik hier mijn verhaal geplaatst en zat ik te twijfelen over een operatie om de slijmbeurs te verwijderen. Inmiddels heb ik dit laten doen en hoewel ik niet representatief ben voor anderen, wil ik toch laten weten dat ik ontzettend blij ben met het resultaat! het is nu 4 weken geleden en ik loop beter dan ooit, ik loop weer recht, kan zelfs kort op 1 been staan, kan hurken (opstaan is nog wel lastig) etc. Uiteindelijk is het nu alleen nog een kwestie van spieren trainen om weer sterk worden. Alle bewegingen kan ik weer maken! Van tevoren was mij verteld dat het verwijderen van de slijmbeurs een risico-operatie is, die op mijn leeftijd af te raden is (ik ben 29). Echter, na jarenlang nauwelijks kunnen lopen, laat staan werken, is er weinig keus. En nu, 4 weken na de operatie, kan ik al zoveel! Ik heb goede hoop voor wat ik over nog eens 4 weken allemaal weer zou kunnen… Ik weet dat het niet voor iedereen zo zal uitpakken en dat ik nu eindelijk geluk heb, maar op internet lees je meestal alleen de negatieve verhalen en daarom wilde ik graag met jullie delen dat een operatie ook heel erg positief kan uitpakken.

 75. Als tiener had ik al een forse slijmbeursontsteking. Mijn pees loopt te strak over mijn heup, nu weet ik pas dat dat “snapping hip” heet. Weer wat geleerd. :-) Eigenlijk wilden ze me toen al opereren, maar ik heb ervan afgezien vanwege de grootte van heh litteken. Na jaren van geen last (alleen bij bepaalde bewegingen schoot de pees vast) had ik een paar jaar geleden ontzettende pijn in mijn lies en sinds een paar weken kan ik ’s morgens niet blijven liggen van de pijn. Vanmorgen begon de pijn zelfs al in mijn droom en werd ik wakker met pijn waarbij ik het wel wilde uitgillen. Geen idee wat ik nu moet doen. Ik kan wel naar de huisarts gaan, maar ik weet zelf al dat het een ontsteking is, ik herken de pijn. Als de pijn nu weer een keer zakt, kan zo’n snapping hip kwaad? Ik laat me liever niet opereren namelijk.

  • Paul (Redactie)

   Beste Janneke, Is er al een röntgenfoto van je heupgewricht gemaakt? Het kan namelijk zijn dat een snapping hip samengaat met andere gewrichtsproblemen. Als dat het geval is, kan een snapping hip gewrichtsslijtage in de hand werken; zo niet, dan hoeft een snapping hip niet per se schadelijk te zijn. Ik zou voor de zekerheid toch naar je huisarts gaan. Als het namelijk om een pijnlijke ontsteking gaat, dan kan hij/zij wellicht een effectieve pijnstiller en/of ontstekingsremmer voorschrijven. Heel veel sterkte in ieder geval. Met vriendelijke groet, Paul

 76. Ik heb in 2004 in Spanje een nieuwe heup gekregen, men zei hier in Holland dat hij gekneusd was, en heb er 6 maanden mee rondgelopen. En toen ging het niet meer van de pijn. Heb al enige jaren last van die heup: gloeiende pijn aan de zijkant. Injecties gehad, maar die hielpen niet. Volgens mijn orthopeed kan er een spier loszitten of een pees gescheurd zijn. Heb allerlei sites bekeken en heb ook Diclofenac-natrium geslikt. Hielp ook niet. Ben nu wel erg aan het twijfelen en laat mij nu maar opereren. De chirurg zei eerlijk: ‘Ik kan niet garanderen dat het weggaat, maar het wordt niet slechter’. Dus afwachten maar. Heb wel vertrouwen in die arts, want hij heeft mij ook een nieuwe knie-prothese gegeven en die doet het fantastisch.

