De ribben zijn de beenderen die gezamenlijk de ribbenkast vormen. Ze omvatten de borstholte waarin zich verscheidene organen en ingewanden bevinden. De ribben zorgen ervoor dat je organen worden beschermd. Daarnaast zorgen ze voor de onderdruk die nodig is om te kunnen inademen. Pijn achter of nabij de ribbenkast kan verschillende oorzaken hebben; van onschuldige kwaaltjes tot ernstige aandoeningen. Hieronder vind je 5 tips bij pijn achter de ribben…

1. Tussenribspierontsteking

Pijn achter, onder of tussen de ribben wordt in veel gevallen veroorzaakt door een tussenribspierontsteking. De gewaarwording varieert van een matige beklemmende pijnsensatie tot een spreekwoordelijk “mes tussen de ribben”. Er is doorgaans geen sprake van constante pijn. De pijn manifesteert zich veelal bij lopen, rennen, bukken, hoesten, lachen en/of diep ademhalen. De beste manier om een tussenribspierontsteking te verhelpen is langdurige rust.

2. Verrekte tussenribspier

Door een plotse, ongecontroleerde beweging kan een tussenribspier verrekken of oprekken. Een verrekte tussenribspier kan klachten teweegbrengen die overeenkomen met een tussenribspierontsteking. Een tussenribspier kan ook verrekken of oprekken door een verkeerde sta- en loophouding; bijvoorbeeld als je verkeerd schoeisel draagt.

3. Verdraaide borstwervel

Een verdraaide borstwervel kan verregaande pijnklachten teweegbrengen nabij de ribbenkast. Een verdraaide borstwervel kan worden opgespoord of uitgesloten middels een röntgenonderzoek.

4. Pijn nabij ribbenkast d.t.v. hartklachten

Het hart bevindt zich achter de linker ribben. Voorbeelden van hartklachten die pijn nabij de ribben teweeg kunnen brengen zijn:

 • Angina pectoris (verstoorde bloedtoevoer naar hartspier door vernauwde kransslagader)
 • Hartritmestoornis
 • Hartaanval / hartinfarct
 • Aorta-dissectie (beschadiging van de “grote lichaamsslagader”)
 • ‘Pericarditis’ (ontsteking van het hartzakje)

5. Longklachten

Ook de longen bevinden zich direct achter de ribbenkast. Voorbeelden van longklachten die pijn nabij de ribben teweeg kunnen brengen zijn:

 • Longembolie (beknelling of verstopping van een longslagader)
 • Longontsteking & longvliesontsteking
 • Klaplong

Heb jij weleens last van pijn achter de ribben, dus in de ribbenkast of van aanverwante ribklachten? Deel hieronder jouw vragen, ervaringen en bevindingen…

5 Reacties

 1. Ik heb sinds 3 dagen pijn aan de rechterzijde (zijkant onder de borst) bij de ribben, dit is een stekende pijn vooral bij het inademen. De pijn is niet constant aanwezig deze zakt af als ik Ibuprofen heb genomen. dan kan de pijn een paar uur wegblijven, maar kan ook plotseling weer op komen opzetten ook als de pijn er is kan ik niet liggende slapen. Wat kan dit zijn?

 2. Ik moet maandag mri van de dwz
  Pijn rechterflank/hemi abdomen
  Hyperesthesie.
  Diagnostische vraagstelling
  Pathologie? Discoradiculair conflict?
  Elke dag ondraaglijke pijn kledij niet kunnen verdragen rijden wagen of stappen de minste schok beweging doet pijn.

 3. Goede avond, ik heb sinds enkele weken een stekende en soms doffe pijn onder mijn volledige linker rib. Straalt ook uit naar rug en schouder. Ik ben naar de dokter geweest en deze denkt dat het vastzittende lucht is in colon. De pijn in non stop aanwezig. Kan dit echt zo lang en veel pijn geven ? Soms heb ik eerder de indruk dat het van maag komt. Ben ook bang voor alvleesklier of galblaas. Ik zoek mij te pletter op internet maar vind geen mogelijke diagnose. Het vervelende is dat ik in Spanje woon en hier niet snel foto’s worden genomen. Enig idee wat het kan zijn ? Alvast bedankt ! Groetjes, Sandra

  • Hoewel het weinig voorkomt, ik vul de statistieken met Acnes. Nadat er veel andere onderzoeken afgelopen jaar niets opleverden. Veel steekpijn hele buik maar 1 specifieke plek toch het ergst. Ik ben vooralsnog pijnvrij na een eerste spuit lidocaïne door huisarts (tevens diagnostisch gebruikt) . Vrij onbekend blijkbaar. Er is een officiële vereniging met de juiste informatie om te zien of het bij jou en je behandelend arts ook kwartjes doet vallen.

 4. Ik heb sinds 3 weken pijn aan de linkerkant (onder mijn borst) van m’n buik en aldaar zit een zwelling. Ook pijn aan de armen, waarvan rechterarm het ergste. Nadat ik bij de huisarts ben geweest kreeg ik ook nekpijn. Arm zou een tennisarm zijn. En nu sinds een week heb ik ook pijn aan rechterkant van de buik. Pijn is niet constant aanwezig, maar soms best heftige opvlammingen. Echo wijst niets uit, röntgenuitslag van m’n nekwervel verwacht ik maandag…

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.