 77. Na 3 jaar slijmbeursonstekingen aan beide kanten van de heup en een versmalling van de bekkenspleet heb ik me na 3 injecties door laten verwijzen naar het UV. Er zijn foto’s gemaakt en nu heb ik in februari weer een injectie gehad, in de slijmbeurs van de heup. Ik heb in mijn bovenbeen ook een verspreide slijmbeurs met kalkafzetting. Volgens de reumatoloog was er niets meer aan te doen omdat het chronisch is. Ik heb ook nog een gesprek gehad met een chirurg, maar die zei dat een operatie er niet in zat omdat het nogal een grote operatie is met lang revalideren en het niet te zeggen was of het goed kwam. Krijg nu fysiotherapie maar daarna ben ik 3 dagen van de kaart van de pijn; van de rug tot de knie die dan ook is opgezet. Ook Arcoxia 30 mg geslikt en vloeibare morfine, niets helpt. Met de fysiotherapie lijkt het ook erger te worden en heb het nu ook even stopgezet.

 78. Hallo allemaal, ik heb in maart 2009 een ongeluk gehad en ben op mijn rug/heup/knie terecht gekomen. De klachten die ik heb zijn stekende, zeurende pijn en trekkende pijn. Lig vaak ’s nachts wakker tot in de late uurtjes, ben nu 22 jaar oud. Na mijn ongeluk heb ik wel geprobeerd te werken: schoonmaakwerk. dat waren ups en downs, nu sinds november zit ik thuis en is m’n wereldje heeeeeeel erg klein geworden. Amper vrienden die langskomen of iets van zich laten horen. Ik heb ’n orthopeed gehad, gelijk na mijn ongeluk, die heeft mij doorverwezen naar de revalidatie-arts. Daar in therapie gezeten met fysio en ergotherapie, maar die konden niks meer betekenen voor me. Toen doorgestuurd naar de pijnpoli. Daar heb ik een TENS-apparaat gekregen. Dat werkte voor even. Toen weer terug naar ’t revalidatie-team. Daar namen de klachten helemaal toe. De 2e revalidatie-arts heeft 2 injecties gegeven voor m’n slijmbeurs. maar maar die werkten niet. De revalidatie-arts kon daarna niks meer voor me betekenen, dus doorgestuurd naar de neuroloog en daar kwam uit dat ik een ‘snapping hip’ heb. Daarna een MRI-scan gehad. Zag er allemaal goed uit. En toen ben ik weer teruggestuurd naar de orthopeed en die zegt nu dus dat m’n heup een soort schuurpapiertje is aan de zijkant en dat dat tegen me spieren en pezen aan schuurt en zodoende de klachten veroorzaken. Hij kan ’t niet wegsnijden zegt hij omdat de spieren en pezen tegen dat bot aan zitten. Dus kortom niks mee opgeschoten. Mijn laatste hoop is Amsterdam, waar ik naartoe moet voor het expertisecentrum. Hoop dat daar wel wat zinvols uit komt. Anders zou ik het niet meer weten wat ik dan nog moet doen.

 79. Hallo, Ik sta op een wachtlijst voor het verwijderen van de slijmbeurs in mijn heup. Nu hoor ik daar wisselende verhalen over en ik vroeg mij af of er hier iemand ervaringen mee heeft (ik zag al iemand met slechte ervaringen, maar de aanleiding lijkt mij anders dan bij mij, dus ik hoop dat het bij mij wel zal werken?). Uit de skeletscan bleek dat ik een ‘hotspot’ op het heiligbeen heb, waarschijnlijk is mijn heiligbeen beschadigd bij mijn bevalling zo’n tweeënhalf geleden. ik had echter al vanaf 5 maanden zwangerschap klachten met lopen, door linkerbeen heen zakken (geen kracht, orthopeed denkt dat de pijn in de slijmbeurs en vanuit heiligbeen ervoor zorgt dat spieren ontspannen en dus niets meer doen op dat moment). Om een lang verhaal kort te maken is de theorie op dit moment dat de slijmbeursontsteking links een complicatie is van de problemen met het heiligbeen (heiligbeen is niets aan te doen). Rechter heup zit ook een beginnende slijmbeursontsteking dus dat zou deze theorie bevestigen. als je dan de slijmbeurs gaat verwijderen loop je risico dat er vervolgens iets anders gaat irriteren, het is tenslotte niet voor niets geïrriteerd. er is ook een kans dat het andersom werkt, dat het heiligbeen maar niet wil herstellen vanwege het slechte lopen door de slijmbeursontsteking, dat zou betekenen dat na verwijdering van de slijmbeurs ook het heiligbeen eindelijk de kans krijgt om te herstellen. Deze theorie is echter wat minder aannemelijk, maar de kans is er wel… Voor de slijmbeursontsteking heb ik 5 spuiten gehad, Dolorclast, ook wel shockwave genoemd, en GPS (eigen bloedplaatjes inspuiten), maar niets heeft gewerkt. Ik ben er zelfs op achteruitgegaan. Nu, na 3 jaar klachten, dus toch maar voor de operatie gekozen, maar ik krijg een beetje last van koudwatervrees… Moet ik die operatie wel doorzetten of is de kans groot dat het nóg erger gaat worden? ik kan nou al bijna niks, maar iets is nog altijd beter dan niets natuurlijk.

 80. Hallo allemaal, Ik was op zoek naar slijmbeursontsteking onder de voet. Kwam terecht bij slijmbeurs in heup en schouders. Nu heb ik ook last van mijn heup, en soms heel onverwachts ook in mijn schouder, zo erg dat ik er misselijk van wordt. Mijn vraag is: Ik sport 3 a 4 keer per week. Meestal cardio. Soms wat krachttraining. Is dit slecht? Heeft iemand een antwoord. Dank jullie wel.

 81. Heya, Ik heb al 6 maanden hevige pijn in mijn lage rug en bil. De pijn loopt via het been tot in mijn voet. ’s Nachts kan ik niet liggen op de pijnlijke kant en bij de minste beweging ben ik wakker. Gelukkig ben ik met pensioen, want werken gaan zou niet kunnen. Ik heb een CT-scan gehad en zenuwtesten bij dokter in de fysische geneeskunde. De CT-scan wijst op een hernia op niveau L4-L5. Daardoor is de L5 -zenuw volledig ontstoken, volgens dokter fysische geneeskunde. Behandelingen die ik gehad heb: injecties met Diclofenac, Mobic, Mexolicam en Synacthen (stimuleert aanmaak van cortisonen in de bijnier) Alles zonder resultaat. Ik kreeg een hevige reactie op de Synacthen: hoog hartritme en vol met rode punten. Kinesist zei dat mijn bekken heel scheef staat, waardoor er extra druk op de hernia komt. Behandelingen leverden niets op. Osteopaat beweerde dat de piriformisspier gespannen stond en de gewrichten rond de hernia samentrok. Behandeld zonder resultaat. Dan maar een korset om alles op zijn plaats te houden. Dit is echter zo pijnlijk! Er komt extra druk op de zenuwen en hernia blijkbaar. Dus, weg korset! De Neurochirurg wil zenuwwortelinfiltraties doen, maar dan moet ik eerst onder de MRI en ik heb heel erg claustrofobie. Dit kan ik echt niet. Bovendien heb ik al 15 jaar hartritmestoornissen en weten de dokters niet hoe ik ga reageren op cortisonen infiltraties. Ik zou 2 dagen in het ziekenhuis moeten blijven. De alternatieve arts spoot 4 spuiten Traumeel tussen de gewrichten en 1 spuit Procaïne. Daarna heb ik een uur niet meer kunnen lopen en kreeg ik een hoog hartritme. Ik weet me geen raad meer. Wie kan me a.u.b. helpen?

  • Hans van Komen

   Als je claustrofobisch bent, kun een MRI bij Mediferia in Amersfoort laten maken. Dat is geen benauwde tunnel, maar juist heel ruim. Werkt perfect. Moet je evt. Mediferia googelen. Mvg. Hans

 82. Hallo, Als iemand mij kan helpen, die hetzelfde heupprobleem heeft gehad als ik, en beter is, laat iets weten a.u.b. Dank u wel!

  • Nadine, probeer eens een spier-ontspanner te nemen, dat help wel.

 83. Hallo mensen, Ik ben al thuis vanaf september met pijn in de bekken. Een slijmbeursontsteking zeggen de dokters. Kheb al drie spuiten/injecties gehad met corticosteroïden. Resultaat: 4 kilo aangekomen. De pijn is echter niet weggegaan! Nu moet ik nog een bot-scan laten doen, hopelijk kunnen ze mij dan helpen. Kan iemand mij zeggen wat je het best kunt doen om de pijn wat te verzachten. Wat moet je doen: wandelen – rusten – liggen – zitten? Ik weet het niet meer! Groetjes, Nadine

  • Hoe gaat het ondertussen met uw heupslijmbeursontsteking? Ik heb het ook en weet ook niet meer wat ik moet doen, wandelen, fietsen of rusten? Kan je me helpen? Bedankt!

 84. Ik heb al jaren last van pijn in mijn heup. Het begon in mijn linker heup en nu ook mijn rechter. Heb het erg als ik op mijn zij lig, dan trekt het naar mijn knie en vaak doet het been helemaal zeer. Ik ben naar de huisarts geweest en die zei een slijmbeursontsteking. Toen kreeg ik pijnstillers. Ik heb bijna altijd last van pijn, maar in bed is het ’t ergst. Ik ben nog niet naar de fysio geweest, maar misschien moet ik dat toch maar doen. Hoop dat ’t eens minder wordt.

 85. Hallo allemaal, Bij mijn zwerft de slijmbeursontsteking door heel mijn lijf. In mijn schouder, pols, muis van mijn hand en in mijn heupen. Ik voel het ook altijd aankomen met vervelende zeurende klachten begint het en een paar uren later kun je niets meer. Toen ik een eigen horecazaak had, had ik de meeste klachten in mijn schouder en in de muis van mijn hand. Nu loop ik veel en nu zijn mijn heupen aan de beurt. Gelukkig voel ik het aankomen en heb ik de medicijnen die voor mij een wondermedicijnen zijn, heb ze dan ook altijd bij de hand, namelijk Naproxen 500 mg te verkrijgen op doktersrecept. Bij mijn geen operatie en geen spuiten, want die halen vaak niets uit. Wat ik minder vind is dat ze zeggen dat al die slijmbeursontstekingen een voorbode zijn voor reuma op latere leeftijd.

  • Hoi Cindy, Naproxen heb ik ook een keer voorgeschreven gehad. Ik krijg er een heftige allergische reactie op, dus ik mag geen medicatie meer waar Naproxen in zit. Ik heb net voor kerst weer een injectie in de slijmbeurs gehad, dat helpt ook niet. Ik ga morgen weer terug naar de orthopeed. Ik vraag me af of ze er niet achter kunnen komen om wat voor ontsteking het gaat. Of er geen vocht uit de slijmbeurs gehaald kan worden en dit onderzoeken. Ik zit er toch aan te denken om anders toch maar een nieuwe heup. Ik ben het zo zat, altijd die pijn! Het lopen gaat ook steeds slechter. Ik denk bij mezelf: slechter dan nu kan het toch niet worden. Groetjes, Tiny

 86. Hallo mensen, Ook ik heb vanaf januari een slijmbeursontsteking. Ik heb namelijk ook al 2 keer een injectie gekregen. Een dag later had ik een heel rood hoofd en borst, alsof ik verbrand was. Daarna was ik even van de pijn af, en toen besefte ik dat ik wel erg veel pijn had geleden. Maar na 5 weken kwam de pijn weer lekker terug. De pijn trekt tot onder mijn knie en ’s avonds in bed knaagt de pijn onder mijn knie. Ik kan ook niet ver lopen, dus je wereldje wordt ook steeds kleiner. En je energie is ook veel minder, je heb nergens zin meer in, want je lichaam draagt op die heup en elke stap doet pijn. Ja, je bent er klaar mee ook. Als ik het zo van jullie lees… Ze kunnen naar de maan en naar mars… maar een slijmbeurs, ho maar. Dat is een vervelende toekomst voor ons. Zou homeopathie geen optie zijn? We zijn er wel radeloos van. Wie kan ons pijn lijdende mensen helpen? Groeten van Sophia

 87. Hoi, Ik heb sinds mij pubertijd (ben nu 30) erg veel last van mijn heupen… Ik heb de diagnose “snapping hips” gekregen: mijn pezen zouden te kort zijn en daardoor ontstaat een wrijving waardoor ik een slijmbeursontsteking heb in beide benen, die loopt tot achter mijn bil tot net aan mijn knie. Ik heb echt alles al geprobeerd… Eerst medicijnen en therapie, spuiten, zelfs al een operatie waarbij mijn pezen zijn gekliefd… Maar ook pijnbestrijding, resetten van mijn zenuwen, nog meer spuiten onder echo-begeleiding, vitaminesupplementen… Ik ben geloof ik overal al geweest van orthopeed tot osteopathie en mesatoloog, maar niets helpt! Het wordt alleen maar erger… ik heb zoveel pijn, het voelt een beetje als een ontstoken tand, alleen dan in mijn benen… Ik heb inmiddels een dochter gekregen en de bevalling heeft er geen goed aan gedaan, ik ben ten einde raad! Wie herkent deze klachten? Ik vraag me namelijk af of het wel een snapping hip is… Wie heeft er nog behandelmethodes die ik zou kunnen uitproberen? Groetjes, Marjan

 88. frans van osch Reageer

  Het is inmiddels 28 oktober, dus 2 maanden verder. Ik heb naast medicijnen (paracetamol & codeïnefosfaat) en een injectie ook fysiotherapie. De ene dag helpt dat een beetje, maar de volgende dag (beter gezegd -nacht-) is het weer mis. Op dit moment “zwerft” de pijn overal rond de heup. Mijn grootste ergernis is de slechte voorlichting, beginnende bij de huisarts. Na een kort onderzoekje hoor je dat het een slijmbeursontsteking is bij de heup. Een briefje voor de therapie, medicijnen en je staat buiten. Via internet moet je dan opzoeken wat het eigenlijk betekent. Ik weet nu bijvoorbeeld dat je tocht veel pijn kunt hebben, terwijl je op de gezonde kant ligt. En waarom? Maar zo zijn er wel meer dingen…

  • Hallo, Fysio heb ik ook gehad, revalidatie, shockwave enz, paracetamol/codeïne, tramadol, ontstekingsremmers, spuiten, 2 operaties, tens, niets helpt. Iedere dag pijn en moeilijk bewegen/lopen. Ik weet niet meer wat ik nog zou kunnen proberen. Ik denk ermee leren leven. Hoe lang ik het nog volhoud met mijn werk (ik werk in de zorg) weet ik niet, maar een keer houd het op. Groetjes, Tiny

 89. Hallo, Ik ben Tineke en ben 21 jaar. Inmiddels sinds april 2011 last van mijn heupen. Begon links en zit inmiddels aan twee kanten. Ik slik Prednison, maximale ontstekingsremmers en daar overheen nog 8 paracetamol. Ook heb ik een spuit Prednison gehad, dit hielp twee weken. Reumatoloog weet niet meer wat te doen. Nu doorgestuurd naar revalidatie-arts en orthopeed in de hoop dat die iets kunnen doen. Op de foto was lichte slijtage van het heup gewricht te zien verder geen aanleiding en gooien ze het op pezen, spieren etc. Ik hoop echt dat het opgelost kan worden, want ik zit ernaast al met reuma en een bloedziekte. Zijn er mensen die ervaring hebben met slijmbeurs-operatie? Gr. Tineke

  • Hallo, Zoals ik hierboven beschreven heb, ben ik 2 keer geopereerd aan een slijmbeursontsteking. De ontsteking zit er nog steeds. Dit is middels op een MRI-scan aangetoond, dus ik heb er geen goede ervaring mee. A.s maandag weer naar de orthopeed, misschien een kijkoperatie. Groetjes, Tiny

 90. Hoi Hannie, Ik heb er nu 3 jaar last van; er is pas geleden een MRI gemaakt, daar heb ik zelf naar gevraagd. De orthopeed zei dat ik er niet veel van moest verwachten. Het zou aantonen dat er inderdaad een slijmbeursontsteking zat, dat er slijtage was, dat er littekenweefsel zou zitten. De vraag was bij hem, waar komt die ontsteking door. Hij zei dat het zeer waarschijnlijk kwam doordat er iets niet goed zat in het heupgewricht. De ontsteking zat er dus nog, dat was duidelijk te zien op de MRI. Het was volgens hem moeilijk te achterhalen wat er niet goed zou zijn, dan moest er een kijkoperatie plaatsvinden. Maar allereerst heeft hij nu een injectie in het heupgewricht gezet, om te kijken of de pijn minder werd. In de injectie zit een verdoving, de injectie erin zetten deed verschrikkelijk pijn, dezelfde pijn die ik altijd heb, alleen stukken erger. Bij mij doet de hele bovenbeenspier pijn en is dik en stijf. Er zit een bult waar de ontsteking zit, het enige wat de spuit heeft gedaan dat ik beter op de hurken kan zitten als voorheen en beter overeind komen. De pijn van de ontsteking is niet weg. Ik slik hier nog steeds 6 paracetamol/codeïne per dag, met de tramadol ben ik gestopt en de ontstekingsremmers ook. Ik ben 2 maal geopereerd, de pees is gekliefd, maar dit heeft niets verbeterd eerder verslechterd. Ik heb 1,5 jaar mijn eigen werk niet kunnen doen, mocht het niet van de arbo arts. Wel vervangend werk gedaan, en nu zeuren omdat er toch niets veranderde. Toen mijn eigen werk hervat, wat volgens mij veel beter was. Omdat ik dan weer meer in beweging was, als de hele tijd zittend werk te doen. Het werk op zich gaat wel ik heb meer problemen met mijn huishoudelijk werk thuis. Ik kan niet verder dan 1,5 km aaneengesloten lopen. Niet langer dan 20 minuten fietsen, moeite met traplopen, op de pijnlijke zij liggen… Ik lig met een kussen tussen de benen, anders is de pijn niet uit te houden. Dan zit er te veel spanning op het bovenbeen, dus ik lig ’s nacht te vechten met kussens in bed. En er zit de hele dag spanning op mijn heup als ik loop of sta. 31 oktober heb ik weer een afspraak bij de orthopeed, kijken wat er dan aan gedaan kan worden. Kun je niet vragen of er een MRI gemaakt kan worden daar is de ontsteking op te zien als deze er zit. Dan is het medisch aan te tonen dat er zeker iets niet goed zit. Groetjes, Tiny

 91. Ik was zwanger en de pijn begon… Bekkeninstabiliteit zeiden ze. Heb Cezar-therapie gehad, maar dat hielp niet; het werd alleen maar erger. Daarna 3 maanden fysio. Ik kon mijn linkerbeen niet meer optillen. Na de bevalling bekkenfysio om weer sterker te worden. Ik kon nog niet veel, maar dat stopte na 3 maanden omdat het niet meer vergoed werd. Pijnstillers en ontstekkingsremmers gekregen. In januari laten kraken, daardoor ging het iets beter. Na weer lang wachten krijg ik nu revalidatie, wat niet echt verandering geeft. Ze hebben 1 foto van mijn bekken gemaakt, net na het kraken… Ze zeiden dat alles goed is, maar ik zit elke dag met pijn in mijn lies, zij en onderrug, uitstralend tot mijn tenen. Het steekt, bonkt en tintelt; ik vind het moelijk te omschrijven. De pijn verplaats zich vaak, maar blijft in linkerbeen en -bil en -heup steken. En als ik auto heb gereden wordt de pijn duidelijk erger. Stilstaan op een plek is ook een boosdoender. En ook als ik me meer moet inspannen, wordt het erger. Ik voel mijn bekken soms nog wegschieten, maar dat is het niet. Ik word gek van die zeurende pijn en het niet weten wat het is. Herkent iemand dit misschien? Enig iedee wat het kan zijn en wat eraan gedaan kan worden? Ik heb geen werk, dat gaat niet. Maar ik ben al wel 4 maanden geleden uit de ziektewet gezet. Het is niet medich aantoonbaar. Ik heb er nu zo’n 2 jaar last van. Gr. Hannie

  • Hallo Hannie, Jouw klachten lijken erg veel op de klachten die mijn dochter had. Eerst zou het bekkeninstabiliteit zijn, dan weer stress, etc. Ten slotte kon ze alleen nog met krukken lopen. Uiteindelijk heeft de orthopedist in Breda geconstateerd dat het aangeboren heupdysplasie was. Inmiddels is ze eraan geopereerd en het gaat nu heel goed. Wel nog regelmatig fysio, maar ze functioneert weer goed. Hoop dat je hier iets aan hebt.

 92. Hallo, Ik heb sinds 2008 een slijmbeursontsteking in mijn heup. In 2008 en 2009 een operatie gehad, heeft niets geholpen. Op de MRI is te zien dat de ontsteking er nog steeds zit. Ik heb eind september een injectie met verdoving in het heupgewricht gehad, met röntgen om te zien dat het precies in het gewricht terechtkwam, dit is gedaan om te zien of de klachten minder zouden worden. Zou dat zo zijn geweest, dan was dat een teken dat het gewricht de oorzaak is. Alleen is het voor mij erg lastig te vertellen wat er nu veranderd is. De injectie moet eigenlijk meteen werken, maar bij mij was het andersom. Ik ben naar de auto gestrompeld, vervolgens 2 uur op bed gaan liggen. De hele dag een rotgevoel en pijn in mijn heup gehad. Twee dagen erna werd het beter, alleen ik voel die ontsteking nog steeds; dat is niet veranderd. Er zit gewoon een bult/verdikking op die plaats. Hoe kan die pijn/ontsteking dan door een spuit in het heupgewricht weggaan? Dat vraag ik me af.En of het nog zal verbeteren, ik heb het gevoel van niet. 31 oktober moest ik terugkomen bij de orthopeed. Ik vraag me af of ik niet beter geholpen zou zijn om een totale nieuwe heup te krijgen. Dan is de slijmbeurs toch weg? Volgens de orthopeed wordt de slijmbeurs niet verwijderd maar gekliefd. Of dit altijd zo gebeurt? Waar ik al overal geweest ben om van mijn klachten af te komen en welke therapieën ik al allemaal gehad heb… Ik ben begonnen bij de orthopeed 1, operatie, second opinion (advies totale nieuwe heup; oorzaak klachten verkeerde stand van het heupgewricht) orthopeed 3, shockwave-therapie, nieuwe operatie, reumatoloog, therapie, pijnpoli TENS, revalidatie, orthopeed 4, nu injectie. Nu moet ik erbij vertellen dat ik dit niet zelf allemaal gedaan zou hebben, maar ik ben min of meer gedwongen door de arbo-arts die me steeds weer doorverwees. Ik werk sinds 1,5 jaar weer in mijn eigen werk. Ik ben met een re-integratie bezig geweest. Na die twee operaties heb ik een tijdje in de ziektewet gezeten en bij het UWV geweest (keuring) ik was voor 95 % beter gemeld, maar op advies van de arbeidsdeskundige toch laten keuren. Ik stond hier zelf niet achter. Nu is het zo dat als ik besluit om me te laten opereren voor een totale nieuwe heup, dan begint mijn ziekteperiode weer door te lopen waar het bij de vorige ziekteperiode gestopt is. Dit betekend dat mijn baas me kan ontslaan na 2 jaar, en ik denk dat ik dit niet red met de herstelperiode na de operatie. Dus met alles wat ik gedaan heb om van mijn klachten af te komen is tot nog toe niet gelukt. Groeten, Tiny

 93. Een aantal weken last van een slijmbeursontsteking van mijn heup. Twee maal per week fysiotherapie, waarbij de pees wordt behandeld en als medicijn 4x daags paracetamol/codeïnefosfaat actavis. Tot nu toe geen verbetering. Heeft iemand anders ook ervaring met dit medicijn of een alternatief?

  • Petra vd Pijl

   Beste F.G. van Osch, ook ik ben geveld met een slijmbeursontsteking in de kop van mijn heupgewricht. Ik heb hier een spuit in gekregen, wat de pijn verminderde, maar niet weg nam, op aanraden van de huisarts. Ben nu 1x per week onder behandeling van de Fysiotherapeut. Deze heeft eerst de ontsteking/weefsels los gemasseerd, waarna ik oefeningen heb gekregen om mijn spieren te versterken en daarnaast veel rust. Helaas eergisteren iets te veel gedaan en nu ben ik weer terug bij af, helaas! Sterkte!!

 94. Ik heb al een hele tijd last van m’n heup. Er zijn foto’s gemaakt (hierop was niks te zien). Ik ben bij een fysiotherapeut geweest, hielp maar even, acupuncturist idem dito. Heb diclofenac geslikt, hielp wel maar is zo slecht dus heb nu een opgebouwde spiegel van paracetamol. Dat gaat redelijk. Een spuit staat me erg tegen en heb wel eens gehoord dat als je daar eenmaal mee begint dan het einde zoek is. Dus…? Ik weet het niet meer. Heb nu weer een afspraak met een sportfysio.

  • Ook ik loop al tijden met pijn in mijn heup, vooral na overbelasting, wat overigens gewone dagelijkse dingen zijn. Vaak ’s nachts ook veel pijn. Heb al foto’s en een MRI-scan gehad, plus een spuit voor een eventuele slijmbeursontsteking. De spuit viel overigens heel erg mee, maar heeft niets geholpen. Dit was eigenlijk om te kijken of het een slijmbeurs was, dit was dus niet het geval. Nadat de arts niets kon vinden, stuurde hij me naar huis met de mededeling dat er niets was. Dus hij kon ook niets voor me doen, wel moest ik manuele therapie gaan volgen. De manueel therapeut vond dat de klachten van een slijtage kwamen. Maar ondertussen loop ik vaak met pijn in mijn heup rond. Ik krijg nu over 2 weken een second opinion van de Bergmankliniek. Ik ben heel benieuwd of daar wat uit gaat komen.

 95. van den heuvel Reageer

  Volgens mijn orthopeed is een operatie te riskant. Graag reactie van mensen die wel aan de heup geopereerd zijn en met welk resultaat?

  • Paul (Redactie)

   De risico’s van een heup-operatie verschillen zeer sterk per persoon. Allereerst is de soort operatie een cruciale variabele. Zo is het verwijderen van de slijmbeurs veel minder drastisch en risicovol dan het verwijderen van het volledige heupgewricht en het implanteren van een heupprothese. Bovendien is iedere patiënt verschillend. Zo spelen de kwaliteit van je heupen, je algehele lichamelijke gezondheid, je leeftijd, je mobiliteit en eventueel overgewicht een belangrijke rol bij het overwegen van een heup-operatie. Het is wat mij betreft dus niet raadzaam om uit te gaan van andermans ervaring. Als je arts een heup-operatie afraadt, vraag dan liever een second opinion aan bij een heupspecialist.

  • Ik heb al sinds een paar jaar pijn in de heup! Eerst heeft de huisarts mij een paar keer een injectie gegeven tegen slijmbeursontsteking. De eerst paar keer hielp het wel, en was de pijn vaak wel enige maanden helemaal weg. Een maand of 8 geleden begon de pijn in mijn heup opnieuw. De huisarts stuurde mij toen naar de orthopeed in het ziekenhuis. Deze raadde mij manuele therapie aan, nou dat hielp dus ook niet. Daarna zijn er foto`s en een MRI-scan gemaakt, deze wees uit dat het wel degelijk de slijmbeursontsteking was die de pijn veroorzaakte. Ook hij heeft mij toen een injectie gegeven, en ik ging bij zingend het ziekenhuis uit, want ik had opeens geen pijn meer. Maar dit was niet voor lange duur, 2 maanden later begon de pijn weer, en heb ik weer een nieuwe afspraak gemaakt bij de orthopeed. Weer foto`s gemaakt en weer een injectie, welke deze keer helemaal niet heeft geholpen. Ik heb nu heel veel pijn, werk in de verzorging dus ook dat helpt niet mee om de pijn te verlichten. Heb nu weer een afspraak in het ziekenhuis voor 24 september, dus blijf ik maar hopen dat er dan toch een oplossing komt. Ik zou zo zeggen wordt vervolgd.

  • Al aan iedere heup 2 x geopereerd in Venray, wordt n.l. niet in het Martini Ziekenhuis gedaan wel in het UMCG. Vele spuiten gehad en zelfs geprobeerd met vergruizen, hielp allemaal maar tijdelijk. Ben nu weer bij af, kan maar een kilometer lopen en liggen op de heupen wil ook niet. Ben hier al meer dan 8 jaar mee bezig en niks helpt dus. Wordt zo langzamerhand moedeloos want wil zo graag weer eens een heel stuk kunnen lopen of weer eens heerlijk naar Oostenrijk in de bergen. Hebben de laatste jaren alleen maar strandvakanties geboekt om vooral veel rust te creëren. Moet a.s. dinsdag weer naar de arts ben benieuwd wat ze nu nog voor mij kunnen betekenen. Als iemand nog een ander resultaat weet, zou ik het graag willen horen. Kan geen diclofinac slikken daar heb ik een maagbloeding van gehad.

  • Hallo margriet, Heb ook een slijmbeursontsteking aan de heup. Loop hier al 3 jaar mee. Ben in Duitsland geweest bij Dr. Berg in Damme via het zorgloket. Hij adviseert om de pees die over de heup loopt te verleggen (tractopexy). Via het zorgloket Duitsland (zie website) kan je hier terecht als je verzekering een contact heeft. Mijn verzekering heeft geen contract en gaat dit niet vergoeden. P.s. ik gebruik Butrans-pleisters voor de pijn. Werkt goed!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.